Защо някои хора мислят, че старите коли са по-здрави? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124187)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо някои хора мислят, че старите коли са по-здрави?
преди: 22 дни, 3 часа, прочетена 472 пъти
Само в България се хвалят коли които са 1998, 2000 или 2005 година, а по-новите след 2010 се оплюват колко чупливи били. Това са пълни глупости и всеки който е карал много коли го знае. Откъде идва този мит? Дали е защото повечето българи нямат пари за по-нова кола и карат 20-30 годишни трошки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 21 дни, 10 часа
hash: 99d5e202ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Защото българина е беден и гроздето като е високо е кисело!

 
  ...
преди: 21 дни, 10 часа
hash: 76f71e3125
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Че нямам пари, така е, не споря. Фактите обаче са, че особено колите в края на 80-те, до около 2000г. са ги правели просто за да ги направят и да изкарат повече. Вече има инженери, които се грижат специално дадена част на колата да издържа да кажем 20 000км, но не и повече. Тоест, трябва да смениш тая част, след като си карал толкова. Да не говорим за пластмасите, които влагат, за да е по-лека колата. Нова кола, все едно е от зрънчо. Е, освен ако не е някой висок клас. Тази информация не си я измислям, проверима е в нета. Конкретно това за частите ми го казва монтьор, който това работи, човекът има сервиз и стотици коли му минават годишно. Отделно е близък и роднина, няма защо да ме лъже. Вече ако не е поддържана или е тотално изхабена дадена кола, или е на 30г, нормално да има проблеми. Но съпоставима с нова, това трябва да се гледа. Колко издържа мерцедес от 1994-та преди някакви сериозни ремонти и колко издържа такъв произведен сега, че и електричка. :)

 
  ...
преди: 21 дни, 8 часа
hash: 540576693a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Защото има преки доказателства за това как даден двигател се "оптимизира" от производителя в годините. В резултат на това с всяка нова генерация, въпросния издържа все по-малко.
Например, вместо двойна ангренажна, в някакъв момент почват да окомплектоват с единична верига. И това се оказва слябо място на този двигател. В следващата версия го променят още повече, по такъв начин че дори не може да се модифицира обратно до двойна.
Инжектори - все повече навлизат пиезо кристалните такива, които са доказано по-чупливи.
Олекотяване на съединители и маховици - въпросните едва издържат 60х км.
Обединяване на няколко компонента в блок - колесни лагери, помпи, и т. н. - не може да се смени само дефектната част, трябва да се смени целия блок.
Липса на резервни части - уплътнения и други дреболии не се продават, продава се целия блок на невероятни цени.
Обвързване на механични части с електроника. Замяната им става невъзможна без въздействие върху компютъра на колата. Стига се до такива абсурди като турбо или дори електрически крушки! Смяна на крушка е равно на посещение в сервиз!
Някои части ръждярсват още в магазина.
И т. н. и т. н. Поддръжката на такава кола става все по-скъпа и посещенията в сервиза все по-чести.
Не са само българите, и чужденците се оплакват. Някои сервизи дори спират ремонтите на определени марки поради нерентабилност.
Докато старите коли бяха пригодни за опредлени ремонти в домашни условия, новите все по-малко са такива.
А сега дори се опитват още повече да ограничат ремонтите, като смятат да забранят разглобяването и продажбата на части за коли втора употреба от физически лица. Все едно това е причината хората да не ползват фирмените сервизи - последните и да искат не могат да поемат всички ремонти, да не говорим за качеството и цената на обслужването.
Много е елементарно да се обвини българина в стиснатост и че не иска да си купи нова кола. Всъщност, никога не са се купували толкова нови коли в България, както последните няколко години! Но това не прави новите коли по-малко чупливи.
Чупливостта им е пряко свързана със тяхната усложеност и стремеж за поевтиняване на производството. А последното е изключително важно за производителите, още повече че напоследък постоянно влизат от криза в криза...

 
  ... горе^
преди: 21 дни, 8 часа
hash: deab787573
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Колкото и здрави да са били тези коли от 1998 до 2009 вече са се износили и притежателите им често дават много пари за ремонти. Познавам хора, които ходят да им ремонтират старата кола по някога по 3 пъти на година.

Всичко се разваля рано или късно. Няма вечна кола. Важното е на човек да му е удобно. Например почти всички американци карат коли с автоматични скорости, докато в България има хора, които се мъчат с ръчни скорости да карат.

Според мен има хора, които имат носталгия по времето когато са били млади и ако ги питаш ще ти кажат, че всичко преди години е било по-добро не само колите.

 
  ...
преди: 21 дни, 7 часа
hash: 189fb2d9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами да помислим логично, това важи не само за колите, а за всяка техника почти. Колкото по-нов е даден технологичен продукт, толкова повече екстри има. В колите това са разни електроники, допълнителни функционалности и т. н. Подобно е с перални, печки.
Виж ако искаш телефоните, сравни едно време нокиите, дето изкарваха по осем години с един модерен телефон.
Това, че старата кола е по-здрава, не значи, че е по-хубава. Разбира се, ако имаш пари, нова е по-добър вариант.

 
  ...


...
преди: 21 дни, 5 часа
hash: 16415ddfbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Старите са по здрави, защото имат по малко части, а това значи по малка вероятност да се счупи нещо. Освен това новите имат много електроника, а там са фини неща, които се повреждат лесно от вибрации, влага, температура. Старите са само механика и тежки железа. Слагаш масло да няма триене и караш 50 години. Компютър не може да работи 50 години без повреда. Спойките не издържат, кондензаторите се пукат, чиповете се изпичат.

 
  ... горе^
преди: 21 дни, 5 часа
hash: 09ecc470a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Не знам, но съм се качвал в чисто нови коли и пластмасите вътре са меко казано трагични. Вярно, че не са премиум марки, но моята макар да не е премиум марка, след 17 г. ползване пак има по-хубаво пластмаси от новите. А онази - хващаш дръжката да затвориш, пластмасата ти се огъва в ръката, всеки момент ще се счупи, тънка като картон.

Знам и за случай на чисто ново БМВ Х6 от магазин и цяла година не може да излезе от сервиза.

Разбира се, не трябва да се обобщава. Имам добри впечатления от Кия Спортидж например.

Но наистина едно време немските марки бяха железни, нямаха чупене. Но все пак това коли са вече 20-30 годишни и колкото и да са железни, времето си казва думата.

И все пак ако можех да си го позволя, бих си купил нова и бих я сменял на всеки 5 г. То това е идеята на сегашните - караш само в гаранция и после се оттърваш я даваш на някой ганьовец от източна Европа да си чупи главата с нея.

 
  ...
преди: 21 дни, 1 час
hash: 7004560260
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не е само в Бъглария това. Питай ги в САЩ за колите и пикапите до към началото на 90-те.

След 2005-та, електрониката взе да става все по-централна част от автомобила, а ЕС вз да налага все повече и сториг правила. Резултатъ не беше точно "най-доброто", ами "най-евтиното, което покрива условията" и така стигнахме до коли, на коит им светват 5 лапмпички след 40000 км и проблемът е диагостициран, като "датчици".
Отделнно другото е, че се налага, да се правят все по-сложни двигатели, с все по-сложни филтри, което просто добавя още компоненти, които са там, за да минат даден тест, но това, дали ще изкарат 50000 км или не, особено, когато фимрата може да обвини карането или средата ти, просто добавя още проблеми.
Изискванията за горене на гориво и тегло, също докараха някой проблеми. Желязото се замни с алуминии, а алуминият с пластмаса.
Отделно радикалните изиван за емиссии, освен филтри, карат и фирмите, д а променят цели концепции за двигателите си. Т. е. вместо да се опитват да пригодят стара платформа, да я обновят и подобрят, фирмите се налага, да правят изцяло нова през 5 години.

Сега - това не значи, че една кола "задължително" става по-чуплива, но всички тези неща предполагат, че нещо такова може да се случи, а когато се трупат, взима да става все по-неприятно.

 
  ...
преди: 21 дни, 1 час
hash: ffb9a8e9e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ами защото си е така.

 
  ... горе^
преди: 21 дни, 53 мин.
hash: 87543ede57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Защото старите коли се управляват повече чисто механично за разлика от по-новите, които се управляват компютърно. Освен, което по-новите заради еконормите се правят дори и най-мощните им версии с малотражни двигатели с турбини, които са с много по-съкратен ресурс от атмосферен двигател с по-голяма кубатура. Например 1. 4 170к. с. най-много би изкарал на половината ресурс, колкото 2. 3 атмосферен 170к. с. По-старите автомобили и са много по ремонтно пригодни от по-новите. Едно нещо колкото е по-опростено толкова е и по-здраво и издръжливо. В момента ползвам например телефон обикновен джиесем Нокия с копчета от 2002г. , която работи перфектно вече 21г. , които и най-скъпия айфон би изкарал максимум на половината от тия години. При колите е същото.

 
  ...

...
преди: 21 дни, 40 мин.
hash: 8b9400d8db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Когато изгледаш няколко клипа на Ами Моторспорт, Шонди и т. н ще разбереш.

Потърси шестограм на маслена помпа за Audi.
Потърси за ЛАГЕРИ на N54. Най-вече този мотор.
Имаше и още един мотор, може би на Ауди, на който слагали алуминиеви болтове, вече забравих даже казуса. Къса се или саморазвива оттам - катастрофална.

После имаш пластмасови картери с еднопотребни пробки.

Да, хубаво е да караш нова кола и аз по-нататък само да има ще скоча на премиум кола, тъй като съм механик в обучение и се надявам да изкарам лев от това.
Но забележи колко 20-30г коли има. Колко от новите ще се търкалят толкова много?

Наскоро имаше казус чисто нов колянов вал на BMW е крив, а те се сменят също вече едва ли не като консуматив...

Купи си BMW след 2010-та с N54 мотор и виж за какво говорим. Или само следи Ами Моторспорт, Шонди и още два-три канала да видиш от пръв поглед за какво иде реч.

П. п никога не съм имал БМВ.

 
  ...
преди: 20 дни, 22 часа
hash: 01db986241
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Преди са ги правели по-качествени, но вече е минало много време и са се превърнали в трошки... те новите коли са с гаранция, така че не ти пука ако се счупят. И това се случва много рядко.

 
  ... горе^
преди: 20 дни, 19 часа
hash: ff2ee43f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Понеже не се имам за много компетентен по темата ще цитирам майстора, който ми правеше старото Ауди успоредно с едно ново БМВ

"за колите няма гаранция, ето това БМВ е ново, а вече два пъти влиза в сервиза и му струват 6000 лева ремонтите до тук на човека"

За справка, моето Ауди, цялото не струва 6000 лева, с дори нещо да се отреже и преебе има части абсолютно навсякъде дори в Олх и струват масово между 60 и 200 лева, най-скъпите неща са по 300-400 лева и то за чисто нови части BOSH например.

Простата сметка показва, че колата дори всеки месец да ми е в сервиза ще я карам години наред много по -еетино от "умника" с лизинг за 40 ⁰000 бона.

Въпросът е вече дали целиш просто нещо да те вози и да ти върши работа или търсиш кола, за да градиш имидж с нея

При първия случай - старото е по-добро, евтино качествено - има доказани с годините двигатели като 1. 9 ТДИ, на които "живота" им е около 1 милион километра, реално ти докато ги навъртиш тия 1 милион километра по-скоро цялата кола ще ти се разпадне преди да имаш проблем с двигателя. Може ли да го сравним с новите тролеи, електрички дето само да си забравиш джама леко отворен и да влезе вода и нещо ще се прецака вътре? Във втория случай - ако искаш лъскав имидж, купувай си нещо чисто ново на лизинг, взима и ипотечен за апартамент и започвай да "живееш на макс", като всеки месец в следващите 30 години имаш да връщаш по 2000 лева дълг

Реално всеки месец го започваш на -2000 лева горе- долу това е цената, за да си "гъзар" с нова кола и готин апартамен

Т. Т.

 
  ...
преди: 20 дни, 18 часа
hash: 42a158e319
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Защото драги ми приятелю, на новите боклуци един модул да засече и трябва да отбиваш от пътя и да чакаш пътна помощ, ръйш ли?
Аз това на моята 20-годишна кола го нямам. И тя може да се строши на пътя, но ще е нещо сериозно за да ме остави и със сигурност преди това ще е имало симптоми на които АЗ не съм обърнал внимание. А на тия бъкани с електрически компоненти нови коли, не знаеш кога какво ще им хрумне.
Боклуците даже нямат и щека за масло или стрелка за температура на антифриза. Всичките неща ще ти светнат откакто си оварил чорбата.
На новите бръкми им дават 30 хиляди километра за смяна на масло, само и само да се износи и без това кекавия двигател по-бързо.
Моя 20 годишен кошник му свалях главата за ремонт на гумички и др. неща и нямаше грам задиране по цилиндри, бутала, биелни лагери.
Ама маслото е сменяно на 10 хиляди километра всеки път още от излизането на колата от завода. И имам пари да си купя и нов таралясник, но няма да си дам парите на вятъра за тия пластмасови боклуци.

 
  ...
преди: 20 дни, 12 часа
hash: 5ff9c5157e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Обяснявам ти защо и обобщението кола е много събирателно.
На пазара всичко след 2014 г. в ниския и средния клас е пълен шит. На бензинови мотори се слагат турбини, като основната идея е да се слагат по малки двигатели и те да вършат същото като по-големите. Само че това е невъзможно и ако навремето на баба Опел Корса с малкия двигател караше 500 000 км, сега новите малолитражки карат макс 200 000 км, включително премиум марките. Колите след 2018г. пък мятат мотор на по 50 000-100 000 км.
Не знам в колко нови коли си се качвал, но не са от най-удобните и комфортните. Пластмаса рибите почват да скърцат и тропат, това че колите се правят по-леки е добре само от към разход, но не и от към безопасност и комфорт, логично колкото по лека е една кола, толкова по не е комфортна за дълъг път.

 
  ... горе^

...
преди: 20 дни, 12 часа
hash: b518d908d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Сега се правят с цел да трябва да купуваш и подменяш части, ремонти т. н - комерсиално.
Също както всичко останало--дрехи, апарати т. н
Примери много, махнах джоботе от поли и панталони, а да си купуваш чанти.
Сложиха готварски те печки в най-забутаният ъгъл на кухнята, за да имаш ширм и харчиш и ток.
Започнаха да си дерат, унищожават, скубят натурални вежди/мигли/нокти, за да си лепнат изкуствени.
Тренират или не по фитнес и, си купуват изкуствени мускули.
Целта е постигната, хората са прееъзпитани и върнати към маймуните.
Макар, че си мисля, че маймуните все пак са по-умни от голяма част от населението. Ние все пак сме единствените, които си плащаме за да живеем на планетата.

 
  ...
преди: 20 дни, 12 часа
hash: a32cfc3c19
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Карам си CRV-то от '99-та и не бих го сменил за нищо на света. Не съм софийско паркетно лъвче да карам по моловете и магистралата до Гърция. Живея в северозапада - рибар, къмпингар и планинар. От пластмасова електричка с милион датчици - нямам НИКАКВА нужда. Пък ако ще и 2026-та премиум модел да са ми дали.

 
  ...
преди: 20 дни, 10 часа
hash: 7016bacdbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Няма нищо общо годините на колата, почти всяка марка има здрави модели, както нови така и стари. А и според мен най-важното е собственика да обслужва колата както трябва.

 
  ... горе^
преди: 20 дни, 4 часа
hash: ff12e95594
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   От коментарите разбрах, че Ауди и БМВ са боклуци. Явно наистина Мерцедеса е най-здрав от премиум марките.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker