Има ли балон на цените на имотите в България и какво ще се случва с цените според вас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли балон на цените на имотите в България и какво ще се случва с цените според вас?
преди: 1 месец, 24 дни, прочетена 716 пъти
Здравейте, не живея в България, иска ми се да си имам едно кутийче, или парче земя за къща в България, за предпочитане в голям град, но без София - най - вече ме влече към Варна и околността, евентуално Бургас и ако бяха оправили летището в Русе - защо не и в Русе?

Аз работя дигитална професия (компютърни технологии) и не е проблем да се местя за по-дълги периоди насам-натам. Идеята ми е да имам и керемидка над главата, че да ми мирне душицата, че и това съм свършил в тоя живот, ако и да трябва да ми се налага да живея на квартира по чужбините. Е, не е задължително да съм на квартира, защото от всяка банка съм получавал одобрение за кредит за жилище тук, където живея, но съжаление не съм чак толкова богат, че да мога взимам кредити... Та оттам това цялото - без да ми се налага да изплащам баснословни кредити.

Обаче - цените на имотите са станали меко казано шокиращи - не мога да си обясня на какво основание са такива но пък цената е каквото купувачът е готов да плати, така че тези цени може да звучат фантасмагорично, но пък са си съвсем реални. Само за информация - гонят цените на жилищата в Австрия, както и в Германия, за Австрия съм на 100% сигурен, но като качество - нека си го кажем, сложим ли всички фактори - няма място за сравнение и въпреки това са такива? !?

Та, обикновено, според учебникът ми по икономика, такива надувания има преди спукването на балона, в Германия са в рецесия, всички западни икономики са със забавяне, Вие как мислите - има ли наистина балон на цените на имотите в България, и ще има ли последващо охлаждане или спукване?

P. S. Като знам каква образователно-културна деградация настана у нас - няма и да се учудя, ако същите имоти осъмнат за една нощ на същите цени, но в евровалута, на която толкова много хора се надяват, че ще им оправи цялото немане и простотия...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 23 дни
hash: 85f315889f
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Това са въпроси, на които никой човек на света не може да ти отговори със сигурност. Просто нямаме кристална топка.

Да, балон има, но това не означава, че още утре ще паднат цените. Този балон може да продължи с години или дори да има още ескалация на цените, така че дори и да се слупка след време, ако преди това са се качвали цените, може пак да паднат на тези, които са в момента, че и по-високи.

Личното ми мнение е, че няма да падат. Поради една много проста причина, а именно че вече икономиката не е това, което беше. Централните банки вече печатат колкото си искат пари и дори да се получи някакъв кратък срив, те за дни могат да напомпят икономиката с въздушни пари и да стабилизират цените. Те няма да допуснат това, което стана 2008. Друг е въпроса, че ще напомпат инфлацията. А това между другото е още причина да се теглят кредити - защото инфлацията ще ти изяде кредита с годините.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 6f786961b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Не знам дали има балон ама тия преди години, които решиха да изчакат със закупуването на жилище, за да паднат цените... Еми още си чакат, само че цените са още по-високи..

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: a87ce99dbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Понеже не живееш в България, затова питаш, но да знаеш това е станал реторичен въпрос в Бг-то. В Бг-то действат други принципи и закони, ама няма да ти обяснявам надълго и нашироко, накратко това е държава на мафията. Има много бедни и малко но свръх богати хора с по 15 апартамента. Това ти е отговорът (краткия).
Мисля че ако искаш да купуваш, купувай там където си в чужбина, а за тази разлика от цената там и тук в Бг (която реално не е много), не си заслужава да купуваш на място, което не е и няма да бъде добре икономически развито т. е. да купиш в Бг за 20 000 евро по-малко от жилище в чужбина... Ами то дори и 75 000 да ти е разликата пак не си заслужава, защото на едното място има предпоставки за развитие, икономически рентабилно е, а другото да не говорим че е рисково (не се знае какво ще се случва с България изобщо). Ако имаш и деца, решението е още по-ясно, те какво бъдеще имат тук в Бг-то изобщо?
В момента тези, които сме останали в Бг-то, търсим как да се изнесем докато не се изнесе и последния нормален българин, който не е успял да се 'реализира' в родната ни страна. До това ни докараха и да, на теб ще ти говорят много захаросани приказки разни брокерки и брокери, ако решиш да купуваш тук, но това е моето мнение, и го излагам. Единствено за семейства с вече създадени деца и дългогодишен живот в Бг го виждам като да взимат жилища тук (без избор са), но всички останали нямат предпоставки да остават тук задълго.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 184934ef28
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Няма предлагане.... Стана страшно скъпо за обикновенния човечец

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 035a5eaf1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Балон има, но когато се спука банките ще затегнат много кредитирането и ако искаш с кредит няма да можеш. Ако имаш спестени очаквам да паднат за три, четири години с 50%. Въпроса е кога лично аз мисля до максимум две години ще се спука.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: bc8e77eb22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Въпросът според мен е дали можеш да си позволиш жилище или не, другото няма почти никакво значение. Преди 6 години мой приятел си купи апартамент. Цената ми се виждаше абсурдно висока, сега цената на апартамента му е минимум два пъти по висока. Преди 4 години аз си купих апартамент с мисълта, че цената е абсурдно висока, но имах парите и си казах майната му. В момента цената му се е качила със 70-80%. Като инвестиция апартамента според мен почти винаги е лоша идея, но когато е за живеене момента винаги е добър когато имаш пари.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 21ccd0153e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Няма бе - купувай и се моли да намериш по-голям балък от теб на който да продадеш.

А имаш късмета, че си в Република Бананова - тука балъци много!

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: fe5efa4342
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз не съм на заплата, частник съм и доходите ми са с едно 20% над 2020та. За същия период жената, на бюджетна заплата, взима 180% повече. Майка ми е даскалка. Паловината и колеги взеха кредити и си накупиха апартаменти последните две години. Та, имотите има още да качват.

А за сравнението с Германия нямам думи. Кой нормален ще предпочете да се установи и да си купи жилище в немската кочина? Да не говорим, че реално там хората нямат пари. Дори да взимат добри заплати, пак нямат пари. Плоският данък съсипа бая хора у нас, но и направи богати много. Последните купуват.

 
  ...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: 1641801760
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторе докато има такива, които да купуват на тази цена, цената ще е такава. Реално на доста от българите доходите им са като на европейците, така че е напълно нормално и цените на жилищата да са подобни. Плюс това в България климатът и местоположението са доста по добри, Австрия няма две топли морета на по 2-3 часа път от столицата, няма средиземноморски климат.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 22 дни
hash: a8ce0ff69d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   "не мога да си обясня на какво основание са такива"

Ако не можеш да си обясниш нещо, значи не го разбираш. Някакси елементарно е... Ако искаш някой да ти обясни, се плаща. Ама нейсе, да ти кажа няколко фактора да мислиш.

В България, няма балон на имотите, а в определени градове има балон. Те са преди всичко София, и къде Софиянци са решили да купуват. Защо... елементарно. България се превърна в София. Това е типично за малки и зле устроени държави - икономическата активнопст се концентрира в един град, останалото обезлюдява.

Втора причина - България няма развита икономика и стоков пазар. Нямаме компании като Епъл, Микрософт хората да си инвестират партите в тях и очакват възвращаемост. Чуждите компании не ги разбираме много, биткоин е казино, и там предпочитат да влагат по-младите, а те нямат много пари. Така че къде... в имоти...

Така че да, има балон в по-желаните градове. Това обаче не значи, че ще се спука утре. Може да просъществува десетилетия както много други балони. Защото ако разбираш малко от икономика, парите не могат да се изпарят. Те трябва или да отидат някъде другаде (а в България няма много варианти), или да бъдат "откраднати" чрез инфлация. По-скоро ще се случи второто, т. е. цената на имотите да пада с инфлацията. Но това ще е на по-късен етап, защото сегашната инфлация, по-скоро вкарва "свободни пари" в имоти. Трябва тези пари да свършат.

В момента хората купуват в райони около по-големи градове. Там може да се намери нещо по-изгодно, и ако няма да ходиш на работа всеки ден...

 
  ...

...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: b6addb18d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От няколко месеца банката ми се опитва да ме уведоми, че съм предварително одобрен за кредит и мога да си го взема само за 5мин....
При такова раздаване на пари, нормално е цените да са високи. Че и хората купуват, купуват (който има пари де).
Уж банките трябва да затягат раздаването, но излишъка им бил голям, та раздават с шепите.

 
  ...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: 2003de45e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Банките за момента не пипат лихвите по кредитите. Явно имат сериозен излишък. Дали ще се надува или инфлацията ще изяде парите? За момента се случва второто.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 22 дни
hash: f9df681267
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Какво Русе бе, хората от там бягат, само като минеш с влака ще се отчаяш, какво остава да живееш там.

На морето ако не живееш там зимата ще ти седи празно и ще мухлясва от влагата. За краткия летен сезон няма да си избие парите. В София наистина има огромен балон, но според мен няма смисъл да се купува в друг град, освен може би в Банско, защото там ще си избиеш вложението, защото зимата можеш да го даваш под наем на скиори и чужденци, а лятото да си ходиш там на зеленина. От големите градове само в София има възвращаемост и можеш лесно да го даваш под наем и пак не е лесно да си избие цената, защото жилищата наистина са супер надценени.

9 да бе много добър климат с 35 градуса на сянка, ай холан.

 
  ...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: dd7260d599
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Здрасти, в бранша съм и ако има балон, той е около 20-30%, като балонът се изразява най-вече в комисионни за брокери, общински данъци, нотариус печалбата на инвеститора.

Обяснявам защо цените на имотите толкова се вдигнаха - причина номер едно е, че в българската икономика за последните 15 години се наляха огромно количество чужди пари(европейски фондове).

Тези пари буквално наводниха българския паричен пазар и вдигнаха цените на всичко! Буквално на всичко! Не гледай само имотите.

Млякото е от 1. 80 на 3 лева. Бензинът от 2. 20 на 2. 60, токът поскъпна, една баничка е вече 2 лева.

В банките има милиарди, които дори не са техни, отпуснати са от ЕС и банкерите се чудят какво да ги правят! Понеже банките буквално са фрашкани с пари(може да видите колко са спечелили последните години) и няма какво да правят с толкова милиарди просто ги дават на кредит и искат лихва, с която

после да си върнат след 5-10 или 15 години по-голяма сума, отколкото са дали.

Затова дават кредити на поразия, за да изпразнят до дупка банките от капитал и да натоварят балъците с дългове до живот. Чисти сметки!

И понеже масово българина е прост и финансово неграмотен ВЗИМА. Мисли си, че всичко дето се хвърчи се яде и взима 200 хиляди евро, все едно са нищо.

Дали ще се "пукне" балона не знам, защото банките финансират целия цирк и страшно много хора са заинтересовани играта да продължава - строители, брокери, общинари, нотариуси, всички по веригата лапат от сделките с недвижимите имоти

Разбира се и самата хазна се пълни, защото получава ДДС и данъци от тези сделки - тоест самите политици дори и банкери имат интерес играта да продължи.

Исторически погледнато дори да има спукване то ще е за кратко и после пак ще тръгнат цените нагоре. Който уцели тогава момента - уцели, който не - до следващия път(ако изобщо има).
Всъщност за последните 100 години е имало два сериозни срива на недвижимите имоти.

Единият път е през Голямата Депресия(1930-1933), вторият е финансовата криза от 2008.

Тоест за 100 години имаме два пъти срив на пазара, през останалото време цените са вървели нагоре - кога повече, кога по-малко. Кога ще има отново срив - не знам и като гледам дори разни експерти, брокери и финансисти не се наемат да казват с точност.



В повечето случаи за период от 10-20 години почти е сигурно, че цените ще се качат. Почти винаги има инфлация (покачване на цените) и почти никога(дефлация) намаляване на цените, просто защото банките печатат пари, теглят дългове и си правят каквото искат.

Инфлацията има само един плюс за недвижимите имоти и тя е, че ти обезценява кредитаю

Тоест ако сега си взел кредит и след 10 години има инфлация 40% и са ти вдигнали заплатата с 40% реално ще връщаш по-малка вноска спрямо заплатата ти и ще си изплатиш кредита по-лесно.

Това обаче е много благоприятен сценарий, първо защото заплатата може да ти я вдигнат само с 10-15%, а не с 30-40%, второ защото банките могат и да играят с лихвите и вдигайки лихвите да ти вдигнат и месечната вноска


Общо взето банките контролират цялата игра, обикновения човек няма какво да направи освен да живее по-разумно да има финансова култура и да не си харчи парите за простотии.

Проблемът с имотите го има в почти цяла Европа и САЩ, България даже е добре, в Германия 40% са под наем, в САЩ даже възрастни хора са без подслон или по старчески домове

За да се оправят нещата трябва пълна смяна на системата, както и трябва масово да се строи - младите хора да строят да има поне 30-40 дни трудова повинност, няма как 4-5% строители да построят жилища за всички и разни по офисите никога дето не са строили да искат наготово.

Ще продължава да има недостиг на а пазара, ако не започне да се строи масово

Т. Т.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: c8fc0b64e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Дискотека Индиго... влез в нета и прочети, майка ти и баща ти къде са???? Да не гледаме после в новините...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker