Честит празник на Свети Николай Мирликийски чудотворец! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Честит празник на Свети Николай Мирликийски чудотворец!
преди: 4 месеца, 28 дни, прочетена 254 пъти
Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на всички именици!

Днес честваме един от най-великите християнски светци - Свети Николай Мирликийски чудотворец! Невероятен, удивителен и уникален светец, и чудотворец! Който иска да разбере повече за него - нека да прочете пълното му житие в православните сайтове! Ще намери много поучителни и душеполезни неща в него!

(За тези, които няма да прочетат житието му, но им е интересно, аз ще разкажа накратко за него):

Аз ще се спра на няколко важни момента: още от млад, а също и през целия си живот той винаги помагал на хората безкористно и безрезервно - и материално и духовно, и по всякакъв начин: И неслучайно, и именно затова - Свети Николай е станал първообраз на дядо Коледа, и съответно и на дядо Мраз!

Първо е случаят с бащата на три дъщери, който е бил богат царедворец, но обеднява и в безизходицата си приема лукави помисли: да пожертва честта на дъщерите си, за да си върне предишния охолен живот. Свети Николай по чудесен начин разбира за това негово намерение и три пъти му подхвърля през нощта в стаята по една кесия със злато. При всеки такъв случай бащата успява да омъжи по една от дъщерите си, благодарейки на Бога, а на третия път вижда кой е благодетеля му, и благодари на Св. Николай и на Бога от цялата си душа и сърце!

(Заради този случай банкерите - тези алчни лихвари, го смятат за свой патрон, въпреки че той няма нищо общо с такива хора, защото е помагал безвъзмездно и безкористно! )

Второ - има няколко чудесни случая, когато Свети Николай пътува с кораб, най-удивителният от които е: възкресяването на паднал от мачтата и починал на място моряк. Укротявал е и морски бури. Именно заради тези чудеса моряците също го смятат и почитат за свой покровител!

Трето - той е избран по чудесен начин от Бога за епископ на град Мира, Ликийска област, така:
в гр. Мир избирали архиепископ на мястото на неотдавна починалия епископ Йоан. Събралите се от всички градове епископи се затруднявали в избора и разбирайки, че само Бог може да ги просвети и вразуми, готвели се към това дело чрез молитва и пост. Господ Бог чул молитвата им и на един от тях открил волята Си. На тоя епископ във време на молитва се явил един мъж, сияещ е неземна светлина, и му заповядал същата ранна сутрин да застане на църковните врата и да очаква минаващите. "Пръв, който влезе – казал той – е избраният от Бога, името му е Николай".

Епископът разказал на другите за случилото се и застанал рано сутринта на църковните врата, а другите епископи се събрали в храма. Между това Св. Николай пристигнал в Мир, прекарал почти всичкото време в молитва и тая сутрин, по свой обичай, отишъл в храма да слуша утренята. Току що прекрачил вратата, и епископът го спрял и попитал за името. – "Николай, раб на твоя светиня, Владико" – отговорил той смирено. Тогава епископът, като го хванал за ръка, довел го в храма и го поставил сред другите епископи. Мълвата за всичко това бързо се разнесла и народът се струпал в безбройно множество. Наученият чрез видение епископ се обърнал към народа и, като посочил Николай, казал: "Приемете, братя, своя пастир, когото помаза Дух Свети и комуто Той повери ръководството на нашите души. Постави го не събрание на човеци, но Божието определение! " Народът се радвал и благодарил на Господа. Сам Николай в дълбоко смирение, смятайки себе си недостоен за високия сан, искал да се отрече от него, но се покорил на волята Господня и приел архиепископството.

Цариградският патриарх св. Методий разказва, че няколко време преди това св. Николай сам имал видение. Нощем му се явил Иисус Христос, сияещ от слава, и му връчил Евангелие, украсено със злато и бисери, а от другата страна Пресвета Богородица му възлагала светителски омофор.

Станал пастир на Мир-Ликийската църква, Св. Николай бил винаги строг към самия себе си още повече засилил трудовете си. Той разсъждавал, че според новия сан и място повече от преди трябва да живее не за себе си, а за другите. Избрал си двама достойни сътрудници от презвитерите и неуморно се грижел за благото на тия, които били поверени на грижите му. Всички приемал с бащинска любов, изслушвал всякакви молби и оплаквания, охотно давал помощ и съвет, с твърдост се застъпвал за невинните и обидените.

По време на неговото управление като епископ започнало голямо гонение срещу църквата и Свети Николай бил хвърлен в тъмница, където укрепявал затворените там християни. Но по Божи промисъл той не пострадал мъченически.
Кървавите гонения се прекратили. Но скоро за Църквата настъпило не по-малко бедствено време. Наченали се вътрешни раздори. Някои лъжеучители започнали да проповядват ереси. Така, Арий, презвитер александрийски, отхвърлял Божеството на Иисуса Христа и създал арианската ерес. Желаейки да въдвори мир в Църквата, император Константин в 325 г. свикал на събор в гр. Никея епископите от всички области. Събрали се 318 отци. Това бил Първият вселенски събор.

На тоя събор, който продължил около 2 месеца, бил съставен Символът на вярата (до осмия член) за общо църковно употребление. Ереста на Арий била осъдена.
Разказват, че Св. Николай в спор с Арий не могъл равнодушно да понесе богохулните му думи и в присъствие на цялото събрание му ударил плесница. За тая му постъпка Св. отци първоначално лишили Николай от архиерейски сан. Но някои от най-достойните отци на събора се удостоили с чудесно видение: видели Свети Николай и от едната му страна Господ Иисус Христос с Евангелие, а от другата – Божията Майка с омофор. Като узнали, че Сам Господ и пречистата Му Майка възвръщат на Своя избраник Николай отнетото от него, Св. отци вече не осъждали дръзновената му постъпка и започнали да го почитат като велик Божий угодник.

Като се върнал от Никея, св. Николай започнал пак да управлява своето паство, като го утвърждавал в истинското учение и опровергавал всякакви лъжливи учения, които могли да смутят вярващите. За всичко се обръщали към него и търсели неговата помощ. Всички знаели, че в негово лице ще намерят защитник на правдата и изобличител на всяка несправедливост!

Светителят извършил и много други чудеса чрез Божията благодат. Той спасил от буря пътуващи по море и след това, като забелязал в тях грешни наклонности, довел ги чрез своите думи до разкаяние и изправяне. Удивително било влиянието на неговите думи и дори на неговия външен вид, сияещ с божествена благодат, върху сърцата не само на верните люде, но и на неверните, които той обръщал към Бога и укрепявал във вярата. Като достигнал дълбока старост, той починал тихо и блажено, след кратко боледуване в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на гр. Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.
В момента светите му мощи се намират в град Бари в Италия.

Нека Бог по молитвите на Свети Николай да ни дари твърда вяра, крепка надежда и силна любов към Бога! А също и да обичаме ближните си като себе си и винаги да им помагаме безкористно както е правил Свети Николай!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 7ff533b9e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Браво на модераторите, че сте публикували тази история! Бог да ви благослови!

Честит празник и на вас, и на всички православни християни, и честит имен ден на всички именици!

Свети Николае, моли Бога о нас!

 
  ...
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: f1e3aa3447
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Само забрави да споменеш, че на 6 декември ПРАЗНУВАШ смъртта му. Не напразно моряците хвърлят венци в морето, това си е помен, а не празник.

 
  ...
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: 5025a3baec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Честит имен ден на всички именици!

Една добра и истинска тема да прочетем тук, слава Богу!

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: 7ff533b9e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   до 2

Когато се отбелязва успението на светец на Православната църква - това не е помен, защото Светецът директно отива в рая при Господа и е наш ходатай и застъпник пред Бога, и това е празник!

Дори при светците на Православната църква много по-тържествено се празнува успението, отколкото рождението!

За справка - виж примерно празника Успение Богородично - на 15 август, който се празнува по-тържествено от Рождество Богородично - на 8-ми септември!

 
  ...
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: 7ff533b9e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   до 2

Когато се отбелязва успението на светец на Православната църква - това не е помен, защото Светецът директно отива в рая при Господа и е наш ходатай и застъпник пред Бога, и това е празник!

Дори при светците на Православната църква много по-тържествено се празнува успението, отколкото рождението!

За справка - виж примерно празника Успение Богородично - на 15 август, който се празнува по-тържествено от Рождество Богородично - на 8-ми септември!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker