Днешният свят. Петрола и икономическата криза. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Днешният свят. Петрола и икономическата криза.
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 1933 пъти
Какво мислите за днешния свят? Света е в продължаваща вече икономическа криза 2008-2012. Началото и започна с Третата петролна криза 2008, когато цената на петрола стигна исторически рекорд от 147 долара за барел. Нужни са само няколко седмици на високи цени на петрол и влизаме в рецесия. Някой предвиждаха че е временно, но след като падна през 2009 отново се възстанови. Средната цена за 2008 беше 100 долара за барел, 2011 беше 111. По целия свят цената на бензина стигна рекорди. Много икономисти са на мнение, че света е построен за ниски цени на горивата, иначе навлиза в рецесия. Може да четете (който разбира английски wikipedia : negative effects on economic growth)Икономическия растеж вече забавя и в Китай, Индия, Бразилия, Русия, Турция.

Гледайте филма Future Earth 2012. Сегашното общество е пристрастено към енергията и пропито от материализъм. Петрола е не възобновим и ограничен ресурс. Тоест ще се изгори и край. Геолога Кинг Хуберт разработи модела на Peak Oil (wikipedia) или петролен пик. Производството се повишава, достига максимална точка и почва да намалява. Най-много петролни кладенци са открити през 60те, оттогава намаляват с известен растеж през 80те. Сега ние използваме кладенците от 60те. Новите който се откриват са почти всички малки и отдалечени, повече почти не се откриват големи.

За много държави пикът е минал Великобритания, Норвегия, Румъния, Индонезия, Либия,
Алжир, Йемен, Сирия, САЩ, Нигерия и други са го стигнали вече.

Петрола е два основни вида -конвенционален -това което разбираме като петрол. Неговото производство си седи на около 74 милиона барела дневно от 2005 на сам. Даже 2006 обявиха, че е настъпил пикът му. И скоро може да почне намаляването му. Неконвенционалния е няколко вида-шистов, шелфов, катранени пясъци, свръх тежък. Те са много по-трудни за извличане, по-скъпи (могат да се произвеждат само при високи цени), по-замърсяващи. Производственото им расте в САЩ и Канада.

Има също втечнен природен газ LNG и биогорива, но те се конкурират с производството на храната, и сега дела им ще намалее драстично.

Общото производство е около 90 милиона барела дневно.
Друг много важен фактор е EROI (Energy return on invested ), който показва колко е нетната енергия. Висококачественият конвенционален, който е почти изчерпан е 1:100, основния конвенционален сега е около 1:20-30, за неконвенционалния е от порядъка на 1:2-6. За биогоривата е 1:1. 5, ако са от водорасли в зависимост от вида им и начина на производство е от 1:8-40.

ОКОНЧАТЕЛНО!
Може да не четете статистиките те са само за аргументи и, който иска да ги провери. Обобщението е, че производството на петрол ще става все по-скъпо, по -замърсяващо, по-трудно. Петрола се използва в производството на над 4000 продукта основно на химическата промишленост. Да не забравяме за възможна война между САЩ и Израел срещу Иран. За отмъщение Иран може да бомбандира Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Бахрейн. 90% от петрола на СА е в изтока или близо до Иран -провинция населена предимно от шиити докато останала част са суните, а шиитите отдавна са били подтискани. Много хора вещаят икономически калапс и пернаментна депресия, някой даже връщане в средновековието. Други казват че техниката ще ни спаси, но техниката не е енергия. Тя само може да ни даде повече време. Всичко е ясно трябва да напуснем петрола преди той да не е напуснал нас. Все пак и сегашното индустриализирано земеделие е много зависимо от петрола, без него храната ще намалее драстично, а населението продължава да расте. Много държави внасят огромна част от храната си.

Бих искал да благодаря на тези който са го прочели макар, че е доста дълго.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: cae3ec3173
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не сме толкова зависими от петрола правителствата ни карат да сме така. Докато се съобразяваме с правителствата на други държави така ще е. Докато не започнем да си използваме всички ресурси на България така ще е. Има начин да се прави енергия от водород, от вълните, от биологични отпадъци. Защо не правим? Защото сме задължени да купуваме петрол и то на такива цени.
За да работи парното на един средно статистически вход от 8 етажен блок на водород системата излиза около 7 500лв и после поддръжка и вода около 25лв на месец т. е. на семейство първоначално 300лв и после 1лв месечно, нима не можем да го направим, просто не искаме, искаме да се сърдим на топлофикация.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: cbd4fdd612
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дълго, но интересно и смислено.
Действително петролът свършва, но не и енергията. Находищата на природен газ (конвенционален и неконвенционален) още далеч не са стигнали пикът си. Това ще ни даде още няколко десетилетия преди да трябва да се отдадем изцяло на електричеството. Тези десетилетия трябва да се използват за инвестиций и развиване на електричество от възобновяеми енергийни източници. Според мен поне в следващите няколко десетилетия няма как да се мине и без нови ядрени централи. Иначе елктромобили (засега доста не екологични заради батерийте си) вече има. В моментът в който цента на петрола премине някой граници (говори се за между 250 и 300 долара за барел) те ще станат напълно рентабилни така, че тежки дни ще има, но до връщане в средновековието надали ще се стигне. Лично мене повече ме притеснява изчерпването на други ресурси като металите например. Дори с храната европеиците ще се справим. Въпреки, че сме малък и пренаселен континент все още ЕС като цяло произвежда повече храна отколкото потребява. Да му мислят тези в африка и азия които се размножават като хлебарки без изобщо да повишава БВП то си. Напоследък често се говори за невероятния ръст на БВП в Турция, Индия, Индонезия и други. А давате ли си сметка, че в някой от тези страни населението се увеличава толкова бързо, че напрактика истински важния показател (БВП на глава от населението) в най - лошия случай се движи много бавно или дори намалява.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: af5b6b0b6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Впечатлена съм от познанията ти, наистина. Показват задълбоченост и анализ. Повечето хора тук нямат това ниво, за тях петролът е просто цената на горивото в бензиностанцията и съответно цената на всичко останало. Споделеното е абсолютно вярно. Но за жалост, светът се води (ръководи) от силните на деня, така е било и така ще бъде, докато не настъпи повратна точка или война. Не зная чел (а) ли си за българин (съжалявам, че не помня цялото му име, но личното му име беше Илия, след което си е сменил фамилното име, а може би и личното с американско), дисидент, избягал 40-50-те години от България, установил се в САЩ, където прави разработка за двигател, работещ на принципа на водата (двигател, завдижван от водород), чиито изследвания са потулени, може би дълбоко засекретени, а той самият умира низвергнат и разорен. ЗАЩО? Защото е открил алтернативен източник тогава, когато американци и араби са искали да точат парите на света за себе си. И до ден днешен е така. БОГ да ни е на помощ! И днес да има ум, разработващ двигател на същия принцип, ще го унищожат, ще го обявят за болен и луд, а милионите, пардон, милиардите хорица като теб и мен, ще плащат със всеки свой ден данък на петролните милиардери, и няма да живеят, а ще оцеляват, мислейки за насъщния.. Всичко е власт, власт, власт и много пари. 10 души управялват света и взимат всички решения, а ние сме мравки, чакащи един по-добър живот, и той ще дойде, но не тук на тая земя.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ae844d6a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И по зле ще става, идват много тежки години за света. Ще има войни и кризи. Някой ден света ще се оправи, но ние няма да сме живи до тогава.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ae844d6a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Свиквайте, живеем в трудни времена.

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: c26836ccd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз прочетох много подобни теми в различни сайтове, но никой в никоя тема не предложи някакво решение. Много хубаво си показал тези статистики, аз ги разбрах, но ме съмнява, че много хора няма да ги разбират. Факт е, че ние се самоунищожаваме, но какво ще направим по въпроса? Готови ли са днешните хора да се откажат от някои от луксовете, които им предоставя 21в. Не знам, но се надявам да се справим с наближаващата още по-голяма криза.
DIABLO

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 40e785726f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 1 много сме зависими от петрола, по точно сме пристрастени. Просто погледни каква част от продуктите в магазина са български.
Номер 2 петрола няма да свърши, но ще се изчерпи този който можем да използваме. Сега се добиват 40% от нефта в кладенците. А и много ресурси са недостъпни.
Номер 3 има много повече данни и статистики, но аз написах тези който считам за най-важни и показателни-така че темата да е максимално кратка. Има много проекти за такива алтернативни източници, но много не са приложими, а за да се приложат масово ще трябва десетилетия, а и такъв голям преход надали е възможен в период на криза и дефицити. Не ни управляват 10 човека, повече са, но те са много богати в повечето случай стари и в сянката на политиците.
Номер 4 прав си. Природния газ, въглищата и урана са временни заместители. Те също са невъзобновени и се изчерпват. За тях са правени по-малко проучвания, но се предполага пик в производството им 2020-2030 при BaU (business as usual), ако обаче решим да се прехвърляме бързо към тях ще се създаде огромно търсене и пикът им може да настъпи по-рано.
Много хора предвещават ресурсни войни.
Да не се забравя и растежа на населението. То расте с 2-3 човека на секунда или около 75 милиона на година. Макар, че ръста забавя хората забогатяват и използват повече ресурси. Сега използваме толкова ресурси колкото може да възстанови 1. 5 планета. Това създава масово изчезване на растения и животни, невиждано от края на динозаврите преди 65 милиона години.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: cae3ec3173
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   №7 Съвсем не си прав. Не сме пристрастени а задължени да използваме точно тези горива, при условие, че има открити почти безплатни начини на придвижване с браунов газ. Защо да гледам стоките в магазина? Защото са ги донесли до магазина с гориво ли? А можеха с браунов газ да ги донесат. Но няма кой да произвежда такива автомобили, защото производителите на нафта ще го убият.

В момента има достатъчно храна на земята за още пет пъти по голямо население хора. Застани вечер зад голям магазин и виж колко храна изхвърлят. Поработи месец два като дистибутор на бързо развалящи се храни като мляко, пакетирани кремчета, течен шоколад, натурални сокове и ще видиш за два месеца колко ще те накарат да изхвърлиш.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 0cf29c8af5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да си кажа и аз мнението. Горивата са ни най-малкият проблем. Само 30% от добива на нефт се използва за гориво. Останалата част отива за производство на гориво, пластмаси, торове, лекарства, платове... а и до момента няма достатъчно добра алтернатива за самолетното гориво. Някои представя ли си самолет на батерии?
Положението наистина е сериозно. Според мен, икономическата криза в момента е създадена изкуствено и раздухвана по медиите, за да се забави нарочно потреблението по света, не знам до колко това ще проработи. Остава и един последен вариант - редуциране на човечеството, рано или късно и това ще се случи, дано само да не го доживеем.
А тези простотии за Брауновия газ, направо не ми се коментират, всеки запознат малко с физиката ще разбере, че това са пълни глупости. Има си закон за запазване на енергията, от времето на Ломоносов до момента, никой не е успял да го обори.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: cae3ec3173
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №9 За да говоря за Брауновия газ аз си го ползвам. Доста добре работи дизеловия двигател с браунов газ с до 70% по малко дизелово гориво без кой знае какви изменения. С 1литър вода и спокойно се изминават 1000км, зависи само от големината и натовареността на автомобила.
От №1, 8

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 0cf29c8af5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 10, за да говориш подобни глупости за Брауновия газ, най-вероятно продаваш системите на балъци, моля ти се не лъжи хората.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: cae3ec3173
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От №10 до №11 прочети моя коментар №8 и по точно словосъчетанието "няма кой да произвежда" т. е. не съм производител, ползвам само за собствени нужди и то от 12 години насам. Ако бях производител хората щяха да ме научат и да ползват мои продукти, но нямам възможност да произвеждам. Кой от нас двамата е балъкът остава под въпрос!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker