Къде да се преместя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Къде да се преместя?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 4048 пъти
Здравейте! Реших да се преместя на друго място, защото на сегашното ми живея от 30 години и за мен е изчерпано като социална и околна среда. Приятели и познати се пръснаха по света, а с малкото роднини около мен не сме в кой знае колко близки отношения. Няма нещо, което да ме задържа, освен удобството на известното. Уточнявам, че не става въпрос за премествне в чужбина - оставям го като краен вариант. Разглеждам из нета населените места в България и си оформям предварителни впечатления, но ми се иска да видя и други мнения. Трябва да уточня, че работата ми е свързана с интернет и не я взимам като определящ фактор, защото почти навсякъде има интернет покритие. Какво ще ме посъветвате? Вие къде бихте се преместили, ако имахте възможност и защо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: f3183839b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ... първо, поздравления за решението ти... а иначе.... всеки има своя вкус, който с времето неминуемо се променя, . лично аз харесвам равнината и морето... североизточната част ми е любима.... сподели все пак в коя част си... ЗАРА

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3cb978f91d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз бих отишла из Родопите-хората там са мили и добри. Или към морето-Варна, Бургас.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 70103a2c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Подкрепям номер 2 - аз съм от Родопите и живея край морето. От Родопите препоръчвам Средните и Източните. На Запад няма какво да търсиш, но градовете не са големи, хората се познават. Да живее човек там е много евтино, но трябва кола, липсва инфраструктура. Към Гърция е лесно обаче да се ходи.
И все пак...бих избрала морето - има големи градове, където нещо се случва - има културен живот преди всичко. Успех

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 78e5386cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако търсиш спокойствие и природа -Велико Търново, Банско.

Ако можех бих се преместила в София главно заради развлеченията и работата, моят град не е много голям и е доста скучно и няма работа за мен.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa6f06d9a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Сменяй държавата пич, след време ще си биеш главата защо си остнал в чалга култура толерираща цигани и простащина

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f3183839b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   ... 4 какво спокойствие и каква природа във В. Търново.... та там е скука и калдаръми.... дори няма къде да се разходиш нормално... ЗАРА

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa6f06d9a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Зара по-голяма простотия не бях чел скоро, задмина другите две стринки, Ели и Маги...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 1c0f360e49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Чуек, Барселона е друга вселена!!!
Иначе в БГ - Варна.
И дим, дим, дим да те няма :)))
Успех!!!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f3183839b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   ... 7 ако всички стринки бяха като мене, коя ли би ти обърнала внимание.... :).... и да не пропуснеш да разгледаш Търново.... леле, ама ти сигурно и там живееш.... :)... ЗАРА

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e96912a099
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора:
Наистина, ако е спокойно мястото ми допада, но да не е прекалено спокойно. Все още не съм достигнал до нужните духовни висоти, за да се изолирам от обществото. :D Досега съм живял предимно в централната, равнинна част на страната и предложенията ви за море или планина, наистина ми изглеждат като добра промяна. Родопите също ми допадат, но предимно лятото, защото съм зиморничав. Ако имах възможност щях да си взема имот и на двете места, но за сега изборът ми ще бъде между Варна и околността, и Бургас и околността. Според вас къде е по-добре - в самите градове или наблизо до тях?

Да сменям държавата също не съм го отписал като вариант, само ме притеснява по-малкия шанс за социалните контакти, породен от различния етнос и проблеми с комуникацията, заради езика и акцента. Работил съм малко в Германия, хубаво и подредено е, но тепърва на 40 години да създавам контакти там и да се устройвам, при положение, че в България ми е в пъти по-лесно да намеря контакти и да се справям с всичко, което ми се наложи - не виждам защо да си усложнявам живота. Евентуално веднъж, два пъти в годината на екскурзия в чужбина ми е достатъчно.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f3183839b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   ... и ще подминеш Търново... ;)шегувам се, разбира се... а иначе добър избор, особено Варна... широкия център без крайните панелни квартали... и да прав си;на 40 е глупаво човек сам да си усложнява живота.... за каквото и да е... ЗАРА

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 70103a2c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, сега по-скоро можем да ти помогнем, информацията ни беше нужна. Прав си за чужбина, и със Зара съм съгласна.

Иначе - между Варна и Бургас - избери Варна и то центъра, ако не си семеен, особено ако имаш средства за собствено малко жилище. Това е и добра инвестиция, защото вече не са останали парцели и цените ще скачат. Ако работиш от вкъщи е много удобно, защото е пълно с магазинчета, малки кафенца с WIFI и като те „запари шапката“ можеш да работиш и от там. Много е удобно и за паузички, но има и доста хора, които са си направили бюра в гаражчета и имаш достъп до всякакви услуги, материяли и джаджи дори без да палиш колата. Препоръчвам Гръцката махала (спокойно, живот в абсолютния център, но като в парк) или т. н. Генералски квартал, всичко около „Червения площад“ и кварталчето над Спортна Зала е симпатично и централно. Можеш в началото да вземеш нещо под наем и да си се ориентираш. Градът е с богат културен живот през цялата година, покрай студенти и „тарикати“ има и много интересен бухемски „лайф стайл“, което липсва в Бургас.

Бургас може доста да е дръпнал в последно време, но там никога няма да го има този начин на живот, интересни хора с интересни (измислени) истории, освен това хората са много контактни и отворени, ако умееш да слушаш и се правиш, че вярваш. Заговарят те навсякъде, все са в „помощ“ или поне се опитват.
Бургас си остава работнически град и няма да може да привлече хората на изкуството, хората с пари и претенции. Той и чисто географски не е интересен - близо е до Турция и вече можеш да видиш и табелки на турски език. Преди 3 месеца бях там и няма база за сравнение. И във Варна се говори много турски, но няма табели и турска общност, защото там турско говорящите не са турци, а християни, избягали от Турция. Освен това покрайнините не са застроени с бункери и има девствени плажчета на север, красоти, тайни местенца. Не ти трябва кола, ако не искаш да обикаляш, но може и да си наемеш или да се уговаряш с приятели. Варненци събота и неделя са по селцата и с удоволствие си делят разходите.
Иначе, в Родопите не е нужно да си купуваш нещо. Можеш да прекарваш летата там, да си наемеш да кажем в Пампорово апартаментче и да се радваш на прохладност - 25-27 градуса, когато във Варна са 35 .
Просто си събери нещата и поживей под наем. Казвам ти - ще се влюбиш във Варна, интересно е дори извън сезона, когато остава(ме) само тарикатите, чайките, уличните котки и дупките по улиците, за да имаме, кого да псуваме. Имаме си и квартални роми, които май живеят в един гараж, които като те видят с кофата за боклук предлагат обслужване - не носиш сам. Аз веднъж така се зарадвах, че ми отмъкнаха боклука с кофата (беше от метал)... Иначе хората им оставят до кофата с боклук хранителни продукти.
Смях ти казвам, просто по-шарен живот. Имаш го и провинциалното в кварталчето, малките магазинчета с лелки, кафенцата, и сити живота - МОЛ-ове, дискотеки, каквито забавления могат да ти хрумнат. По-евтино няма да стане, има студенти, хора на науката, особено лекари и зъболекари, които си пишат докторантури, има шики-мики, но малко по-насевер го има и селското, спокойното, което не е бетонирано и окончателно разрушено. Който може да си го позволи, иска да живее там, това е положението. От личен опит мога да кажа, че за около 2 седмици си направих и компания. Сега съм на път да си отворя и офисче, защото не ми се работи повече от вкъщи. Градът има и много добра (за страната) инфраструктура - летище, гара, автогара. Влаковете до София са доста добри, дори с климатик последно, когато пътувах. Купуваш си билет за първа класа и си почти сам и с компютъра можеш да си работиш следващите 9 ч., да четеш, да говори с хората...

Наемите са много по-ниски от преди. Успех

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f55a97b221
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторе, разбира се, че варналии ще кажат Варна, бургазлии-Бургас, а Софианци ще предложат града, където имат повече приятели и познати. Иди поживей до нова година в единия град на квартира, поживей до май месец в другия и сам си прецени кое ще ти хареса.
Според мен е по добре извън града, близо до него в първото село, защото там мога да си позволя и спокойствие и да ползвам това, което ми трябва от града. Ще имам по малко съседи и няма да се налага да се съобразявам на кой детето му ревливо нощем на кой котката му е в нервна криза и мяука денонощно. Но това е само моята мечта за сега не мога да си го позволя и живея в блок.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: bd60930038
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Хи-хи, вече ще се избиете за автора, :Д, за преброяването след 10 години ли се мъчите да го привлечете? :D:D:D

Предложих Търново, защото за мен лично е един най-красивите бг градове, не съм ходила от доста години вероятно се променил, но кое не се е променило в тази д-ва.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 70103a2c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   14, Търново не се е променил, това е проблемът, а едно е да минеш там на детска екскурзия, друго е да живееш там - на гъза на географията, а като се приберат лятото студентите да умираш от скука.
13 е прав, и аз това препоръчах - под наем да поживее автора, но нека почне от Варна, защото ще си загуби времето в Бургас. Аз съм минала през неговото и след 2 седмици в Бургас ме стегна „шапката“, да не говорим за ненормалните туристи, пияни работници, които обикалят из града. Има само един приличен ресторант (в центъра). Другото е народно му. Много мислих, защо е така, макар че много хвалят този град последно време - просто там липсват елитни университети, болници, хората на изкуството, хората на бизнеса, които Варна е успявала да привлече. Затова пък половината граждани са турци, което няма лошо, но те са по-скоро хора на пристанищната работа, отколкото на културата и науката. Половината правителство сега управлява страната от варненски, не от бургаски плаж, да не забравяме.
Има още нещо, което ми стана ясно още като навремето четох „Железния светилник“ - тогава още богатите индустриалци, нацистите, аристократите са се заселили във Варна - да не мислите, че не са обиколили цялото крайбрежие и не са си избрали най-доброто (всичко е било празно тогава, властта им неограничена). После и комунягите си избират да си почивкат тук, а простия народ го пращат да бачка на юг. Софиянци са най-хитрите българи, щом натрупат някой лев, гледат да си вземат имотче във Варненско. Така градът се пълни с два вида тарикати и най-хубавото - хората идват от къде ли не и така всеки търси приятелства.
Но както и да е - комбинацията море/планина е най-добра. Комбинацията българско черноморие/Родопите е оптимална, сега зависи от автора, кой влак ще хване.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa6f06d9a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Намери си самотна пещера в Рила, щом Иван Рилски е успял и ти ще можеш...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f55a97b221
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Брее №12, 15 учудвам се колко мразиш Бургас. Аз №13 в момента съм бургазлия и не плюя Варна, за разлика от теб а уважавам мнението на другите. Живял съм във Варна преди 10 години за около три месеца и не ми е харесало, аз избрах Бургас. това означава ли, че съм пиян работник. Бургас има университети, който на автора не са му нужни защото е около 40 годишен, и 8 болници за лежащо болни и 5-6 поликлиники, и хора на изкуството, и хора на бизнеса. Не е вярно за турците, работниците в пристанищата са общо 400. Варненските пристанища са по големи и вероятността там турските работници да са повече е по голяма. Да не забравяме, че другата половина от правителството е на бургаските плажове. Телевизиите седмици наред предаваха сутрешните си блокове от бургаския плаж тази година, от варненския и едно предаване няма. Имаме много фестивали и забавления организирани от общината, дойде ли на спирита? и така нататък и така нататък.
Авторе Имам идея, гр Обзор е по средата между Варна и Бургас и е с морско планински климат, лятото вечер е студено като в планината наблизо е гората така, че решения много.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: df016147be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Няма Варна, няма Бургас. Хващай самолета и заминавай за Ню Йорк. Там е истината :))))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f55a97b221
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Варна авторе зимата е много сурова, по лошо е и от Родопите и от Смолян, пренаселена е, рекламата на варналийката е че ще пътуваш с влак до София 9 часа, за разлика от Бургас за 6 часа си в София с влак. Не забравяй щом си зиморничав провери разликите в температурите дори през лятото в Бургас е по топло и морската вода е по топла. Е да благодарим на варналийката дори и лошата реклама си е реклама.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6d631bc637
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   От автора:
Искрено ме развеселихте с обоснованото си противопоставяне. :) Накарахте ме да погледна на приказката "всеки си хвали неговото" от друга страна - всеки най-добре познава предимствата на своето място и то в в детайли. Смятам да ви послушам и докато търся жилище ще поживея на квартири, ще обиколя, ще разгледам, ще събера впечатления и от местните, за да усетя къде най-много ще ми допадне. Благодаря ви за съветите и ако имате още предложения и мнения по въпроса, ще се радвам ги прочета!

Между другото ми е интересно, вие морските хора имате ли желание да се преместите другаде и къде? Не ви ли омръзна това море? Чувството, че живеете на курорт не ви ли убива желанието да ходите на почивка? :D

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f55a97b221
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Аз като Бургазлия не приемам Бургас за курорт, когато живееш на такова място дори ти се ходи на почивка другаде. Това са големи градове и в тях обикновения гражданин не се чувства на постоянна почивка. Макар, че има предимства да се разхождаш всяка сутрин 6 часа покрай морето, да посрещаш изгрева, все пак знаеш, че не си на курорт и в 7, 30 трябва да тръгнеш към работното място.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: c54ea06952
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   19, аз съм смолянчанка, живееща във Варна - Зимата в планината е къде-къде по-сурова, оставали сме откъснати от света за по 1 седмица, а сме окръжен град, за селата да не говорим. Имам право да правя сравнение. Има вятър само във Варна и бури, но не е чак толкова зле, само в определени дни. В планината като те хване (като тази зима), може да те държи с месеци.
И понеже съм планинец, избрах да живея на морето. Най-добра е комбинацията - хубав голям град море инфраструктура готини хора лайф стайл. За мен това в България се предлага само от Варна, може би и от Бургас, но след 10 г. Нека авторът да поживее и на двете места за месец и ще се убеди.

В планината пък са много хубави лятото и зимата, ужасни са межднинните сезони и, ако не си фен на сняг и хладно лято.

Перфектната комбинация за мен е да живееш или във Варна, или ( мен да мине ) - Бургас и да ходиш за по един месец зиме и лете в Родопите, но да си там в къща за гости и да не купуваш свои имот, освен ако не е на смешна цена. За „Средните“ (няма такова географско понятие строго погледнато) и Източните Родопи мога да гарантирам, че човек може да остави имота си неохраняван, нищо няма да се случи. И за Варна важи това в последно време, зависи от квартала и имота. За Родопита мога да гарантирам, че е прекрасно място, но за почивка.
Златоград е също много хубав град, близо е до гръцките морски курорти - кой знае, можеш да ги съчетаеш.
Зависи от средствата.
Ако не си ограничен - Варна (Бургас) почивки за месеци на планина. Успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker