Подялба на наследствен имот - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (79664)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (17887)
 Секс и интимност (9581)
 Тинейджърски (18203)
 Семейство (3751)
 Здраве (6557)
 Спорт и красота (3487)
 На работното място (1483)
 Образование (4364)
 В чужбина (967)
 Наркотици и алкохол (812)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1265)
 Други (10535)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Подялба на наследствен имот
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 6135 пъти
Здравейте! След като родния ми баща почина, аз двете му деца от втория му брак и жена му сме наследници на къщата, в която те живеят. Аз никога не съм живяла там, но къщата е строена по време на брака на баща ми и майка ми. Аз не съм получавала издръжка от него, ако това е от значение. С жена му решихме тя да изкупи моята идеална част. Но спорим, защото тя ми предлага ужасно малка сума и мен не ме устройва. Как да процедираме, за да не се стига до дела, понеже до колкото знам те се протакват с години. След като ние двете сме се разбрали, пълнолетния й син има ли думата в случая? Тя също така предложи като стигнем до консесус за сумата да ми я изплати на части. Това има ли как да стане? Макар, че не съм много съгласна, може би това ще е начина да взема по прилична сума, но нали договора за покупко продажба няма как да се разопокъса на части?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: d0c4b5e0ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Забравила си най-важното - има ли завещание и има ли майка ти част от къщата, има ли втората съпруга на баща ти право за доживотно ползване?

Ако действително къщата е строена по времето на брака на майка ти, то тя притежава 1/2 от къщата, което право е придобила НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД РАЗВОДА СИ.
Остава половината е останала на баща ти. Половината от тази половина притежава втората му съпруга - т. е. 1/4 от къщата. Другите 1/4 се делят на две и така ти притежаваш половината от тях, или 1/8 от къщата (поправете ме, ако греша с математиката). Тоест, ако къщата струва 80 000 лв. ти получаваш 10 000 лв, а майка ти 40 000 лв.

Ако майка ти не притежава нищо от къщата, значи си се излъгала и къщата е била имущество изцяло на баща ти (наследствена и т. н. ). В такъв случай при липсата на завещание, жена му взима 1/2 от къщата (половината къща), а останалата половина се дели между всичките му деца. Ако имаш само един брат, това значи, че ти ще имаш 1/4 от къщата, което си е повече от първия случай, но майка ти не притежава нищо.
1/4 от 80 000 лв. биха били 20 000 лв. (поравете ме, ако греша в математиката), а майка ти не получава абсолютно нищо.
Лошо става, ако втората му жена има право за доживотно ползване на къщата. Това значи, че практически в следващите десетилетия ти нямаш никакви права над имота и с това твоят дял става практически нищожен и не струва и пукната пара, докато жената не умре. В такъв случай бъди щастлива, ако и 1000 лв. ти платят, защото по принцип и това не са длъжни да правят. Когато жената умре, ти пак не можеш да продаваш или ползваш къщата, защото синът ? ще притежава над 80% от нея.

Иначе, това че баща ти не се е грижил за теб пожизнено няма отношение към случая. Трявало е майка ти да го осъди за издръжка приживе. Мисля обаче, че подобни задължения и без това имат давност от 5 г. и дори да нямат давност, то ти като негов наследник би следвало да изплатиш тези негови задължения, което е абсурдното.

С две думи, консултирай се с адвокат, 100% другите са го направили. Може би предложението им не е толкова лошо. Аз на твое място просто бих взела парите и бих била доволна, че изобщо имам някакво наследство. По-скоро бих съжалявала, че не съм успяла да се сближа с баща си приживе. Иманета, къщи - това са земни неща... но ти никога повече няма да имаш баща.
Ако майка ти не се е грижила иначе за твоите права, докато той е бил жив, защо си въобразяваш, че ще получиш повече от мъртвия си баща, отколкото си получила от живия?

П.П. Никой от вас не може да продава къщата без останалите, но нямаш късмет, защото те едва ли искат да продават. С две думи - дори да не ти платят, какво се променя за тях?
Можеш да продаваш само дела си, но кой чужд човек ще го купи? Можеш и да искаш да живееш там в твоята си част (1/8 от всяка стая)...кой знае - може би ще ти дадат килера, знам ли...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 22144a18a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Здравей! Аз уча право четвърта година, макар още да не съм изучавала семейно и наследствено право имам малък опит от това, което съм учила по други дисциплини. Моят съвет е да се консултираш с някакъв действащ юрист, (говоря за еднократна консултация, която ще заплатиш) понеже всеки случай има своите специфики и врътки, който само човек, който в момента се занимава с подобен тип казуси и има практика може да те посъветва. Според моето скромно мнение, нейният син няма думата по въпроса. Щом, обаче не можете да постигнете съгласие единствения начин да уредите правата си е в съда. При сключване на договора, ще има клауза, че тя се задължава в определено време до определена дата да ти изплати сумата в противен случай ще има неустойки.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: dac7140918
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Нека тегли кредит и ти изплати цялата сума, а тя да си изплаща кредита на части. Доколкото знам при покупко-продажба сделката се извършва в присъствието на нотариус като се превеждат парите и ти подписваш документа. Според мен, ако тя се отметне и не ти плати дължимото доста по-трудно ще заведеш дело за частта от къщата, която си й продала. Също доколкото знам ти се полага различен дял идеална част от къщата в зависимост от това дали баща ти я е придобил по време на брака или я е наследил.
За мен е най-добре да се консултираш с адвокат или нотариус по този въпрос. Разгледай обявите и разпитай фирмите за недвижими имоти по колко вървят подобни къщи в областта.
Ана

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4c5ce92cc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Всъщност синът на втората жена на баща ти е твой брат и той има право да се обажда. Първо защото е пълнолетен и съответно има собственост равна на твоята в тази къща до колкото разбрах двамата имате по 1/6 част от там той има право да се меси на кого ти ще продадеш частта си, както има право и да наддава срещу майка си за твоята част. Второ има пълно право да дава съвет и защитава майка си. Той няма вина, че твоята майка не те защитава. Строежът на една къща се доказва с документи ако майка ти е строила къща защо тя при развода не е получила половината, сигурно са я изиграли да строй на името на свекър си. Трябва да се видят документи без документи може само да се предполага.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ed011b322c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря на досега получените отговори. Майка ми е взела каквото й се е полагало още при развода. Всички (аз, двете деца и жена му) плащаме еднакъв данък, което ме навежда на мисълта, че имаме равни части. Ще се радвам да чуя още мнения. От авторката

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 405af40d32
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Номер 1 - добре започна в началото, но от средата до края си се оплескала в съждения за междуличностните отношения. Да беше спряла след първите 3 абзаца!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d0c4b5e0ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   От н. 1 до номер 5 и Авторката

Е, много неизвестни ми е оставила Авторката. Сега пък става ясно, че имало и още 2 деца и майката на авторката приятежавала „своето“.
Авторке, какво е своето?
При развод ВИНАГИ се дели имуществото на половина.
Това би следвало да значи, че майка ти притежава 1/2 от къщата!!!
Явно обаче не е така, защото с твоя дял вие бихте притежавали по-голямата част от къщата, което явно не е така, щом другите си живеят там.
Това, кой какви данъци бил плащал, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
НАП няма отношение към действителната собственост. Може да си посочила в данъчната си декларация, че цялата къща е твоя и да плащаш данъците, но това не ти дава вещните права. Просто си се прецакал сам да плащаш данъци за имущество, което не ти принадлежи.

Съветвам те да отидеш на адвокат С ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ-и от развода, и с удостоверението за наследници.
В крайна сметка можеш да си търсиш правата по съдебен път.
За всички страни е най-добре да се продаде къщата и да се разделят парите, освен ако майка ти няма никакъв дял над къщата, а само ти би имала някакъв дял... при 3 деца това би значило 1/3 от 1/2 от къщата или 1/6 от къщата, което е лесно другите да ти изплатят. Пазарните цени са ясни, има си хора, които ги изчисляват и пишат доклади, които се ползват пред съда.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker