Тъпотата е зло - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14369)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Тъпотата е зло
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 1710 пъти
Тъпотата е зло, което все по-често ни сполетява напоследък. И вървим бързо към третия свят, откъдето измъкване почти няма. Не става въпрос само за образованието, човек може да е образован, но да е кух като лейка, а за бедността, която превърна голяма част от средната класа – хора по принцип с голям потенциал – в животни, които мислят само за прехраната си и съответно затъпяват прогресивно. Толкова сме тъпи, че за двайсет и две години не се научихме да си избираме управници, ама всеки си заслужава участта. Но всичко тръгва от дребните неща, неща, които сравнително лесно могат да се променят.

Ето например един човек, който пише „детствена” вместо „девствена” и на всичкото отгоре настоява, че е прав, трябва да бъде оплют публично и да бъде пратен в първи клас. Имаше и един, който пишеше „шчупено”, вместо „счупено”. Колко ли книги е прочел в живота си. Няма нищо чак толкова страшно да си полуграмотен, но човек може, както правя аз например, да си пише в Word и после да си коригира подчертаните думи, за да не се излага.

Аз също правя правописни грешки. Въпросът е да не се приема това като нещо съвсем незначително. Не е хубаво да си неграмотен, това е голяма крачка към тъпотата, а тъпотата е зло и води неминуемо към мизерия. Не че интелектуалците в България живеят добре, но това вече е друга тема.
Та за тъпотата.

Вчера щракам аз каналите и попадам на някаква селска пръчка с усмивка тип „мамо, дават ме по теуевизията”, която пее:
„Искам мъж, ама да го може,
а ако не може, поне да има пари, Боже.”
Не трябва да свикваме с тъпотата, все нещо може да се направи. Колко трябва да си кух, за да си клатиш коремните мазнини на такава песничка. По националното радио „Дарик” ми пускат само песнички за американски тийнейджъри от малцинствен произход, на лош английски, изпълнени от дебелогъзи убавици с лъскави очички. И само: „О, йе, у бейбе”. И разни амбарели. А стига де! И пак по „Дарик”. „За футбола и спорта”. Това ми звучи като „за десертите и храната”. А имаше една реклама по телевизията. Някакъв каза: „Всеки знае, че една сграда започва от кота нула”, или нещо подобно. Ама като не знаете, питайте бе. Кота нула е нивото на първа плоча, а докато се излее първа плоча отиват поне 20% от парите за сградата. Пак по национална телевизия. Щели да дават филма „Зъл умисъл”, само дето „умисъл” не е от мъжки род. Някои ще кажат, че издребнявам, но дребните камъчета обръщат колата. Първо търпим тъпотата и непрофесионализма,а после те се засилват и засмукват всичко около себе си, превръщайки ни в бананова република, държава на батковци, братковци, мафиоти, мошеници и тарикати.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: d8f1454bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Знанието е сила! Незнанието - още по-голяма сила!

Абсолютно си прав/а, човеч/к/е!

Мен особено силно ме дразнят журналистическите изцепки. Като гледам в областите, в които съм компетентен какви глупости пишат, направо ми настръхва косата като си помисля какво е положението с темите, по които не съм компетентен и се надявам нещо да науча! За правописните, пунктуационни и стилистични грешки да не говорим - за мен журналистите трябва да са едни супер-грамотни и ерудирани хора, при това - с активна гражданска позиция, понеже те до голяма степен формират гражданската позиция на тези, които ги мързи да мислят (~90% от населението), а не някакви полуграмотни сервилатчета на властта или на шефа...

И, автор/к/е, не е необходимо да пишеш чак в Word, за да ти коригира грешките SpellCheck-а! Качи си за браузър Google Chrome - там не само прави въпросните проверки, но си е включен и по подразбиране (ето, сега ме оплю за думата "сервилатчета"... Знам че няма такава, освен ако не визираме умалителното на салам "Сервилат", но аз имах предвид "малък, сервилен човек")

Ще ти разкажа и една история, случила се на мой приятел, който работеше в "Арома" преди 10-ина години. Та от една дефектна серия на въпросната козметична фирма, на една тетка и опадала косата. Тя толкова се ядосала, че решила да съди фирмата. Шефовете като видели, че работата не се развива добре за тях, решили да направят извънсъдебно споразумение: на официално събрание да се извинят на госпожата за причинените неудобства и да и подарят перука, докато й порасте косата. Задачата за написването на тази прочувствена реч била възложена на моя приятел - тогава млад служител там. Човекът много се притеснил, понеже му било за пръв път - писал, брисал, ползвал SpellCheck-а и накрая се получило нещо, което му звучало задоволително... Започнало въпросното събрание и официалният говорител на компанията започнал да чете речта - колко много съжаляват и се извиняват дето й е опадала косата на лелята, и как в знак на извинение и за компенсация ще й подарят ПЕРКА, докато й порасне косата... Всички се стъписали, а лелята изригнала като вулкан как така нелепо се гаврят с нея, и наистина ги осъдила.

Така че - понякога от една запетайка може да зависи нечий живот. Никога не го забравяйте!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2b61e71327
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   №1, ХАХАХАХАХАХХА, историята с перката ме разби :D:D...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3faa5a8ab9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Неграмотните хора, които са на възраст над 18 години, можем да ги броим за вече изпуснати. Щом не са пожелали да се научат в училище, едва ли ще го направят извън него. Та значи трябва да гледаме към младите. А какви са днешните тийнейджъри всички знаем, какво е нивото на образователната ни система също знаем. Е, докъде ще стигнем и аз не знам. Все пак надеждата умира последно. Авторе, ако искаш можеш да погледнеш една стара моя тема "Езикови норми ли, пфф". Поздрав за ПЕРКАТА.

dafuqman

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f7f4625ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Държавна политика авторе, тъпият народ лесно се води. Ако са малко по-умни ще се съберат и заедно ще искат. Така са доволни за единия хляб да бачкат.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b00e0e7899
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Някога бях чувала, че най-големият автогол на комунизма бил, че образовали хората.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker