Закъснялата студентка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Закъснялата студентка
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 7056 пъти
Сигурно ви е омръзнало от подобни теми.
Искам да замина за една от следните страни да уча:
Швеция
Дания
Германия
Испания
Австрия
А сега ще ви кажа накратко какво точно търся.
На 23г., омъжена, със средно специално. Владея английски. Търся страна с топъл климат, безплатно обучение и приятни жители веселяци/не вирея в скучна обстановка.

Тъй като няма такава страна, освен може би Испания, която в такава криза, че едва ли бих могла да оцелея там.
Харесва ми стандарта на живот в Швеция, Дания, Германия и Австрия. Харесва ми езика, фиестата, хората, климата в Испания.

В Швеция и Австрия ми харесва, че бакалавъра е 3 г.
В Австрия и Германия предпочитам заради немския, защото би ми бил по- полезен от останалите.
Между нрава на шведи и датчани, предпочитам вторите. Между езика им- първите.
И едно от най-важните изисквания -да живея в голям град. Като под голям разбирайте доста по-голям от моят/Варна. Ако може и от София.

В Австрия и Дания, доколкото знам има само по един голям град- над 1 млн. и те са столиците, които са претъпкани и не може да се намери нито квартира нито нищо. Може и да греша. Най-вероятно греша, но не е толкова важно, разбирате какво имам предвид.

Швеция е голяма, но аз искам да живея в южната, или централната и част, заради климата.
Германия се дели на 16 провинции. В 8 от тях обучението е без такси- кои са тези 8 провинции?
Градовете в Германия, в които бих искала да живея са Мюнхен, или Хамбург, за които знам, че е по-скъпичко, но за сметка на това има работа. Както и в Бавария.

Също така имам IELTS- в кои страни го приемат?
Също така да спомена, че не смятам да се устройвам, в която и да било от страните, освен може би някой ден в Испания, или някъде другаде. Просто трябва да избера къде да прекарам следващите 3-4-5 години от живота си.

Що се отнася до специалността- спряла съм се на няколко, така че няма да пиша нищо конкретно. Няма да е в областта на медицината, архитектурата, правото. По скоро ми се ще да изучавам нещо с математика, химия, или информатика, икономика, ит...

Разказах ви общо взето за мен, за любимите предмети, за това какво търся и т.н. Само да уточня, че сама ще се издържам т.е. ще ми трябва работа. С мъжът ми сме разделени, има си друга жена и детенце вече, така че не влиза в плановете ми. Аз нямам дете. Та това е за мен в общи линии.

Очаквам от вас само и единствено, ако в момента се намирате в някоя от тези страни, или сте били наскоро, или ваш близък е там, да помогнете с информация, да ме поправите където съм сбъркала, да дадете предложение, ако ви се занимава естествено. Знам, че може би съм закъсняла малко с ученето, но така се получи навремето...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Пак съм авторката, докато не съм видяла още коментарите, искам да кажа още някои неща за мен.
Едното е, че обожавам испанският език и така или иначе смятам да го науча някой ден. Просто имам някаква слабост към всичко испанско.
Просто ме притеснява кризата и безработицата там.
И другото, което е, ще ви се стори съвсем глупаво. Просто последният път като прекарах известно време в чужбина се върнах с близо 10 кг повече... Та ми се иска да е някоя страна, чийто климат не предразполага към надебеляване.

Моля ви, не ми се смейте, знам че ще ви се стори, че пиша глупости. Просто моля за някой с опит, някой който е пътувал и видял повече места. Някой с каквато и да е полезна и достоверна информация.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 1dbffd58e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Искам само да ти пожелая много късмет! явно си много смела. и аз не съм бил в нито една от тези страни, но и аз като теб искам един ден да живея в Испания.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 9a61c448fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Южна Аврика...
Да учиш ли отиваш или на купон??? ... я вземи първо се изясни...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0bb1085828
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм мога да се изкажа за Дания и Германия. В двете страни няма да се чувстваш неудобно, че си закъсняла студентка. Като че ли само в България всеки почва да учи на 18-19 или директно след гимназия. В тези две страни студентите са над 50% на твоя възраст даже малко по-големи.
Въпреки това не смятам, че Дания е страната за теб или поне за мен не е. Живяла съм над година и половина в страната и това е царството на скуката - все пак говорим за северни народи и техния манталитет. Дори и да си в Копенхаген, просто хората са си свикнали да водят затворен начин на живот и животът в кварталите на Копенхаген не се различава с този в малките градове. Само в центъра има повече хора и туристи в зависимост от сезона :) Датчаните трудно допускат до себе си - вярно е, че веднъж допуснат ли те до себе си могат да бъдат добри приятели, но под трудно разбирай адски трудно и особено, че са малка нация, която не е свикнала да общува с много чужденци и са малко по-ограничени в тази област. Иначе образованието е на доста високо ниво. Кваритири има доста и в Копенхаген - стига да си намериш съквартирант или съквартирантка. Цените като за стандарта им стават. Работа няма или поне много трудно се намира.
В Германия съм била половин година и там много ми харесва начина на живот. За мен образованието там е по-слабо от това в Дания, но за сметка на това има много големи градове - аз съм била в Берлин. Мога да кажа, че в Берлин квартирите са на нормални цени - няма да ти е по-евтино да си на квартира в София сам примерно. Университетите са с такси, които варират от 200 до 400 евро на месец, което не го намирам за много дори и да не е безплатно. Забравих да спомена, че в Дания образованието е изцяло безпратно, но като съпоставим че един и същ шоколад в Германия ти е примерно 0, 8 евро а в Дания 2евро - отвсъкяде се избиват парите. В Германия има и много работа - поне 75% от състудентите ми работиха. Образованието им беше на модули - демек 6 предмета на семестър, но ти ако искаш можеш да вземеш 3 или 8 предмета и по този начин или да си одължиш или да си намалиш продължителността на образованието. Повечето от тези, които работиха бяха решили да вземат бакалавър за 7 вместо за 6 семестъра. Имаш право на студенстко общежитие, ако това те устройва като вариянт и цените са адекватни.
Ана

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: b59030ea65
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Здравей!
Първо искам да ти кажа, че закъснели студенти няма!
Човек цял живот се учи, а и на 23... Ако ти кажа аз колко колеги имах на над 23 като бях 1ви курс в чужбина, просто не е истина... А и университета не е като училище-много хора започват отначало, търсят, откриват. Тук 2-3 години по-късно не са от кой знае какво значение.

Относно образованието в Дания знам, че е безплатно. Имат добър стандарт на живот, много чуждестранни студенти и чудесни кампуси.

Ако толкова държиш на топъл, приятен климат и весели хора, то тогава Испания определено е за теб и нека така нар. криза да не те отчайва:). Повярвай ми, дори и при тези условия хората там си живеят от добре по-добре, от fiesta на fiesta.

Опитай се да се свържеш с някоя българска агенция за кандидатстване в чужбина. Как ще познаеш коя е сериозна-ами в тези, в които не трябва да плащаш, защото са официални представители на въпросните университети. Или ако имаш възможност се порови сама и изпрати необходимите документи. Не забравяй, че всички университети имат краен срок, така че се гледай да се съобразиш с това.

И най-вече-спри се на една специалност, за да започнеш да търсиш по-конкретно.

Не забравяй, че в началото винаги е трудно, но пък е едно незабравимо преживяване и ценен опит, така че не се предавай!

Дано коментарът ми ти е бил от полза,

Next

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 46303e0208
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Ако трябва да ти отговоря с едно изречение: Аз търся чисто нова S класа за 5 лв. Ако можеш да намериш, ще се радвам. Сори за иронията, ама долу-горе така звучат изискванията ти.

Сега конструктивно: Живея от близо 10 години в Мюнхен и завърших там информатика, така че може би мога да ти дам някой друг съвет специално за Германия. Градове над 1 млн. в изброените от теб държави няма много, защото в тях населението е разпределено сравнително равномерно (много на брой по-малки градове). В Германия това са Берлин (3, 5 млн. ), Хамбург (1, 8) и Мюнхен (1, 3), от около 1 година насам и Кьолн мина границата от 1 млн.

Берлин не ти го препоръчвам, пълно е с всякаква паплач, лудница е, а качеството на живот не е много високо.

Mюнхен е скъп град за живеене, сред най-скъпите в Европа и определено най-скъпия в Германия. Скъпото са главно наемите и част от услугите, другите неща (храна, застраховки и т. н. ) са си на едно ниво в цяла Германия. Цената на наемите е по-малкия проблем, по-големия е изобщо да си намериш нещо. Общо взето за едно "място" т. е. апартамент се борят по 5-6, понякога и до 20 човека. За сметка на това има много силно развита икономика, СРАВНИТЕЛНО (!! ) лесно ще си намериш работа и парите ще са доста над останалата част от Германия. Подчертавам "сравнително", защото много хора идват и си мислят, че ги чакат на червения килим. Не е така.

Хамбург също е добър град за живеене, по-голям е от Мюнхен, положението с жилищата е доста по-добро (повече и по-евтини), а заплатите са почти на същото ниво, или минимално по-ниски. Недостатъкът е, че е по-далеч (800км) и освен това като излезеш от града е "леш". Околните провинции са доста по-слаби икономически, докато в Бавария цялата провинция е силно развита. Също така като качество на живот Мюнхен е по-добър, алпите са ти под гз, има езера колкото искаш и т. н. Хамбург е известен главно с пристанищата и проститутките си :) Като става дума за следване, Мюнхенските университети (ТУ и ЛМУ) са в топ 5 на Германия в почти всички специалности, в някои са и номер 1, докато Хамбургския е по-посредствен.

Що се отнася за първите дни: На свободния пазар много трудно ще си намериш жилище в началото, освен ако нямаш познат на място който да ти помогне и ориентира, и където да отседнеш докато си намериш нещо. Според зависи от града и късмета, търсенето трае между 1-2 седмици и месец-два (за Мюнхен). Освен това за 95% от жилищата искат да докажеш стабилни доходи, т. е. разпечатка със заплатата ти или от банковата сметка. Не е важно колко пари имаш в момента на сметката (нищо не ти пречи утре да ги изтеглиш), важно е да имаш редовни доходи, които да ти позволяват да си плащаш наема. Поради тая причина в началото ще трябва да търсиш други варианти.

Вариантите са 2: или отсядаш при познат и търсиш, или след като са те приели студентка кандидатстваш за общежитие ОТ БЪЛГАРИЯ и идваш тука с уредено общежитие. Всъщност така или иначе за първите години общежитието е най-добрия вариант, защото е евтино (наемите варитат от 180-300 евро според града и конкретното общежитие) и е сигурно, обикновено договорът е за 3 години. След тия 3 години обаче трябва да се изнесеш, което значи да си си стъпила на краката достатъчно, че да може да изпълниш по-горните критерии за свободен наем.

Но както и да е, много се отплеснах. Ти още не знаеш в коя държава искаш :) Ако те интересува, мога да ти дам още детайли.

За другите държави които каза не мога да кажа кой знае какво, освен че за Швеция и Дания може да забравиш за климат. В Австрия е 90% както в Германия, но и там зависи щото и те имат провинции. Що се отнася до таксите за обучение забравих да кажа, че доколкото знам само в Бавария и Баден-Вюртемберг има такси, но може и да бъркам. Конкретно в Бавария варират между 150 и 500 евро на семестър според зависи града, унивеситета и специалността.

А и още нещо: Като цяло следването в Германия не е ташак работа. Ако наистина искаш да правиш нещо, трябва първо да имаш нещо в главата (ако си била в техникум трябва да си била сред най-добрите на випуска си), и второ да си упорита. Ще те късат на изпити и ще ти плющят ушите. Не го гледай това дето пише, че бакалавъра е за 3 или 4 години. Аз не знам някой да е завършил за по-малко от 5, тия дето правят магистратура откарват и по 7. Аз дойдох тука на 19, завърших на 26. Предполагам в дргите държави е подобно.

Хайде със здраве и успех в начинанията!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4122328d98
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Здравейте, с номер 4 съм съгласна, само че в Дания образованието не е по-добро от това в Германия - зависи си и от университета, но моля да погледнете класацията на ООН за топ 500 университети в света, немските са много преди датските, а ЛМУ (Мюнхен) е номер 5 в класацията на европейските университети.
С 6 мога да се съглася в по-голямата част. Аз съм визпитаник на горния университет и той е съвсем прав за проблемите за намиране на жилище, само че за общежитие вече не се чака толкова, аз след 2 месеца имах стая в най-доброто и ново общежитие. Не искат за общежитие доказване на доходите. На месец са от 300-400 евро с всички разходи.
Наемите в Хамбург, между другото, вече са на нивото на тези в Мюнхен.
Не съм съгласна за Берлин. Там освен това специално за икономика и право има елитни университети БЕЗ ТАКСИ - в Хамбург и Мюнхен са по 500 + 100 евро. Завършила съм преди 2 години, такива бяха тогава таксите. В Берлин такси няма, освен за администрация 100 евро на семестър.
В Мюнхен е весело да се живее, но не е весело да си студент без средства, хората имат много пари, студентите имат заможни родители. Трудно е да намериш среда извън българската.
Берлин е „Беден, но секси“. Тъкмо се връщам от там, чудесно е! В момента съм се прибрала заради работа в Бг-то, но щъкам из Европа и Америка по принцип, смятам да се заселя един ден в Берлин и лятото да съм в България по 4-5 месеца. Това е живот!
Имаш в Берлин чудесни училища, всякакви хора, хората са отворени и не те дискриминират, заради пройзхода ти - в Мюнхен не е така, там дори да си от Хамбург си „чужденец“. Смях.
Понеже „щъкам“ много, а вече и САЩ поразучих, мога да кажа, че Берлин + някои градове в България не са за изпускане, ако човек иска да си живее реален, социален, заможен живот и весел. За Образованието в ЕС - определено Германия или Австрия (Виена) - Швейцария и Англия, разбира се, имат някои по-добри университети, но ако дядо ви не е Тодор Живков, откажете се - парички много.
Най-евтиното, най-достъпното и най-доброто образование ще получите в Берлин, Виена, както и в други големи немски градове. Интересувайте се преди това, дали има такси в университета, в Австрия за сега няма, но се говори за такси, които всеки университет автономно да определя.
Успех

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: c178c65704
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Момиче-ти знаеш ли какво точно искаш-мисля, че не си наясно с представите си. Да е голям град, ама да е еди си какъв климат, ама да са еди си какви хората, ама да е с такъв език-езика ще продължаваш да го учиш още много време. Не мисля, че от средното училище го знаеш кой знае колко. Ако имаш такива претенции и към мъжете-не знам... може би ще си останеш стара мома.
А ти какво даваш-по-важното е какви са изискванията за тези университети и колко голяма е таксата им-а не какъв е града, какви са им нравите.
Откъде си сигурна, че ще те вземат-пък и взела да избира.

Извинявай, че ти говоря малко грубо-но твоите претенции направо ме впечатлиха-приличаш ми на неориентирано малко момиченце-в магазин за играчки-и не знае коя да избере. И кой ти е казал, че в чужбина е лесно-има езикова бариера даже и да знаеш съответния език, приспособяване и т. н.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 7b627d0af9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   От Дания сигурно ще се разочароваш. Страната е мн хубава, в Копенхаген е страхотно. Обаче хората са ледени и ние просто не можем да ги разберем. Работа трудно се намира и ако не получаваш датска заплата, не знам как ще се справиш... аз живея в Дания. В началото беше адски трудно:климата е ужасна, хората също, а за езика пак да не говорим :-)... всепък, ако успееш тук, в ДК, това означава един много хубав и достоен живот, ще можеш да си позволиш мн неща за който само си мечтала. Успех.
П. С препоръчвам ти Дания ;-)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4122328d98
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Аз съм 8...

ще коментирам още само това изречение

„В Швеция и Австрия ми харесва, че бакалавъра е 3 г. “

По принцип във всички държави, подписали Болонската конвенция (ЕС 27) се води Бакалаварът 6 семестри, но това съвсем не е така реално. И в Германия е почти невъзможно за по-малко от 7 семестъра да смогниш, а продължават да кълцат програмата. В Австрия подобно...има жилища във Виена иначе, не е толкова скъпо, поне не по-скъпо от мюнхен
Още нещо да те „светна“ - бакалаварът е на местния език обикновенно, не на английски, на английски е само магистарът. Как така искала да учи в Германия, за езика? Ами то езика трябва да го знаеш, език се учи преди да отидеш да учиш в чуждата държава, не след това...
Испания? Много романтика, много въздух, реалността е друга.
Защо не вземеш да си завършиш един бакалавър в България, после да завършиш на английски за 2 годинки магистър някъде?

 
  ...

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 46303e0208
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 7 е, до номер 8, респ. 11: Първо да кажа, че си ми объркала номера :-) По съдържанието се ориентирам, че имаш предвид мене, но си писала 6 вместо 7.

Второ, да за общежития не искат да доказваш доходи, раздават ги "на калпак". Точно затова казах, че това е почти единствения вариант за жилище в първите години, защото за всичко друго искат доказване на доходи. Да, наистина сега е по-лесно с общежитията, едно време аз като дойдох се чакаше по 3-4-5 семестъра само да ти дадат стая. И като ти дадат, често пъти не можеш да си изкараш пълните 3 години, на които имаш право, защото завършваш преди това.

Но откакто въведоха таксите за обучение положението поолекна, защото много хора дето се записваха фиктивно за студенти заради общежитието и други благинки, се отказаха. Миналата година общежитие се получаваше или веднага, или за 1-2 месеца.

ОБАЧЕ тази година в Германия има една особеност. Първо че правят реформа в средното образование (съкратиха гимназията от 13 на 12 години) поради което тая година завършиха два випуска едновременно. И второ от тази година и тука отмениха задължителната казарма. Поради което специално тази есен тълпи абитуриенти щурмуват де що видят универститет, всичко се праска по шевовете, общежитията също. И така е във всички градове.

Така че ако кандидатстваш ти препоръчвам да е от догодина или ПОНЕ от напролет. Но преди това провери дали твоята специалност се предлага от летния семестър!! Не навсякъде и не всичко се предлата от лятото.

Относно това дето казва номер 8 за Мюнхен, че като си от Хамбург си "чужденец": Да, баварците имат много силно изразен "локален патриотизъм", който идва от там, че исторически и културно провинцията има повече общо с Австрия и Швейцария, отколкото със Северна Германия. Така че за баварците Германия свършва някъде около Франкфурт :) Така че дали си от Хамбург или си от Берлин или си от Зимбабве, си еднакво чужденец :-) Но така или иначе всичко това е в кръга на майтапа, никой няма да тръгне сериозно да те дискриминира за това, че си чужденец. Обратно, в Мюнхен е фулмакс с чужденци, от най-невероятни места на света и въпреки това е с едно от най-ниските нива на "нацистки настроения" да ги наречем. В много други градове, особено в бившата източна Германия, има чувствително присъствие на (нео-)нацисти. Включително в Берлин, поне така съм чувал, никога не съм живял там за повече от 3 дена.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: f7e02aca78
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Имам странното чувство, че тази тема я чета не за първи път тук... Някой си прави гаргара, най-вероятно...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 29d36146c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Здравей, имам известна информация по твоя въпрос. Безплатно обучение в страна с топъл климат, имам предвид безплатно откъм държавни такси, е Университетът в Кипър. Има фирми в България, които помагат за избор като твоя, струва около 500-до 800 лв всичкото, от избор на университет и специалност до настаняването накрая, заедно с помощ за сключване на студентски кредит, ако има нужда от такъв.

Оказа се, че имат и промопакет за тези, които започват подобно кандидатстване преди септември, така че излиза около 450 лв заедно с преводите на документите и таксите за изпращане на кандидатурите, както и пощенски разходи, каквито също има. Кандидатстването за чужбина започва от края на лятото и финишира към март-април, а понякога и по-късно, а за незавършилите 12 клас (ти не си от тях) - с изпращането на окончателната диплома с оценките от матурите. Обърни се към подобна фирва, давам ти мейла си за ориентир и ще те насоча.

Все още се подават документи за следващата година. Прочетох, че си омъжена? Какво мисли съпругът ти и имате ли деца? Предполагам, че не, иначе къде си хукнала. IELTS се признава в Европа, но не е лесен, ако не си минала курс по формата - струва доста пари и отнема няколко месеца. Важи 2 г. Документът може да се приложи ипо-късно, но .... трябвада вземеш изпита.
Минимума е 6,5, но за добрите университети това е малко.
Ако ще кандидатстваш, време е да започваш.

Що се отнася до университета в Кипър - не го избрах, но ми се видя доста достъпен. Целите ми бяха други. Не ти го рекламирам, просто ти казвам да погледнеш, защото на доста места има солени такси за обучение, особено в топ университетите. Успех!

Модератор - махам мейла, насочи я тук, ще бъдеш от полза и за останалите потребители.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4122328d98
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Съжалявам, че съм ти объркала номера номер 7 (от 8/11)
...
Аз 2006 г. още получих общежитие за 1 месец чакане, ама ме бяха наплашили батковците и тъкмо имах за година сключен договор за частна квартира. (едностаен апартамент на Принц Регентен стр. за 450 евро...не се изпускаше!)... Номерът на китайката е просто да не чакаш за общежитие до университета, в Студентски град или в Олимпия - за там може и да завършиш, преди да ти дадат общежитие....

Фиктивните студенти се изчистиха не толкова заради таксите от 600 евро, а заради завишеният контрол - изхвърляне още в 3-ти семестър, ако не си взел изпитите, а и заради влизането ни в ЕС и честно - заради отпускането на пазара на жилища. В Мюнхен много жилища се построиха, закриха доста заводи и фабрики, преместиха доста в Ерланген, Аахен и т.н.

За Берлин не съм съгласна. Живяла съм там повече от 3 дни и не съм виждала нео-нацисти. Никой с нищо не ме е притеснявал, напротив.
Но Берлин все още е беден град...
Все пак, който има пари и бизнес, иска да живее там, доста се поизпразни Грюнвалд и се премести в Грюневалд...

За двойните випуски - има ги само в Бавария!
Затова и да не се кандидатства там.
Двойни випуски няма другъде, само баварците си направиха експеримента с 13 клас. Нараства иначе напливът, защото има повече хора с матура, но българите това не ги засяга, ние си имаме отделни бройки... немците нарочно искат да образоват един определен процент чужденци - връщайки се на ръководна позиция в политиката и икономиката в своята си страна, тези хора купуват немски машини, продукти и търсят услугите на немски фирми. Как мислиш Германия експортира толкова? Помисли само за хора като Плевнелиев, макар че не е учил там, доколкото ми е известно... има много немски абсулвенти в развиващите се страни, Китай, Япония. Аз да не мислиш, че в България няма да взема немски материали за фирмата?
Няма нищо дарум, да знаеш, образованието и бройките за чужденци се изплащат стократно.

За Мюнхен - ами то си е град в държавата. Heile Welt... накрая се побърках там, всичко взе да ме дразни - от сградата на университета, през кабриотата, целия фалш и повърхностното Буси-Буси. Подбрах си след завършването двата куфара, подарих си мебели, вещи и напуснах Германия... преместих се една плюнка на Изток, ама пак живнах.

Преоткривам от 6 месеца Бг-то, много е яко тук, но съм чужденец, дори езикът не ми е много правилен.
Работата ме тръшка от държава в държава. Скоро напушкам немскоезичното пространство, но пак ще работя в половината от времето в България - просто смях на бучки. Защо ми беше блъскането в университета Германия - сега сега, за да се ядосвам как нашите работят - друг свят, не можеш да им обясниш какво искаш, не се сещат - чуждо им е дори да направят един обикновен списък или нещо подобно, да подредят две неща и да ти кажат директно, къде е проблемът. Побъркваш се! Може да запиша висше тук, за да разбера, как мислят тези хора, загубила съм всякаква връзка с тях. А, висшето у нас - няма какво да се сърдим, е чиста проба детска градина в сравнение с немското училище - само да изкараш измислените приемни изпити, аз български незавършил студент не познавам.

Препоръчвам на авторката да си завърши в БГ. бакалавър, после с високото балче от пълна шестичка, какъвто няма жив немец, да кандидатства магистратура. Хем ще ? е на английски, хем ще ? дадат веднага общежитие, ще си намери по-лесно работа и т.н., ще има време да научи и немски, за да може да работи в страната. Успех.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Здравейте всички. Адски съм ви благодарна. Не очаквах да се включат толкова много хора, с толкова полезна информация. Благодарение на нещата, които ми казахте, вече си подредих плановете.

Сега, първо да ви се извиня на всички, за повторенията на думата "просто", която ми изкара очите като си прочетох на ново поста и коментарът под него.
Номер 2, благодаря ти, но не бих казала, че съм смела. Смела трябва да съм да остана тук.
Желая ти много успехи:)

Номер 3, съгласна съм. Очаквах повече такива коментари предвид това, което съм писала. Да кажем, че ако трябва да избирам между това да уча и да умирам от скука и отегчение и това да уча и да се забавлявам, избирам второто. Не че ще имам кой знае колко време за забавление, но за мен това е важно.
Последният път, в който се върнах от чужбина, не беше заради носталгия, или друго, а именно заради адската скука.
:)Южна Африка не е вариант за мен, благодаря все пак за предложението.

Номер 4, изключително полезен коментар. Каза ми доста неща, които незнаех и ми помогна за изборът. Благодаря!
Номер 6, също много полезен. Само към него да кажа, че тези дни ще отида до офиса на Интеграл да се консултирам.

Номер 7, абсолютно съгласна съм с примера за S класата. Точно така си е.
Ами, да кажа че, проумях нещо и то е, че човек трябва да иска за себе си максимума и че мечтите не се сбъдват така трудно, както си мислят повечето хора. Човек трябва да вярва в себе си.

Невероятно много информация. Може би тук е времето да кажа, че където и да съм, ще съм на общежитие. Немога да живея повече сама.
Всичко в коментарът ти ми повлия положително на избора, само ме притесни това:
"А и още нещо: Като цяло следването в Германия не е ташак работа. Ако наистина искаш да правиш нещо, трябва първо да имаш нещо в главата (ако си била в техникум трябва да си била сред най-добрите на випуска си), и второ да си упорита. Ще те късат на изпити и ще ти плющят ушите. "
Незнам колко имам в главата точно. Обаче не бях сред най-добрите във випуска определено:(Предполагам, че материалът ще е доста труден и това ме притеснява най
вече.

Номер 8, много полезен.
Явно съм имала грешна представа за Виена.
Много е хубаво, че си видяла толкова свят:)

Номер 9, аз ако знаех какво точно искам нямаше да пиша тук:)Не, не ми говориш грубо, няма проблем, наистина.
Като спомена мъжете, наистина имам изисквания, но мисля че всяка уважаваща себе си жена ги има. Това ме провокира да споделя, че от всички нации, предпочетам италианците- те са мой тип. Харесвам по-тъмни мъже- с тъмен тен, тъмни очи и коса. Това като външен вид. Няма да изпадам в подробности нататък.

Ами, виж, аз както и всеки един човек, КОЙТО ОСЪЗНАЕ, ЧЕ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР. ПРАВО ДА ИЗБЕРЕ КЪДЕ, С КОГО ДА Е И КАКВО ДА ПРАВИ. Мисля, че малко хора оценяват правото на този избор. Аз вярвам и знам, че мога да отида където и да е по света стига да поискам. Само въпросът тук е да реша какво точно искам.
Откъде съм сигурна, че ще ме вземат- аз съм длъжна, заради себе си, да опитам навсякъде. Пък другото е в Божиите ръце.
Все в някой от университетите ще ме приемат. Аз няма да кандидатсвам само в един.

И относно "И кой ти е казал, че в чужбина е лесно-има езикова бариера даже и да знаеш съответния език, приспособяване и т. н. ", както казах била съм в чужбина известно време и знам за какво става въпрос. Със сигурност не е по-трудно от тук.

В приспособяването съм най-добре, защото като по-малка много често се местихме от квартира на квартира по градовете. Харесвам новите места, новите хора.
Когато заминах да живея в чужбина, нямах никакъв проблем с приспособяването, а отидох в страна, чийто език не владея. Така че не е това, което ме притеснява.

Номер 10, благодаря ти помогна ми да затвърдя решението.
Аз като имам да взимам решение винаги много се колебая и обмислям внимателно. Та така като чета повече мнения се убеждавам сама себе си кое е правилното за мен.

Номер 11, значи поне едно 4-5 години отиват за бакалавър. Аз не съобразих.
За езика-аз съм проверила вече. Има много бакалаварски специалности на английски.

В България няма да завърша, нито да живея тук по ред причини. Най сериозната -мъжът ми. Имам много проблеми с него. Не иска да ми даде развод. Само ме заплашва и изнудва... Да не навлизам в подробности, но и полицията нищо не прави, както винаги. Така, или иначе не ми се живее в България. Не я чувствам моя родина. Нямам си вече никой тук и нищо. Сега патриотите ще ме наредят яко:)Еми какво да направя, това е което мисля.

Номер 12, много полезно. Особено инфото за тази година специално, заради отменянето на казармата.
Еми да, значи вече си ги подредих нещата в главата. Много се радвам, че се включиха толкова хора с опит. Сега трябва да се съсредоточа върху избор на специалност, крайни срокове и подаване на документи. Ако има нещо, пак ще пиша тук:)Благодаря ви на всички:)

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: cb58f6e49b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Здравей, номер 7 респ. 12 е. Най-напред радвам се, че съм могъл да бъда полезен.

Относно това, което те е "притеснило" за изпитие и т.н. Да, кофти е, но е така. Като цяло в Германия и в цяла Европа отношението към висшето образование не е като в БГ. Тук следване започват макс. 30-40% от завършилите училище, и от тези, които започват следване най-много половината го завършват, в някои специалности и доста по-малко. И тези 20-ина % от населението, които имат висше, наистина са елита на нацията и наистина имат ВИСШЕ образование, а не само диплома за такова. За да успееш, трябва наистина да го искаш и най-вече да си добра в това, което учиш -- само с искане не става. Това е и политика на университетите, особено по-елитните, които си държат на името, за да могат да поддържат това реноме, трябва да гарантират, че хората, които излизат от там, наистина са най-добрите в областта си.

Всичко разбира се зависи и от специалността. Понеже ти каза нещо за математика и информатика, а аз точно такова съм завършил, мога да ти кажа конкретно: В първи семестър започнахме 200-250 човека, след втората година бяха останали 50, накрая завършиха към 30. Не познавам човек, вкл. мен, който да не са го късали поне 2-3 пъти на изпити, че на някои изпити и по повече от веднъж. Освен това стандартния план на обучението, който е за 7 семестъра за бакалавър, е доста "сбит", единици са тия, които успяват за това време. Повечето хора, за да могат да си вземат изпитите, правят по по-малко изпити на семестър, отколкото е по план, поради което цялото нещо се проточва. Пак казвам, за бакалавър информатика по-малко от 4,5-5 години е трудно постижимо.

Информатиката като цяло не е лесна специалност дори за тези, които имат афинитет към тия неща, а на другите им е още по-трудно. Дори тука има една нова тема за информатиката, може да следиш и там: http://spodeli.net/7/story-17679.html

Не ме разбирай грешно, не искам да те плаша или да се правя на важен. Искам да те предпазя от едно разочарование и огромно губене на време и пари. Имам много познати, които така изгърмяха. Някои се прибраха обратно в БГ и завършиха там без особен проблем, други останаха тука и смениха специалността. Трети се отказаха тотално да следват и продължиха да бачкат на местата, където си бяха намерили вече. В което няма нищо лошо.

Естествено дори да не излезе нищо, опита и преживяното за тия години никой не може да ти го отнеме, така че ако си авантюрист и не държиш 100% на завършено висше, давай! Няма да съжаляваш.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Виждам още коментари.
Номер 13, възможно е да има и други такива теми. Знам, че ви е омръзнало от едно и също, за което съжалявам. Незнам кой би имал полза от правенето на гаргара специално на тази тема.

Номер 14, ами аз харесвам Кипър и се бях отказала от там, защото мислех, че има големи такси. Щом няма, ще преразгледам наново.

Колкото до фирмите- това за мене са много пари.
Изкарах курс и имам издържан IELTS и то преди няколко месеца, затова е валиден. Както казах, с мъжа ми сме разделени. И нямам деца.

Номер 15, разбирам че може би е най-добре да завършиш бакалавър в Бг, а в чужбина магистър, но не и в моя случай.
Бяхте полезни и изчерпателни, благодаря за което:)

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Пак е авторката:)
Номер 17, разбирам че в Германия ще е много трудно в следването. В Испания така ли е също? Все си мисля, че там не толкова.
Ами да, авантюрист съм по природа. Така, че не пречи да опитам по принцип.

Хора, кажете някакъв сайт, в който обясняват в коя специалност какво се изучава, какъв е учебният план, за да мога да се спра конкретно на една, или две специалности. Защото нещо не мога да намеря такъв.

И някакъв сайт с всички унита в чужбина, защото аз влезнах в няколко, но там има само точно определени унита и инфо за такси съответно ще ми трябва.

И още нещо много важно. Има ли някакви ограничения в колко унита мога да кандидатствам, или специалности и в колко държави? И колко излиза финансово едно кандидатстване? Това ми е много важно.

Още веднъж благодаря, че се занимавате с мен. В реалният живот никой не се занимава да ми обяснява, каквото и да било, добре че сте вие.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 29d36146c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

21.   Номер 14 съм. Избери фирма Интеграл. Имат невероятен опит и ти помагат от първия до последния момент. Университетът в Кипър го препоръчва фирма Дарби. Вкъщи още мотаяброшури. Предлагаха много интересни специалности за бакалаври и следваща магистратура ако искаш в друг университет в Европа. Таксите в Интеграл -поискаха 550, но излезе 430. Дарби поиска предварително внесени 780 лева, преди да обсъждат каквото и да било и това ме ядоса. Човек пазарува, когато види стоката първо, нали така? Ако нямам право да пиша тези фирми тук, нека модераторите ни свържат, мейлът ми беше даден предишния пост (пост 14) и премахнат от модератора. Този мейл не е значим за мен, затова го дадох, не го приемам като лични данни. Смисълът беше, че в момента правя точно това, за което питаш и информацията ми е супер актуална. Мога да дам телефона и на момичето от Интеграл, което работи по моите въпроси с кандидатстването ми и от което лично аз съм очарована. Тя е просто една от няколкото, които там правят само това. Перфектно си написа домашното, както има една дума и сега всичко тече по реда си. А се оказа, че сме и в промопакета, което даже приятно ме изненада.
Към модератора - помогнете на авторката да се свърже с мен по мейла, мога да я насоча.
Няколко пъти се организират презентации на университети под надслов "Образование без граници" и там получаваш информация и брошури за всички възможности и всички държави. Консултатни отговарят на въпросите ти. Случва се в Хилтън (Интеграл) и оня гранд хотел на опашката на коня, забравих му новото име. Следи по плакатите - излизат пана по цяла София, когато има такъв форум. Но мисля, че ще е около февруари. Иначе фирмите преди това ще те ориентират. В момента, ако имаш готов IELTS, се подават документи и класирането ще излезе през февруари най-рано. Не губи време! Това, които искаш - е чудесно, а и фирмата ще ти съдейства, докато не те изпрати от тук с билета и уреденото настаняване.
Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 29d36146c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Номер 14, 21 Ще си изпратя мейла на модераторите. webmaster@spodeli.net
попитай ги да те свържат и ще ти отговоря на доста въпроси, ще те пратя и където ще ти помогнат и направо ще попълните университетите в UCAS.

 
  ...

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: dd27489898
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Здравей.. аз не съм много информирана по темата, но знам, че в Швеция обучението е безплатно обаче климатът не е благоприятен. :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: fddce0cf8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   От номер 7: Информация за това къде какви специалности има и какво се учи в тях, има на сайта на всеки университет. Специално за Германия университет има във всеки що-годе голям град (разбирай над 150-200. 000, но ти каза, че искаш много големи), а сайта на университета обикновено е от вида www. uni-<име на града>. de ако е "нормален" университет, или www. tu-<име на града>. de ако е технически университет. Например има www. tu-muenchen. de www. uni-hamburg. de и т. н. Впрочем това и в БГ е така, например www. uni-sofia. bg или www. tu-varna. bg

Финансово следването като такси ти казахме, че зависи от провинцията и от университета и от специалността. А иначе колко пари ще ти трябват... зависи от тебе. Аз съм карал с по 350-400 евро на месец, но с много лишения и гладуване, при това беше преди 7-8 години. За нормално живеене ти трябват поне 500-600 евро на месец. Отделно извънредните разходи като такси за следването, билети до БГ, дискотеки, кръчми и т. н.

Ограничение в колко унита кандидатстваш няма, трябва само накрая да избереш един, където да се запишеш. Което не е лесно, защото не от всякъде получаваш отговори едновременно, някои се бавят и понякога те приемат там където най-много искаш, но вече си се записал другаде.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   Авторката:Имах предвид самото подаване на документите, там нали се правят някакви преводи и такива неща, все още не съм наясно точно как си кандидатста, та това колко пари излиза?
Иначе 21, 22 казах вече, че излишни пари нямам.
26, мерси за другите отговори.
И още нещо -някой ще ми даде ли информация има ли задочно обучение в Германия или Кипър? Или вечерно, за да мога да работя повече.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4122328d98
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Авторке, много си неориентирана, съжалявам.
Разбира се, че трябва превод, а за Германия и легализация - в това съм сигурна. Освен това, задочно обучение има само в България. Много държави не признават дори дипломите на нашите задочници. В Германия са признати, но си имат едно на ум.
Има в Германия иначе едни „полу-университети“ Fachhochschule. Пак се излиза с висше образование - бакалавър, магистър, само че са с практическа насоченост - имаш два чисто практически семестъра в Бакалавъра, а имат и магистърски програми само вечер, събота и неделя. Таксите са като в другите университети в съответната провинция - от без такси в Берлин и Източна Германия до 600 евро в Мюнхен и Хамбург да кажем... на семестър.

На комуто не му се дават пари за образование, няма кой да му помогне. Аз се лиших от всичко, дрехи и от части храна дори, за да имам най-доброто образование. Не съжалявам. Сега не трябва да се лишавам никога от нищо. Може днес някой да ми вземе всичко материално, пак знам, че без хляб никога няма да остана. Най-добрата, най-сигурната инвестиция е в образованието.
А.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 138aceab36
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

29.   27, задочна форма на обучение в Германия няма.
Лола

 
  ...

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   Авторката:
А, съгласна съм, че това е най-сигурната инвестиция. Но мисля, че може човек да се оправи и без фирма посредник.
А какво мислете за тези Fachhochschule? Кой е по-добрият вариант?
Мерси, Лола.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6f925fc018
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   Още веднъж питам колко струва да кандидатстваш в чуждестранен университет? Не питам за такси и др неща, а за самото кандидатстване.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 29d36146c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

32.   Подаване на документи в UCAS системата е някакви хилави евра, около 20 или 25, плати ги фирмата с карта, влизат в ония пари, за които ти писах. Можеш да го направиш и сама, обаче да се ориентираш е трудно. Ако искаш самостоятелно - влизаш в сайта на всеки университет и оглеждаш, после им пишеш писма (тия писма ги написа консултантката от фирмата), за да ти отговорят какви са изискванията за българи с "diploma za sredno obrazovanie" - така се пише. Може да искат минимум диплома, оценки по дадени предмети минимум... или пък да е 6, едно на друго не прилича, някои имат допълнително интервю на място, други - имат допълнителни изпити по дадена дисциплина, трети - не признават просто наша диплома (попаднах на един такъв), а един ми поиска трета матура, защото тая по български, дето у нас е задължителна, не го интересува, той иска други 2 предмета. Ако имаш консултант, това го прави консултанта и тогава подавате документи за местата, които решите, че са подходящи за твоите оценки. Отпадат някои университети, които не можеш да им покриеш изискванията. В UCAS се подават 5 университета и нищо не може да се променя след това. Ако гръмнеш позиция за такъв, дето не ти стават документите за него, гори ти тая бройка. Кипър, Холандия, Германия са отделно, но всеки университет струва някакви пари да се подаде. Консултантката знае какви и как да плати. Аз кандидатствах за Англия и Кипър не ми беше избора. Но ми направи добро впечатление. Ще взема да потърся брошурките, ама не можем да се свържем, така че не знам как дапомогна. Не икономисвай от консултант, да не изгориш с повече пари като си сама и не знаеш как да се оправиш. А и парите не ги броиш наведнъж, а когато ти е удобно на части ги даваш за до другото лято, докато те изпрати от тук с билет, университет и общежитие за настаняване, уреден студенстки кредит - безлихвен и други удобства, дето сама ще се потрошиш да ги мислиш как да станат.
Ти си решаваш, де.... Аз давам само съвет.
На мен в 430 лв ми влязоха тия пари за UCAS и преводите на документите. Само UCAS e 50 лв приблизително, у а преводите - около 80. Тя писа писмата до всеки университет преди да подадем и изясни точно какви са им изискванията и дали приемат наши документи. Тя прави всичко от и до. За сам човек е трудно, не че е невъзможно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker