Какво означава li-on батерия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво означава li-on батерия?
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 2897 пъти
Ще си купувам цифров фотоапарат, но не съм в час с техниките. Ако може някой да ми обясни:
1) Какво означава li-on батерия? С какво се различава от обикновените батерии и с коя е по-добре да се работи?
2) Също видях, че предлагат фотоапарати без зарядно устройство, както и такива със зарядно устройство. Каква е разликата?
3) Ако нямам зарядно ще трябва ли постоянно да купувам батерии?
4) И последно: с 10 мегапикселов апарат достатъчно добри снимки ли ще се получават? Не искам професионални снимки, а просто да запечатвам приятните моменти с долу-горе прилично качество.

Извинявам се ако на някой въпросите ми се сторят малко тъпички, но ако ми беше ясно нямаше да питам.
Предварително съм ви благодарна. :)))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: 48dc4c521c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По принцип на всичките си въпроси може да намериш отговори в нета. Литиево-йонните батерии (Li-ion, не Li-on) са общо взето най-добрите, които съществуват в момента като издръжливост и капацитет. По-добри са само литиево-полимерните (Li-poly), но те се ползват главно за телефони и други миниатюрни устройства, където размера и теглото са от главно значение. Другите са никел-метал-хидридни (Ni-MH), които са по-тежки, издържат по-малко, по-бавно се зареждат, и което е най-лошото, много скоро сдават багажа, т. е. започват да държат все по-малко и по-малко. Такива НЕ СИ вземай. Но отдавна не съм виждал такива на пазара, поне от 3-4 години.

Апаратите, които са без зарядно, са предназначени за ползване с нормални батерии АА. Всеки път да купуваш батерии разбира се е безумие, идеята е ако имаш такъв апарат да си купиш презареждащи се батерии и да ползваш тях, като ги зареждаш всеки път. В крайна сметка ефектът е един и същ, с тази разлика, че трябва да си купиш презареждащите батерии отделно. За сметка на това си по-гъвкава, защото презареждащите батерии може да ги ползваш и за друго освен за апарата (дистанционно, безжична клавиатура/мишка, и какво ли още не). Също така апарат с нормални батерии има предимството, че ако си на дълъг път където няма контакти може да си носиш няколко комплекта батерии (колкото ти душа иска) и да ги сменяш, без да чакаш да се зареждат. Така винаги имаш зареден апарат.

Кофтито на тия апарати е, че на практика само най-евтините апарати са с нормални батерии, всички останали са с вградени + собствено зарядно. Това на практика значи, че ако искаш читав апарат, винаги ще си вързана за зарядното.

10 мегапиксела са напълно достатъчни. В днешно време мегапикселите нямат абсолютно никакво значение, има 15-20 мегапискелови апарати, които правят отвратителни снимки. Има и 6-8 мегапикселови, които правят ПЕРФЕКТНИ снимки. Общо взето ако не си навътре с материята единствения сигурен критерии е цената. Не ти препоръчвам да си купуваш апарат под 400-500 лв, особено ако искаш да снимаш нощно време, по купони, дискотеки и други затъмнени места или с бързо менящо се осветление. С евтин апарат ще си дадеш парите на вятъра и после само ще те е яд, че красивите моменти са опропастени, размазани и не приличат на нищо.

Като марки ти препоръчвам Сони, Никон, Канон и отчасти Кодак (не най-евтините модели! ). Всичко друго с изключение на единици модели, които са читави, е ташак работа.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 766a504566
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1) Не "li-on", а "Li-ion" - означава "литиеви (Li) йони", или батерия, която работи на принципа на преноса на литиеви йони от катода към анода през желеобразен електролит и разделителна мембрана. Това е вид презареждаема (акумулаторна) батерия с висока плътност на заряда, без остатъчна памет, сравнително лека (в сравнение с NiMH) и осигуряваща постоянен ток до почти пълно изтощение. От обикновените батерии се различава с това, че е презареждаема (има живот няколко хиляди цикъла заряд-разряд). На повечето видове обаче напрежението им е малко по-ниско отколкото на обикновените - 1, 2V на елемент, вместо 1, 5V.

2) Апаратите със зарядно устройство позволяват да зареждаш батериите докато са вътре в апарата - без да ги изваждаш. Само трябва да свържеш зарядното към апарата. Тези апарати обикновено ползват батерии с нестандартна форма (паралелепипедни, плоски и т. н. ). При апаратите без зарядно се разчита на това, че вече имаш зарядно, което е закупено заедно с батериите (които са със стандартна форма - кръглички: AA, AAA, D... ). При тях - вадиш батериите, презареждаш ги и пак ги връщаш в апарата.

3) Не! Обясних по-горе. Ако разчиташ само на обикновени (непрезареждаеми, еднократни) батерии ще ти излезе много скъпо удоволствието! При положение, че апаратът ти е без зарядно (и съответно ползва стандартни батерийни елементи) имаш свободата да си купиш и ползваш каквито си искаш презаредаеми батерии - на други фирми/марки. Те постоянно се усъвършенстват - 2300, 2500, 2700, 3000, 3100mAh за елемент...

4) "Количеството мегапиксели" е чисто маркетингов трик (като гигахерците при компютрите, ватовете при стерео-уредбите, дължината на пениса и т. н. :). Първосигнално, 10 MPx апарат би трябвало да има 3 пъти по-висока резолюция (и съответно качество на снимката), отколкото 3, 2 MPx. На практика обаче, качеството на снимката зависи не толкова от количеството на мегапикселите, а от качеството им, както и от качеството на оптичната система. Каква е файдата да имаш 100 MPx сензор, при положение, че лещата на обектива ти показва изображение като през мътна вода? Моят над 10 годишен 4 MPx Canon PowerShot G3 прави поне 10-пъти по-качествени снимки от новите 10-12 MPx сапунерки на Panasonic, Sony, както и от по-късните модели на самия Canon... Търси си апарат на Canon или Nikon - може и да е с по-малко мегапиксели, но ако е по-скъп от този на конкуренцията (дето е с повече мегапиксели) - вземи него! Примерно Canon A90 (не знам дали още се произвеждат/предлагат) - един отличен избор за начинаещ! Той е с механичен IS (Image Stabilyzer - стабилизатор на изображението) - прави чудесни снимки дори от ръката на пълен левак. Подарил съм няколко такива на приятели и близки.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 6e4ca46e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Според мен си купи Sony Cibershoot с оптика на Carl Zeis. Carl Zeis е фирма световен лидер в производството на лещи за очи, очила и оптични материали. Аз притежавам такъв апарат-да скъпичък е но прави много хубави снимки.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 85d7087cd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, не искам да се заяждам, ама поне да беше написал правилно имената, та да може авторката да потърси в Гугъл. Серията на Сони е Cybershot, а Zeiss се пише с двойно s.

И да, наистина Цайс са лидери в оптиката, но апаратите на Сони с техни лещи далеч не са най-добрите. Това е по-скоро маркетингов трик в средния пазарен сегмент. Моя апарат на Сони (DSC-HX9V) е долу-горе най-добрия техен модел в компактния клас и е с оптика на Сони, не на Цайс. А за огледално-рефлексните, където започва истинската фотография, да не говорим, там така или иначе обектива е отделен.

От 1

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker