Богати и почтени хора, възможно ли е - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124189)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14661)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19284)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Богати и почтени хора, възможно ли е
преди: 10 дни, 22 часа, прочетена 477 пъти
Вчера четох интересна статия, според която много хора в Източна Европа вярват, че не може човек да бъде богат и почтен/честен едновременно. Щом е богат, значи е мръсник и експолоататор. Аз мисля, че това наистина са някакви клишета от XIX век, от времето на Карл Маркс. Тогава, по времето на Индустриалната революция в Англия и Германия наистина е трябвало да гърбиш работници по 15-16 часа на ден за жълти стотинки за да станеш богат или пък да караш имигранти в САЩ да ти строят жп линии или робит да ти работят на плантацията. Аз мисля обаче, че в момента макар и да ги има същите експлоататори и огромни корпорации има и доста почтени и богати хора, но трябва да помисли човек без комунистически клишета в главата за да може да си отвори очите и да ги види. Примери много. Творци-писатели, художници, музиканти. Нима Дж. К. Роулинг, която стана милиардерка дори от приходи заради книгите си за Хари Потър е престъпница? ! Учени и изобретатели, които само с продажби на патенти и авторски права са станали милионери, спортисти, спортни треньори... А, защо не и хора с прозрачен бизнес, които не укриват данъци? ! И такива има. Да не говорим за създателите на онлайн бизнеси, YouTube канали и т. н. Създава човек приложение за превод от и на 50 езика, става милионер, плаща си данъците, но според някои андрешковци, този бил нечестен мръсник. И защо? ! Интересно ми е да чуя повече мнения по въпроса. Наистина ли и в България повечето хора мислят, че не може човек да е едновременно почтен и богат? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 дни, 6 часа
hash: c2b0731742
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Ще ми е интересно да питаш някой счетоводител, който е осчетоводявал много фирми, какъв процент от фирмите са данъчно изрядни.

Осъзнаваш ли, че хората, за които говориш, са сигурно 1% от богаташите? Колко души имат таланта на Меси или дарбата на Роулинг? А и те също масово укриват данъци. Не четеш ли новини колко спортисти осъдиха за укриване на данъци? И това на запад. А щом дори там е така, смятай какво е в бг. Да, сигурно е малко по-добре от преди 200 г., защото все пак живеем в информационна ера, която дава много възможности, но не мисля, че повечето богаташи са почтени, особено тук.

 
  ...
преди: 10 дни, 3 часа
hash: a28661238b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Ще започна отдалеч. Ключово за просперитета на една нация в Новото време, капитализма, е натрупването на първоначалния капитал. За западните държави решаващо значение е имал колониализмът. Западните капиталисти буквално са изсмуквали богатствата на по-слабо развити народи от Африка, Азия, Америка. Когато вече имаш този първоначален капитал е лесно, защото знаем - пари при пари отиват. Парите правят още пари. Какво се случва в България. Капиталът е буквално занулен. Натрупването му започва, знаеш, през Възраждането. Появяват се първите богати търговци, дори фабриканти. Познатите ни чорбаджии. Натрупването на богатството на нацията продължава след Освобождението. На 9 септември обаче идват комунистите и зануляват всичко. Предприятия, фабрики, всичко е одържавени. Това продължава около 45 г. На българина не му е било позволено да има повече от едно жилище, вила и кола. Забранен е частният бизнес. Фабрикантите, банкерите и прочее капиталисти са обявени за врагове на народа, много от тях убити, други пратени по лагери. Настъпва обаче крахът на социализма. Между временно червената номенклатура почва да трупа мръсни пари - от контрабандни сделки с оръжие, наркотици и т. н. Държавата е въртяла тайно контрабанда, защото комунистите закъсват с доларите. След промените същата тази червена върхушка и кукловодите от Държавна сигурност създават с червените мръсни пари новите български капиталисти. Пари се раздават по списък на избрани мерзавци и откровени престъпници. Един от тях разказваше как Луканов ги събрал и им казал: Другари, назначавам ви за капиталисти! След това всеки от тях отишъл в посочена банка, където по списък им раздавали червените пари - техният първоначален капитал. Но после става още по-лошо. Започва югоембаргото. Златна възможност българските престъпници да забогатеят с контрабанда на горива. Тогава се формират мутренските групировки, да не забравяме, че техен представител ни управлява все още. Основният извод: когато мръсните пари попаднат в мръсни ръце, от забогателите престъпници не можем да очакваме добри неща, като свободна конкуренция, които движат едно общество напред. Това е българската орисия. Нищо добро не ни чака скоро. Мръсните пари трябва да се преперат през няколко поколения, за да очакваме от богатите нещо градивно. Единственото спасение са чуждите инвестиции.

 
  ...
преди: 10 дни, 2 часа
hash: 991b8be626
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Запознай се с потърпевшите от ритуално насилие, практикувано от елитите от както свят светува. Чувал си как Ацтеките са давали човешки жертвоприношения. Не само, че за да си наистина богат - от 1% от населението - значи е 1 на 6. 999 милиарда шанса да срещнеш такъв човек.

Но в интернет е пълно със свидетелства на хора, които нямат ама никаква изгода да си ги измислят, но въпреки това обясняват едно и също - оцелели от насилие, практикувано върху тях от богати хора. Anneke Lukas потърси.

Знаеш ли точно на Роулинг каква ѝ е татуировката на двете ръце? Solve et coagula. Сатанинска.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 2 часа
hash: 2c9205ec0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Ти може да си бил почтен преди да изкараш парите си и да си ги изкарал по почтен начин, но после парите те покваряват.
Има богати, които не са покварени и аз познавам такива. Държат се като аристократи. Обикновено са разни масони или влиятелни личности, а просто хора с пари. Тези хора не са покварени, защото са разумни и разумно управляват парите си.
За тях че имат 240млн долара на сметка нищо не значи. Всички тези пари са вложени във фондове и проекти, докато те продължават да ядат пържените филии на майка си. Вместо да си намеат личен готвач.
Т е. Много е важно да продължаваш да живееш според чергата си както си се родил. А аристократите пък са предимно почтени, защото за тях чергата винаги е била една и съща.

За съжаление повечето от хората, не само си печелят парите по непочтен начин, но и после си разтягат чергата. Парвенюта им викаме на тия. Комплексари. Отиди в Китай на източния бряг и ще видиш масово селяни с каскетите да карат Ферарита и Астон Мартинита. Когсто партията им взема земята строи на нейно място небостъргач. В замяна му дават 3-4 апартамента, които струват 250-500хил евро. От селяндури правят парвенюта. После тия отиват на екскурзия в Париж и от Шамп Елизе си купуват Шанел парфюми за по 5000евро с килограми Викат му социален статус.

 
  ...
преди: 9 дни, 10 часа
hash: d5c6bf21c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Да си много богат и почтен е невъзможно. Парите променят хората. Същото е и с голямата власт. Влизаш в един клуб, където трябва да играеш по определени правила.

От твоите примери - дамата на Хари Потър може да е била готина, кога го е писала, но в момента е завършен боклук.

И това дали си почтен, няма нищо общо с това да спазваш законите. Законите ги променят от ден на ден. Можеш да си пълна отрепка и да спазваш закона, както и да си в затвора за убийство, точно защото си почтен.

 
  ...


...
преди: 9 дни, 5 часа
hash: 174f3d578c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Има голяма разлика между бившите пост комунистически държави и тези от Запада. Първите минаваме през много бърз преход, от съвсем различна система. Докато вторите са го градили от поколения. Колкото до данъчната система - в цял свят опира главно средната класа. Дали системата е напълно честна е въпросът, за да може да се отговори на това кой какъв е. Или няма как да има справедлив модел за всички. Но във всички случаи ''честните" са по- малко. Между бедните също има крадци и злобни хора без ценности, просто богатите имат повече известност и публичност. Поради това бият на очи, а бедните хора със същите качества, скъперници, не са интересни.

 
  ... горе^
преди: 9 дни, 4 часа
hash: ffcd32473b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Теоретично може да си богат и честен. Само че чисто теоретично.

В съвременния свят най-много пари се правят от най-вредните и порочни неща, които вредят на хората или природата

Хазарт, наркотици, цигари, алкохол, нефт.

Най-общо казано. За да си богат трябва да си взел нещо от някого/някъде. н Богатството не идва от само себе си. Даваш пример разни изобретатели и т. ню

Предполагам знаеш например Едисън, колко от изобретенията му са крадени или изплагиатствани. Истинските откриватели и изобретатели като Никола Тесла често умират в мизерия, просто щото са попаднали на алчен мошеник съдружник или мениджър

Също така тези хора с изобретенията и патентите ако бяха толкова добри и човечни щяха да си пуснат изобретенията да ги ползва цялото човечество и да имат полза всички хора, а не да печелят милиони от патенти и лична собственост

Т. Т.

 
  ...
преди: 8 дни, 21 часа
hash: 9f92688746
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   "Най-общо казано. За да си богат трябва да си взел нещо от някого/някъде. " - Да. Нарича се "търговия".

 
  ...
преди: 8 дни, 6 часа
hash: ffcd32473b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   9 не е задължително.

Може и да е измама, завоевание, кражба.

 
  ... горе^
преди: 5 дни, 7 часа
hash: 03862111b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   "Не само, че за да си наистина богат - от 1% от населението - значи е 1 на 6. 999 милиарда шанса да срещнеш такъв човек. " - Математаката я изкара до 5-ти клас и я затакова, нали?

 
  ...

...
преди: 4 дни, 9 часа
hash: 71357e79dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   По принцип може!

Но, най-вече, ако е вярващ в Бога човек, има страх Божий и се стреми да живее Богоугодно!

 
  ...
преди: 4 дни, 2 часа
hash: f7d7c026bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Какво разбираш под почтенен човек?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker