Как се изчисляват сметките за парно? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се изчисляват сметките за парно?
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 19929 пъти
В жилищната сграда, в която съм на квартира се ползват услугите на "Топлофикация ЕВН". Съответно Тец и радиатор. Не се отоплявам с радиатора, ползвам само Тец-а, наясно съм, че 1 кб гореща вода струва 18, 96 с ддс на месец и че зимата ползваш не ползваш радиатора ти начисляват някаква такса сградна инсталация 43%. Хубаво както и да ги смятам, както и да ги въртя изкарвам, че месечно трябва да се ръся до 38 лв грубо сметното. Всеки месец от началото на отоплителният сезон аз си хабя по 1 кб гореща вода и всеки месец се ръся различно. През октомври платих 31, 00 лв, през ноември 33 лв, декември 36 лв, но преди малко подскочих като си видях сметката-53, 23 лв така и не мога да разбера на какво основание?

Явно не се изчислява така както ми го обясни инкасаторката? Ако има някой да разбира от тези неща да ми драсне два реда, че да знам да забирам ли хазайката и да ходим да се жалваме в Евн, че са ми взели парите неправомерно? На фонът на солените сметките на другите хора от блока тия пари са нищо, но за мен са много и най-вече ме е яд, защото не съм пускала шибания радиатор и при -24 градуса съм мръзнала само и само да не ми одерат кожата, а то какво стана. Еб*х ти живеем и работим за да си плащаме сметките, колкото и да икономисваме и мизерстваме пак ни го натаковат солено. Аман, в джунглата да се живее ще е най-изгодно изглежда:(((

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: f2bfcfb868
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   искам да те попитам за първи път ли плащаш парно.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d92a74b6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не, от една година живея в тази квартира, но сравнение със сметките миналата година тази направо е обирджийница.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f2bfcfb868
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Искам да те кажа живея в София в тозарски апартамент, заплатата ми е 800 лв това няма значение, сметката ми за парно без да го пхускам е 88 лв ако това ти се вижда много, което ти плащаш не знам какво е моито. Като ни сме локално нямаме нищто общо с Бруната Техем и тн.... Кубикът вода ни 17 лв от там на там си помисли

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе, въобще не си наясно или инкасаторката те е метнала или нищо не си разбрал. Сметката за използвана топлинна енергия идва общо за входа. Разделя се на апартаментите по отопляеми кубични метри и ако има крадящи в входа всички си разделят по-равно окраденото. Тъй като януари беше по студен следователно са подали повече енергия на входа сметката е по-голяма, а тя се разделя в процентно съотношение на апартаментите.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a9bcb9e383
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ами много ми се вижда, ти явно 3 не си прочел че и аз не включвам радиатора. Ако беше пускан и см изконсумирала топлина за тия пари хич няма да мрънкам, но сега ме е яд. Колкото и да им чета в сайта и да гледам фактурите нищичко не мога да вдяна, затова питам дали някой си има на представа как се смята. Дори това, което инкасаторката ми показа пак не получавам тая сума.

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 179971c20d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Благодаря номер4.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пропуснах да ти спомена, че абонатната станция може да е обща за два входа, зависи в какъв блок живееш и колко от апартаментите са празни или без радиатори.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d0bff0e647
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Тука всеки си говори каквото си иска и си мисли, че е разбрал другия, но всъщност говорите за различни неща.

Най-напред авторката бърка понятията "ТЕЦ" и "топла вода", както и "радиатор" и "парно". ТЕЦ-ът е там дето се топли водата, и тя се топли еднакво както за парно, така и за топла вода от чешмата. Радиаторът е парче метал, топлината в него може да идва от ТЕЦ, от локално парно, от камина или от електрическо котле.

Ако правилно разбирам авторката, иска да каже, че ползва само топла вода от ТЕЦ, а парното (кранчето на радиатора) й е било спряно и се е отоплявала по друг начин. Както ти каза номер 3, дори да не ползваш никакво парно, пак плащаш някаква част от общата сметка на блока, заради това че тръбите топлят стълбища, стени и т. н. Както и за това, че топлата вода (която ти ползваш) изобщо е дошла от ТЕЦ-а до тебе. Когато общата сметка на блока е по-висока, съответно и "твърдата такса" за всички живущи се качва. Тъй като януари беше доста студен месец, е нормално да платиш доста повече от декември, дори да не си ползвала нищо. Неприятно е, но винаги е така, при всички ТЕЦ-ове и не само в България. И при мен в Германия сметката за парно се образува на 30% от общия разход на блока, разделен на калпак според квадратурата на апартамента, и на 70% от реалния ти разход.

Номер 4, това което говориш, е когато няма топломери на радиаторите, а само общ за блока. Тогава се приема, че всички харчат по равно (което е силно утопично) и си делят разходите според кубатурата. Когато имаш топломер на радиатора, плащаш това, което е отчел топломера, плюс някакъв процент твърда такса заради загубите. Предвид, че и 30, и 50 лв. са смешно малка сметка за реално ползвано парно, предполагам, че при авторката е втория вариант (с топломер).

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравей Кубрат Аз съм №4 Занимавам се безвъзмездно с ТЕЦ-а на нашата абонатна станция за двата входа общо 48 апартамента. Всеки месец отчитам топлата вода и топломерите. Нещо като инкасатор съм нося изчисленията си в Топлофикация лично. Започнах преди около 6 години, като представих на Директора на нашата топлофикация нотариално заверени подписи на всички собственици на апартаменти, че не желаем изчислителна фирма. Тъй като се занимавам с това безвъзмездно за апартамент през този януари в нашия вход без радиатори и с 1 куб топла вода сметката е общо 28 лв с отоплението от тръбите. Нарочно го обяснявам по-простичко с надеждата да ме разберат повече хора.
Топлата вода, която ползваш не идва от ТЕЦ-а тя се затопля долу в абонатната станция от водата идваща от ТЕЦ-а, както също и водата минаваща през радиатора също се затопла в самия вход от водата идваща от ТЕЦ-а. Представи си го като два радиатора единият пълен с вода от ТЕЦ-а, а другият пълен с вода от системата на входа, когато са допрени един до друг този от ТЕЦ-а отдава топлина на този от системата на входа. Отдава се топлина и има измерителен уред на самата абонатна станция обща за двата входа в нашия случай. При нас съм викала отделно инжинер от топлофикация да изчисли кубичните метри на всички апартаменти заедно с разширените тераси за да е честно.
Не, че съм голяма разбирателка но все пак се занимавам с това 6 години отделям от времето си всеки месец. И пак в наште два входа някой краде, тъй като намирам разлика в измеренията на водомерите и общия. Но тъй като сметките са сравнително приемливи живущите в входовете не са ме емнали да търся крадеца на топла вода /да ни е жив и здрав/.
Ако на общия водомер има изхарчени 70 куб а сборът от показанията на всички водомери е 63 куб, следователно затоплянето на тези 7 изчезнали кубици вода се разделя по сметките на всички ползвали т. е. показанията на измерителния уред се разделят на 63 не на 70, така всеки 1 кубик топла вода е малко по-скъп от колкото е всъщност.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 35c8f6637a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте, сметката на авторът ми се вижда смешна.

Ако не му харесва, нека се топли с ток.

Няма нищо безплатно на този свят.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   А и Кубрате не знам в Германия как е но в Бг този който не ползва радиатор си го е откачил от тръбите и въобще радиаторът липсва, тръбите на негово място са затапени с метална тапа. Затова е възможно авторката да няма въобще радиатор.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0ae85d9884
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 9, да, ясно е, че от ТЕЦ-а идва само топлината, с която се затопля водата и парното в мазето, то остана и да се къпем с мръсната вода, която идва от централата и минава през половината град. Това, за което говориш в абонатната станция, се нарича впрочем топлообменник и се използва много често в отоплителни и охладителни инсталации.

Но както и да е, много задълбахме, исках само да кажа, че авторката като казва "Не се отоплявам с радиатора, ползвам само Тец-а" звучи много объркващо, за мен това значи, че не ползва примерно електрически радиатор, а ползва парното от ТЕЦ-а. Така го разбрах при първия прочит, особено след като заглавието е "Как се изчисляват сметките за парно? ". А то е точно обратното, тя НЕ ползва парно от ТЕЦ-а, а само топлата вода от него.

Иначе пак ти казвам, ако във вашия блок плащате парното на кубатура на апартаментите, значи НЯМАТЕ топломери и си делите всички по равно общата сметка. Ако имахте топломери, щеше всеки да си плаща отчетеното от топломера, а по равно щяхте да си делите само разликата между сумата от топломерите на всички и общия топломер на станцията (такава разлика винаги има, което се явява загубата по тръбите в сградата, плюс евентуално ако някой краде). При топлата вода не би трябвало да има разлика в сумата от водомерите на всички и общия водомер на топла вода, и ако ви се губят 7 кубика, това е 10% разлика и никак не е малко! На ваше място бих се разровил къде се губят...

Що се отнася за в Германия, там няма такива "цигании" със свалянв на радиатори. Ако си под наем (което важи за 70% от населението) така или иначе нямаш право на глас, ако хазяина е сложил ТЕЦ, това е, като не ти изнася, си търсиш друг апартамент, който не е на ТЕЦ. Ако си в собствено жилище честно казано не знам как е, но най-вероятно просто ще си спрял кранчето и топломера няма да отчита нищо, но пак ще плащаш общата такса. Радиаторите никой няма да дойде да ти ги сваля, защото са твоя собственост, не на ТЕЦ-а.

Друг е въпросът, че сравнително малко блокове са на ТЕЦ, повечето са с локално котле за блока, което е на газ или мазут. При нас е на газ, така че всъщност плащаме сметка за газ, не за парно или топла вода, но я плащаме според отчетеното от водомерите и топломерите. И понеже сега наскоро плащах сметката, мога да дам конкретни цифри: Блокчето е малко, на 3 етажа, 10 апарамента са в него, и за целия блок за цялата минала година сметката за газ е 15 800 евро. Котлето освен газ харчи и малко ток, така че сметката за тока на котлето е още 500 евро. За поддръжка на инсталацията, наем за топломерите и водомерите (които са собственост на фирмата, която отчита, и ни ги "преотстъпва" под наем на нас), както и за самото отчитане се начисляват още към 4000 евро. Общо сметката е малко над 20 000 евро, от която както казах 30% се плаща на калпак и 70% според разхода.

И не, в никакъв случай не искам да сравнявам немските цени с българските, просто давам пример.

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравей Кубрате, ни най-малко не ме учудваш с сумата, нещо такова е и при нас само, че съотношението е 40% към 60% за да има на всеки по-повече общо, защото циганията голяма.

Като погледна сметката 20 000 евро минус 4 000 тъй като аз работя безвъзмездно а топломерите са собствени на всеки собственик на апартамент. Остават 16 000:10 апартамента значи по 1600 евро за година, което е приблизително 3 200лв. При нормално ползване без да се пести в Бг ще е по скъпо. Един от нашите комшии отоплява целия си апартамент 60кв с парно, сумата която получи за миналия месец + 4 куб топла вода е около 295лв. Само заплатите май са различни.

Кубатурата я изчисляваме отделно, защото голяма част от собствениците са избили стената и са си разширили апартамента, има голямо значение дали отопляваш апартамент от 60кв или от 72кв например. При нас всеки апартамент е различен на квадратура. Един решил да си остане по план, друг да си вкара терасата в хола да стане общо помещение, трети две тераси, има апартаменти с по три вкарани тераси, което в Германия е не възможно. При вас всички са еднакви на квадрати или са по план на сградата. При вас не е нужно да се изчислява отделно, направо се взимат мерките от самия план на сградата.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d9fa17b16a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Кубрат, няма смисъл да се занимаваш, българинът винаги разбира по-добре от теб по всичко, дори 10 лв. да му е сметката, пак ще каже - ами заплатата? Ами при Тошо беше без пари.

Знаеш, Господ е карал Моисей да се скита 40 г. сред пустинята, за да умрат хората, живяли и възпитани по време на робството.

На нашенецът му остават още само 18 годинки.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0ae85d9884
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, ти не беше ли на ски ве? :-)

Кубрат

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d9fa17b16a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   И утре е ден, Кубрат.
Днес гледах как изнасят нещата ми под формата на надписани пакети през вратата.

По темата - страшен студ, радвам се, че имам парно на газ, за което, разбира се, сметките се плащат. Авантата само у Софето.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 8e4bf2c99e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Не знам какво знае по-добре българинът, но разбрах, за пореден път, че по-заядливо племе от нашето - няма!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 87927e9738
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 13, е ако всеки има топломер на радиаторите, какво ви боли кой кви тераси е остъклявал и кво е правил? Ако ще и на отворен прозорец да стои цяла зима, нали си го плаща сам. Аз доколкото знам кубатурата е от значение само ако има централен топломер за всички.

За цените изобщо не съм сигурен, че е по-скъпо в България. Тия 295 лв. са реалистична сума, но само за през зимата. Не плащаш цяла година по 300 лв. парно. А и дори зимата на 60кв. както казваш, трябва доста да си разхитителен, за да ги навъртиш.

Конкретно при мене цените са такива: При топлата вода това, което се плаща според разхода, е 7 евро на кубик, което както казахме е 70% от общата цена, т. е. реалната цена идва 10 евро на кубик. Или иначе казано едно къпане ти излиза около 50 цента, една вана 1 евро. При парното цената е 12 цента на киловатчас, отново 70%, което значи, че истинската цена е към 18 цента. Предвид, че все още отоплението на парно е по-евтино от това на ток, и предвид, че токът в БГ доколкото знам е около 15 ст. за киловатчас, ме съмнява парното да е по-скъпо от 36 ст. (18 цента).

Това, което е възможно, е крайната сметка в БГ да е по-висока или подобна на тази в Германия, което се дължи на лошото качество на преносната мрежа и доста често на неизолирани сгради. В нас например сградата е изключително добре изолирана, чак оставам фрапиран. По Коледа като няма никой вкъщи 3 седмици и разбира се парното е спряно, като се прибера температурата в хола е 15 градуса. Дори сега като беше -20С навънка, една седмица ме нямаше и пак бях спрял парното, като се върнах беше 10 градуса вкъщи. Съответно и сметката за парно е доста ниска, за миналата година 220 евро за цялата година. Но това се дължи на нисък разход, а не на ниски цени. Иначе топлата вода си върви, там не може да пестиш кой знае колко - за топла вода сметката ми е 650 евро за годината.

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Кубрат, Не съм много наясно, но в нашата топлофикация искат кубатура на жилището, може би има значение. На фактурата ми пише 145кубични метра отопляем обем, също пише "специфичен разход за подгряване на гореща вода 95. 0kWh" Цени с ДДС 83. ***лв/MWh като в всяка фактура е различна например: 76, ***лв/MWh. т. е. 7-8 ст за киловат час. НО за кубик вода за даден месец изхарчили 410. 8kWh за друг месец 122, 1kWh затова точно този месец кубикът ми е 9, 36лв а предния 34, 22лв. Тъй като топлофикациите харчат различно за затопляне и цените са различни. Затова хората се жалват. Цените на топлофикация ниски а сметките високи и неясно защо такива разлики за затопляне.

А когато ползваш повече кубици вода разликата е умозашеметяваща. Представи си точно в месеца когато е кубикът по 34лв да си похарчил 5 кубика например. Особено ако си с 270лв минимална заплата.
Понякога слагат такива киловат часа за затопляне, че изчисляваш, че през кранчето ти е "текла" вода 500градуса целзий.
Сега разбра ли какъв е проблема! Не цените са високи а изглежда ни лъжат с размера на изхарчените мегавати за затопляне.

Единствения начин човек "женен" за топлофикация да се разведе е да продаде апартамента или да се откажат от топлофикация всички живущи в апартаментите на една абонатна станция. Спираш да ползваш топла вода и отопление но винаги имаш сметка най-малко 20лв за сградна инсталация всяка зима независимо, че общите части отдавна не се отопляват. И дали тръбите топлят теб или ти с климатика топлиш тях, няма значение плащаш.
295лв е само в нашия вход, и само защото всички ползват топла вода от топлофикация и имаме само три не санирани жилища от 48. В съседен блок имат сметка 760лв за отопление МЕСЕЧНО на 63кв. м. жилище/без отворени прозорци и разхищения/. Комшията лятото показваше фактурата на цялата махала 68лв за 1кубик топла вода.
И няма къде да идеш плащаш. Лошото е, че не може като теб човек да знае колко ще му струва душ или вана. Единия месец може да е 50ст душа, другия може да е 3лв.
Тока е близо 18ст на киловат и нощна тарифа 10ст но от 23ч до 6ч сутринта, и ако ти е сверен електромера можеш да знаеш кога е по евтино. Затова повечето хора избраха отопление на климатик, защото знаят колко ще изхарчи климатика, около 180лв-200лв за 60кв. м. на месец.
№13

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 92fbfee41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Кубрате, новина от днес от българска телевизия: "410лв и 42 стотинки за 1 кубик топла вода", пресметнато в евро 210, 47 за кубик. В Бг всичко е възможно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker