Как да помогнеш на изнасилено момиче? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да помогнеш на изнасилено момиче?
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 4613 пъти
Става въпрос за най-добрата ми приятелка. Изнасилиха я на 14 години, аз разбрах почти година след това. Не мога да си представя как го е криела толкова време от мен и как продължава да го крие пред света, но това е факт.

Вече сме на 18 години. През цялото това време тя се опитва да преодолее случилото се сама и до някаква степен успява, но според мен само повърхностно.
Споделяла ми е, че изпитва голям ужас от мъжете, но за нея е успокоение, че това не си личи, когато е в компания. За нея е достатъчно това, че другите не виждат страха й, за нея това е победа. За нея е победа това, че може да си спомня за случилото се без да потъне в сълзи. Може и да говори за изнасилването с мен, уж със спокоен глас, но... Не е така! Дори да сме разположени в двата края на стаята, аз усещам страданието, лъхащо от душата й, а много страшен е гласа й - монотонен и едновременно дълбок. Много дълбок, уж безчувствен, а изпълнен с болка и гняв.

Проблемът е, че според нея преодоляването на това нещастие е равно на това другите да не разберат. Ако те не разберат, значи го е преодоляла.
Лошото е, че вътрешно тя продължава да страда. Сигурна съм в това, въпреки че тя не е склонна да го признае. Мисли че се справя страхотно. И наистина е така! Не знам с каква сила трябва да разполагаш, за да умееш да владееш по такъв начин емоциите си.
Тя обаче все още носи отпечатъка на изнасилването. Искам да го изтрия, искам да й помогна по някакъв начин, не искам да страда повече. Не искам да виждам болката, искам да виждам искрени усмивки, искам да я видя щастлива.
Какво мога да направя? Как да я тласна към повърхността? Моля ви, помогнете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 2 месеца
hash: e0dda39adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами не знам като цяло темата е доста деликатна и едва ли има човек в сайта който да ти каже какво да правиш, защото ти си я познаваш най-добре... А и се е случило преди доста време тоа са си четири години в които тя е носила белега в себе си едва ли сега за кратко време ще успееш да я разсееш, но като цяло може да намериш общо хоби или да си потърсите работа общо взето неща който да и отнемат вниманието :) Надявам се да съм внесла поне лъч светлина и мацката да го преживее :)
Габи, 18г.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 4429831193
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   По принцип скъпа, може по лесно мъж да и помогне и надмогването на страха не е това да го криеш. Преодоляването зависи от това да се изправиш срещу страха си, а не да го криеш.
Маги

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: a2a37ee537
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Много гадно, ал ми е за приятелката ти, еми всъшност винаги ще си спомня това, че са я изнасилили, няма как да го забрави, но може би ако си намери приятел, който да я обича, ще го преоделее много по - лесно, може да отиде и на психятър, а ти говори с нея, карая я да ти разазва, да ще е болезнено, но ще си излива душата, кажи и да не крие емоциите си, ако трябво и дай да къса хартия, за ад си излива гнева докато говори, но нека да не крие емоциите си! Надевам се, че съм ти била полезна.

S. I. S.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 9a0d986986
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Бъди й опора, обърнете се към Бог!

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 23c9e8b344
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   След като са минали 4 години и тя го е криела толкова време, ще продължи да го крие и за напред. Може би ако каже ще и олекне, но явно тя това е избрала. Ти трябва просто да не и припомняш нищо. Или да я накараш да каже. Но според мен първото е по - добре, защото да каже е равно на това да преживее всичко отново.

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: d0df02f3a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, а къде е бил Бог, когато са я изнасилвали?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: a42a1851ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Доста неприятно! ... Даже ужасно като преживяване за нея. Тя е намерилa "начин" да продължи напред, като тай болката в дълбоко в себе си! ... За съжаление, таенето не помага за дълго. Има причина? Всичко се натрупва, а когато си имал/а неприятно, но силно емоционално преживяване. От вътре те кара да го споделиш нa някой! ... :) Или иначе
казано, просто имаш нужда от близък човек, на който да
се довериш, за да почерпиш подкрепа, воля и сила от
него/нея. Без да съзнаваш си направила много за нея!
Учудващо е че ти е споделила! ... Е, да приятелка си й, ама след като на никой друг не е казала, явно на теб има безрезeрвнo доверие. Иии... със изслушването и, си и
помогнала, дала си и малко повече кураж :)

Хммм... може да ти звучи като парадокс, ама за да превъзмогне страховете си, и е нужно да общува с повече
мъже ;) Така де, веднъж някога и се е случило ужасното
нещо, ама защо да отблъсква от себе си всички мъже! Те не са виновни, тя е просто наплашена и не знае на кой да се довери! ... Между мъжете от които така се страхува, ще има такива които биха били мили с нея, и да я разберат. Хубаво е тя да се забавлява повече! Да прекарва по-добре, само така ще измести миналия спомен. А кога ще го забрави, истината е никога, насилието не се забравя! Ама ще спре да се страхува, едва когато намери човека за себе си, и той я възприеме каквато е! .. Приятелката ти, се нуждае от повече прегръдки, и разбиране :) Предай й, да не се обгражда от непревземaeми бариери! Според мен, любовта, би и помогнала, да обича някой, и да бъде обичана, ще я направи по-силна. Обаче, ... как ще се случи? Ако тя не си позволи близост с друг? ! ... Душевните болки, се лекуват с времето, чрез повече щастливи моменти :)


~winterfire~

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 9660c02f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Габи, аз не се надявам раната да зарасне бързо. Дори да отнеме още 4 години, ако ще и повече, за мен е важно тя да преодолее случилото се. Но наистина да го преодолее! Да не се страхува от всеки мъж, например, защото има трима братя и ми е споделяла, че дори и те я плашат. Тя няма как да живее спокоен живот при положение, че възприема дори и своите най-близки роднини за опасност. А не мога да кажа, че са в лоши отношения или те са някакви лоши хора, но самия допир на по-твърда, голяма ръка я плаши. Поне аз така разбирам нещата. С хобита пробвах(ме)! Ходихме заедно на какво ли не, де що отвориха школа/клуб/формация/група и т. н. посетихме. Е, не всички, но голяма част ги проверихме отблизо. И сега продължаваме да ходим на йога, тенис и китара. Според мен (съдейки по това, което ми е казвала) големият проблем идва вечерта, когато е сама в стаята си. А и май продължава да сънува кошмари. Беше ми казала, че е спряла, но скоро беше у нас с приспиване и съм сигурна, че сънува кошмар.
S. I. S., ще използвам съвета ти относно емоциите. Тая надежда, че ще помогне. Психолог тя няма да приеме. Говорила съм с нея, това беше едно от първите неща, които ми хрумнаха, но не желае. Първо, защото си мисли, че е срамно; второ, защото ще изглежда, че е болна и трето, защото се страхува да не улучи на някой прекалено съвестен, че да отиде да обади на родителите й, например. Мисля че третото най-много влияе на отказа й.
Към номер 6: Тя така или иначе го преживява наново редовно. Всяка година на датата, на която са й сторили това, е парцал. Тази година беше не по-малко зле от първата, което ме накара и да пиша тук. Това ми дава ясен знак, че тя не го е преодоляла, никак. Единственото, което е сторила, е да стане много добра актриса за пред хората. Но не е продължила напред, а трябва. Заради това и се обръщам към вас, евентуално за помощ.
~winterfire~, хубаво си казал/а да не издига бариери, но, струва ми се, малко е късно вече да й го казвам. Честно казано, и аз си мислех, че ако намери някой мил, обичащ я, младеж би било прекрасно, но няма как да я обикнат, ако тя не ги допусне до себе си. Но тя не иска!? Заговори ли я напълно непознат, за две секунди го е изпратила някак на майната си. Ако се налага да общува с човек от обкръжението на някой познат, приятел или пък с приятелите на братята си, го прави, но това е само докато се налага да бъде покрай тях. При първа възможност изчезва от мястото, където сме. Единствено с братята си общува спокойно и без резерви, но стига да са на разстояние. Не знам дали аз не си въобразявам вече, но се вкочанясва, ако дистанцията от 2-3 стъпки се намали.
Има нещо върху което размишлявам. Изглежда ми възможно в даден момент тя да обърне сексуалната си ориентация и да стане лесбийка. Въпросът ми е да я подкрепя ли или да се опитам да я разубедя? Не за друго, но решението й ще бъде породено от нанесената й травма, а не от нещо друго. Предполагам е ясно, че първият й опит с мъжете не е донесъл нищо положително, но това не означава, че по принцип не би й допаднало. От друга страна пък в мен тя би трябвало да намира опора, така че смятам за необходимо да я подкрепя в едно евентуално решение от този вид. Все пак дори и да допусне грешка, това не означава, че тя ще бъде непоправима. Нали? Какво мислите по въпроса?
Благодаря на всички коментирали, ще се опитам да се възползвам от думите ви.
Авторката

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: c48a38ae29
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, как къде е бил? ! В тялото на изнасилвача, естествено.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 11eb6ff5ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Само този който го е преживял знае какво е.болката страховете спомените.и всеки ден се връщат в онзи проклет момент в който всичко им е отнето

 
  ...

...
преди: 1 година, 23 дни
hash: 2bbebf6b83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Белега остава за цял живот никой няма възможноста да и помогне нито психолог, мъж, семейство, приятели просто трябва да се примири и да продължи напред да приеме че така е трябвало да се случи и бог изправя само силните защото знае че те ще се справят. От личен опит го твърдя бях на 17.... сега съм на 30 много предпазлива и трудно допускам мъж до себе си. Да се научи да живее и да продължи напред заради хората който я обичат това е моят съвет

 
  ...
преди: 1 година, 23 дни
hash: f63dab3744
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Зависи колко са били изнасилвачите, кскви са били, познавала ли ги е или не, нападение ли е хило или го е направил човек, на който е имала доверие, какъв вид е било изнасилването, имало ли е аборт след това. Последвала ли е присъда със затвор.
С хипноза лекуват последствията от травматични събития в животапо филмите. Не знам дали на практика работи. Имаше известен хипнотерапевт Калин Цанов, за когото твърдяха, че провеждал лечебни сеанси и бил помогнал на много хора, но почина отдавна. Беше председател на българската асоциация по хипноза и хипнотерапия. Знам, че имаше ученици и сигурно някой е успял да усвои уненията му. Има и жени сред тях.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker