До кога ще търпим - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

До кога ще търпим
преди: 11 години, 7 месеца, прочетена 2856 пъти
Хора до кога ще търпим управлението на тези корумпирани мижитурки... Млад съм имам възможност да се махна от България, но все още имам надежда за тази страна. Вижте гърците примерно бунтове, протести, защо и ние не покажем че самите ние сме народа и никой няма право да се гаври с нас. Вижте от друга страна духовенството учат ни на смирение и да ТЪРПИМ, а вижте сега как ще се избият по между си само за да заемат мястото на патриарха... Всичко това води до унищожението на една велика страна младите умове заминават за чужбина остават само малцина патриоти и останалото пълната просташтина... Заслужава ли си според вас да се борим за промяната на тази страна или е една обречена кауза?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 7 месеца
hash: 8c7af56be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Точно за миналите местни избори се прибрах обратно в България. Не, не съм бил емигрант в Гърция, Испания или друга страна от т. н. PIIGS... просто преди години емигрирах в Германия, работих там, завърших висшето си образование. Имаше голяма криза в Германия по това време, но се оправиха хората. Прибрах се точно, когато икономиката им беше в най-големия бум, предлагаха ми много добра работа и възможности. Имах изключителната възможност да бъда част от това общество и да разбера, защо те винаги ще са на върха - просто не мрънкат, а работят, инвестират в образование, инфраструктура. Пазарът на труда им е свободен - може да те назначат лесно, но и да те уволнят без много бюрокрация. Всички млади работят или учат, но нямат особени претенции (за собствена кола, жилище), а почват буквално от дъното, работят за минимум заплатка и горе-долу на 35 могат да си позволят да създадат семейство и да живеят в повече от 2 стаи ПОД НАЕМ.
Защо се върнах в България? Ами просто видях потенциал в тази страна, какъвто няма в по-развитите икономики. Дори в Германия за мен лично нямаше място, което да ми предложи подобни шансове за успех, за кариера, за собствен бизнес. Да не говорим за материалното - в Германия само 20% от хората притежават собствено жилище например.
Не съжалявам за решението си някога да емигрирам. Само така имах уникалния шанс да се науча да ценя собствената си страна. Имам и много идеи за развитие шансовете и възможностите са огромни.
Помня си управлението преди 89-та, а и хаосът след това. Особено отвратен бях от 90-те години и мога с чиста съвест да кажа на автора, че днешното управление е благословия за страната. Да, има много проблеми, но за пръв път се случва нещо. Откакто работим в България уволниха цялата корумпирана общинска администрация, макар че ГЕРБ си спечели изборите - т. е. посегнаха на своите си хора. Освен това уволниха цялото ръководство на ВиК, с които имахме огромни проблеми. Не сме давали подкупи за каквото и да е било.
Не знам, нека всеки да си решава сам, но аз направих своя избор. Гърция и Испания, както и Англия бяха голям хит за емиграция, но вижте ги сега. За разлика от тях ние поне сме на 0, а не на -300 000 000 000. Има голяма разлика.
Изобщо не споделям възхищението на автора от разните му глупави протести. Не така се пълнят касите на държавата, не така се произвежда БВП, не така се плащат заеми. Възхищавам се на българите, които въпреки трудните условия работят и след пенсионна възраст, вместо да чакат на държавата и да просят в Брюксел. За мен българите са много достоен народ и са много близко до немците като манталитет, но трябва да спрат с мърморенето и да се самообвиняват. Хора, преди 15 г. нямахме хляб, днес се чудим в кой МОЛ да напазаруваме. Не познавам друга нация, която така бавно и славно да си изгражда държавата, без да проси и да е зависима от други държави. Горе главата. Бъдете горди с постигнатото, вместо да обличате всичко в черни краски. Оценете живота си тук и не си въобразявайте, че в чуждите държави ще може да постигнете повече.
Препоръчвам на всеки да емигрира, за да си отвори малко очите и да разбере най-после, че всеки камък си тежи на мястото.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9705c5325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По историческа справка - 500 години, защото робското мислене ни е нещо като вродено за жалост.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Напълно съгласна съм с теб авторе. Точно подобен коментар написах в една тема, но виждам, че не са го публикували. ХОРА! Нека се вдигнем на стачка и ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, а не 1000 човека в центъра на София с плакат в ръка да излезем и да стачкувамe, докато не получим своето! Това живот ли е бе? Ти със 100-200лв на месец можеш ли да живееш бе, човеко? Всеки ден поскъпва нещо, я ток я вода... ти можеш ли да живееш нормално с мизерната си заплата ? Не, нали? През зимата ще умреш, но от студ, защото тока ще продължава да поскъпва, а ти ще имаш едни мизерни 100лв, с които няма да можеш да живееш като нормалните хора, а ще си беден като църковна мишка.
Обръщам се към всички Българи с този коментар...Ако искаме да се оправи тази държава, нека обявим НАЦИОНАЛНА СТАЧКА, а не квартална хора... А ако и тогава не ни чуят, очевидно ще се наложи да запалим парламента и да ги свалим насила от власт.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 5778cc6f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какво ли не бих дала и моето дете да мислеше така, като теб, номер 1... Как е уморена душата ми да слуша всеки ден подигравки с България и превъзнасяне на Америка... Как се уморих да изпращам с премрежени очи сина си за кой ли път... Няма по-омразно място за мен от Терминал 2. Ако можеше да сбере всичката мъка на майките, щеше да се е съборил. Щастлива съм, че има млади хора, които виждат нещата така. И не спирам да се надявам и моето дете да прозре истините, които ти вече си видял.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9dbb091599
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Някои не се чудят в кой МОЛ да напазаруват.

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c13b0fc682
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Специално до №1
Кого убеждаваш, че гърците са по зле с 400 евро минимална пенсия? Кого убеждаваш, че германците били по бедни, защото си харчат парите за друго /кефа/, а не за жилище? Това, че си влагат парите в удоволствия, а не в недвижими имоти не ги прави по бедни. Кой германец ще си купи като българина 20-30 годишна кола? Защо се залъгваш, че българина е по мързелив, това не е верно, българина просто не вижда смисъл да работи за да гладува, на заплати от 150- 300 евра и пак го прави от няма накъде. Кой от обикновенните българи е виновен за лошата инфраструктура, или за не освободеният пазар на труда, или за многото бюрокрация, или за корупцията, или за съдебната система?
"За разлика от тях ние поне сме на 0" пак провери! А дали е правилно да стойш гладен и да изномогваш и да не вземаш заем, след като всички други го правят??? На гърците дори им се опрощава и пак не стоят гладни, в стачките си скандират "не искаме да станем като българите" и въобще не се трогват дали държавата им има дълг интересуват ги децата им дали са нахранени.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: b586236f5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не се вдигаме на протест, защото няма смисъл. Ще скандираме на жълтите павета няколко дни, после ще се направи някакво "спешно решение", може би ще има "избори" и... ще бъдат избрани не най-способните, а тези с най-сладникавия тон.

Защото в България от десетилетия наред е модерно да се избират "месиите". Ето ги демократите, според които "времето е наше" и "45 години стигат". Ето ги хората, които ще ни измъкнат от мизерията и бедността на инфлацията. Ето го царя, уж образовен човек, уж прекарал цял живот в изгнание и поради това милее за родината си... да му "верваме" че ще ни "оправи за 800 дни". А, ето го и този, който ще накаже тези, които са крали 20 години, а в свободното си време "ще ни оправи". Появява се ново лице, издигаме го в култ, става "месията". А когато най-сетне падне с гръм и трясък, просто е заменен от нова личност, с нова лъскава опаковка, която да ни "спасява".

Причините да сме на този хал са много. Една от тях е, че са ни тъпкали и продължават да ни тъпчат. Избили са свободномислещата интелигенция навремето, а после в продължение на 45 години са смазвали всякаква опозиция. Днес, според докладите на силните на деня на световната политическа сцена, сме единствената държава в ЕС, която има управление като страна от третия свят - където политическата и престъпната сфери са интимно близки. Дори да се появят умни и енергични хора, които искат да направят някаква промяна в България, първо минават през месомелачката на силните на деня, на тези, които не играят по правилата. От това умните и енергични хора или хващат първия самолет на летище София, или попадат на дъното на свежо изкопан гроб, или се превръщат в поредните пионки.

Дори от най-пропадналите български новинарски сайтове оставам с впечатлението, че нашите политици много говорят... но не казват нищо конкретно. Силният на деня прави нещо, но не казва с каква цел. Ако опозицията възрази, скъсва се от критики, но не предлага по-удачно решение. Говори се за промени и "алтернативи", но никога не се казват какви ТОЧНО са те. Референдума за "Белене", например - така и не съм видял която и да е от опониращите се страни да направи и най-елементарния опит да просветли простолюдието ЗАЩО трябва или не трябва да се строи. Приведени са елементарни аргументи - "Много скъпо ставало" и "Няма да сме енерго-независими и токът ще поскъпне" - но липсва обосновката, анализите и оценките, за които са дадени милиони или са отделени неизброими часове труд.

Това се отнася за всички казуси в страната и всеки "скандал" в родното Бе Ге. Голям акцент пада върху плюенето, но абсолютно никакъв за прозрачността. Не се вдигаме на протест, защото няма смисъл. Ще скандираме на жълтите павета няколко дни, после ще се направи някакво "спешно решение", може би ще има "избори" и... ще бъдат избрани не най-способните, а тези с най-сладникавия тон.

Защото в България от десетилетия наред е модерно да се избират "месиите". Ето ги демократите, според които "времето е наше" и "45 години стигат". Ето ги хората, които ще ни измъкнат от мизерията и бедността на инфлацията. Ето го царя, уж образовен човек, уж прекарал цял живот в изгнание и поради това милее за родината си... да му "верваме" че ще ни "оправи за 800 дни". А, ето го и този, който ще накаже тези, които са крали 20 години, а в свободното си време "ще ни оправи". Появява се ново лице, издигаме го в култ, става "месията". А когато най-сетне падне с гръм и трясък, просто е заменен от нова личност, с нова лъскава опаковка, която да ни "спасява".

Причините да сме на този хал са много. Една от тях е, че са ни тъпкали и продължават да ни тъпчат. Избили са свободномислещата интелигенция навремето, а после в продължение на 45 години са смазвали всякаква опозиция. Днес, според докладите на силните на деня на световната политическа сцена, сме единствената държава в ЕС, която има управление като страна от третия свят - където политическата и престъпната сфери са интимно близки. Дори да се появят умни и енергични хора, които искат да направят някаква промяна в България, първо минават през месомелачката на силните на деня, на тези, които не играят по правилата. От това умните и енергични хора или хващат първия самолет на летище София, или попадат на дъното на свежо изкопан гроб, или се превръщат в поредните пионки.

Дори от най-пропадналите български новинарски сайтове оставам с впечатлението, че нашите политици много говорят... но не казват нищо конкретно. Силният на деня прави нещо, но не казва с каква цел. Ако опозицията възрази, скъсва се от критики, но не предлага по-удачно решение. Говори се за промени и "алтернативи", но никога не се казват какви ТОЧНО са те. Референдума за "Белене", например - така и не съм видял която и да е от опониращите се страни да направи и най-елементарния опит да просветли простолюдието ЗАЩО трябва или не трябва да се строи. Приведени са елементарни аргументи - "Много скъпо ставало" и "Няма да сме енерго-независими и токът ще поскъпне" - но липсва обосновката, анализите и оценките, за които са дадени милиони или са отделени неизброими часове труд.

Това се отнася за всички казуси в страната и всеки "скандал" в родното Бе Ге. Голям акцент пада върху плюенето, но абсолютно никакъв за прозрачността.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9f1f1853ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От автора:До номер 1 според мен, братко ти си един от така наречените "слепци с очи". Живееш в свой собствен свят и не виждаш жалката картинка около теб. Не виждаш в какво се е превърнала една славна държава... Да наистина малък съм, но от това което са ми разказвали едно време са се строяли заводи и предприятия имало е ПРОДУКЦИЯ, а не магистрали! Износа е бил повече от вноса. Не си мисли, че те нападам просто се опитвам да ви отворя очите. Српоред мен основния ни проблем не е, че сме мързеливи както казваш, а това че не сме ЕДИННИ!!! Всеки опитва да забогатее на гърба на другия. Не мислим единно, нямаме идеал, Не мислим мащабно като коне с капаци. До номер 7 до някаде си прав. Наистина няма смисъл да протестираме ако сме 100 -200 човека но ако сме 2-3 милионна я си представи какво става тогава? Ще кажеш и да ги свалим ще дойдат същите утрепки, да може би е така, но това означава ли че няма пак да възтанем срещу тях. Така е в живота, ако позволиш на някой да ти се качи на главата той ще го прави отново и отново, но оголиш ли зъби, накараш ли ги да ги заболи ще се научат да се съобразяват с теб. Има ли желание има и начин, няма ли желание има оправдание. Сигурно ще ми кажете да си гледам работа и да се откажа, но мисля, че Кръвта вода не става!!! Преди години моя прадядо се е бил до някой твой, рамо до рамо!!!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 8c7af56be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От н. 1 до автора

Авторе, позволи ми да имам право на свое мнение. На 28 г. съм и съм живял в 4 различни държави, имам виза за САЩ до 2022 г., обиколил съм света, ходил съм в ЮАР и дори другата седмица заминавам на 24 000 км. и имам какво да кажа по темата, не мислиш ли?
Мисля, че много хора са злоупотребили с младоста ти и са ти разказвали врелин-икипелин. Жертва си с две думи на манипулация. Съветвам те най-сърдечно, вместо да вярваш в разни истории на лелки и чичовци да вземеш да прочетеш някоя и друга книга, да сравниш действителните статистики за вноса и износа и да се позаинтересуваш за фалитите на нашата страна през 50-те, 70-те (два пъти), 1980-82, 1989 окончателен и през 1997 последен.
Не завиждам на братята гърци за живота им на заем, защото нашите баби и майки точно така са си живели и живуркали и са ни оставили една забатачена и опоскана страна. България се разви последните 10-тина години, докато преди това си беше едно гнездо на размирици и проблеми. Имах възможност да пообиколя света и за мен българите сме достоен народ и сме постигнали много за това кратко време. В историята няма друг пример, в който са се сменили едновременно икономически и политически строй, голям експеримент е от планово стопанство и диктатура да станеш демократична държава със свободно пазарно стопанство. Проблемите са много, но и много се направи и е глупаво и несправедливо да го отричаме.
На н. 4 мога да кажа да не мрази терминал 2. Хубаво е, че сме свободни хора, че вашите деца имаме възможност да си отворим очите, а това (особено за автора важи) става само през терминал 2. Аз напуснах страната, между другото от една достойна за цигански катун автогара в София, която не съществува повече. Днес тази автогара е по-модерна от всички автогари, които познавам в Западна Европа и посреща пътуващите с европейски вид и атмосфера, организирана е и скоро и с метрото ще се превърне в транспортен възел на Столицата. Често летя и обикалям и терминал 2 не само отваря света за нас, но и света идва при нас. Познавам много чужденци, избрали да живеят у нас и да правят бизнес, да са самостоятелни и да плащат 10% данък, докато в родините им им взимат най-малкото 50-80% от изработеното, за да го даряват на „бедните“ гърци.
Няма смисъл да въздишаме по разните илюзии и разкази на лелки и чички. Те милеят по младостта си и по лесния живот на кредит, които им е осигурила диктатурата, но ние трябва да плащаме този кредит, а не сме в състояние и един ден да издържим под хомота на подобна диктатура. Горда съм, че почти сме успяли и дай Боже - нашите деца ще заварят една ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА БЕЗ ДЪЛГОВЕ.
Какво ще оставят лелките и чичките на младите в Гърция - една опоскана държава с надута социална система, държава известна в цял свят като просякът на Европа и влезнала в учебниците като лош пример за европейска интеграция, корупция и злоупотреба. Българите сами си изградихме държавата от нищото, никой и 1 лв. заеми не ни е опростил - напротив, ние опростихме на млади и бедни демокрации дълговете, за да им дадем шанс, защото сме европейска държава, член на НАТО. Кой е по-достоен народ - ние или гърците? Грък ли искате да бъдете с пенсия от 1000 евро, открадната от децата ви или човек, който живее достойно и си изкарва хляба честно и с труд, който плаща дълговете на миналите поколения и изгражда буквално от една клоака една европейска и достойна страна?
Авторе, най-сърдечно те съветвам да си нарамиш раничката и през някоя автогара, гара, летище да напуснеш така недолюбваната ти родина, да поживеешкато емигрант малко в чужбина, да видиш проблемите и на другите държави, да попротестираш с „бедните“ гърци и испанци и да си отвориш малко очите за истината. Поживей в някое парижко или лондонско гето, поработи малко емигрантска работа, за да ти се отворят очичките за някои истини. И докато в други държави падат бомби, брата убива брата, ние сме живяли винаги в мир, имали сме винаги достатачно храна и винаги училищата и университетите ни са работили за младите хора.
Не си спомнят някои, но само преди години в бивша Югославия се колиха и погребваха живи, падаха радиоактивни бомби.
С протести и оголване на зъби не се гради държава. Много се протестираше през 90-те, събираха се хората по площадите, но докато не запретнаха ръкави и не почнаха да работят здраво, нищо не се промени. Нашият народ си научи урока, гърците и испанците също ще си го научат и доста ще се понижи там стандартът на живот в следващите години, докато нашите деца ще живеят с пъти по-добре от нас. Вярно, днес гръцките баби и дядовци живеят по-добре от нас, но живеят над своите възможности, така както през кома са живяли чичките и лелките със заеми от Парижки и Лондонски клубове, които изплащаме и сега.
Смешно е и да се ядосваме, че се строила инфраструктура при положение, че без инфраструктура няма и фабрики и производство. Лошата инфраструктура ни е най-големият проблем, затова и всичко се концентрира в София и големите градове, просто как да транспортираш материалите и продуктите си без улици, пристанища, летища и гари? Мислете малко, за Бога. Магистралите не ни трябват само, за да си друсаме задниците на морето, трябват на производството. Иначе бъдещето не принадлежи на тежката индустрия, на която са залагали комунистите. И тогава всичко е било субсидирано от СССР, давали са им безплатно ресурси, природата дълго страдаше от тези глупави производства. Бъдещето на нашата страна е в леката индустрия, в услугите, високите технологии, инфраструктура, строителство, туризъм, екологично производство на храни, в българите....
В нашата малка по площ родина имаме всички възможни красоти на едно място - и климат, и море, и планини, и пещери и условия за всякакъв вид туризъм. Най-важното - ние имаме спокойствие, не познаваме войната, страха да не те наръгат зад ъгъла и глада.
Пътувайте, всички терминали са отворени за вас и ще стигнете до моя извод - камакът си тежи на мястото. Имаме една чудесна страна, от нас и само от нас зависи, какво ще направим от нея и какво ще оставим на децата си.
Добър начин на живот и национално богатство не се получават на готово, не се изработват с протести, просии, мрънкане, а с много работа, предприемчивост и самочувствие. Нито кредитите, нито подарените пари дългосрочно създават национално богатство, а само хората, населението на една държава.
Утре пътувам отново през терминал 2, но знам, че след няколко дни ще се прибера. Обикалям страните и държавите и всеки път си казвам, че по-хубаво място за българина от България просто няма. Човек не разбира това на масата в кварталната кръчма или от разни лелки и чички, които изпитват носталгия към загубената си младост и лесен живот. Поразходете се из света, той днес е отворен за вас, няма желязни завеси, берлински стени и визи за ЕС, а дори за САЩ се получават много лесно за български граждани.
Приятен път и горе главата.
Ще ви посрещнем на терминал 2 един ден - ще сте порастнали, помъдряли и ще сте готови да работите за страната си, децата си и за себе си. Престанете да се питате, какво държавата била направила за вас, а започнете да се питате, какво вие сте сторили за държвата си!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9f1f1853ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора :Номер 1 само едно ще те питам колко от хората които познаваш около теб мислят по същия начин, защото лично аз мога да ти кажа, че и двамата ми родители са с виши и сега баща ми взима 300 лв заплата а е бил директор на мина, майка ми има 2 виши като юрист и сега работи като продавачи въпреки това работят като луди (градина, пчеларство)само за да могат да изплащат ипотека на апартамента е я ми кажи ти като си толкова доволен от държавата защо патуваш на сам и натам. С протест нищо не се получавало ама ти знаеш ли, че в момента взимаме най- ниските заплати в ЕС, знаеш ли колко хора с више са безработни и търсят работа, но немогат да бъдат назначени защото местата се взимат от хора с връзки, знаеш ли колко млади хора създават дете само защото знаят че няма да могат да го изхранят. Е я ми кажи като търпиме и се задоволяваме със 500 -600 лв заплата и то в добрия случай ако дори си намериш работа как ще патуваме като тебе като дори и билет за самолета не можеш да си купиш... Лесно е като си някаде другаде да викаш търпи. Лесно е да си стоиш в топлия апартамент като повечето хора нямат пари за огрев. И пак казвам не всичко е пари идеала ни е загубен Националния идеал! Туризъм наистина има ама я гледай че хотелите са повече от туристите половината незаконно построение, да не ти казвам кои хора ги притежават тези хотели. Нима за тия 20 години едно летище и 2 -3 магистрали ти затвориха очите. Не приятелю всичко това е прах в очите една голяма манипулация, не виждаш разрухата не виждаш каква държа сме били, и каква можем да бъдем...

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: e2adfd8d0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Само това за строителството е вярно, че е много бавно. Моловете и запълнените селски пътища нахраниха народа и той сега се оплаква и е все недоволен. Пълно е с хора без работа, ама те сами са си виновни, че са без работа.
Номер 1, спри научната фантастика човек. :-) Достатъчно е да се огледаш. За обикновен човек си много запознат като гледам. Аз познавам много хора дето не се чудят в кой МОЛ да пазаруват, а се чудят как да оцелеят. Хората се осъзнават.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 97f5892c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Възхищавам се на българите, които въпреки трудните условия работят и след пенсионна възраст".
Еха, ами не е лесно, че плащат високите такси в университетите за да вземат висшето си, след което да търсят работа месеци наред, и накрая да си намерят такава за 400 лв заплата в някой магазин за хранителни стоки(Нищо, че повечето се изнасят да учат в Германия, защото искат и да имат бъдеще и семейство). И аз се възхищавам на търпението им, а още повече ще им се възхищавам, ако стигнат пенсионна възраст. Възхищавам се на децата, които знаят все по малко неща за Васил Левски и Христо Ботев. И аз се чудя на българите, защо се оплакват, като имат възможността да съществуват, което си е привилегия в днешно време. Съжалявам хората с истинските проблеми, хората пазаруващи в МОЛА, харчещите безразборно, хората с възможности дето пращат децата им да взимат образование в САЩ. Тия хора едвам се оправят бе! Тия дето се чудят дали ще си нахранят семейството, защо трябва да се оплакват..
В Куба хората спряха да се оплакват, вероятно от по "тежкият" им живот, а ние българите с "лесния" само се оплакваме и хленчим.
Въхищавам се на номер 1, който е на 28 години и си помни управлението от преди 89-та год. Ти ни изкара много глупави.
Прочети 3-тия коментар и продължавай да си вярваш, че има бавно и славно развитие. Капитализъм и Развитие, тези 2-ве неща не вървят ръка за ръка. Като свършат парите( те ще свършат, защото е неизбежно), ще очакваме подобна история от теб, а дотогава ще се появи друг оптимист, който ще те убеждава, че си внушаваш, че ядеш само хляб. Сега поне си има асфалт, ама се чудя как ще го ядат старите хора останали без зъби.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 379351b889
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   А как се променя манталитета на един народ-да бъде позитивен, със самочувствие и вяра в бъдещето. А не смачкан, злобен, невярващ и съкрушен и поединично спасяващ се на запад.
Младите хора са потенциала на тая държава-от вътре или отвън всички сме българи. Те ако не се вдигнат и не решат да я има промяната -няма кой. Както те я направят, така ще бъде -то е за тях и децата им тая държава.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   От номер 2
За да се оправи България, трябва ВСИЧКИ българи да организираме протест. Вижте в нормалните държави хората как протестират. Не излизат 1000 души на центъра, а ВСИЧКИ, защото всичко, което се случва в тая държава засяга всички, които живеят там. Замислете се, хора... Минималната заплата в чужбина е 1000-2000 лв, а тук 200лв. Утре с какво ще си платите тока, като всеки ден го покачват? Нали сме в ЕС, а по нищо не личи? Ако искаме България да се оправи, трябва да се организира национален протест, докато не получиш своето. А ако трябва, дори ще свалим от власт мошениците от парламента, всички ние, АКО СЕ ОБЕДИНИМ!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a2546b17a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   ОТ АВТОРА :Нека всеки от вас който е съгласен да има национален протест да пусне по един коментар. Да видим на колко хора им пука...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   от номер 3* сори за грешката.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 5338649a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Като ще протестираме какво ще искаме точно, авторе? Не съм против твоята идея, но важното е да се разбере защо се протестира и какво точно се иска. До номер 1: доста претенций имат младите германци, имат много силно рабтно право за защита срещу уволнения ако имаш безсрочен работен договор, така че има уволнения с много бюрокрация и за двете стай под наем не съм много съгласна, знаеш че пестят и си купуват къщи или апартаменти около тази възраст.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 26d49787ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   цитат:

"Вижте гърците примерно бунтове, протести, защо и ние не покажем че самите ние сме народа и никой няма право да се гаври с нас. "

Въпрос към автора -какво точно искаш да ни внушиш? Какво постигнаха гърците като си запалиха държавата, има ли облекчение, и спряха ли да негодуват?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 26d49787ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   цитат:

"... Млад съм имам възможност да се махна от България, но все още имам надежда за тази страна. "

Като си млад и имаш надежда както твърдиш, впрегни си силите и търпението и желанието за промяна към ДОБРО тук, не призовавай към насилие. Ако пък искаш да се махнеш, никой тук не те спира, но не мисли че ни чакат с отворени обятия където и да било извън родината. Всеки ще се върне в земята си много скоро, това важи за целия свят.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 8c2662d9a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Положението не може да бъде променено по никакъв начин, могат да бъдат правени частични промени като с А. С. Т. А или с шистовият газ когато протестираха хората. Но ако си мисилите че ще протестирате и на бившите генерали от Дс им пука или на мутрата Борисов който има като гръб американците лъжете се. Просто ще ви оставят да си викате на воля и ако нещата ескалират ще се повторят събитията от 14 Януари 2009. Цялата полицейска машина е в техните ръце и е на разположение за смазване на прояви на народното недоволство (наскоро закупиха от Белгия водно оръдия за тази цел и всяка годна провеждат подобни учения). Пък и от къде пари - половината пари откраднати от правителствата до сега, другата половина отиват за контингентите ни по света и за полицейщина.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: fa8e8b6ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   номер 17 ще протестираме за смяна на формата на държавно управление по малко депутати, смяна на сегашните управници има и куп други неща за които аз немога да се сетя в момента. ДО номер 18 не не спряха да негеодуват и няма да спрат до като не получат това което искат... До, но номер 19 иксма да те попитам и как по точно да си впрегна силите и да правя добро тука... да стана политик ли и да съм на дъното само защото няма да съм корумпиран и с връзки като повечето депутати и управници или пък да стана продавач... До номер 20 ако целия народ се обедини нищо не може да ни спре, но след като прочетох повечето коментари и като видях темата - "Аз пък не обичам България" няколко позиции по надолу и най вече като прочетох и 20тината хейтарски коментара че България не струвала и че никой няма да си помрудне пръстта за свой санародник си отговорих на въпроса.. просто всичко тук е една обречена кауза... Междо другото има едно хубаво предаване операция слава няма да е зле да го изгледате макар и с лошо качество ще ви бъде интересно (поне според мен) да видите каква държава сме били и съм почти сигурен, че може би никога няма да бъдем същата колкото и да ми се иска..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: dba2dae594
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   №18, не съм автора, но мога да отговоря на въпроса ти. Какво постигнаха гърците ли? Ами не постигнаха много, но все пак остояха някои от изискванията си. И ще постигнат още. По един, или друг начин. И по-добре да изпепелят страната си, отколкото да започнат масовите самоубийства. Не можеш да си представиш колко хора се самоубиват ежедневно... Много е тъжно. А на протестите си държат плакати "Нека не спим като българите".
Докато си траем, скъпи сънародници, гласът ни ще е глас на насекомо, глас в пустиня.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 796f885e95
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Във Чили студентите излезнаха 100 хиляди, защото им повишават таксите в университета. До ном. 18. Защо даваш пример с гърците, като имат съвсем друг проблем? Тук има безработица, а да не говорим, че след университет, никой не знае каква работа ще има. Поне не се оплаквайте.
И исках да попитам номер 19 на колко е години?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Номер 19 - Как нищо не са постигнали гърците, бе? Минималната им заплата сега е 600 евро, а тук 200лв. Какво да говорим повече? За да се оправи България, трябва всички да се обединим и да направим национален протест, докато не ни чуят. Вие в тая държава ли живеете или не? Хора, нека се вземем в ръце... Защо всеки втори трябва да бяга в чужбина, там където няма да е никакъв и най-вероятно ще работи като лайночистач... но пък ще му плащат по-добре дори от една проста магазинерка в БГ. Няма срамна работа както се казва, но защо трябва да напуснем страната и да станем емигранти? Никой не обича емигрантите. А и вече трудно си намират работа.
Бъдещето на България зависи от нас. Писна ми от управляващите ни, така й не се наядоха на пари. Политиката не струва. България е поне с 10 години назад от другите нормални държави.

Бойко, вместо да правиш магистрали, вземи оправи сградите, че не приличат на нищо... природата, че е занемарена. Нека някой се заеме с жилищните блокове, защото са санирани едва 3-4 апартамента, вместо целият блок. Хората са си боядисали терасите в различни цветове, без да се съобразят със цветът на блока. Никъде другаде не съм виждала толкова голяма цигания освен тук. Уж сме в ЕС, а това тук на нищо не прилича. Нека съберем подписка и направим национален протест. Това е решението за България... хората в другите държави постоянно протестират, но получават своето, а тук ми излезли 1000 души пред парламента, и к'во очаквате...? !

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c13b0fc682
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   №24 Вторият ти абзац ме стресира! Сериозно ли, млад човек мисли по този начин. Как Бойко да оправи частни имоти? Апартаментите са частни жилища и всеки който няма апартамент, а къща е в правото си да съди правителството ако оправя с общи /държавни/ пари етажната собственост!!! Какво да й оправя на природата освен да помоли българите да не я замърсяват или да им наложи огромни глоби. Казваш да оправи блоковете, защото били разноцветни, правителството не може да оправя частна собственост, само може да налага глоби за шареност, това ли искаш? Колкото са бедни сега българите и обща глоба на блока да плащат???
Лошо няма да стачкуваш, но първо се замисли какво искаш, и какъв е начинът да го постигнеш!!! Защото нещата от който ти се възмущаваш се оправят само с високи глоби, това ли искаш за бедния народ в момента?
Преди да искаш да те оправят помисли, че "оправям" има и друго лексикално значение, особенно на голия ни гъз в момента.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: fa8e8b6ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   От Автора : Хора във Фб има страница НАционален протест там побликуваха една идея която искам да ви кажа (разбира се всеки преценява за себе си ): През 2013 ни предстоят важни избори -- Гласувайте с ващо име така бюлетината ви няма да бъде разпределена между тях :) Ето това е един пример за протест...

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: fd4dc6997f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   От № 17 до автора: добре ще протестираме, ама с каква форма ще сменим държавното управление и с кого?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 138e2af99e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   24, минималната заплата в Гърция е 370Е. Токът е най-скъпият в ЕС, нафтата за отопление е 1. 37Е/литър, цената на половин кг хляб, който всъщност е 300г ( ценообразували, хората, на половин кг тесто, а не изпече хляб), е 0. 70-0. 90Е. Наем под 150Е и то за някаква дупка, просто няма. Майчинството за държавни служители е 1 година, а в частния сектор-4 месеца. Детските надбавки за еднодетни семейства са.... 40Е на ГОДИНА. По най-прости сметки, с минимална заплата в Гърция НЕ се живее. А ако НЕ бяха протестирали, мин. заплата щеше да е 200Е, детски надбавки нямаше да има, а безработицата, която така или наче, е около 25% по официални данни ( смятай колко е в действителност ), щеше да е извън рамките на контролируемото. Да, не постигнаха много гърците, но все пак постигнаха нещо.
А ние?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Към номер 25 - Точно защото съм млада, разсъждавам по този начин. Никъде ама никъде в чужбина ни съм виждала такива блокове като нашите. Всеки си е ремонтирал и боядисал терасата както си иска. Всеки блок трябва да е саниран и боядисан в един цвят, а не хората да си правят каквото си искат. И НЕ трябва да има надраскано по тях и да са очукани. Не казвам, че хората трябва да спрат да правят ремонти и терасите им да си останат стари и очукани като старите, но е супер грозно като видиш някой стар блок, наполовина саниран и боядисан оттук-оттам кой както си иска. Точно циганска работа. Забележете, че новите блокове са боядисани в един цвят и никой няма право да си боядисва неговата половина както си иска. Така е и в чужбина.
Ако някой се заеме да оправи старите блокове и да ги боядиса наново, ще е добре. Всяко нещо си иска поддръжка!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c13b0fc682
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   От №25 до №29 Нали осъзнаваш кой е този някой, който трябва да си пребоядиса жилището /всеки един/. Не можеш да искаш това от правителството, то като такова може да наложи само глоби на тези, който не са си боядисали жилището в правилния цвят или да забрани на хората да санират личния си апартамент самостоятелно /без съседите си/. Как си представяш 192 семейства заедно, да избират нов цвят за блока си. Как си представяш правителството да накара тези 192 семейства, от един осем етажен блок с осем входа, едновременно да отделят пари за санирване на блока си, освен насилствено? Това ли искаш, глоби и насилствено боядисване на блоковете? На 100% съм сигурна, че в чужбина така е направено с големи глоби. Нали се сещаш в чужбина /америка/ ако не си окосяваш тревата пред къщи, колко общинска глоба те чака? Не се залъгвай в чужбина изглеждат спретнато, защото е задължително и ги грози глоба и съд, ако не са спретнати. Само, че има едни проблем в чужбина неспретнатите са единици, а в бг са над 90%. Няма как да осъдиш 90% от населението и да го накараш да плати глоби, спретнатите 10% няма да ти стигнат за полицай, надзиратели и администрации в затворите. Наложените и натрупани неизплатени глоби водят до национализация на жилища и имущество, това ли искаш, комунизъм??

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a36255e0b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Напълно съгласен с последното мнение, дори мисля, че като ще се санира, трябва да санират целия блок, а това не е по силите на всички собствениците.
Давам пример на №25
Има доста стари постройки и от тях пада мазилка, стари прозорци и тн.. Не всички в България имат възможност да оправят и ремонтират жилището си, значи това се превръща в проблем, защото утре минавайки под такава сграда, някой може да запознае с парче мазилка или стъккло от близо! Това вече се е случвало, гледали сме го по новините. Искам да попитам на кой е проблем? Прави си изводи, защо някой хора нямат пари да си оправят жилището. Когато стане такова нещо ще обвинят човек, че не си поддържа собствеността! Нали е частна собственост, защо ще му налагат глоби? Аз съм напълно съгласен с автора, а вие тука се нахвърлихте контра веднага. Най малкото живеещите в блока могат да съберат пари и да оправят положението, ама няма братче.. Всеки е за себе си, жалка история. :(
Обаче в Гърция да видите сградите им са напълно еднакви. не вярвам хората да си ги правят такива. В нормалните държави е така, но докато един живее добре, а друг зле ще сме си така винаги, защото живеещия добре не вижда по далече от носа си.
В България сме - Зле живеещи и добре живеещи, няма средно положение, а това го има на малко места. Преди не е било така. Мен ме шокира 25 и ми доказа, че в България е важно всеки да е над другия.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 26d49787ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Колко много объркани хора и само защото НЕ ВЯРВАТ! Разберете веднъж и завинаги, ситуацията излиза извън контрол, защото хората - управляващите по света се подчиняват на ЗЛОТО!! Никой не следва законите на живота, а те са дадени от Бог. Бог не е сътворил парите нито ни е заповядал да живеем по начина по който върви "съвременното общество от 20-21 век". Вселенските закони са нарушени и всеки ще го изпита на гърба си, съвсем скоро, ако не промени начина си на мислене и действие.
Сваляйки едно правителство от власт с насилие, води само до едно... НАСИЛИЕ! Не предлагате нищо ново, но насилие. Затова Бог казва.. който вярва, че Бог ще сложи Ред в света Трябва да Му се подчини! Как? Като следва дадения ни изход. Излезте из света и оставете Бог да се погрижи за всичко. С други думи - живейте кротко, незабележимо, в лишения, защото това е Богоугодно, не убивайте хора, не ги мразете, не крадете, не осъждайте. А който го прави, ще бъде Принуден да се Мъчи и на този свят и после ще бъде унищожен Завинаги. Сегашния свят Загива, не ставайте съучастници в грехове за които, вечното наказание е смърт. Бог ежедневно показва, кой е Господар на вселената, не го предизвиквайте!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 26d49787ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   За всички които искат да избягат навън, четете:


Ограничителни мерки за български работници в ЕС
Съгласно Договора за присъединяване към ЕС на България и Румъния, държавите-членки имат право да прилагат преходни мерки що се отнася до отварянето на пазара на труда за работници от двете страни. Съгласно разпоредбите Ограничения върху свободното движение на работници могат да важат за работници от страни членки на ЕС за преходен период до 7 години след присъединяването на техните страни към Съюза. Тези седем години са рзделени на три фази: 2 3 2.

България и Румъния (присъединяване 1 януари 2007 г. ):

Първи етап: 1 януари 2007 - 31 декември 2008

Втори етап: 1 януари 2009 - 31 декември 2011

Трета фаза: 1 Януари 2012 - 31 декември 2013 г.

Ограничения за работници от ЕС-8 ще приключи на 30 април, но не за работници от България и Румъния. Колко дълго може ограничения за тях
да продължат?

По принцип, ограниченията трябва да бъдат премахнати с края на настоящата втората фаза на 31 декември 2011 година. След това, "старите държави-членки" могат да удължат ограниченията за работниците от България и Румъния за още един окончателен период от две години (т. е. до 31 декември 2013 г. ), но само ако държавата-членка уведоми Комисията и притежава доказателство, че потоците на работна ръка сериозно нарушават (или сериозно заплашват да нарушат) трудовия пазар.

Поради това Комисията признава, че решението за премахване на ограниченията е изцяло на държавите-членки, при спазване на условията, предвидени в Договора за присъединяване. Въпреки това, опитът показва, че като цяло мобилността и отвореният достъп до пазарите на труда са положителни, особено по отношение на намаляване на недекларирания труд.

Кои страни от ЕС налагат ограничения за работници от България и Румъния?

Работниците от България и Румъния в момента се ползват с пълни права на свободно движение в 14 (от 25) държави-членки (Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания и Португалия) и също не се нуждаят от разрешение за работа за работа в Чешката република. Останалите 10 държави-членки (Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия и Обединеното кралство) изискват разрешително за работа за български и румънски работници.

Колко граждани от България и Румъния са налице в страните от ЕС-15 страни?

Статистическите данни за населението на държавите-членки и изследване на работната сила в ЕС показват, че в началото на 2010 г. около 2. 5 млн. български и румънски граждани са живеели в страните от ЕС-15. Това означава, че средният дял на българите и румънците, живеещи в ЕС-15 се е увеличил от 0, 2% през 2004 г. до 0, 6% през 2010 г..

Разпределението е следното:

2, 1 милиона румънски граждани, главно в Италия (890 000), Испания (825 000) и Германия (110 000);

430 000 български граждани, основно в Испания (168 000), Германия (66, 000), Гърция (54, 000) и Италия (46, 000).

Каква е ситуацията на трудовия пазар на гражданите на България и Румъния, които наскоро са се преместили в ЕС-15 страни?

Според изследване на ЕС на работната сила, равнището на заетост на български и румънски граждани в трудоспособна възраст (15-64 г. ), които са се преместили наскоро в ЕС-15 в 3-тото тримесечие на 2010 г., е в непосредствена близост (65%) до средния процент на трудоспособните граждани на страната, в която пребивават (66%) и много по-високо, отколкото при работниците, които не са граждани на (56%). Въпреки това, безработицата между българите и румънците (17, 8%) е много по-висока, отколкото за граждани (8, 7%)

Какво се случва в Холандия?

От 1 юли 2011 българите и румънците заедно с гражданите на страните извън Европейския съюз ще получават разрешително за работа в Холандия само при "изключителни случаи", съобщи холандската преса
Предложението за това е на министъра на социалните въпроси Хенк Камп и беше подкрепено от холандското правителство. Камп иска работодателите в земеделието и градинарството да наемат повече безработни холандци. По думите му мярката е част от усилията на властите да накарат безработните да приемат предлаганите им работни места.
След разширяването на Европейския съюз през 2004 г. около 165 хиляди души от Централна и Източна Европа са работили в земеделието, строителството, индустриалния и транспортния сектор в страната. В същото време над един милион холандци под 65-годишна възраст са без работа и разчитат на социални помощи, твърди министърът.
Нивото на безработицата в Холандия е най-ниското в ЕС - 4. 5% в сравнение със средноевропейските 10 на сто. Според Камп обаче в страната от години има голям брой безработни, които са смятани за нетрудоспособни, но близо един милион от тях всъщност могат да работят. Неговата цел е да ги насърчи да работят, като прекъсне помощите за тези, за които има работа.
По отношение на чуждестранните работници, които не са граждани на ЕС, Камп зае още по-твърда позиция. Не разбирам защо трябва да ги допускаме, каза той. Първо трябва да помогнем на безработните в страната да си намерят работа, после да погледнем в ЕС и едва тогава извън ЕС, поясни холандският министър пред информационния сайт NIS.

Според изданието под определението "извън ЕС" Камп включва също България и Румъния. Холандия е една от десетте държави членки, които се възползваха от възможността да ограничат трудовия си пазар за българите и румънците, станали част от ЕС през 2007.

Работодателите, които искат да наемат работници от България и Румъния, трябва да кандидатстват за специален лиценз за наемане. Те ще трябва да докажат, че не са могли да си намерят подходящи кандидати от Холандия или друга страна от ЕС.

За работниците от други държави членки, например Полша, нищо няма да се промени. Те имат фундаменталното право да работят в Холандия, отбеляза министърът.

Случаят не е нов. През 2008 година Холандия отново "спусна бариерата" за трудовия си пазар за българи и румънци поради опасения от безработица. Тогава намерението бе обяснено с нарастващи страхове за сигурността на труда. "Икономическата криза предизвика загриженост за нарастваща безработица и поради това министърът няма да отвори границите. Това не означава, че ние няма да ги допуснем през 2010 или 2011 г., когато икономиката ще започне да процъфтява отново и ще се нуждаем от хора", каза преди три години говорителката Беа Верстеег.

Ситуацията в други страни-членки, които прилагат преходните мерки за български и румънски работници:

Франция: Необходимо е разрешение за работа при активност, която надвишава 3 месеца. Голяма част от професиите в строителството, хотелиерството, промишлеността и земеделието са отворени за българи.

Германия: За всеки вид заетост се изисква разрешение за работа.

Великобритания: Гражданите на България и Румъния нямат автоматично право да пребивават като работници, освен ако са освободени от изискванията за разрешително за работа. За определени сектори не се изисква разрешително, а е достатъчно работниците да подадат заявление за Карта на работещ.

Австрия: Необходимо е разрешение за работа, което работодателят трябва да заяви. След едногодишна легална работа свободата на движение на работниците и служителите се потвърждава от службата по заетостта.

Белгия: Гражданите на Румъния и България се ползват от ускорена процедура за издаване на разрешение за работа, когато предложеното работно място е сред професиите, в които има недостиг на работна ръка. По опростената процедура разрешението за работа се издава в рамките на пет дни от датата на регистриране на молбата от страна на компетентния регионален орган.

Италия: Няма ограничения за самонаетите лица, както и за работещите българи и румънци в следните сектори: земеделие, хотелиерство и туризъм, домакинска работа, гледане на хора, строителство, металургия, ръководна и висококвалифицирана работа и сезонна работа. За всички икономически сектори румънските и българските работници могат да бъдат наети по опростена процедура.

До края на година ЕК би трябвало да излезе с доклад относно заетостта в ЕС за 2011 година, където ще има глава относно влиянието на мобилността на работниците в ЕС.

Мнения и примери

На 16 юни в комисията по заетост и социални въпроси беше гласуван доклад на румънския евродепутат от ЕНП, Траян Унгуреану, относно свободното движение на работници в ЕС. Докладът призовава за отваряне на пазарите за български и румънски граждани и като цяло премахване на преходните мерки за отваряне на пазара на труда за ново присъединилите се държави-членки. Резолюцията ще бъде само препоръка към ЕК и Съвета. Повечето от евродепутатите са съгласни, че отварянето на пазара на труда на държавите-членки е има благоприятно влияние не само върху икономиката, но и върху борбата с нелегалната заетост и несигурните условия на труд. Въпреки това, обаче, преди страните -членки да допуснат работници от Източна Европа до техните пазари на труда, повечето евродепутати, особено Германия, настояват ЕК да излезе доклад относно оценката върху икономиката от отварянето на трудовия пазар. Последният доклад на тази тема излезе през ноември 2008 и гласи, че отварянето на пазара на труда има положителен ефект върху икономиката.

По време на обсъжданията на досието, много от евродепутатите се изказаха. Впечатление направи изказването на Мари Корнелисен (Холандия) от групата на Зелените, която заяви: " В Холандия има още бариери, което води до експлоатация на работниците и дава сравнение с бели роби. В доклада трябва да се подчертае положителния ефект от мобилността и отрицателния ефект на преходния период. Холандия почти сигурно ще сложи такъв период за Хърватия, което ще е лошо. Поляк, Българин или Румънец в холандия се обръща като обидно понятие. В Холандия има още бариери, което води до експлоатация на работниците и дава сравнение с бели роби Какво е значението на включването на преходни мерки? Те не са доказали своето значение и в някои държави са докарали до робство.

Серджо Коферати от групата на С&Д заяви, че : "Разграничението между работник и гражданин е невъзможно на практика. "

Евродепутатите дадоха пример с Ирландия, която не наложи бариери през чуждите работници и този експеримент се оказа с огромен успех.

Противоречие

"Искаме българите и румънците! " Под това мото холандските фермери от южната част на страната организираха своеобразен бунт срещу министъра на труда и социалните грижи Хенк Камп.
Деснолибералният политик заяви през март, че от 1 юли румънски и български работници ще бъдат допускани в Холандия само по изключение. Ако имат нужда от помощ, местните земеделци трябва да прибягват до услугите на холандските безработни, заяви Камп.
Фермерите обаче не са съгласни с ограничението и заплашиха министъра, че ако не преосмисли решението си, ще го съдят. Без българските и румънските помощници те по никакъв начин не могат да засадят и приберат реколтата си, аргументират се холандците.
Безработните не искали да работят на нивата, а и били изключително неефективни. Източноевропейците за сметка на това работели бързо, добре и срещу суми, които са по джоба на фермерите.
Камп предизвика гнева и на правозащитниците в страната с друго свое изказване. Според него безработните чужденци трябва да бъдат карани да се върнат в родината си. Това трябвало да важи най-вече за източноевропейците. Който не се съгласи доброволно да напусне Холандия, ще бъде депортиран, заплаши Камп. А ако източноевропейците се върнат в Холандия дори и след депортирането си, трябва да бъдат обявени за "нежелани извънземни" и да им се откаже влизане в страната.

Съобщение на ЕК от 18 ноември 2008 относно въздействието от свободното движение на работници в контекста на разширяването на ЕС:

Страхът, че пристигането на българи и румънци ще доведе до допълнителни загуби на работни места, е неоснователно, заяви ЕК, въз основа на изследвания, представени през ноември 2008. Икономическите имигранти от страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и 2007 г., като Полша, Румъния и България, не са довели до сериозни смущения в трудовите пазари на други страни от ЕС. В действителност те са допринесли за икономическия растеж, без да влияят върху загубата на работни места на гражданите на страната, в която пребивават, нито оказа влияние върху заплатите, се казва в доклада на ЕК Комисията.

"Шпигел": Българите и румънците стават новата проблемна група имигранти в Германия

След поляците румънците и българите представляват най-голямата група новопристигнали мигранти в страната. Много от тях обаче не влизат в официалната статистика. Повечето не говорят немски и живеят нелегално, работейки за по 3 евро на час. Като граждани на Европейския съюз те не влизат в нито една от интеграционните програми. За мигрантите от турски и арабски произход има интеграционни курсове и помощи. Българите и румънците са оставени сами на себе си, отбелязва германското списание и допълва, че се повтарят старите грешки на някогашната политика спрямо гастарбайтерите. Създават се паралелни общества и отново политици и институции наблюдават безучастно и безпомощно този процес. "Тези нови граждани на Европейския съюз, пристигащи в Германия, са често последната брънка от социалната верига. В някои от големите градове те стоят на по-ниско социално стъпало от турските и арабските емигранти, които често са техни работодатели и хазяи"

Илияна Йотова 08 септември 2010 година

Уважаеми г-н председател, г-н комисар, колеги, очевидно е, че България и Румъния опровергаха страховете на европейците за огромни работнически потоци, които биха застрашили трудовите пазари. Статистиката на Европейската комисия сочи, че по-малко от 1 процент българи търсят работа в старите страни-членки. Дори в условията на тежка финансова и икономическа криза и на нови страхове от бум на безработицата, тенденцията не се промени. Ясно е, че работниците биха мигрирали там, където се търси работна ръка, а цифрите сочат, че в някои от тези десет страни безработицата е по-голяма отколкото в България и Румъния.

Запазването на ограниченията стимулира сивата икономика и недекларирания труд. Знаете ли, че само в Холандия с 8 процента са се увеличили българите и румънците, които работят на черно и това се толерира от работодателите, от холандците, защото намалява разходите им. Да не говорим за сезонните работници без трудови договори, без никакви социални права. Ограниченията няма да решат проблема с безработицата в Европа.

Сигурна съм, г-н комисар, че Европейската комисия разполага с механизми да лобира сред десетте страни за преразглеждането на ограниченията за български и румънски работници. Да, вие се позовахте на договорите, и това е така. Но нека не забравяме, че договорите бяха подписани в друга ситуация, а сега тя е нова и нейното име е криза. Крайно време е за нова дискусия и в Съвета по този въпрос и вие бихте могли да я инициирате. Очакваме от вас не само да ни бъдете съюзници, но да предложите и конкретни действия. Вие бдите над договора на Общността и не допускайте прилагането на двойни стандарти по отношение на България и Румъния, каквито тенденции очевидно има и те се чуват дори в тази зала.

Ако искате да сте нелегални или работа в селското стопанство, може да го правите и тук.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 78129f3a68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   За номер 1 важи поговорката - "Ситият не вярва на гладния! " Натрупал е пари в чужбина и сега ги харчи тука по Моловете. Има право - негови са си, но не съм съгласен с обобщенията, които прави. Аз лично не съм стъпвал в Мол, нямам кола и новите магистрали ги гледам само по телевизията.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 07e5b17b0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Хаха, чета и се смея на стъкмистики. Не ги четете тези безмислици за Гърция и Испания. И в двете държави съм живяла и нищо не е вярно от това. Ще кажа, че в Гърция специално хората могат да си намерят не една, а две работи. По-ниско от 700 евро може да ти е заплатата само ако работиш на черно. Какво повече да коментирам...
В момента живея в Скандинавия. Тук заплатите са величествени!

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9566e67dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Номер 30 - Виж, съгласна съм, че никой няма да се съгласи да се включи в общото събиране на пари, за да се санира и боядиса блока. Не за друго, ами защото хората нямат излишни такива за такива глупости. За това са кметовете, според мен... вместо да правят детски градини и паркове, би било добре да се направи едно "обновяване" на старите блокове. Примерно, ако утре не дай се Боже има земетресение... особено старите блокове са най-застрашени от срутване и т. н. Понякога и новите сгради не са с гаранция, че няма да се срутят утре, но примерно казвам. Би било добре да се санират цялостно всички блокове и да се боядисат наново. На мен лично ми е много грозно като видя някой нашарен с тебешири и какво ли не - блок, саниран на 1-2 места, и терасите са в различен цвят. Циганско ми е.

Също така, мисля, че би било добре и, ако се поддържа природата. Не сте ли забелязали, че само около новите сгради тревичката е окосена и е чисто, и поддържано, а всичко друго занемарено? Е, извинявайте, ама сме в ЕС... нека заприличаме на държава от ЕС... Същата работа е с пътищата... повечето са напукани.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 1256f1b959
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   №32 хубаво е че си съградил твоята лична вяра, но моля те по-сдържано с укори и прозрения към/за всички.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c13b0fc682
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   От №30
№36 За последен път ти обяснавам дано сега ме разбереш. Кметовете разполагат с обществени пари за обществени нужди, НЯМА как да изхарчат обществени пари за частни сгради, колкото и да ти е грозно. Не става от данъците на собственик на къща да се плаща за саниране на блокове, разбираш ли!?? В такъв случай собствениците на къщи ще осъдят общината. Общите пари са за общи интереси, не за облага някому. Ако нещо се плаща с обществени средства то трябва да може да се ползва от всички граждани.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: bb226695ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   35, може да си живяЛА в Гъция, но със сигурност не живееш там сега. Така че си спести неактуалната информация.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 56c942f018
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   На крак БЪЛГАРИО, на крак! Стига вече робски страх!!!

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 5274a23e7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   №39(30), напълно си прав, общите пари трябва да се ползват за всички в населеното място. Но на практика не става така. Вземи парите от ЕС, отпуснати по разни програми. Напоследък се говори за пари отпуснати за енергийна ефективност- става дума точно за санирането на жил. сгради. Нашите управници, решиха тези пари да се дадат само за жилищни блокове, за къщите не важи. Това ли е справедливо разпределение? Трябва парите да се разпределят на глава от населението и да се вложат само за енергийна ефективност, това смятам за справедливо!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d7c0d647cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Гърците щото от много протести цъфнаха нали? Такава ни е съдбата, робска и тъжна. Но в друг живот може да бъдем по-доре!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker