Производителността на труда - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Производителността на труда
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 2453 пъти
Ако може някой да ми обясни.
Наскоро излезе изследване, че производителността на труда в България е 43% от средноевропейската. А във Финландия била 109%. ОК сигурно е вярно. Тогава и заплатите трябва да отговарят на тази производителност. Значи средната заплата в България следва да е поне най-малко една трета от финландската или 43 процента от средноевропейската, т.е. 1000 евро или 2000 лева. Минималната следва да е 60% от средната по европейските правила - тоест 1200 лв или 600 евро - такава ни е производителността.

В България обаче минималната заплата е 290 лв, а средната 700 лв. Къде отива разликата? В джиповете на мутрите и в хотелите и банките им.
Цените на горива, хранителни продукти еднакви, даже на места в Европа по евтини. Къде е проблема българинът да не си взема полагаемата му заплата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6bda3c35b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Забравяш и още един момент, в България има много голям сив сектор, ако и той се изсветли, може да се окаже, че производителността ни надминава много европейски държави. Отделно, че нашите псевдо-бизнесмени, предпочитат да инвестират в Армани, Ролекс и Порше, а не в подобряване на производителността, условията на труд и обучения.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f5e82df266
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   „Тогава и заплатите трябва да отговарят на тази производителност. “

Ти забравяш, че заплатата е цената за ресурса труд и като всяка цена се формира като функция от съотношението между търсене и предлагане и редица други фактори. Производителността е само един фактор в тази функция, не е самата функция.
Ако вдигнем заплатите чрез синдикални стачки да кажем (като в Гърция), то малкото работещи ще взимат големи заплати, но масата хора ще са безработни. Какво ме топли, че Иван и Драган взимат 2500 евро, защото са стачкували, когато аз няма да имам и 1 евро доход като безработен млад човек. Икономиката ще се срути и фирмите ще си преместят дейността в Китай или Индия, защото там Чу Ли и Чукчи ще работят за 25 евро, няма да скачат за 2500 и така Иван и Драган ще останат с доход 0 евро, докато Чукчи ще има какво да яде, ако не друго . Всички губят, най-вече бедните, ниско квалифицираните. Богатите и хората с добра квалификация ще се преориентират, но бедните и необразованите са лесно заменими - в Индия има цял милярд от тях. Те биха работили за 1/10 от твоята заплата и са също така производителни (ниско производителни).

„инималната следва да е 60% от средната по европейските правила - тоест 1200 лв или 600 евро - такава ни е производителността. “

Минимални заплати в много държави няма, но там заплатите пак са над средните в Европа. Синдикален мит е, че налагането на минимални заплати ще донесе стандарт в страната. Просто цените се вдигат и стандартът си остава същият. Забравяш също, че разходите за живот у нас са много по-ниски от средните за Европа. С 1 Евро можеш да си закупиш у нас 30% повече стоки и услуги от средното в Европа. Да, стандартът ни е по-нисък, няма спор, но стандарт се гради с години, не се изисква и не се извоюва, освен ако не срещнеш Дядо Коледа. Аз лично не вярвам в него. Ако го видиш, кажи му, че заслужавам 4 бона заплата.

Жан Виденов опита да задоволи претенциите на такива като теб, авторе - почна да печата парици и видя, какво стана - пълен фалит на държавата, населението и деградация на обществото. Какво спечелиха масата мърморковци, когато заплатата им стана 100 000 лв., а 1 долар беше 3000 лв? Какво спечелиха пенсионери, работещи? Абсолютно нищо! Днес зад всяко левче поне знаеш, че имаш хлебче, стойност. Не винаги е било така. Дори през така любимия на хора като теб комунизъм не е било така, иначе щеше да има кола и панелка за всеки със спестявания, за всеки хубави дрехи, обувки, почивка в чужбина. Майка ми е имала 30 бона на книжка, една панелка се е водила 10 бона, един трабант 5 бона, ама какво я е стоплило това - панелка само с 15 год. чакане, с връзки, трабантче също. В крайна сметка обикновенните хора са имали едни напечатани хартийки и не ги е топлило, че енин ауспух е бил 5 лв., когато никой не се е погрижил да ги произведе. Гледай филма „Баш майстора“ - там ще видиш много примери и ще се посмееш.

„В България обаче минималната заплата е 290 лв, а средната 700 лв. Къде отива разликата? В джиповете на мутрите и в хотелите и банките им“

Вярно, у нас само 10% от печалбите на фирмите стигат до работниците, в Германия са 90%, но там работната сила е сравнително дефицитна, капитал има предостатачно. У нас не е така - има много безработни, но капиталът е скъп и ценен. Лихвите за бизнеса са 15 % (ако ти дадат кредит), на Запад лихвите са 1%. Капитал има предостатачно, работници няма.

Хайде, хайде - никоя мутра не дойде да вземе заплатата на майка ти - истината е, че у нас всички гледат да скрият доходите си, не само мутрите. Парите им идват от разни далавери и разни незаконни дейности, което не е добре, но мутрите не са дошли да ни вземат заплатите, напротив - доста от тях са от години със законен бизнес и плащат стабилно. Определено те са отрицателно явление, но също са и временно явление.
Мутрите дори са жертва малко или много на социален натиск да плащат повече (на приятели, на познати, защото какво ще си помисли мама, леля, чичко) - мутрите са съвременните чорбаджии. Не са определено добрите герои, но като ти се разболее детето те ще дарят 10 бона на сметката ти анонимно, ще сменят покрива на църквата и ще наемат сестра ти, защото е самотна майка.
Не случайно западните компании плащат по-ниски заплати от мутрите. Тях не ги е грижа, какво ще каже леля и баба, кой е приятел и кой не и кой е забременял на 17 - те плащат пазарна цена на труда и не наемат самотни майки,.

И днес дефицитни специалисти получават у нас почти европейски заплати, с които могат да живеят добре, и днес има хора, които печелят съвсем честно добри пари, и да те е яд, и да не те е яд - такъв е животът. Стегни се, защото с мрънкане до никъде не се стига.

Моето лично мнение е, че гъз знае 2 и 200. Човешките потребности са неограничени. И в развитите страни ще намериш предостатачно мрънкала, които си живеят обективно погледнато много добре и пак не са щастливи, защото Гарабет има повече.
В крайна сметка човек трябва да тегли чертата и да разбере, кое е важното в живота. Да консумираш и бачкаш като идиот, или да имаш стабилен и щастлив личен живот, приятели и време за себе си.
Аз лично не завиждам на мутрите например, защото техните годинки са преброени, живеят в страх, силно са ограничени като личности. По-страшна е духовната бедност от материалната. Който има покрив над главата си, сигурен хляб, здравни осигуровки за мен е човек с добър стандарт на живот. Всичко отгоре е екстра. Въпрос на способности, желание е да ги постигнеш или не. Има хора, които са щастливи и с малкото. Важното е човек да е щастлив, а ако е непрекъснато недоволен - няма начин. Нито можеш да изядеш повече, нито да си носиш имането в гроба. Живей днес, тук и сега.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От автора благодаря за коментарите.
№1 темата ми е за производителността на труда, сивият сектор е съвсем друга тема, но си прав, че шефовете инвестират в поршета и лукс, но ма йтова от държавата трябва да се узакони да са длъжни да дават на работниците си 90% от печалбите или всички работници да се вдигнат.
№2 Доста дълъг роман, от който почти никакъв смисъл. Не се хващам да те опровергавам за всичките глупости дето си описал, защото ще трябва да пиша три дни. Дали съм или ще се квалифицирам си е моя работа. Темата е за хората на минимални заплати, хората със средни заплати, който също са нужни на България с труда си. Те са наши, българи, който мизерстват. За теб може да е нормално учителката на детето ти /квалифициран служител/ да взема 450лв заплата, но за мен не е.
За мен не е нормално заварчик, монтьор, мебелист, тракторист, шофьор, багерист, кранист и др. на 650лв заплата. След като тези хора имат производителност на труда си 43% и живеят в европейска държава, плащат гориво на европейски цени би трябвало да получават 43% от средноевропейския доход.
Нека развием само това:
"Който има покрив над главата си, сигурен хляб, здравни осигуровки за мен е човек с добър стандарт на живот. " А как този работещ мъж ще има някога собствен покрив, оставяш го длъжен да чака родителите си да починат или да живее при тях. Българинът с тази минимална или средна заплата никога не може да си купи жилище в града, в който работи или около него. Някой някъде в сайта беше писал, че за 2 стаен апартамент месечната вноска за 30годишен банков заем е 700лв. Цял живот на квартира от 300лв, добре, но като не може да задели за старини после къде на улицата ли? Защото същият този дето сега е на заплата от 650лв утре ще е на пенсия от 180 те и за квартира няма да стигат.
"Сигурен хляб" колко години ще оживее човек и ще успява да работи, само на хляб и вода? На такъв мъж с тежък физически труд му е нужна силна храна три пъти дневно, което струва около 450лв /по 5лв на ядене/ на месец за един мъж.
Здравните осигуровки, който плаща не покриват лекарства, медицински удостоверения, васермани и доста видове изследвания, те покриват само нещо като бърза помощ, но и там искат от пациента да си плати инжекцията.
За да има човек в България това което ти наричаш "добър стандарт на живот" трябват най-малко 300лв за квартира, 450лв за храна и средно около 50лв за здраве, ами облекло, обувки, транспорт, сметки в дома това са чисти 1500лв на месец. Така погледнато той работещият за него не стигат а той семейство, деца, няма ли? Или щом е неквалифициран /без висше/ българин, деца няма право да прави? Да издадат такъв закон "само висшистите с право да се размножават". По твоите добри стандарти на живот четиричленно семейство трябва да има над 3000лв доход. Хората в България мизерстват, но такива като №2 не го осъзнават. Този системен глад от пестене, на който са подложени, тези лишения от лекар, защото прегледът е 3лв и трябва да отсъства от работа, която може да загуби заради това, един ден така ще избухнат, че... не ми се мисли. Ако минете по тези работни места и поговорите с хората, ще видите, че всеки такъв работник се лишава от едно/две яденета на ден, точно поради липсата на пари, те само вечерят, най-много на обед крайщник и домат.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Още един въпрос от автора към №2 Заплашваш, че фирмите щели да избягат от България към Индия при натиск за по високи заплати. В България работници много пари няма, но ако погледнеш официалните статистики, българската безработица не е кой знае колко по различна от европейската. В следващия момент обясняваш, че в Европа пари много, работници няма, защо европейските фирми не избягаха в Индия на ниските заплати, а с години стоят и плащат високи такива на техните работници? То не е ли същото. Май ги плаши индийската инфраструктура??? Едно е да изнесеш в Китай цехче за мартенички, съвсем друго е мебелен и машиностроителен завод.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f5e82df266
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторе, я вземи да основеш един синдикат или направо - емигрирай в Гърция, на площада ще намериш съмишленици.

„но ма йтова от държавата трябва да се узакони да са длъжни да дават на работниците си 90% от печалбите или всички работници да се вдигнат. „

То и сега е законно да раздаваш печалбите си, но кой е будала да го направи, когато го притискат лихви и има 200 безработни на опашката. На пръв поглед шефовете инвестирали в Поршета и Лукс, но я се запитай - ти би ли инвестирал в бизнеса на някого, които ти се появи в Лада и анцуга на баща си? Отчасти си е вид театър, а и да не забравяме, че ако богатите не искаха да живеят в лукс, доста бедни щях да са без работа - и Поршето е направено от работници, и вилата, и градината. Заможните отиват да пазаруват - ето ти ги продавачки, шивачки, готвачки, сервитьори и т.н.
Луксът и колите са символ на успех, на социален статус. Не е само у нас така. Освен това, който работи, има бизнес, иска да живее добре. Това е в основата на предприемачетвото - интересът да печелиш. Ако държавата вземе печалбите и имуществото на богатите, защо да се занимават? Защо да става собственикът на фирма в 7 ч., защо да си включва днес телефона, защо да ходи по задачи, да се ядосва с институции, да се ядосва с работници, с партньори, с клиенти, с доставчици.

Майка ми е учителка и не взима 450 лв. заплата, но тя е работила и почти година без заплата. Да си учител е призвание. Аз съм дете на такъв и сме се лишавали от много материални неща, но не и от духовните и честно - който иска да има пари не става учител. Не е само у нас така. Човек избира. Не можеш да си представиш, но има хора, за които професията и работата са повече от заплатката.

“За мен не е нормално заварчик, монтьор, мебелист, тракторист, шофьор, багерист, кранист и др. на 650лв заплата.“
Ама и за мен не е нормално, но заплатите ги определя пазарът на труда.

Авторе, аз познавам хора - доволни от стандарта си, все млади мъже, които взимат 1500 лв. заплата, но са инжинери, информатици, банкери все квалифицирани люде, които днес отиват на работа и създават добавена стойност двойна и тройна на заплатата си. Как си го представяш - един неквалифициран работник, от каквито има още хиляди подобни безработни - и той ли да взима 2 бона?
До къде ще го докараме така?
Откъде ще дойдат тези пари, как мислиш?

“Или щом е неквалифициран /без висше/ българин, деца няма право да прави?“

То всеки може да прави деца, но висшистите и гражданите на големите градове не правят деца под 30. Средно родилките в София са на 33 г.

Разбирам, че имаш претенции, но това се отнася за всеки от нас. Жалко е, когато са без покритие.
Разбери, живееш в капиталистическа страна. Това не е било винаги така. Хора, които са мислили като теб са в основата на Октомврийската революция, на промените у нас след 44-та. Експериментът се провали, в СССР загиват над 10 милиарда души от глад, след като се национализира стопанството.
Гледай ти „Баш майсторът“ - там много добре е изобличена подобна система.
И какво ще ти дреме, че никой няма да кара Порше и да има фабрики, заводи, предприятия, банки, когато всички ще мизерстват и гладуват солидарно?
Нима това е решението?

Ще ти кажа - прочети малко литература, история, щом искаш да си комунист (ти не си социалист дори) - проектът е провален, разбери го.
На теория е много добре един тракторист да взима колкото един лекар, дори повече, но на практика...
И у нас миньорите са взимали някога най-големите заплати и какво от това?
Кой ще иска да учи 10 г. за лекар, кой ще си дава зор, когато като шофьор ще взима двойно?
Това професии като сервитьори, шофьори, където е можело да се покрадва - те са били лукративните. И до къде го докарахме. До под крушата.

Чети и „Железния светилник“ - там много добре е бил описан животът на едрите индустриалци, животът на работниците преди 44-та. Определено не е приятно да се бъхтиш в тютюнева фабрика за едната кора хляб, но ако нашите баби и дядовци бяха останали да се бъхтят, вместо да градат „светъл“ комунизъм, сега ние щяхме да живеем добре, да имаме изградена социална система, да имаме добри заплати, синдикати. Сега сме точно на нивото „Манчестерски капитализъм“. И на Запад са го минали, и те са бачкали за кората хляб, какво си мислиш?
Аз познавам хора, които са работили 6 дни в седмицата, 12 ч. на ден и НИКОГА не са успяли да си купят собствено жилище. Те и изобщо не биха имали тази претенция, но ето ги днес - взимат си 2000 евро пенсия, защото са създали подредени, богати държави, образовали са децата и внуците си, построили са модерни индустрии, цели сектори, инфраструктура и ето ги днес - държавната касичка е пълна, но трябва първо някой да кърти десетилетия...

Нашите хора не са искали да къртят, искали са комунизъм. Нашите хора не са искали да гледат индустриалците как карат коли, имат къщи и вили, искали са комунизъм, Трабанти и панелки.
И ето ни днес - разходи се из града си и виж само старите къщи и вили, те биха могли да се намират и в Рим, и във Виена, и в Париж - виж, какво ни остави господството на работника - пълна цигания и безпътие, простащина, липса на елементарни ценности, идеали, морал.

Ние искаме да не къртим, искаме полагаемото се, нормалното, искаме собствени жилища, семейство на 25-30. Е, обясни ми, кой ще кърти в тази държава и кой ще построи инфраструктурата, фабриките и образователната, социалната, здравната систама, които ни трябват? Кой ще инвестира, ще създава работни места, ако трябва да дава 90% от печалбата си на работниците си, които да създават деца и да си купуват нови и стари панелки? Защото, ако утре почнем всички да взимаме 2 бона, цените ще скочат до неознаваемост и край с мечтата за добър стандарт. В същото време на фирмите ще им липсват пари за нови инвестиции, за създаване на работни места. И какво? Всички губят.

Претенции много, но действия - малко.
И Левски го е забелязал това у българина - иска свобода, своя държава, но не е готов да си напусне топлата къщичка, да си развали рахатя, нали така?
И ние - искаме богата и развита държава, но по възможност да не работим за това, да ни се даде, защото сме заслужавали. Искаме собствено жилище, деца и всичко, но не искаме да се образоваме, да се квалифицираме и да спестяваме десетилетия/да плащаме кредити.

Колкото и да дискутираме, историята е показала, че комунизмът няма бъдеще. На теория много хубаво, но не и на практика.
Твоите тези са чист комунизъм, роден и от болни претенции и от болна завист. Ако имаше малко повечко амбиция и повечко разум, можеше да го докараш и до средния за страната доход и да си спестиш дискусията.
И не, никой не ти краде заплатата, просто не изкарваш повече. Има хора, които си изкарват 700, дори 1000 лв. при същия работодател дори, какво мислиш, Дядо Коледа ли им спуска заплатите?
Как мислиш, защо едни взимат 300 лв., други взимат 3000?...

P.S. „Заплашваш, че фирмите щели да избягат от България към Индия при натиск за по високи заплати. “
О, работодателите нищо не заплашват, те просто гледат да максимизират печалбата си, защото не са благотворителни организации. Помниш ли си - преди имаше много шивашки цехове у нас, днес не е така. Какво мислиш, въпросните фирми не произвеждат ли?
Много лесно е да замениш един неквалифициран работник с друг, днес дори можеш да излезнеш извън континента, това исках да кажа. Една фабрика може да бъде преместена за 1 месец.
На Запад отдавна няма шивашки цехове и тем подобни. Безработицата им се води ниска, но имат цели прослойки на сициални помощи, които по един или друг начин изкарват от статистиката. То и у нас ромите не се водят безработни, защото не търсят работа и не са достъпни на пазара на труда.
Вижте, аз се опитвам да ви обясня някои неща, живейте си във вашия свят, но един съвет от мен - хванете да образовате децата си и не заради големите заплатки, а за да могат рефлектират критично света, който ги заобикаля.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   "Да си учител е призвание" добре де призванието храни ли ти децата, плаща ли ти квартирата? Сега наемат учители за 450лв информирай се.
Стига си слагала висшисти за пример, добре де учили са, другите да мрат ли? Всички българи висшисти ли да станат? Нима нямаме нужда от хора без висше? Или да мрат, щото има 200 още на опашката, но тези 200 дали са добри заварчици...? Ромите за заварчици стават ли?
За раждането възраст не съм определил, защото заварчикът и с 5 и с 15 години стаж си е на 650лв.
Гледал съм „Баш майсторът“ и почти всички български филми от онова време. Не съм казал, че времето ми харесва като управление. Не съм казал, че съм комунист, а казвам, че съм член на държава от ЕС, тегля със европейските държави, каквато уж сме и ние.
Не казвам, че твоите висшисти трябва да вземат колкото средния работник. Лекарят като стане лекар да си взема 43% от лекарска европейска заплата или там колкото му е производителността.

Отваряш болна за мен тема, преди 44 година семейството ми е било доста богато. За 3 двуетажни къщи в центъра на града са ни заменили две тристайни панелни жилища. Да върнаха ни горите, но не ни дават да си ги правим каквото искаме, само ни задължават да се грижим за тях, затова родителите ми бяха принудени да ги продадат на депутати и приближените им на безценица. Купиха с парите на мен и сестра ми жилища и автомобили, така решиха, така направиха, няма да обсъждам това.

Не ми пука шефа на фирма дали ще кара порше, пука ми работникът му дали след 15 дни ще може да купи спортен екип на детето си за училище.

" Защото, ако утре почнем всички да взимаме 2 бона, цените ще скочат до неознаваемост" -никой не ти предлага Жан Виденово време. Цените са като в Европа производителността на труда 43% от европейската. Имам в предвид цените същите, заплатите повишени, защото горивото се ръководи от евро-пазара, защо само в бг да поскъпва? Ако в Европа олиото е 1 евро защо тук да поскъпва на 5евро?
Ти май въобще не си наясно, за какво говоря! Повтаряш във всички теми като развален грамофон едно и също и мислиш, че четящите не забелязват. Това, че някой в друга тема ти е писал не означава, че това съм аз. Това е друга тема и тези ти излияния за комунизма вече ги четохме в предна тема.
"Кой ще инвестира, ще създава работни места, ако трябва да дава 90% от печалбата си на работниците си" - щом европейците могат и нашите могат да си карат поршета и да плащат заслуженото. Не да купува от селянина домати на 20ст и да ги продава на гражданина 1, 60лв и да плаща на продавачката си 290лв, да купува мляко на 40ст и да го продава в картонче на 1, 70лв. А трябва да плаща на селянина 1лв за домата и на продавачката с средно 1000лв да има печалба не повече от 10ст на килограм, не 1, 40лв от килограм.
"Ние искаме да не къртим, искаме полагаемото се, нормалното, искаме собствени жилища, семейство на 25-30. Е, обясни ми, кой ще кърти в тази държава и кой ще построи инфраструктурата, фабриките и образователната, социалната, здравната систама, които ни трябват? " Стига си раждала на 20, никой не ти иска на 20 жилище, говоря за доживотна невъзможност за закупуване на собствено жилище, със средна заплата. За коя инфраструктура говориш за магистралите ли? Фабриките отдавна не са държавни, частни са и който частник намира за правилно да си строй фабрика, защо аз трябва да строя безплатно за неговото благо? В образователната система ни липсват само добре платени кадри, който да работят с желание! Здравната система си я има като сгради, само пари трябват, а те са процент от заплатите, колкото е по заплатен трудът, толкова повече за здраве.
Пееш си ти за комунизъм, кой ти говори за комунизъм, говоря за Европа, в ЕС сме, сравняват ни с евро държави по цени на горива и др, сравняват ни по производителност на труда е защо питам аз като производителността ни е 43% заплатите не са толкова? Защото има безработни цигани ли? Нима сравняваш на едно ниво хората без образование и тези със средно такова?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f5e82df266
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нещо, авторе, не успявам да те съжаля.
Първо - как така горите сте продали на безценица, а после е имало и за апартаметче, и за колици?
Каква ти е болката, не мога да разбера. Имаш и кола, и апартамент, семейството ти има коли и апартаменти в изобилие.

„защото горивото се ръководи от евро-пазара, защо само в бг да поскъпва? “

Цените на горивата се сформират от движението на цената на петрола, която се определя на СВЕТОВНИТЕ пазари. Да, голяма част от цента е акцизът, които е що-годе един и същ в ЕС, за да не се допуска спекула - представи си, че у нас бензинът е 1 евро, в Гърция е 3 евро, каво ще стане?
Парите от акциза не се губят, спокойно - утре ги изсипват под формата на пенсии, за училища, армия, полиция и пътища. Как мислиш, колко струва 1 км път и откъде идват парите на баба ти всеки месец. Ако ги нямаше тези пари, нали ти трябваше да храниш старата женица. Пак идваме към същото.
Ако се беше оплакал за начина на изразходване, за качеството на пътя - ОК, но да мислиш, че цените на горивата само у нас се качвали е наивно.
В Холандия един литър А95 е 1. 90 евро, навсякъде е по-скъпо, само в Румъния е с 2-3 цента по-евтино...
Но, какво се интересуваме ние от бензин, нали сме бедни мизерници, не караме. Българите толкова сме го докарали до мизерия, че няма семейства с по 2 коли, че колите не се движат с по един човек вътре, че самолетите София-Варна не са фрашкани с бедни българи, че не са пълни хотелите и в България, и в Турция, и в Гърция с „бедни“ българи, че не са пълни МОЛ-овете, че не са пълни ресторанти и кафета. Направо за съжаление сме станали - ц-ц-ц, горкичките ние - не можем да караме Поршета, защото Бойко сторил бензина 3 лв. Гадняр, да дойде царя, Мишката, Доган - направо тримката, че ни липсват, че не се наядоха.

„щом европейците могат и нашите могат да си карат поршета и да плащат заслуженото“
Да не забравяме, че Порше си е немско изобретение, да не мислиш, че са го измислили, за да карат нашите и да не плащат „заслуженото“. Измислили са си го да си го карат те - техните богаташи и индустриалци. Да не мислиш, че обикновеният работник кара и там Поршета. И все пак, някой трябва да ги кара, познай кой!

Виж, без да искаш залиташ по идеология точно към чистия комунизъм, които някога е взел всичко на семейството ти. Твоята голяма трагедия е, че виждаш още от сега, че няма да можеш да постигнеш това, което са постигнали предишните поколения и търсиш виновни. Удобна е държавицата, тя и без това винаги ни е виновната, само в това сме единни българите. Истината е, че си получил много по-добър начален старт от повечето млади българи - същност имаш свое жилище и кола на готово, какво искаш?
Повечето, които днес се джуркат с Поршета покрай теб са нямали такъв старт, съжалявам. Има предприемчиви люде в тази държава и щом мислиш, че е толкова лесно - продай апартаменчетата си и стани и ти фирмаджия, трепери всеки ден, как ще платиш заплати и осигуровки, ще имаш пари за доставчици, данъци... и като най-после излезнеш на печалба - хвани тази печалба и я раздай на работниците си, заслужилите, които всеки месец си имат сигурната заплатка и осигуровки, а ти си могъл да загубиш всичко.
Хайде, поне имаш много повече от 90% от хората у нас - начален капитал.
Има хора, тръгнали с 5000 лв. начален капитал, спестени парици от разни студентски бригади и тем подобни гърчове, които днес карат коли за 100 бона. Ти имаш поне 10 пъти повече начален капитал, деиствай. Да не забравиш да назначиш дърводелци, шофьори и сервитьори на по 2 бона заплатка, защото заслужават.
Едно ще ти кажа от мен - единственият начин една фирма да оцелее дългосрочно е именно да максимизира печалбата си. 2/3 от фирмите фалирват в рамките на 3 г. от създаването си - това е в цял свят така. Печалбата на фирмата е вид обезщетение за риска, които поема предприемача, тя е и неговата заплата, тя му дава и финансите да инвестира в бъдещи периоди, да модернизира, да се разраства и съответно да назначава нови работници. За обществото инвестицията е по-важна от голото потребление.
Виж пак примера Гърция - изядоха 300 милиарда!!! и още искат да консумират. Това е бъчва без дъно - просто човешките потребности са без граници.
Съответно там хората смятат, че заслужават 14 заплатки, 3500 евро заплатка на учителите, 750 евро минимална, да не плащат данъци, да се лекуват „безплатно“, да се пенсионират на 50 с 2 г. трудов стаж, да имат обедна почивка от 3 часа...
И какво се случва - всички гръцки индустриалци отдавна са напуснали държавата си, изнесли са парите си в чужбина и там в момента не се произвежда абсолютно нищо. Корабите си ги правят в Индия, Корея, Китай, Германия дори, където няма болни претенции.
Ако тези 300 милиарда бяха инвестирани, то днес гърците щяха да са втора Швейцария, но ги излапаха париците и сега Ох-боли.
И ти нещо подобно би желал за нас, но ще ти напомня, че никой няма да ни даде на нас толкова мангизи да си живуркаме. Дългосрочно излиза и без това през носа. По-добре да си кротуваме, бачкаме като немците, да си спестяваме и да си плащаме данъците.
Не е перфектната система, но е най-добрата, измислена до сега.
И аз не съм доволна от цвета на слънцето, но не мога да предложа друг нито да го променя

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Че кой те кара да ме съжаляваш? Казах ти по тая тема не искам да говоря, темата е друга!!! Но щом се интересуваш, чак толкова, парите стигнаха за два апартамента и обзавеждането им и две коли от по 15 000лв, съответно за мен и за сестра ми, защото не бяха някакви мизерни 100 декара а много повече. А и те бяха собственост на родителите ми, те взеха тези решения, за чужди решения не ме води отговорен.
Болката ми е за народа, нима трябва да съм в тежко положение за да пиша тема за тежкото положение на народа? Съжалявам, но май не съм като теб самогъзник.
Добре де световния пазар с евро акциза, защо трябваше да го пиша толкова задълбочено, като ме разбра?
"само в Румъния е с 2-3 цента по-евтино" преди три дни се върнах от Европа с кола, знам цените и те не се различават с повече от 10 евро цента от една или друга бензиностанция в Европа и България /сега ще ми съобщиш, че България е в Европа, но знам, спести си го/. А парите от акциза не ме интересува къде отиват.

Въпроса беше: Защо цените да се увеличават, след увеличаване на заплатите до заслужените такива????

Ако си видяла пълни самолети с хора на 650лв заплата, аз в твоите сънища не вярвам. Сънища, защото шлосерите и багеристите, за които говоря, нито хотел, нито самолети виждат. Пак висшисти месиш. Заварчиците, за които говоря карат астрички за по 700лв, ако въобще ги имат.

Писал съм Поршета да карат плащащите, но и да плащат заслужени заплати, какви ги дрънкаш, никой не е казал обикновенния работник да кара порше.

Кой говори за мен бе, нито съм заварчик, нито мебелист, нито шлосер???? Защо си измисляш, че аз имам проблем???? Като вече ти обясних, че аз самият финансов проблем нямам. Като си имам кола и жилище заплатата си ми стига, но не бих отказал тази, която ми се полага щом имам 43% производителност. Дали да открия фирма решението си е мое. Защо тикаш всички да стават вишисти и шефове на фирми ГОВОРИМ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТНИК!!!! той да мре ли, ако не може да стане висшист или шеф? Нали все пак някой трябва да работи черната работа в тези фирми?

Разбери бе човек, не завиждам на никой за поршето, въпросът е съвсем друг, че работникът на тоя с поршето гладува със семейството си. Разликата до 43% или е в поршето или се крие другаде???? Защото твоят бизнесмен е започнал с 5000лв преди 3 години, а сега кара порше.

Виждам Гърция заплатите им продължават да са доста по-високи от нашите и най-голямата заплаха за тях е да не станат като българите. Нормалните работници при тях не страдат толкова колкото българските, дори в момента. Дори в момента българските прислужници са все още там и имат с какво да им платят. Май за Гърция само по телевизията гледаш?
Не казвам заплати на кредит като Гърция и предложих цвят за слънцето в моите представи. С пример от най-дребния работодател за да разбереш, но ти пак не вдяна. Предложението ми: "Не да купува от селянина домати на 20ст и да ги продава на гражданина 1, 60лв и да плаща на продавачката си 290лв, да купува мляко на 40ст и да го продава в картонче на 1, 70лв. А трябва да плаща на селянина 1лв за домата и на продавачката със средно образование 1000лв да има печалба не повече от 10ст на килограм, не 1, 40лв от килограм." Не ми предлагай сега да отварям зеленчуков магазин, защото мога да ти дам пример от всяка една област на икономиката, а не мога да отворя фирми в всички области, за да са добре всички работници.
Работодателите в България трябва да разберат, че за 3-5 години с дребен бизнес започнат с 5 000лв, порше не трябва да се кара, богат не може отведнъж за 5 години да станеш, и трябва да се грижиш за своя работник.
Правителството трябва да разбере, че способната работна ръка изчезва в чужбина, а ромите, който хранят с помощи, не могат да заварят, а само да гласуват.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6bda3c35b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Само да допълня, фирмите вече и в Китай не могат да отидат, там заплатите са по-високи от българските. За който не вярва да напише в Гугъл - "salaries China". Оказа се, че СТАРТОВАТА заплата на китайските колеги е х 1.5 спрямо моята ( аз съм с над 12 години стаж ), като ги отнесем към цените, може би получават поне по 3 спрямо моята. За сведение, работя в ИТ сектора и тук се водим, че получаваме едва ли не огромни заплати, а познавам колеги с доста по-ниски доходи от моите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 72ed15ac88
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   " Чети и „Железния светилник“ - там много добре е бил описан животът на едрите индустриалци, животът на работниците преди 44-та"

N5, да не са пренаписали "Железният светилник" на Талев, бре? Там ни тютюневи работници, ни едри индустриалци, ни баровски любовници, ни фини богаташки щерки, ни борби за една кора хляб има. Бях виждала да бъркат Димитър Талев с Димитър Димов ( една марка- все на Димитровден празнува), ама доживях да видя човек с претенции да сбърка "Железният светилник" с "Тютюн". Ех, тая дълга резервна скамейка на ГЕРБ, к'ъв мат'рял е събрала!

По темата: Прав е авторът, преди мантрата беше, че производителността на труда ни била в пъти по-ниска от средната за ЕС, та това било причината да са ни такива доходите. Сега, когато по официални данни (ако не се лъжа на Евростат) тя е 43% от средната за съюза, от 9 кладенеца вода ще примъкнете, за да ни убедите, че едното имало много малко общо с другото. Щом заплатата ми не е следствие от постигнатите резултати, що да се напъвам? Ако бях мързел или не си харесвах работата, точно това щях да си помисля и така щях да действам. Тя и новата ( малка) шефка си мислеше, че щом стотина безработни с дипломи като нашите чакат за местата ни ( не сме с основно образование, всички сме с магистратури, та някои и с по две, а голямата част и с достатъчно опит), ще приемем всяко безумие на големите началници, на които тя не може или не желае да се противопостави, за да защити интересите ни. Сметките й излязоха криви, щото за малко повече от половин година напусналите гонят 1/3, поне още 1/3 започнаха да се ослушват за друга работа, а големите шефове само обещават да наемат нови служители. Дори и да се забързат и наистина да назначат новобранци, работата ни е доста специфична, та минимум година и половина, а може и две ще си плащат заплати на хора, които няма начин да постигат резултатите на напусналите. Да им е честито!

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 72ed15ac88
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторе, изчетох всички коментари по темата и съм на 99% убедена, че се хабиш да спориш с младежки гьонсурат за едноличен режим на Боко. Ти му разправяш, че би било редно заплатите да са обвързани с производителността на труда, то ти обяснява, че нямало нищо лошо в това да бачкаш като немец, а да ти плащат като в работник в страните от третия свят. Не се връзвай на глупостите й за висшистите, тях Тиквата ги прати овце да пасат! Борбата с прасе е неравна- схватката ти ще излезеш омърсен, а на него ще му е готино.
Поздрави!

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря за подкрепата на последните коментиращи. Май вече идва моментът в който трябва да се вдигнем като всички европейски работници и да си искаме полагаемото, защото съм сигурен, че ниската ни производителност не се дължи на мързел, а на липса на съвременна техника от страна на фирмите. Собственикът на фирма си купува порше и въобще не се замисля да осигури на работника добри машини за по висока производителност, защото така си му капе и без вложения. Ако се налагаше да плаща полагаемата заплата, щеше сам да се старае да направи условия на работника за по висока производителност, защото ако беше длъжен да плаща, нямаше да бяга настрани. Така колкото спечели толкова влага ги в поршета и не му дреме.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 99ed043e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Дали наистина е 43% производителността? Не мисля, че е повече от 20%. Българите сме едни от най-мрънкащите хора, но трябва да се замислим какво сме дали за да получим. А и не мисля, че ситуацията е чак толкова трагична, колкото я изкарват. Зле са в Сомалия, не в България.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 626fc97ad6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   №13 това е изчисление средно за страната, всички хора на минимална заплата в България вършат достатъчно работа поне за 1000лв. Нима чистачките чистят по зле от европейските, нима миячите мият по зле от европейските? Дори работят на много по лоши условия, защото ако на чистачка в Европа й дадеш да изпере пердетата на едно училище на ръка тя ще те сметне за луд и ще напусне, а българките го правят. Като пишеш, че българите не били зле опитай се един месец да живееш с минимална заплата от 290лв, от която всъщност те получават 240лв кеш, дори за наем на мизерно жилище не достигат тея пари а тези хора и деца имат.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a51d958719
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Къе живееш номер 13, къде живееш.. слепецо с отворени очи

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker