Великобритания или Испания? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Великобритания или Испания?
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 6304 пъти
Здравейте,
предстои ми да взема едно много важно решение за моето бъдеще. Имам още около десетина дни да реша къде искам да уча. Откакто се помня мечтата ми е била да уча в Лондон. Но колкото повече наближава изпращането на документите, започвам да си мисля че ще ми е непосилно.
Като се започне от парите, които никак не са малко (9000 британски лири за година), само за семестри. Отделно за общежитие и храна, транспорт - още най-малко 500.

В последно време взех да се замислям и за Испания. Университета, който съм харесала има кампуси в Барселона и Мадрид. Аз лично клоня към Барселона.
Отделно съм чувала, че британците са много студен народ с малка толерантност спрямо чужденците, докато испанците са по-близки до нашия манталитет- фиеста :). Лошото обаче, в случая е че ще трябва да науча испански ( на ниво начинаещи) за няколко месеца.
Положителната страна на Испания е от финансова гледна точка, но пък Барселона не е такъв космополитен град като Лондон.

Знам че доста хора от България учат и работят в Англия, докато в Испания са далеч по-малко.
Ще съм много благодарна, ако някой даде адекватен съвет за живота в двата града, аз не съм ходила в Испания затова ми е любопитно относно стандарта на живот, цените на храна и по заведения и тн.
Всякаква информация както за Великобритания, така и за Испания ще ми е много полезна.
Благодаря ви предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: 99faf8350c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти,
Решението наистина е важно. Аз в момента живея в Лондон, а иначе говоря и много добре испански, защото това завърших в Бълария.
Замисляла съм се над същия въпрос като теб. По принцип завършено образование в Обединеното кралство се цени повече където и да отидеш по света, но пък ако говориш прилично английски испанския ще ти е голям плюс като втори език. По принцип обаче в повечето университети в Испания се преподава и на английски. Ако твоето обучение е на испански обаче ще ти е доста доста трудно да се справяш с базовия испански. Мои приятели от училище които говорят испански на много добро ниво се върнаха след първата година, защото не можеха да се справят.
Относно хората, британците не са толкова студени. Те просто поставят някаква граница в заимоотношенията си с хората и аз честно казано харесвам това. Полезно е за теб самата. Познавам и много испанци. С тях се комуникира лесно и сравнително лесно те допускат до себе си, но при положение, че не говориш добре езика пак ще ти е трудно.
Иначе в Лондон е скъпо наистина, предимно квартирите. Единична стая в не особено добър район (това са предимно източните части и някои крайни райони) варира между 60 паунда за ужасна мизерия до 120. Това говорим на седмица с включени консумативи - ток, отопление, интернет. Живее се на т. нар. flat share -споделяне на апартамент или къща. В мизерните части на Лондон има всичко по къщите - мишки, хлебарки и дървеници, като последните са ужасни. Мен са ме хапали и е най-ужасното нещо което може да ти се случи. Другото е че транспорта е доста скъп. Автобусите струват 1. 30 паунда, което е най-евтиния възможен начин да се придвижваш, но тук разстоянията са огромни и много често се налага да ползваш метро или влак. Лондон е разделен на зони като цената на билета зависи от това през кои зони минаваш. Колкото повече зони толкова по-скъпо. За пример ще дам еднодневен билет за 1, 2, 3, 4 зона, който струва 10 паунда, но ако го купиш след 9. 30 сутринта е 7. 30.
Иначе всички имат Ойстер карти, в които вкарваш пари и се чекираш в автобус, влак или метро. Аз например всеки ден давам за път минимум 2-3 паунда, а съм стигала и до 7-8. Казвам ти това все пак за да го имаш предвид. Иначе храната е сравнително евтина, т. е. можеш да намериш и евтина храна в магазините. Може да се намери хляб например за 0. 50 паунда. Иначе масово е около 1 паунд и нещо.
Ако решиш и да работиш освен това трябва да имаш разрешение, т. е. на теб като студент ти се полага жълта карта, а тя дава право на 20 ч. труд на седмица. Трябва обаче да кандидатсваш за такава. Нужни са най-различни документи, из интернет е описано. Отнема някакво време.
Минималното заплащане тук е малко под 6 паунда на час.
В момента не се сещам още какво да ти пиша, но ако се сетя ще добавя. Питай ако нещо те вълнува.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c49bc0ed9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Испания :)

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 9daf729f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Живял съм по-малко и в двата града затова ще направя една бърза съпоставка. Първо представата ти за Барселопна едва ли не като за провинцялно градче е най-малкото смешна. Някога и аз си мислех, че един град го правят интересен сградите, но не е само това влияние имат и фактори като климата и природата. От тази гледна точка Барселона е за препочитане. В Лондон няма да имаш проблем с интеграцията по простата причина, че там където ще можеш да си позволиш да живееш ще има само чернилки. Изобщо в Лондон ангичаните вероятно са колкото немците например, и по-малко от индийците. Като цяло повече българи живеят в Испания отколкото в Англия, но за съжаление в Испания са по ниско образованите обикновенни бачкатори. Дано съм бил полезен

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: b30145cdc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Извинявай, но Испания е държавата с най-много българи, кой пък ти каза, че в Англия са повече? Живея в Испания от 8 години. Kакто каза, тука хората са веселяци и възприемат много добре чужденците. Испанците са усмихнати и добронамеррени. А Барселона е много космополитен град, защо пък да не е? Пък и това какво значение има? Испанският е лесен език, но все пак не мисля, че ще го научиш за няколко месеца. Трябва бая да се напънеш. Аз лично тръгнах на училище без да знам почти нищо и го научих от самосебеси. Никога не съм ходила на уроци. За мене Испания е най-прекрасната държава и ти я препоръчвам. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: fc6705a881
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Номер 1 ти е дала много добро обяснение за Лондон. Аз ще ти кажа - избери Англия! Аз живея тук и не съм учил висше тук, но смятам че от 2те опции е по-добрата. НО имам една препоръка към теб, не избирай Лондон - избери Шотландия - Абърдийн или Уелс. Първо в Шотландия е безплатно образованието, което е важен фактор и вече доста българи се насочиха натам. 2ро всеки град различен от Лондон ще ти е доста по-евтино.

Иначе наистина англичаните не са така дружелюбни като нас българите и дори испанците, но пък пък пак можеш да направиш приятели, не толкова близки, но някои от тях като те опознаят и разберат какъв човек си, стига да не са расисти и мразещи чужденците биха те допуснали до себе си. А и за финал, ако избереш ЮК - надявам се обичаш дъжда! :-)))

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 92f270842b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   100 пъти по-добре Англия!
Имам много познати там, и са много доволни с училища, работа и т. н. 456

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker