Моите деди - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моите деди
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 2055 пъти
Сигурно много от вас знаят, че по време на Руско– турската освободителна война, освен руски и румънски, са участвали и финландски войни. Един от тези финландци бил редник на име Яри Кокко (впоследствие разбрах, че на финландски се изписва с двойно “к”). Как точно Яри се е озовал в армията, при условие, че бил син на обикновен търговец, никой не може да каже със сигурност. Това, което е известно обаче е, че в онези времена Руската империя е използвала доста груби методи за попълване на войската си. Горкият скандинавец е трябвало да служи в армията на недолюбваната от него Русия и да се сражава за свободата на една чужда за него държава – България. Едва ли му е било приятно. Дали финландецът е бил добър войник, историята, а и другите източници на информация мълчат, но за мен, при условие, че се е сражавал на Шипка, той е герой. За геройството си е бил награден с тежка рана в гърдите, след което бива настанен в лазарет в Казанлък и в продължение на един месец е бил на прага между живота и смъртта. В това време, незнайно по какви пътища, информацията за раняването му достига до Финландия. Баща му явно е бил доста заможен човек, защото отделил значителна сума, която дал на другия си син – Хано и му заръчал да отиде да търси брат си. Хано тръгнал (доколкото знам пътувал най-вече по море) и след големи мъки успял да се добере до България. Най-странното в цялата история е, че дори успял да намери брат си. Двамата братя прекарали заедно няколко дни, след което раната на Яри се инфектирала и той починал. Хано се погрижил за погребението на брат си и след две седмици, тръгнал по обратния път за Финландия. Тук може би е мястото да спомена, че до средата на шейсетте години, в едно селско гробище е имало кръст с името на Яри Кокко. Историята обаче съвсем не свършва до тук. Хано тръгва на север – към Дунава, но по пътя бива нападнат от бандити и ограбен. Така, той бил принуден да остане в България и в продължение на няколко месеца живее в страшна мизерия, като едва не умира от глад. Впоследствие нещата се оправят и той събира достатъчно пари, за да се прибере във Финландия. Сигурно е щял да го направи, ако не се бил влюбил в една българска девойка на име Сия. Хано се отказва от идеята да си ходи, остава тук и след няколко месеца се задомява. Е, това е всичко. Само да добавя, че фамилията на прадядо ми е Коков.
Сигурно имам не повече от 1–2 процента финландска кръв и не съм рус, но си ги обичам финландците, включително и финландските рок групи, като Korpiklaani например. Дори не ме беше яд, когато Левски падна от Тампере, въпреки че съм левскар. И само да съм чул някой да се подиграва на имена като: Яри Пека Лайне, Хамелайнен, Ниемиенен и др. защото... ставам лют.

А, и да добавя. Поразпитайте и вашите прабаби, винаги е възможно да излезе нещо интересно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: 8745a4d5bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, човек, тези имена са си смешни, да не беше ги казвал :D
Палав Мечок

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 7d0371985d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не виждам проблем, освен че имаш много свободно време.

P. S. : Майтапя се ;) няма лошо да знаеш.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 2bc4ba965e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Защо ни споделяш това?
И как става номера, че Яри първо е син на обикновен търговец, но после се оказва, че баща му е много заможен?
И сериозно - защо ни споделяш това?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 609d5321fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ах, супер! Аз имам много готина приятелка- финландка! Още поддържаме връзка, макар че отдавна не живеем в една и съща държава... Защо ти е само 1% финляндската кръв, какъв ти се пада Хано?

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 175bd3f477
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Струва ми се съчинена легенда - Кокови са голям български католически род, от който беше и бившият кмет на град Раковски - Франц Коков. Нормално е да си съчиняват легенди - докато третираме католиците като чужденци, те ще си мислят, че идват от Финландия и къде ли не още.

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: bb80d751a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Много интересна история!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: e8aa130406
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Няма защо да ги разпитваме, защото това няма никакво значение. Ако ще китаец, негър, американец, руснак, арабин да си... важно е що за човек си. Интересно е, но някакъв си там незначителен процент финландска кръв не те прави финландец, най-малкото, защото по манталитет си си българин.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 175bd3f477
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Щом се интересува от потеклото си значи има значение какъв е. Ако е негър, като го видиш, ще му заговориш на английски. Да не се правим на утрепани. Похвално е, че човека се интересува от корените си и няма защо да превъзнасяме чужденците, а нашите си българи католици да ги гледаме странно.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 988486e22e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Всъщност имаш малко повече от 1/2% финландска кръв, но тъй као светлите белези, са рецесивни, а тъмните доминантни, няма нищо чудно в това, че не си рус :) Историята е много сладка... Не знам обаче дали си даваш слетка, че скандинавците не са така топли както нас, много по-сдържани и студени са... понякога им завиждам честно казано ;) А колкото до моите деди, разпитала съм отдавна и поназнайвам някоя и друга история, но никоя не ми се струва така вълнуваща като твоята...
Лола

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker