Без висше-депресиран - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122777)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14525)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Без висше-депресиран
преди: 2 месеца, 16 дни, прочетена 727 пъти
Здравейте, пиша тази история, защото искам да си изкажа мъката, както и евентуално да получа някакъв съвет.


Та за мен- на 29 години съм, мъж, така и не успях да взема тази диплома за висшист. Завърших гимназия с успех над 5. 50, никога не съм бил купонджия или нещо такова. Избрах много трудна за мен специалност, която трябваше да прекъсна още първата година.

След това смених специалността и университета, но прекъснах още два пъти, най-вече поради здравословни причини и факта, че изкарах едни 2-3 години в депресия и разбира се не бях достатъчно функционален, че да взимам всички изпити.

След това се фокусирах над това да си подобря здравето, ментално се подобрих, започнах работа, работя от вече близо три години, имам и спестени пари. Но изгубих време и сега имам над 7-8 изпита, които не съм взел, а вече съм много изтощен ментално след толкова много провали с образованието.

В момента това доста ме потиска, факта, че се провалих толкова много пъти, а има хора, които от първия път им се получава и завършиха отдавна. Родителите постоянно ме питат какво става, кога ще завършвам, сили не ми дава да им кажа, че просто психически съм сринат и не знам как да продължа. Случва ми се наскоро и кошмари да сънувам по тази причина.

В крайна сметка това че не ми се получи с образованието доста ме потиска, но както казах вече съм много обременен психически, а не ми и се напуска работа, че да се пробвам да доизкарам, а натиска от родителите е голям, понеже и двамата са висшисти. Какво бихте ме посъветвали? Ще са радвам да чуя и някой с подобна история и какво той е направил. Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 4850e89834
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Отдели си няколко месеца да учиш за невзетите изпити и се яви отново на тях. Научи нещата за една тройка поне, за да си вземеш изпитите.
Аз лично, като студент редовно влачех изпити но последния семестър се засилих и взех доста невзети изпити и завърших по график.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: e776ad537f
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   Аз бих те посъветвал на 29 години да спреш да хленчиш и слушаш какво мама и тати казвали... Голяма част от 60 в България живеят още с илюзията, че е соца, че нещата в България са уредени. Само вземаш тапията от университета, показваш я, и веднага те вземат. Няма такова нещо в момента в България. Както многократно е писано навсякъде, в университет се ходи за специалности които наистина изискват диплома - лекари, адвокати... Иначе просто хвърляш пари на вятъра. По-добре е да работиш, и да изкараш някой друг курс, конретно в областта която работиш. Има смисъл на запад да се учи ако там вземеш качествено образование което се цени. Тук е проформа, и хората гледат какво наистина знаеш и можеш.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 03e801200b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   Нормално, за старото поколение си е голяма драма да нямаш висше. В днешните времена е все тая понеже има страшно много опции. Не си заслужава да се спичаш заради тази тъпотия.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: e4d560a970
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Отивай и питай, нищохне е, похарчи нещо и ги вземи, изтощени сме всички, но си вземи дипломата, ще се справиш.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 2a838b5010
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей, и аз се чувствам депресиран като теб. На 23 години съм, последен курс и влача два много трудни изпита. Преподавателката на единия изпит ще се пенсионира това лято, всички, които имат изпит при нея чакат това с голямо нетърпение. Доколкото чух новата е много по-млада и печена от тази и е голяма вероятността да ни даде изпита. И двата предметата, които влача, не ми трябват никъде в работата, но преподавателките много си държат на предметите. Яд ме е, че 4 години стоях в университета, не работих, издържаха ме нашите, и накрая да нямам и диплома, но мисля, че поне с единия изпит лесно ще се справя.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 6f24caa32e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Не ти и трябва. Висшето в българия е просто едно отбиване на номера. Дипломата не става и за палене на печка. Намери ментор и научи някакъв занаят. Висшистите в бг са най-непродуктивната прослойка.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 76b02f371a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Авторе, ако искаш да завършиш - отиваш във факултетната канцелария на ВУЗ-а и им обясняваш ситуацията, и им казваш да ти предложат вариант за обучение по индивидуален план!

Имахме такива колеги по време на следването. Един беше ходил на бригада в чужбина и останал там, и след няколко години се върнал, и решил да завърши. Междувременно се появили и нови предмети - и имаше повече от 12 изпита(може и повече да бяха, сега не си спомням точно). След 1-2 години го срещнах и каза че си е взел всички изпити и е завършил!

Така че - действай!

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 73769b9191
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Каращ докторантура - депресиран.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 925658c2d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   намерете си работа и спрете да учите или запишете по-лесна специалност, която ви харесва и лесно можете да завършите.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 38316b12d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Честно казано, почти не мога да се сетя за някой роднина или познат, който да е работил това, в което е завършил. Изключение правят хора, които са завършили медицина и право, както и ако става въпрос за държавна работа. Лично аз съм завършил архитектура, но съм работил в администрация и визуализации - все неща косвено свързани с професията, и за които трябваше да се дообразовам допълнително. Това, което ми преподаваха в университета, реално не ми е било от полза никъде за нищо, а и след няколко години започнах да го забравям. Има някаква полза от висшето образование, защото те развива интелектуално, но все пак да отделиш 5 години време наред с доста разходи и проблеми е доста висока цена.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: e145fb214d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не се коси толкова, авторе! Имам две висши и за какво ми бяха? Накрая да работя в гардероба на гара Варна, това и един среднист може да го върши! И то чрез връзки, но поне заплатата върви и ваучери има! Не си загубил, може и ти да постъпиш в ЖП-то, набират се кадри за всякакви длъжности, провеждат се и курсове!

 
  ...
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: 925658c2d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До номер 11.. да точно. Работих като офис сътрудник и в обявите наистина пише, че искат само средно образование... но повечето работни места изискват минимум бакалавърска степен, магистърските степени не са толкова търсени, освен ако не искате да промените насоката си. Казват, че за университет няма възраст.
Повечето колеги успяха да си намерят работа като студенти, докато учеха, а някои дори напуснаха университета заради работата си... така че наистина вече не виждам какъв е смисълът да имаш диплома, освен ако наистина не се нуждаеш от нея и не можеш да си намериш работа.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: ce2082dda9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Висше се кара, ако искаш да станеш много тесен специалист, да станеш научен работник или ако искаш да работиш на държавна служба, понеже за там си трябва висше образование.

 
  ...
преди: 2 месеца, 3 дни
hash: 607b8128db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Какво толкова се притесняваш, че нямаш висше? Има много хора които са с висше и не работят това за което са учили или работят нискоквалифицирана работа. Някои дори не могат да си намерят работа и стоят безработни. Според мен всеки човек трябва да завърши минимум средно образование а висше само ако работи по дадена специалност и има възможност за някакво развитие.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker