8-ми март, ден на жената? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

8-ми март, ден на жената?
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 3139 пъти
Първо, честит празник на всички жени и момичета.

Да, това не е денят на майката, както в последно време грешно се празнува, а е денят на ЖЕНАТА и нейните права.

ООН определя 1975 за Международната година на жената. Оттогава организацията празнува и 8 март като ден на жената. Две години по-късно по време на заседанието на Генералната асамблея на ООН датата е обявена за Международния ден, в който да отбелязваме, че жените имат същите права като мъжете.

Корените на празника са не в СССР (Съюз на Съветските Социялистически Републики със столица Москва, разпаднал се през 1991 г. ), а в САЩ, когато на този ден през 1909 г. работещите жени излизат на улицата, протестирайки срещу ниските заплати и лошите условия на труд.

Преди жените не са имали право да гласуват да, да заемат държавни длъжности, да работят без разрешението на мъжете или бащите си. Последни в Европа, едва през 1971 г., швейцарките получават правото да гласуват, забележете - защото мъжете чрез референдум са ги решавали обратното, блокирайки гласа на жените си!

Мили жени, днес - 103 години след първия 8-ми март, чувствате ли се дискреминирани в служебния и обществения живот?

Получавате ли по-малко заплата и признание от колегите си-мъже?

Чувствате ли се пренатоварени с ролята си на работеща жена, майка и съпруга?

Какво общество бихте желали за дъщерите си?

Какво мислите за празника изобщо, чувствате ли се повече жени днес, мислите ли, че останалите дни са дни на мъжете?

Трябва ли да има квота за жени в политиката, за мениджърски позиции, професури или по-добре да оставим на мъжете да решават, на кому ще дадат позициите (въпреки опита от Швейцария)?

Изобщо, какво мислите по темата 8-ми март и права на жените?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 746cdd04c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   чувствам се и като жена и като мъж в тоя живот.. поемам отговорности, боря се.. лишавам се.. правя компромиси.. не само 8-ми март ми е празник а всеки един ден от живота ми в който съм направила крачка напред...

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7cb9bc1205
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Средно 40 дни повече годишно трябва да работи една жена в България, за да получи същото заплащане като един мъж, изчисляват авторите на изследването, базирано на данни от Българския статистически институт и Евростат. Ако жената е между 35 и 44 години, тя трябва да работи средно 55 дни повече годишно, за да получи същите пари като мъж на същата възраст.

Всяка година значително повече жени в България завършват висше образование - 6 от всеки 10 завършили университет са жени. ”.

Aвторката

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f1c1329644
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ако към жените (едно на ръка, че преобладават като численост в България и Европа) добавим и гейовете, траверсите, меките китки, би- и т. н. господа, то излиза, че една доста голяма част от човечеството трябва да празнува днес!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9669dd063b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нм 3, 1. юли е Денят на хомосексуалистите. Не виждам защо ги причисляваш към женската половина на човечеството.
В България жените получават право да гласуват някъде около 1936 година. Само омъжените жени.
Днес в много частни фирми жените получават по-малко възнаграждение от мъжете за същата позиция.
Традиционно женски професии, за които се изисква висше или поне специално образование, са в пъти по-ниско платени от неквалифицирания мачовски труд.
Аз лично не се чувствам дискриминирана. Не допускам такива мисли. Виждам двойния стандарт в доста отношения, но се опитвам да отстоявам себе си, доколкото е възможно.
Все пак нашето време отбелязва прогрес по отношение на правата на жените. Поне не сме лишени от правата върху децата си, както е било преди. И момичетата, и момчетата имат право на образование. Жените имат право да свидетелстват в съда. Могат да разполагат с парите си.
И могат да планират бременността си :).

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d734414e34
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Честит празник на всички жени!
Жените са прекрасни, нежни цветя. Пожелавам никоя, никога да не забравя своята женска идентичност. Бъдете здрави и красиви!!! :)

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 3d82182fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Наблюденията ми са, че все още се среща дискриминация. Смята се, че мъжът има повече авторитет от жената. И наистина според наблюденията ми, било то мъж или жена се доверяват повече на казаното
от мъж, отколкото от една жена. Независимо дали в професионална сфера или в общуването. Колкото и да е убедителна и добър оратор една жена, просто мъжката дума си е на место някак и аз не знам как да го обясня. Или може би мъжът си мисли"ако тая ме лъже, ще бъда ебати глупака, ако и повярвам", а жената най-вероятно ще се почувства комплексирана, че тя не е толкова убедителна като тази, която и говори и пак не се доверява.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7cb9bc1205
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Браво на номер 6, много точно го обясни. И аз имам това наблюдение в работата и социялния си живот.

Авторката

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 46a1dea90a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Нещо не можах да зацепя. "И наистина според наблюденията ми, било то мъж или жена се доверяват повече на казаното
от мъж, отколкото от една жена. "
Доверяването ли е дискриминация?

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 642410ab0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   8, не доверието е дискриминация. А нагласата, че мъжът след като е мъж има повече авторитет и следователно неговата преценка е по-вярна от тази на жената. Това е дискриминацията-мъжът и макар и да греши е винаги прав, защото е мъж

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4cfcb4182c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен дискриминация означава неравноправно ТРЕТИРАНЕ, основано на етнически, религиозни, полови и прочие признаци. Нагласата не може да бъде третиране на човешко същество, а е по-скоро усещане, сетивност за света и обществото. Ако наистина в нашето общество има такива нагласи и ако наистина те са масови и се споделят от всички /тоест всички да вярват, че мъжът е по-прав от жената/, излиза, че жените се дискриминират сами. Не знам, за мен е нелепо, но как и да е.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: bd971af157
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Получавам подаръци и цветя и всичко както му е редът в този ден!
Да, ама не! Ставане в 6! децата, закуската, училището, най-сетне на работа! Там ти разказват играта - отдавна вече не по 8 часа, но успяваш да се изхулиш някак си - децата свършват училище. Вземаш ги и тичаш за пазар, после у дома - всички са гладни. Станало е поне 19- 19 30. Докато готвиш извъртяваш една пералня и режеш салатата. Докато другите ядат - простираш, ти си захапала нещо "на крак", че часът минава 21 и няма за кога на сядаш.

Съпругът напомня, че не си дала солта, оставяш прането и тичаш за сол. И без това не си на масата - какво ти пречи да я подадеш. Гледаш да има как да ядат по-бързо, че трябва да събираш масата. Всички обаче гледат телевизия и не бързат. Само ти бързаш и не ядеш. Децата... - чантите за утре, пари за закуски, дали са им заредени телефоните (да не вземе да стане нещо), има ли недописано домашно от занималнята, дали има недоразбрани уроци -има, ама вече е 22 ч, по ръчен труд трябвали гвоздеи или карфици, или прежда - ти не плетеш, в къщи не съществуват такива неща, никога не са съществували, идете да си миете зъбите, вече минава 22. 30, ставането е в 6, имам да вляза в служебната поща - остана да чакам материал и да го погледна, а тръгнах от работа...

Трябва да отговоря днес, а то стана нощес... Забравих да платя сметката за.... срокът беше днес....
Събота - чистене, пране, миене, готвене, чантите - цялата седмица са изоставали неща, не е написано становището за службата, хладилникът е празен, не мога да почна да готвя преди пазар, а беше добре да ври докато закусват... че се пести време... съпругът си доспива, а децата са станали (по навик) и вдигат шум - виновна си, че не пазиш тишина.
Ти получаваш по-малко от него, той е глава на семейството, работи повече, печели повече и има нужда от почивка... Не пречи!
Честит осми март!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 7cb9bc1205
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11. Ужас, но сама си си виновна!

Типичната българска жена за всичко си - възпитана, че на мъжът ще му паднат топките едва ли не, ако отиде да купи един хляб или не яде това, което иска (има действително такива бабини-дивитини за малки момченца).

Като дете са ти възлагали какви ли не домакински задължения, затова днес си превърнала децата си в абсолютни готованковци. Дори са собствените си неща като зареждане на телефона и материяли за училище не отговарят!

Един съвет - плащай си сметките с наложен платеж (аз така правя и не се редя никога на никакви опашки, никога не са ми надземали пари! ), научи децата си на отговорности и сядай да вечеряш със семейството си! Ти така им отнемаш ценно време с теб.

Направи режим за децата си - в 21 ч. да са си в стаята. Аз не си спомням до 14 г. да съм стояла будна по нощите като децата ти.

Колкото до мъжът ти - ами нека се научи сам да си слага сол. Възложи му някои задължения като пазаруването и готвенето (мъжте често откриват в него дори добро хоби). Ако той кара колата (не мога да си го представя иначе) - нека той да пазарува например.

Стегни се и разбери, че не можеш да бъдеш перфектната майка, домакиня и работничка. 3 в 1 има само в пакетче от 20 ст., ти струваш повече!!!

Лаура

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1c5d3b84ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Отново съм съгласен с Лаура. Номер 11, според мен леко преувеличаваш, дано да е така, но ако наистина живееш в тия условия, няма кой друг да ти е виновен.

Казал ти мъжа ти да донесеш сол, ми ти сливи ли имаш в устата си да му кажеш да си вземе сам? Не вярвам да ти вдигне скандал за това. Най-много да прати децата да му донесат - което като гледам няма да им се отрази зле.

Да им били заредени телефоните - остави ги един ден с незаредени телефони да видиш после как всяка вечер ще проверяват. Тебе ти е зора "да не вземе да стане нещо", ама те тия телефони ги ползват за игрички и глупости, ако един ден са без тях за тях това е краят на света. А че един ден нямало да знаеш кво става с тях - голям праз, тебе да не би едно време секи ден с телефон да те пращаха на училище?

Да заведеш децата? Пф, мене никой никога не ме е водил. От първи клас още си ходя сам. По онова време да имаш кола беше огромен лукс, малко семейства имаха - хубавото беше, че нямаше задръствания в София и се стигаше от центъра до кой да е краен квартал за 15-20 мин. Ставаш сутринта, отиваш на спирката, чакаш си рейсчето, дундуркаш се 15 мин. в него, после още 10 мин пеш до даскало и така. Не ми е минавало през ум да искам нещо друго.

Да напрайш закуска? Глупости - аз като ставах за даскало майка ми още спеше. За което много й завиждах впрочем. По принцип не закусвам сутрин, така че нямаше нужда да прави закуска, но ако съм гладен знам къде е хладилника, отварям и ям.

Карфиците и преждата по ръчен труд не са твой проблем, на децата са. Един път ще отидат без материали, ще им направят проблем, ще дойдат да ти бучат на тебе, ти ще им кажеш "Ми да бяхте мислили навреме". И другия път ще мислят.

И така нататък, да не продължавам. Който както си го постели. Като се оставяш да ти се качват на главата - ще ти се качват, не е луд който яде баницата.

Кубрат

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker