Панелките след 50 г - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Панелките след 50 г
преди: 6 месеца, 12 дни, прочетена 770 пъти
Панелките в България рано или късно ще се амортизират и хората ще трябва да ги напуснат и да се съборят от съображения за безопасност.

След 20, 30 или 50 години без значение, този момент ще дойде. И тогава всъщност ще е цирка - в България има десетки хиляди такива блокове, много от тях са натъпкани близо един до друг, високи са по 8-12 етажа и съдържат стотици тонове бетон и желязо.

С две думи - няма бутане това нещо. Дори и при най-искрено желание, няма нито достатъчно работници, нито достатъчно техника да се демонтират едновременно хиляди огромни блокове.

И... от тук има 2 варианта:

1) просто ще си има 'гета' с празни блокове, кучета и котки около тях

2) ще ги демонтират поне 20 години

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 7ad89955a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не са само панелките застрашени от стареене. И "монолитното" стоителство също старее. Течове, ръждясала арматура, преустройства, ремонти, ерозия на бетона и арматурата, запълване на кухини с торби от цимент и строителни отпадъци и т. н. Да не говорим че блоковете строени преди 86та са доста зле откъм земетръсни стандарти. А липсата на поддръжка може да съсипе и най-доброто строителство.
Голяма част от тия блокове са катакомби още от самото си построяване - недовършени общи части, изключително лошо качество на изпълнението, липсващи елементи, неработещи съоражения...
Всички блокове от тоя тип ще стигнат етап в който ще са непригодни за живеене. И това е съвсем нормално. Просто в БГ няма толкова дълга история с тия сгради. И хората "инвестират" все едно не съществува амортизация...
Ще поживеем, ще видим... може би...

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 6e3a0b2ef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Иска ви се на тия с новото "качествено" строителство...

Бетона и пълзящия куфраж с времето стават само все по-здрави.
Поздрави на имотния блон и новото "сторителство".

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 5f2dbba993
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ти новини не гледаш ли? Панелка в Украйна ударена от ракета си седи.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 4fb10d21a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Тази тема ме вълнува, защото имам апартамент в такъв блок. Да влага ли пари в ремонт или да го продам?

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 14879622a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ти го описваш, сякаш едва ли не всички панелки в България трябва да се съборят за 1 ден. Има панелки от края на 50-те, има и от края на 80-те. Те няма да се амортизират вкупом всички в един и същи момент. Така че този процес на бутане, ако изобщо се стигне до бутане, ще продължи десетилетия.

Принципно, панелките могат да се санират и да им се удължи живота с още 30-40-50 г. Но под саниране нямам предвид това, което се направи в България, за да се вземат едни пари. Даже не знам защо в България му викат саниране, като то си е изолация и нищо повече. Саниране означава това, което правят в Германия. Оправят заварките. Ама това българина няма нито капацитета, нито манталитета (ще е само крадене) да го направи и няма как да стане.

Знаейки ганьовския манталитет, ще стане следното. Понеже панелните квартали са добре уредени, има пространство, площи, магазини, градски транспорт и т. н., в един момент ще се превърнат в апетитна плячка за строителната мафия. В един момент ще лобират за закон, по който да изгонят собствениците на панелни жилища под предтекст, че са опасни и с изтекъл срок. После държавата подари всичките тия терени заедно с панелките на строителната мафия под предтекст, че е много скъпо да се съборят, че са опасни и не трябва да стоят така, за да не паднат на главата на някой минувач и един вид частните фирми видиш ли, че направят огромна услуга на държавата, че ще я оттърват от този скъп ангажимент. В замяна ще получат терените, а държавата най-много някое и друго жилище да получи. А те ще си съборят панелките, ще построят нови сгради там на безплатна земя, понеже иначе ще им е нерентабилно хем да събарят, хем да си плащат и земята. И после същите тия хора, които са били изгонени от там, ще се настян обратно в новите жилища при плащане на съответната сума, разбира се.

Ако въобще има още хора в България. Защото ако демографския проблем се задълбочи, няма да има кой да ги купи толкова много жилища и никой не би се наел да строи толкова много, без да има пазар. В този случай най-вероятно терените ще се ползват за нещо друго - например земеделие, производство.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 14879622a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   ... А може и терените да се използват за богаташки предградия. Защото това са квартали стравнително билоз до центъра, има пространство и могат да се изкупят от богаташи да си направят богати предградия по американски модел.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 8dbbcf8862
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Това с панелките е само дъвка в устите на строителните инженери, които се надяват да вземат някой лев от паспортизиране. тоест това с 50-те години е лъжа. Просто строителите инженери се борят за да има работа за частните им фирми затова плашат с най многоброините видове жилища.
Ти видял ли си как правят паспортизация на панелен блок? Влизат в един апартамент на някоя пенсионерка клюкарка, оглеждат както е с мебелите и казват, няма смисъл да минаваме по другите 190 апартамента в блок с 8 входа, те ще са в добро състояние както е този апартамент и паспорта на сградата бива издаден, срещу сумата от 68 хил лева. Тоест всичко е борба за заплащане, а не че блоковете щели да стават опасни.
Все пак държавата бълва завършили висше с професия "строителен инженер" а няма толкова работа за толкова хора и това е начин да им се осигури работа и заплата.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 9c2eb1ff44
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Панелките са построени без пестене от материали докато новото строителство при едно заметресение ще се срути

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: aedf09831c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ми то и сега е пълно с празни блокове при това чисто нови. Никнат грозни кооперации като гъби и градовете съвсем заприличаха на гъз от тях. Трудно ми е да преценя те ли са по-гадни или панелките.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 0bc0c9d3f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Номер 4 - Ами виж в какво състояние е блока и вземи решение.

Ако е поддържан, саниран и строен след 1980 има още живот в него.

Ако е от най-старите панелки и е пълен с възрастни, които не искат да дават пари за поддръжка според мен не си струва скъпо ремонт.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 5c23b27e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Новото строителсто е много по-голям боклук. Не гледай лъскавите реклами. В момента няма нито един читав майстор, а и материалите са под всякаква критика.

 
  ...
преди: 6 месеца, 10 дни
hash: cbefcb743b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Ами не знам, но и твоята съдба също не се знае каква ще е до 20, 30 особено пък 50 години. Всъщност дори и до утре не се знае.
Ничия съдба няма как да се знае, разбира се, но на хора като теб това трябва да им се напомня за да се приземявате...

Не живея в панелка, но реших да ти коментирам, защото съм съгласна с мнението на хората за новото "качествено" строителство и не мисля, че е редно да си позволяваш да филмираш така хората, живеещи в панелни жилища.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 10 дни
hash: 8dbbcf8862
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 4 зависи само какво ще купуваш с парите от продажбата, ако ще купуваш апартамент на друго място, няма смисъл, ако ще купуваш еднофамилна къща само тогава си струва да продадеш панелно жилище.
Имам предвид ако това ти е единственото жилище в което живееш, за инвестиции е друга работата. Подредени по сдравина и сигурност жилищата се подреждат така. Най зле са ново строителство кооперациите, панелките са доста по сигурни, а най добрее да имаш къща строена преди повече от 30г, къща която някой е строил за себе си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker