Какво толкова ви е направил Запада - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122777)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14525)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво толкова ви е направил Запада
преди: 1 месец, 17 дни, прочетена 1553 пъти
2006 г. си спомням, всички бяхме в еуфория, когато разбрахме, че ще бъдем приети в ЕС. Спомням си и 2004, когато разбрахме, че сме приети в НАТО каква еуфория беше. Спомням си години наред как всички тръпнехме и се надявахме да бъдем приети в ЕС и НАТО. Тогава никой, ама никой не милееше да станем руска губерния.

Какво се счупи 17 г. по-късно, че българина стана по-голям русофил от всякога? Какво толкова му е направил запада и защо толкова бързо забрави гладните си дни?

Да, не се сбъдна мечтата на българина да живеем като в Германия, да, все още корупцията е на високо ниво, да, има още много върху какво да се работи, но е факт, че 17 г. по-късно живеем значително по-добре от преди и разликата в стандарта между нас и Западна Европа се смалява, макар и пак да сме най-бедни в Европа.

На българина му е къса паметта и много бързо и лесно забрави, че преди да влезем в ЕС, МРЗ беше 160 лв и повечето работеха за 250 лв. Да, всичко беше по-евтино, и все пак хляба беше 60 ст., наемите ми в града ми бяха около 150 лв, тока беше 8 ст. за квтч и т. н. Искам да кажа, че макар всичко да е поскъпнало тройно от тогава, заплатите са нараснали 7 пъти. Покупателната ни сила се удвоила за 17 г. Отделно по-лесно пътуваме и учим в чужбина.

Забравихте ли как масово се бачкаше по 12-16 ч. тежък физически труд за почти минимална заплата, защото нямаше абсолютно никаква законова защита?

Аз много добре си спомням как пред 20-тина години почти никой не можеше да си мечтае да почива в чужбина. Спомням си и как ми купиха първия компютър тогава, с колко мъки и лишения. Тогава да имаш дори и скромен компютър си беше лукс, за мобилен телефон да не говорим. Единици имаха такива. Всички караха 20-30 годишни коли, за нова не можехме и да си мечтаем. Сега 10-15% от хората могат да си позволят и чисто нова. Значителна част могат да си позволят около 10-годишна и дори 5-годишна.

Сега почти всеки втори може да си позволи да почива в чужбина. Да си сменя телефона и компютъра през година и да има по 2-3 телевизора едновременно. А преди си беше цяло събитие да си купиш телевизор, защото се случваше веднъж на 20-30 г., а за 2-3 едновременно да не говорим.

90% живееха в пълна кочина, защото нямаха пари да си ремонтират или преобзаведат жилището. Почти нямаше улица без дупки буквално през половин метър. Сега макар да не е перфектно, качеството на улиците и тротоарите е малко по-добро.

Да, запада не е перфектен, да, нямаме стандарта на Германия, но няма сила на света да ме убеди, че преди ЕС сме живяли по-добре, защото аз съм достатъчно възрастен да си спомням какво беше тогава, какво беше и през 90-те. Помня и Виденовата зима и знам много добре каква мизерия съм теглил, а и повечето от нас.

Сега младите, родени след 2000 г. дори не могат да си представят подобна мизерия. Да се редят на опашка всеки ден и да се бият за хляб, да няма с какво да се изкъпят, защото нямат пари за сапун и шампоан, да си лягат гладни от беднотия, да не могат да си купят лекарства, когато са болни. Всичко това аз и повечето българи сме го преживели през 90-те, че и след това. Добре че беше МВФ, че да свърши работата на политиците ни и да ни стабилизира инфлацията. Защото и това помня как сутрин отиваш в магазина, хляба е примерно 10 лв, на обяд е 12, а вечер вече 15. На другия ден е 20, а заплата ти почти не мърда, докато цените се удвояват на всеки няколко дни.

Та какво не е доволен българина от запада, че все повече виждам антинастроения у него спрямо запада? И защо смята, че ако не сме със запада, автоматично трябва да сме с русия? Ей това не мога да разбера. Къде се пречупиха нещата?

Едно време редувахме СДС и БСП, защото като изберем едните, забравяхме за мизериите на другите. Сега май забравихме какви мизерници бяхме преди ЕС и започнахме да придиряме. Къса ни е паметта и това си е.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 57

преди: 1 месец, 17 дни
hash: 759fe7dfcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Авторе по всичко си личи, че ти си член на някоя от новите евро-атлантически партии. Партии които не мислят за доброто на цялата държава България, а мислят само за личното си благоденствие. Вие сте крадци, вие членовете на тези предателски партии ограбихте държавата България. Никой от вас предателите на измъчения български народ не мисли за обикновенните хора. Всички вие забогатяхте, а целия народ продължава да обеднява. Вие сте слуги на западна Европа и на Америка. Има само една партия която мисли за доброто на народа, това е партията ВЪЗРАЖДАНЕ. Само тази партия ще спаси България от поробване. Вие сте предатели.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: 0deb774846
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   Ще го кажа така - Западът не е това, което беше!

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 7d46e9c1a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   Действително животът ни е по-добър от колкото през 90те и малко по-късно, но хората не могат да го разберат. Те винаги ще смятат, че миналото е било по-добре от сега и каквито и факти да им изнесеш за миналото те пак си знаят тяхната. Преди около 20 години нямаше такава русофилия и нямаше такава носталгия по социализма. От както съществуват социални мрежи започнаха да се качват снимки от миналото и започна много да се пише за онзи период и хората се връзват на тази пропаганда и започват да пишат глупости. Изведнъж стана модерно на 3ти март да се веят Български и Руски знамена като Руските дори са повече от Българските.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: fb724ae28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

4.   Защото българина си е роб по манталитет.. Харесва му да е беден и да си робува..

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 8608e295ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

5.   Ще ти кажа какво ни е направил. Взе ни най-важното. Младите хора бяха изсмукани от западните държави за евтина работна ръка. А това е бъдещето на държавата, без тях няма данъци, социална система и пенсии. Тези хора биват обучени в училища и университети с данъците на нашата държава, тоест от труда на българина. А отиват на запад да са роби и да ползват уменията си там. Става така, че най-бедната в ЕС държава обучава и подарява кадри на богатите страни. Болен здрав носи. Модерен колониализъм.

Най-важното ни взеха - бъдещето на нацията ни. Това достатъчно ли е? Това честно ли е?

 
  ...


...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c835f8a131
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Пропагандата особено в социалните мрежи и ютуб е огромна.
Нали знаеш, все някой им е виновен...

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 1ba2b04b11
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

7.   Вкарал ни е под турско робство - венециенските дожове са заговорничели с отоманската империя за да разрушат Константинопол, както и е станало с четвъртия кръстоносен поход. Успели са, след гова Византия никога не е била същата - нашето робство е следствие.

Не ни е позволил да се обединим с Македония. Както и Русия.

Целенасочено ни прави на територия - нева за човешки материал. Не се развива местното, а се обират само талантливите деца и се пращат натам.

Замяната на истинската ни духовност с псевдо-католическа и прослтестантска. Изтриването на езика ни по своя воля - като нямаме култура, имитираме силната.

Отделно с това Западът си пречи сам на себе си, като целенасочено си изтрива културата, джендъризира я - не без финансовата подкрепа на заинтересованите задкулисни страни, които не искат силен европейски гръбнак на народите.

Има и хубави страни - научните и технически достижения. Културните постижения, макар и сега сами да си ги изтриват. Свободното изразяване на мнение.

Финансовото благоденствие е ва сантар - понякога то така те уяжда, че ти се успиваш и спираш да имаш защитна реакция. И те разфасоват без да разбереш.

Лоша страна - овчедушието също, следвайки това охолство - хората спряха да мислят критично и приемат като овце всичко, барем не им се вземе залчето.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 9ecb0cf4f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Аз съм вечерял на свещи. Хората на запад си живееха живота докато ние се жертвахме за братушките. Каквото сме им дължали е платено, всеки по своя път

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   5, а замисляш ли се, че българската икономика няма капацитета да осигури работа на още 2-3 млн души? В момента има 2 млн работещи, представи си, че утре всички се върнат и изведнъж още 2 млн души започнат да си търсят работа. Как мислиш? Дали заплатите ще останат същите като сега? Пак ще трябва да работим за 500 лв като преди 20 г. Те сега работодатели не щат да чуват за заплати на 1000 лв и от немай къде се съгласяват, а представи си да има още 2 млн балъка на зор, готови да бачкат нещо. Напротив точно като се изнесоха много хора, работодателите се принудиха да вдигнат заплатите, защото вече нямаше балъци да им бачкат.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: e2acb0f4dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   5, да даваше нашата държава хубави заплати и пенсии и нямаше да заминат младите :) Какво е виновен запада?

 
  ...

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: e2acb0f4dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   До 5 пак - Никой не ги е отнел младите. Държавата ги изгони :)

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: ce02903978
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Масово ходят да работят на запад същите на които им е виновен запада. Ще ми е интересно как ще пропищят ако се сбъдне мечтата на Копейката и България напусне ЕС и европейския пазар на труда. Но за съжаление овчия електорат няма как да го осъзнае преди да му се случи и да се опари. Но и тогава няма да разбере сам какво си е причинил. Сега руската пропаганда внушава на индоктринирания русороб че му е виновен за нещо запада. А запада е виновен че не оставя империята да завладява каквито си поиска територии.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 2f8a8580cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Дискриминира ни докато живеем в западна европа, експоатират ни и третират като евтина работна ръка и роби, не оценяват нито младите хората, които се бъхтят там, нито държавата и ЕС едва прави нещо за БГ...

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   От автора

извода, който си правя от трите антизападни коментара към момента е, че единия станал по-беден за разлика от повечето българи и запада и работещите хора са му виновни, че "крадяли", че той е един от малкото, които нищо не могат и не са си мръднали пръстта да живеят по-добре, а вместо това чакат някоя партия и Русия да им оправи техния живот. Аз никога не съм имал вземане-даване с партии, не съм откраднал един лев в живота си и не съм лъгал и мамил никого. Като всеки нормален човек просто съм се образовал, работя, плащам си данъците, спазвам си законите и си изкарвам парите с честен труд, но живея много по-добре от преди 20 г. Не съм ИТ дори, нито тираджия или плочкачия.

Другия му са виновни българите, които избягали, понеже не са искали да са роби за 160 лв на 16 ч работа, а на третия са му виновни някакви събития преди 1000 г.

Тоест нито един реален аргумент не видях до тук и ми стана ясно, че тия проруски настроения са чиста проба манипулации за хора, на които космоса им пречи.

Благодаря за коментарите, аз за себе си си отговорих на въпроса и нямам повече интерес към темата.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c13f02dcde
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Просто учих и живях на Запад в Нидерландия и ми причиниха много тормоз. Е, имаше и свестни хора, но повечето, дори някакви от техните села се държаха с мен като досадна дъвка, полепнала по обувките им. А отидох с отворено сърце и съзнание.

И до днес като чуя нидерландска реч ми става зле. Такава ксенофобия не пожелавам никой да изпитва.

Иначе 5 не е съвсем прав, и тук сме роби. Дали ще си роб на западен или българсщи чорбаджия все тая. И никой не ги е взел, те сами отидоха.

Това и трагедията на българина без връмки и солиден гръб - или страда тук, или страна в чужбина. Тук заради ниски заплати и тормоз на работа, там заради тормоз на работа и ксенофобията на местните.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c13f02dcde
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Иначе мога да кажа, че Стрийт вю показва как около 2012-та и дори около 2015-та година градовете повечето ни са приличали на кочини. А от 2019 до сега картинката е друга - порправени тротоари, нови бордюри, по-чисто е някак си. Стари и грохнали, неподдържани съборетини са земенени от нови сгради (това уплътвяване не е много хубаво, но по-добре лъскав нов блок с малка леха отпред от колкото полусъборена къщичка на 1 етаж с двор пълен с боклуци).

Само че монетата има две страни - сега още по-трудна се намира работа БЕЗ връзки в България спрямо 2011-2014. Тогава градовете ни бяха по-грозни, по-мръсни е неподдържани, но не беше нужно да имаш чаааак толкова солиден гръб. Дори в големите фирми в София шефовете и тим лидерите са парашутисти и това е масово.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 637fdbcdaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   България демонстрира стандарт, който го няма. Общо взето, страната ни е една изкуствена държавица, и затова хората негодуват. Примери от най-малкото до най-голямото. Ето няколко за които аз се сещам :
Имаш някакво модерно заведение пълно с тийнейджъри, най-новия интериор, най-модерната музика, а покрай него порутени сгради, вървят разни бездомни и упадъчни на външен вид хора.
Просто мафията си пере парите, като създава всякакви луксозни неща, които обаче са само фасада, външен вид на държавата, а тя реално не е това, за което се представлява.
Друг пример, ако дойде някой турист тук, ще реши че сме супер богаташите, пак заради горния пример. Луксозни хотели, луксозни курорти. Но колко от средностатистическите хора могат да си позволят този живот?
Да, курортите може да са пълни, но България е останалите в нея хора, които имат някакъв гръб, но България е също така и онези над 2 милиона българи, които заради бедност, са заминали. Отделно в България, и особено в провинцията има и немалък брой хора без нечий гръб, които действително са на оцеляване.
Хората негодуват срещу това че еврофондовете и помощта оказана ни след влизането е ЕС не е била използвана по предназначение, за да направи средна класа в България, а не че сме влезли. Да, действително животът се е подобрил в сравнение с миналото, защото световно човечеството се развива, както и технологиите, но това е глобален процес, а не е локален. Това, което сме имали като възможност за развитие от Европа, ние сме го опорочили в мафиотски схеми, и малък брой изключително богати хора, които държат парата. Ако си средностатистически българин, без връзки, без имоти и прочие, ще ти е много трудно да оцеляваш от заплата до заплата. Затова и над 2 милиона българи са предпочели изобщо да не са тук, никой не бяга от хубавото.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: c907c304e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

18.   2007 бях на 4. Честно казано не знам каква еуфория е имало тогава, но аз лично смятам, че ЕС носи само негативи и дори иска да влиза във война с Русия.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 93488fa5eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Авторът е много прав

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 7c8f08ec75
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

20.   Съгласен съм с всичко написано.
По време на хиперинфлацията аз бях на 10-11 години, но съм бил достатъчно голям, за да осъзная, че семейството ми едва свързваше двата края и майка и баща ми буквално се чудеха какво да сложат на трапезата. Помня как имаше една будка на около километър от вкъщи и нашите ни пращаха там с брат ми, за да се редим на опашка и да вземем хляб на вчерашни цени, понеже само там имаше такива.
А сега гледах едно сравнение на преподаватели икономисти от СУ. Има кошница от едни и същи продукти и хората бяха изчислили, че непосредствено преди влизането ни в ЕС с една средна заплата си можел да си купиш 10 такива кошници. А в днешно време пак с една средна заплата можеш да си купиш 22 такива кошници. Т. е. стандартът на живот се е вдигнал повече от двойно в сравнение с 2006г. А да не говорим за 96-97г. - периода на хиперинфлация.
Разбира се, има и други предимства - можеш да пътуваш свободно и супер лесно и евтино. Буквално почти всеки българин може да си позволи да отиде до дестинация в Европа някой на цена, на която ще си хване автобус от София до Варна, например.
Изключително ни се е подобрил живота, но българинът е свикнал вечно да мрънка и да се оплаква. Дори е готов да иска да се върне към едни мракобесни времена. Не я разбирам тая соцносталгия. Може би е много трудно осъзнаването, че почти всичко вече си зависи от теб и собствените ти усилия, а нямаш нищи гарантирано, независимо дали се влагаш в каквато и да е сфера - образование, работа и т. н.
Да, факт е, че все още си имаме много проблеми, но голяма част от тях се дължат на нас самите и ние сме тези, които трябва да си ги оправим. Европа няма да ни хване за ръчичка и да ни изкорени корупцията, да ни оправи инфраструктурата, здравеопазването, съдебната система и да ни събере боклуците, които правим навсякъде.
Другият рев е по посока: "А, Европа ни унищожава културата и традициите". Как точно ни ги унищожава? Ако става въпрос за диващини от рода на тричане на кучета и народни танци в Рилските езера, ами това по-добре да го няма. Иначе не виждам Европа да ни е забранила леденото хоро на Йордановден (въпреки, че е спорно доколко това е изконна наша традиция), хвърлянето на кръста пак тогава, народните песни или каквоото и да е.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 1f9312119b
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

21.   Здравей, хем си прав (за някои неща), хем не си (за повечето)!

Първото, което трябва да знаеш е, че България е мизерствала през 90те просто защото е била в преход и е минала от сферата на влияние на една империя(СССР/Русия) към сферата на влияние на друга империя(Западът и САЩ)

За малка страна винаги е по-добре да е част от империя, защото империята налива пари и ресурси, отколкото да се оправя сама.

Преди руснаците са наливали пари(АЕЦ-а, летища, железници), сега пари наливат ЕС!

Когато една страна е част от империя обикновено в цялата империя валутата, пътищата и търговията вървят безпрепятствено, което води до забогатяване!

Повече ресурси, повече хора, по-добро разделение на труда. За малка държава като България е кошмарно трудно да се оправя сама както е било през 90те.

Това, че в момента българите са по-богато и имат повече пари и покупателна способност като част от Европейската империя е безспорен факт.

Но нима всичко е пари? Погледни демография, здравословно състояние, образование, култура.

Освен парите всичко друг е кръгла нула.

Демографски срив, хората болни, хазартно зависими, образованието под всякаква критика, културата смесица между чалгарско-ориентакска и джендърско-европейска.

Казваш за соц. пропагандата.. Ами всяка една пропаганда е инструмент на властта!

Прайдовете по улиците, Истанбулската конвенция и всякакви те извращения, защото това не е свобода, а свободния кой ни ги натресе?

Нима това не е пропаганда, макар и замаскирана като права на човека и бла-блс?

Пак те питам богатството ли е всичко и покупателната сила? Това ли е смисъла на живота, колко максимално ще изядеш, изпиеш и ще си напазаруваш преди да пукнеш?

Защото тази покупателна сила я изкарвате като някаква светиня, а не гледате хората какви говеда стават заради демократичната пропаганда - с шарени коси, наркомани, татуирани целите от горе до долу, деца не искат, егоисти, интересуват ги само имоти, пари и екскурзии

Като цяло не мога да разбера смисъла от темата ти, България винаги ще е добре докато е част от голяма империя, защото тука "големите" ще наливат пари, че сме стратегическо място между Европа и Азия и близо до море!

Иначе им е през... за нас! Хвърлят ти трохи и се радваш колко си богат! Това НЕ е твое богатство пич! Това е външен кредит! Дълг!

Отиди в магазина за инструменти или където и да било да си купиш нещо и ми кажи последния път, когато си прочел "произведено в България"?

Реално се хвалиш с чуждо богатство в момента, а глупаците говорят как им оценявали труда и че икономиката била във възход като сме със Запада

Напротив.. блъскат ни с кредити, за да ни държат послушни и междувременно изнасят златото, пшеницата и дървения материал(всичко ценно с две думи) пък народеца нека мята кючеци и да купува царевица на плажа докато го обират

Тази глупост с високия стандарт на живот и покупателната способност е един голям розов балон, от който за съжаление се излиза бавно и мъчително!

Колкото за Запада колко много бил направил за България си спести теИ глупости хората си гледат техния интерес. Налагат си джендърската култура, обират де що има млади и кадърни хора да им работят, изнасят златото, внасят си старите коли и боклука, правят си военни бази, изкупуват земи, продават си стоките от Кауфланд и ЛИДЛ и им дреме на шапката за бугаристанците

Няма толкова продежн и прост народ като нашия

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 1f9312119b
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

22.   Тези простотии ги разправяй на някой друг! Дето не е отварял учебници по история!

"Западните партньори" през ВСВ сринаха София със земята, разбомбиха и други градове.

Мразят ни защото сме православни, нашата връзка е православие, Византия, Изток.

Те са католици, ЛАТИНЦИ, Запад. Нищо общо нямаме, нито културно, нито духовно.

България е била почти 9 милиона с руснаците и преди руснаците хората са нямали канализация и ток масово с изключение на най-големите градове са мизерствали зверски

В кирпичени къщи и са спали вътре с добитъка Пре зимата на едно място

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 9ecb0cf4f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

23.   Дядо ми и баба ми строяха социализъма, родителите ми също го строяха, на дежурства, кога ги видя, кога не. Аз няма да строя социализъма искам децата ми да бъдат свободни и да могат да отидат и да работят където поискат.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 397f19a0c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   22, а вие престанете да смесвате комунизъм и православие! Православието не е изключително руско нещо, всъщност те го приемат след нас и използват нашата азбука. И предпочитам кирпичени къщи пред сивите и гнусни панелни блокове.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 0deb774846
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   " Е, имаше и свестни хора, но повечето, дори някакви от техните села се държаха с мен като досадна дъвка, полепнала по обувките им. А отидох с отворено сърце и съзнание. " - Корпоративна работа с непо-бебета?

 
  ...

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: f2e50f80af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Проруски коментар трънци. Учил съм и живял дълго време в Европа, и за нещо няма да си я дам ; ). Но е факт, че 4тия кръстоносен поход води до турското робство за нас. Интереси, сър. Запознайте се повече с историята и не питайте повече "с какво ни е бил виновен" Запада, Изтока или Юга. Виновни сме си ние и мързелът ни, както и чуждопоклонството ни - по-лесно е да имитираш чужда култура, отколкото да изградиш своя.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: fb4b5a0dd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   5, КНДР добре си пази младите и не й ги изсмукват. Как мислиш - родителите им дали са щастливи от това? Седят си на сигурно място и работят ли работят, ако оживеят.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 1cfe467344
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Просто българинът не може да го осъзнае от правилната гледна точка, но едно и също нещо ще кажа - бивши комунисти-мутри-настоящи либерали, наливат пари за Украйна, еврофондовете не се използват по предназначение. Но то българинът си е боклук по душа, виж българските работодатели и чуждестранните в голяма част. Защо да решават дали ще се помага на Украйна, ИСРАел или което и да било от наше име, нали е демокрация?

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: e03f87dc84
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Преживях всичко което си описал за 90-те, авторе, неприятно беше, но не смятам че днешното ни подобрение се дължи на ЕС. Какво ти дадоха ЕС на теб лично? Знам някой взеха субсидии, но обикновенния бг работник какво взе? На него само му взеха, взеха му децата и внуците.
През 2007 не видях радващи се, видях надяващи се хора. Но надеждите им бяха попарени, не само не получиха равноправие в доходите на европейски гражданин, но ни внесоха огромни количества от разваления си морал.
Не можело да си имаме наши ракети, танкове и т. н. заради НАТО, не можело да имаме 6 блока на АЕЦ заради ЕС, не можело да сеем по нивите кой каквото иска защото имало квоти от ЕС, не може да си отглеждаш в селския двор повече от 50 птици (патки кокошки, гълъби и др), така искал ЕС, но съседа ти може да има 60 кучета, не можело да имаш повече от две магарета в двора си, колкото и да обичаш магаренца, но кучета и котки може над 100 броя
Последно 2023г измислиха по европейски че не можеш да простираш дрехи на терасата на апартамента в града и пред къщата на село, още не са тръгнали да глобяват но ще тръгнат.
Отделно западноевропейците ни смятат за втора и дори трета ръка европейци, макар държавата ни да е европейска и уж по документи равноправна. За българския пазар нутелата е много по скъпа и с много по малък процент лешник, и много други стоки за нас са по скъпи и с много по ниско качество.
Има още много но който иска нека чете какво ни е причинил ЕС и НАТО

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 9550106b4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   Авторе, ти щом си бил в еуфория при влизането ни в НАТО и ЕС значи си представям за какво иде реч. Тука редовно някой от НПО-тата си пускат теми и после аверчетата му се изреждат да пишат одобрителни коментари. И с такава дейност се отчитате пред левчето ви Шорос. За пари сте готови да лижете евроатлантически з*дници.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: fe9f0ff70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   Запада ни подлъга да влезем в ЕС. В техния клуб на богатите държави. Ние с радост се доверихме като деца и мислихме, че ни помогнат да достигнем техния стандарт на живот, заедно да работим за бъдещето ни. Да бъдем като равноправни икономически партньори и т. н.
Оказа се обаче, че са ни искали по техни си причини-да си разширят пазарите на техните си фирми(като ние да унищожим предварително нашите, за да не сме им конкуренция).
Да изсмучат младите ни и трудоспособни хора, обучени у нас, за да работят и поддържат тяхната икономика, техните здравни системи. А тук, че ще се оголи на никой не му пука.
Ние бяхме наречени от Саркози "периферия". Моля?
След толкова години членове на ЕС заплатите у нас са не съпоставим с немските например.
Мислехме, че ще ни помогнат да се отървем от мафията, която си присвои държавата ни-нищо. Помните ли онези протести над сто дни в София. Очаквахме помощ от тях с лозунги "Европа помогни ни". Когато ни биеха и влачиха полицаите зад колоните. Какво направиха нашите западни партньори - нищо. Боко и Пеевски източиха милиарди от нашите пари... протестирахме. Те се правиха на нечули, невидял. И как ни помогнаха от ЕС за това, никак. Е, за какво ни е тоя запад тогава.
Едно достойнство голо ни остана... само то.
Всичко за запада е интерес и пари. Всичко друго са празни приказки.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 8189d415e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Написал си неща, които са силно субективни твои възприятия, г-н авторе, неправилно си обобщил и опростил фактите.
Въпреки, че аз мисля, че Западът не ни е виновен, а конкретни личности, полотически партии и собствената ни инфантилност.
Коментирам ти нещата едно по едно:
1. Аз не съм искал да ни приемат в ЕС и НАТО.
2. Повечето работели за 250 лв. Да, ама не. На мен през 2006 ми предложиха директно 500 лв. заплата.
3. Заплатите били нараснали 7 пъти. Да, ама не.
4. Първия компютър си го купих 2000 г. за 300 долара. 486. Първия лаптоп 2001 за 600 долара - Пентиум.
5. Всички карали 20-30 г. коли. Мойта беше до 2007 г. Шкода 120, а тогава си купих друга на 14 г. беше.
6. Не знам кой е живял в пълна кочина, 1997 правиха ремонт родителите ми, а през 1999 в моя апартамент правих.
7. Да, Виденовата зима не беше приятна, но 1990-91 г. беше доста по-тежко.
Разбирам, че те е потресла мизерията и си имал лош период, но нещата отминаха, а аз даже не си спомням сутрин хляба да е бил 10 лв., а вечерта - 15 или 20.
Просто имаше един период от около месец, в който доларът се вдигна от 1500 на около 3000 лв и после пак падна. Така в пика му някои пенсии паднаха до 5 долара, а някои заплати - до 20 долара. Но това беше в ограничен период. Към края на 1997 г. заплатите бяха по 100-150 лв., а стигаха и до 200 лв., които вече бяха напълно достатъчни за месечна издръжка. Макар че инфлацията продължи и след това, за да се стигне до деноминацията през 2000 г. - 1000 лв. за 1 лев.
Имаш право в това, че не е задължтелно ако сме против Запада, да сме с Русия.
Казвам ти къде се пречупиха нещата - в робската психика на българина. В желанието да живееш по-добре, но да не правиш нищо, да не се бориш за правата си, да си траеш пред управляващата мафия и пред несправедливостите. В намирането на оправдание за собственото бездействие трябва да обвиниш някой друг, а не себе си.
Ние сме държава на кръстопът, близка до ключова геополитическа зона, но по причина на олигархията, мафията и политиците, сме бедни, затова сме склонни да обвиняваме нещо или някой.
Достатъчно да направим две магистрали от граница до граница Изток-Запад и две Север. Юг, и можем да живеем богато само от пътни такси и без да плащаме данъци на държавата. За това Западът не ни е виновен. Но са виновни определени личности, че харчат държавните пари и евврофондовете безсмислено или крадат от тях.
И да, българинът не е доволен, защото сега живее по-зле отколкото през 2007 г. според мен.
№20, икономистите са те изманипулирали с тези средни заплати и кошници. Храната беше най-скъпа в България през 90-те години и сега в момента. Цитирай конкретни числа на заплати и конкретни цени.
№21 - ти хептен си задълбал в НЕлогиката.
1939 г е най-високия жизнен стандарт в България с над 2000 долара БВП на глава от населението, равни на около 40 000 днешни долара. На първо място на Балканите. Да ти кажа ли колко е сега БВП на глава от населението или сам ще си го намериш в интернет? Тогава били ли сме в някаква империя?
Второто НЕлогично твърдение е, че сега българите са по-богати и има повече пари. Ами като са богати, защо сме в демографски срив, здравеопазваенто е плачевно и живеем най-късия живот в Европа и най-нездравословния. Нали парите ти помагат за живееш по-добре и по-качествено, колкото повече пари, толкова по-качествен живот. Да ама не. Да ти имам логиката!!!
Във втората част на писанието ти, започваш да твърдиш пък точно обратното - "Тази глупост с високия стандарт на живот и покупателната способност е един голям розов балон, от който за съжаление се излиза бавно и мъчително! ".
Така че, нещо не разбирам каква точно е тезата ти? Висок ли ни е жизнения стандарт и покупателната способност или са балон?
Шизофрения знаеш ли какво ли е, и че има лекарства за нея?

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 9a76aab6ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Как какво ни е направил? Взе ни в ЕС, а не направи нищо за България. Мислех си че като влезем в ЕС тук ще се вкара европейски ред и ще изметат всякаква престъпност, корупция и гановщина. Мислех даже че ще има западни полицаи в България. А то нищо такова не се случи. Оставиха България на отговорността на българите което автоматично значи в пълен хаос и липса на държава и елементарен ред. Имаше само едни американски войничета нахлули с автомати в български цех и то по погрешка и това беше. Това ли е общия съюз и еднакъв ред навсякъде? Да не могат да вкарат ред в една малка бананова република закачена към тях. Само настроиха Била и Кауфланд да точат парите тук, а България кучета я яли иначе.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   "Какво ти дадоха ЕС на теб лично? "

В моя град имаше 5 предприятия с по 100 работни места, сега има 20 със стотици, а някои хиляди работни места (не говоря за Кауфланд и Била, а за истински предприятия). Инвестициите дойдоха от европейски инвеститори, които едва ли щяха да инвестират, ако не бяхме в ЕС. В резулат заплатите в града ни скочиха 7-8 пъти за тези 17 г., а безработицата падна от 20 до 5%.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 374587725f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   35 без да кажеш кой е града това дето си писал са само алабализми. Нима градът ти го е нямало преди влизането в ЕС наясно ли си какво е в един град 100 работни места? Или говоришн за град Мелник с 300 души население 100 работят и така.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 94fd1ef970
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Ще ти кажа защо е така. Заради неравенството. Преди 25 г. всички бяхме бедни. Сега много хора дръпнаха напред. И тези, които са останали на същото място, завиждат и прехвърлят вината на някой отвън. Бедността се усеща, когато се сравняваш с по-богатите.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 94fd1ef970
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Номер 22, нали се сещаш, че е нормално една държава да се развива от кирпичени към тухлени къщи. Но, ако нямаше соц, щяхме да бъдем по-богати. Соцът занули капитала и той трябваше да се натрупа отново от 90-те години нататък, за съжаление предимно с криминални средства, за което е виновен не Западът, а комунистическата върхушка и ДС, които раздаваха куфарчетата и произведоха другарите в капиталисти. Капиталът трябва да се препере през няколко поколения, за да се облагороди. Т. нар. преход не е нищо друго, освен първоначално натрупване на капитала, което е много мъчително да се гледа и издържи, особено когато се прави от бивши комунисти и ДС креатури. Западът единствено помага с инвестиции, тоест с увеличаване на богатството на нацията, с ноу-хау и вкарване на цивилизовани практики в работните отношения. С други думи - всичко лошо сами си го направихме!

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: a310f6172c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   Първо да кажа, че аз живея "на запад", както още 3 милиона българи, защото в България няма какво да работим.

"Запада" и особено ЕС са главния източник на корупция в България. Раздаването на евро-пари на свои хора ако не е корупция - здраве му кажи. Не случайно членството в ЕС е религия за нашите настоящи и проекто-политици.

Напоследък обаче се вижда, че целия "преход" и всички НПО-та имат една единствена цел - да ни вкарат във война с Русия, както направиха с украинците.

П. П. Преди 89-та в моя малък град имаше 6 фабрики, в които работеха няколко хиляди човека. Сега града е 30% по-малко население - предимно в пред- или направо - пенсионна възраст.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   36, няма значение града, казвам ти, че има в пъти повече работни места.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   40, корупцията си я имаше и преди ЕС, даже по-голяма, но сега поне можем да караме месеца без вересии в кварталната бакалия и без да стоим на студено зимата. Скромен напредък, но все пак напредък.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 4a22863628
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

43.   И сега като си изля логореята, олекна ли ти? Кой ви плаща, не ви ли омръзна да леете тъпотиите си, какво ни пречел Запада!? А какво ти даде Запада, какво добро виждаш, имал повече пари, но душа нямаш бе жалко човече! Още крадат от това което беше строено преди 89-та, изтърбушиха ни живота, нямаме храна-ядем само вносни боклуци, образование нямаме, здравеопазване нямаме, индустрия нямаме, какво имаме-а да, имаме банани, затова ни превърнаха в маймуни!

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

44.   43, с какво толкова те обидих, че изля такава злоба върху мен, че чак ме обвини с дежурния лаф, че взимам пари? Вече стана банално да се обвинява всеки, с който не сме съгласни, че взима пари.

Каква душа, какви 5 лв? Аз преди ЕС буквално съм има дни, в които съм гладувал. Всеки нормален човек иска да има храна на масата. Ако бях все още така, по-голяма душа ли щях да имам? Що за тъп аргумент?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: a310f6172c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   42, по-голяма корупция от европейската не е имало никога.

Никой не е пазарувал на вересия и не е стоял на студено преди да дойдат седерастките скакалци и да разрушат всичко.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 0deb774846
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   "36, няма значение града, казвам ти, че има в пъти повече работни места. " - Достоверността на казаното от мен няма значение, но трябва да ми вярваш.

Пич - това не ти е басня или притча, където търсим поуката! Ако ще боравим с факти, ще боравим с факти.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: e7b2552f28
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   До 44 В България земята ни е толкова богата че само мързеливец може да гладува. Достатъчно е да се разходиш по поляните и да събереш достатъчно билки и плодове в зависимост от сезона за храна.
А от Европа ние живеещите в България полза нямаме, само негативи натрупахме.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   46, кое точно не ти звучи като факт? Ако последите 20 години си живял в бг, можеш и сам да сметнеш 2 и 2. Ако не, има си статистики, може да видиш какви са били заплатите, цените, покупателанта сила тогава и сега.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: c4e3a74cfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   47, дори не знам как да отговоря на тази простотия, която си написал. Т. е. при виденовата зима, трябваше всички да се пуснем по поляните да берем билки?

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 0deb774846
гласове:
1 2 3 4 5
  (9936 гласа)

50.   До 47 - Изчакай, да ни замачкат със същата зелена мизерия, с която в момента тровят Холандия, Франция и Дания (и другите се оплакват, но това са най-ярките случаи ). В мометна правим соларни паркове, на места, кдъето има плодородна земя. Защо? Защото държавата ще задължава ЕРП-тата, да я изкупува, а после ще дава пари, за да им помага, докато чичоко паричко си прави проекти с европейска пара и му наливат едни милиончета в сметката всеки месец. ЛУДОСТ!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: a076ea4791
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Понеже не на нас, а на теб ти е много плитка паметта (предполагам че си още младеж ) ще ти кажа, че преди Виденовата зима, която ти старателно описа имахме много повече изобилие от тази мизерия в момента. Аз даже напоследък искам да се върне Виденовата зима, че тогава поне храната, колкото и да я нямаше беше истинска.

Ще ти го кажа много простичко, само отговор на заглавието. Има два икономически модела в света :
1. Първо ядеш и пиеш и после плащаш сметката
2. Първо плащаш и после ядеш.

По втория модел бяхме през "комунизма". Нарочно го слагам в кавички Затова хората чакаха за кола, апартамент и прочие. После като я получат обаче знаят че не дължат нищо на никого..

По първия модел обаче работи консуматорския капитализъм. Блек рок има активи за 11 трилиона долара, колкото е външния дълг на САЩ, защото досега продаваха мечти. Цялото печатане на долари беше върху заеми. Заем, върху заем. Цялото индустриално и научно развитие се дължи на заеми. Затова и толкова бързо дърпаха напред. Докато ние се опитваме да буксуваме целесъобразно, те вземаха заеми да измислят нови технологии. Да, създадоха Япония. Създадоха Корея. Създадоха и Китай, на гърба на американските молове и сланини. Тези не се спряха да плюскат и да консумират, за да може изтока да произвежда ли, произвежда.
Еми стигнаха дъното. Вече трябва да се плаща сметката. Този балон не може да е вечно, защото ще предизвика хиперинфлация. т. е. трябва им консуматорство, за да могат банките да си покрият месечните отчети.
Но и това няма да е вечно. Колкото и войни да предизвикват. Колкото и мангали да си викат да пазаруват по моловете, пак не могат да се спасят.

Просто... защото... всичко досега отиваше в джоба на една шепа хора. Така е устроен капитализма. Хищнически.

Лошото е и, че България се е наредила да плаща чужди сметки, а ние никога не сме яли и пили от тяхната маса. Това, че визираш ония маргинали от Младост 4 и Манастирски ливади, дето могат да си позволят Нисан на лизинг и си мислиш че България била добре, значи приятелю, за съжаление си, че не познаваш страната в която живееш.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 1f9312119b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

52.   Съпоставки и статистики, за кога се е живяло по-добре не се правят на базата на лични емоции, а на базата на числа!

А числата са приблизително следните, ако

сравняваме НРБ(1944-1989) и РБ, която е досега(35 години почти)

Числата са следните:

Население: 8. 9 милиона срещу 6. 8

Армия: 300 000 личен състав срещу 35 000, самолети 300 срещу около 30 и т. н.

АЕЦ - построен тогава с 4 блока, 2 недовършени плюс започнат втори АЕЦ(Белене)

Почти всички учебни заведения в страната(средни училища и университети), в това число УНСС, СМГ, Първа Английска гимназия и редица други и това само за София

Национален стадион 'Васил Левски', НДК, софийското 'Ларго'(Министерски съвет, ЦУМ, Президенството и Парламента), редица спортни съоръжения и стадиони включително стадион 'Българска армия' и 'Геренс', абсолютно всички основни паркове без Борисова градина в София са проектирани тогава

'Северен', 'Южен' и 'Запсден' са точно по проект към всеки жилищен район да има парк, училище(минимум едно), детски градини и поликлиника!

И панелките, които ви ги строиха с робски труд мобилизирани роми и турци и в които живеете като мишоци и до ден днешен неблагодарници такива дето хвалите Запада

Се*те там дето е метено!

Колко язовира се построиха тогава и колко сега?

Колко училища?

Колко сгради?

Железници, летища, мостове, тунели?

Че те тия демократични джендъри 10 години не могат да санират панелките само! Онези малини за 10 години са вдигнали от нищото квартали като 'Младост', 'Люлин', 'Дружба' и 'Надежда'

Просто не може да ви го побере акъла за колко силна държава говорим най-вече до към края на 60те. След това идват неблагодарниците, които с*ерат върху нервното, към края на 80те вече системата се разлага и няма предишните ценности и идеали.

Хората са се пенсионирали на по 55-60 години, имали са собственост, не са влачили кредити цял живот, иДъежали са наборници и 300 00 0 армия и пак е имало пари за всички и за спорт и за културасами си направете сметка за какви кражби става въпрос сега

Просто преди парите са отивали предимно за народа(да, естествено партийците пак са живяли добре, винаги който е на власт живее по-добре), сега парите отива за коли, почивки и да се строят хотели и умения

Просто българския народ е брутално неблагодарен, хората за 30 години ви построиха държава от 0та, вие обяснявате колко били зле и как сега прогресираме като 10 години едни панелки не могат да санират и боядисат и хората умират пред болниците бе да ги приемат вътре и просят пари във фейса това ли в е демокрацията

 
  ...

1-50 от 57
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker