За всички българи, останали в България, и за тези, които вече не са тук - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За всички българи, останали в България, и за тези, които вече не са тук
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 3594 пъти
Според вас, кой е по-добрият вариант-да заживееш в чужбина или да останеш в България? И защо?

Още съм малка, на 16 години, но не знам дали мога да оставя семейството и приятелите си, за да отида в чужбина. Знам, че все някога ще трябва да се отделя от роднините си, а приятелите не са вечни, но все пак се чудя дали наистина преместването в друга страна е добър вариант?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: 96cb4ad17e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В другата страна винаги ще си емигрант, така че ако в България имаш хубава работа, по-добре стой тук.
~~~Приказната кралица~~~

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 5fb58574c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Едно ще ти кажа - за кадърен човек, който разчита само на себе си за всичко в живота си, който е Творец, и който е способен да бъде опора за другите - тук, в България е правилното място.

За мамините глезльовци, пухльовци и тем-подобни, които обичат да живеят на метенко (ама някой друг да им измете, пък после те да се тупат в гърдите, все едно те са помели), за Консуматорчетата - за тях България е страшна, ужасна и негостоприемна...

Тук е Адът на Земята (или поне на цивилизования свят), тук са мрачните измерения - определено не е за лигльовци, меки китки и консуматорчета. Ако се чувстваш достатъчно силна, ако не се страхуваш животът ти да е наситен с преживявания (повечето от които не особено приятни), ако обичаш да живееш на ръба на оцеляването и закона, ако приемаш голямото предизвикателство - остани. Тук са истинските хора и истинските отношения!

Ако ли не - замини някъде на топло и уютно, и заспи вечен сън...

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: fbd90fdea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Чужбина

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 822cdcecc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добър е, да! дори и за малко, за да видиш и опознаеш нови неща. ако щеш и себе си. ако имаш възмжност ходи. ще натрупаш опит, ще видиш много неща, ще усетиш много неща. и винаги можеш да се върнеш в крайна сметка. скайпа за какво е? за приятели и семейство. все едно си в друг град в БГ, какво толкова?
с една дума-бягай

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: acd9bba725
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Всеки изминал ден все повече се навивам за чужбина.. Родината ни е невероятна, страхотно място, има си природа има си всичко, но нещо ми липсва тук. Творческа личност съм, при това обожавам трудностите, искам да преуспея не само в границите на България. Ако се чувстваш достатъчно силна да излезеш сама в непознато място, с чужд език, да си търсиш работа и да се издържаш сама, да завръзваш контакти с хора, които живеят много различно от нас- не виждам проблем да отидеш. Все още помня един цитат "Който се страхува от непознатото, никога не ще усети щастието".

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ccd43dec13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   1+2 са за мен прави.
Аз, според мен, обаче намерих оптималния път - отидох и учих в чужбина, самоиздържайки се. Научих се на работа, на къртовски труд, но и получих перфектно образование, което днес ме е направило богата за българския стандарт. Обожавам да си живея в България, тук ми харесват хората, а и както казва 2 - имам пространство да творя.
Способният човек просперира навсякъде. Мърморковците и най-големте хулячи на България, нямат пари да се приберат по празниците, толкова са цъфнали и вързали в чужбината.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 3f7462cf72
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз си мисля че е по-добре гражданин в България, от колкото емигрант в чужбина, но с ръка на сърцето казвам, че когато децата ми порастнат ми се иска да учат в чужбина, за да могат да живеят нормално на всякъде, било то по света или у нас.
И все пак къдърния човек и в БГ може да работи на 2-3 места, така както и в чужбина, и ако спестиш от квартирите и т. н.
пак може да си добре.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 629f63fe7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   2:"За мамините глезльовци, пухльовци и тем-подобни, които обичат да живеят на метенко (ама някой друг да им измете, пък после те да се тупат в гърдите, все едно те са помели), за Консуматорчетата - за тях България е страшна, ужасна и негостоприемна... "
И Ботев и Левски сигурно са били мамини синчета, глезльовци и всички останали хубави думички, които си употребил.
Защо си мислите, че навън ще те приемат с отворени обятия и някой щ ти мете? Не само че сам ще си метеш, ами и двойно повече, за да те сметнат на същото ниво като тамошните обитатели. Но то е лесно да плюеш, когато си останеш вкъщи, разчиташ на връзки, за да започнеш работа, а материала, който трябва да научиш, се научава за два дена или "с двеста марки и едно прасе".
Лола

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 2c9d15113e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   http://vbox7.com/play:ad285e60 !!
Каквото и да дава чужбина, тя дом не дава!
Сега моя баща, няколко дни след нова година заминава за ЧУЖБИНА. Не от алчност за още и още пари - живеем си нормално. Но иска да ми осигури добро бъдеще и частен университет. Само той си знае какво е да остави всичко. Както и всички българи в чужбина. Не си мисли, че там живот си живеят. Най-малкото е, че милеят и страдат за ДОМ-а, който е тук в БЪЛГАРИЯ.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f894fdcab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз пък не познавам човек който живее в чужбина да е беден. Правете си сметката. Колкото и да харесвам страната (не държавата) просто всичко опира до пари. Кой нормален човек ще работи като роб за 350лв където тая работа в чужбина ти плащат 3000 примерно. Да не говорим че много вишисти са безработни в БГ. Така че тия които казват да останеш тук не ги слушай... Един приятел завърши висше в Холандия и работи за 5000 евро (10 000лв) а в България тази работа ти дават 800 :) Правете си сметката. А и не всичко се опира до пари... и аз искам да се запозная с нови различни хора, да опозная традициите на страната... това е един вид предизвикателство а и винаги може да се върнеш в България. Успех!

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 24158bcdb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Освен ако не си един от онези чалга идиоти, които мислят само как да се качат на масата или да се напият, няма да намериш много причини да останеш тук освен роднини и приятели.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c464a45636
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 2 - истинската интелигенция бяга от България, само това ще ти кажа! Не съм нито едно от тези, които си изброил, предстои ми следване и дай Боже - живот в чужбина! Не знам на колко си години, но ми се иска да се видим след точно 15 години и тогава да говорим каквото и да било! Ти - гражданин в прекрасната, неповторимата, добре развитата икономически и с авторитет в цял свят България, а аз, емигрант в някоя от пропадналите европейски страни като Великобритания, Германия, Австрия. Ти си или някакво супер озлобено и неудовлетворено от живота същество със заплата 300 лева, или просто тежко психично болен човек!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 396c931313
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Бягайте всички! Бягайтеееее!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 27c00b7097
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Напоследък е много актуален този въпрос, който си задават хиляди млади в страната. Да остана ли тук или да замина за чужбина?
1 Защо си задаваме този въпрос? - Лично мое мнение е, че доста често представата на българинът за чужбина е тази която гледаме по филмите, рекламите, списанията. Често си задаваме този въпрос и поради обстоятелствата които карат младежите да мислят за емигриране в чужбина- пари, нови цели, страст и мечти, разочарование от България.
2 Какво кара младите да напускат страната? - Причните са много и може би няма да стигне мястото за да ги обясня, но за мен основните са няколко и ще ги напиша тук.
ПЪРВАТА- в България не се прави достатъчно за да се дава шанс на младите кадри завършили университети, специализирани гимназии, колежи. Не се откриват работни места, не се стимулират младите да остават и да работят тук чрез добро заплащане.
ВТОРАТА- огромната корупция в България която обезверява населението, лишава много компании от пари, лишава народът и младите от супсидии, създава мафиотски и огромни корупционни организации, които дърпат страната назад.
ТРЕТАТА- в България място за работа, особено за малдите, има основно в големите градове- Сфия, Варна, Пловдив, Ст. Загора, Бургас. Не се обръща внимание на малките градове и общини, те не се развиват така добре и това отново кара младите да не искат да останат в България.
3 Правилно ли постъпват като се махат от страната младите? - тук е мястото да се замислим дали е правилно да напускаме страната си. Трябва да се погледне на това от няколко гледни точки. Първата гледна точка е на личният интерес- АЗ. От тази гледна точка може би е правилно напускането на страната, в чужбина има повече работа, повече реализация, добро заплащане, малко корупция, ред и диспицплина. Всеки един от нас иска това за себе си и това е доводът за емигрирането от България. Идва обаче и другата гледна точка- страната, поколението след нас. Ако се замислим за момент ще забележим, че всеки напуснал страната е в минус за самата нея и забива поредния пирон в ковчега на България. Обяснявам- млад физик, решава да пренесе знанията си в чужбина, за повече пари, реализация и бъдеще. Така България губи този кадър, който може да допринесе с нещо за развитието на страната. Така един по-един напускайки, накрая никой няма да остане, а следващите на тяхно място, също ще ги последват. И се получава ефекта на доминото, а така страната никога няма да се оправи.
4 А сега какво? - добър въпрос. Лично мое мнение което съм изградил е, че на това трябва да се сложи край. За целта и двете страни- държавата и младото поколение трябва да се погрижат. Държавата- намирайки повече работни места, стимулирайки новите кадри, супсидирайки повече студентите и амбициозните младежи. От друга страна ние трябва да разберем, че напускайки страната никога няма да и помогнем да стане на крака. Трябва воля, упоритост и търпение, нека се замислим- НИЕ сме мозъкът на България, гръбнакът, бъдещето, основите, трябва да сме единни, да не позволяваме на чужди държави да ни подмамват и да се възползват от нас за да просперират. Защото реално българинът в чужбина може да получва повече пари, но той там е ЧУЖД, третиран е като човек втора ръка и т. н. Моята мечта е да видя млади физици, химици, програмисти, бъдещи политици, лекари, военни и куп др. да останът тук, да спомогнът за развитието на страната и ще видим, че рано или късно страната ни отново ще е на крака, а поколенията след нас ще живеят в една наистина красива, развита, организирана и подредена България.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2d154b1b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, това, което пишеш, всеки го знае. Ти сам излагаш на показ един от големите проблеми на българина, приказва, приказва, но нищо конкретно. Айде дай пример как може да се подобри образователната система? Ти по какъв начин участваш във всичко това?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker