Закъснелият студент - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Закъснелият студент
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 5779 пъти
Здравейте :) !

Аз съм мъж, завършил икономическа гимназия и съм на 25 год. Нямам изкаран все още никакъв Тоефл или Йелтс, но я имам основата ходил съм на курс по английски език.

Отдавна чета историите в този сайт, който помага много и съм благодарен, че го има:)

След като завърших през 2005 год. средното си образование нямах финансовата възможност да продължа образованието си (пък и бях на друг акъл тогава, "сега ми дойде акъла") и ме завъртя въртележката започнах сезонна ниско-квалифицирана работа на морето после на Пампорово после пак на морето и така годините си вървяха и нищо.

Нали знаете как е малко пари дълги работни часове и накрая едно голямо нищо. И така до преди нова година ми хрумна идеята да уча в Англия или Холандия (там е сестра ми )- причините както финансови така и, че в България взе да става много зле положението и нищо хубаво не ме очаква нито мен, нито моите деца един ден, пък и без образование нищо не става.

Имам намерения да уча нещо с компютри или нещо с икономика и бизнес или пък туризъм, но не съм сигурен дали това е за мен.

Разглеждах различни класации, мнения и се спрях на няколко университета с моята специалност, но ме обезпокоява факта, че успеха от дипломата ми е много нисък- 4.08 мога да влезна някъде но като ще се дават толкова пари за образование по-добре да е в по-добър университет.

Знам, че има подготвителна година, която е идеален вариант в моят случай, но се чудя дали си заслужава на тия години да студентствам... знам, от догодина увеличават таксите и с тази foundation year + placement year + още 3 години прави 5 години, в които ще натрупам адски голям заем и доста годинки 31 като завърша и ме мъчи това. В пълна сила е приказката за мен "ту ме сърби ту ме боли". Объркан съм.

Като за начало знам, че ще ми трябва една стабилна сума която я нямам, но се надявам да я събера, но всичко се случва и сега ако кандидатствам, приемат ме и евентуално не успея да събера парите и се откажа ще има ли някакви глоби? Сам ще се издържам там на 90%. Знам, че се плащат 20 лири за кандидатстването през UCAS, ще ми искат сигурно депозит за общежитието, който мога да загубя ако се откажа , но трябва да се знае всичко не знам... много стана писането спирам засега...
Ще се радвам на всякакви мнения и насоки независимо какви са!
Благодаря, Вие сте ! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9d5b395f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Чуй ми съвета, ще си ми благодарен един ден.
Запиши се да учиш Бакалавър във филиала на ПУ в Смолян (нали и без това работиш по Пампорово) Маркетинг например. Фасулско е, пишат високи оценки и ще излезнеш с висока диплома от ПУ! (каквато в момента нямаш). С тази диплома вече кандидатствай в Холандия, там няма такси, за Магистър. Може и някоя стипендия да хванеш. Успех и умната!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: aca1d55cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Образованието в България на по-ниско ниво ли е, че да искаш да учиш в чужбина? Запиши се да учиш в България.
***Кървавата роза***

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c4ec930181
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Подкрепям 2, ако НАИСТИНА искаш да научиш нещо, а не просто да имаш хартийка, както ти предлага 1, можеш да останеш да учиш в България. (Впрочем ако мислиш, че сега положението е зле, трябваше да си на тоя акъл 2001-2002 година, когато аз кандидатствах -- тогава щях да те питам... )

Многото пари, които ще дадеш за образование, не ти гарантират знания, трябва ти самия да си изключително уверен в себе си, да имаш уменията и умствения багаж, който е нужен, както и да и имаш конкретна представа точно какво искаш. А ти като гледам нямаш никаква представа. От компютри през икономика до туризъм... тва все едно да се чудиш дали да учиш музика или физика...

Ако непременно искаш да учиш в чужбина бих те посъветвал да пробваш в държава, където образованието е безплатно или поне евтино (например в Германия таксите са по 500 евро на семестър, в някои провинции е и безплатно). И не се хвърляй на супер престижни университети, защото там режат много сериозно - както откъм пари, така и откъм оценки. И ако се издъниш, ще имаш един огромен куп дългове, пак ще си без образование и тогава наистина не ти заблазявам...

Успех и внимавай!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c786ecaaa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   А какво ти пречи да завършиш в български университет и после да си биеш камшика в чужбина? То тука икономически специалности бол. Имаме си и американски университет и какво ли още не. Трябва да си сигурен обаче какво точно искаш и всякак ще ти трябва и тука минимум една година подготовка за кандидат-студентски изпити, защото само с оценките от дипломата явно няма да стане.
Не виждам проблем - нашите дипломи ги признават и в чужбина. Пък и номер 1 ти е дал/а добър съвет, замисли се. По-добре да си тук, наместо да идеш в чужбина с 300 зора и накрая да се откажеш.
И споко - на 31 няма да си престарял! Ако ти се иска - учи! В моята група има един колега, който е доста над 50 години, но въобще не му пука. Решил да учи и толкова. А и не е единствен. Което според мен е похвално.
Така че, решавай с какво точно ти се занимава и започвай да действаш по въпроса!
Желая ти успех! ;)

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: aca1d55cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Ако запишеш в България няма да имаш нужда от 1 година езиков курс и ще си в позната обстановка. В чужбина чужденците винаги са другите.
~~~Приказната кралица~~~

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9d5b395f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   2. - Да, образованието в България извън ТУ София (няколко специалности само) и СУ (пак отделни факултети) е на значително по-ниско ниво от това на Запад. Нямаме нито един университет в топ 500, което си е чиста излагация за една страна с толкова университети...
Иначе, 3 по принцип е права, само че е забравила да каже на автора, че с тази ниска диплома никъде в Германия няма да го приемат, а за Бакалавър си трябва и немски. Затова и му предложих в коментар номер 1 първо да изкара някаква диплома у нас и с английски да си търси някъде магистър в чужбина.
Права си за Германия - страшно режат в елитните университети, но да ти кажа - като завършиш такъв (20% от приетите само завършват, 2 от 15 приети българи), веднага си намираш добре платена работа - и у нас. Забрави към 500-те евро да сложиш и към 100 за обработка на документи и 75 за здравни осигуровки, но само до 27-годишна възраст, после стават тройни.
Забрави и да кажеш, че кредитите за студенти са с минимална лихва и се отпускат от КфВ т. е. гарантиран е от държавата и, ако не можеш да го изплатиш, никой не те беси.

Понякога максимумът не е решението, а човек трябва да търси оптимума, а за автора това значи - Бакалавър в България с отлично завършване + Магистър навън, щом иска толкова да учи там. Иначе - с тази диплома, освен моето предложение, не виждам, къде биха го приели другъде?
Успех! За учене никога не е късно!

П.П. Може иначе да звучи абсурдно, но познавам хора, които са завършили точно в този филиал на ПУ и с хубавата диплома са правили MBA в САЩ и в момента живеят и работят в Ню Йорк.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 5d7a539f96
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Здравей,
по-добре се запиши в БГ
Има и добри университети!
Разбира се, без да седнеш да учиш никъде няма да ти налеят акъл!

Тук е по-евтино и ако отделяш време за учене ще излезеш със доста знания и много добра диплома!
На 30 год ще си и ако учиш нещо свързано с компютри - и в България има много добри работни места - ако си добър в областта винаги може да си намериш работа!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 60bcbf8abf
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Автора съм :
Благодаря за мненията ви дотук, ценни са много! :)
До номер 1- в момента не работя в Пампорово, живея в голям град!
Наистина ли магистратурата в Холандия е без такси?
Какви са тия кредити от КФВ?

2, 3 и 4 - благодаря ви за мненията :)

Познавам хора които са приети и Англия с нисък успех от дипломата в университети от ранг 20 нагоре и такива които са изкарали "подготвителна" година така наречена (foundation year) и са в университети от топ 20!!

Искам да уча в чужд университет понеже образованието е на по-високо ниво и то доста, има повече практика и ми гарантира добре заплатена работа и развитие.

В Англия също отпускат студентски кредит за таксите който трябва да го върнеш до 30 години като ти взимат 9 % от заплатата при заплата над 21 хиляди паунда. Също и в Холандия отпускат кредит за таксите!

Коя специалност според вас е по-добрата - плюсове и минуси?

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9d5b395f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   8 - браво! Аз скоро съм на Пампорово!
Правилно си решил да завършиш ТОП университет. Аз съм завършила в ТОП 20, е.. те се менят местата, аз гледам класацията ТОП 500 на ООН.
КфВ е немската банка за възстановяване и развитие или нещо такова... Винаги там студентските кредити са с лихва равна на тази на ЕЦБ.
Препоръчвам Business Administration, защото явно имаш интерес щом си завършил такова средно. Има работа по специалността, ако си нахъсан, но е доста трудно. Иначе, не знам, дали следиш новините за Великобритания, там нещата не вървят на добре. В Холандия и Дания имам колеги, които продължиха с МВА - може да няма такси, но разходите са си големи. Но подобно на Германия и там можеш и да учиш, и да работиш. Малко си е изкуство, но става. Не знам, как стоят нещата в Англия с тази безработица...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c4ec930181
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   От номер 3:

6, къде видя, че съм жена? :-)

Да, в немските (и в повечето други западни) университети летвата е много висока, както за влизане, така и за оценките през следването. Аз съм един от въпросните "2 от 15 българи" (при нас бяха по скоро 5 от 50), които завършиха, и знам за какво говоря. Особено за информатика, към каквото се е насочил автора, мога да кажа, че освен ако няма МНОГО точна представа какво го очаква и ако математиката не му е любим предмет, с който в даскало се е справял с лекота и с почти никакво учене - няма нужда да се захваща с това. Не искам да се правя на такъв или онакъв, казвам какво е положението в опит да предпазя човека от много изгубено време, пари и нерви. Пред очите ми са другите 45 от 50-те.

Да, АКО завършиш и то с добра оценка, може да се радваш на добър пазар на трудна и повече от прилични заплати. Но това е едно голямо АКО.

Да, КфВ (Kreditanstalt f?r Wiederaufbau, KfW) немската банка за развитие. През нея дават студентски кредити с добри лихви, но не съм запознат с изисикванията. Във всеки случай аз не знам някой, който да е вземал студентски кредит в Германия, защото повечето работят паралелно с ученето и си плащат по тоя начин таксите за следване. Все пак 500-600 евро на семестър не са ЧАК толкова много, по 100 евро на месец.

А иначе това с натрупаните дългове от студентски кредити го имах предвид за следване в други държави, не за Германия. В Германия така или иначе сумата няма да е космическа.

6, само не съм съгласен с това за здравните застраховки. Да, в момента са 77 евро за студенти (аз като учех бяха 50-55), за над 27-годишни има само допълнителна такса, ако нямаш деца (което вероятно ще е така). Идеята е, че ако нямаш деца, които един ден като станеш на 80 да се грижат за тебе, ще създаваш повече разходи на касата и затова плащаш от сега. Но тая такса е от порядъка на няколко евро, не повече. Тройно и нагоре повече плащаш, когато вече не си студент, тогава е 15, 6% от заплатата ти.

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: bda73ac289
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   Авторе, напълно подкрепям останалите мнение да си изкараш спокойно Бакалавър в България и после Магистър в чужбина. Повярвай ми ще си спестиш и време, и пари, а и там Бакалавър никога не е 3 години, режат те здраво и влачиш изпити до безкрай. Потрошаваш пари и нерви. От личен опит ти го казвам, мен ако имаше кой да ми даде този съвет преди 3 години сега щях да завършвам Бакалавар в България и да се готвя за чужбина. Вместо това ми остават още точно 2 години (да 3-те години станаха 5 от изпити и прочие:( да съм все още Бакалавър. Изобщо пълна мизерия, а съм сериозен човек, уча адски много, знам перфектно езика и тн. До този миг всичко ми се отдаваше. После отидох да уча в чужбина..
Така че добре го обмисли:)

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ac827e1306
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Автора е :

Много благодаря на всички писали дотук съветите ви са полезни!!!! :)))))

Какво мислите за следване в Холандия - плюсове и минуси?

Благодаря!

Влад

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 63956eb1fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   не знам какво са ти писали хората преди мен, не съм чела, но такси в Холандия има.. преди месец и нещо бях на конференция или там както се казва, за образование в чужбина. Аз съм се насочила към Холандия за магистратура, затова тук ще ти дам информация за това..
само преид това нещо друго - изобщо не си стар за образование.. имам колега в моя курс в момента (сега е на 31 години) и не му пречи да учи. И той явно е получил просветление като теб :)
Та.. по същество..

Значи за магистратурата в Холандия... влиза се без изпити.. освен ако не влизаш с нещо твърде различно от това, което си учил като бакалавър (който бакалавър можеш да изкараш предспокойно и в България).. аз бях чувала, че има студентски заеми, които ти плащат образованието, а ти ги връщаш някой ден след като завършиш, намериш си работа и започнеш да получаваш заплата, достатъчно голяма, че да можеш да върнеш въпросния заем.. Еми да, има такъв заем, НО е само за бакалаври, за магистри няма.
В Холандия има 2 типа университети - с по-практическа насоченост и с по-теоретична такава.. както са повечето наши университети. Таксата, която плащаш за по-теоретичните такива, е подпомогната от там държавата и ти плащаш само 1700 евро някъде/година, докато при по-практическите това удоволствие финансово от страна на държавата липсва и плащаш такса в рамер някъде на 8-9000 евро на година.. на месец живееш средно с м/у 400 и 600 евро. Хубаво е да отидеш с готови пари поне за година напред, защото с тази забрана за българи и румънци в Хландия, може да видиш зор с намиране на работа, освен това на студенти е позволено да работят по 10 часа седмично, не повече :D смешна работа, но авно парите стигат за живот дори с толкова малко работа като часове.

В Англия пък можеш да получиш заем, но там таксите са невероятно високи.. нещо от рода отново на 8-9000, ама в паундове и то на семестър мисля. ОБАЧЕ има и друг тънък момент.. след като завършиш и ако не успееш да покриеш минималния приход, за да започнеш да връщаш заема, често се случва така, че го опрощават и фактически си учил безплатно в Англия, яко, а? :D ама тва може и да се случи ако се върнеш в България да работиш, например :)

Лично моито планове са не толквоа сза самото учене, И това, разбира се, но ми се ще да отида, да поостана и евентуално да остана след като завърша и да живея там.. нещо като опит да се пренеса.. но ще видим :)

Ами, дано съм ти помогнала поне малко. Успех! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker