Какъв е вашият начин за ефективно учене/възприемане на информация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какъв е вашият начин за ефективно учене/възприемане на информация?
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 8996 пъти
Здравейте! Запитването ми този път е във връзка с ученето и възприемането на информация. Тъй като в момента съм студент и бих искал да подобря начина си на възприемане на информация и на учене :)

Кажете вашият опит, какво ви помага да запаметявате по-добре, да увеличавате концентрацията си?
Обстановката, светлината, позата/седнал, легнал/, шума имат ли значение ?

Настройвате ли се предварително някъде на спокойно място, ползвате ли някакви упражнения за повишаване на концентрацията?

Мислите ли, че възприемате информацията по-добре с четене, слушане или говорене?
Отново се надявам темата да е полезна, както на мен, така и на другите хора, четящи в сайта :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: 0097ceb73a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Аз лично уча по-добре като съм легнала и ми върви музикален канал. От слушане най-добре се помни, но вече зависи и кой ще ви обяснява. Случвало се е мой съученик да разказва урок, който не съм учила и аз да го запомня по-добре от него самия и обратно. Всичко е до човека и аз сега имам нужда да си подобря концентрацията по математика, но... това е.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ff44909cf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Много зависи от това какво трябва да учиш. Добре би било да споделиш, пък после ще кажа мнение.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: bba2e1f748
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Мисля, че си зависи от човека. Аз например уча на тишина, не желая да ме разсейват музика или хора с приказки, седнала на бюро. Запомням много по-добре като пиша, отколкото ако ми се разказва конкретния материал. Помня и като чета. Слуховата ми памет май е по-слабо развита :) Ползвам нощна лампа, ако е по-късно вечер, през деня ми е достатъчна светлината от прозорците.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 1ba7c1f56e
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

4.   Автора на темата:
Уча икономика и основно научна литература - право, маркетинг, регионална икономика, като също се интересувам от ученето на чужди езици.
Математиката ми е много слаба страна, откакто се помня :|

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 1c31bc69ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Уча право. Обичам подготовката ми за изпит да се основава на няколко източника. Минавам материала на "вентилатор", сортирам информацията и я изкарвам на отделен лист, конкретно по съответния въпрос от конспекта ми. След това чета на глас възпроизведеното от мен на листа, така помня неща, които съм учила преди 4 години. Този начин никога до сега не ме е предавал, за да изкарам отлична оценка. Знам, че може да ти се струва, че цялата процедура отнема много време, но се наваксва, т. к материала вече е минал 2 пъти през мозъка ти и той е усвоил голяма част от него, така че с няколко прочита и мисъл над нещата се компенсира всичко :)

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 642634cc56
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   Аз най-вече чета. Подчертавам къде е най-важното или ако е електронен учебник си записвам страниците, които са по-важни. Веднъж изчитам всичко от до и после няколко пъти подчертаните части.
Най-добре се съсредоточавам като слушам някаква бавна музика или на тишина. Обичам да седя комфортно и да пия кафе или топъл шоколад - някак си да ми е приятна атмосферата. И обичам да ми емного светло - някак си ми е трудно да чета само на нощна лапма примерно или само на екран от лаптопа. Отдлено примерно аз съм по-продуктивна следобяд и вечер - сутрин просто не мога да се съсредоточа и дори и да съм станала просто не ми се отдава да уча :)
Но всичко това си е до човека - всички мой приятели учат по-различен начин.
И с времето ще разбереш как за по-малко време усвояваш много повече материал. Примерно в училище ми се струваше много да ме изпитват на 4-5 урока, сега ми се струва нищо.
Ана

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c2ebc554ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

7.   Aз лично едно нещо, ако не го напиша някъде не мога да го запомня.
И средното си образование така завърших. От различни източници - учебници, интернет изкарвах най-важното и го перефразирах с мои думи в тетрадки ии така.
Дори, когато преди изпит си правя пищови не си ги правя с мисълта да преписвам, колкото да преговоря.

Иначе и аз като Ана съм по-продуктивна ( хаха как звучи ) вечер. Винаги преди изпити сядам към 1 през нощта да уча до сутринта - и отивам на самия изпит или контролна. До сега винаги ми се е получавало.
А за позата - винаги легнала, естествено предпочитам да е тихо.

Лоша

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a4657fb6bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Докато следвах, а тогава се учеше много, много здраво - не като сега, по време на сесия изпадах в следния режим: 4-5 часа чета, уча и преговарям, след което около 1 час спя, и после всичко отначало. Така в денонощието ми се събираха 17-19 часа учене и 4-5 часа сън (и, да речем 2-3 храненета набързо и половин час разходка навън през деня). Така успявах да сколасам за непосилните иначе срокове (3-4 до 7) дена учене за изпит. По-късно прочетох някъде, че самотните мореплаватели (тези, които правят сами околосветски пътешествия с яхтата си) по време на тези пътувания стигали до същия режим, гарантиращ минимална "загуба на време" за сън и максимална работоспособност през цялото денонощие.
В по-горните курсове, където материалът ставаше още по-сложен за разбиране използвахме и друг прийом - "метода на килийното образование": събирахме се в началото на периода за учене 5-6 човека с подобна интелигентност, разпределяхме си конспекта на толкова равни части, и всеки от нас вникваше до съвършенство в съответните въпроси. След което 2 дена преди изпита се събирахме и всеки "преподаваше" (разясняваше в детайли) на другите неговите си въпроси. След това имахме още 1-2 дена да "храносмелим" новата информация и - на изпит!
Учехме здраво, явявахме се честно (без пищови, GSM-и и други подобни глупости) на изпит и изкарвахме отлични оценки. Дори и днес - след 20 години, в сравнение със сегашните студенти сме направо Академици, защото те не могат да разберат една от най-важните ползи от висшето образование - придобиването на способността да преработваш за кратко време огромно количество информация, да отделяш зърното от плявата и да го превръщаш в трайно знание... Друг много съществен бонус е, че по време на следването създаваш познанства и контакти, които са ти от голяма полза цял живот. Така че не е важно толкова какво конкретно учиш, по-важно е КАК го учиш, какво друго правиш по време на ученето и колко качествени хора са се събрали от идеята за ученето...

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a4657fb6bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   А и щях да забравя - докато учех слушах траш-метъл - много бърз ритъм, който все едно ми вдигаше "тактовата честота" на мозъка и постоянно ми напомняше колко много нямам време! :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ff44909cf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   За науяната литература мога да ти препоръчам тишина, в която можеш да се концентрираш най-добре. Записването и преписването на по-важни неща също помага, дори за някои работи е задължително. Слушането по време на лекции на мен лично почти никога не ми е действало 'научително'. Просто дори да се концентрирам и да слушам внимателно, скоро след лекцията не помня нищо, и се налага вкъщи едва ли не наново. За това дали музиката помага, или не, аз по-скоро съм на мнение, че пречи. Пробвал съм и сякаш докато слушам на моменти мозъка ми изключва от четенето и се свързва само с музиката и текста, разни асоциации, които изникват с тях и т. н. Следва сепкане и 'Ама какво четох досега? ! '.

При езиците е малко по-иначе. Там може да се учи по-разчупено, чрез всичко, за което се сещаш - музика (на същия език), интернет, книги. Думичките ги запомнях къде с наизустяване (неизбежно е), къде с асоцииране. Тук важно за мен е не толкова самото учене, колкото прилагането на езика.

Математиката аз лично я взех сравнително лесно. Имах 1-ва и 2-ра част висша математика, за която подготовката ми беше да седна вкъщи и да пререша всичко от лекциите по няколко пъти, до момента в който за решаването на дадена задача не ми се налага да гледам в тетрадката. Обикновено това бяха основните моменти при задачите, чрез пълното разбиране на които може да се сторят нещата по-лесни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker