Източена дебитна карта! Моля, помогнете! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Източена дебитна карта! Моля, помогнете!
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 14566 пъти
Току-що разбрах, че са ми източили дебитната карта. Липсват 220 лева, изтеглени са преди седмица, чрез 4 тегления през една минута. Моля посъветвайте ме какво се прави в такъв случай! Обадих се да блокират картата. Банката гарантира ли възстановяване на сумата? Не са много парите, но ако има начин, бих желала да си ги върна! Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: 868f490f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма място за притеснение! Ако дебинта карта е към ваша сметка отидете в банката издател с личната си карта. Там ще ви направят подробно извлечение на движението по сметката ви. Когато картите се ползват на компрометирани устройства от банката автоматично ги блокират от съображения за сигурност.

Във вашия случай, мисля, че някой близък е изтичил парите ви и този някой освен достъп до картата ви, знае и пон кода, който освен вие на тази планета никой не знае. Навържете нещата, за да ви се изяснят. В банката ще ви кажат точно в колко, часа, колко минути и колко секунди от еди кой си АТМ са изтеглени сумите, ако сметката е ваша или сте пълномощник. Това е.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: fd34c940ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря за отговора! Няма начин да е познат. По времето, когато са изтеглени парите, аз си бях вкъщи, картата също. От прочетеното по форумите стигам до извода, че най-вероятно е т. нар. "скимиране" на карта (копиране на картата чрез някакво четящо устройство, монтирано на банкомата). Подадох жалба в банката, но едва ли ще има резултат. Сега мога да дам съвет, да се теглят пари от клон на банката и само в краен случай да се тегли от банкомат. Уж имаше чип, защити, не знам си какво и пак пием студена вода :)

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 8c04367215
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Миналото лято засякох такова устройство на банкомат. Бях със съпруга ми и точно преди да пъхна картата в банкомата, той ме спря. Видяхме една стръчаща жичка и точно отгоре си личеше как е прикрепено записващо устройство. Дойдоха оперативни работници и го махнаха. Беше неработен ден.
Понеже редовно ползвам услугите на този клон, при следващото ми посещение им казах какво съм видяла. Те се засмяха и казаха, че нищо не могат да направят.

Мисълта ми беше, че наистина има такива устройства, чрез които се източват карти. Защо обаче не са изтеглени наведнъж, а на 4 пъти? Провери ли откъде е станало тегленето?
Друго- само тези 220 лв ли имаше в картата? Да не би да са ти ги дръпнали по необслужен кредит или нещо такова?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 4cb8a5706a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Номер 1, и като ? издадат извлечение на сметката и ? кажат кога са теглени парите - кво? Тва не значи, че ще ? ги върнат.

Авторке, прочети си договора с банката (или там "Общи условия" или както и да се наричат), трябва да са ти дали копие да подпишеш като са ти издавали картата. Там е описано какво се прави в такива случаи и дали банката поема отговорност за парите, до каква сума и при какви условия.

От моя опит мога да ти кажа: При теглене на пари срещу ПИН много трудно ще си вземеш парите. По договор е твое задължение да пазиш ПИН-а си в тайна и да се грижиш никой друг да няма достъп. Затова при теглене от банкомат с ПИН най-напред се предполага, че си била ти, след като е въведен правилния ПИН. Ако не си била ти, трябва да го докажеш по някакъв начин - например ако имаш алиби, че си била другаде, или докажеш, че преди това си ползвала компрометиран банкомат със скимър, или нещо подобно.

Обикновено такова доказателство е доста трудно, затова и обикновено човек пие една студена вода. Аз така веднъж изгорях с едни 100 евро, които ми бяха теглени от кредитната карта и съм сигурен, че не съм аз, но няма как да го докажа.

За предпазване от това, някои банки предлагат дневен и/или седмичен лимит на тегленията от дадена карта. Т. е. примерно казваш, че искаш да можеш на ден да теглиш макс. 100 лв. и на седмица макс. 300. Тогава вече дори да ти скимират картата, може да изгориш с най-много тия пари. Кофтито е, че ако ти трябват повече на веднъж, трябва да търчиш до банка.

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: e858577bb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Има елегантно решение, но трябва да се мисли предварително! Повечето банки предлагат услугата "застраховане на дебитна карта от източване или кражба на пари при теглене от банкомат"! Сумата, която се плаща е символична - 30 лв. годишно и може да се плаща еднократно или на вноски! Покриват ти 400 лв. от картата! Като хубавото е, че под застрахователно събитие се разбира не само, ако ти е източена картата, но и ако при теглене от банкомат някой се прокрадне зад гърба ти и ти открадне парите! Второто трябва да се докаже разбира се, но не е трудно, зашото повечето банкомати имат монтирани камери! Има и една комисия за такива случаи! Подава се писменна молба и те действат, не ти струва нищо! Ще ти дам координатите им и надявам се, че модераторите няма да ги изтрият, защото това не са лични данни, а обществена комисия! Аз съм доволен от тях и бяха много експедитивни, за две седмици ми свършиха работа - имах спор с две банки за едни 200 лв. и банките си прехвърляха вината за моите загубени ( при междубанков превод ) пари и не ми ги връщаха! Комисията така авторитетно ги притисна, че след две седмици и двете банки ми преведоха по 200 лв.!!! :))) Бях на кяр и не върнах парите, които бяха в повече и никой не посмя да си ги поиска! Има и принцип - доброволно дадени пари не се връщат! ;)))

Ето адреса : Помирителна комисия за платежни спорове към Комисията защита на потребителите,
адрес: София 1000, площад „Славейков“ №4а
телефон: 02/9330577

 
  ...


...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 4cb8a5706a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Номер 5, тая застраховка ми е малко съмнителна. Как така само до 400 лв покриват, ами ако крадеца е теглил на няколко пъти? Освен това тия 30 лв. ако са на година са си доста солена сума, аз не знам друга застраховка да струва почти 10% от стойността на това, което застраховаш.

Иначе за тая "Помирителна комисия" мерси за инфото, може да се окаже полезна за един мой познат.

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: fd34c940ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката:

Благодаря за отговорите!

Номер 3: Само 220 лева имаше. Предполагам, че са пробвали с 400 първо, но като не е имало достатъчна наличност, са пробвали с по-малки суми. Парите са изтеглени от София, където живея и аз, и вероятно това ще попречи да докажа, че не съм дала картата на приятел например.

До Кубрат: За съжаление не мога да намеря договора. Предполагам, че и моят случай ще завърши като с твоята кредитна карта. По принцип, до сега винаги в подобни случаи съм казвала "Здраве да е", но този път, ей така напук, реших да се заяда. Ще чакам отговора на банката и после пиша жалба до въпросната Помирителна комисия и до Комисията за защита на потребителите. Лимит на картата си е добра идея.

Номер 5: Чувала съм за такава застраховка на дебитната карта, но мисля, че тази, която ми предлагаха имаше много по-голямо покритие. Благодаря за контактите на Помирителната комисия!


Като пропуск до сега отчитам, че не подадох жалба и в полицията, ей така за тежест пред банката :). Ще пиша, когато има някакво развитие по казуса! :)

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a17897408d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   За съжаление тук в България мисля, че нищо не можеш да направиш. Все пак зависи от самата банка. Отиди и провери. Но се подготви за доста разправии, защото служителите в повечето банки не са от най-компетентните. Иначе просто теглете само от банкомати които са на осветено, главно място с голям човекопоток или най-добре теглете директно от банката. Това скимиране на карти е голям ужас..

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a20809636a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Защо да е трудно доказването на кражбата, питам?
Нали има отчетена дата и час на тегленето, както и място. Имат също и архив на камерата - проверяват кой е теглил в този ден и час - най малкото може да се види силуета на крадеца, а ако не се е прикрил - още по-добре.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: fd34c940ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката:

Номер 9: Те ще видят на записа от камерата, че не аз, а друг е теглил парите, но как да докажа, че не съм дала картата и ПИН-а на мой приятел? При тях е регистрирана транзакция от карта със същия номер, като моята и е използван същия ПИН, като моя (тази информация вероятно е извлечена чрез въпросното скимиращо у-во, закачено на някой банкомат, от който съм теглила).

Днес имаше кратко включване от страна от банката. Искаха писмено обяснение къде си държа картата, дали съм я преотстъпвала на други лица, къде за последно съм теглила пари от банкомат и т.н.

За хората от София, не теглете от банкомата на Кауфланд в Младост 3, днес разбрах, че от там е изгорял и мой приятел.

 
  ...

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 4cb8a5706a
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

11.   Точно така номер 10, правилно отговори на 9. Това в ПИН-овете е много коварно, че винаги стандартния заподозрян си ти.

Дръж ни в течение за развоя на нещата, интересно ми е какво ще кажат от банката ти.

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fd34c940ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката:

Хора, просто не мога да повярвам!!! Обадиха се от банката и ми казаха, че са разгледали жалбата ми и са ми възстановили парите по сметката, тъй като се било доказало, че транзакцията не е авторизирана от мен.

Значи можело! :) Хора, не си оставяйте магарето в калта, дори и в България! :) :) :)

Благодаря на всички за съветите!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e858577bb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Чудесно! Браво, много се радвам за тебе! Желая ти от сърце много щастливи мигове в живота ти! ;)))

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: cb72d1b043
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

14.   Събуждам тази тема тъй като вече има защита против източване. Специален стикер, който се лепи на картата и те защитава да не ти копират данните. Не пиша името, за да не е реклама, но е българско изобретение, ново е и доколокото знам вече се продава в няколко държави. Аз го ползвам от няколко месеца и е супер. Мога да сложа линк към сайта ако някой иска.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 2916a6787d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   №14, тази "защита", за която си си дал парите, всеки може да си я направи БЕЗПЛАТНО като вземе едно най-обикновено магнитче, дори не много силно, и го прекара 3-4 пъти напред-назад над магнитната лента на картата си. Така ще остане читаема само чиповата част на картата.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: cb72d1b043
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Не знам може, обаче готино в случая е, че не ти се прецаква магнитната лента и ако пътуваш някой банкомат няма четец за чип пак може да си я ползваш. Това което си написал не ти разваля магнитната лента завинаги?

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 81e2ef8dfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   при измама сезирайте прокуратурата и мвр

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker