Езикови норми ли, пфф! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Езикови норми ли, пфф!
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 3962 пъти
Така... реших да пусна тази тема, защото вече наистина ми писна и съм възмутен от нехайството на хората относно езиковите норми в нашия РОДЕН език. Надявам се с написаното по-долу да накарам поне един човек да се замисли върху това.

ГРЕШКИ ИМА НАВСЯКЪДЕ!
Във форумите - пълно е с грешки, добре де, не е толкова страшно, да кажем, че там хората си имат други проблеми, които да обсъждат.
В чатовете - на кого пък му пука дали там се пише правилно - хронологията минала заминала. Хубаво, всеки бърза да отговори на другия, не се гледа за грешки.
В историите, които хората споделят в този сайт - много емоции, много чувства, добре, да кажем, че и те са оправдани. Някои дори се извиняват за купчината грешки, която са измайсторили, докато изливат душата си. Извинени сте.
На контролните в училище - щом контролното не е по български език, можем да зае**м всякакви правила. Те нали учителите казват: "Аз гледам какво знаете, правописните грешки няма да ви свалят оценката, спокойно! " А 'що ли пък си мисля, че на работното място заради това ще ти свалят "оценката" и то доста? !

Не станаха ли много извинените? Така се започва. Както пишеш в скайп, така ще напишеш и молбата си до директора.

Но докъде сме я докарали щом дори по телевизията толкова често се допускат недопустими грешки. Ами в този сайт - точно там, където ни съветват да пишем грамотно в историите си, са допуснати няколко грешки. Ето, вижте:

"Коментари очaкващи одобрение: 2 бр
...
Няма коментари. Ти можеш да бъдеш първия!

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени. "

Е, вие колко грешки открихте?
1. Коментари,!! очакващи.
2. Ти можеш да бъдеш първияТ!
3.... или главни букви,!! няма да...

Пф, запетайки, кой ти ги гледа!?
Забелязал съм, че само двама или трима от моя клас въобще се замислят къде как се пише дадено нещо и 'що така се пише. Започвам да си мисля, че след години ще дойде един момент, в който да си грамотен ще бъде най-скъпоплатената професия. Ами да, като няма кой да изпише правилно заглавията на новините.

Смятам, че ГРАМОТНОСТТА е първата стъпка към ПРОФЕСИОНАЛИЗМА.

Каквото и да пишете, старайте се да го пишете грамотно, МОЛЯ ВИ!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: b8e7d4c715
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм ти проверявала правописа на авторката, но съм сигурна, че е перфектен.
За съжаление това не е достатачно - за да пишеш първто трябва да имаш какво да кажеш. И най-добрият правопис няма никакво значение, когато нямаш послание.
Езикът е, за да ни служи, не ние на него. Това важи за всеки език - той е наш роб и наше СРЕДСТВО. Езикът е в развитие, не е статично същество и се променя в зависимост от това, как мнозинството от хората пишат. Поне така би следвало да се случва. Езикът се променя според нуждите ни, нашия начин на комуникация, не обратното!

Проблемът е, че от 50 години все има по-важни теми от реформа в правописа. Бабичките и дядковците в БАН променят някое и друго правилце, вкарват някоя и друга дублетна форма, за да ни объркат съвсем и това е. Липсва от десетилетия основен ремонт, а къща без ремонт се руши... Хората предпочитат вече латиницата, просто защото там няма пълен и кратък член, във/в, със/с, и тем подобни абсуртни правила.

Например правилото за пълен и кратък член няма никакъв смисъл - още след Освобождението е имало спорове, но не са го махнали. Крайно време е. Същото се отнася за разните правила за у/о в началото на думата - убождам или обождам - е, зависи от дълбочината на У/Обождането. Какъв допълнителен смисъл ви носи употребата на „във“ и „със“ вместо в и с?

Пълно е с глупави правила, които само дават теми на хора, които нямат, какво да ни кажат и споделят.
Няма човек, освен въпросните бабички и дядковци в БАН, който да пише 100% грамотно. Който се съмнява нека направи един тест по езикова култура и се убеди или обеди в собствената си неграмотност.

Моето лично мнение е, че става дума просто за пари, за продаване на учебници, речници и текстообработващи програми. Ако правописът ни беше реформиран според начина на писане на множеството българи, всички щяха да са грамотни и тази дискусия нямаше да я има, но кой ще купува въпросните продукти?

И вместо да размахваме възмутено показалец към съгражданите си заради глупави правописни правила, май е по-добре или да разкажем нещо значимо, нещо интересно, да споделим. Това е най-важната роля на езика - да комуницираме. Дори най-перфектният правопис няма никаква стойност, ако нямаш какво да кажеш с него.

Лаура

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ce86cd59ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Лаура, съгласен съм за смисленото писане, като по-важно от парвилното изписване, но за употребата на съюзите "в" и "с" не съм съгласен. Опитай се да кажеш на глас "в вашия клас" или "до къде стигнахте с строежа". Усещаш ли, че се получава фал? :) Смятам, че хората, които могат да кажат нещо полезно, които могат да разсъждават, са с добър правопис. Какво ще научиш от един неграмотник? Най-много да научиш някой хамалски занаят, някоя простотия или какво не трябва да правиш. :)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 1246de4501
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Лаура, включваш се супер неподготвена! Особено за пълния и краткия член! Именно липсата им би обесмислила много изречения. Факт е, че това правило все още съществува и трябва да се спазва. Питаш какъв е смисълът от "употребата на „във“ и „със“ вместо в и с" Опитай се да кажеш "С сто км в час", например. Успяваш ли? - Май не. А "в вторник"?

"Дори най-перфектният правопис няма никаква стойност, ако нямаш какво да кажеш с него. " - Ха! А замисляла ли си се, че за накои хора, дори и най-великото послание става неприятно за четене, когато има по три грешки на изречение?

И последно, думичката, която искаш да напишеш, е комуниКиране.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa49d935b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Лаура, внимателно изчетох коментара ти.

Първо - не знам защо реши, че съм момиче. Е, в грешка си, както и да е.

Второ - ако наистина нямаше никаква полза от пълния и краткия член, щеше ли въобще да бъдат измисляни. Без тях щяха да се получават двусмислици в изреченията.

Трето - с/със, в/във - какво пък не му е наред на това правило? Допълнителният смисъл е, че не издаваш странни звуци все едно се давиш, ако трябва да прочетеш например "в Варна" на глас. Трябва ли всеки път да внимаваш какво следва, докато четеш?

Четвърто - защо пък да няма какво да кажа? Ето, аз разказвам нещо, което е значимо за мен. Просто каквото и да прочета, несъзнателно го проверявам за грешки. Какво, може пък това да е проблем за мен! Може да имам някаква странна фобия. Не може ли да споделя като всички други? Или ти предпочиташ да четеш само някакви любовни драми - хубаво, и аз имам такава, ще я разкажа специално за теб тия дни.

Пето - не говоря за 100% грамотност. Разбира се, че никой не знае граматиката перфектно. Но чак пък толкова много ли са правилата ни? Толкова ли е трудно да се спазват? Или с инатене мислиш, че ще стигнем по-далеч?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 233d8264d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

5.   Авторе, занимаваш се с пълни глупости. Знаеш ли хората какви проблеми имат, че ни и занимаваш с правописа им? Знаеш ли, че някои нямат какво да сложат на масата, знаеш ли, че децата им си лягат гладни? Знаеш ли какво се случва извън твоя свят? Знаеш ли какво си мислят тези хора - "Да му имам проблема!" И аз искам да ти имам проблема. С две висши съм, смея да твърдя, че съм грамотна, образована, имам понятие от правопис, но какво от това? Този факт оправи ли ми живота? Ами на глупака, който рови в кофите, за да оцелее, мислиш ли, че му пука как се пише боклук или буклук? За него чуждият боклук е спасение, а не правописът. Замисли се.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8a1909f6ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Авторът/Авторката е много прав/а. Например аз съм директорка на училище и някакъв ученик ми изпраща писмо и то е пълно с грешки, а ученикът е отличник, а аз не съм му видяла оценките по БЕЛ ако е по - малък де! Моето мнение ще бъде, че той не си учи правописа и ще му направя забележка. Родителите му ще му се скарат и то ще се почуства зле и ще започне да учи несъсредоточено и ще прави грешки по - често. Няма да завърши с 6 по БЕЛ. Или тъй като дядо Коледа не съществува, а пък учителка на 4 - ри клас е казала на децата, че ще получат писмо от дядо Коледа като го получат и децата го прочетат и видят грешките, а пък те вярват в дядо Коледа ще разберат че той не съществува и ще им стане много гадно.! Извинете ако примера не ми е добър!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa49d935b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   (До номер 5) Мисля, че много се отклоняваш от темата. Значи искаш да кажеш, че не трябва да говоря по какъвто и да е въпрос, защото по света има и по-големи проблеми? И да знаеш - аз съм единственият човек на света, който си няма абсолютно никакви проблеми и се занимава с "глупости" както ти ги нарече. Това е, българинът винаги ще мисли само за себе си, но щом е така, тогава недейте да плюете по държавата, защото така плюете себе си. "... имам понятие от правопис, но какво от това? Този факт оправи ли ми живота? "Непременно ли трябва да имаш някаква полза, за да направиш нещо? Като дадеш стотинки на просяк, оправя ли ти се животът? Като пишеш грамотно, ти запазваш езика ни. Това не ти ли стига?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e008bb13eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Човече, абсолютно си прав. Напълно съм съгласна с теб и те подкрепям. И мен ужаааасно ме дразни, когато почти не успявам да разбера какво са написали хората. А тези, които се нахвърлят на автора, казвайки му, че имало по-сериозни проблеми- това за мен е уникална простотия... По тази логика всички ние трябва да се задоволяваме с пари за хляб и никакъв стимул за развитие. Това не е сериозно! Аз бях в болница една седмица, от където не само, че не ми поставиха диагноза, ами в епикризата ми имаше две правописни грешки в три изречения!! За мен да пишеш неграмотно е сигнал за липса на професионализъм. Случаят, който посочих от болница Токуда го потвърждава.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b03e967799
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Благодаря ви за коментарите!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 75520e5fda
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторът поставя въпрос, над който хората, трябва определено да се замислят. Фрапиращата неграмотност е навсякъде и говори достатъчно. Винаги можеш да си направиш извод, като видиш правописните грешки в нещо написано. И то не говоря за пропуснати запетаи в някое сложно изречение. Няма човек, който да знае перфектно всички правописни правила и за това си има правописни речници за справка. Обаче трябва да си се замислил, че може да допуснеш евентуална грешка, че да решиш да ползваш речника. Основната причина за ширещата се неграмотност е, че не се четат книги и чатенето. Последното е просто върха! И след това в писмените работи виждаш резултат, който е абсолютно смешен, но за хлапето, което го е писало си е в реда на нещата. Това не му е важно, защото така е възпитавано. И лека полека ще стигнем и до основната причина- тотална чалгизация, която си води до всичко останало. Но... "само с хляб не се живее" беше казано някъде и ми се ще да вярвам, че периодът на повсеместната простотия на всички нива няма да е безкраен и все пак някой ден правилното писане ще означава отново нещо.


Ели

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 13aca47cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Авторе, радвам се, че някой повдигна този въпрос! Трябва да го правим по-често, за да видим кога ще светнат лампичките в нечии глави и ще разберат, че те са в грешка, а не ние.
Лаура, пълният член и в/във (или с/със) са проблемни, защото никой не обича да мисли. По-лесно е да си спестяваме усилия, действия, мозъчна дейност, изписването на някоя и друга буква... Но всички имаме интересни мнения и имаме какво да кажем. И ако ограничиш свободата на някого да изкаже страхотното си мнение, то ти ставаш злодея във филма. А някой помисли ли за нашето право да четем грамотно написани мнения? Не, защото свободни са неграмотните им автори, а ние сме робите, които трябва да им осигуряват мирен и спокоен живот. Ние сме долните твари, които да се ограмотяват още от училище, а те са царете на света, които не се напрягат, но винаги са прави и трябва да бъдат хвалени за несъвършенствата си. Ако зависеше от мен, нямаше да спра, докато не образовам всички, които нямат умствени увреждания. Никой не може да преодолее вродения си далтонизъм или някоя опасна генетична мутация, но неграмотността може да бъде изкоренена. Така че защо не отидат да се образоват вместо да бъдат такива дървени философи и да губят своето и нашето време?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker