Емпатия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Емпатия?
преди: 11 години, 6 месеца, прочетена 2007 пъти
Здравейте, читатели на сайта,

Днес ми се иска да споделя едно свое разочарование. През всичките ми години живот (почти 39) никога не съм попадала на човек (мъж или жена), който е способен наистина да влезне в положението на друг, особено ако не е преживял/а същото сам! А не съм живяла малко, нито на едно и също място- сменила съм 3 държави по света, посетила съм десетки други, общувала съм с хора от всякакви раси, възрасти, националности и религии! Предимно интелигентни и образовани хора. Но никой, буквално никой не е бил способен да се абстрахира от собсвения си житейски опит и да се постави на мястото на друг- абсолютно всичко се пречупва от собствения мироглед и най-вече директни преживявания.

Как е възможно толкова интелигентни хора да не могат да бъдат емпатични на по-абстрактно ниво? Например- аз не съм била в брак, но мога абсолютно ясно да се поставя в положението и да почувствам болката на преятелка, чийто съпруг й изневери! Останалите около мен не смеят да кажат нищо, понеже не го били изпитали (а една, която го е изпитала предпочете да бие отбой).

Наистина ли хората са способни на абстрактно мислене, но и на "абстрактно чувстване", ако мога така да се изразя? Това не ми с вижда трудно ни най-малко, но всички хора, с които съм общувала не са били способни на това. Разбира се мнозинството от тях, обожават да "дават акъл", дори, когато не са го преживели, но без истинска емпатия, а само и единствено базирано на техните конкретни чувства, в конкретни минали ситуации. Тези ситуации са толкова специфични за всеки човек, че от такъв "акъл", според мен - полза никаква.

Единственият човек, който ясно е честно си признава, че ако не е преживял нещо, не бива и няма да дава акъл, точно защото не го е преживял, е... моят приятел (май и за това ме привлече и ми стана такъв... ). Той изглежда поне с една крачка пред другите, в честността си, но наистина, на мен не ми се струва никак трудно да "влезна в обувките" на някой друг и да се почувствам точно както той/тя се чувства, дори и да нямам изобщо подобен житейски опит! Според мен това е въпрос на чувствителност, развита емпатия, познаване на себе си, въображение (как бих се чувствал точно в тази ситуация, ако имах миналото, на точно този човек) и.... "абстрактно чувстване" (ако мога така изобщо да го дефинирам)!

Обаче, като научен работник, не мога дори за момент да допусна, че аз съм единствената на света- просто няма такава вероятност! Мислех си наскоро за Ванга-дали тя го е можела? Но аз нямам никакви такива екстраординални способности- най-обикновена жена съм.

Та въпросът ми е- къде са другите хора с тази способност- напълно да се абстрахират от собсвените си житейски истории (или липсата на такива) и просто да почувстват точно както други хора се чувстват... Нима това не е емпатията? Ако не е- какво е? Ето какво казва уикипедията (не е много): http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%87%D1
%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5

Какво мислите вие?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 6 месеца
hash: e21e63bc20
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Намери истински реализиран будистки лама и ще разбереш. Емпатият и съчуствието не са плод на интелигентността, а на липсата на его.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 5befd84df0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Темата е интересна. Ако емпатията значи съпричастност- аз не бих казала, че съм съпричастна с проблемите на другите. Но ако емпатията значи да влезеш в обувките на другият и да го разбереш- то аз съм такава. Мога да разбера всеки и да се поставя на мястото му. Мисля, че тези двете неща са различни.
Относно липсата на его от 1 коментар, при мен се наблюдава точно обратното.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 04ebcae178
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   №1 е абсолютно прав!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 0c531f2204
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторката съм: според мен емпатие е съпреживяване и това имам предвид под "да влезнеш в обувките на другия".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker