Планова икономика и архитектура - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Планова икономика и архитектура
преди: 5 месеца, 11 дни, прочетена 372 пъти
Здравейте,

Интересно ми е какво мислите за плановата икономика и като цяло държавата да определя повече икономически дейности?

Какви са плюсовете и минусите? Нека не се лъжем всички почти искат да работят за западни фирми защото било по-хубаво и давали по-големи заплати, оценявали им труда.

По соца е нямало чужди фирми. Всички са бакали само за български фабрики и препдиряти, кой шивач, кой строител, кой леяр, кой нещо друго.

Ама не е ли баш тогава построена държавата? Какво мислите за плановата архитектура? Сега се строи кой където свари. Никакъв модел, никакви критерии, всеки си цвъка каквото му е кеф.

В София основните паркове - Западен, Северен, Южен са си баш дело на планова икономика. Към всеки квартал задължително училища, детски градини, поликлиника. Така е било по план.

Сега като чели цялата инфраструктура е наблъскана в центъра на големите градове - другите да се оправят.

Какво да кажем за грандиозни строежи като НДК и АЕЦ Козлодуй? Има ли нещо подобно, с което да може да се похвали сегашната демокрация? Или само се краде от това, построеното и изграденото преди?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 10 дни
hash: 8a13649e49
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   "Ама не е ли баш тогава построена държавата? "

А през това време викаш западняците са си барали топките и не са се развивали. Хората през това време автомобилни концерни са построили, небостъргачи, самолетни компании, NASA, цели канали са строяли, стотици хиляди жп линии, пристанища, грандиозни мостове, а ти се радваш на 5 язовира и 1 АЕЦ.

"Има ли нещо подобно, с което да може да се похвали сегашната демокрация? "

Демокрацията има, ама българския посткоминистически хибрид с комунистически отрочета не.

И нека ти напомня, че въпросния технически прогрес е бил повсеместен, просто такъв е бил технолигичния етап. Това е все едно да кажеш, че благодарение на Царя имаме мобилни телефони, понеже по негово време масово се навъдиха в бг.

 
  ...
преди: 5 месеца, 10 дни
hash: a12a050909
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   НЕ! В никакъв слупай. Държавата се проваля, катонпозволява на корупцията и престпността да вирее. Там е ни е болката.

 
  ...
преди: 5 месеца, 10 дни
hash: 4121dbd091
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Констатирал си факти, но не разбираш нищо нито от икономика, нито от архитектура. Реално навсякъде и днес има планова икономика и планова архитектура наречени с малко по различни имена, разбира се.
Щом една държава одобрява държавен бюджет в парламента си, то тя планира колко данъци ще събере и за какво ще ги похарчи, колко заеми ще вземе или върне, това е резултат от плануване на икономиката в държавата. Държавния бюджет не е описание на съня на министъра на финансите, а е резултат от плануване и много пресмятане. Пускането на ресторантите на наполовина по ниско ДДС развива туризма в държавата, нарича се поощряване на определени проекти с цел развитие на даден сектор на икономиката на държавата в даден вид посока. Ако примерно държавата създаде по смекчени правила в здравеопазването и свали ДДС на лекарства и данък на печалбите от лечение, държавата ще стане привлекателна за лечебен център в околността и хората не само в държавата, но и от чужбина ще пътуват от много далеч за да се лекуват, там където ще им предложат нещо сносно като качество на добра цена като лечение, съответно ще харчат пари там докато се лекуват и т. н. Това всичко си е плануване, и се нрича пазарна планова икономика. България има ресурса да се развие като лечение и туризъм с лечебните си води, но защо не го развиват, вероятно имат план да отчетат по документи, че няма полза и да ги разпродадат на частни фирми изворите, като намажат съответните подкупи.
Във всички български градове има планова архитектура, която се нарича ПУП на дадения град, ти виждаш някакви изключения от ПУП на населените места, които явно са резултат от корупция и връзкарство, но над 99, 99% от законно построените сгради са на базата на подробния устроиствен план. Проблем е незаконното строителство и неговият контрол, но явно няма кой да ходи да се бие с хората, които строят незаконно, защото построилите незаконно скачат и на бой. Като количество повечето от незаконните пристроики са на българи, казвам го с цел да не обвиниш циганите. Мини и виж апартаментите в панелките, всички са с приобщени тераси и нито един от тях няма разрешение на хартия да променя вида на панелната сграда. Мини по селата обикновенно във всеки двор има поне една незаконна построика, ако не и всичките в дадени имоти. Незнам да има имот в България без нито една незаконно поставена тухла. Това ако се мине да се глобят и да се раздаде предписания за събаряне ще стане война и институциите го знаят, затова и минава между капките, с цел да не се въздига народа на бунт срещу общинските управници. По закон и външно тяло на климатик не би трябвало да си сложиш без да искаш разрешение от архитекта в общината, реално колко климатици са с такова разрешение, всичко е поставено незаконно и по градовете и по селата, Да не говорим за беседки, малки оранжерии, кокошкарници, барбекю зони, навеси и какво ли не.
Гарантирам че и ти самия авторе живееш в имот в който има нещо построено незаконно, всичките ти роднини имат нещо незаконно променено по жилищата и имотите си.
Но главния виновник за всичко, което констатираме в темата е народа, имам предвид теб, себе си и другите граждани, че не контролираме нашите служители, които сме сложили на заплата да ни служат в държавните институции. Тази липса на контрол разбира се я правим умишлено, ако ти днес идеш и подадеш жалба защо се случва нещо което не ти харесва в твоя квартал или село, вероятността да обърнат внимание е голяма, но ще има и обратна препратка да се провери ти какво незаконно нещо имаш, дали си платил данък на всички пари които си похарчил през последните 10 години и т. н. Работещите в институции знаят че със сигурност ти или родителите ти притежавате имот с незаконни построики, със сигурност през последните 10 години си вземал от работодателя си пари в плик, или си поработил в сивата икономика на черно. Взел си пари или подаръци, на които не си плати данък пък си си купил с тях кола на старо и/или нова техника в дома си и ако ти се направи една данъчна проверка като физическо лице, тези факти ще блеснат, няма да можеш да докажеш от къде взе пари хем да се издържаш, хем да си купиш нови хладилник, печка пералня, компютър, телевизор, мебели и т. н. няма да можеш да покажеш фактури за всичко това и си вътре със сигурност.

Затова смятам че това което ни се случва, си го заслужаваме до някаква степен, реално управниците ни правят толкова незаконни дейности колкото и самите граждани общо казано, тоест те са си същите като хората от народа.
Няма как да изискваме от главния архитект на общината да прави всичко според закона след като в общината почти няма имот без незаконно строителство, не е ли така? Нали ако той действа само според закона трябва да даде предписание на всички жители на общината, имот по имот, да съборят всичко което незаконно са си построили или поставили? Колко ще е доволно тогава българското народонаселение, ако днес се даде предписание всички външни тела на климатици да изчезнат от фасадите на сградите, заедно със законовите глоби за всеки гражданин?

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 0724cb763c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Естествено, че всяко нещо с разумен план е по-добро от такова - без план!

Така, че по принцип плановата икономика е по-добра!

Друг е въпросът, че това е трудно да се осъществи практически правилно, честно и разумно, защото хората, които я водят и определят - обикновено се корумпират и почват да уреждат свои хора навсякъде...

 
  ...
преди: 5 месеца, 8 дни
hash: aa38603080
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Разбира се, че държавата трябва да участва в икономиката и - естествено това трябва да става с планиране.

Пазарната икономика е за богати държави. Дори и там собствеността се разпределя между милиони инвеститори с помощта на развит пазар на акции и други парични средства.

Ако подражаваме на западна Европа и САЩ - просто нашите фирми винаги ще са слаби и лесна плячка за техните.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker