Добра инвестиция ли е наистина имота в момента и какви са алтернативите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Добра инвестиция ли е наистина имота в момента и какви са алтернативите
преди: 5 месеца, 19 дни, прочетена 1066 пъти
Всичко, което ще кажа, си е мое лично мнение, базирано на мои си сметки. Не е финансов съвет и не ангажирам никого с мнението си.

Двустаен апартамент ново строителство готов за живеене е 180 хил евро. Наем - 400 евро. Слагам 11 мес. в годината заради празни месеци и евентуални комисионни на агенции.

400 х 11 = 4400 евро на година. От тях вадим данък сгради и ТБО около 400 на година и разходи по поддръжка, подмяна на уреди в годините и т. н. средно около 600-700 евро на година (смятал съм го). Подчертавам СРЕДНО на година, което не означава, че всяка година се дават. Може да се дават дори на 10 години веднъж, но средно идва толкова.

Т. е. чиста печалба на година около 3300 евро или 1, 8% доходност на година.

Съпоставих цени на стари апартаменти със същата чиста площ с тези на ново строителство и се оказа, че за 40-50 г. цената им е поне 30% надолу. Т. е. имаме около 0, 7% на година амортизация. Приемаме, че апартамента дългосрочно ще е на същата цена спрямо инфлацията. Макар че и това е много съмнително дали предвид балона сега, в следващите 40-50 години жилищата ще успяват да догонват инфлацията и особено предвид демографската криза. Но нека приемем, че ще я догонват.

Казано на кратко доходността ни реално е около 1% на година.

И това в идеалния случай. В случай че апартамента постоянно се отдава, че квартирантите винаги са читави, че цените и наемите им успяват да догонят инфлацията, че строитеството не е супер гадно качество и няма да имаш екстра разходи и проблеми и че не плащаме данък върху наемите. Ако случаят не е идеален, а то най-вероятно все нещо ще се прецака поне в определен период, реално доходността пада под 1%. Нервите, времето и занимаването с наематели не ги споменавам, а те също не са за пренебрагване.

Сега някои ще кажат, че при панелките доходността е по-висока, но това за мен е илюзия, защото силно се съмнявам, че 50-годишна панелка с оставащ експолатационен срок от максимум 20-30 г. ще струва пукната пара след 40-50 г. Все пак говорим за дългосрочна инвестиция. Най-малкото на никого не му се живее в 90-годишен вмирисан и мухлясал блок.

На зелено в момента цените не са по-ниски от на завършените, така че и това не е вариант. За рисковете да не говорим.

Смятал съм и варианта със заем, предвид инфлацията да изяжда кредита, ама сметката не е много по-различна. Да, доходността е една идея по-добра, но не много повече, а и за сметка на по-висок риск.

Моите уважения, ама за няма и процент доходност, който е пренебрежимо малък да се занимавам с квартиранти, не мисля, че си струва. Само се замислете - инвестирате 360 000 лв, което е адски много пари и сигурност 10% максимум имат такива пари и на края за някакъв кирлив наем 800 лв, от който като си извадите разходите за поддръжка, амортизация, празни месеци, комисионни, данъци и евентуални проблеми, я ви останат 400 лв, я не. И вие реално почти няма и да ги усещате на тая скъпотия. Но пък може и да тропите доволно нерви, зависи на какви ще случите.

Виж, ако цените паднат поне наполовина и наемите си останат същите, тогава може би би имало някакъв смисъл.

За мен инвестицията в имот има смисъл само в два случая. Първия, ако е за лично ползване. Ако щете не само от финансова гл т., ами най-малкото за да не се занимаваш с хазяи. Аз съм се занимавал едно време и знам какво е. Не го пожелавам на никого.

И втория - единствено ако имаш много пари и не знаеш какво да ги правиш, да ги затвориш в имот, който да отдаваш, само за да си спасиш парите от инфлацията, но аз лично не бих разчитал на някаква доходност. Вариант е само да го купиш, без да го отдаваш, но тогава гарантирано ще губиш пари заради данъци, амортизация и т. н., но поне няма да се занимаваш с квартиранти, а и парите ти все пак няма да се обезценяват със скоростта на кеша.

Разбира се, не говоря за хора, които са купили имотпреди години на евтиното. При тях е друго. Говоря, сега тепърва да влизаш в таква инвестиция.



Сега, какви са другите варианти?

1. Акции, облигации, фондове, индекси. Проучил съм ги всичките и мога да кажа, че не бих разчитал на тях. Облигациите имат толкова ниска доходност, че посмъртно не могат да ти избият инфлацията. Под инфлация имам предвид реалната, а не тази, която публикуват в НСИ. Мисля, че всеки средно интелигентен човек може да си сметне горе-долу колко е реалната инфлация. Смятал съм я и ви уверявам, че официалната х2. В акции също не бих инвестирал, защото един Бог знае дали ще уцелиш правилните. Всеки втори казва дежурните Тесла, Епъл, не знам си какво. Ами след тия ръстове, които претърпяха, има реален шанс да не успяват да догонват инфлацията в следващите години. Някои препоръчват боклучави дивидентни акции с 10-20% дивидентна доходност. Тях дори не искамда ги коментирам. Такива акции цените им са перманентно надолу с години, проучвал съм ги, та кел файда, че давала дивидент, като всяка година цената и пада. Утре ако я продадеш, ще я продадеш в пъти по-евтино и дивидента не може да ти коменсира спада. Очаквам онзи хмак от сайта да се включи тук с рекламирането му на бразилски и венецуелски акции.

Фондовете са твърде рискови, а нискорисковите са със смешна доходност. От индексите единствено DJIA може си заслужава. Но имаме и third party risk. Няма гаранция, че въпросния инвестиционен посредник няма да фалира или просто да откаже да ти върне парите, когато продадеш някой ден.

А и с този гигантски дълг на САЩ, Европа и др., съм убеден, че е въпрос на няколко години, макс. 10-20 да фалират големи икономики. А ако това се случи, вероятно има такъв срив на акции, че ще заличат години назад печалби. Ако изобщо инвестиционния ти посредник оцелее и има кой да ти върне някакви пари.

2. Злато. Тук говорим само за защита от инфлация. Ама и в това се проваля последните 20 г. Преди 20 г. пак си беше на същата цена като сега, а от тогава живота и поскъпнал поне х3. Т. е. дали ще си в злато или кеш, реално е било същото последните 20 г. А и да го мислиш как и къде да го съхраняваш, дали няма да ти разбият апартамента да ти откраднат и т. н. Не е за мен тая работа.

3. Земя. Ей в това бих инвестирал наистина. Имаш 2-3% доходност на година, със сигурност ще догонва инфлацията, не се влияе от демографски и икономически кризи, нямаш данък, нямаш амортизация, нямаш занимаване с квартиранти, практически вечна е, ограничена е и още куп други неща. Има само един проблем - че няма кой да ти я продаде в момента. И има защо да е така. Това е наистина най-добрата инвестиция и най-добрия хедж. Никой не е толкова прост и знае какво притежава, за да ти я продаде на теб.

4. Депозит - тях няма да ги коментирам, защото в момента ситуацията е такава, че лихви почти не се плащат. Така че в момента това е равностойно да си ги държиш под дюшека. Някой ден може би ще се промени, но със сигурност депозита би бил най-много колкото инфлацията. Което пак би било вариант да не ти ги яде. Поне за известно време.

5. То друго не остана. Освен бития кон. Ама за него няма да говоря, защото знам какво им е мнението на повечето и какви ще са реакциите. Нека хората станат по-готови, пречупят си мисленето и осъзнаят проблемите, които решава след 10-20 г. и тогава ще говорим по-подробно за него. Само че тогава от него няма да могат да се правят пари, защото ще е късно. Но пък ще има много други предназначения. Не ги упреквам де. И на мен ми трябваха години да успея да си пречупя мисленето, за да го схвана. Преди това и аз си мислех, че е пирамида.

Само едно ще ви кажа. Едно време преди десетилетия е било времето да се купуват имоти, защото са били на безценица и е нямало интерес към тях. Ама който е купувал тогава, сега си живее от наеми. Сега вече и да купиш, не е същото, защото цените са други, доходността е друга и т. н. Сега в САЩ цяло поколение, т. нар. бейби бумъри живеят само на гърба на наематели. И много от младото поколение ги мразят, защото си държат имотите, не продават и държат високи цени, докато младите се гърбят да им плащат високи наеми и изнемогват.

Това, което тогава са били имотите тогава, сега същото е биткойна. Бройката му е ограничена и не може да стане повече от 21 млн. Тези от нашето поколение, които се усетят на време и си закупят, сед години младите ще ги мразят по същите причини. Защото ще държат цената му висока, понеже никой няма да продава. А младите ще са принудени да стоят в кеш, който непрекъснато ще се обезценява и спестяванията им ще се топят. Също както сега се топят заради високите наеми.

Толкова от мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 41bef2286c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Нелепици! Дори не ми се коментират!

 
  ...
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 1b09d98900
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Апартамент да купиш в момента не е инвестиция, а заробване. Ти хубави си ги сметнал, че ти е под 1% възвращаемостта, но си забравил и да кажеш, че освен безумните цени, ако купуваш с кредит имаш да връщаш % лихва, който май май е доста 'плаващ' и както е 2%, след 2 години може да е 8%.

Цените обаче няма да паднат с много(макс с 19% ще паднат), просто защото всичко стана много скъпо - малините, горивата, но най-вече ЗАПЛАТИТЕ и просто няма как да има инфлация върху всички стоки и услуги, а имотите да вървят надолу. Това просто няма логика.

Имотите ще продължават да са скъпи и непосилни, просто защото всички живеят на кредит, както е и на Запад от десетилетия. Даже и тия дето строят и те масово строят с кредит и имат да връщат безумни пари на банките.

Тоест ти ако имаш да връщаш 200 000 за имота, строителят има да връща 2 милиона, защото е накупил машини, материали, раздал е заплати за 2 години напред и естествено неговият интерес е да ти продаде скъпо и дълга да остане на твоя гръб, а той да спечели пари.

Това е капитализмът. Игра на дългове и надцакване. Умните и предприемчивите успяват да 'изплуват' и да си увеличат капитала(кой с кражби, както е масово в България, кой с бизнес), глупаците и балъците остават с дългове и кредити до живот.

Толкова. Аз апартамент посмъртно не бих взел ново строителство на тия цени, моят е купуван за около 400 долара на квадрат/евро 2005 година.

За инвестициите:

1( никакви акции, биткойни и прочие

Това, което мнозина не разбират е, че тези активи могат просто да бъдат БЛОКИРАНИ. Тоест правителството казва утре, че не приема разплащане с такива активи, не ги остебрява и пиеш една студена вода, ако ще да имаш милиони в 'криптовалути'.

Гарантирам, че ако стане масова играта с тези крип5овалути точно това ще стане. Ще ги обявят за невалидни.

Сега са ги оставили просто, защото не е масово и да видят как се развиват нещата. Банкери и корпорации и правителства не са толкова тъпи да оставят контрола им върху парите и ресурсите да се изплъзне, за да ми е в сферата на криптовалутите. Това би означавало тотална промяна на финансовата система, а тия отгоре не искат това.

2) земя. Това е най-много, особено за България. Писал съм и в други теми.

Въпросът е, ще трябва да се БАЧКА, а повечето ги мързи и живеят целогодишно в големите градове.

Рентите са малки. За да се изхранваш от Е земеделие трябва да си работил земята сам. За да си конкурентен ти трябват малини, торове и т н.

Не е евтино но има пари. На доста места от декар картофи примерно могат да се изкарат 4000-5000 кг.

Познавам хора с по 200 декара. Дето пак си живеят в София, ама си имат и земи.

Но е занимавка и труд. В животновъдството също има пари.

Въпросът е, че на хората не им се занимава, свикнаха да бачкат по офиси, свикнаха да живеят на кредит, сега се събуждат, защото инфлацията кредитите им стреса от цял ден работа ги съсипва.

Ама само са си го избрали. Никой не 3 е карал глупаците дето живяха допреди няколко години като царе(на кредити или бързи кредити) да ходят като не видели о по почивки, да си купуват всеки следващ айфон и да не заделят и по 2 лева настрани.

Сега ще реват заробени, работещи с кредити за десетилетия

3) умния човек пести, не си купува нон-стоп дрехи и вещи маркови, които не може да си позволи и мисли занапред.

Глупакът яде, пие, играе хазарт и после ПАК е на Палата заплата и пак реве колко малко пари получава и какво било в България, нямало пари, а той само яде, пие и мрънка, всичко изяжда и изпива по кръчми?

Т. Т.

 
  ...
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: a02eaa141e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   ако се смята средна годишна доходност от наем - около 8 наема годишно (така смятат банките, а те не са по-глупави от теб)
освен това на около 2-3г освежителен ремонт, вероятно на 10г основен ремонт
на 5-6г нови мебели и обзавеждане
Така реалната доходност е силно отрицателна.
За да има смисъл при цена 200к евро (след 180к имаш и данъци) наемът трябва да е над 2000лв месечно

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: c9e6180eb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Авторе почти всичко което си написал е така, за съжаление. Аз също съм си играл да правя сметки и съм достигнал до същия извод. Просто системата така е направена, че обикновения човек да не може да постигне финансова независимост, т. е да живее от инвестиции или поне 99% не могат да го постигнат. Както сам изреди уж имаш опции за инвестиция, а то всичкото излиза празна работа. То няма и как да е иначе след като могат да се печатат пари безконтролно. От друга страна икономиката така е направена, че ако спре печатането всички ще фалират(включително цели държави), защото ще им свършат кешовите наличности. Чудя се само кога на хората ще им писне и ще изгубят вяра в сегашната система и с какво друго ще я заменят?

Иначе за биткойна на си съвсем прав. Да в щатите бумърите в момента живеят от наеми, но те са купили преди имоти да речем в покрайнините на града за малко пари. През годините градът се е разраснал и имотите им са станали ценни, защото много придошли хора са имали нужда от жилище. Следователно те предлагат реална услуга - покрив над главата. Примерно ако сега някой купи 5-6 евтини имота покрай Кремиковци да речем и в последствие някоя фирма направи голям завод там, то имотите му ще станат много ценни.

Биткойна от друга страна нито се яде, нито се пие, нито можеш да по ползваш физически за нещо, така че с него и без него все едно.

 
  ...
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 53ad2bbfce
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Масово се прави една голяма грешка - говори се за инвестиция, т. е. имаш някакви пари и се чудиш в какво да ги вложиш. После се оказва, че пари няма но щял със заем да купи апартамент. Като нямаш пари, не инвестираш. А ако имаш 10-15% от нужната сума, пак не е уместно да си фантазираш за инвестиции, защото имаш само копчетата на балтона.

 
  ...


...
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 21303ed54c
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

6.   Земеделските земи са най-сигурният доход в съвременните родни условия, ако човек иска да съхрани стойността на парите си и дори да си докара някой лев отгоре. Но едва ли някой ще може да се препитава по този начин, ако вложи само няколко десетки хиляди лева и няма редовни доходи от друга дейност.
Ако обаче целта е да има по-висока доходност от вложението, то истината е в производството, но за това се искат "топки" някой да рискува, да има дейно участие и да се зареди с търпение. Масата народ в днешно време обаче иска да го играе "бързи предприемачи" и ако може печалбата да капе още от следващия месец. Именно поради това нетърпение и жаждата за бързи печалби без мърдане на пръста сума ти народ изгърмя с акции в някакви измислени фондове ('щото някой познат така бил казал), ипотечни заеми с цел моментално отдаване на жилището на наематели (които да покриват месечните вноски по погасяването му) или купуването на поредната пръкнала се от нищото крипто валута (за която и децата знаят, че ще донесе сигурни загуби).

- Кифлопрриземител

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 3d7836daa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   2, по твоята логика и 2008 не трябваше да паднат цените на имотите. Щото и тогава всичко поскъпваше, вкл. и заплатите.

 
  ...
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: e888427d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   1, интересно ми е да разбера с кое точно и защо не си съгласен.

 
  ...
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: b75387c0d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Лично аз съм потресен от финансовата грамотност на българина. Не става въпрос само за този форум, още преди години най-големия уж инвестиционен форум инвесторбг go видях с очите си. Оказа се че никой друг освен мен не беше притежавал US Treasury. Не като щатски гражданин а като чуждестранен инвеститор. Трагедия, а дори не говоря за всичките глупости които пишеха.

Сега накратко - сметките ти са изцяло погрешни. Изцяло. Съществува една концепция - Time value of money, а именно че парите ДНЕС са по-ценни/скъпи от парите УТРЕ. 100 лева днес са по-ценни от 100 лева след 1 година, а те пък по ценни от 100 лева след 10 години. И не е само заради ИНФЛАЦИЯТА, а и заради Дисконтовия процент. Какво представлява - накратко - risk free rate. Щатските облигации. Не казвам че са 100% надеждни, а просто че са БАЗАТА на която дисконтираш бъдещите ти наеми.

Нека разпишем твоя пример. В сметките ще включа както и ти си направил само 10% данък върху наема, а също и Дисконтовия процент от 4. 75% (Coupon rate-a) на 30 годишните щатски облигации. Това се прави защото ТЕ СА АЛТЕРНАТИВАта ти. ВМесто примерно имот, ако ги вложиш 180000 при 4. 75% каква доходност би получил! Ето защо се прави това дисконтитрането, за да ВИДИШ КОЛКО СТРУВАТ бъдещите ти приходи днес, в момента на придобиването на АКТИВА.

При тези данни, при 25 годишен ПЕРИОД - НАСТОЯЩАТА СТОЙНОСТ НА АКТИВА ТИ е точно 57 237 ЕВРО. (55 965)

При тези данни, при 30 годишен ПЕРИОД - НАСТОЯЩАТА СТОЙНОСТ НА АКТИВА ТИ е точно 62 648 ЕВРО. (61 256)

При тези данни, при 40 годишен ПЕРИОД - НАСТОЯЩАТА СТОЙНОСТ НА АКТИВА ТИ е точно 70 341 ЕВРО. (68 788)

Ти сам си смятай каква ти е РЕАЛНАТА ДОХОДНОСТ. В цифрите в скоби можеш да видиш стойността АКО ДОБАВИМ ИНФЛАЦИЯ от само 2% (уж нормална)

Ето така се смята, ЕКСЕЛ си има дори формулите вградени (FV, PV). Ти си решавай дали да дадеш 180К евро за да получиш 70К. Хора всякакви, едни търкат билетчета, втори залагат мачове, трети са инвеститори в имоти. А моето любимо хоби е да превръщам човешката глупост в пари, а именно с удоволствие бих ти взел 180 бонбона, ако имах кочина да ти я продам.


Заложи на сигурното! Избери младите девойки!

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: 3d7836daa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   9, пълни глупости. Ама благодаря, че поне се посмях.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: 0550265627
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Съгласен съм с мнението ти за инвестициите в имоти напоследък. Според мен не си заслужава, защото цените просто са прекалено високи, спрямо доходността, която потенциално носят. Един имот би следвало да се изплати от наеми за 16-20 години. Аз и инвестирах в два апартамента в периода 2010-2013 година. За всичките тези години ги давах под наем, който ми покриваше ипотеките. Погасявах и предсрочно, когато ми изпаднеха пари. И вече съм изплатил и двата имота. Сега съм на печалба от наемите.
Аз лично напоследък се запалих по инвестициите в акции, и по-точно в ETF, който следи S&P 500 и средно годишно носи около 10%. Инвестирам дохода от наеми в него и в две акции на световно известни фирми в съотношение 80/20. За последната година съм на 13% печалба от инвестицията. Мисля да продължавам да инвестирам всеки месец в продължение на минимум 10-20 години, за да дам шанс на сложната лихва да си свърши работата. При спад на борсата инвестирам още по-ударно, защото гледам на корекциите на цените като на промоция, която ми сваля средната цена на притежавания актив.
В общи линии това са моите 5 стотинки по темата. Пожелавам ти успех в намирането на добри инвестиции.

 
  ...
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: 53ad2bbfce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   4, що за наивни изводи вадиш - системата не давала на обикновен човек да стане независим. Е ти какво искаш - всеки леко да се напъне и да стане паралия. Даже може да спре да работи. Не схващаш ли, че икономиката е обща - всички участват. Или имаш капитал (много пари) или имаш някакви специални умения и работиш. Това да си обикновен, т. е. с елементарни умения и без пари и да искаш да ти паднат големи пари са пълни противоречия. Все едно искаш всички да вземат по 20, 000лв заплати. Хубаво, ще вземат - и чистачките ще вземат. После като викнеш някой да ти товари дърва няма да мине номера с 20лв, ще ти иска 300лв. И лека полека ще схванеш, че нещата са същите като преди - само числата са различни. Елементарният труд (който всеки може да върши) струва и трябва да струва малко пари. Няма как да струва много пари, освен ако не е пълно с роботи. Другият вариант е да има роби и трудът на свободен човек да струва много, защото повечето неща ги правят робите. Тогава може да пуснеш същата тема как може някак един роб да задели едни пари, да ги инвестира и да вземе да се откупи и то ако може за 1-2г чакане.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: 0744a877c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 9, оплескал си сметките. Първо. човекът не оперира в долари, а в евро (де факто левът си е евро заради борда) Не можеш да прилагаш такива сметки без да взимаш обменен курс под внимание. Щатите имат по-висока инфлация (на практика те я изнасят) и съответно по-висок лихвен процент, с около 1% повече от Европа в момента. Човекът трябва да приложи discount rate за мястото и икономиката, където живее. Например за стабилния Швейцарски франк, дискаунтът би бил под 1%, но не те съветвам да прилагаш такъв дискаунт в сметките си освен, ако не живееш в Швейцария.

Втората ти грешка е, че прилагаш погрешно логиката за дискаунт. Въпросът е какво може да се купи сега със 180000, а не колко сега струва бъдеща доходност от 180000. Ако разтеглим това понятие за дискаунта във вечността, то тези 180000 във вечността, не струват нищо в момента. Не може да прилагаш такава логика. Парите са ценни сега на момента, както си писал. Това е вярно, и с всеки изминал ден се обезценяват. Но авторът правилно е разсъждавал по отношение на процентите доходност от разните видове инвестиции, а ти неправилно си преобърнал логиката. Всъщност дискаунт е точно обратното на олихвяване, така че не е много трудно да се сбърка кога се прилага едното и кога другото.

 
  ...
преди: 5 месеца, 17 дни
hash: e888427d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   9, т. е. щом притежаваш американски съкровищни бонове автоматично ставаш грамотен, така ли? А да ти минава през акъла, че хората не ги притежават не от неграмотност, а защото доходността им е смехотворна? Или за това не ти стигна птичия акъл, а само да обиждаш хората?

 
  ...
преди: 5 месеца, 16 дни
hash: e888427d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   13, Много добре си му го обяснил, ама сега ще ти наскочи в типичния си стил той какъв велик инвеститор е, а ти колко си неграмотен.

Най са ми смешни такива, които чули нещо, което аз съм го учил още първи курс в университета, ама той си мисли, че знае най-великата тайна, която никой друг освен него не знае и е станал Бъфет, разбираш ли и вече тръгнал да обижда другите колко неграмотни са.

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 16 дни
hash: e888427d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   11, ако ще е SP500, по-добре да е NASDAQ, има значително по-висока дохдоност при същия риск.

Имай предвид, че тези 10% средно на година от тях трябва да извадиш инфлацията (поне 7-8% реално), за да получиш реалната доходност. От имот дори да имаш 1% доходност, самия имот поскъпва и един вид ти заличава инфлацията. Т. е. този 1% ти остава вече горница над инфлацията.

Имай предвид също, че шанса инвестиционния ти посредник да фалира в следващите 10-20 г. не е много малък. Също има и случаи, в които те отказват да ти възстановят парите, след като си продал и искаш да излезеш от инвестицията. Аз честно казано не бих спял спокойно, ако знам, че в следващите 20 г. спестяванията ми са заложени на карта и зависят от някакъв посредник, който я оцелее 20 г., я не и да ако оцелее, я ми върне парите, я не.

 
  ...
преди: 5 месеца, 15 дни
hash: 0550265627
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 16 от 11 - може и да си прав за NASDAQ, ще проуча дали за мен ще е добре да влагам пари и в някой ETF там. Да, 10% не са много, горе долу покриват инфлацията, но толеранса ми към риск не е особено голям. Тези проценти за мен са ОК при риска, който предлагат. Нямам намерение постоянно да търся начин да бия пазара, да следя цени, графики и трендове. Предпочитам дългосрочното ежемесечно инвестиране в сравнително сигурен актив, без да се интересувам особено от моментната му цена. Двете акции, в които влагам също са на фирми със стабилен бизнес и устойчиво конкурентно предимство на бизнес модела си. В момента не са надценени и се развиват стабилно години наред, давайки чудесна доходност.
За посредника - използвам Interactive Brokers. На пазара са от 45 години и се надявам да изкарат още поне толкова. Препоръчаха ми ги като един от най-стабилните брокери в света.

 
  ...
преди: 5 месеца, 15 дни
hash: e888427d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   "но толеранса ми към риск не е особено голям"

Това ти обяснявам. Че риска не е много малък въпреки нищожната доходност. Съотношението риск към възвращаемост е никакво. Много риск за малка печабла дори евентуална огромна загуба предвид заплаха от фалит на САЩ в следващите няколко години. Т. е. ако спечелиш, ще спечелиш малко, но пък ако загубиш може да загубиш много.

Заради евентуални фалити на посредници и отказ да ти върнат парите. Все пак не говорим за година-две, а за 20-30. След 20-30 г. не съм никак убеден, че много от сегашните брокери все още ще са на пазара. Интересно ми е как ще спиш спокойно при положение че примерно 10 г. си вкарвал спестяванията си там, насъбрал си сериозна сума и знаейки, че още 10-20 г. трябва да се молиш посредника ти да не фалира и да ти изплати парите.

Аз лично не бих спял спокойно, като знам, че всичките ми спестявания за заполжени на благословията на някой. Това, че 45 г. са на пазара, не означава, че при следващата криза ще оцелеят. Щом големи банки са фалирали.

Ми то по-добре си вземи още еидн имот. Ако не друго, поне виждаш, че го имаш и никой не може да те излъже. Дори да му падне цената или наема, все някога ще се върне на старите нива. Докато ако брокер фалира, ще чакаш нанайци.

Не знам де, ти си знаеш, ама аз лично не мога да спя спокойно, като знам колко брокери са фалирали, вкл. и големи и утвърдени на пазара.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 13 дни
hash: f427c09291
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Като чета оставам с впечатлението, че аз съм някакъв уникален случай. Аз имам тристаен апартамент във Варна на първа линия наследство, който го давам под наем и си прибирам 1200 лева всеки месец, кажи речи 1000 чисто, които са ми 80% от ипотеката по втория ми апартамент. Направим съм си апартамента като хората, качествено, красиво, функционално, имам си читави наематели, които вече 4-та година са си там и така още 16 години трябва да избутам. Решил съм, че ще оставя нещо за тези след мен, в най-лошия случай кво може да стане - да ми вземат втория апартамент? И кво, имам си друг. В най-добрия случай кво може да стане - след години да имам два апартамента, които да давам под наем и да си взема трети, четвърти, но най-важното - тези след мен ще имат сигурност и това е моята цел.

 
  ...
преди: 5 месеца, 12 дни
hash: 2ab1b7b308
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Няма да плащам за лудо наем в София, при все, че мога със същата месечна вноска да изплащам свое жилище.
С ипотечен кредит си купих апартамент на пешеходно разстояние от мола.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker