България в криза ли е - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122777)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14525)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

България в криза ли е
преди: 5 месеца, 6 дни, прочетена 1159 пъти
Здравейте,

Темата си личи от заглавието: България в криза ли се намира в момента?

По статистика и данни всичко е ок, имало леко инфлация, но и доходите уж догонващи инфлацията и нямало проблеми.

Аз виждам нещата малко по-различно. Ежедневието ме кара да обикалям доста различни места специално в София и това, което виждам с изключение на 2-3 по луксозни района е голяма бедност и криза.

Говоря даже за райони като Сухата река, Сточна гара и т. н., които не се видят "краен квартал".

Хора бедни, купуващи само намалените стоки в супера, по улицата пликчета, чашки, боклуци.

Въобще не знам къде я виждат тази около 2000 лева средна заплата за София, аз масово виждам хора, които живеят с минимална, даже не знам дали тази 930 лева минимална не е бруто, тоест чисто е сигурно към 750-800 лева!

Знам как живее човек с 2000 лева свободни в ръката и нищо такова не виждам и то говорим за София където уж били парите на България и 40% от икономиката била тука.

Ми то все едно са след бомбардировка 90% от улиците и кварталите, даже не знам дали и преди 20 години е било така, аз съм млад на 27 съм, но такава трагедия не помня да съм виждал.

Да, има луксозни райони и коли, но това е да кажем 5% от цялата картинка и не е представителна извадка.

Трагична картинка виждам аз язък ти Европейския съюз, язък ти ръста на БВП.

Какво е мнението на други искам да чуя и къде според вас отиват парите в България, има заложени уж няколко милиарда бюджет само за столична община, а гледката в повечето райони е все едно са минали ордите на хуните от там.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 7a045c8fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Криза все още не е. Кризата ще стане по-сериозна на нива тази от 2008 година, но не сега, малко по-късно.
Причината е че се затварят тихомълком много фирми, заради фалити или преструкториране. Само че това още не се е отразило и не можем да говорим за бедност. Кога реално се разбира че е дошла бедност и рецесия? Когато се свие сферата на услугите, започнат ли там уволнения, значи нещата са тръгнали. 80% от хората в София се изхранват от непретенциозни и неквалифицирани професии работещи именно в услугите. Удари ли там става страшно.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 25a0b8d880
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   МРЗ е 933 лв, т. е. 724 лв чисто.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 25a0b8d880
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   И аз все повече чувам, че не им стигат парите на хората и още като си вземат заплатите, платят сметки, напазаруват храна и заплатите вече ги няма. А това са хора, които не са на минимални заплати, с професии и т. н. Да са ви честити умнокрасивите, нали подскачахте, като протестират срещу тях.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: c3d19049d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Виж какво, животът ме е научил да мисля за себе си и да разсъждавам според моята ситуация. Не според тази на Иван или Драган, не според официални стъкмистики, които обслужват нечии ДРУГИ интереси, но не моите.
Може да звучи егоистично, но това идва от човек, който до 30-годишния си рожден ден вярваше на подобни данни/изказвания от политици и раздаващ се на максимум за приятели.
Ще ти кажа само, че човек с право става циничен с времето, защото разбира, че на никого НЕ МУ пука и гледа основно собствения си интерес - шефът ти/политиците/жените при избора си на мъж и т. н.

Каквото и да ти каже някой в отговорите тук ще е според неговата ситуация в България/от неговата камбанария. Зависи от това какви са ти разбиранията за хубав живот и достатъчно/каква заплата получаваш/какво ти е материалното положение/професията/каква търпимост имаш към корупция и безнаказаност, към схеми и далавери по всички етажи на държавата и тн. Това е все едно да питаш във форума дали обувки 41-ви размер са удобни. За един ще са прекалено тесни, за втори големи, за трети ще са перфектни.

Гледай себе си и ако не те устройва - смени работата/града/държавата. Недей да гледаш кошницата на хората по магазините или кой с какво е облечен, защото това изкривява обективната преценка. Недей да слушаш каква била инфлационната кошница, защото там се слагат селектирани продукти, но не се съобразяват с индивидуалните нужди на хората. Прясното мляко и цената му няма да ти е критерии ако имаш лактозна нетолерантност. На никого не му пука ако харесваш Скир и цената му скочи с X процента.
Просто приемай всичко с критика, а не като чиста монета. Малко хора ще мислят в твой интерес освен ако интересите ви не се припокриват.
М31

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 82b647587d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Познай от три пъти дали е в криза. Прочети и 24 часа от днес, през последното десетилетие в България броят на родени деца е намалял с 10 000, миналата 2023 г. за пръв път минава под 50 000.
Когато има перспектива, хората реждат деца. Когато няма - раждаемостта намалява. Това е десетилетието на ГЕРБ. Парите отиват в мутрите, в чекмеджетата, в палатите като на Шехерезада.
За правиш бизнес в Бг днес трябва да си покровителстван от политици и прокурори, получаваш пари от ЕС и от обществени поръчки и им отчисляваш процента. Случи се така, че се запознах наскоро с един бизнесмен от новите, направил строителната фирма точно след идването на ГЕРБ на власт, и всичко подизпълнител на Джи Пи Груп и други подобни фирми на властта, построил за себе си един блок в Костинброд и разпродава апартаменти. Има 7-8 джипа, всички Тойота Лендкрузър и си прави ранчо в панагюрище, както се изрази. Заплатите извън София са под 1000 лв., т. е. 1000 вече са голяма сума. Поддържа се илюзията и манипулацията, че всичко е наред, а то реално нищо не е наред. Огромна държавна и общинска администрация, огромни разходи и източване ан икономиката в 3-4 основни каци без дъно - енергетика, здравеопазване, субсидиране на тока за бизнеса, за сметка на битовите клиенти, безкраен психически и икономически тормоз върху народа. Вчера на една опашка чух хора да си говорят, че трябва да се събират оръжие и боеприпаси, защото властта се е самозабравила, а следващата голяма криза наближава.

 
  ...


...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 4a68ca2d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   По статистика средната заплата в София вече е над 3000лв, тези на минимална заплата получават чисто 724 лв.
Дали има криза? Кризата е нестабилно състояние, когато държавата изпитва невъзможност да заплати дължимите суми на граждани (пенсии и помощи) и фирми, това е криза. За момента тези плащания се изпълняват регулярно следователно в момента в България криза няма.
В едно общество в капиталистически строй е напълно нормално да има богаташи и бедняци, и още по нормално е бедняците да са повече. Вече оценката за бедняк е доста размита, защото макар и пазаруващи от промоции тези хора имат някакъв завиден за жителите на бедните държави начин на живот.
Само до преди 6-7 години в теми тук в този сайт се разискаваше, че 1000лв не стигат, днес се разисква че 2000 не стигат, но цените не са се увеличили със 100%, следователно се е покачил доста стандарта на живот.
Колкото до улиците и пликчета, чашки, боклуци, това е от една страна възпитание на населението, наричано още манталитет, от друга страна общината не натиска почистващите фирми да си вършат по качествено работата. Ако всичко стане наред за да има достатъчнно пари за нов асфалт по всички малки учички и достатъчно хора на заплата, които да обират/метат торбички и чашки, трябва да се съберат тези пари от населението, да има по високи данък сгради, да има реализирани много повече глоби за изхвърляне на чашка и т. н. Казваш че населението е притиснато финансово дали ще му е по добре да му увеличат данъците и събираемостта на глобите?
Това си е вид договор между общината и нейните граждани, общината няма да увеличава данъците на жилищата до невъзможни нива, няма и да глобява за всеки фас и за всяка кучешка фекалия, а гражданите ще преглъщат вида на улиците. Гражданите разбира се, са свободни да събират сами чашките и да ги пускат в кофите ако толкова им пречат на гледката. Никой няма да попречи на гражданин ако той вземе една метла и измете детската площадка или уицата близо до дома си. Но всеки гражданин трябва да осъзнава че с данък от 1лв на ден за жилището му, няма как да се покрият разходите за качествена поддръжка на околните площи. А в България все още има села където данъка на 40-50кв. м стара къща с двор е под 10 лв за 2024г, ще има ли уста този гражданин дето е заплатил 9лв годишен данък за имота си, да иска нови тротоарни плочки, нови бордюри и асфалтирана улица без дупки? Трябва да е благодарен че в селото му въобще има кмет, който има заплата, не е ли така?
Значи като цяло получаваме това което сме заплатили, няма как да изискваме повече след като не искаме да платим повече.
В Истанбул примерно в туристическия цетър на града има достатъчно хора назначени да събират торбички и чашки, изпуснеш ли хартийка на 2 метра зад теб има метачка която да я измете, има и специална полиция "турист полис" която да се занимава с спокойствието на туристите да залавя джебчий и да насочва загубилите се туристи, към хотела им. Всичко това се заплаща от таксата която заплащат хотелите "туристическа такса", тоест в сумата която плащат туристите за спане е включена тази туристическа такса и с нея се заплащат тези удоволствия. Затова и вечер площада Таксим блести все едно днес през него не са минали милион души. Ако обаче се забуташ в малко градче в краен квартал нещата не са толкова блестящи.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: a376624f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   :)))) Не, в разцвета си е хахха ама за една шепа хора, а останалите им снасят все още.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: a495a355ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Каква криза? Къде?
Кафенета пълни в работно време и през почивните дни с млади и стари. Минеш по главната и виждаш хора във всяко кафене. Даже място трудно си намираш. Излезнеш петък вечер и всичко фрашкано. Всеки си качва в социалната мрежа снимки от кръчми, механи, дискотеки или домашни купони. Или се шматка в друг град или държава. Изкупуват се маркови дрешки, очила, обувки, часовници. Знаят марки и коя е новата тенденция.
Онлайн търговията процъфтява. Бедна ти е фантазията какви суми се харчат за дрехи, бельо, козметика, часовници и от каква
възрастова група.
На работа, в обедната почивка, рядко си носят от вкъщи. Поръчват се пици, дюнери или от някой ресторант обедното
меню. Рядко ще видиш някой да ръфа сандвич или домат. Само купешки манджи или пица от верига за бързо хранене с доставка до офиса.
В градският транспорт контрольорките са с маникюр, а не с прост лак.
Къде виждаш криза?

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 843f23a9d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Инфлацията е огромна. Разни неграмотни работници по строежите вземат по 2 200 за 5 работни дни и 8 ч работен ден.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 56d89cee5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Има криза личи, платиш сметки, купиш храна и не остават никакви пари, не е окей така за никои.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 56d89cee5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 3, адекватен коментар.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 40370a3026
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   25% от населението на България живее в София.
Ти казваш че 40% от икономиката на страната е в София.
Сега раздели останалите 60% от икономиката на останалите 75% население и ще ти стане ясно.

Аз ще ти кажа един друг факт. Всичко това горе е честната икономика. Реално 70% от това което движи държавата е сива икономика. Парите от трафик на хора, наркотици, проституция и оръжие отиват в търговските банки, тъй като са изпран кеш. Затова ГЕРБ управляват защото държат 70% от баницата - митниците, европроектите и тн.
Ако мафията я няма, ние ще сме със 70% по-бедни.
Никой не иска да си го признае, но реално почти всички работят пряко или косвено за тях. И никой не иска да остава без работа..
Оцеляване. Инстинкти. Първични..

Колкото до кризата... Каква криза те гони и бре човек.. България НИКОГА в своята си история не е била толкова бедна. Даже сигурно и през турско. Това не е криза. Думата "криза" се ползва от някакви разглезени държавички, от англосаксонски произход, че видиш ли неска хляба им е с 1 паунд по-скъп, заради шепа руски олигарси.
Думата която трябва да ползваш е "УПАДЪК"

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 4ead8f76bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   За данъците един колега по-горе каза истината, което обяснява защо улиците и средата е скапана. За мен в София има 3 групи хора- тези които работят нископлатена работа и реално извън градския транспорт сутрин, няма да ги видиш другаде. 2рата група са "мамините синчета", тоест тези които разчитат на състоянието на родителите си за да поддържат висок стандарт на живот. Много такива хора има понеже все още са живи бачкаторите от социализма, които имаха възможност да си купят евтино жилища или да натрупат състояние. Това ще бъде кратко обаче понеже тези бачкатори ще умрат, а мамините синчета нямат качества да работят нещо високоплатено и съответно стандарта им ще падне. Тази група хора ще я видиш по заведенията, добре издокарани.

3тата група са добре платените служители, които постигат нещо по някакъв начин. Тази група е малобройна обаче.

Та да, помисли върху това за да си отговориш на въпроса.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 6c934a1ac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 5. И откъде се предполага, че човек трябва да се снабди с оръжие? До колкото съм запознат със закона и ако скоро не е бил променян, разрешително се издава със съгласие на началника на РПУ-то, т. е. ако не сте братчеди или не си пиете кафето заедно няма как да стане. В България само военни, полицаи и охранители имат оръжие, тук-там и някои ловец, но там пак не е лесна работа. Не е като в Америка с лична карта да си вземеш автомат от магазина.

9, това вярно ли е? Че то софтуерен архитект с висше образование, перфектен английски, допълнителни сертификати и над 10 години стаж взима подобна заплата.

От друга страна колкото и да взимат, не са за завиждане. Строителството е много гадна работа. Мъкнене на тежко, постоянен риск нещо да се срути върху тях или да паднат от високо, дишат вредни прахоляци всеки ден, работа в опасни машини, зимата на открито в студа, лятото на слънцето като се напече плочата сигурно става ужас.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: d528b90de9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   По-скоро е стабилна бедност 35 години, всъщност и 45 г. преди това. По-горе бе споменато за раждаемостта. Този индикатор не лъже. Зле ли е икономиката, раждат се по-малко бебета. Това, че нацията се топи, е 100 % доказателство колко сме оплели конците Иначе през последните 15 г. има голямо нарастване на неравенството

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 25a0b8d880
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Много ми е смешно като дадат за пример раждаемостта като критерий за икономически просперитет. По тази логика Индия, Пакистан и Нигерия са най-проспериращи, а най-бедни са Италия, Германия, Дания.

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: b67a0dc757
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   "България НИКОГА в своята си история не е била толкова бедна. " -

А не! Моля те! Учете малко история!

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 66f7caac54
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   По дефиниция понятието "криза" означава рязка промяна в условията на живот, външната среда, така че по тази дефиниция не е в криза, но де факто е в постоянно наклонена надолу плоскост. Едно време като учих, съм си водил записки, сега виждам, че преди 20 г много неща са се сбъднали, примерно сме с над 1 млн. души по-малко, все още с най-ниска продължителност на живот, и най-важното наяма усещане за справедливост и за щастие. Разбира се всичко това са субективни понятия, но неравенството е високо, а нормална заплата над 2-3000 лв. вземат не повече от 20%. Кражбите на обществени средства, корупцията са високи, европейските средства се присвояват и нищо не влиза в икономиката, а в частни джобове и чекмеджета.
№6, липсата на логика в т. нар. ти извод за покачване на стандарта на живот е потресаваща, след като двойно повече пари не стигат без да са се вдигнали двойно цените, какъв стандарт на живот се е вдигнал. С двойно повече пари да не можеш да си купиш стоки, според теб поскъпнали по-малко от двойно, какво означава? Точно обратното - намаляване на покупателната способност.
За обществения договор си попрочел нещо, но не анализираш правилно ситацията. Парите от данъците отиват в една каца без дъно, в корумпираните общини парите отиват у бузнесмени от ДПС и ГЕРБ за разни проекти. Тук пейки за по 500 лв., там игрище за 800 000 лв., градинка, ала-бала и така милионче след милионче.
Данъка на къща може да е 10 лв. само на ония къщи, които са ги декларирали с неверни данни през 90-те години, двуетажна къща се пише едноетажна и селкостопанска постройка от 20-30 кв. Аз имам къща на село 55 квадрата, на два етажа, и данъка ми е над 50 лв., без централно водоснабдяване, пътя е асфалтиран защото живущите сме си го асфалтирали сами, а през зимата не се чисти. Общината хвърля само боклука. Кметския наместник - досега помощ от него не съм видял, освен че носи призовките от съда.
А капиталистическия строй в Бг е доста изкривен, като се почне от планирания преход с присвояване на държавните капитали и имущество, минавайки през ограбването на народа и фалирането на банките през 90-те години, допълната дакапитализация след това чрез разбойническата приватизация, и днес поддържането огромните черни дупки, които смучат обществен ресурс - енергетика, здравеопазване, МВР, правосъдие. И така ще има криза и кога. Криза ще има. Голяма, социална криза, с ново преразпределяне на благата.
№ 12, ти направо изкърти всички мивки с бисера, че "ако я няма мафията, България ще бъде 70% по-бедна". Сега парите от Европа и от бюджета отиват в чекмеджета, имоти и офшорки на ГЕРБ, прокурори и близки до тях бизнесмени. Така се източва икономиката и няма пари за социални услуги и за заплати и пенсии. Ако не са корупцията и крежбите, вече щяхме да бъдем като стандарт на живот на средното европейско ниво.
№14, разрешително за оръжие може да се изкара не само ако познаваш началника, но моето мнение е, че в гражданското общество гражданиннът не бива да чака за разрешение от някакъв си началник. Личната сигурност е твърде важно нещо и не бива да бъде отстъпвана на МВР, защото тозш институция защитава държавата, а не обикновените хора. А интересите на държавата никога не съвпадат с интересите на обществото и на личността.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: b9a638a96a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Всички сме на прага или вече под прага на бедността. Все повече хора остават на улицата заради неплатени ипотеки, все повече хора остават без работа и шанс за препитание. В София съм, между другото.
Работя на 2 места и едва правя 2000 лв. бруто - с две висши и работа уж по специалността. Повече пари правят само разни богопомазани в кол центровете на чуждестранни компании, но те са една шепа хора. Същото е валидно и за програмистите. Не всеки програмист печели добре. Има такива със заплата по-ниска от моята. Облъчват хората с лъжи, че сме добре, а реално не е така. Само мога да предполагам какъв ад е в по-малките градове с високи цени и мизерни заплати...

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 56d89cee5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 15, точен коментар.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: f36dd5577f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   То ако се съди по пазаруването в кварталния магазаин няма как да се разбере. Съседката пътува всяка седмица с автобуса до Одрин да пазарува качествено и евтино, купува и на нас. Отделно, баща ми е международен шофьор и той като се прибира носи стекове с качествена храма. Та ние като купуваме само хляб кой знае какво си мислят за нас продавачите.
Кръчми, молове, клубове са пълни. Не съм видяла фалирал магазин скоро. Около Ковид някой затвориха, но бързо ги заместиха. Нетната минимална заплата е 830лв. Но колко я взимат? Масово се взимат бонуси под формата на ваучери или в пликове.
Криза е било по време на Виденовата зима. Сегя някой не може да яде всяка вечер в ресторант, да пътува и да носи маркови дрехи и започва да пише глупости

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 4a68ca2d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   До 18 от 6 Кое не ти стана ясно? Че цената на тока преди 6-7 години е била 0, 21лв, сега 0, 25лв, но хората посвикнаха да харчат повечко и сметките им са доста по високи. Водата преди 6-7 години 2, 35лв днес 2, 94лв. Ако отчетем доставките на храна до офиси и по домовете са се увеличили няколко пъти. Преди 6-7 години може да поръчат пица веднъж два пъти месечно, може и да пропуснат, в днешни дни готова храна се поръчва 3-4 пъти седмично, а в офиса никой не си носи от вкъщи, поръчват ежедневно. Фирмите за доставки хвърчат наляво и надясно. Еконта се пука по шевовете от колети. Масажистите вече не правят промоции в Грабо, защото часовете им са запълнени. Това не е заради ниски заплати или заради увеличените цени, хората свикнаха да плащат за повече услуги, това наричам вдигане на стандарт и е реалност.
А тази къща щом е РЗП 55 квадрата означава ли че двата етажа са по 25квадрата? И мислиш ли че 50 лв на днешни дни са пари за годишен данък? Ако ти управляваше селото с такива пари какво ще платиш с тях, заплата на кмет, на администрация, на счетоводство, тока на уличното осветление, с какво би платил за асвалт, с какво би платил някой да мете? За да съм сигурен нали осъзнаваш че това са 4лв на месец или по подробно 14 стотинки на ден? Та от цялото село вие само заплата на кмета не можете да съберете. А срещу тях ви осигуряват и улично осветление и сметосъбиране, вероятно доста други неща, вече дали ти се ползваш от тях не е моя работа.

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 4a68ca2d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   До 19 с 2000лв заплата ти за бедняк ли се имаш? За да си под прага на бедността трябва да храниш 4 членно семейство с този доход, нима си самотен родител на три деца.

 
  ...
преди: 5 месеца, 4 дни
hash: 6d9c3c2a5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Цитат от № 16: "Много ми е смешно като дадат за пример раждаемостта като критерий за икономически просперитет. По тази логика Индия, Пакистан и Нигерия са най-проспериращи, а най-бедни са Италия, Германия, Дания. "

Така е, като пишеш, преди да си прочел въобще нещо за демографията.
Причините за демографския взрив в Третия свят - бедните страни, са породени от високата детска смъртност, лошите хигиенно-санитарни условия, липса на медициско обслужване, традициите, историческия етап на общественото развитие. В Африка над 3 млрд души нямат достъп до течаща вода и канализация, примерно. Годишно измират 300 млн. деца.
Конкретно за България демографския срив се дължи на първо място на рязкото обедняване на населението от 90-те години насам, съчетано с огромна емиграция навън - близо 1 милион души в периода 1990-2001 г. Няма да ти попълвам липсите в знанията, само ще напиша две неща. Едно население се счита за старо, ако над 7% от него са над 65 г. В България този процент е 18-21. И е най-високия в Европа. И нараства най-бързо. Съща така имаме и най-ниския процент в Европа от население на възраст 15-24 г. Вярно е, че Европа като цяло има такава тенденция, но България я предвожда - остаряваме и намаляваме най-бързо като нация. Няма да споменавам други данни, фактори, причини и следствия, защото ще стане огромно писание.

След 20-на години, когато в България има 1 000 000 души по-малко, след като няма да има пари за изплащане на пенсиите, няколкостотин дърлжавни служители ще бъдат или уволнени и по-улиците, или с много по-ниски заплати и много по-корумпирани, младите хора още по-нискообразовани, нискоквалифицирани или напрво неграмотни, огромна престъпност, може и да ти е още по-смешно.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 3 дни
hash: 7c31e0127a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Никаква криза няма, всичко е точно. Стига глупости!
След като сме №1 по продажби на нови луксозни коли за миналата година в Европа, и дори в Германия и Швейцария не можеш да видиш такъв автопарк - каква криза.
Да, излизат там някакви тъпи платени агенциики да кажат, че сме били най-бедните, ама на практика гледай колко сме напред.
2 милиона имигранти има при население 6. 5 млн... Коя друга държава може да се похвали с толкова богато население, които да могат да си позволят да си веят г*зовете насам-натам?
Имало 300к незаети работни места? Ми, хората са амбициозни и искат да инвестират и в недвижими имоти, и в шиткойни, да стават инфлуенсъри, да издават книги в многобройни тиражи преди да са си получили дипломата за средно образование още... Балъците от Африка и Азия да заповядат за нискоквалифицираните професии...
Ае са малко по-сериозно, авторе - ти чак сега ли забеляза тези неща???

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 3 дни
hash: 5be141b5c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Аз, ако съм на минимална мога да карам пет дни с нея.
Онзи ден един дядо ме пита дали може да ме помоли нещо, поиска ми 1 лв, че му се ядяло нещо месно, живеел в старчески дом им давали постни храни. Много е тъжно, че хора на възраст не могат да се нахранят, те са най- бедни у нас.
Трудно се живее, трябва да не се купуват излишни неща.
Аз готвя само вкъщи, скоро не сме излизали, най- много да ядем дюнери. Кафе пием от машините, на кафе не ходим, много рядко.

 
  ...
преди: 5 месеца, 2 дни
hash: 6d9c3c2a5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   До №22 от 18 - Това, което виждаш за поръчките на храна вероятно е така от твоята камбанария или гледна точка, аз и други около мен, когато съм учил и работил, съм си носил храна от къщи, , та и нес кафе и мляко и съм си правил. Но, като си в офис може и да е въпрос на някакъв престиж или данък обществено мнение.
А това, за което говориш, аз го наричам "плащане на повече пари като число, за същите услуги и стоки". Повишаване на стандарта се нарича всъщност плащане на по-малко пари за дадена стока и услуга. С други думи - покупателна способност на парите. Такова състояние на доходите, че да стигат за всичко и да спестяваш.
Що се отнася до къщата в селото, е 55 квадрата на етаж. Доколкото знам другите съседи плащат доста по-малко като данък, нали знаеш, че данъка се дължи даже и да не живееш, иначе селото има 15-20 души постоянни жители, улично осветление почти няма, 5-6 лампи да има, общината само събира боклука, малко със зор понякога, селото няма постоянно кметство, счетоводство и администрация, а общината е като много други в Бг - феодално владение, в което местния кмет не допуска инвестиции отвън и друг бизнес, за да му работят селяните на нивите за молко пари.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 2 дни
hash: b9a638a96a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   23, правиш ли разлика между брутно и нетно заплащане? Направи сметката пак на около 2000 лв. колко се пада чистата заплата.
Освен това жена ми е безработна - работеше във фабрика, но я съкратиха и оттогава никъде не я вземат на работа, защото търсят млади студенти, на които да не плащат осигуровките. Поне в София това е таргет групата - потвърдено от познат, работещ в човешки ресурси в добре известна фирма. Дори започна да чисти входа ни за смешни пари, само и само да изкарва нещо допълнително и да ми помага. Тя също е с висше образование, между другото, и има хубава професия.
И като цяло, живял/а ли си в столицата? Само наемът на един апартамент ти е около 800 лв., а сметките към него?
Не казвам, че сме бедняци - оправяме се, но и като за бъхтене на две работни места, не считам заплащането за адекватно, ти как мислиш?
Освен това, за разлика от теб, не си слагам фантасмагорични розови очила и не забравям за проблемите на другите - това, че аз съм над линията не бедността и имам покрив над главата, не пречи да виждам как се мъчат хората около мене.
Съседът ни преди две седмици дойде да ни се моли за филийка хляб. Нормално ли ти се струва това, бе, малодушно създание? Да идва РАБОТЕЩ човек да ти се моли за филийка хляб? ! Жена ми като готви, оттогава приготвя и за него, та помагаме с каквото можем, и други съседи помагат. Но бива ли така да съществуват такива хора като теб, които живеят с капаци на очите и само си почесват езиците?
Положението е много зле за МНОГО хора. Ти може би си лежиш удобно на дивана и си щракаш с пръсти с хилядарките, обаче хора ГЛАДУВАТ, хора спят на улицата.
Отвори си очите малко и виж колко хора около теб НЕ СА ДОБРЕ.

 
  ...
преди: 5 месеца, 2 дни
hash: 56d89cee5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Коментар номер 28, изключително точен.

 
  ...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: d060652350
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Не е в криза, България я няма вече, краварските подлоги я подариха на краварите, ние сме вече васали, слуги на САЩ. Каквото кажат те, това играем. Това не е живот, а вегетиране, както през турско!?

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: 4a68ca2d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Добре 28 почвам с реването, първо ще рева за жена ти, че се хванала да чисти вход без осигуровки, но отказала да работи на пълен работен ден с ниски осигуровки. После ще рева за теб, че си се съгласил да работиш на две места за малко пари. След това ще рева за съседа ти, че работи, но не може да си направи смека на разходите и кой знае колко бързи кредита е теглил, а накрая ще рева за всички клиенти на игралните зали, наречени казаина, които днес не са спечелили джакпота и са излязли с празни джобове.

 
  ...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: bd1bc533c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   От Варна съм на 31 и не познавам човек, който взема под 2000 заплата. С когото и да говоря гравитира около това число или нагоре.

 
  ...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: a109a7a751
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   26, трябва да разгледаш една отворена кафе машина, какви лиги има по маркучи и туби и ще спреш да пиеш кафе от такива. Има и свестни, но масата са напълно неподдържани и не чистени от години.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: 64b3475994
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   В Швеция само помощите са някъде 2000 Евро или 4000 лева, значи без работа можеш да изкарваш повече там, дори като се сложи скъпия живот, ако не си в Стокхолм, а в малък град е оферта.

 
  ...
преди: 5 месеца, 1 ден
hash: 2014ae58e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Европа е в огромна криза. България си влиза в плана за заличаване

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker