Инвестиции - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Инвестиции
преди: 2 месеца, 28 дни, прочетена 443 пъти
Здравейте,
Имате ли и заслужават ли си според Вас инвестиции в балансирани фондове или инвестиционни застраховки живот?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 27 дни
hash: d067702eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Не си заслужават, защото когато вкарваш пари, всичко става много лесно, но когато дойде времето да излезеш от инвестицията и да си вземеш парите обратно, става много сложно особено ако сумата е голяма. Правят разни номера. Например искат ти всякакви документи и каквото и да представиш, все нещо "не" е наред и на края я си вземеш парите обратно, я не. Това е така, защото масовата практика е, че твоите пари реално не са по твоя сметка, а само се води, че уж имаш някакви акции или инструменти. Реално обаче тия пари си ги взима фонда и си ги инвестира в някакви техни неща, а парите реално ги няма. И ако тръгнеш да си теглиш парите, те трябва да ги вземат от някой друг или да продадат техни инстрименти, което не става толкова лесно и бързо, защото имат ангажименти и договорености. Затова и колкото по-голяма е сумата, толквоа е по-невъзможно да ги изтеглиш и правят хиляди спънки, за да те убедят, че не може.

Освен това няма гаранция, че този фонд/посредник/застрахователна компания ще го има все още след 2-3-5 г., за повече да не говорим. ОСобено ако дойде една финансова криза, първите, които ще фалират са точно подобни фондове.

Аз точно заради това не инвестирам в акции, застраховки, фондове, защото има т. нар. third party risk, а инвестирам в биткойн, защото за разлика от останалите активи, биткойна можеш да си го съхраняваш на собствен студен портфейл, който няма достъп до интернет и напрактика е нехакваем. По този начин активите ти не стоят в никоя трета страна, а при теб. Можеш да си закараш, до която борса искаш и на момента да го продадеш и да си изтеглиш парите. Ти реално го имаш актива, а нямаш просто едни цифри на екрана и пари, които никога не можеш да изтеглиш.

Отделно че биткойна е хедж срещу инфлация и кризи. Във времена на инфлация той поскъпва дори още повече. Това е все едно да имаш злато у вас си и да не си зависим от никого да ти го съхранява. Само че е още по-добре, защото дори няма риск някой да влезе у вас или да стане пожар и да ти изгори златото.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 347f405ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Voo и нищо друго!

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: d067702eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   2, не е добра инвестиция. По-добре в индекс. Voo откакто има данни за него (от 2010 г. ) е на 5х. За сравнение за същия период SP500 е на 5, 5х, а NASDAQ е на над 10х.

Извод: винаги е по-добре да се инвестира в индекс, отколкото в акции или фондове. Защото индексите са така проектирани, че винаги да растат. Периодично се вадят слабите акции и се добяват силните. Така че ако ще се инвестира в акции/фондове, най-добре направо купуваш един NASDAQ и забравяш. Друг е въпроса вече дали посредника ще ти изплати парите, когато решиш да излезеш от инвестицията, особено ако е голяма сума. Аз лично не бих си причинил да си рискувам спестяванията и 10 г. да не спа.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 55cad6d03e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Я обясни от инвестиционната застраховка живот какво ще спечелиш? Че доколкото съм проучвал, тия застраховки са тип "Каско", но на човек. Плащаш 10% от сумата, която ще получиш, ако умреш... Един вид смятат, че има 10% вероятност да умреш скоро. Безсмислица.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 3c53a0595d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Как биткойн е хедж срещу криза? Ако има криза криптото първо ще се срине. Купуването на крипто е по-близо до комар от колкото до инвестиране.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: d067702eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, повечето хора си мислят, че е хазарт, но ако отделиш време и проучиш цикличността, ще разбереш, че точно биткойн има най-предвидимата цикличност. Ако държиш дългосрочно, се преодолява и волатилността. Историята показва, че дори да купиш в най-неподходящия момент, ако държиш 5 г., винаги си на печалба, но и само 2-3 г. да държиш, пак почти сигурно ще си на печалба. Тук говорим за дългосрочна инвестиция, а не да продаваш през месец.

Отделно, че той толкова много поскъпва, че дори не е необходимо да си рискуваш всичките спестявания, защото дори 5% от спестяванията ти да са в биткойн, най-вероятно ще успее да предпази всичките ти спестявания от инфлацията. Дето се вика, 5% са нищо и дори в най-лошия случай да ги загубиш (което е много малко вероятно), няма да обеднееш. Ако имаш 10 к спестявания, какъв е проблема да ивнестираш 500 лв? Това допълнително понижава риска на биткойн инвестицията, защото останалите 95% са ти сигурни в банковата сметка.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 347f405ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 3

Най-важното е, че не можеш да инвестираш в индекс. Индексът е въображаем набор от дялове, избрани на различен принцип.

"Защото индексите са така проектирани, че винаги да растат. " - Индексите са "проектирани", да показва най-успешните акции, според определени критерии. Ако пазарът изпитва затурднения и цените на компаниите се сриват, индексът, дори и да избира само "силните", също губи стойност.

"Периодично се вадят слабите акции и се добяват силните. Така че ако ще се инвестира в акции/фондове, най-добре направо купуваш един NASDAQ и забравяш. "

- Отново - това е въобръжаемо портфолио. Най-вероятно говориш за NASDAQ 100. Той не търпи финансови загуби, защото просто "вади слабите акции". Не отчита загуба, ако цената на нещо се срине. "Добавя силните", без да ги купува. Ако ти инвестираш в "един NASDAQ" и след 10 години 6 компании от него са фалирали, а те и още 40 други са били премахнати, а ти си изтървал следващите Netflix, Tesla и подобни.

И тук идват "фондовете", които така ненавиждаш. И тук ще се успокоят и притесненията ти - " Друг е въпроса вече дали посредника ще ти изплати парите, когато решиш да излезеш от инвестицията, особено ако е голяма сума. ". Вискчи подобни фондове са СТРОГО РЕГУЛИРАНИ в САЩ. По-строго от лекасрствата, горивата, цигарите и наркотиците, взети заедно. Цялата иконоика на САЩ разчита на подобни фондове и на сигурността в тях.

"Аз лично не бих си причинил да си рискувам спестяванията и 10 г. да не спа. " - Ако това е така, не би искал да инвестираш в NASDAQ. Ако не си и преминал през финансова криза или срив на пазарите, то да, NASDAQ звучи прекрасно. Проблемът е, че ако пазара започне да изпитва затруднения, NASDAQ търпи брутални загуби. А тогава са и моментите, в които се губят работни места, бонусите спадат, търговията се забавя и на повечето хора им трябват пари в този момент. S&P 500 фондовете, предлагат по-нисък ръст, но и по-спокоен сън. Хората, занимаващи се с борсови операции, се плашат от SEC, като терористи от ЦРУ.

И последно: Ако сам гониш индексите, първо ще е ужасно скъпо и рисково. 32000 лева за "един NASDAQ" не са точно дребна сума. Отделно, да продаваш акции, които отпадат, да купуваш нови, особено ако в момента нямаш средставата, е изключително неприятен момент. А и представи си, че имаш само 25000 лева за инвестиция? Какво ще вземш? Най-скъпите дялове? Става рисковано. А и ако искаш да инвестираш още 5-6000 лева?

При фондовете, имаш дялове от фонда, като има и NASAQ фондове. Можеш да инвестираш на далеч по-малки "порции". Ето - VOO e близо 500 долара в момента. Не е точно непосилно висока сума. Отделно, ако Black Rock не съществуваше, щях да кажа, че Vanguard е дявола, но са направо добри момчета, спрямо предните.

А колко точно е морално, да се инвестира в такива - това си е за друга тема.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 4a0d5b24b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До 7: Много ми стана интересно последното ти изречение:
"А колко точно е морално, да се инвестира в такива - това си е за друга тема. "

Ако ти се занимава, би ли написал какво имаш предвид?

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: d067702eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   до 7

"Най-важното е, че не можеш да инвестираш в индекс. "

Може през ETF. А мисля, че някои брокери предлагат и CDF върху индекси, но може и да се бъркам.



"индексът, дори и да избира само "силните", също губи стойност"

Това е ясно. Имах предвид, че дългосрочно индексите като цяло се представят по-добре от средностатическата акция.



"Вискчи подобни фондове са СТРОГО РЕГУЛИРАНИ в САЩ"

Не знам колко са регулирани, но лично познавам поне петима, които много много трудно си изтеглиха парите и трепереха доста време дали изобщо ще си ги получат. Носеха им от 9 кладенеца вода да ги убедят, че не става, комуникацията беше трудна, недостъпна, много тегава и бавна. Аз лично не бих разчитал на тия регулации, а и не всички са американски, има и регистрирани в офшорки. Дори да оставим това на страна, има и много други third party рискове, които аз лично не мисля, че си заслужават. Като цяло не е моето нещо, но разбира се, който има желание да си инвестира.



"Ако не си и преминал през финансова криза или срив на пазарите, то да, NASDAQ звучи прекрасно. "

Наистина е прекрасно, ако инвестираш дългосрочно, правиш DCA и не се паникьосваш при първия срив да продаваш на ниското, ами държиш с години. Дългосрочно NASDAQ се представя доста по-добре от повечето акции и SP500. Но пак казвам, трябва да имаш нерви да не се паникьосваш и да си търпелив. И разбира се, за да не се налага да продаваш на пожар, защото например си останал без работа, трябва да си имаш заделени пари за 6-12 мес. напред като авариен фонд, който да не инвестираш. Ако нямаш такъв фонд, наистина може да се наложи да продадеш след огромен срив и да реализираш големи загуби на спестяванията си. А ако си имаш авариен фонд, ползваш него при криза, а продължаваш да държиш инвестициите си, които рано или късно ще се възстановят. Историята показва, че дори след огромен срив, след 1-2 г. акциите започват пак да катерят нагоре, така че ако си търпелив и не продаваш на пожар, рано или късно ще изтриеш загубите. Точно затова не се инвестират всичките спестявания, а се оставя авариен фонд.



"имаш дялове от фонда, като има и NASAQ фондове. Можеш да инвестираш на далеч по-малки "порции""

Точно така. Аз не съм казал да се инвестира директно в индекс. Отделно може да се купят и части от дялове, а не цели дялове. Но определелно за мен, ако ще се инвестира в индекс базирани фондове ДЪЛГОСРОЧНО и без да се продава на пожар в трудни моменти, NASDAQ е индекса, а не SP500. Друг е въпроса дали човека има нервите да изтърпи по-големия спад, но ако така или иначе няма, според мен изобщо не е за инвестиции, ами да си държи парите в банката или най-много да купи един гараж или няколко декара земя, стига да е вещ в материята, защото и там си има доста тънкости.

Колкото до SP500 ако вземем РЕАЛНАТА инфлация в България, която средно през годините е 7-8% (в следващите години най-верояно ще е и повече предвид продължаващото ударно печатане на пари), като си сметнем данъци и транзакционни разходи, общо взето не прави доходност, а само предпазва от инфлация. Дори да прави някаква, тя е по-скоро символична. Докато NASDAQ прави и реална доходност, освен че предпазва от инфлацията.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 347f405ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   "Извод: винаги е по-добре да се инвестира в индекс, отколкото в акции или фондове"

"Най-важното е, че не можеш да инвестираш в индекс. " - (ok, може би трябваше да напиша "директно")

"Може през ETF. "

ETF означава Exchange-traded fund.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: d067702eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, ясно де. Доуточних се после.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 3544230afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До 11 - Браво на теб! Реаланта инфлация, не знам как я отчиташ и от кога, но това със 7-8% го слушам от 2008-ма насам и просот се разминава с данните от НСИ - Според тях, Инфалцията за последните 16 години е 69. 1%, което е доста далеч по 225% за периода.

Колкото до NASDAQ - това ти казвам - ти може и да имаш нерви от желязо, може и да си готов, да си затвориш парите за 10-15-20 години напред и да стискаш зъби през всяка буря, защото няма да имаш нужда никога от тези пари, но повечето хора, просот не са така.
Отделно, не искам да съм лош пророк, но най-добрият ход за Китай в момента е, да направи всичко възможно, TSMC да спре, да работи за САЩ. Тъй, като вече не им трябва особено, могат и да го взривят, знам ли. Не вярвам, че ще се стигне до там, но един бойкот за 2 години, нио да не може да излиза или влиза в Тайван и от американската икономика, ще бъдат изтрити билиони долари, като най-силно засегнати, ще са тясно свързаните с доставката на нови чипове компании - Аpple, nVidea, Intel, AMD, Broadcom, Qualcomm и всеки, силно зависим от продажба на софтуер.
Американците няма да изоставят икономиката си просто така и ще пренасочат средствата и усилията към други компании, но за съжалиние, NASDAQ ще го изяде най-здраво.
ТОВА ми е основното притеснение. Просто сме в този цикъл от световната история отново.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker