Преди и след 1989 г. - скромен анализ от един наивник на средна възраст ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (100895)
 Любов и изневяра (23915)
 Секс и интимност (11779)
 Тинейджърски (20537)
 Семейство (5097)
 Здраве (8096)
 Спорт и красота (4227)
 На работното място (2315)
 Образование (6215)
 В чужбина (1344)
 Наркотици и алкохол (962)
 Измислени истории (742)
 Проза, литература (1531)
 Други (13988)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Преди и след 1989 г. - скромен анализ от един наивник на средна възраст !
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 3216 пъти
Здравейте! Доста хора пишат за "онова време" - преди промените в края на 1989 г.! Аз лично по някаква ирония на съдбата тогава бях на 23 г. , а сега съм на 46, т. е. половината ми живот е минал през социализма ( така му викаха ), а другата половина през "демокрацията", "пазарната икономика", пост тоталитаризма", "капитализма" или както вие го кръстите! Какво си спомням и какво беше предимството преди 1989 г. според мене? Имаше сигурност, което значеше - гарантирана работа, доходи, които ти осигуряват приличен живот по тогавашните критерии, ниска престъпност, културно-масови занимания, морални ценности, лесно дори задължително приобщаване към обществото!

Последното е съсем вярно - тогава нямаше как да си самотен или да се самоизолираш от хората по каквато и да е причина! Може би се е случвало само при крайни случаи на психично-болни хора! Дори за така наречените хора в нервностойно положение имаше специални производства и цехове и им се осигуряваше работа! Но да се върнем на сигурността! Азбучна истина е, че човек първо мисли за най-елементарни естествени потребности - храна, вода, спане, дрехи, после забавления, общуване с други хора, култура, хоби, секс и накрая евентуално слава и обществена изява!

Когато имаш сигурността, че повечето ти е гарантирано и евтино и достъпно е нормално да живеещ спокойно и да мислиш за развитие и самоусъвършенстване! Не случайно тогава имахме доста повече успехи в спорта, културата и науката!

И сега имаме някой друг успех, но са по скоро изключения потвърждаващи правилото или напук на целия упадък! Сами виждате дори в този много приятен сайт, колко нещастни истории се разказват и то от съвсем млади хора - на 20 и под 20 годишни! А ние на тяхната възраст ритахме с часове на плашадката пред блока, играехме на разни игри, ходехме на спортни мероприятия, кръжоци и кино и си живеехме съвсем безгрижно, без да ни интересува нито политика, нито новини! Нямаше и толкова болести и такава психоза в медиите, ... е то нямаше и медии, нямаше и досадни реклами! Сега само погледнете как се рекламират лекарства и за какви болести се говори?

Ако човек се връзва, то трябва да пие по цели шепи хапчета на ден и то без да е болен - само профилактично! Ще кажете - какво ти пука, бъди перде и игнорирай това, което не те интересува! По принцип ще сте прави, но не е за пренебрегване фактът, че ние хората имаме доста отворено за нещата около нас подсъзнание ( дори си нямаме идея колко много информация обработва подсъзнанието ни! ) и всяко пресяване и игнориране на каквото и да е си е загуба на енергия, може да е малка, може да не го усещаме, но капка по капка се натрупва и ни изпива силите и после се чудим, защо уж всичко ни е наред, а сънуваме кошмари или неочаквано изпадаме в депресия и тем подобни!

Нямаше проблем с кучетата, никой нямаше нищо против циганите и те на никой не пречеха - дори в къщи идваше една циганка да ни чисти веднъж месечно срещу заплащане и аз си играех с децата й, ако ги доведе! Та говорех за сигурността, която сега я няма и на нейно място се появи Стреса, който явно не е шега работа и докара страх, болести, отчаяние, омраза, гняв, престъпност... изобщо изкара наяве всичко най-отрицателно у човека, което уж беше затворено в кутията на Пандора! Няма я сигурността и никой я няма - и богат и беден и болен и здрав! Няма какво да се лъжем! Верно е че има хора, които понатрупаха имоти, пари и състояние, но понеже имам лични наблюдения от "кухнята на нещата", мога да твърдя че това никак не ги прави щастливи и сигурни, дори напротив!

Зад високите огради и лъскави коли се крие много мъка, алчност, болка и нравствена нищета! Съжалявам че го казвам, но съм бил и от двете страни на бариерата - разполагал съм с много средства и възможности, а сега съм без пукната пара! И сега имам доста повече време да виждам малките неща и да им се радвам - птичките, пчеличките и т. н.... и няма какво да губя и натрупаните страх, гняв и стрес постепенно сами се изпариха без да се налага да търся начини да ги разтоварвам и да си го изкарвам на някой! Та такива ми ти работи!

Не плача за старото време, нито оплювам новото, просто си казах личното мнение и не търся подкрепа или съмишленици, а критиците са винаги полезни и добре дошли - както се казва - В спора се ражда истината! Все пак някой може и да попита - Дали предлагам решение на проблемите и как да върнем сигурността?

Да! Имам отговор - смятам, че сегашната световна система е абсолютно грешна и сбъркана и каквото и да се прави, тя винаги ще генерира кризи от всякакво естество, все по-тежки и по-тежки! Решението е пълен рестарт и нова система с равен и справедлив старт за всички! Няма да навлизам в подробности, защото такава "доктрина" сега би звучала старомодно, утопично или дори налудничаво! След години или десетилетия може би ще й дойде времето, но няма да го доживея - все пак никой не е пророк в собственото си време! Лека Вечер, дами и господа!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1fd61b707a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Авторе - благодаря за чудесната тема, действително имаш право да говориш, защото 50/50 си видял и двете неща, но за май има и доста носталгия по младостта?

Може до утре да спорим, но факт е, че химерата от „сигурност, работа за всеки и хляб“ се спуква сама. Никой не е дошъл да спука балона, той имплодира практически. Питал ли си се, защо твоят перфектен свят се срути САМ и беше заменен от бедността и хаоса, в който израстнахме ние - вашите деца?

Много просто - България не е могла да се самоизхранва още от началото на 70-те. Голяма част от дълговете ни към СССР покриваме през 78-ма чрез даване на „съхранение“ на почти половината ни злато (с което преди 50-те левът е бил обезпечен). СССР няма желание и пари да ни финансира повече, взимаме кредити в долари от Парижки и Френски клубове, СССР не иска да ни ги плаща, нямаме какво да предложим и през 89-та... ХОП.
Не отричам успехите на „новата власт“ непосредствено след края на Войната, до края на 60-те някъде, но и тези успехи са незначителни в сравнение с успехите на Плана Маршъл и достигнатия по това време на Запад стандарт на живот/културна революция.

Няма с две думи безплатен обяд, дори той да е бил постен. Вашата работа, безплатен ток, вода, транспорт, пословичното хрантуткане, крадене, армията ви и т. н. ги платихме през 90-те с нашето нямане на всякакъв хляб.

И забравяш най-важното, което сте нямали преди 89-та - свободата. Абсолютната свобода да твориш, да говориш, да дишаш, да живееш просто, да се самоопределяш, да пътуваш, да си себе си.

Не ви съдя - млади сте били и ви е било хубаво, но какво мислиш, че на нас ни е по-малко хубаво ли?
Живуркаме си много добре, пътуваме из света, купуваме си наши си жилища и сме по-малко зависими от родители и от роднини, можем да живеем в София, в Лас Вегас, Москва или ТамбУктУ - без гражданства, чаканици, подкупи. Можем да се женим и да не се женим, да се развеждаме, не си губим живота във войни, паники, бригади, бункери...

Иначе трагедии е имало винаги.
Аз си спомням, че в моята махала се застреляха в една кръчма преди 89-та 10 човека (заради жена май), ама да си чул по новините?
Колеги на баща ми в казармата отвличат влак с мониции, защото са полудели (не са искали да ги пускат в отпуска) - да си чул по новините? Убили са ги, разбира се в тайна операция.
Нито си чул за хилядите несправедливо убити, затворени, затрити и изчезнали. Само в Белене ако вземем неправомерно избитите - това ни прави страната с най-висока престъпност в Европа.

Да, спокойно е било... за някои хора... , защото самата държава е била най-големия престъпник. Как ще ти пречат турци и цигани, когато всеки различен е бил своевременно потъпкван, изчезван, убиван, затварян и евтанизиран, както това се е правило и с уличните котки и кучета.

„Има човек, има проблем, няма човек...“

Нямало е новини да разбереш за болести, епидемии, натравяния.
Сега ти се струват странни разни реклами за болести, ама като избухна Чернобил каза ли ви някой?
Аз имам бучка на шията от този Чернобил, половината ми съученици имат проблеми с гушата, операции, ракове, защото до нас е имало и тайна уранова мина, а камионите с рудата са минавали практически през града. Ама иначе - животче, спокойствие...знае ли някой!

Това, че нищо не сте знаели, никой не ви е информирал не значи, че лошите неща не са съществували.
Живели сте като коне с капаци, докато съседът не ви наклепе при ДС и не почукат на вратата ви да ви отведат и да оставят децата ви сираци, после казвайте, че сте невинен.

О, много съм благодарна, че Химерата сама се е пукнала преди да съм станала на 27, за да израстна в свободно време и свободен човек.
****
„Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.“
Дон Кихот

****
Нито уж сигурната работа (безработа), нито другите уж облаги назаем са си заслужавали според мен цената. Цената я плащат децата ви, внуците ви, а и самите вие и е най-огромната възможна. Тази цена я плащаме и до днес, макар че платихме милярдите външни дългове - тази цена е в милионите повредени хора, милионите, носители на грешни ценности и морал от онова грозно време и неразбирането на нашата свобода - на свободата на децата им. Отворете очите си, ако не искате да повредите и следващите поколения с носталгията си към Злото.

ж. 27

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 14fd48270f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   Баба Пенка е ЗА демокрацията! А най и харесва свободията!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 72fab15321
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

3.   Номер 1, страхотен коментар! Браво! Стискам ти ръката ;))

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 15fb379e77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

4.   Кучетата ни изядоха, всичко поскъпва, безработица, но е логично и повишение на заплатите. Чалгарщината си казва думата.
Буксуваме на едно място... Това е.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 14692da85f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   Оф като започнете да говорите за времето преди 89-та и ставате свръх досадни. На нас, повечето млади изобщо ни е през някои органи за тогава. По-хубаво или по-лошо от сега, няма значение, важно е, че сега не е хубаво! Преди десетина години нещата в страната бяха много по-приятни и хубави.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   Номер 1, бях тръгнал да ти отговярам и то аргументирано, но се сетих, че все пак в този сайт има правила да коментираме само когато това е полезно и помага на човека пуснал статията! За това - без коментар! Бъди здрава и щастлива!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 975e16099d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

7.   Не зная дали носталгия Ви води да пишете за времето преди 1989, но истината за съжаление е различна от това което сте описали. Логично е и написаното от №1 да е неверно, поради същата причина - младост и липса на достоверна информация!
Илюзиите за "Изгубеният Рай" са си просот химера.
Не е имало никакъв рай!

Истина е че тогава се живееше по.леко, но то е защото имаше много забрани и ограничения. И всички които ги спазвахме живеехме като овце - спокойно и щастливо! Тогава имаше държавен репресивен апарат - МВР. Бате Бойко е негова рожбар с едната ръка те бие, с другата те гали.

Млади хора, ако искате да сънувате кошмари, прочетете за т.нар. "Трудови" лагери - лагери на смъртта. Прочетете нещо за политическите затворници, тогаав бяхме в затворите в Стара Загора и Пазарджик, на през 50 - 60 години на миналия век е имало политически отряди във всички български затвори. Прочетете за Белене, Ловеч, Скравена и т.н. Комунистите са избили без присъда около 10 милиона човека от 1944 до 1964, когато официално се прекратява функционирането на лагерите на смъртта.

Колкото до икономиката на социализма, тя се градеше на изграждането на промишленост задоволяваща целият соц. блок. Ако гледате някой стар съветски или чешки, немски румънски филм ще видите че използуват български телефони, които се произвеждаха в Белоградчик. След края - Сашо Йорданов се изказа - "Никога със СССР", руснаците затвориха кранчето и сега всичките им телефони са Сименс.
Соц. лагера се издържаше от това, от което сега се издържат САЩ - авганистанският хероин и петрола. Най-чистият петрол в света е в Либия, сатова и руснаците и българите бяха там!

Истината е че сета свободно можеш да си говориш глупости, преди не можеше. Други разлики няма! Демокрация има във Франция, в Швеция, не у нас!
Така че не мислете че едно време сме си връзвали обувките с кремвирши и е било много спокойно, защото ни прибираха от улиците и никой от близките ни не научаваше къде сме и дали или кога ще се върнем. Няма нито един осъден за онова жестоко време! И почти всичко се потули, без разкаяние и помирение! Просто го забравяме, за да можем да спим по-спокойно! Гледайте напред и не мислете за миналото, но и не го възпявайте, защото зеше диктатура! Диктатура на пролетариата! На простите духом и силните физически!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0374e7b0ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

8.   Да, за някои е било спокойно и сигурно преди 1989. Спокоино и сигурно за овчите души. Тези, които нямат нужда да мислят самостоятелно и са готови да приемат каквото им се насяжда отгоре. Искат само да ядат, спят и още една две първични дейности. Нямат собствени идеи, стремежи, мнение, ГОРДОСТ. Готови са да си затворят очите пред всяко зверство и всяка подлост в името на мизерното си спокойствие.

Автора явно не познава хора, които не са били съгласни с тогавашната система - каво са преживели тези хора, как са били третирани. Ако не познаваш, прочети, има литература.

А че сега е зле - зле е - ама това е следствие от комунизма, не негова противоположност. За да се убедиш в това е достатъчно да погледнеш кой е в сегашната върхушка - повечето са бивши комунистически активисти, дори лидерите на така наречените десни партии, и те повечето са от партиината школа. Тия "добри" упревници дето ги хвалиш май не им пука много за теб, приватизираха си това което преди е било национализирано от предшествениците им, и сега пак ядат и пият за твоя сметка. Същите. А ти се хващаш за лозунгите и табелките дето си слагат на кабинетите ...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f145c0bff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

9.   През социализма всички хора са имали осигурен жизнен стандар, а сега гладът мизерията и безработицата са обхванали цялата страна! Долу капитализма и "демокрацията" Искаме си народната власт за която нашите деди се бореха! За чиста и свята народна република!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 84909f5697
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

10.   Чичо Рей, коментирай моля ти се. :-D

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4f7ebc7f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

12.   Авторе, казваш половината си живот си живял по комунистическо и другата половина по демократическо. Ама коя половина? . Айде запитай се какво щеше да е, ако първите си 23 години ги беше живял след 1989, ако беше израснал със Скайп, Фейсбук и Айфон, ако беше свикнал да ходиш по дискотеки и да ебеш мацки на 15, ако... И си представи ако на сегашния си акъл живееше по онова време, с 2 канала по телевизията, новини на руски в петък вечер и "петилетката за 3 години". Кога ли щеше да ти е по-хубаво? Надявам се разбираш какво искам да ти кажа...

Иначе напълно подкрепям номер 1, казала ти е много неща. Аз само ще допълня: Гледал си филма Матрицата, нали? Е, тогава всички сме/сте живели в една матрица, на всеки му е било гарантирано яденье и пиенье, щото нали трябва да бачка за матрицата, всяка наченка на престъпност се смачква, за да не се избиват взаимно "аватарите", всичко се следи и който живее по правилата и не създава проблеми, си е щастлив. Който реши да мръдне, се смачква в зародиш.

Да, ако този начин на живот те урежда, си перфектен - спестени са ти куп грижи, нахранен си, напоен си, коткат те, защото си нужен на системата. Но това не променя факта, че живееш в една матрица и живееш само и единствено, защото си ? полезен. И само ДОКАТО си ? полезен. После изчезваш и никой не разбира, щото нали не трябва да има престъпност...

Кубрат

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: cfed1ab400
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

13.   1, как точно сме независими от родителите след като от ш****та заплата, който взимаш си плащаш всички сметки и ти остава само да си купиш една близалка

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 513747566b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

14.   Скъпи коментиращи, сега сме в още по-голяма и безлична матрица, не го ли виждате?
Провалихме се в демокрацията, както се провалихме преди това в социализма. Социализъм никога не е имало в България. Социализъм има във Финландия, Швеция, Дания, Франция...
Ние сме имали диктатура, точно както я имаме и сега.
Отворете си очите, разликата е само в детайлите, но пораженията върху духовността са много по-големи. Какво номер 1, като мисълта ти е свободна да полети, като не знае накъде, и какво да направи?
Какво като си купувате жилища и можете да се жените или да не се жените? С какво те обогатява това?
Станахме ли по-добри хора? Помагаме ли си повече един на друг? Имаме повече приятели? Повече време за децата си?
Не виждате ли, че всичко е една илюзия? Че добро и зло са вплетени и дори ние вече не ги различаваме.
Не можете да кажете на автора как да се чувства. Това е неговата истина. Какво сте се втурнали да го разубеждавате? Че не е прав! Прав е. И номер 1 е прав. Защото това си е неговата истина. Както и всеки от коментиралите.
Защото всеки има право да живее в собствените си илюзии. И всички сме излъгани... Но именно в нашите ръце е възможността за промяна. Стига да го осъзнаем.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

15.   Аз съм автора! Благодаря на всички за мненията! Много ми допадна на номер 14! Хрумнаха ми няколко въпроса :
1. Имаме ли повече сигурност сега?
2. Имаме ли справедливост?
3. Какво е свободата за вас?
4. Успявате ли да се реализирате, както желаете?
5. Как намирате стандарта си на живот?
6. Здравеопазването как е?
7. А образованието?
8. Спорта?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

16.   Именно! За какво ми е свобода да пътувам, като аз нямам пари да стигна до Перник!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 54304db6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

17.   №16 Никой не ти пречи да си изкараш пари за път не само до Перник ами и до Карибите. Това дали можеш зависи само от теб. Щом едни могат значи и ти можеш, какво ти липсва нима тези който могат са нещо повече от теб и те ходят сутрин до тоалетна.
Авторе заинтересувах се от въпросите ти, ще отговоря от моя гледна точка.

1. Имаме ли повече сигурност сега?
Зависи какво имаш предвид под сигурност но имаме по големи възможности да си я създадем. От нас зависи.

2. Имаме ли справедливост? Кога я е имало и къде по света я има? Справедливостта може да се погледне от много страни и няма точен вариант за поглед над нещата. Дори да питаш за правия път, никой не може да ти отговори, защото всички пътища са със завой и кръстовища, зависи какъв ще е собствения избор.

3. Какво е свободата за вас? Свобода е да избера как да живея и никой да не ми пречи да го направя. Ако реша да живея в гората на палатка никой не ми пречи.

4. Успявате ли да се реализирате, както желаете? Стараем се до края на живота си. това обаче няма връзка с политиката на държавата а от образованието което сме постигнали сами и от собствения умствен товар.

5. Как намирате стандарта си на живот? Харесва ни или не ние сме си го направили такъв какъвто е. Никой не ни е пречил като малки да учим за министри! защо не сме? само ние сме си виновни. Кой попречи на Станислав да стане Слави, никой както на нас никой не ни е пречил но просто не сме го искали достатъчно и не сме се старали да го имаме.

6. Здравеопазването как е? То е толкова добро за колкото си плащаме, колкото са ни големи вноските толкова получаваме. Този който плаща по високи вноски после си ходи на частно така че ние дето плащаме малко ползваме и неговите. нямаме право да се оплакваме.

7. А образованието? Доста е добро, имаш право на развитие, на информация, стига да го искаш. Друг е въпроса че родителите не възпитават децата си да искат образование.

8. Спорта? Той не е добре, защото за да има добри спортисти трябва децата да се учат да бъдат старателни, а няма кой да ги научи, лош родителски материал от комунизма.

Равния старт както казваш в темата си авторе, никога няма да го има защото просто не се раждаме равни. Един ще има музикален талант друг спортен трети и двата, ще имат родители с различно разбиране за нещата, така че равенство няма. Все едно да посадиш две дървета в един ден, на 100км разстояние и да очакваш след 10 години те да имат еднакъв брой клони и разклонения, еднаква височина и т.н.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a1dc6a5de0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

18.   Здравей авторе, аз съм номер 14. Въпросите ти ми харесаха и реших да понапиша малко, без да прекалявам.

1. Имаме ли повече сигурност сега?
Не, няма, но много от хората не го знаят или го подценяват.

2. Имаме ли справедливост?
Справедливост няма, но това е валидно за всички епохи и като цяло за живота.

3. Какво е свободата за вас?
Начин на мислене и вътрешно усещане.
Свободата е да планирам деня си, както аз реша.
Да приключа с работата, когато аз реша. Да мога да я прекъсна и да отида да се разходя в парка и да продължа по-късно, напр.

4. Успявате ли да се реализирате, както желаете?
Да. Преподавам в университет. Харесва ми.

5. Как намирате стандарта си на живот?
Задоволителен. Имам собствен апартамент и вила на в Балкана. Не летувам на Карибите, но пътувам много служебно.
Шофирам всеки ден.

6. Здравеопазването как е?
Отврат. Аз съм в системата и мога да видя както бездушието, така и лекарските грешки, така и фалшифицирането на документация (вкл. моята, когато съм била пациент), източването на НЗОК, популизма на министрите, неадекватното лекуване, ненавременната диагноза, отчаянието, което е обхванало малкото свестни лекари (защото ги има), безотговорността, с която се явяват студенти в МУ по 10 пъти на един изпит, материалите, които пестят стоматолозите от всяка направена процедура и пр.

7. А образованието?
На места е добро, въпросът е, че много време, енергия и късмет са необходими, за да ги открие човек. С дъщеря ми сменихме три училища до 7-клас. В първото учителката ги иронизираше, докато ги изпитва и ги унижаваше, но много фино, така че да го приемат за норма, да не се оплакват на родителите държа да отбележа, че повечето родители не установиха този факт - за тях май беше важно, че детето е с написани домашни. Стоях в час на чина и я наблюдавах цял час - не можа да ме изгони, въпреки, че си опитваше:) Второто училище беше частно, но и там не е истината. Третото - отново държавно, този път случихме. Най-вече с това, че учителите в по-голямата си част успяваха да я вдъхновяват, а когато забуксуваше ме алармираха. Това лято детето влезе на първо класиране, първо желание. Но само тя и аз си знаем колко труд е положен.

8. Спорта?
Пълна скръб. Трябва да има задължително плуване в училище. Тъжно е всяко лято да загиват деца и възрастни в морето и неохраняеми водоеми? И да има толкова заболявания на опорно-двигателния апарат, а държавата да няма политика за физическата подготовка и спорта?
Как е възможно да сме на едно от първите места по залебоваемост и смъртност то сърдечно-съдови заболявания и да няма политика за профилактика, вкл. и активен спорт.
Спортът не е само за спортисти. Той учи децата на екипност, целеустременост, дисциплинираност, и най-вече е полезен за здравето и подрастващия организъм.

На номер 17 бих казала, че здравеопазването не е само до парите, което си плащащ, защото аз винаги съм била с протекции като колега, но няколко пъти съм била жертва на лекарска грешка, слава Богу не с фатален край, въпреки че имаше потенциала на такава ситуация. Оттогава станах по-философски настроена. Също така, сменям няколко лични лекари, защото откриват пропуски в знанията им, ама много сериозни. Повечето хора не могат да забележат тези неща. Те усещат, че нещо не е наред, когато се задълбочат субективните им оплаквания. Аз виждам грозната истина от двете страни - практиката, образованието на медиците и съсловния им контрол (спазване на етични принципи и налагане на наказания).

Когато бях дете, ходех на кръжок по биология в Двореца на пионерите, пеех в хора, и чистехме редовно училището. За нас беше немислимо да говорим на учителите на ти, както и да не си прочетем книгите от списъка за през лятото. Пионерската връзка си носех смачкана в раницата и я слагах при необходимост, никой не ми е правил забележка. Постоянно се явявах на олимпиади, бях изчела почти всички книги в градската библиотека. Сега имам две висши, три специалности, продължавам да си актуализирам познанията, което е много важно в моята област. Чудя се, ако се бях родила 10 години по-късно и бях откърмена с компютърите, намаленията на парцалки в моловете и можех за записвам за следващия семестър с три невзети изпита, дали щях да бъда същата. Не само родителите, номер 17, но и средата е много важна. За родителите обаче си много прав, но едно възпитание изисква себеотдаване, а не само осигуряване на прехраната. Когато обаче много хора в България са фокусирани върху осигуряването на хляба предимно, не остава много време за ценности и обноски, нали? Битието определя съзнанието, бе казал някой, от една друго време. Преди 89-та...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4f7ebc7f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

19.   Искам да стисна ръката на номер 17! Абсолютно е прав, най-много ми хареса края за равния старт. В тая връзка аз много харесвам един цитат на Атанас Буров, надявам се няма нужда да обяснявай кой е той. И друг път съм използвал тука цитата, но нищо, ще се повторя:

"Хората се раждат неравни — и по социално положение, и по дарби, и по пишки, и по всичко… Как ще бъдат равни? Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният. "

Животът е борба и всякакви опити да се направи "равен" не само, че са обречени на провал, а и са вредни за обществото като цяло.

А хора с робското мислене като на номер 16 са тези, за които съществува приказката "хляб и зрелища" - дай му да е нахранен и да може да иде до Перник и ще е доволен. Сигурно ако преди 89-та имаше забрана да се прави секс, сега щеше да каже "Ква файда, че мога да правя секс, като не мога да си хвана гадже? " И пак системата е виновна, че няма еднакво много секс за всички...

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

20.   От Автора, нека и аз да отговоря на въпросите, които сам зададох :

1. Имаме ли повече сигурност сега?
Абсурд! Под сигурност, имам предвид почти всички аспекти на човешкият живот! Примерно сигурност в службата - работиш си неуморно и си перфектен, но шефа ти е мошеник и източва елегантно фирмата и я фалира! Оставащ без работа, а висиш с ипотека, взета на базата на голяма заплата! Ами сега?
2. Имаме ли справедливост?
Твърдо не! Изхождайки от примера от първи въпрос, ти изпадаш в затруднение да си плащаш заема и те осъждат за нула време! Взимат ти апартамента и се оказва, че още дължиш! Години наред "храниш" съдебната система! Шефа ти крал милиони, минава с условна присъда на първа инстанция, а на втора дори го оправдават! Купува си имот на Карибите и ти праща картичка! ;))
3. Какво е свободата за вас?
Вече някой го каза - състояние на духа! Отлична стиковка между съзнание и подсъзнание! Ниакво робуване на лидери и измислени авторитети! Неплащане на "данък обществено мнение"!
4. Успявате ли да се реализирате, както искате?
Ако сте човек с ниска самооценка и висока меркантилност - това е вашият час! Ако ли не - сбогом илюзии! ;))
5. Как намирате стандарта си на живот?
Вече не затягам колана, защото дупките свършиха, от шоковете на терапията ме заболя глава! Успокоява ме, че ми е гарантирано безплатно погребение! ;)))
6. Здравеопазването как е?
Ами как да е? То самото му име говори - пази ни да не сме здрави! ;))) Иначе сериозно - много се надявам да мога да присъствам на аутопсията си - тогава най-после ще ми поставят точна диагноза! По-добре късно, отколкото никога!
7. А образованието?
Децата ни научават първо английски, езика на игрите, а за български език все не остава време! Висшето образование става все по-достъпно, дали това е предимство? Бих приветствал система, в която първи курс се влиза без изпит и тест и нищо не се плаща, но се учи яко и за втори курс да останат само мислещите с мозъка си хора!
8. Спорта?
Болна тема! Нима се мисли за откриване на таланти в най-ранна възраст? По-лесно е да се пазаруват на кило спортисти от чужбина и после да се препродават с печалба, отколкот да се влагат пари в собствена база и таланти!
Преди 1989 г. имаше един култов филм - "Всичко е любов"! Ако перефразирам сега "Всичко е пари"!
Но следвайки падащата спирала на икономическата логика - парите всекидневно губят от цената и блясъка си т. е. всичко читаво и нечитаво се профанизира! ;)))

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1fd61b707a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

21.   Много добре казано, Кубрат и номер 17!

За въпросите - 100% подкрепям номер 17.

Номер 20 според мен не е прав в т. 2.
Не намирам, че е несправедливо кредитодателите да искат да си събират парите от кредитополучателите.

Не може да взимаш пари и да не искаш да ги върнеш. Не е справедливо и да - справедливо е да ти вземат жилището, което не е твое практически. Така е навсякъде и такава е системата ни - безплатно няма. Нямало е и преди 89-та.
Несправедливост иначе има, имало е и ще има. Такъв е животът не само в България, но и в целия свят. От нас зависи да си напишем законите, да си променим системата така, че да е по-справедлива и по-малко несправедлива, но примерът ти не е много удачен.

Лаура

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

22.   Лаура, значи според тебе е справедливо да откраднеш милиони и да не те осъдят, но за няколко хиляди да ти вземат всичко с ЧСИ и така да ти раздуят сметката, че да платиш от 5 до 10 пъти повече от това, което реално си ползвал! Самите закони са направени така, че ако си частно лице да те гонят до гроб, а после и роднините ти, дори непълнолетните ти деца! ( имаше пресен случай с 9 годишно дете съдено от кредитори на починал баща! ), ако си фирма обаче е лесно теглиш кепенците и се отърваваш от дълга! Дали е справедливо? В цяла Европа има закон за фалит на физическо лице, в САЩ опростиха или държавата пое дълговете на над 30 млн. длъжници, само при нас не можело! Редно е и кредиторите да поемат част от риска, да са мислили когато са раздавали пари по време на криза!
На Кубрат какво да му кажа - написа две мнения и поантата е все секс, секс и секс.... Младо момче явно и сега само това е важно за него... ок! ще минат години и ще осъзнае, че има и други, доста по-важни неща в живота! Мислиш. че преди 1989 г. не е имало добър секс ли? Тогава беше дори много по-сладко, защото се криехме и като ни паднеше го правехме като за последно и нямаше порно, за да се учим и бяхме изобретателни! ;))) Сега като ходя по улиците и жените са толкова разголени, чак е тъпо? С какво ще ми стане после интересна, като се е съблякла още на улицата? Това което е прекалено достъпно, на мене не ми е мерак! За вас не знам!
За свободата? Ами можете ли да влезете в някое барче вечер и да заплите цигара с уискито? Май е забранено а? И доста други неща са забранени и списъка ще расте с годините! Преди имаше много забрани, да, но поне беше евтино и имаше работа! Сега хем ти е забранено и няма свобода, хем може да си умреш от глад като куче и няма кой да ти затвори очите! Преди бяхте на леглото в килията, сега ви навряха под леглото, но понеже е тъмно и прашно, на вас ви изглежда екзотично! :))))

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

23.   Номер 21, ти казваш, че който е взел пари трябва да ги връща! Ок, но това не трябва ли да се отнася за всички, включая и държавите? Знаеш ли, че една Португалия всеки ден трупа 115 млн. дълг т. е. харчи повече, отколкото произвежда, при Испания дълга се трупа с 300 млн. на ден, а забележи при САЩ - 3 милиарда и 500 млн. на ден! Дали ще си ги върнат тези дългове някога? Аз не само не вярвам, но и съм сигурен, че не! Като стане много напечено обръщат част от огромните дългове в дългови хартийки ( облигации ) с падеж след 10 и повече години! И това е световната финансова система! Защо тогава само малките дребни човечета трябва да си плащат всичко до стотинка плюс лихви, такси и съдебни разноски? Къде е тук справедливостта! За Гърция изобщо не говоря - там и опростиха над 70 % от дълга и пак й дават пари, които никога няма да върне! Но да, за държавите може, за хората не - те трябва да си плащат, дори и тези които нямат заеми - те си плащат чрез по-високите данъци, такси и намалените заплати! Почти всеки месец се отпуска милиарди от Европейската Централна Банка за спасяването на банките, но за хората няма спасителни планове и ако някой не дай си Боже се разболее, му събират пари с смс, ако се намярат ентусиасти или си мре!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

24.   Кубрат, това че човек бил създаден за да се бори е много грешна теза! Извинявай, че ти го казвам и няма значение за мене кой ми цитираш - не се впечатлявам от авторитети! Човека се стреми към щастие, развитие, хармония, непрекъсмато усъвършенстване! Това, че ти харесваш безочливи и груби хора, пробиващи си път с лакти и потъпкващи останали.... не значи, че те са еталон за просперитет на човечеството! Напротив любовта е най-важното и тя осмисля живота! Взаимопомощ, морал, нравственост! Колко мило е в тежък момент някой да ти подаде ръка, да ти се усмихне, да те окуражи! Само погледни една Швеция с какъв стандарт на живот е и какъв висок коефициент на щастие има там населението! Но тя е социална държава и никой няма да те мачка и подритва, за да се почувства велик! А твоят типаж човек ще го намерим в Сомалия и Афганистан - бедност, болести, мизерия и непрекъсната борба за оцеляване и надмощение! Къде се намира България ли? Сами преценете, мене ми е неудобно да го кажа! ;)))

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4f7ebc7f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

25.   Авторе, поне се подписвай навсякъде да знаем, че си ти (6, 15, 16, 20, 22, 23, 24).

Толкова си далеч от това, което се опитвам да ти кажа, че просто не знам откъде да почна, но няма и смисъл. Само да отбележа, че в първия си коментар не съм говорил за секс, а във втория го дадох за пример колко ти е абсурдна нагласата за "равенството".

Това с боренето си го взел твърде буквално (което потвърждава, че нямаш хабер какво ти говоря). Не става дума да се бориш с лакти и да раздаваш крошета. И не, тия хора и аз не ги харесвам и никъде не съм го казал. Борбата е абстрактно понятие и значи да преодоляваш препятствия и да се справяш с трудности. Твои лични трудности, не да пребиеш комшията. За това е създаден човек. Естествено него го мързи и непрекъснато се стреми как да си улесни живота - има една приказка, че мързела е двигател на прогреса. Това е така, но от това работата не става по-малко, само се измества от една сфера в друга.

Да искаш всичко да ти е наготово и осигурено е изначално грешна нагласа спрямо живота. ОК, има държави, в които тия неща дето на теб сега ти се виждат хипер далечни и непостижими, вече са факт. Но и там не идват безплатно, идват с цената на това, че хората си сцепват задниците от бачкане, за да имат т. нар. социална държава, която на теб ти е толкова важна. Само че иди в Швеция да видим колко време ще издържиш там и дали няма да псуваш, че данъците са ти 60%, а от останалите 40% 1/3 до 1/2 даваш за наем.

Казваш в България никога не е имало социализъм. Правилно! Имаше комунизъм. Който е всепризната диктатура - виж Китай, Куба, Виетнам, Северна Корея. И за съжаление точно той с идеологията си, че всички били равни и че на всеки се полага по равно, възпита у хората тоя мързел да чакат все да ги "оправят" и да им дадат "полагаемото". Естествено тая идеология веднага хваща почва, особено сред тия, дето имат малко и искат да имат колкото другите, и си мислят, че им се полага. Нищо не ти се полага! Полага ти се слънце и въздух колкото на другите, останалото квото си заслужиш - това! Дори водата трябва да идеш да си я донесеш от кладенеца, демек да си мръднеш задника.

Спирам да пиша, че така мога до утре, а пък така или иначе няма да ме разбереш...

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

26.   От автора!
Здравей Кубрат! За много неща и ти си прав и не се опитвам да споря с тебе! Нормално е да имаме различия в гледните точки - сигурно си и доста по-млад от мене и се получава така нареченият "конфликт между поколенията"! Добре си казал, че ако годините ми бяха минали след 1989 г. щях да имам друг мироглед! Знаем за важността на първите 7 години, а защо не и за вторите 7, а като добавя, че и третите 7 години са ми минали преди "прехода", нешата стават дебели!

Доста мои връстници са казвали публично, че ние сме най-прецаканото поколение! Възпитаха ни по един начин, изградихме се като хора и влязохме в живота при едни правила и след това правилата се обърнаха наопаки и дори за някои неща и досега няма ясни правила! Ясно е, че това доста ни обърка и ни направи трудно адаптивни към новите условия!

Много от нещата от преди 1989 г. и аз не съм ги харесвал и сме си имали начини да ги заобикаляме, а и като млад човек съм бил достатъчно изобретателен и съм наблягал на приятните неща от живота! Винаги съм одобрявал прогреса и развитието, радвал съм се на просперитета на можещите и знаещите! Но това залитане към материалното, тази безмерна алчност ми идва в повече!

Сам виждаш последния пример с един депутат - имал е печеливш бизнес, получавал е и добра депутатска заплата, но всичко това не му се е видяло достатъчно и е прибягнал до непозволени прийоми за набиране на още близо 100 хил. лв.! Тази човешка ненаситност не води към нищо добро! И на всички ни е ясно, че доста хора са си поставили такива основни цели в живота - да трупат вещи, пари и имоти на всяка цена, нарушавайки закон и морал! А има хиляди, които мизерстват! Не съм за уравниловката, но не мога да се съглася на такава драстична разлика между бедни и богати!

Да не говорим, че точно в България богат не значи автоматично умен и способен, ... дано знаеш как стават нещата тук! И за какво им е всичко това? Знам за хора, които са натрупали толкова имоти, че нямат физическата възможност да ги обиколят в рамките на годината! Живеех в квартал с малки китни къщички и градинки с дръвчета и лятото беше красиво и прохладно! Сега всички е бетонирано и застроено с големи и грозни здания, буквално едно върху друго и в повечето никой не живее с години, защото се води лукс и е безбожно скъпо, но беше зор да се построят! И няма вече прохлада през лятото, а зимата е по студено!

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 54304db6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

27.   "Човека се стреми към щастие, развитие, хармония, непрекъсмато усъвършенстване! "
Авторе аз №17 Се питам какво според теб е "Щастие" "хармония"? Развитието и усъвършенстването ми е ясно, дано е едно и също за всички.
Кога човек се чувства щастлив? Кога е в хармония тялом и духом?
Какво е създало това българско нещастие и защо сме една от последните държави в класацията?
Да българинът е нещастен но това е от нашата по висока завист, алчност и др. Ние сме щастливи ако имаме апартамент, вила на Балкана, достатъчно пари за два пъти в годината екскурзия в чужбина, някой да се грижи за нас от всяка гледна точка. Тоест ние Българите измерваме щастието в пари.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 513747566b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

28.   Номер 17 и 27, не съм автора. Всеки човек се чувства щастлив по различен начин, от различни неща, така че не може да обощаваш. Относно колата, вили и т. н. това докалкото виждам е отговор за стандарта на живот, а не е измерител за щастието. Щастието е друго. И то е различно за всеки. То е и моментно състояние, както и състояние на духа. Защо ти си разбрал, че хората са щастливи от придобивки материални не знам. Моите наблюдения не са такива. Имам позната, която почива на Малдивите и пак не е щастлива.
Аз съм щастлива всеки ден по различни поводи, както и в хармония със себе си, но постоянно работя по въпроса. Ако обаче имаш отговорности и към други хора, напр. деца не можеш да подценяваш значението на парите. Дано не ти се налага да изпадаш в такава ситуация. Просто така е устроен света, или така сме си го устроили света.
В България познавам много щастливи хора, не знам каква ти е средата. Но за завистта си прав, за съжаление. Мисля, че това е въпрос и на възпитание. Не мога да кажа, че българите са лоши или добри. Те са такива, каквито са. И все пак има различни хора. От един и същ човек, различни хора могат да извадят доброто или лошото на бял свят. Като приказката за стария индианец и двата вълка - единия подъл и страшен, другия честен и добър. И когато внука му го попитал кой вълк е по-силен, дядото отговорил - този, който нахраня. Ти кой вълк храниш по-често, номер 17? Дали ако нямаш по-добро мнение за българите, част от които си и ти, няма да храниш по-често добрия вълк не само в себе си, но и у другите?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 54304db6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

29.   №28 Разбрах от автора, че той е щастлив от това, което притежава материално. В коментар №24 е писал " Само погледни една Швеция с какъв стандарт на живот е и какъв висок коефициент на щастие има там населението! " Затова му задавам този въпрос. Има световна статистика на щастието и ние българите сме накрая при последните 10 страни в тази статистика, това не е преценка на моето обкръжение, а на цялата държава.
Така, че тези обяснения №28 не ги давай на мен а на автора.
От №27

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 513747566b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

30.   Номер 27, прочети си пак това, което си писал преди, ако обичаш. Ти твърдиш, че знаеш от какво е щастлив българина - затова се обърнах към теб. Т. е. в изказването ти има твърдение и то доста категорично.
Аз ти казвам, че има различни хора. Обяснения на никой не давам, не сме на разпит. Тук хората пишат доброволно и е добре да са си полезни един на друг. Прозира някаква агресия от твоите обяснения, която не мога да си обясня.
Защо е толкова важно някой да е на твоето мнение? Защо е толкова важно някой да погледне света през твоите очи и да се съгласи с теб? И защо, ако не го направи е крив?
Помисли си, че автора може да има материални проблеми и затова да мисли така. Да са очаква от него да издържа семейство, а той да не е в състояние да го направи. Познавам семейство, на което колата се развали миналата година и те нямат пари да си я оправят. Семейство на инженери, много свестни хора. Както и да е...
Много ми се иска да бъдем по-толерантни едни към други...
По въпроса за статистиката си прав - но затова има много фактори. Ти ако възпитаваш деца, как ги правиш оптимисти и щастливи? Ако им отказваш постоянно елементарни неща, ако гледат новините, отиват на училище и контактуват със същите черногледци, ако учителите са темерути и т. н. Това е постоянна борба, и просто някои нямат сили за нея. Това не ги прави по-долна категория хора...
Хайде, да спирам обясненията, както ги нарече. Остани добро и ти пожелавам да успееш да постигнеш вътрешна хармония, защото който я е постигнал, освен всичко друго е осъзнал, че НЯМА НИЩО ЛИЧНО...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6afcf5a428
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

31.   Хм, как не съм я видяла тая тема досега?

Много мога да ти кажа, авторе, но коментар номер 1 го е направил вместо мен. Вярно, не си типичен прост комунист, но си личи, че мозъкът ти е яко промит. Сигурността за тебе се изразява в хляба. Е, да де, ама някои от нас са на доста по-високо стъпало в нуждите си. Били са така и по онова време.

"че повечето ти е гарантирано и евтино и достъпно е нормално да живеещ спокойно и да мислиш за развитие и самоусъвършенстване". Хубаво, ама това положение не може да продължава вечно, при положение, че колкото и да е строг строят, колкото и да осигурява, то канчето свършва. Не си го изработил, ама го получаваш. Е... от някоя черна дупка безкрайна ли точим?

Аз ще ти кажа и друго. Много са гнусните истории от онова време, даже с пълна сигурност, т. е. своя убеденост, мога да ти кажа, че са повече от днешните. А това, че някой някъде някога ти е замазвал очите, не ти дава правото да желаеш това за своите деца.

Моето семейство е някакъв странен мелез. Прародителите на баща ми едно време са имали много пари, изкарани с много труд през годините, поколения наред, достигащи до баба ми и дядо ми. Всичко са им взели. Всичко. Дядо ми, Бог да го прости, доживя реституцията и плака - като малко дете плака от щастие. Не че парите имаха значение, и не че бяха големите пари вече. Прародителите на майка ми, та чак до баба ми и дядо ми - бедняци, селски хора, също трудоваци. На тях пък са им дали нещичко. Моите родители, обаче, макар и различно възпитавани в любовта/омразата си към комунизма, са най-щастливите хора, че съм израстнала не по тяхно време, а днес - тук и сега. Защо ли? Защото имат избор. Ако сбъркат - носят отговорност. Но са те, себе си. Никой нищо не им е дал, никой нищо не им е взел. И аз така съм възпитавана - на никой не мога да чакам да ми осигурява каквото и да било, камо ли пък на "държавата". А вие с вашето мислене, продължавате да възпитавате все същите мърди. Ей затова няма мърдане последните 23 години!!!

Д.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

32.   Автора :
Истината е, че аз не харесвам нито времето преди 1989 г. , нито след! Не бих бил щастлив нито в Швеция нито в Сомалия! Пуснах темата, за да си запълня времето! Аз съм доста отегчен и уморен човек! Живея почти насила, защото имам някакво страхопочитание пред самоубийството! Факт е, че имам много специална и лична представа за живота, който искам да живея! Умряха ми всичките илюзии, че това е възможно да се случи! Родих се в много неподходящо време! През Средновековието е било моето време! Жалко, че няма машина на времето да се върна там на часа! Извинете, че ви загубих от времето!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 513747566b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

33.   О, тогава си ни заблудил напълно, което не е много почтено. Но ми е интересно, ако искаш да живееш в Средновековието, като какъв се виждаш? Като инквизитор или селянин, като умиращ от чума или от чревна инфекция? Или може би от елементарен стоматологичен проблем? До 5 г. ли ще живееш или ще стигнеш пределните 40 г.? Жена, ако бъдеш, по-добре недей, защото смъртността от раждане е била повече от 50%, пък и винаги можеш да умреш на кладата, обявена за вещица.
Ако се виждаш като крал - от отрова ли искаш да умреш или да бъдеш посечен от меч? Недей и да бъдеш много богат, защото ако някой си хареса имотите ти, те обявява, че помагаш на вещици, или си обсебен от дявола, доказателство, за което може да бъде всяка по-голяма бенка или родилно петно по тялото ти и пак отиваш на кладата. Ще ядеш с ръци е ще си бършеш ръцете в брадата, ако си мъж. Ако си жена, не знам как ще се оправяш с месечния си цикъл.
Хайде, мога още, но целта ми беше да ти покажа колко е хубаво нашето време. Наслаждавай се, че няма войно в България. Ти имаш проблем, вероятно си в депресия. Това се оправя с хапчета. Всичко в главата е биохимия. Липсва ти някой невротрансмитер в по-голямо количество... Отиди на лекар или вземи напиши книга...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4f7ebc7f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

34.   Да, авторе, и аз до тоя извод стигнах като ти чета сега на втори прочит писанията. Твоя проблем не е нито България, нито комунизма, нито времето след 1989... Твоят проблем е, че си едно мрънкало. И фактът, че не ти се живее, го доказва, защото само тотално демотивирани и слаби духовно хора могат да стигнат до там. Останалите си градят живота и не разсъждават много-много дали щеше да е по-добре да живеят сега, преди 30 или преди 300 години.

Между другото, в лицето на номер 18 мисля че разпознах номер 5 от темата за медицината и избора на професия, прав ли съм?

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

35.   Кубрат разбрах, че си далече от България! В такъв случай нямаш право да даваш оценки кой е мрънкало и кой не! Опитваш се да бъдеш съдия на мач, който дори не си гледал на запис! Знам че, няма да го приемеш, но не ти ли хрумва, че има хора, които виждат по-далече от носа си и съдържанието на хладилника и леглото си! Да! Макар и рядко още има такива хора, които четат книги, ограмотяват се, мислят с горните си глави, подлагат на съмнение всяко спуснато отгоре твърдение, анализират ситуацията! Нещата са доста отчайващи и има мегдан да стават все по-лоши! Някой говореше за матрица, ... няма такова нещо... светът е във свободно падане, но падайки със затворено очи те подухва вятъра и си мислиш колко е приятно! Когато се удариш в дъното ще разбереш за какво иде реч! Дори със затворено очи ще видиш звездите! Говориш за духовна слабост и демотивация! Ако знаеше абсолютната истина дали щеше да си мотивиран? Градиш живота си? Във състояние на свободно падане кой гради нещо? Без здрави основи, без никава стратегия за бъдещето.... просто за да се прави нещо, за да си начешем крастата! Блаженни са нисшите духом и тяхно е царството небесно! ;))) Бъди здрав и си изживей заблудите! Автора

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a6c89954a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

36.   Да, Кубрат, прав си. Аз съм номер 18 оттук и номер 5 от темата за медицината:)

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

37.   Автора :
Преди 1989 г. бях отличник в училище и "добро момче"! В никакъв случай зубрач и натегач! Движех в интересни компании и винаги ме забелязваха, защото бях остроумен и с чувство за хумор! След промените обаче нещата се обърнаха наопаки! Вече лидери на компанията станах хора, тъпи и ограничени, но облечени по последна мода, със собствена скъпа кола, апартамент, много пари! Аз станах почти незабележим, което не ми беше присъщо! Подведох се по новите правила и взеха да работя много, дори на две места! Почнах все е дно и аз да си плащам за вниманието, но дойде кризата и не можах да издържа на темпото и изпаднах от борда без пари и приятели и с дългове! Сега си давам сметка, че съм се подвел много като съм играл по тези правила! Но не ми допадаше второстепена роля! Сами знаете - нямаш ли пари си никой, ... нищо че си умен и интересен! Друго си е някой с пачка!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b40fe89fbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

38.   Последният коментатор е много прав! Живяли сме спокойно, разумно, просто, нямало е бедност.. но е нямало СВОБОДА, ни най-малко за ДЕЦАТА! Защо да се лъжем? И до ден днешен, "старото поколение" ни тъпче и ни съсипва самочувствието, само защото сме в Новото време и сме по-глупави, "компютърни роботи" (както каза майка ми днес, след скандал), нямаме човечност, не можем да разбираме... Да, сега трябва да търсим игла в купа сено, но това е положението! Едното време ни е заблудило толкова, че вече не сме ИСТИНСКИ хора, а постоянни съветници и чакащи някой да се вслуша в тях НА ВСЯКА ЦЕНА. И ако не се вслушаме - ние сме БОКЛУЦИ, нямащи ценностна система.. Да ви пикам на разбирането. ВСЕКИ!! АБСОЛЮТНО ВСЕКИ може да бъде ЧОВЕК, един по един начин, друг по друг. Това, че не приемаме различните от нас си е както наш, така и втълпен от родителите ни! Много малко хора са останали ЧОВЕЦИ, както преди, така и сега! Ние не сме никои да СЪДИМ, да ОБВИНЯВАМЕ ПОСТОЯННО, да се правим на горди и стабилни и едва ли не да сме винаги прави.. Свободата, Санчо, трябва да си я извоюваме! Това е единственият начин. И жертви ще ИМА, докато хората не се осъзнаят масово и не се въведе съдник само за едно нещо - отнемане на личната СВОБОДА, творчество, изказване, мнение.. ВСИЧКО!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6567fe7a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

39.   Номер 38 в какво се изразява свободата на децата днес интересно ми е мнението ти? Буковски добре го е написал- "В смъртта няма нищо трагично, както няма нищо трагично и в растежа на едно цвете. Трагичното не е смъртта, а животът, който хората живеят или не изживяват до смъртта си. Те не ценят живота си, пикаят на собствения си живот. Направо го осират. Тъпаци. Мислят само за шибане, за филми, за пари, за семействата си, за шибане. Главите им са пълни с бръмбари. Приемат Бог, без да се замислят; приемат света, без да се замислят. Скоро забравят да мислят, остават да мислят други вместо тях. Хората са грозни, говорят грозно, ходят грозно. Пусни им великата музика на вековете и няма да я чуят. Смъртта на повечето хора е една фалшификация. Вече не е останало какво да умре... "Не държавата , а хората са виновни , нали те я правят . И алчността която е обзела народа ще ни погуби...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

40.   До 38. Свобода, свобода, ех тази пуста свобода! Добре звучи и всеки това говори - Преди нямало свобода, сега има! Дали? Веднага след 1989 г. имаше свобода, дори свободия стигаща до анархия! Бяхме като отвързани! Но след първоначалната еуфория и особенно след влизането ни в Евросъюза, започна плавно ограничаване на тази свобода! Под формата на закони и правилници се въведоха доста забрани и ограничения!

Само ще спомена, че съм пушач и зимата няма да мога да си пия кафето в кафене с цигара! Хората се обособиха на групички според финасовите си възможности и няма свобода на общуването - всеки си общува с неговия гьол! Анонимно плюене в интернет колкото си искате, но това ли е свободата! Свободата е състояние на духа! Тогава май съм бил много по-свободен! Абсурдно е, но е така!

Можех да си позволя каквото си поискам, говорех каквото си поискам! Сега самият живот ми сложи много рамки и ми ограничи свободата! Има доста повече възможности, но те са недостъпни за мене и не мога и да помисля да си ги позволя т. е. нямам много свобода!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

41.   До 39. Като каза за децата ми хрумна нещо! Децата са нашето бъдеще и са най-хубавото нещо на света! Но дали ние ги възпитаваме или компютъра, торентите и форумите? Сега гледаме ежедневно американски бози за тийнейджъри, но защо прихващаме от там само тарикатските номера, а не видим, че децата в САЩ от малки се учат на спорт и имат други клубове по интереси! Нашите деца ако не са пред компютъра или в кафенето и дискотеката.... спортуват ли.... имат ли други интереси?

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f13cb68c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

42.   Аз лично съм на 35, а мисля, че автора е на около 50-55. Според мен наистина по-възрастното от мен поколение, поколението на автора, беше най- ощетено от цялото това безумие на комунизма, че и на прехода, че ина тъй наречената демокрация, дето ни връхлетя след това. Ние, по-младите, не бяхме още изградени като "социалистически" личности, а и имахме възможността да решим, какво ще правим с живота си- примерно ще се махаме ли от България или не. Докато за вас стана късно. И за емиграция, и за личностна промяна, преосмисляне на ценностите, промяна в поведението. Жалко. Мисля, че в България има много стойностни хора и професионалисти на средна възраст, чиито живот щеше да протече по съвсем друг начин, ако не се бяха родили в България и не бяха станали жертва на една безумна корумпирана политическа машина.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f13cb68c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

43.   Пак съм аз, 42. Не видях, на 46 е автора, но това не променя нещата..

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

44.   Автора до 42 - Така е, яко ни прецакаха! Аз лично бях много активен по първите митинги! Често ходех и на разни бдения и срещи с тогавашните уж прохождащи опозиционери! После разбрах, че между тях е имало и много цивилни ченгета! Искаха подкрепата ни и обещаваха големи промени и щастлив живот! Обаче като се издигнаха във власта и се понагушиха забравиха за обещанията, наместиха свои хора на ключови места! некадърни, тъпи, но верни и свои! Определено не направиха прехода както трябва! Само сравнете как живеят в Полша и Чехия и дори Словения и как живеем ние! има много промени и напредък разбира се, но можеше да е в пъти по-бързо и успешно и по-безболезнено за народа!

Като казах Чехия - ето един пример за успешна икономика! В Чехия от 5000 приватизирани предприятия само 500 са затворени, останалите 4500 работят успешно и дават работа и хляб! В България от 5000 приватизирани, останали да работят са само 500, а другите 4500 са нарязани на скрап и разграбени! За какво повече да говорим? Не случайно търговията със скрап направи не един милионер в нашата родина! Досиетата на ДС на практика още не са отворени напълно! Отварят ги на час по лъжичка и по неясни правила! В другите бивши соц. страни всичко беше отворено веднага и се прие закон за лустрация! Ако тука имахме такъв закон сега нямаше парламента да е пълен със синове и внуци на бивши ком. величия! съжалявам, че се отплеснах на тема политика, но всичко идва оттам, няма как човек да успее колкото и да е способен при несправедливи закони и алчни управници!

Само един пример - току що чух, че се подготвя закон, който има точка, която забранява да се водят малки деца на църква и глобата е 5000 лв.! Май се връщаме към други времена, когато се следеше кой влиза в църква! Говорехме си по горе за свободата... ами ето още едно ограничение! Бавно и постепенно се трупат все нови и нови и може пак да осъмнем с еднопартийна или дори еднолична власт, с куп забрани, без работа и бедни! Определено за доста хора ще е по-зле от преди 1989 г.! Хващам се, че все по-често се замислям къде и какво говоря, нещо като автоцензура! Гледам че и другите хора са станали по-предпазливи в думите и действията си! Може и да греша, но се чувства лек страх!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f13cb68c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

45.   Авторе- аз съм пак 42. И аз като теб ходих по митинги и бдения. Тогава бях студентка в Софийския. Много бяхме въодушевени, вярвахме, че с общи усилия можем да променим нещо! По най-големите студове ходехме пред Ал Невски да подскачаме и да подкрепяме промяната. Каква ти била тази промяна- лисицата не сменя кожата си. Аз лично (а съм сигурна, че не съм само аз) се разочаровах още тогава от държавата си. След като завърших заминах на Запад. Трудно е да си чужденец в друга държава- каквото и да правиш, трябва да си дяволски добър, два- пъти по добър от местните, за да се докажеш. Но по-добре тук, отколкото у нас, където приказката за кризата се излъчва всяка вечер по новините. Приказката за кризата-как е дошла, защо не си отива, стигнали ли сме дъното или най- лошото все още предстои.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e5f1533440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

46.   Отново съм автора. Искам да вметна нещо и за децата преди 1989 и децата сега! Важно е, защото изразът - "Децата са надеждата и бъдещето на нацията и държавата! " не е в никакъв случай изпразнен от съдържание! Преди 1989 г. нашето детство наистина беше безгрижно! Нямахме компютри и интернет, нямахме телефони и други джаджи! Нямахме джобни пари! Даваха ми по 20 ст. на ден за закуска и аз си спестявах от тях дори в една касичка! По-цял ден бяхме навън, с колелата в гората! Играхме на "жумичка", "кралю порталю', ластик дори с момичетата. Ритахме футбол, майсторяхме си лодки и ги пускахме в езерцето в парка! Ходехме на кино или спортни събития, играехме шах! Абе изобщо в квартала бяхме винаги над 15-20 деца от различни възрасти и винаги ни е било интерсно и беше голям зор да ни прибират вечер родителите! Сега гледам, че площадките и игрищата пустеят! Е има майки с бебета, а футбол поритват татковците! ;))) Децата са или по-цял ден пред компютъра и играят някакви абсурдно идиотски игри - едно родниско дете го гледах как трепе наред някакви мутанти и изпада в истерия ако го убият! Вечер киснат в задимени кръчми и чалготеки и пушат цигари и пият алкохол! Да не говорим, че момичета на 13-15 години са така облечени и нагримирани, че лесно биха минали за 30-40 годишни жени! Храната с която се тъпчат явно е пълна с хормони и химии - жените са станали като крави, момчетата мутреят! Преди какви финни гаджета имаше.... сега всичко е мутирало до неузнаваемост! Да не говорим за възпитание! Скоро пътувах в градския транспорт и най-отзад бяха седнали 5-6 момичета с трудно предсказуема възраст! Чак до шофьора се чуваше какви простотии си говорят и истеричният им смях! Аз имам здрави нерви и си траех, но един мъж на средна възраст се опита да им направи забележка и като го емнаха, бедна ви е фантазията.... такива псувни, наглост, ... отврат! После се чудим защо напоследък в политиката навлизат "млади, образовани и необременени" от миналото мъже и жени, на които бързо им лепваме етикета "калинки"! ;)))) Има и свестни деца, няма съмнение, но те минават за задръстени, забутани, читанки и т. н. и почти задължително заминават да учат в чужбина и повече не помислят да се върнат тук! Сами виждате и какво става със спорта ни! На олимпиадата ни представят Данчо Йовчев, Мария Гроздева, .... почти мои набори! Млади надежди почти няма, защото никой не развива спорт сред младите, не знам дали учат физическо в училище ( щом учители по физическо стават министри, явно няма работа за тях ;))) )! Футбола ни е пълна скръб, защото се разчита на бразилци събрани по плажовете, а нащите юноши не им се дава шанс! А и как да имат стимул като дори да са в първия отбор им плащат 2-3 хил. лева, а негъра-пиянде от Бонго-Бонго взима по 30 хил. евро, щото вкарвал редовно.... вкарва.... ама на миските в дискотеката! Деградацията и сега е пълна и нещата имат мегдан да се влошават още повече! Затова се чудя като някой каже колко било хубаво сега! Не ме разбирайте криво - преди 1989 г. имаше много недъзи и трябваше да има промени, но не по този брутално несправедлив начин! На практика ние взехме най-лошите черти на капитализма и същевременно унищожихме всичко що годе полезно от "социализма"! Да тогава всичко беше държавно и уж не се стопанисвало добре! Хубаво е, че се върна частната собственост, но защо по този варварски начин - не на безценица ами направо се подариха предприятия за милиони на избрани и приближени хора! И какви частници са те? Да са вложили нещо от джоба си? И понеже повечето бяха и откровенно некадърни, какво направиха? Събориха и разпарчетосаха всичко! И препраха парите 100 пъти!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d6730eb858
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

47.   Аз не харесвах времето преди 1989 година. Сегашното не харесвам два пъти повече. И преди и сега има шуробаджанащина, връскарство и некадърни ръководители повсеместно. Преди те управляваха децата и близките на дилектори и партийни секретари, а сега деца и пременици на милионерчета и мошеници. Е каква е разликата? ! Според мен никаква. Само че винаги има носталгия по младостта, а-нашата младост е по времето на "нежната революция"Не съмна с съгласна с това, че преди е било по-добре. Не е било по-добре, но и сега изобщо не е добре. В тая държава винаги ще има и смятам че е задължително да те командват некадърници и неграмотници. Няма разлика за голям процент от населението за мен също. Не се заблуждавай авторе проблема не е от времената а от държавата. А в нашата държава винаги некадърността е била на почит. Остави младите да си изживеят своето време както им харесва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker