Европейски заплати с български данъци - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124187)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Европейски заплати с български данъци
преди: 18 дни, 30 мин., прочетена 402 пъти
Задавам си от години един въпрос:

Нагледал и наслушал съм се на коментари как България трябвало да настигне “цивилизования свят” по стандарт и заплати - като под това се визира Централна и Западна Европа.

Е да, но На Запад брутните заплати са високи , защото откъдето идват там и отиват - компенсират се частично високите данъци. Данъчните им системи са стъпаловидни/прогресивни - колкото повече вадиш, толкова повече данък плащаш. Бедните почти не плащат такива (има годишна цифра, върху която изобщо не плащаш данък) за сметка на тези с високи заплати, които дават 20% до 45% от приходите си на държавата. В България данъкът не стига, че е нисък и плосък, но дори и той не се плаща от много хора. Публична тайна е, че сме държавата с една от най-големите сиви икономики. Тоест бедните, работещи на минимална заплата са ощетени още повече. Но последното е тема на друг разговор.

Та, откъде ще дойдат пари за западни заплати (особено в публичния сектор) при български данъци, които дори не се плащат в пълен размер, а външни инвеститори почти няма. Ние искаме нещо, което дори и на Запад го няма. С поредния държавен заем за милиарди? А ако заплатите станат западни при нашите ниски данъци това няма ли да накара повече емигранти “бежанци” да дойдат тук? Това няма ли още повече да вдигне цените на всичко?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 17 дни, 7 часа
hash: 882f46c641
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Българите не искат точно изравняване с западните заплати, искат поне малко да се изравни покупателната способност. В крайна сметка цените в хранителните магазини са еднакви че и по високи, а заплатата на българина не достига за да си посрещне нуждите.
Ако на запад заплатите са толкова високи и цените им не са се вдигнали над цените в бг магазините, защо при вдигане на бг заплатата цените в бг магазините да се вдигат? Защо на запад е възможно в хипермаркета цените да са като в българия и по ниски, а заплатата на касиера да е 3 пъти по-голяма, щом там може защо в бг да не може. Да не говорим че никаде в западна Европа не карат работниците да работят в извън работно време в хранителните магазини, спазват се почивки и т. н. В българия работното време свършва а работниците чистят и подреждат още 2-3 часа след това без този извънреден труд да им бъде заплатен. Трудов договор на 8 часа а се работи по 10-12 часа.

 
  ...
преди: 17 дни, 4 часа
hash: 078a22f078
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Няма да дойдат :)

 
  ...
преди: 17 дни, 3 часа
hash: a5d486cbaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Май не разбираш как работи капитализмът, но държавата не прави пари, прави я частният сектор. Държавата паразитира върху частния сектор. В западните държави частият сектор е много по-развит, и затова виждаш държави които скубят още повече гражданите си с данъци които потъват по тъпи програми тип петилетките от соца.

Изобщо темата ти показва каква ти е кашата в главата. Кой "иска" европейски заплати? Аз имам европейска запата, защото работя здраво и знам къде и как. Проблемът на българинът е, че той иска да си седи в забутания малък град и някой да му осигури висока заплата. Това не е соца. Капитализъм значи правене на пари, и ти като работник който си продава трудът, отиваш там където са парите. България е малка мизерна страна на хора с дребна мизерна психика, затова развити са само няколко града. Това е реалността. Тези по-големи градове трябва да се развиват и дърпат икономиката на страната. Капитализъм се прави с пари и работа, не оплакване. Според мен повечето, дори тези в столицата не са качествени и затова България е на опашката след останалите Европейски страни. Това е причината. А данъците са съвсем друго нещо, това е естествения развой на "демокрацията". Хората искат безплатни неща, подпомагане, ама не разбират, че дръжавата първо трябва да открадне от тях тези пари, за да им върне някаква част от тях... Повечето естествено потъват из джобовете на политици и приятелчетата им. Западняците плащат високи данъци защото са глупави и безплатното им излезе скъпо.

 
  ... горе^
преди: 17 дни, 2 часа
hash: ef45d06059
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Към данъците трябва да добавиш и здравните и социалните осигуровки, та данъчно-осигурителната тежест всъщност никак не е малка. Притив съм да се пипат данъци, докато не се изцедят всички резерви от сивата икономика. В тази посока трябва да се работи. Дори преди малко си мислех и ще ми е много полезно, ако ми отговори някой от НАП. По принцип НАП е структура с доста добър експертен капацитет, друг е въпросът, че Гуци и Буци я ползват като бухалка, но това е друга тема. Та се замислих какви са правомощията на НАП по отношение на трудовото законодателство и разкриване на практики за скатаване на осигуровки. Миналата година имаше опит да се развържат ръцете на данъчните и, ако в рамките на ревизия видят, че трудови отношения се прикриват с граждански договори, да ги приравняват към трудови, за да се начисляват пълни осигуровки. Тогава еазбрах, че сега такива правомощия по КТ има само Инспекцията по труда, изключително беззъба структура, лишена от административен капацитет. От което си правя извод, че точно това, че НАП до голяма степен е с вързани ръце по отношение на осигуровките, е причина за огромната сива икономика по отношение в тази област..

 
  ...
преди: 17 дни, 1 час
hash: 79d2fa37c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Остави данъците, гледай чистите заплати след данъци. В бг масово 800-900 евро, на запад 1800-2000 евро (поне двойно) при същите цени за живот. Какви емигранти, какви 5 лв?

Проста математика: двама работещи с дете в София и Германия. В бг ще взимат общо 1800 евро - 1300 след наема. В Германия - с детските 4-4. 5 к - 3-3. 5 к след наема (двойно-тройно повече разполагаем доход).

 
  ...


...
преди: 16 дни, 20 часа
hash: 2037b90112
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   "Миналата година имаше опит да се развържат ръцете на данъчните и, ако в рамките на ревизия видят, че трудови отношения се прикриват с граждански договори, да ги приравняват към трудови, за да се начисляват пълни осигуровки. " - Не съм в НАП и не разбриам какво означава това.

 
  ... горе^
преди: 16 дни, 4 часа
hash: ef45d06059
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 6, сега често работодатели сключват граждански договор с хора, които извършват трудова дейност. Разликата между трудов и граждански договор: при гражданският всичко е насочено към резултат изпълнение на конкретна задача. Страните са равнопоставени. Няма йерархия и работно време. Обикновено няма работно място. Често изпълнителя използва соя техника като компютри и тн. При трудов - има йерархия, подчинение, задължения, работно време, офис и компютри, осигурени ит работодателя. Но разликата е също така, че при граждански няма пълни осигуровки. Така некоректни работодатели скатават осигуровки. За тези неща следи Инспекцията по труда, а не НАП, което е грешка. Моята трактовка е следната защо това е така. Защото, когато не се събират достатъчно осигуровки, това рефлектираше досега основно върху хората, които получават пари от осигурителните системи. По-конкретно пенсионерите. Ниски осигуровки, ниски пенсии. Държавата си прави пас, защото това не са данъци и взаимоотношенията на една група хора с друга не я засягат. Да, ама с политическата криза новите политици вдигнаха пенсиите точно двойно (средно). И се отвори огромна дупка в ДОО, която все повече трябва да се запълва с данъци. И държавата в лицето на НФ, я заболя. И вече не може да го играе пас, трябва да вземе мерки срещу сивата икономика.

 
  ...
преди: 15 дни, 10 часа
hash: 38e0dfe393
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   няма икономика за изност

И като не можеш да произвеждащ нещо качествено....

ИЗНАСЯШ ХОРА

просто е.... много дори

какви данъци те бият бе?

В бг косвените данъци са най-високи. Да, не говорим как за всичко плащаш под масата.

И като ги вдигнат какво?

Отиват за БМВ-та на родната полиция. Хайде кажи брат - как може в Румъния ЦЯЛАТА държавна машина да бичи с Дачии за 10к а тук БМВ-та за 100к?

Напротив

Ако може и един лев данък нямаше да дам.

За да се плаща на политици 20к заплата, доживотна пенсия на Олимпийци, разни хора от ДС с 3к пенсия...

Проблемът е че сме БАНАНОВА РЕПУБЛИКА

смеете се на какво сме имали преди ама сега и една кола с дистанционно не произвеждаме

Цялата иконимика - харазар, бързи кредити, фризьори, автомонтьори, продавачи и т. н.

Ниска добавена стойност

И съответно най-ценното ни остават - младите хора - и затова ги изнасяме.

 
  ...
преди: 14 дни, 21 часа
hash: 1fe96b45f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Въвеждането на прогресивен данък единствено ще увеличи сивата икономика, нищо друго-все още има работодатели, които плащат пари в плик и осигуряват на 4 часа, индустриалният капитал му се виждат много 1000 лв бутна заплата. Политиците ни до един са корумпирани копелета, с един мандат като депутат или министър с 5000 лв заплата излизат от политиката с имоти за милиони-без значение дали е Бойко или друг. Политическата нестабилност доведе до наливане на заемни пари в икономиката, дефицитът е в космоса. Икономиката в момента върви много добре, главно заради вътрешното потребление, последните години имаме сериозен ръст. Всичко горе описано не е важно, най-голямата трагедия е демографската катастрофа, няма деца, застаряване, с този темп ще изчезнем.

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 11 часа
hash: 71008afe61
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   До 9 не разбирам защо толкова ви притеснява изчезването ви? Вие като живо същество така или иначе ще изчезнете, а запазването на личния Ви генетичен материял зависи само от вас колко собствени деца сте създали. Да населението върви към намаляване, но това се е случвало в времето назад и пак ще се случва, не става само с разтеж. Просто сега отгледахме едно по задоволено поколение което хем го мързи да гледа деца, хем мисли че като създаде дете това дете трябва да е по задоволено и от самите тях. Едва ли не ако за детето им няма да има осигурен от семейството тристайно жилище и нова кола няма смисъл да го създават, все едно всички деца ще бъдат бъдещи директори, никой обаче не осъзнава че за да бъде някой бъдещ директор то трябва да има работници в това предприятие. За да има заведение на което да седнеш и да си говориш с бармана, първо трябва да има строители на заведения, после производители на питиета, трябва да има нает барман и чак тогава ти да седнеш да пиеш едно. А тези хора някой трябва да ги е родил и отгледал.
Икономически проблема е по сложен, как поколението в работоспособна възраст да издържа финансово всички които чакат доходи от него. Защото освен пенсионери и деца, цялата администрация, полицаи и учители, дори на театрите 80% от издръжката им идва от държавния бюджет. Всички тези чакат на работещите в производство, да платят данъци за да има пари в този държавен бюджет, а българското производство е доста слабо и хората там работят за ниски заплати, какво още да им вземеш? Реално се случва така че на един работещ в производство се пада да издържа още 4 човека, което е непосилно.
Да обвиняваме правителство в кражби ми се струва нелогично, при условие че повечето работят за 1500лв и не влагат повече от 700-800лв на месец в данъци, заедно с ДДС-то, от които данъци искат да се плати заплата на учителя на детето им, искат пенсия за баба си, искат безплатни лекарства за дядото инвалид, искат асвалт по магистралата, заплата за полицая и военния, заплата за администрацията, заплата за лекаря и за мед сестрата, подпомагане на култура и спорт и така нататък списъкът е доста дълъг. Та не виждам какво може да остане за крадене от парите платени като данък.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker