Каква е логиката да сме тук? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Каква е логиката да сме тук?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 2222 пъти
Здравейте!
Моля всички четящи това да изкажат мнението си или поне да го прочетат.

Човек е ''добър'' когато неговата обкръжаваща среда е от противоположния тип хора, защото нали ''От тръните излизат рози, от розите тръни ''. Когато страдаме се замисляме, когато сме пред изпитания ставаме по поносими към ''добрия'' път и получаваме уроци, когато получаваме зло, ставаме склонни да даваме добро и т. н.

Човек е ''лош'' когато неговата среда НЕ го е предпоставила към шансове по които да изгради морал и ''човечните черти''. Няма реализирана възможност по която да осмисли всички ''ценности'' и да знае как да бъде ''добър''.

Всичко опира до средата в която сме! Някои изваждат късмет да бъдат нещастни, други не. Но виновни ли са? За да един човек е добър, хората около него трябва да са лоши и обратното. Ако всички намирахме граници то тогава нямаше просто да има добри хора!

Седемте смъртни гряха са лакомия, леност, похотливост, гняв, завист, алчност и гордост. Ние не осъзнаваме но малко или много ги допускаме системно.

Всичко това което нямаме ни дава неща които малко имат. Но всички ли трябва да сме ''загубеняци'' в очите на другите? Ако си бял , на Земята си черен, ако пък си черен тук си бял? ! Има много хора които мислят че са добри, но не са.. Човешкия ум няма граници и възможности и може да има хора не мислещи злото на някой, но и те допускат всекидневни дребни грехове. Всичко дадено на Земята може да произвежда грях зависи от използването му. Всичко което ни е дадено е зло. Красотата води до суета, луксът до алчност, високомерие, гордост и дори понякога до други. Шансът за власт събира най-много ''точки''.

За да има добри, трябва да има и зли. Но добрите трябва да бъдат наказвани с нещастие и обратното. Защо трябва да сме добри? Каква е логиката? Колко мисли има в този живот? Но защо всичко това е нужно? Какво цели ''всемогъщия Бог''? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 34a7c16ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   „Каква е логиката да сме тук?“ - няма логика!
Грубо казано - ние сме тук, защото 9 месеца преди рожденния ни ден родителите ни са се отдали на животинските си страсти и едва ли са мислили за „логика“ в този момент.

Много филисофии четеш, но не е зле да преминеш към нещо по-съвременно от Стария завет на Библията. Хвани прочети поне Новия, освен това има Кант, Русо, Данте, Хесе, Достоевски...избери си там някои.

Ще коментирам все пак две от нещата, които си намерила

@ Всичко опира до средата в която сме! Някои изваждат късмет да бъдат нещастни, други не. Но виновни ли са?

Нищо не опира до средата, в която сме, защото всеки сам по себе си е космос. Чети „Малкия принц“. Такива неща като „късмет“ няма. Човек сам кове съдбата си. Въпросът за вината няма значение, когато не можем да променим обстоятелствата и не става дума за престъпление по смисъла на Закона. Човек сам си е виновен или невинен, кой както си се вижда - никой не ни е виновен за нас самите, хората които сме тук и сега, нашето щастие и нещастие.

@Човек е ''лош'' когато неговата среда НЕ го е предпоставила към шансове по които да изгради морал и ''човечните черти''.

Не смятам така. Средата и гените само отчасти ни оформят, от нас самите, ако искаш - от нашата душа, от вътрешния ни разум ще зависи, какви ще сме. Човекът дори в Библията е дарен със СВОБОДНА ВОЛЯ, не забравяй. Понятието „морал“ е субективно и се определя от културата ни. В някои мюсюлмански страни ще те убият с камъни, защото си погледнала и „съблазнила“ някакво момче или си излезнала без фередже. Определено ще си „неморална“ в съответния контекст, но в развития свят не би била неморална, а нормална.
Затова пък „добро“ и „лошо“ са общочовешки разбирания и определено всеки ще определи убиването с камъни на някакво невинно момиче като „лошо“, а деятелите като „лоши“.

Но тук няма да срещнеш много почитатели на философията, хвани и си оплозотвори ваканцията с четене на истински философи

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2265aca24e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами.. като начало аз съм атеистка и не мога да кажа какво цели "всемогъщият бог". Но ще изкажа своето мнение.
Аз не съм съгласна с твоето мнение - обкръжените от лоши хора са добри, обкръжените от добри - лоши. "Някои изваждат късмет да бъдат нещастни, други не. " - кое му е хубавото да си нещастен? Къде е късметът тук? И така нататък...
Няма човек, който е изцяло добър или изцяло лош. А кое ще вземе връх над другото зависи изцяло от този човек и неговите преживявания. Хората имат право на избор, само че не винаги го осъзнават. И наистина и средата е важна, но наистина ли си мислиш, че едно дете, родено и отгледано от добри хора (тоест обградено от тях) ще се превърне в някой лош? Та това е просто нелепо!
Това, с което съм съгласна, е че добрите хора най-много си патят. Аз самата съм много добър човек и наистина често ми забиват нож в гърба. Това ме научи да не раздавам добротата си просто така. Аз съм добра, но не съм нещастна. И хората около мен не са лоши. Всъщност имам добри приятели, прекрасни родители... и едновременно с това познавам и лоши хора. Май малко си противореча, нали? Сега да обясня качествено - няма как някой да бъде обграден само от лоши или само от добри хора. Характерът не зависи от средата.
Ние сме това интересно същество човек. Ние сме смесица между доброто и лошото. Във всеки има и от двете и в кое се вслушва зависи от самия него.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: dd01dd4ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Автор : Не се бях замисляла толкова добре като теб. На 13 и половина съм и ми станаха много интересни книгите за които си писала какви други има и къде мога да ги намеря?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 34a7c16ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До автора - тук можеш безплатно да намериш книгите, които те интересуват - http://chitanka.info/books/category/filosofia

Съветвам те да почнеш от Русо, не се чете лесно, но поне няма да живееш като слепец.
Интересна за четене е

„Тъй рече Заратустра“
Книга за всички и никого
Фридрих Ницше

Тя е за източните философии, за будизма.

Ако ти е твърде сложно, опитай с някои от съвременните - Тери Пратчет си е един вид философ, но признавам - не обичам жанра му.
Любима книга ми е „1984“ на Оруел
http://chitanka.info/search?q=1984

В него авторът е описал още през началото на 20 век. феномени от съвремието, на които НЕ Е БИЛ СВИДЕТЕЛ - ще познаеш комунистическата диктатура тук, но и съвременното фейсбук-общество, в което всеки знае всичко за всеки. Има и любовна история, лесно се чете.

Не мисля, че е рано да започваш с такава литература, сега се оформяш като човек и само така ще можеш да имаш достатачно в главата, за да не се превърнеш в удобен инструмент в ръчичките на някои манипулатор. Ако сега не четеш, ще съжаляваш после и имаш потенциал да се превърнеш в „дървен философ“ - да повтаряш като папагал заучени фрази от лелки и бабки и кой знае - можеш да се превърнеш в поредното заблудено човече, което тук да възхвалява разни , комунизми, диктатури, убийци и ненормалници.
Умът, главата ти са най-голямото оръжие и капитал. Няма по-страшно от духовната нищета и бедност. Ако съумееш да развиеш ума си, ще можеш да се противопоставиш на всеки, който иска да те нарани и използва, а и самата можеш да станеш манипулатор.


Приятно четене!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5338adeedb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Виж, по света има милиарди души, а ние сме на тая земя от хиляди години. И през всичкото това време голяма част от тия хора, които са живели в тая дупка (земния живот), са си блъскали главите, за да разберат какво аджеба е намислил всевишният. Ако смяташ, че тук някой ще ти даде отговор, хм, шансът клони към минус безкрайност. Прекалено много мислиш, но от личен опит ти казвам, че ще свършиш като мен с депресия, непълноценност и само с един извод - човекът е нищожна прашинка в цялата Вселена, като всяко атомче в твоето тяло. То няма потенциала да проумее защо ти се храниш, защо ходиш на работа, защо спиш и т. н. И никога няма да го има. Ако е трябвало да знаеш замисъла на Бог, то ти щеше да имаш неговия потенциал, т. е. да си нему равен, а това противоречи на действителността. Факт е, че ти си човек. Ако ще и извънземно да си... същата работа. Целият свят се води по закони, има логика накъдето и да погледнеш, значи има логика да сме тук. И Кант, Русо и подобни не са съвременни изобщо, да се обърна към номер 1. И вярно е, че имаме свободна воля, но тя няма силата да променя някои много важни неща, които още наричаме съдба. Да, съдба има и древните още са го знаели.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 34a7c16ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   От номер 1 - чети повече и не говори наизуст.
Особено чети Библията, там е основата на нашата цивилизация. Съдба няма. И ако библията ще разбереш, че точно свободната роля ни доближава до Бог, това е божественото ни качество, заради което Адам и Ева са били изритани от Рая.
Русо и останалите философи са следващата стъпка след Библията, това препоръчах на Авторката. Тери Пратчет ни е съвременник!
Вземи си хапчетата, те ще ти помогнат за депресии. Философия се чете, защото човек има интереси, не за да си лекува болестите. От опит ти казвам - да вярваш, че нищо не зависи от теб, че си жертва на съдбата няма да ти донесе нищо. Вземи съдбата си в ръце и стани ковач на живота си - може би затова си тук.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5338adeedb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 5 към 6 - вероятно коментарът ти е адресиран към мен.

"И ако библията ще разбереш, че точно свободната роля ни доближава до Бог" - никой не го отрича това, така е, но в края на краищата не сме богове и затова някои неща не зависят от нас.

"Да вярваш че си жертва на съдбата няма да ти донесе нищо" - не е необходимо да вярваш, че си ЖЕРТВА на съдбата, по-скоро си нейна рожба. Съдбата е отредена да се учиш, душата ти да добива опит в земния живот. Иначе много ясно - ако можеше да избираш между трудното и лесното, естествено, че ще избереш лесното и нищо няма да научиш.

"да вярваш, че нищо не зависи от теб" - в коментара си не казах НИЩО, казах някои неща. Погрешно е да си мислиш, че човекът има само свободна воля или само съдба. Напротив - той има по малко и от двете. Ако например падне комета на Земята, ти с твоята свободна воля как ще промениш съдбата си да пукнеш? Не можеш.

И за финал - приказката, че човек сам кове съдбата си е вярно дотолкова, доколкото под съдба разбираш свободна воля, което е погрешно. Има се предвид, че човек има известно право да променя някои неща и ако си причини нещо лошо чрез правото си на избор, то той наистина сам си го причинява. И обратното - ако си донесе успех, то наистина сам си го е извоювал.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 653d91622b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Никога не е имало комунистическа диктатура. Тая книга може да я пропуснеш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2b30261775
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   8, не си ти този, който ще каже имало ли е или е нямало диктатура у нас, а историята. ООН и самият Тодор Живков осъждат комунизма и диктатурата у нас през 89-та.
Иначе - нахлуване на армията на друга държава убиване на цялото правителство и държавния глава (принца регент) налагането на правителство, конкституция БЕЗ ИЗБОРИ фалшифицирането на избори 50 г. = ЧИСТА ДИКТАТУРА с диктатор

ЧИСТА ДИКТАТУРА комунистическа идеология = чиста комунистическа диктатура.

Какво не ти е ясно?

Да не мислиш, че сме имали комунистическа демокрация? Комунизмът и демокрацията се изключват, защото самата идиология предполага планово стопанство и централизирана власт, което с демократичен процес не може да се наложи.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a39d32ad5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Комунизмът единственото спасение на света.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 96ab7b5337
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 10, ако светът е гетото, в което живееш, а ти си от хората с дребни бедни душички, чиято цел е само да изрупат хляба за деня - да, комунизмът ще те спаси!

Аман от тъпанари в таз държава бе!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5338adeedb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защо винаги изкривявате темата до политически спорове!? Не му е тук мястото, има такива теми колкото щете, идете там да спорите! Факт е, че по време на комунизма има недоволни, факт е, че и сега има недоволни. Светът е шарен, хора всякакви, няма угодия.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a39d32ad5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   11, какво ли знаеш ти. Не знаеш какво е комунизъм, точно за това не ми се влиза в спорове с теб. Не можеш да разбереш какво е това, дори и целия интернет да преровиш. Хляба си го хрупаме и сега. Жалко само, че сте забравили препълнените паници. Еснафското самосъзнание не може да разбере за какво става въпрос. грешни представи имаш

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 6e694a8ea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 9?
Коментара ти ме кара да те съжалявам, теб и подобните с натрапено от мама и татко мислене. Към номер 10 - Едва ли преди хората са се борили да хрупат нещо, което им е било осигурено, но да прав си! Сега хората искат да хрупат хляба, а докато хрупат си спомнят за средата на 70-те когато можеха да прибавят и някое бутче към хляба( Тия които са живяли по онова време помнят)
Сега не хрупаш ли хляб? Ти не слушай какво ти е говорил баща ти, понеже са махнали частната собственост от кафенето му. ;-) И номер 9 не препоръчвай книги, в които пишат за диктатури на неприложени идеи. Комунизъм в България никога не е имало, за това ставате смешни като пишете с такова убеждение и гордост. Препоръчваш книги на авторката ама не си седнал да четеш, че имаш нужда. :(

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker