Искам да си купя котенце, но се двуомя, защото... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да си купя котенце, но се двуомя, защото...
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 6970 пъти
Здравейте!
Винаги съм искала да имам персийско котенце - сива чинчила. Случайно попаднах на един развъдник, където има няколко бебета и е под въпрос дали да помоля да ми запазят едното за мен, но започна едно двуомене, след като съпруга ми се съгласи за коте. Той също много обича котенца, но не одобрява идеята да го гледаме в апартамента, защото щяло да замирише на коте. Успокоявам се от факта, че чистя много у дома. Но знам ли дали ще се преборя с това. Имам познати с котенца и у тях не мирише, а имам и такива, които не поддържат много и там мирише наистина. Какъв е шанса, всъщност това да се случи с моят дом?
Котенцето струва 300лв. Родителите му са печелили конкурси и т. н. Но на мен ще ми го дадат без паспорт. Постоянно се двуомя заради високата сума, а и за миризмата, но толкова обичам котета. Дори когато ги гледам на снимка се просълзявам, а ако ми дадат да го гушна сигурно ще се разплача наистина от щастие. Съвършени са.
Моля ви за съвет. Трябва да си изясня плюсовете и минусите. Не искам да се водя само от импулсивността и обичта си към котетата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: d5d4ba820c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, и аз съм „котатарка“, но те съветвам да внимаваш.
Не, няма да мирише вътре, особено ако вземеш женска котка или кастрирана мъжка (некастрираните мъжки си маркират територията... т. е. саксиите). Кучетата миришат, дори кастрираните, но не и котките. Поне не се усеща от човека. Има и котешки тоалетни на пазара, така че и това вече не е проблем (преди години използвахме пясък, дори вестници). Ако чистиш тоалетната всеки ден - няма как да мирише.
Проблемът е само, че си се фиксирала върху породиста котка от незнайно какъв развъдник. Цената на котката е ниска. Такива котки в България вървят по 600-800 лв. , на Запад са по 500-1000 евро. Все пак - искай от развъдника членство в международна асоциация - преди да вземеш котето - отиди на място и се увери, че не става дума за ферма за котки, където животните се гледат при лоши условия, а една котка-майка се запложда по-често от 1 път годишно.
В това време на годината не би следвало да има малки котенца! Ако котенцата са под 4 м., значи котката е забременена втори път. Това е чист бизнес, без оглед за здравето на котките!
Да не говорим, че хората за пари всичко правят - заплождат котките от едни и същи бащи, после децата от същия супер породист котарак (баща им), който печелил титли - това е практика, за да си запазят супер добрите качества за разни изложби, от което страдат котетата - болни са, имат проблеми със слух, с очите.
Съветвам те да не насърчаваш бизнеса с котки, а да си вземеш непородиста котка от някого, които не иска пари. Така хем ще спасиш котки от улицата, хем ще имаш ЗДРАВА КОТКА.
Мои близки си купиха породисти котки за по 1200 лв. Едната умря от т. н. „котешки спин“, другата е флегматична и по цял ден спи, държи се като плюшено животно, сякаш не е котка. Нищо не можеш да направиш и на развъдника, няма контролен орган - продават масово болни и заразни котки, защото гледат много животни за бизнес на малко място.
Аз самата имах дълги години котка, приличаща на сиамска, но не породиста (без пари) и имаше съвсем друго поведение - играеше си, не спеше толкова, беше интелигентна и будна. Такива са и обикновенните котки. Когато котката идва от частни лица, чиято котка просто е „направила белята“, то тук човекът не е кръстосвал разни роднински котки и не е изродил естествената природа на животните.
Решавай, но ако си маняк на определената порода, бъди много скептична (цената от 300 лв. е много ниска), гледай на място условията и избери най-живото коте от котилото. Веднага го заведи на ветеринар, за да не си вземеш животно, което ще погребваш след 3 м.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 24b0073ca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз имам котка. Сигурен съм, че няма да мирише във вас, ако чистиш редовно. Затова вземай проклетата котка и стига си драматизирала толкова.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 82a43b5b5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ползвай дървени пелети вместо пясък за тоалетната. Хем няма да ти мирише, хем и няма да полепва по козинката на котето и да разнася боклук. Гледай обаче да не е от евтините, че освен че трудно се чистят и развъждат гадинки. пък и 300 лв не е много, наскоро един познат си купи за 600 лв бяла обаче

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 3501e93106
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Оле, ти си абсолютна лигла! Как и мъж си си намерила... сигурно и той е някакъв като теб! 300 лв за котка, като толкова искаш, иди се поразходи по улицата, котки колкото щеш! Ама не, ти не можеш да се задоволиш с котка чието родословно дърво не се е окичило с награди от конкурси.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 3145581842
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ние си имаме котка вече една година. Не е породиста, съвсем обикновена порода-"улична подобрена" :), но е най-гальовното същество, което познавам.
Обожавам я, като дъщеря ми е :))
Не мирише, котките са чисти животни, бели не ми е правила.
Има си котешка тоалетна със силиконови гранулки и когато ходи по нужда се изхърля веднага.
Съветвам те да си осиновиш някое малко гаврошче, без порода, то ще те обича безгранично.
Успех и да ви радва много :)))

 
  ...


...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 342fc7667f
гласове:
1 2 3 4 5
  (29 гласа)

8.   Номер 5, това твоето нормално ли е според теб? Познаваш ли авторката, че и вече определения и слагаш? аман от такива хора

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 82a43b5b5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   А бе номер 5, персийката си е домашна котка, питомна, възпитана, специална, нуждае се от специални грижи. А сладките дивачетата на улицата не стават за отглеждане в апартамент. Пробвала съм с една мини пума голяма калпазанка беше все пишкаше където не трябва и си остреше ноктите на дивана, не принадлежеше на възпитание и все мерак и беше да къса мрежата и да бяга през прозореца за да се търкаля в пръстта на градинката пред блока. Кво да я правя занесох я на село и си живурка щастливо и си хваща пеперудки по цял ден пролетно време. Това си е дивото си е диво

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: d5d4ba820c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   н. 9, съгласна съм, че персийските котки са като плюшени животни - толкова са ги изродили, за да запазят вида им, че не могат да различат мишка от образа си в огледалото - не че ги интересува де. Лежат по цял ден, плюскат си яденето и действително - такава флегматична котка, каква беля да ти стори?
Мои познат гледа две баш улични котки в апартамент, има и бебе и няма проблеми. Котките обаче са две! Сама котка по принцип не се гледа, ако не си си винаги у дома.
Иначе, за всеки има котка. Аз ще си взема или директно от улицата, или от стопанин с обикновенна котка. Няма да храня професионалните развъдници за котки. Иначе - има и от частни лица „породисти“ животни - те са по-здрави и нормални, защото не са чисто чистокръвни и нямат проблеми с очи, уши и нервна система заради кръвосмешени.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: f51bd42fc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

11.   Още един индивид дето се двуоми

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 3501e93106
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 8, какво ми е? Какви са хората като мен?
Номер 9, зависи кога си я взела котката. Есенничетата ги прибирам и нямам проблеми. Докато са малки ги "възпитавам" и като се затопли ги пъдя. В момента храня една котка която преди 4 години, по същия начин, живя у нас. Ако оставя врата отворена, котката няма и да си помисли да влезе. Не ми обяснявайте, че някоя мързелива персийка е по-чиста от улична котка. Имала съм и персийска котка, намерих я на улицата, същата тактика като другите. Ама то тъпо, аз му показвам тоалетната, то седи и едвам не заспало. Дрисна 2-3 пъти из къщата и й бих шута.
Номер 10 е прав, персийките ги мързи и под опашките да се оближат.
От номер 5

 
  ...

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 83e0c8b1a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Толкова бездомни котенца има, които чакат своя дом, а ти ще даваш луди пари за персийска. Вземи си безпородно котенце, ще те радва с игри. Тези са някакви ГМО животни, сякаш са изкуствени.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 29c45f8d8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   до 14:
Еми не всеки иска да си има помиярче, някои хора си харесват породисти котки, какъв е проблемът????

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e2bc66fff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Здравейте! Аз също бих искала да си взема коте. Проблема е там че досега не съм си вземала котка и ако може няколко съвета ще съм много благодарна! Като за начало се интересувам от евтино, късокосместо коте, което да не е игриво, закаквито съм чувала че са сиамките и да обича да се гали. Ако има някой информация за такава порода, мола да я сподели!!! Може ли и малко информация за това колко струва и колко често се сменя тоалетната, колко често и с какво се къпят късокосместите котки, колко пъти на ден се хранят големите и колко малките и като последно как да ги възпитаваме да си острят ноктите на правилното място и на хигиенни навици. Благодаря предварително!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: ad91fc01ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Виж аз бих си взела едно бездомно котенце вместо да давам пари, няма смисъл и те са същества може и да не са породисти!!!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 63de1c40be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Имам мъжко кастрирано котенце. В къщи не мирише изобщо, даже си мирише и на хубаво. Но космите много падат, така че трябва да чистиш. И ако чистиш много пъти у вас няма никакъв проблем, а и миризмата на котката зависи от това, колко често се къпе и от урината, също. Но те съветвам, ако ще си купиш котенцето му сложи тоалетната на терасата, неприятно е когато я чистиш, но са такива сладурчета! :):)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: bb48b5020e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   здр. от кой развъдник може да се вземе качествено персийско коте, но после да нямаш проблеми, защото съмчувала доста неща по въпроса

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: ebbb44c074
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Вземи си коте. Аз имам. Не е кой знае какъв проблем. Лесно е и не замърсява чак толкова много.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 976299f421
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравейте. Този пост ще е доста дълъг, но се надявам да помогне. Аз не разбирам от персийски котки, но... Котките ние ги квалифицираме на породи и прослойки. Реално те сами за себе си имат друго мнение и не разбират от породи. По принцип каквато и да е една котка, тя е кралска особа, осъзнава го и се държи като такава, без да знае или да я интересува произходът й. Мисля, че през 2001 г. вкъщи си взехме котенце от улицата. От тогава насам вкъщи без котка не е оставало, много ги обичаме и сме имали мисля 10 котки. Една умря, а други две избягаха в период на разгонване и повече не се върнаха. Останалите отиваха на село при едната или другата баба, защото "не можеха да се научат къде да ходят до тоалетна и правеха бели" или не сме си допадали по характер. Истината е че ние не знаехме как да ги обучим. С течение на времето разбрахме, че колкото и да е гадно, трябва като си вземеш котенце (малко трябва да е - под 4-5 месеца), трябва да го затвориш в банята или където на друго място му държиш тоалетната, и докато не я използва поне веднъж да не го пускаш от там. Гадно е, защото животинчето се плаши, мяука, драска по вратата, трудно се издържа, но в общи линии мине ли този момент, няма проблем. За по-сигурно, може да го оставиш там, докато я използва 2 пъти. През това време му слагаш вода и храна там, за да има материал за тоалетната, така де :) Вкъщи сме имали повече мъжки котета и само първото беше женско. Защо? Защото женските като цяло са малко по-капризни и могат да бъдат злобни. Не че мъжките не могат да бъдат проклети, но като че ли по-рядко се случва. Нашата женска беше доста своенравна, не слушаше никого и когато я намерихме в аквариума с рибките, замина на село. Някои съседи също имаха женски котки, от три и трите бяха злобни диви и драскаха дори стопаните си. Затова от тогава си взимаме мъжки. Наше си предпочитание. На тях, като че ли по им понася на характера да бъдат в апартамент. Женските като че ли са по-свободолюбиви и затварянето им резултира в по-агресивно поведение, не само в периода на разгонване. В общи линии съм запомнила няколко неща от опита си с котки през годините:

1. Котките са досущ като хората - характери всякакви. Като че ли всяка си е отделна личност. Въобще не могат да бъдат сравнявани с тамагочи, което само яде, пие вода и спи, както са например морските свинчета или рибките. Гаранция за това какъв характер ще извъди дадено котенце НЯМА. Има много благи, има и много проклети. Полът почти няма значение.

2. Каквато и котка да си вземеш, ще се мъчи да бяга като се разгони и тясно пространство няма да й понася. Става по-агресивна от обикновено. Решението е хапче или кастрация. Ако я кастрираш, ще изгуби игривостта си и вероятно ще напълнее.

3. Ако е мъжка котката, има сериозен риск да развие заболяване на пикочните пътища при гледане в апартамент, ако не й се дава правилния вид вода и не й се провежда профилактика. Профилактиката става със специална много солена храна, която има за цел да накара животното да пие повече вода и трае около 5 дена. Правилния вид вода е всяка, която е омекотена и пречистена, тъй като главен причинител на тези заболявания са котленият камък във варовитата твърда вода от чешмата и бактериите. Нашето мъжко коте почина от рак на простатата, причинен от усложнения при едно подобно заболяване на пикочните пътища. Минералите в минералната вода не пречат на животинчето.

4. Котката си има режим. Както я научиш, така ще свикне. Ако ставаш в 6:00 ч, ще се научи да яде точно тогава и да ходи до тоалетна 15 мин по-късно. В събота и неделя ще дава зор за същото, без да я интересува, че ти тогава ставаш по-късно.

5. На домашна котка не се дава сурово месо и риба (сурова или обработена). Причината е, че апартаментските условия не й позволяват да развие имунитет като на селска или улична котка (на които не им пречи да ядат такива неща). В тези продукти се съдържат бактерии, към които апартаментските котки нямат развита защита. Това ми го каза ветеринар, не го знам от опит.

6. ИМАШ ЛИ КОТКА, НЯМА ДА ИМАШ ХЛЕБАРКИ. Няма нужда от обяснение, но също е нещо, изпитано с годините :)

7. Всяка котка си има различни предпочитания за храна. Имах котка, която просто обожаваше чушки.

8. Грижите за котката не са много (ако не е някаква специална порода). Задължително й се провежда профилактика на пикочните пътища (май без значение от пола), трябва да питаш ветеринар кога, за колко време и как. Намери си добър такъв, а не някой който да ти казва „Абе то е животно, природа, няма нужда от чак такива работи. ”, защото нужда има. Ако бях направила такава профилактика на моето коте, което умря, сега можеше да е живо.
Без значение, че я гледаш в апартамент, трябва да й сложиш каишка против бълхи. Хубаво е да й даваш витаминче всяка сутрин и да й провеждаш профилактика с хапче за косми в стомахчето, особено, ако е дългокосместа. Можеш да й решеш козинката веднъж седмично. Котката е изключително чисто животно, което се почиства само и НЕ МИРИШЕ. Няма смисъл да я къпеш въобще, освен през лятото за разхлаждане, като внимаваш да не влезе вода в ушите, за да не се развие ушна инфекция. Има котки, които обожават да се къпят, но повечето мразят и ще ти го покажат. За грижите, май толкова.

9. Единственото по-чисто животно от котката ( с по-силно развити хигиенни навици ) е мишката. Странно, но факт. (За протокола, мишки не съм си отглеждала. )

10. Хубаво е да си храниш котката повече сутрин и през деня, за да не откача от енергия нощем и да те оставя да спиш.

11. Най-добрата котешка тоалетна е силикагел на гранули. Лека е и абсорбира и миризми. Няма никаква нужда да пълниш целия съд с котешка тоалетна. Сипваш около 1/3 чаена чаша гранули на дъното на котешката тоалетна и си готова. Животинчето си има инстинкт за заравяне и не му пука изобщо дали си заравя произведението с 20 грама или в два килограма. Важното е да намята малко прашинки/гранулки отгоре. Това позволява и по-честа смяна на тоалетната, а не 2 кг гранули да ги държиш една седмица, котката да рови вътре и да увечличава обема им с още миризливи гранули. Зависи от характера, но повечето ми котки не са искали да използват котешката си тоалетна втори път, преди да е почистена, а гранулите подменени. Претенции :)


ЗАБЕЛЕЖКА: Всички котки, които съм имала не са били породисти (нищо, че са се държали като такива), освен една. Тя беше тигров нещо си... Според жената, от която я взехме, породата е като на котката от рекламата на Фрискес. Точно това беше котето, което умря от рак на простатата. Ветеринарят каза, че по принцип, ако котето е породисто, рискът за такива заболявания се увеличава, тъй като са по-учзвими. Не знам защо.

Засега за тези неща се сещам. Лично мнение: всичките душа носят, няма смисъл да търсиш определена порода. Надявам се да съм помогнала на авторката или на някой друг, който се е двоумял за нещо.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker