Непрекъснато мъчение с Виваком - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Непрекъснато мъчение с Виваком
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 3015 пъти
Здрасти. Аз съм 15 годишен и живея в малко градче. Преди около 5 месеца бяхме сключили 2 годишен договор за безжичен интернет с Виваком и ми бяха предложили прекратяване на договора в рамките на месец, ако не съм доволен, разбира се.
В първият месец, по време на тест периода нетът работеше идеално с 10Mbps, но за мен не е малко. По този начин се бях отказал от това да го връщам. Но след два месеца осъзнах, че съм се излъгал. След като изтече тест периода нетът започна да прекъсва и да не хваща покритие на места, където преди месец два е хващал. Няколко дни след като посетихме центъра за обслужване се оплакахме от лошото покритие и се опитахме да прекратим договора. Но само се опитахме. Цели часове карахме разправии но ни казаха, че за преждевременно прекратяване на договора са нужне n-стотин лева, но както бихте предположили нямам стотици лева за това. Питам ви- Биха ли ми прекратили договора ако счупя флашката в доказателство, че не ползвам интернет?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: a27fa24066
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, не е доказателство. Ще си изтърпиш 2-те години

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 7a27f65121
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не чупи флашката, че струва 120лв. По добре иди и кажи да не те лъжат, защото има закон с който, ако дадеш 11 месец предизвестие за спиране на договора не се плаща нищо и го прекратяваш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 336fec27de
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   не се надлъгвай с лъжци хехехе, все ще те излъжат, ако не с едно, то с второ с трето, и тнн до безкрай. и не са само те, всички са така

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 231f5237c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И аз имам подобен проблем. Значи баща ми преди 2 или 3 години ми купи лаптоп с флашка и нет от ГЛОБОЛ. Няколко дена всичко окей.. обаче.. след тия "няколко дена" нета стана толкова шибан, че чак и една статия не може да се прочете. И спряхме да плащаме. Решихме да си вземем флашка от М-тел.. миналото лято, беше на промоция. В началото супер бърз нет.. изминаха се 2-3 дена и опппп нета пак почна да се е*бава.. сега се обаждат доста често да ни зарибяват.. защото след 15 дена ни свършва договора.. " Ще подновите ли договора си? Защо не минете на сметка? ".. Точно и ясно и им обясних, че за тези пари мога да си позволя много повече от техния интернет.. дето един филм теглиш цял месец :D.. за какво говорим..
тъй че.. никой да не се хваща с тия.. на телефона съм с интернет на виваком, но все пак е телефон, не тегля кой знае какво.
сега мисля да си взимам на макстелеком бисквитката 4G :))

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b21cb30de6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Обаче вие пропускате същността.. ТОВА Е МОБИЛЕН ИНТЕРНЕТ БЕ, Вие мислите ли като подписвате някакъв договор, интересувате ли се какво си вземате? За тия флашки хиляди пъти се е казвало, че те не стават за теглене на филми и прочие, е стават ако си вземете най - големия пакет с мб на максимална скорост.. Взе да ми писва да виждам хора да се оплакват навсякъде.. били ги излъгали като им продали еди си кой телефон, телевизор, услуга и прочие. Интересувайте се мамка му преди да направите нещо. Както една позната правеше, преди да си вземе нещо сяда си спокойно у тях ден два преди това и си прави списък на 1 листче с всички въпроси, които са и неясни и после отива и пита.. Аман вече!

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 82c1ff2665
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Счупването на флашката с нищо няма да помогне. Имаш договор, няма мърдане. Изчисли колко пари дължиш до края на периода, виж колко ти е неустойката по договор и си прецени кое е по-добре е за теб. Искам още да ти кажа, че ако спреш да ползваш нета, пак ще се наложи да си платиш таксите до края на периода.


Аз така платих неустойка-прекратих си договора за 2 години на 3-я месец. Просто изчислих, че ми излиза по-изгодно, отколкото да плащам таксата и отделно да вземам друг нет.

Ако не си платиш пък, след време ще предадат задължението ти на фирма за събиране на вземания, без даже да те предупредят... общо взето оттърване няма.

Затова си премисли нещата от сега- то е ясно, че си се набутал, въпроса е с колко.

Надявам се да съм полезна.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f63f3e3a0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Хахаха не няма да ти го прекратят ако счупиш флашката. Подай жалба в КЗП.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8cb3397049
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Бях операторка в кол центъра на Виваком! Няма естествено да ти прекратят договора, ще те посъветвам и аз като номер 8 - подай жалба в КЗП. Има ефект, но повечето хора не знам защо не го правят... Знаеш ли колко пъти по телефона като съм говорила с хора като теб ми е идвало да ви обясня всичко, ама тва ми е било работата... И аз да ви мажа очите.. ако искаш нещо да стане на твоето трябва ама много да звъниш! Казваш искам да говоря със старши, ей така.. правиш се на интересен, пускаш жалби и ще ти обърнат внимание, иначе повярвай никой няма да си мръдне пръста! Въпросните старши са толкова мързеливи и цялата система... Клиент се обажда, оттам ние предаваме на старши, после те към друг отдел, после към друг, друг и накрая се губи връзката, става бавно и така... Изобщо виваком искат с малко ресурс да постигнат много. Единствено за реклами като гледам дават много.. Е, плановете наистина са добри, не мога да отрека и в сметките са точни.. но самите услуги като качество има още много да се желае. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker