Българите нямали пари- да бе,да! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Българите нямали пари- да бе,да!
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 5817 пъти
Как става така, че все сме най-бедни, а пък сме най- имащи? Защо наскоро приятели чужденци ме попитаха -как така българите все се оплакваме, че нямаме пари, а ходим там с най-скъпите коли, облечени по последна мода, с най-новият модел телефони и то по няколко. Те казват на България-" Мафията". Опитах се да им обясня, че българите така избиваме комплексите си за малоценност, че колите са на изплащане. Че дрехите са от китайските магазини, но безуспешно. Трябва да призная, че сама не съм убедена на какво се дължи този феномен.
Както се казваше:
В Италия има мафия.
В Русия има Мафия.
В България- мафията има държава...
Но това малко встрани от темата.

Минавам по центъра на Пловдив-всички заведения препълнени, пръскат се по шевовете. Най -скъпите. А уж пари за хляб нямаме?! Да, много сме бедни, много сме мизерни. Само казината са пълни и отпред колите излезнали от списание.

О да, щях да забравя, няма пари за образование. Може би затова българските деца учат в държави като Англия, Холандия, САЩ, Канада.
Страни като Дания, Финландия, Шотландия... предлагат безплатно образование... а ние сме "бедни"...

Ако има някой който да ме открехне, защото нещо не схващам какво точно става с нашата милата родина и сънародниците. Бедни ли сме, богати ли сме, мафия ли, или стадо комплексари?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: b8c3fbc181
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Бедните хора са повече от богатите, като количество.
Да, в Италия има мафия, в Русия има мафия, а в България държавата е мафия.
То не е и само тук в бг, това е световна мафия, а ние понеже сме малка държава и следваме техния модел на хищнически капитализъм и "демокрация", та... затова са ни такива резултатите. Кризата е дховна, оттам произтича и икономическата, и всичката останала криза.
А кой какво има като материални притежания, все повече ще си губи значението.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 07abda5f3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не сме бедни. Средно всеки притежава 8000 евро в имане, повече от руснаците. У нас над 90% от населението притежават някаква недвижима собственост, къде го има това по света?
Свидетел съм на това, как българите се оплакваха, а икономиката беше в бум. Идвам си аз (бях самоиздържащ се студент в чужбина) и имам 100-200 евро джобни - ами не стигат! Само за заведения не стигат, защото само там можеш да се видиш с хората. Имаше и реплики от типа на „ама ти не си ли в чужбина, какъв е този телефон да се излагаш? “
И така нататък....
Не говоря тук за горните 10% (мафия), а за обикновенните хора - народиха си бебета, колички, сватби, коли, апартаменти... И като седнат на претрупаната си с мезета и алкохол маса, по-бедни няма от тях.
Е, не съм будала - след като завърших се върнах и сега и аз живея като тях - нека се оплакват другите. Карам си джипката и си свиркам. Кой каквото и да ми говори - българите имат пари, обичат да живеят добре и да си щракат, имат си апартаменти и къщи, а и майки и бащи им помагат. И пенсионерите не са бедни - защо не си продадат имотите и не живеят като бели хора? Дават на студентите мръсни стаички за по 200 лв. и са си добре, да не говорим за разни реститутки, комунисти, генерали, синове и еди какви си клечки. На 25 г. хората не само са изучени, но си имат и апартамент и кола. Тук се живее по-добре и дори с честна работа пак се живее по-добре, ако си квалифициран и ти се работи. Оплакват ми се пак, но сега има защо - взели са си кредити за апартаменти, а нямат още 28 години. Е - съжалявам, на Запад хората на 28 години и едни чорапи нямат, камо ли собствен апартамент, семейство и челяд. И тук си живея под наем, но като бял човек, не като черноработник. Който е хитър, ще постъпи като мен - образование в чужбина, живот у нас!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d67b9d317c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Аз мисля че показността много лъже. Тоест хората са комплексирани масово и си дават всичките пари не да се подсигурят, а да парадират. Познавам страшно много хора, които живеят в разбити и прогнили апартаменти, които плачат за ремон, но ако ги видиш тях самите-скъпите дрешки, парфюми, заведения и т. н.

И оттам като видиш такъв човек си мислиш че има пари, а всъщност парите които има дори да са малко, отиват за парадиране, а не да си подсигури живота. Така например всеки бърза да си купи кола, за да парадира, ако може по-скъпа естествено, но няма къде да живее например или се бута в някаква мизерна стаичка под наем.

Тук точно показността много заблуждава- българите са готови да си дадат последните стотинки за да изглеждат по някакъв начин пред другите, отколкото да си подсигурят живота. Била съм свидетел как родители лишават децата си, за да си дадат парите да почерпят някой си, за да ги сметне този някой си за голямата работа.

И както се вижда е фраш със скъпи коли и джипове, поради една единствена причина- жаждата за показност, която произлиза от комплесите, а комплексите са оттам, че повечето са мизерни, но искат да изглеждат богати в очите на другите и са готови да си дадат последните жълти стотинки, за да постигнат тази цел.

Докато на запад всеки гледа да си осигури най-важното- жилище, прехрана, и чак вече ако наистина има пари, тогава си купува скъпи глезотиики.
Само че тук в Бг е точно обратното- дай първо глезотиите и забавленията и ако остане за жилище и храна остане, ако не- много важно, нали е важно как ни виждат другите, а не как живеем в действителност. Този манталитет е много разпространен за съжаление, мога да дам хиляди примери.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 2da1286145
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен българите се оплакват постоянно, защото ако кажат ЕДНА ХУБАВА ДУМА, тогава много бързо ЗАПОЧВАТ ДА ИМ ЗАВИЖДАТ! Наистина няма съчувствие у хората и някой да се радва на успехите на другите, а и като кажеш на хората мъката ти, само могат да ти съчувстват, че не е се случило на тях!

Извинявам се, обаче така е, мили хора. Ако много бяха загрижени за другите и ближния си, щяха ли да оставят инвалидите и децата в нужда в такива мизерни условия да живеят? Трябва повече внимание и разбиране според мен... Не само да се говори, аз съм най -зле, а и да се помага на тези хора..

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ecfb3b4d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   И аз съм го забелязвал това. Бедни бедни, ама все по нещо скъпо купуваме :D

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ecfb3b4d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Много българи, ходели в чужбина са ми разказвали, че там работиш 10-12 часа, прибираш се, ядеш, спиш и на другия ден пак. Тези кафенца, флиртчета и гъзарията най-вече тук ги има ;)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 8afdebccf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Понякога и аз се чудя, всеки втори има телефон с тач скрийн, но е вярно, че има и някой много, много бедни хора в българия

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 2ff6738634
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   7, само да те светна, че телефонче с тъч скрийн може да си вземеш евтино и не мисля, че всеки имал.
Не съм съгласна с никой тук. Явно толкова и далеч може да виждате.... Цъфна ли сме и сме вързали.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 7de99b69b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Как так всички имали пари? Работя, гледам си детето и все съм хукнала по заведения-нощем кой да ми го гледа? Телефонът ми е стара Нокиа 6500. С такъв с тъчскрийн дори не знам какво се прави. Имам апартамент, но какво-да го продам, да хукна по квартири с 5-годишната щерка, за да покажа, че съм бедна ли? ! Е, имам компютър-да го продам, да взема 60-70 лв и да ги изядем вкъщи? ! Нета ми е помощ от комшийте, та ми е 10 лв на месец. Ще им кажа да си сменят паролата за криптиране. Дълговете ми са оттук до небето. Имам един мизерен 15-годишен Фиат, който само седи на едно място и се излиза с него само при необходимост и ако има пари за гориво. Седейки така пред блока ми, без да се поддържа, сигурно другата година ще го пращам в автоморга. И оттам бих взела само 300 лв.. Дрехите и на мен, и на дъщеря ми, са в съвсем ограничено количество, и естествено втора употреба. За храната ако почна, няма да спра-яде се само най-достъпното. Месо не знам дори как се готви и си е направо лукс. Картофите и макароните са най-честия гост в дома ми :)
Хората едва оцеляват, кретат от заплата до заплата, от аванс до аванс, чудят се къде да хукнат за още нещо допълнително като работа, време, сили не остават за друго! Гледат как да си отхранят децата. А самотните родители още по-трудно се оправят. А който няма майка и баща да помагат!?

Компютърът и интернетът не са критерий за богатство и имане, а по-скоро единствената връзка със света.
Какви заведения, какви скъпи коли и тъчскрийнове ви гонят?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 6b920ab172
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Съгласен съм. Ние си имаме комплекс само да се оплакваме и завиждаме. Ако си боеден ще имаш пари само за най-важното. Токлова хора имат много по-високи заплати а се усигуряват на минималната. Като имаш пари за кръчми, цигари и алкхол ти не си беден. И какво е да си беден За някой да имат само храна и вода и се чувстват богати, а за нас, да е голяма газария.

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 00d062dd30
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   И аз съм съгласен!!!!
Отговорете ми на въпроса какъв според вас е прага на бедност какво трябва да има човек за да кажете, че не е беден.
Църквите и манастирите не са бедни щом владиците се возят в коли последен модел нищо, че мазилките им падат и чакат на смси.
Ромите не са бедни щом слушат висока музика нищо че ровят по кофите и децата им голи.
730 000 пенсионери не са бедни щом още дишат и не са умрели с пенсий от по 136лв.
300 000 самотни родители също не са бедни гледат децата си с по 60-80лв месечно на дете.
Над половин милион безработни също не са бедни бащите им имат схлупени къщурки от комунизма.
Вярно, че в азия работят за купичка ориз на ден, по тази мярка ли мерите. В такъв случай сме много богати не работим за купичка ориз а за две, минималната заплата 270лв като извадиш осигуровките, няма и по 7 лв на ден колко в България са седем лева стигат ли за ориз на човек и децата му.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 6e023c4667
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 е прав.
В България няма социални помощи доколкото ми става ясно. Като останеш без доход, спокойно можеш да си умреш от глад. А иначе, броя на заможните хора се увеличава може би.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: a9c34985ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Да си го признаем бе хора-от нас нищо не става. Ние дори не сме народ, ние сме население, при това алчно, мързеливо, завистливо и просто. Който се е заловил с нас бял ден не е видял, просто сме като прокажени. Сега е наред да съсипем Европейския съюз, после САЩ, а накрая и Китай. Това сме ние, във вътрешнодържавен и световен план най-градивното в нас е деструктивното.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 40ca4be06b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

14.   Всеки си харчи парите, които си е искарал както иска. Това, че заведенията са пълни и карат коли, не значи че са фрашкани с пари. Голяма част от народа не са и аз не съм богата, но съм доволна на заплата си, макар и да не стига и да съм се лишила от доста неща, има хора и това нямат. Мина ли през пешеходният мост авторке? Аз винаги избягвам да минавам през там, защото ме хваща жал, като видя прикованият в земята поглед от срам на някой просяк. Има и такива,

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b5241bdc9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   Аз само да кажа, че в Русия нямаме мафия. Никога не сме мислели, че вие сте бедни. Напротив!!! Бъдещият ни генерал - Алексей се ожени за българка две години по-малка от него. Тя му е разказвала и пред мен дори, че харесва България, но повечето от народа са бедни. Двамата с него си позволихме и се поинтересувахме повече. Като гледаме не сте толкова зле. Икономиката и стопанството може да си ви по-развити можете да изнасяте ток с тези електроцентрали (не знам дали е написах правилно думата) правите пречествателни (не знам как се пише думата) станции и водата ви е чиста. Имате хубав климат по моретата е претъпкано с руснаци и те остават доволни. Даже и генералското семейство беше отишло там се запознаха. Петрол нямате освен, ако не го откриете някъде по Черно море, ама за това както и да е намерите ли петрол Америка считайте, че са ви атакували. Доста неща можете да изнасяте забелязали сме, че имате много разнообразни билки в Русия няма такова нещо. Повече видове имате от Афганистан и Индия дори. Не сте толкова зле просто се изисква ум за да станете по-добре. Няма да коментирам политиците ви. Сега протестите при нас ги отразяват добре руските медии не знам дали е заради това, че съпругата на бъдещият генерал е българка, но едва ли? Впечатлени сме от куража ви да излезете и да покажете какво мислите. Хм друго да това, което ми хареса беше музиката ви. С Алексей проверихме по лап-топа му (пак не знам как се пише). Писахме "Болгарская музыка" бяха народни песни не знам дали наистина ги слушате, но ми харесаха някой. Какво друго. Химна (не съм сигурен дали написах го правилно) ви много ни хареса знамената ни са подобни.
Не сте зле даже генерала ни предложи на президента да ви дадат ракети на вас и на Румъния ето:

"За да може Русия да участва в сътрудничество със САЩ и НАТО в областта на противоракетната отбрана, може да се предложи твърде ефектен ход - руският генерален щаб да направи заявка за разполагане на наши зенитни ракетни системи С-300 ПМУ например в България или Румъния". Това заяви бившият началник на четвърти централен научноизследователски институт на министерството на отбраната на Русия, отговарящ за стратегическите оръжия, ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ВЛАДИМИР ДВОРКИН.
Генералът е отправил предложението, цитирано на сайта на руското държавно радио "Гласът на Русия" по време на семинар в Московския център "Карнеги". Конференцията е посветена на перспективите на ратификацията на договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Според Дворкин С-300 ПМУ имали добри огневи системи и информационни средства, още повече, че те значително превъзхождали американските комплекси THAAD и "Пейтриът".
В бъдеще, според Дворкин, системите С-300 биха могли да бъдат заменени с перспективните С-400 и С-500. "Тогава напълно ще може да се говори за някакво сътрудничество не само в сферата на информационните системи на ПРО", посочва Дворкин.
По думите му, ако не бъде изградено сътрудничество между Русия и САЩ в областта на ПРО, то двете страни ги очаква противоракетна криза в отношенията.


Всичко беше на руски аз го написах преведено, но ако обърках нещо по времето или рода извинете. Казват, че обладавам добре български, въпреки че го уча от малък ми е трудно.


graf Dakula

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 2f36e1c7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   И аз съм се замисляла... Може би, отговора е, че хората в България сме разбрали че от много работа богати няма да станем. ))) С нашите заплатки... И за това, даваме яко на душата. )))) Някъде горе прочетох, че всеки българин имал средно 8 бона евро-)))) Смях голям! Покрай мен, няма човек, които успява да спести. Дори и да има изключения те са тук-там.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 011c344b5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Имащи и нямащи, така е в България. Човек се нарича беден, когато няма възможност да си ремонтира жилището, прозорците му и стените се разпадат, а дори не може да задели за едно PVC! Да не си плаща сметките, да няма пари за градски транспорт, да купува евтина и некачествена храна, за да спести за другия ден.. ДА Няма възможност за шофьорска книжка, да няма възможност да се приведе във вид. Има много показатели и примери за бедност, но се съмнявам, че повечето хора се оплакват от това. Един приятел е в такова положение - Като каже, че няма това и това, измъчените "бедни" хора се чудят и маят. Мисля, че бедните хора се изолират от обществото, от погледите на хората. Някой хора се влачат по улиците, нямат сили, а други се оплакват, че няма да ходят с колата на работа. Такова е положението. Който си позволява да харчи за глупости, той не страда от безпаричие. Има хора, които живеят в апартаменти, по зле от просяците.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 4af7e82df7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Нещата са относителни... за един човек бедност е едно, за друг - съвсем друго. Тези дето са по заведенията също според тях са бедни, защото не са могли да си купят още по-скъпа кола или нещо подобно. Тези дето гледат деца с по 150лв. на месец пак са бедни според тях. И ги има и тези дето гледат деца с по 50лв. на месец от помощи (цигански семейства да речем) дето хич не им пука дали са бедни или не. Децата им ходят голи из махалата, трупат витамин Д от слънцето, а българчетата стоят затворени вкъщи пред старите компютри и се разболяват от грип после, заради недостиг на витамин Д (той не е само за освояването на калция, а и за мнгоо други неща).

Какво искам да кажа?

Искам да кажа, че парите не са най-важното. Защо Бразилия е една от най-щастливита страни на света, въпреки, че много голяма част от населението там живее по-бедно от средното за България? Защо България, въпреки, че е в топ 30% страни по БВП в Света е толкова нещастна?

Въпросът се корени в мисленето ни и отношението ни към света, не толкова в парите. Един сульо с 500лв. заплата си остава същия сульо и с 5000лв. заплата, може да има малко по-скъпи обувки и кола. Въпросът е сульото да се усети, да си създаде мечти и да започне да мисли... а това ще стане ако всички ние започнем да имаме повече мечти и да мислим.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker