Старчески дом - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Старчески дом
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 14873 пъти
Мой близък е възрастен и вече не може да се обслужва сам, . От известно време е неподвижен и на легло. Нямаме възможност да го гледаме у дома (много маломерно жилище и бебе). Обмисляме няколко варианта, като единия е дом за стари хора. Проверих в интернет, има доста частни домове, които поне по това, което е изложено я сайтовете, предлагат много добри условия на гледане и висока хигиена.
Искам да попитам някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и какво е мнението на хората за частните домове за стари хора?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: da36717558
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Аз лично съм за старческите домове - стига да можете да си го позволите. Доста пари искат - поне едно 800лв без лекарства искат.

В даден момент с възрастни хора просто е много трудно - много натоварват, изнервят и стават колкото и гадно да звучи егоисти. Не са като децата да знаеш, че след 1-2 години гледане ще се оправят, те просто се влошават. А и са доста по -тежки и т.н. По-добре за мен да си получават специализирана помощ в тези домове. Просто, ако не си живял с такъв възрастен човек, не можеш да знаеш колко е трудно да близките вкъщи и дори да вземат това решение да отиде в дом, но те проста наистина нямат преспектива за подобрение.

Много хора смятат, че е гадно да си оставиш близък там и така нататък, но аз не съм на това мнение. Ти имаш и дете и все пак то трябва да е на първо място - това са си законите на природата.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b0cee1b081
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   много ме учудва това поколение чудят се как да разкарат възрастните хора, хората казват,
-Един родител гледа 9 деца, но от 9 деца никой не гледа родителит бъдете по-добри хора, незабравяйте кой ви е гледал, хранил и обичал

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a7bd4c8848
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   №2 като ме водеше на детска градина, а аз не исках не ме питаше сега и аз няма да го питам дали иска старчески дом!

Авторе аз съм за старческите домове частни домове има и за 400лв, не се замисляй въобще там има хора на тяхната възраст и там си намират компания и се чувстват по добре. Дано като остарея да мога да си го позволя.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: aa21545513
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   От авторката: Само за сведение - този човек не ми е родител.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 36f2fc59c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Трябва да се грижим за възрастните си родители, а не да ги пращаме в домове. Бъдете добри хора.

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: d599acf277
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Пратете го в държавен и там ще го гледат.
Нашите старохани се гредаха само до посредно на село.
Като им се живее да 100г. да се гледат само, никой не им е длъжен 10г. да им сменя пелените!
Добромира 34

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a7bd4c8848
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   №6 в държавните няма места чака се с години за свободно място. Частните са кипри и щом на автора този стар човек не е родител, значи той си има жилище с което ако го продадат или дадат под наем плюс пенсията, може да си плаща сам вноските.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 9ad691d1ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   И аз се сблъсках с такъв проблем миналата година. Обиколих няколко дома, преди да настаня свекърва ми. Или прекалено пренаселено, или прекалено мизерно. Имах угризения, а и тя не съдействаше. Все пак здравия разум победи. Погледнете в домовете около София - все ще ви хареса нещо. А нашето е в Мрамор. Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 99456257cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Авторке, като не са ти родители, какви са? Вероятно апартаментчето е на стареца, който ти тежи? №1, пожелавам ти да изживееш много години в нашите прекрасни старчески домове, осрана до ушите, там ще се чувстваш в рая! №7, точно жилището е проблема, стареца е пречка, затова искат да го ликвидират. старческият дом е равносилен на концлагер, влизаш и след някой ден те возят на катафалка. На това се кефят много от горе коментиращите, но не след много години и те ще станат пълнеж на старчески дом.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 07b89fc79b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До №9
Не те ли е срам и неудобно да пишеш такива глупости?
Кога си живял в старчески дом за да знаеш какво е там? Пожелаваш на авторката да живее много години там. Аз също го пожелавам като стане на години когато няма да може да се обслужва и то с чисто сърце защото зная какво е там.
Пишеш че ще бъде осрана до ушите-да ама там има кой да я измие и смени бельото а ако е в къщи ще чака някой който се прибере ако има желание да го направи. Всички рано или късно ни очаква осиране.
За катафалките-да през 2-3 дни има катафалки но това не е пионерски дом а старчески и там хората са на възраст когато си отиват от този свят.
Аз работя повече от 10 год в държавен старчески дом и съм наясно с много неща.
Бих искала и аз да живея там но не съм я докарала още до пенсия и за сега нямам право.
В такъв държавен дом таксата е 70%от дохода. -за всичко.
Какво ще кажеш -една баба или дядо има пенсия от 300лв. От тях плаща 210лв и получава топла храна 3пъти по 2яденета, парно, топла вода, пране, чистене, медицинско обслужване, развлечения организирани от социалните работници и др. 90лв на месец остават чисти за келешлъци-вафлички, кафенца и скитосване насам-натам.
Какво ще кажеш и за мен: азработя там, грижа се за тези баби и дядовци и получавам 310 лв заплата. Като ми спрат данъците остават250лв. От тях 70лв са за пътни и ми остават чисто180лв на месец. С тях трябва да ям, сметки да плащам-парно, ток, вода, телефон и др.
Би ли ми казал кой е по добре?
Аз бих искала да стана Както си се изразил"пълнеж"на старчески дом.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 99456257cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   №10, от коментара Ви разбирам, че интелектуалното ниво на което сте, не Ви позволява правилно да възприемете онова което са коментирали другите. Никъде не съм пожелавал, авторката да живее в старчески дом. Пожелах го на коментиращият №1. Прочетете отново, бавно и съсредоточено, какво съм писал и защо съм го пожелал, това да се случи на №1. Ето защо: "- много натоварват, изнервят и стават колкото и гадно да звучи егоисти. "- Защо да натоварва и изнервя децата си, по добре да живее в старчески дом. По тази логика, някои майки си зарязват децата, защо да се натоварват и изнервят, като има по лесни начини.

"Кога си живял в старчески дом за да знаеш какво е там? Пожелаваш на авторката да живее много години там. "- Не е нужно да си живял в дадена обстановка, за да си направиш извода за истинската й същност. По телевизиите сме гледали предостатъчно трагични съдби в подобни домове. Да, на запад има образци на безупречни старчески домове, но нашите са пародия. Стана ми ясно защо ги хвалите толкова. Щом работите в такъв дом, какво друго Ви остава. Радвате се на попълнения от които да цицате.

"Пишеш че ще бъде осрана до ушите-да ама там има кой да я измие и смени бельото а ако е в къщи ще чака някой който се прибере ако има желание да го направи. "- Всеки знае как се обслужват болни в болничните заведения, а за старчески домове, не искам и да си представя. Ако не Ви се бутне нещо в ръцете, старците живеят като скотове.

"Аз работя повече от 10 год в държавен старчески дом и съм наясно с много неща. " -Дано да е вярно това което пишете. Напишете къде се намира този прекрасен дом, с удоволствие ще го посетя, а ако ми хареса, може и да остана на Вашите грижи. Та Вие работите в Рая.

"Аз бих искала да стана Както си се изразил"пълнеж"на старчески дом. "- Дано мечтата Ви се сбъдне!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a7bd4c8848
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да те питам №10. След като работиш в дом. Пра дядо ми е на 81г преди година е изтеглил заем 2000лв на пенсията си, да си прави "модерни" зъби, сега взема само 140лв от пенсията ще ги плаща още поне 3 години. Преди 9 години е продал цялата си собственост и я е изхарчил по екскурзии. Сега получава инсулт и няма кой да го гледа дали ще го вземат в дом и как да му помогна на 16г съм. Засега е в болница, но баба ми, тоест дъщеря му е много против него и никой не го иска, нито у дома, нито никъде.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: da36717558
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Номер 11, а ти кога си гледал възрастен човек, за да знаеш колко е натоварващо. Едно е на думи, друго е на дела. Аз съм гледала такъв човек и знам как след дадена възраст губят представа за реалния свят, стават егоисти и т. н. Знам как и те самите страдат, как и децата им страдат. На една позната майка й казваше: "Дано по-бързо умра, че аз да се избавя от тези мъки и вас да ви освободя от това бреме. ". Но надали знаеш за какво ти говоря, защото както казах на думи е лесно. И честно казано не знам дали това, което ми пожелаваш ще ме застигне, но дано не, защото това, от което най-много ме е страх е, че ще тежа на хората, които обичам. Не смятам, че децата ми ще са ми длъжни да ме гледат на старини и не искам да им причинявам това - сменяне на памперси, хранене с лъжичка, психически и физически да ги изтормозя и т. н. Честно казано по-добре, ако стигна до това положение да ме пратят в дом и да си умра мирно, тихо и бързо, вместо да ги мъча.
И смятам, че от поста ти си личи твойто ниво. Ако бях на твойто ниво, сега щях да ти пожелая като остарееш да стигнеш до нивото на насиране, напикаване, хранене с лъжичка и загуба на разсъдъка и децата ти да те гледат, да седят по цял ден около теб, да не могат да ходят на работата, защото не смеят да те оставят сам вкъщи, да нямат време за собствените си деца и т. н. Но нали ти си ги гледал, сега е време те да те гледат. Но няма да ти го пожелая, защото това и на най-злият си враг не го пожелавам. Пожелавам ти щастливи странини, да можеш сам да си се обслужваш и хубав живот.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4eff6eba93
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Аз имам подобен случай с моята баба, но при нас положението е малко по сложно. Тя има син и дъщеря, която ми е майка, обаче брат и не иска да помага в грижите за баба ми. И двамата са нейни наследници, но защото майка ми е жена, нямала право да се оплаква и трябвало да я гледа. Добре де, Ама да получи поне и неговата част на нейно име, защото чисти и гледа болната му майка. Искам да кажа, че съм напълно за старчески дом, нищо че някои други тук се правят на големи добряци. Щом няма възможност да го гледа, значи трябва да се направи нещо. Нашата не можем да я гледаме, защото се държи егоистично, натоварва ни, не признава оказаната помощ и и защитава човек който не и помага. ЗА старчески домове съм, особено за заслужилите.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 99456257cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   №13, т. е. №1! Задавате ми въпрос и като възпитан човек Ви отговарям. Въпроса Ви е:- "Номер 11, а ти кога си гледал възрастен човек, за да знаеш колко е натоварващо. Едно е на думи, друго е на дела. Аз съм гледала такъв човек и знам... " - Не само съм гледал възрастен човек, но освен възрастта, майка ми беше и тежко болна. Почина в ръцете ми, от рак. На никой не му е приятно, някой да го гледа в безпомощно състояние. И майка ми беше с Вашите разбирания и стоически търпеше на болките, но болестите са безмилостни, никой не знае как ще го сполетят. Нито за миг не ми е минавало през ума, да я дам в дом за стари хора. За мен това е, все едно да се отречеш от майка си. А това е най големият позор, да се отречеш от човека който ти е дал живот, т. е. дал ти е най ценното в живота. Всеки има право да мисли както иска и да се отнася към близките си както намери за добре, но не трябва да крещи и да налага мнението си. Не трябва да дава съвети, че най доброто решение е, като се затворят възрастните в концлагери, т. е. в домове за стари хора. Донякъде бих се съгласил, само ако възрастните са физически здрави, но страдат от мисловна недостатъчност, т. е. не са с ума си. Но порядъчен възрастен, който мисли нормално, насила да го натикаш в старчески дом за мен е престъпление. В повечето подобни случаи, егоистите не са старите, а младите им роднини, които искат без да бъдат обезпокоявани, да получат наследството на възрастните. В повечето постове това се намеква, възрастните били длъжни да оставят наследството си на младите, но младите не били длъжни да се грижат за родителите си. Странна логика. Аз имам следното виждане, ако родителите са не само родили, но и възпитали човек, на старини ще има кой да им отвори вратата и да ги попита от какво имат нужда. Но ако са само родили нехранимайковци, по добре да си слагат въжето на стари години, където и да са, ще си умрат нещастници! №1, не съм искал да Ви засегна лично, реакцията ми е по принцип, Писна ми от многознайковци, които само философстват и нищо съществено не казват, само си чешат езиците. Каквото повикало, това и отвърнало! А дали ще ми пожелавате нещо или не, за мен няма никакво значение. Бих се вслушал в логични аргументи и факти от живота, но не и от философски съждения. Ако съм Ви засегнал с нещо, ИЗВИНЯВАМ СЕ!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 07b89fc79b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   До №11
Аз съм №10 и те уверявам че интелектуалното и умствено ниво на което се намирам все още е на мястото си и го имам.
Наистина сгрешила съм относно пожеланията ти за което се извинявам.
За всичко друго заставам зад думите си.
Ти сам пишеш че старите хора ставали натоварващи,егоисти и това е напълно вярно.В повечето случай страдат и от деменция.С нея как ще се справиш?
За това което пишеш че цицаме от новите попълнения не съм съгласна:Ние работим за мин.заплата и всяка крачка встрани те оставя и без тези доходи.
Пишеш за домовете на запад-там 1 санитарка обслужва 2-3 баби или дядовци а тук-20. И тук има частни домове но в тях се плаща от 800-1000лв.
Аз говоря за държавен дом в който се плаща само 70% от дохода и пак е по спокойно отколкото да се издържаш навън.
Ще ти дам само 1-2 примера:Обяд е- всички домуващи обядват в стола фасул чорба и риба скумрия на скара с гарнитура от картофена салата и лютеница.След около час ни свършва раб.време и си тръгваме. На близкия пазар намираме няколко от нашите баби които просят пресни домати защото умирали от глад пък ние не сме им дали да ядат същия ден пресна салата.Какво ще бъде според теб общ. мнение-гладни ли са тези хора или са капризи?
Друг пример:Двама дядовци и една баба ядат на една маса в столовата.Единият бели чесън и хвърля всички шлюпки под масата на пода.Като му се каже че има чиниика за отпадъци на масата той започва да се зъбии ти заявава че ти се плаща да го обслужваш.
Не ми се говори пък за тези които вече имат деменция.Ядат и след 5 мин. започват навсякъде да се оплакват как г държим гладни и жадни.Те дори не помнят че са яли.

Така че №11 чул те господ-дано да се сбъдне мечтата ми когато вече съм неадекватна да бъда в такъв дом а не да обричам децата си да ми берат дерта.


До №12 Могат да вземат дядо ти в дом-държавен но много се чака за свободни места.
Подава се молба в Регионален център за социални грижи и там ще ви кажат какви документи са необходими.

№13 напълно права си за всичко което си написала.Само човек който не се е сблъсквал с такива проблеми не знае какво е .

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a7bd4c8848
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   №16 От №12 Знам че аз не мога да подам документи защото съм на 16 но Не си ми отговорила на въпроса. : След като е теглил кредит на пенсията дали ще го вземат? Няма кой да му доплаща и няма кой да го приеме от болница. Какво става с него? Всички родинини са се отказали от него писменно.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 99456257cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   №10, сега 16, пак нищо не сте разбрали. Никъде не пиша, че старите хора са натоварващи и егоисти, напротив, егоизма го виждам в младите и алчни техни роднини. Нали виждате, че съм цитирал №1 и цитата е в кавички, но явно Вие не признавате правилата на писане. Четете написаното, пък кой какво е искал да каже, за Вас е без значение. Избирате си което на Вас е изгодно и това признавате за меродавно. Писах, че на базата на този цитат, се породиха пожеланията ми към №1, защото тя твърдо стои на позицията, старите хора да се затварят в старчески домове, а аз съм категорично ПРОТИВ! Нали знаете приказката за сина, който тръгнал да продава баща си на пазара. Намерил си купувач, взел си парите и се наканил да си ходи, а баща му го подсетил да си вземе въжето обратно, че като дойдело време неговият син да го води на продан, въжето да бъдело готово. Дано сте ме разбрали какво искам да кажа. На №1 се извиних, сега се извинявам и на Вас. Нищо лично нямам към никого, но да бъдем реалисти. От Ваша гледна точка, живущите в дома старци, трябва да се чувстват добре. А от тяхна гледна точка, защо всички виждат нещата по друг начин? Ако е сит човек, ще отиде ли да проси храна? Но не храната е най важна. Мъката, че са захвърлени и пренебрегнати са най тежките усещания на възрастните хора. За тези пари които се дават на дома, една жена гледачка може да го гледа и в къщи, има си и социален патронаж, който разнася храна. Но не това е проблема, а това, че възрастните са нежелани у дома си. Защо, всеки сам си знае. Едни заради имоти, други за пари и т. н. При наличието на луксозни старчески домове на запад, пак не са за предпочитане. Защо половин България се изнесе из Гърция, Италия, Испания и къде ли още не, за да бърше и мие задници на бабички и дядовци? При този лукс който имат, тамошните старци не одобряват подобен вариант за доизживяване на старините си в старчески домове, а ако видят нашите приюти...! Има поговорка, " гузен негонен бяга". Хора с гузна съвест, с лекота биха пратили родителите си в старопиталище!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: da36717558
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Здравейте номер 15. Този Ваш пост много ми хареса като разсъждения и не мога да отрека, че ги споделям. Въпреки всичко има възрастни хора, които искат да бъдат пратени в дом и доколкото ми е известно възрастните хора, които са нормални психически и не са под запрещение така да се каже трябва да дадат съгласието си, за да влязат в старчески дом или за да влязат в болница. Все пак не съм напълно сигурно - не съм проверявала лично. Иначе и аз съм против това хем да искаш парите на възрастните, хем да не искаш да ги гледаш - това ми е малко не само егоистичено, но как да кажа и аморално. От друга страна имам познати, които просто раждат едно дете не защото искат да дадат обичта си на това дете, а за да имало кой да ги гледа на старини, за което просто нямам думи. Явно има всякакви хора на този свят - и неблагодарни деца и родители с ненормални разбирания.
Иначе наистина съм малко чувствителна на тема кой какво е пожелал на някого или прокълнал и съжалявам, ако тонът ми е бил по-остър. Просто понякога нещата, които желаем се случват в действителност затова и избягвам да пожелавам лоши неща. Съжалявам, ако и аз с нещо съм Ви засегнала.
Ана

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: da1c943f79
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Много деликатен проблем, който едва ли ще се разреши с коментари. Ако не знаете Елрисавета Багряна също е изпратена от детето си, сен, известен адвокат, значи не е бил беден и несъстоятелин за да се грижи за тази великолепна, любима ми поетеса, която обаче завърши земния си път в държавен старчески дом, доколкото ми е известно. Има такъв за ветерани на културата. А аз сега съм в интернет търсейки информация как доброволно да постъпя в старчески дом, държавен, понеже за частен не ми стига скромната учителска пенсийка. Никога не съм разчитала на двете си деца, едното се кефи в Париж с един канадец, а другото е такъв егоист, просто характер, нямам никакъв шанс да живея с такива деца. Ако успея бих напуснала България, понеже говоря три чужди езика, мога да се похваля
с таланти да рисувам, танцувам и владея някои спортове добре, понеже съм завършила спортна академия. Дори бих била в помощ на дома, в който ще намеря място, защото искам да направя арттерапия, като организирам там. Това са занимания по рисуване, танци и спорт. Намериха ми и специфично, силно енергийно поле с което успях да поставя много верни диагнози и да помогна на много хора мои познати и дори такива, които никога преди това не бях виждала. Условието, което обаче ми се постави при тези контакти от които аз извличам информацията чрез ченълинг( на английски-канал, при мене чрез автоматично писане и вече много интересно рисуване, което е различно от моето, което аз рисувам отделно), но още в първите дни ми бе казано, че ако взема и 1 стотинка за тази нова дарба, ще ми я отнемат веднага, което аз приех много сериозно и спазвам стриктно това условие за доброволна служба. Искам да припомня, че една от 10-те Божи заповеди гласи: " Почитай баща си и майка си за да живееш добре. "Колкото до домовете в чужбина, те наистина са едни добре уредени места за живот на възрастните хора. Доколкото ми е известно подобен дом със съвсем друга атмосфера по европейски проект има в провинцията в селище, мисля около Троян или Ловеч, отдавна съм го чела, направи ми впечатление, но тогава явно не съм се вълнувала от такива проблеми, че да си го запиша, като важна инфолмация. Става въпрос за държавен, а не частен ст. дом, но изграден по европейски норми. Колкото до частнете преди години избухна скандал с един от тях, че злоупотрубяват със здравето на старите хора, като им се дават упойващи медикаменти, които ги правят неадекватни, с цел да не досаждат. Това прави впечатление на един от синовете на възрастна жена заведена там, която също споделя с него тези свои опасения. Направената бърза проверка наистина намира такъв проблем и доколкото знам този дом бе закрит. Но пък държавните, колкото и да са критикувани, че са мизерни, са единствената алтернатива за много възрастни хора и техните близки. Да не дава Бог да гледате залежал се човек с тежки болести или Алцхаймер. Дори преди много години имах странен случай, търсейки стая под наем, понеже не притежавам жилище, попаднах на една такава обява. Мъжът, който даваше стаята ми се зарадва много и сподели, че има съпруга с Алцхаймер и не издържа вече, молеше се да наемем стаята със сина ми, тогава около10-годишен, но даже каза нещо странно: " Понеже нямаме деца, ще ви оставя жилището на вас и ще ви го препиша. " Аз се шашнах и уплаших. А личната ми лекарка изпадна в ужас и ме посъветва, че това е дори твърде опасно за сина ми, защото това заболяване е много страшно и не би било добре за психиката му. Аз деликатно отказах поканата, дали постъпих добре, не знам, но го помня. Съдби всякакви. БОГ С ВАС.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: afc88513e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Темата е доста обширна и е съществен проблем, за който почти изобщо не се говори. Нацията ни е застаряваща, каквото и да си говорим. Мнозина стари хора са принудени да се оправят сами, тъй като и децата им отдавна се спасиха в чужбина.

Затова се появяват все повече частни старчески домове, като качеството на услугата варира значително. Има потресаващо фрапиращи случаи на грубо и немарливо отношение към хората, чиито роднини плащат, за да получават грижа и внимание. Мои близки си изпатиха много. Аз съм благодарна, че открих и съвестни хора, които да се грижат за баща ми. Попаднах на тях след продължително проучване и обикаляне из домовете в София. Мисля, че си струваше, защото баща ми вече 5-та година живее и се чувства като у дома си в Дом Слънце domslance. com/index. html в Горна Баня.

Домът е сравнително малък и се полага индивидуална грижа за домуващите. Доволна съм от персонала, хигиената и битовите условия в дома. Имат и много приятен двор. Така че това е мястото, което бих препоръчала, ако някой има нужда от съвет.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: a5a23166aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Прочетох внимателно коментарите по-горе. Смятам, че решението да постъпи човек в старчески дом е лично. В случай на заболяване, което засяга разсъдъка, предполагам, че има друг ред. За себе си съм решила, че е по-добре да постъпя в такъв дом, когато се почувствам уязвима. Сигурна съм, че синовете ми ще ме подпомогнат финансово, както и винаги ще се интересуват от мен. Ако предприема такива действия, то те ще бъдат по моя инициатива защото не смятам, че децата са длъжни да ми отделят буквално време, което е необходимо за да работят, да се грижат за семействата си и за внуците ми. Не бих се чувствала изоставена защото зная, че те са загрижени за мен и не е необходимо да ми го доказват единствено с физическо присъствие. Но в крайна сметка всичко е лична преценка.
Диана

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 63a878a40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Здравейте, номер 10, можете ли да ми кажете, кой е домът, защото търсим дом за една възрастна жена. Знаете ли кои са добрите държавни домове в София и може ли да се плаща, или само пенсия се взима?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 78b0bd25a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Към номер 2 - никой нормален човек не би искал да разкара старите хора от дома си само за свой кеф, но понякога обстоятелствата принуждават хората да оставят близки в такива заведения. Ето и нашият случай;свекърва ми беше с тежък инсулт, на легло, не контролираше нищо, беше 100 кила жена. Всички работим и не можехме да си позволим някой да остане в къщи. От друга страна, дали сте се занимавали с ужасната бюрокрация ако искате да осигурите асистент? Заведохме я в хоспис, там добре се грижеха за нея даже се стабилизира, започна да става, да се храни и да разбира какво и говорим. Решихме да си я приберем вкъщи, щеше вече да е по-лесно. За ден се влоши и след седмица почина. Лека и пръст. Така, че всеки си знае. На всеки му е тежко да вземе такова решение, за съжаление понякога няма друго.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e183a103db
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Само неблагодарник би пратил родителите си в старчески дом. По добре да ги убие, отколкото да ги захвърли в дом. Много лесно оправдание, работим и не можем да се грижим. А когато тези стари хора са ви мили задниците и са ви хранили, когато сте били малки, не са ли работили? На тях лесно ли им е било? Отвратително е нехранимайковци да се оправдават. Дано и вие изпитате удоволствието да умрете в старчески дом. Все едно в концлагер.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 1b80a28582
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Здравейте,
продавам или давам под наем старчески дом. Сградата може да се използва и за друга социална дейност. Отговаря на всички изисквания. Проектирана е за социален дом. Може да ми пишете на този адрес или да ми се обаждате на тел. 0898490909-Димитра Желева.

Весели празници! Поздрави!
Съгласно закона за електронната търговия Ви съобщавам, че този емейл може да бъде непоискано търговско съобщение.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: be3ad2f98d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Старите хора са хубави само докато дават, после стават ненужни смрадливи бабички и куп подобни определения.
Пиша го това с болка, не с подигравка. Никой не разбира и не отчита живота на стария човек. На него се гледа с пренебрежение и отвращение, и за съжаление това не е проблем на днешното поколение, а е въпрос на възпитание и предаване на ценностна система в поколенията на един род(който ще да е).
Щастливи са тези хора, които от най-ранна възраст възпитават децата си на грижа за околните, включително помощ на родителите, защото така детето знае и разбира, че когато родителя вече не може то е този, който поема щафетата на несгодите и лишенията в името на собствените си родители.
Всичко друго са само едни оправдания, защото пренебрегвайки един заради друг ние обричаме пренебрегнатия на смърт. А като се замисля, дори и болен човек винаги има шанс да поживее повече обграден от грижите на околните. Не говоря за грижи срещу заплащане, говоря за истински грижи.
Другото е фалш. Който не го знае и не го прилага отрано, после изпитва това на гърба си от собствените си деца за които е дал живота си. А колко са благодарни децата... това е съвсем друг въпрос. Затова родител не се предава в името на детето, а се полагат грижи до края. Детето трябва да се учи от този опит, ако ли не... старчески домове срещу заплащане...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: dc99cb5038
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   Има стара народна приказка-" Решил син да продава баща си на пазар, вързал го с въже и го повел към пазара. Там бързо го спазарил и поел да си тръгва. Бащата го върнал с думите, дете мое, забрави си въжето, прибери го, че ще трябва за сина ти, когато след време тръгне да те продава. Сина се замислил над думите на баща си, взел си поука от тях и прибрал баща си обратно на село. " Това е в подкрепа на горният пост. Каквото си постелим, на това ще легнем. Старите трябва да се замислят, дали са били добри родители, дали са възпитали добри деца? Добре възпитани деца, не биха си захвърлили родителите в старчески дом!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6e62eadea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Проблемът с настаняването на възрастни хора ме провокира да отговоря на някои поставени въпроси. 1. Лицата, които не са под запрещение лично подават заявление за настаняване в дом в дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене. 2 Такса в размер на действителните разходи на месец заплащат тези, които са продавали или дарявали недвижим имот до 5 години от сделката. А сключилите договор за гледане и издръжка плащат пълна такса до края на ползване на услугата. В случая на човека, който има кредит, няма вариант да му се спада от дохода кредита. С не много чакане в приличен дом, строен за целта, в стаите има по 1, 2 или 3 легла, с добра хигиена, топла храна, денонощни медицински грижи може да бъде настанен вашият близък в ДСХОЛ Силистра. Само вие, ако не го посещавате, ще му липсвате. Къде ще живее родителят ви е важно, но по-важни са близките отношения и контакти с вас и вашите деца.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 8b2f8bc1ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   На моя позната свекърва и е в такъв дом до София и всички са доволни, даже и бабата, защото преди беше сама по цял ден, а сега си има компания. Грижат се добре за нея, младите я посещават и всичко е наред. Единственият проблем е, че е скъпо, но ако можеш да плащаш, защо не? Дори за старците е по-добре, че си правят компания, вместо да кукуват сами и после да късат нервите на роднините си или да ги хване склероза от самота. Да не говорим, че докато са сами правят глупости като хвърляне на пари през балкона... Та не мисля, че ако домът е чист и се полагат грижи за възрастните е лошо да идат в такъв. А и има домове със свободен режим. Хората си излизат, разхождат се, просто са им спестени грижите по подържането на дома, пазариване, готвене и т. н. Не е лошо, нали? Обаче това е за хора без сериозни здравословни проблеми. Ако твоята роднина е болна ти трябва друг тип старчески дом.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: be3ad2f98d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Към №22
Моля споделете как се чувства баща ви от положените грижи, защото от обясненията и агитацията ви се получава впечатление от вашето лично мнение като посетител.
Търси се мнение на потърпевшия от грижите човек, нека той да каже.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker