За или против смъртната присъда? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За или против смъртната присъда?
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 14702 пъти
Здравейте! Питам ви това, защото ще имаме дебат по история и се чудех какво мислят другите хора. :)
Лично аз съм "за" смъртната присъда.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 88b08a7029
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   За, няма някой престъпници да ги хранят цял живот в затвора.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: e45bef198b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Аз съм против смъртната присъда. В името на дебата, ако вече не е минал, мога да помогна с тези доводи:
1. При грешки в разследването може да бъде екзекутиран невинен човек.
2. Смъртната присъда е леко наказание за особено жестоки престъпници. Доживотния затвор без право на обжалване е по-адекватно.
Тук имам предвид, че като алтернатива на смъртното наказание може да се използва доживотния затвор.
3. Такива затворници могат да работят и да изплатят кръвнината на хората, на които са навредили.
4. Такива престъпници могат да стана обект на проучвания, които да се опитат да дадат отговор на произхода на насилието и асоциалното им поведение и евентуална превенция.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2f1342c27e
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   "ЗА" - с две ръце!

М. М.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 226d6ee92b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   За да лезе България в ЕС едно от условията беше да отмени смъртното наказание. Така като е в цяла Европа. От тук на татъка спора става безмислен, защото вече сме поели ангажимент към съюзниците си от ЕС, а никой не обича хора които не спазват договорите. Иначе по принцип убйиството, не може да бъде наказание. Доживотния затвор е много по добра опция. Вярно излиза по скъпо на данакоплатците, но поне няма опасност от непоправима грешка каквато би била екзекуцията на човек за който в последствие да се разбере, че е невинен.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: adafcba402
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   И аз съм "за". Естествено за някое наистина ужасно престъпление, а такива има доста. Например серийни убийци; изнасилвачи; някои, които си убиват семействата, не заслужават да бъдат пощадени. Лично мое мнение, щом си съсипал или отнел нечий човешки живот(като изключим при самозащита), мястото ти е 3 метра под земята.

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 3f76228938
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Категорично "против" - узаконяването на някаква форма на убийство, само създава още убийци...
Възможността за изпращане на невинни хора на смърт вече някой я е споменал, а това е грешка, която не се поправя.
Още повече - суровостта на наказанието, рядко възпира престъпника, защото повечето престъпници или смятат че няма да ги хванат или извършват престъплението в състояние на афект, когато наказанието е последното, за което мислят.
И накрая - едно убийство не поправя друго. Няма да върнеш жертвата, убивайки убиеца.
В допълнение - целта на наказанието не е отмъщение за извършено дело, а постигане на корекция в ума на престъпника. Каква корекция се постига с екзекуция - никаква.
Така че по всички показатели, смъртната присъда е отживелица, при това безполезна.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: b74c019f6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Против! Твърдо! Смъртта не може да изкупи отнемането на нечий живот. Продължителният затвор и осъзнаването (което рано или късно идва) - те могат.
Смъртната присъда създава убийци!
Това е зловещо!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 58a1612374
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   При нашата съдебна система- категорично "против". Номер 6, не съм съгласна, че целта на наказанието е корекция в ума на престъпника, по-скоро би трябвало да е с превантивен характер както за него самия, така и за евентуални, бъдещи престъпници. В този смисъл, определено имаме нужда от по-сериозни наказания, много по-сериозни дори бих казала.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4f8e30ef58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз съм против, това е избавление изродите трябва да отидат в най-гнусните затвори

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: adafcba402
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ЗА

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2f1342c27e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Да, бе. С паричките от данъците, които плащаме, държавата да изхранва изроди някакви. Я ми кажете, според вас, човек, изнасилил и/или убил, какъв шанс има да се осъзнае? За това ли имаме толкова рецидивисти? Замисляли ли сте се, че ако съществува опасност от една толкова сериозна присъда, престъпленията драстично ще намалеят? Да, възможно е да бъдат осъдени невинни, но от присъждане на една смъртна присъда, до нейното изпълнение, има достатъчно време, за обжалване и доказателства. Не съм от България, но съм чувала за много и особено зверски и жестоки престъпления. Четох преди години за две сестри от Пазарджик.. техният убиец беше ли открит?? И какво друго, освен смърт заслужава??

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f8bf007029
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   За съжаления това не може да се върне. Иначе махнете го Европейския съюз - това е лицемерен съюз, дано се доживеем момента, в който ще се разпадне. Иначе съм твърдо ЗА смъртното наказание, не може да има милост към серийни или жестоки убийци, за такива престъпления, където доказателствата са безпорни съм за смъртното наказание, такива хора не могат да имат права, не може да претендираш за права, когато си отнел много животи, както оня който уби по такъв начин момичето от Перник. На такова жестоко убийство трябва да има такава присъда, дори и да си само свидетел.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 36c10b4424
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Не искам да звуча грубо, но гражданите не са юридически грамотни. Има голям ( плашещ) процент от населението, които дори не са прочели Конституцията. Не знаят как изглежда, нито колко е дебела. Това засяга един друг проблем за правовата държава - това, че хората не си знаят правата, а основите се намират именно в Конституцията. Юридически неграмотният правен субект ( гражданин ) е подведен, че смъртното наказание е най-доброто възмездие за него. На практика, това не е така. Редица фактори са довели до отмяната на това наказание - съвременно, хуманно общество, модернизация и т. н. Възмездието, което търси жертвата на престъпление, изразяващо се в доживотен затвор без замяна (съответстващо на т. нар. смъртно наказание) е много по-тежко. Смъртното наказание се изпълнява с 3 банки - една която те приспива, друга която още повече те приспива и смъртоносната. Нима това е подобаващо възмездие за жертвата? Деецът да умре в съня си? Безполезнено? Доживотният затвор без замяна е най-тежкото наказание. Налагайки го на престъпника, той получава най-страшната тегоба. Изолиран, затворен до края на живота си в една килия. в която има време, толкова време да мисли, и то каква килия.. всички знаят колко трагично е положението в българските затвори ( което е един друг проблем, но няма да се спирам на него). Наказанието не трябва да предизвиква по-голямо отвращение от престъплението. За коментарите по-горе : рецидивистите, престъпниците ги създава държавата. Затворът е институция, която има нужда от промяна - по-добри условия, по-добра дисциплина, по-добър екип от хора, който да работи с престъпниците и с тяхната психика. Възможности след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода да се социализира в обществото, за да може да бъде превъзпитан и съответно предупреден да спазва правовия ред. Това е именно едни от целите на наказанието, визирано в чл. 36 НК. Всички само мърморят, че плащат данъци и хрантутят престъпници. Ами мърморете.. само че един голям набор от тези престъпници, поради това, че затворите не изпълняват това, за което са създадени (превъзпитание и предупреждение) се вливат отново в нашето общество, то и заради това е болно. Нужна е както казах подобряване на условията в затворите. Престъпност винаги ще има, единственото нещо, което може да се направи е тя да се редуцира.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 43f321ecd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Аз съм ЗА. Има убийци, които не заслужават да живеят. Не може да накълцаш приятеля си/майка си/ баба си, да я натъпчеш в чували и да я изхвърлиш на боклука, след което да съобщиш за изчезването му/й съвсем спокойно, ни лук ял, ни лук мирисъл. А ако те опандизят, аз, ти, той, тя-всички ние да те храним в затвора.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 579e6f6123
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Против съм, защото нашата система не става за нищо, и много невинни хора ще получат смъртно наказание, а убиеца ще си остане жив!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: a302851dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ами не знам, може би не съм много съгласна. По принцип всеки трябва да си носи последствията, но има много случай, в който го отнася някой, който няма нищо общо със случая и е натопен. Още повече, че вече може и да си платиш за да те пуснат на свободна, защото си имал "добро поведение".
Аз по скоро бих се спряла да има присъда за доживотен затвор, отколкото за смърт, защото така никой не губи. ВИНОВНИЯ си е в затвора, а близките на пострадалия мога да са сигурни, че той няма да ги притеснява вече.



Падалото ангелче :*

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d03aa5eb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Естествено че ЗА. Ако това се прилагаше в България. Нямаше да има толкова кражби и далавери защото живота на всеки е мил и ще се замислят преди да действат.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: fd8c591f17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Да що се отнася до следните престъпления:

1 тероризъм

2 шпионаж

3 държавна измяна.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: b98e3e9c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   против, иначе по какво ще се различаваме от убийците?

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c190bca051
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   В САЩ все още съществува това наказание все още съществува, а във Франция гилотината е използвана трез '75-та. Наистина в някои щати и във Франция смъртното наказание е отменено, но там
един убиец /или осъден за нещо съпоставимо/ няма да излезе от затвора на 7-та /че и по-малко/ както е тук. Така, че съм "за" това наказание.

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: ec714e67cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   А вие знаете ли че всеки затворник струва на дъжавата около 30 лева на ден които се плащат от невинните данъкоплатци. Ако е без право на обжалване по добре да мре изрода вместо да живее на гърба на дъжавата

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 4e106e1cd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Твърдо ЗА най - вече за насилниците и убийците на деца. Преди време в предаването на Карбовски "Отечествен фронт " гледах един изрод осъден на доживотен затвор за изнасилване и убийство на малко 6 - годишно дете. Същият този не мога да го нарека човек до ден днешен не съжалява, че е отнел живота на детето, а само че не е заровил трупа и така са го заловили. На всичкото отгоре с цялата си наглост се оплаква, че условията му на живот в затвора били лоши. Е кажете ми заслужава ли това чудовище да живее, пък и претенции да има. Аз смятам, че всеки, който е отнел нечий живот по особено жесток начин не заслужава да живее. Това момиченце днес може би щеше да е вече на 20 години и да се радва на живота, да празнува бала си, да е студентка някъде ако не беше онова животно. Ами другите абсурди да пускат убиеца на свобода, както в случая с 12 годишния Цветан от София. Убиецът му и до днес е на свобода заради забавено разследване, къде другаде по света го има този абсурд. Независимо, че е бил непълнолетен тогава заслужава да си понесе последствията. Ако аз бях съдийка по делото щях да го осъдя на смърт незабавно. Жалко, че ЕС не ни дават да върнем смъртното наказание по мое мнение само тогава ще се оправим, беззаконията в държавата ще спрат и престъпността ще намалее.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 1ba38e16aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Винаги казвай, че си против. Говори за втори шансове, за това каква крайна и ненужна мярка е това престъпление. Дори и да си пълно за, е прието от обществото, че това е грешно и не трябва да се прави.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 1ba38e16aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   1 тероризъм -ТУк съм за! Това означава, че всички мутри трябва да бъдат избити, но не се прави, за съжеление. Защото терора не се налага само от чалмосани екстремисти.

2 шпионаж - хвани 10 руски и 10 американски шпоини, в мирни времена (относително) пък ги екзекутрии. Само дай ми 3 дена преднина, зашото никой нормален, няма да остане, за да трае последствията от подобна глупост. А за българите, които биват пращани като шпиони? Не би ли трябвало и за тах да важи този закон? Включваме ли всякакви форми на шпионаж? Трябва ли да убия 12 годишното съседче, защото е гледало, как приятелката ми се преоблича? Има и хора които имат мрежи от други хора, наблюдаващи всички, а те дори не са агенция или нещо подобно, но пак събират информация.

3 държавна измяна. - И в момента в който се вкара този закон, всеки застрашил властта, ще става изменник. А и как точно определяш държана измяна. За едни е да дадеш кординатите на всички войски и тайни бази на армията, но за други е да правиш бизнес с турчин.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 22 дни
hash: cfa81eb1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Твърдо" ЗА" За убийци педофили, за изнасилвачи на деца и старци, притежание на наркотици. Може да се изредят още някои неща. За всички тези неща убиеца има време да помисли предварително дали да го извърши или не. Заради това не бих им дал втори шанс или бих им дал втори шанс ако може да дадете на на умрелия или изнасиленото дете втори шанс. Ще ме оправдаете ли за действието, че в момент на ярост и мъка аз също убия убиеца или изнасилвача. Плевела се чисти докато е време. Това е моето мнение. Да ме пази... аз не съм потърпевш, но Господ да дава сили на тези хора които са загубили любим човек от тази плевел.

 
  ...

...
преди: 10 години, 22 дни
hash: cfa81eb1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Забравих да добавя" ЗА" при 100% доказана вина. Иначе доживотна

 
  ...
преди: 10 години, 19 дни
hash: c0c93d08e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   "ЗА" при изнасилвачи, педофили и серийни убийци.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 0ab61123e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Аз съм против смъртното наказание. На злото винаги се отговаря с добро. Все пак някой трябва да прекрати слото, за да не се превърне в един порочен кръг. Няма безгрешен човек и на всекиму трябва да бъде даден втори шанс. Тук обаче изключвам всички, извършили зверски престъпления, защото в повечето случаи те са психически лабилни и не съзнават стореното. Освен това има друг по глобален проблем относно това кое е добро или зло. Обществото е създало определения за тях, но всъщност кое е вярно. Доброто и лошото деяние са само плод на човешкото съзнание. От там произлиза и правото на всеки да прецени дали това, което върши е правилно или грешно. Смъртното наказание отрича това изконно човешко право и превръща нормалните хора в изверги. Ако има смъртно наказание как мислите, че ще реагират децата, а дори и възрастните на това. Наблягам на децата, защото те са най-податливи на заобикалящата ги среда и ставайки постоянно свидетели на такива обийства, не мислите ли, че бихте възпитали у тях един убиец. След време това чисто детско съзнание ще бъде опорочено и едва ли ще му хрумне, че убийството е нещо лошо, защото психиката му ще бъде нарушена. Това важи и за всички възрастни.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: cdd909e440
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Никой абсолютно никой няма право да отнеме човешки живот дори серийните убийци, но въпреки това те го правят!
И сега Ви питам какво им показваме осъждайки ги на смърт, че това които те са извършили е редно, защото според нашата справедливост е редно!
Аз съм против смъртната присъда, защото създава убийци!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker