Защо хората предпочитат да се преместят в София, а не в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо хората предпочитат да се преместят в София, а не в чужбина?
преди: 6 месеца, 13 дни, прочетена 730 пъти
Не мога да разбера каква е причината толкова много хора да се местят да живеят в София, че и дори да си вземат жилище на ипотека там. В смисъл, щом искат достойно заплащане не е ли по-разумно направо да идат в чужбина? София всички знаят какво представлява - архитектурен ад. Ок, да кажем избират да си купят апартамент ново строителство, но дори кварталите с по-нови сгради като Студентски град са си абсолютно некомфортни за живот. Все едно си в Слънчев бряг. Е нима не е по-добре да отидеш в Берлин, Виена или Прага отколкото в София, град където не могат едни павета да наредят?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 12 дни
hash: d137c7b06d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Всъщност повече хора са напуснали страната през последните петнадесет години, от колкото са се преместили в София.
Има много причини да останат, сестра ми например има месечна заплата от 22, 000 лева, собствено жилище и успешна кариера.
Защо да се мести?

 
  ...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 47287c04cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

2.   Очевидно не си живял в чужбина. Определено София е за предпочитане пред Берлин например. Ти виждал ли си какво представляват крайните квартали там, че говориш колко кофти било Студентски. София е вероятно най-малко опасния милионен град в Европа.

 
  ...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 12719ebb11
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Автора е прав, но кой ще ги търпи там. Всъщност са многообразни причините да не се отиде да се работи в чужбона, а се предпочита столицата. Да кажеме на първо време езиковата бариера, която пречи. Второ явно не сме достатъчно кадърни да отидем да работим в чужбина. Трето има силна носталгия по Родината и тя прекършва вътрешно всеки, който иска да работи на вън. Четвърто тук може да си прост и никой да не ти пречи, а на вън ще ти сложат веднага белезниците. Пето хората, които са се преместили от малките градове в София явно са продали всичко, че да си позволят апартамент в София и няма мърдане в никаква посока, както и за тези с кредитите. Постояно връхлитат икономически кризи 2009 г., а после и 2020, когато всичките работещи в чужбина се върнаха обратно в България. Може би не на последно място имат връзки и са си намерили добра работа. София е препълнена със скъпи автомобили, което говори, че има стандарт и не е необходимо да се "бяга в чужбина". Друго останало е застаряващо население 2, 5 милиона са пенсионери 900 хиляди са инвалиди, като мене. Тоест това население не може да бъде ползвано пълноценно и не може да си позволи да ходи в чужбина. Съгласен съм също с изказването пак на автора, че има презастрояване. Ужасното е, че цели квартали, които се създадоха всъщност са били неподхждящи за строителство например в "луксозната част на "Черни връх" и кв. Манастирски ливади, всъщност не са били застроявани по време на соца, понеже водата от Витоша планина се е събирала точно там и сградите са имали опастност от наклоняване. А сега са препълнени със коопераци. Тази информация ми я казаха, но не съм я проверявал дали е фалшива новина или не. Ако имате иследване по въпроса може да сложите едно коментарче отдолу.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 1ca48965a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Да се преместиш от един български град в друг, та било то и София си е точно “от трън та на глог”. Истинското решение е чужбина и доста народ го осъзна последните години. Дори на София вече девизът й се обърна на “не расте, но старее”.

Демографската криза си казва думата и в БГ като цяло остават:
1) пенсионери
2) индийци, подвизаващи се като известна напитка с три
3) връзкари с уреден живот
4) хора с болни родители/деца, нямащи финансова възможност да наемат гледач
5) тотални некадърници да пробият навънка

Учениците и студентите веднага като завършат емигрират или седят 1 година, виждат, че няма перспективи и се изнасят. То дори и тези от точка 2 се усетиха и отидоха към Германия и т. н да си уредят живота и се прибират с Мерцедеси за пред комшиите. Спасявай се докато можеш. Успех!

 
  ...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 8d8ad864c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Съгласен съм в голяма степен.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 0de5775395
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   2 Ти защо мислиш ли, че Германия е само Берлин и в вай-затънтеното село има работа, заводи, фирми, фабрики и не сравнява, България с най-мощната икономика и я иди в накой краен квартал и краен накъв в Берлин.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: bffb793944
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Ти не знам от къде черпиш информация, но поне едни 90% от хората, които аз познавам заминават за чужбина, а тези, които идват в София рано или късно също заминават за чужбина. Аз в момента временно живея в София в собствено жилище, купено с пари, изкарани в чужбина, и нямам търпение да се върна в чужбината. В градче с 10 000-15 000 души население изкарвам 4 пъти повече отколкото в София. А в София в скоро време също ще престанат да идват хора и там ще почне да намалява населението, младите в провинцията са на привършване.

 
  ...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 8b458a4069
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Почти не излизам от София (извън града съм не повече от 20 дни в годината) и даже мислех да пусна тема дали тия статистики за намаляващото население в България не са някаква лъжа??

Тук няма нищо такова. Градът се пълни от година на година все повече, строи се ударно, няма места за паркиране около центъра, детските градини - и те пълни

Според мен за десетина години градът се е увеличил като население с повече от 200 000 души. Не знам дали са от другите градове или такива дето се връщат от чужбина, но градът е пълен. Вече има и доста чужденци, виждам даже и чернокожи и азиатци, което определено не беше нещо характерно преди години.

Бедност, инфлация, ама вадят по 150-200 хиляди ЕВРО за жилище, Ами явно ги одобряват банките и им дават??

Тия в чужбина и те не са втасали, нямат имоти там, нямат роднини, повечето са рая(обикновени работници) държат някакъв среден стандарт... Ама само толкова ли, затова ли зарязаха България? !

Т. Т.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 38a8a76434
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Виж, хората са различни, с различен стил на живот и не на всеки му понася да живее като емигрант. Да, в София животът не е като в Париж, но ако си от малко градче и си свикнал да живееш скромно и животът в София ще ти е ок, а пък ще си на час или два разстояние от роднините. Отделно не всички хора владеят език на достатъчно добро ниво и изобщо местенето в София е като емиграцията, но без да си чужденец, можеш всеки уикенд да си се прибираш, работа се намира по-лесно защото няма езикова бариера... е, вярно заплатата не е като в чужбина, но не е и като минималната, която ти дават в твоя град и за това някои хора го предпочитат.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 8c218d08db
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Не сме били достатъчно кадърни, за да работим в чужбина? Хаха. Вземете един средностатистески чужбинен кадърник и го пуснете да се оправя в България и на третия месец вече ще е на тежки успокоителни. После пак елате да говорите за кадърност.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: d137c7b06d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Десет, това че в България има хора живеещи пряко волята им в хаос, примирени с излишното напрежение-не ги прави кадърни. Всъщност българите сами си придават стойност, понеже приказките са безплатни, но единици са наистина компетентни в областите в които се трудят.
Точно в Англия и Германия е пълно с българи които пребивават там по над десет години и не могат (защото не искат) да научат езика. Един езиков курс за три месеца може да предостави достатъчно на всеки за да общува свободно в чужда държава. Понеже пак толкова могат запълват ниско платените позиции и спестяват цяла година за да пътуват до България и една седмица да си придават важност и разхвърлят салфетки из дискотеките.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 63d2ea629b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   2 За Берлин си прав, но не се чувствах в опасност в Прага спярмо София, съвсем същото е, въпреки, че там има повече туристи.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: e332a656a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Автора

До 2, София е отвратителен град. Аз въобще не проумявам кои неадекватници са ти наслагали 5 звезди.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 212330154c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Имала съм преди, имам и сега възможност за живот и работа при много добри условия в София, но трябва да съм абсолютно отчаяна, в безизходица за да се направи там.
Без въобще София да е била опция за мен, си излязох в чужбина.

 
  ...
преди: 6 месеца, 10 дни
hash: a6446c980b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Не знаят езици например. Е чужбина ще си идваш 1 път на година, две, може и по 2, 3 пъти в годината(но няма много да спестиш), а е София винаги може да се прибереш за уикенда. 25, 30 лева да дадеш за път за автобуса за няколко часа се прибираш. В чужбина трябва да свикваш с нов климат, език, култура, всякакви други емигранти. Поне на пръв поглед е така. Езика не е за подценяване, започваш от 0, а тук поне нямаш този проблем.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 10 дни
hash: 85344eb050
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Накратко чужбина не е това което е била преди 20 години и 2ро поколенията раждани преди 90та са доста повече от сегашните и хем са бягали в чужбина хем за София е оставала бройка. А и сега като, че ли младите са по-страхливи и имат какво да губят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker