Какво мислите за АЕЦ Белене? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво мислите за АЕЦ Белене?
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 3517 пъти
Референдумът за АЕЦ "Белене" ще се проведе след дузина дни и колкото повече наближава, толкова по-интересно ми става какво мислят други хора по въпроса. Какво мислите? Да, Не, или Няма да гласувам и защо?

Аз например съм по-скоро против, като в същото време се изкушавам да не гласувам въобще. Но нито имам твърда позиция по въпроса, нито мога да защитя мнението си с факти. Не защото съм мързелив и не искам да се осведомя, напротив! Търся в интернет, редовно проверявам един сайт, уж посветен на въпроса, но факти никакви. Този политик казал "Не", оня политик казал "Да". Но аз не търся МНЕНИЯ, а факти! Искам да имам достъп до колкото се може повече държавна информация по въпроса. Все пак става въпрос за проект в размер на милиарди левове, не е нито възможно, нито сериозно да няма доклади и анализи на експерти.

И в същото време се прави референдум. Да се видело какво мислел суверенът по деликатен въпрос, от който 99. 99% си нямат на идея за какво иде реч. На информационния лист важно-важно е изписано как по този тази критична тема е трябвало да гласуваме "информирано", по новините се тръби за всякакви информационни кампании. Но в интернет - едно голямо и кръгло нищо. Не броя 30-минутното клипче на БСП, защото не си цитират източниците. Защо отдавам такова голямо значение на интернет ли? Еми най-малкото защото 41% от българите се преброиха онлайн миналата година, ето защо!

Вбесявам се, честно. Защото дори на мен, човекът с несъществуващ политически нюх, ми смърди на популистко лавиране, важничене и нафталин. Нафталин от време, което уж сме загърбили отдавна - смръдня на бюрокрация, отчитане на дейност и дрънкане на ключове, местени от джоб на джоб.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Когато си против, гласувай задължително ПРОТИВ. Това е смисълът на референдумa.
Да не мислиш, че червените бабички, които под строй ще гласуват ЗА, имат аргументи?
Не оставяй старите да определят бъдещето ти. След някоя годинка ще се гътнат и отново ще ни оставят бакиите си да се оправяме, а в случая ще оставят боклука си за следващите 10 000 поколения. Да не говорим, че този проект е компроментиран и е една гробница за пари, в която ние сме дойната кравичка, а руснаците си доят. Така е като се оставяш такива като Първанов, Станишев и Доган да ти определят бъдещето...

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 68d7af2ed1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Твърдо съм против. Като ни знам управниците, мога да си представя какво бясно усвояване на пари ще се получи. Освен това гледах по телевзията някакъв доклад, че Белене не е подходящо за строене на АЕЦ, но не знам доколко е достоверен. Няма значение, и първата причина ми е достатъчна. Не искам да им давам повод да крадат повече, отколкото имат възможност.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: c015c0f18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз бих гласувал с НЕ. Централата в Козлодуй я затвориха под натиск, кой знае какъв натиск има (или ще има) за Белене. Ясно е, че политиците не могат или не искат да работят за благото на хората. Защо да им плащаме далаверите?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 64501f38b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До коментар 1. Дреме ми дали бабичките имат или нямат аргументи. Не искам да си давам гласа, когато не съм напълно информиран. Едно е да гласуваш за избори, където можеш само да слушаш обещания, но е съвсем друго, когато става въпрос за национален проект за милиарди и който ще играе фактор в бъдещето ни, независимо кой управлява!

Покрай тоталната липса на информация имам чувството, че управлението си измива ръцете от отговорност. Каквото и да се реши, ако нещата потръгнат на добре, ще има пъчене и удряне в гърдите "видите ли, трябваше да направим референдум, за да се свърши нещо! ". Ако на зле, ще има свиване на рамене, "не съм виновен, вие сами сте си виновни".
Така или иначе за да бъде референдумът валиден, трябва да има поне толкова гласове, колкото е била избирателната активност през 2009, ако не се лъжа. Тоест - 60. 1%. Нещата отиват към бойкотиране на изборите чрез негласуване или невалидна бюлетина с нарисуван среден пръст, поне за мен.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 6da3253bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз казвам ТВЪРДО НЕ. Така ще гласувам. Аргоментите са доста. Ще посоча само един. Хората не разбраха ли че тенденциозно ни налагаха години наред какви гений сме-добри металурзи добри земеделци машиностроители и прочие.
Този ядрена центра не ни е необходима!

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 45c02cbd79
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №1, твоят аргумент за" против" на какви факти се опира, освен Първанов, Доган и не знам кой си, червени бабички и т. н.? Знаеш ли какви са предимствата и недостатъците на добив на електроенергия чрез атомна електроцентрала и чрез възобновяеми източници? И откъде точно черпиш информация при положение, че никой не се старае да дава достоверна такава? Цветът тук няма никакво значение, но някои хора наистина си живеят в миналия век и още не са се събудили- 23 години минаха, ехооо. Докога всичко ще се обяснява със сини и червени?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 64515daf66
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Дори и да не гласуваш пак има полза, защото референдумът се счита за невалиден, ако са гласували по-малко от половината население :) Аз лично съм против, защото си мисля, че отрицателните последици са много повече от положителните.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ccea2f63ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   до номер 1 ти ако определяше бъдещетето щяхме да цъфнем и вържем сигурно

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 2ed5e5f02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   ПРОТИВ, разбира се! Ядрените централи са опасна материя и трябва да се сведат до минимум. Европа винаги е била пионер в зелената област, така трябва и да си остане.
Да не коментирам и мита за това колко е евтина тази енергия. Да - евтина ще е след 20-тина години, когато всичко друго е станало по-скъпо вследствие на инфлация и вдигане цената на петрола, но до тогава ще плащаме както попове.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: b4a63a02f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Kато искаш да знаеш повече отиваш в ТУ София зад първи блок има книжарница и си купуваш една книжка за режими и управление на режимите на ЕЕС от Димо Стоилов. Като я прочетеш ще разбереш много неща. От всичките политици единствено Румен Овчаров разбира нещата и то донякъде.
Въпроса за АЕЦ Белене е по скоро въпрос за управление на режимите на ЕЕС. Има и едни книжки Електрически мрежи, Автоматизация на ЕЕС, Електрически машини, Преходни процеси в ЕЕС, Режими на основните съоръжения в ТЕЦ. Топлотехническата част е отделно а химичната и ядрената част са друга част. В България разбираме от тези неща не повече от 100 човека. Аз 8 години съм учил и 22 години работя тази професия. Опита ме е научил че това няма как да се обясни на човек който не разбира тази материя.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: b271107a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз ще гласувам засега с НЕ. защото реално погледнато ако въобще някога ще имаме проблем с липсата на ток, то той ще е след 15 години. Ако до следващите 12 не сме намерили друг начин и изход, тогава съм съгласен да има референдум и да попитат пак вече с реален наболял проблем и реално решение. Да остане време колкото да построят централа и тогава да питат. За сега и за следващите 15 години проблем казват няма да има с българският ток, защо сега настояват да строят неразбирам. Аз не си купувам нов ел уред защото наличният ми ще издъхне след 15 години. До 10-12 години може да се намери друга алтернативна и по евтина иновация за пройзводство, защо не.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 1
Имам два основни аргумента против
1. Чернобил
2. Фокушима

Живях 2 години в Австрия, в която НЯМА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА. Гледаш си разпечатката за тока и ЧУДО - 6 цента ток!
Искам да оставим на децата си една модерна, чиста държава, не стара технология, закупена от руснаците за незнайно колко милярди. Откъде накъде?
Хората затварят атомните централи, ние ще отваряме! Финландците чакат 10 г. братушките да им построят централа, защо си въобразявате, че на нас ще построят? Само ще ни опоскат и прецакат както са го правили винаги и ще си оставят боклуците за следващите 10 000 генерации. Имаме Козлодуй и пак сме бедни, централата няма да ни направи богати

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1300e4a0c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Като започнете с пустите Чернобил и Фукушима - там проблемът се наричаше некадърни служители на смяна в АЕЦ. Ако имаме разбиращи си от работата хора, няма да ни се случи. Но най-лесно е да сочим с пръст и да викаме - лошо е! Защо на някои избори не се сетите, че със стари ку*ви нов бардак не се прави и изберете партия, която не е управлявала досега и не е сформирана в последните няколко години с цел на предстоящите избори да бъде "Спасителят на наивници", версия n?
Козлодуй няма да е вечен. Не слушайте идеята за цените на Беленския ток, защото цената на тока, който ще купуваме от чужденците след изтичането на експлоатационния срок на АЕЦ Козлодуй ще бъде в пъти по-висока от евентуалната на тока от Белене. А ако се замислим какви комисионни ще гушнат тези "загрижени българи", които го договарят... Покажете на политиците, че имате собствено мнение. Дори и факта, че Станишев е за Белене не ме разубеди (а не мога да го трая този човек, честно). Веднъж и той да познае за нещо.
Ами всички пари, които са наливани в Белене? Поредното забогатяване от закуски за нашите любимци ли? Не, време е една инвестиция да се изплати, а не като новите магистрали, които вече изглеждат напукани като на 10-20 години. Някои хора се наситиха на ходене по футболни мачове с държавни превозни средства и прибиране на народните пари. Сега ние да се зарадваме сами, като покажем, че имаме място под слънцето, а не сме стадото, за което ни мислят милите ни държавници! Толкова от мен, вие си решавайте какви ще сте - мислещи същества или овце, които блеят при всяко помръдване на диригентската палка (във вашия случай наричана овчарска гега).

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 0ac47564a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   И тук се изписаха доста неверни неща.
1. Никой няма да монтира Чернобилски реактор.
2. Румъния също има АЕЦ на Дунав, дали ще гръмне тя или нашата ми е все едно.
3. Цунами на Дунав?
4. Крайният срок на 5-и и 6-и реактор ще изтече 2017 и 2019 /може и да не бъде удължен/
5. България е с най-ниските цени на тока в ЕС и това се дължи основно на АЕЦ-а. /energy. eu/
6. Потреблението на ток ще нараства в бъдеще - електроавтомобили, нови заводи и фабрики, забрана за отопление на дърва и въглища...
7. До момента ВЕИ не са сериозен отговор на АЕЦ и ТЕЦ.
8. Един ТЕЦ замърсява в пъти повече от АЕЦ.
9. Цената на тока в световен мащаб ще поскъпва, а няма да пада, така че това е инвестиция в бъдещето на България.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 222527b638
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   ПРОТИВ! Нямам доверие на каквото и да е, построено в България. Камо ли на атомна централа.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Oт 1 до 13

„Като започнете с пустите Чернобил и Фукушима - там проблемът се наричаше некадърни служители на смяна в АЕЦ.“

Щом японци и руснаци са некадърни, какво Ви кара да мислите, че българите сме били по-кадърни. Една магистрала не можем да построим, атомна централа сме искали. Самите ние си имаме израз „българска работа“ и разбираме под това работа, извършена през пръсти. Не, мерси - нямам доверие.

„Ами всички пари, които са наливани в Белене? “
Парите не са наливани в Белене, а в джобовете на руските олигарси. Тях можем да ги отпишем, няма да ни е за пръв път, поне е ясна сумата, докато апетитите на тези хора не са ясни. Могат да глътнат като във Финландия и 20 милярда и пак да нямаме централа!
Точно, защото съм мислеща, ще бойкотирам този референдум.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: b271107a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До №14
1. Никой няма да монтира Чернобилски реактор. ------Но и никой не гарантира 100%, че на друг реактор няма да се случи!!!!

2. Румъния също има АЕЦ на Дунав, дали ще гръмне тя или нашата ми е все едно. --------- Румънската АЕЦ, който е на делтата на Дунав ли имаш предвид, на около 200 км от българската граница?

3. Цунами на Дунав? -------- Цунамитата се пораждат от земетресения, Белене е земетръсна зона, и вероятността за цунами е ниска, но за земетръс висока.
4. Крайният срок на 5-и и 6-и реактор ще изтече 2017 и 2019 /може и да не бъде удължен/-------Но по вероятно е да бъде удължен!!!

5. България е с най-ниските цени на тока в ЕС и това се дължи основно на АЕЦ-а. /energy. eu/ -------- и с над 10 пъти по ниска средна заплата! Както и на работниците в АЕЦа така и на работниците в всеки български енерго център. Нямам Против да плащам ток на 50ст /най-скъпия в европа/ но и да вземам Германска заплата, като инкасатор на енерго дружество.

6. Потреблението на ток ще нараства в бъдеще - електроавтомобили, нови заводи и фабрики, забрана за отопление на дърва и въглища... ---------- всички те с колкото може по ниско потребление на ток клас А с 5 плюса
7. До момента ВЕИ не са сериозен отговор на АЕЦ и ТЕЦ. ------- В близко бъдеще може да има нови начини.
8. Един ТЕЦ замърсява в пъти повече от АЕЦ. ------защото не му виждаш нито боклука, нито смяташ парите които плащаш да не виждаш реактивния боклук.
9. Цената на тока в световен мащаб ще поскъпва, а няма да пада, така че това е инвестиция в бъдещето на България. -------- Цената на фотоволтаичните клетки например пада с всеки изминал месец!? Само след 4-5 години всеки ще може да си купи и на тавана на колата си ще сложи. Тогава няма на кого да продаваш тока произведен в АЕЦа си.

Не ме убеждавай с копирани в нета данни, аз чух как казаха, че въпреки, че всички българи от година на година си купуват все повече ел уреди, тази нова година потреблението на ток е било несравнимо ниско.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   От 1 до 14
До 14.

1. „Никой няма да монтира Чернобилски реактор. “
Абсолютно всеки реактор е опасен. И американските са гърмяли достатачно (виж Фокушима и авариите в САЩ). Атомната енергетика просто не може да бъде контролирана.

2. „Румъния също има АЕЦ на Дунав, дали ще гръмне тя или нашата ми е все едно. “
По най-простичката теория на вероятностите, вероятността да гръмне една от две калпави централи е двойно по-висока от тази да гръмне една калпава централа. Румънците ще бъдат принудени от страни като Германия да си затворят реакторите, в момента са просто твърде нови за това. (канадски, влезнали в експлоатация през 1996 г. ).

3. „Цунами на Дунав? “
Цунами в Чернобил? Дори не е земетръсна зона Чернобил, а виж какъв сакатлък стана. Но Украйна е голяма, при нас буквално няма да остане държава, в която да се сврем. И за какво?
В същото това време можем да инвестираме в наука, във високи технологии, в пройзводство на слънчеви колектори, нови ел. мрежи, може да създадем хиляди работни места и да си завоюваме важна пазарна нисша. В АЕЦ Белене ще работят стотина човека и няма гаранция, че няма да са калпави. Пак ще се наредят хора с връзки. Освен това сме и страна с висока слънчева радиация, много възможности за развиване на ВЕЦ и е срамота, че не си развиваме потенциалите.

4. „Крайният срок на 5-и и 6-и реактор ще изтече 2017 и 2019 /може и да не бъде удължен/“
Амин. Дано не бъде удължен!

5. „България е с най-ниските цени на тока в ЕС и това се дължи основно на АЕЦ-а. /energy. eu/“
Питайте австрийците, колко плащат за ток. В България цените растат всяка година, а нямаме нова централа да изплащаме. А Австрия цените са стабилни и ниски.

6. „Потреблението на ток ще нараства в бъдеще - електроавтомобили, нови заводи и фабрики, забрана за отопление на дърва и въглища... “
Ще се отопляваме на газ, между другото, така както го правят в цяла Европа. Потреблението на електричество ще спада, защото и в момента има големи потенциали - потребляваме 3 пъти повече ел. енергия на единица БВП от Германия. Просто хората имат модерни машини. Най-фрапиращ пример, който го има и в немските учебници е българска печатарница, чието потребление на ток пада 300 ПЪТИ!!! , когато старите машини от 50-те са сменени със свръх модерни. С две думи - дори да расте БИП с 5% на година, то потенциалът за спестяване на ток в производството у нас е огромен. Да не говорим, че домакинствата се отопляват с ток, ползват бойлери, което ще отпадне след газифицирането. Освен това хората ще си купуват модерни уреди... потреблението просто ще спада или в най-лошият случай ще се стабилизира. Да не говорим, че слънчевата енергия, тази от ВЕЦ и вятър е практически неограничена, докато уранът все някога ще свърши.

7. „До момента ВЕИ не са сериозен отговор на АЕЦ и ТЕЦ. “
Защото инвестициите се насочват в старите технологии.

8. „Един ТЕЦ замърсява в пъти повече от АЕЦ. “
Това не е така, защото не си предвидил авариите. Една авария в АЕЦ значи край на живота по нашите земи. Когато вземеш и този риск под предвид, ТЕЦ-ът се струва направо нищичко като замърсяване.

9. „Цената на тока в световен мащаб ще поскъпва, а няма да пада, така че това е инвестиция в бъдещето на България. “
Цената на тока на борсата за ток в Европа пада заради голямото предлагане от новите еко-централи. Друг е въпросът, че има монопилисти, които се наговарят. „Лошото“ за тях е, че всеки ще е в състояние сам да си произвежда тока. Токът от амортизираните напълно слънчеви колектори е напълно безплатен. Който в Германия си е монтирал такива през 90-те, дори да са били от старите модели, днес си има ток и отопление БЕЗПЛАТНО. За 20 милиярда можем да снабдим теоретично всяко българско семейство със слънчев колектор без да рискуваме да умрем от ядрена експлозия, когато се падне кофти човек на смяна...
АЕЦ принадлежат на миналото, поне докато се научим да контролираме тази технология.

Голяма грешка е било изобщо да се опитваме да се правим на Господ.
Малка, земетръсна, но най-вече корумпирана държава като България не само, че няма нужда от АЕЦ, но и не може да я построи. В същото време имаме достатачно учени и достатачно квалифицирана работна ръка да развиваме новите екологични технологии. В Германия работят 400 000 човека в тези индустрии, а само 3000 са заети в АЕЦ. Тяхното население се отказа доброволно от АЕЦ, а са истинска индустрия, тромава, огромна. Защо си мислите, че ние, които сме малки и гъвкави няма да се справим?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 2ed5e5f02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Е писнахте ми с тея цени на тока. Да речем, че цената на АЕЦ-а ще е някъде по средата между прогнозите на ГЕРБ и БСП и ще е 8 млрд. евро. Токът, който ще произвежда в продължение на 60 години (на теория е толкова, но никой не може да каже какво ще се реши след 10 или 20-30 години в ЕС за този вид енергия) ще е евтин, ако се вземе предвид целия срок на експлоатация. НО първите 5-10 години, когато средната цена на тока все още е сравнително ниска и трябва да връщаме луди пари на банките ще ви се стъжни, защото тук не се смята само цената на урана и т. н. а и главница и лихви по кредити. Защо лъжливо давате като аргумент АЕЦ Козлудуй? !?? ! Козлудуй е правен на практика безплатно от руснаците и в момента, когато единствените разходи са за уран, отпадъци, заплати и още 1-2 символични неща парите за ток от него са смешни, но там не са наляти 16 млрд лева! Така че най-ключовия аргументи за ниската цена на тока частично отпада.

Да започвам ли с други аргументи:
1. Опасно е и то много. Когато едно време са се планирали АЕЦ-ите като цяло се е предвиждала 1 авария на 10 000 години. За последните 25 години вече има 2 аварии.
2. Белене е близо до Свищов, който пък пострада лошо от земетресението във Вранча преди 30тина години.
3. Ние трябва да мислим какво да правим с ядрените отпадъци.
4. Политиката на ЕС ще се насочи към отказ от този вид енергия - въпрос на време е Франция да намали централите си.
5. Предполага се, че ще го изнасяме тоя ток, но това е малко вероятно защото всички държави около нас (начело с Турция) имат планове да постигнат независимост в производството на ел. енергия.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 64501f38b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   1. Защо съм против АЕЦ-а.
Използвам като основа следните два клипа на английски от утубата. Авторът е американец и привърженик на зелени решения.
Енергийна Ефективност, част 1 - http://www.youtube.com/watch?v=6J-ijPcv1VM

Тази част се фокусира върху американската история от Голямата Депресия нататъка, минава индустриалния бум след ВСВ, използването на петрола от арабските страни като политически инструмент през 70-те години и какво се е случило по-нататък.
Общо взето, в Америка е царяло схващането, че колкото по-голямо и мащабно е нещо, толкова по-добре! Всички са били на мнение, че брутният вътрешен продукт е пряко зависим от потреблението на енергия. Когато цената на петрола скочила през 70-те, се оказало обратното. За първи път американците са обърнали внимание не да разполагат с повече енергия, че да произвеждат повече, а да използват енергията, с която разполагат, по-ефективно. Това е в доста голям резон с написаното от някои участници тук.
По-нататък авторът говори за броят на работните места, които могат да се открият при инвестиция от 1 милиард долара. Строеж на ТЕЦ-ове открива най-малко, следван от изработка на слънчеви панели, още повече работни места се отварят при локално производство и инсталация на вятърни мелници, а най-много места - за енергийна ефективност. Под това се разбира строеж на сгради с високотехнологични строителни материали и изолации. Според автора, окуражаването на бизнеса в енергийната ефективност може да предостави работни места навсякъде, а не само в региона, където е построена електроцентрала.

Енергийна Ефективност, част 2 - http://www.youtube.com/watch?v=f4yA_kRejp0

Във втората част вече се дават примери. Американци, които плащат не 6 цента за ток на месец, а нищо. Дава описание на специален дизайн на сгради, чието годишно потребление на енергия се равнява на нула. Естествено, дават се и примери за построени вече такива сгради.
Авторът говори и за един проблем, надвиснал в щатите - как САЩ са вече зависими от външни източници на петрол, например, и как 8 от 10-те топ износители на петрол са диктатури. От една страна си знаем, че американците открай време си водят войнички за да гепнат петрол, но от друга страна - щом една супер-сила на планетата е ПРИТЕСНЕНА, че може да бъде зависима, то къде ни поставя нас този факт?

------------------
Да не говорим, че ми е странно как хем имаме отрицателен приръст, хем с всяка година се стопяваме като население, било то от липса на раждаемост или емиграция, но в същото време през година се "отчитат" рекорди в потреблението...

Излиза, че нещата са съвсем прости: енергийната ефективност доказано води до в пъти по-малко употребявана енергия, което от своя страна главоломно намалява нуждата от хабене на ресурси и превръща възобновяемите източници в реална алтернатива.

2. Защо мога да бъда за АЕЦ-а.
Видяхме западните страни как я карат, видяхме и американците. Дадоха се сума ти примери, че белите държави са способни да си решат проблемите без ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове.

Това не означава, че трябва да копираме другите държави сляпо. Токът в България може да е най-евтин като цифри, но не и в сравнение с покупателната способност на българина.

Аз лично много искам да живея зелено, особено след като вече технологията за това съществува. Но колко ще ми излезе едно цялостно решение? Да кажем, 10,000 евро. Колко ще излезе на немеца същото? Ми пак 10,000 евро. А на американеца? 13,000 долара, или 10,000 евро. Съдя по случайни сайтове с ценоразписи, на които попаднах. Стотинката, която аз цепя, немецът дори не би си направил труда да я вземе от улицата. Ако един американец внезапно се превърне в митичното магаре, което се е научило да не яде, дори да е най-бедно платеният, пак ще му трябва по-малко от година да събере такава сума, докато на един българин със заплата значително над средната, ще му се наложи да е магаре за поне година и половина.

Сещате ли се? Развитите страни могат да минат на зелено, просто защото могат да си го позволят. Ние не можем, няма да можем в близките 5 години, песимистично съм настроен за ситуацията след 20 години. Какви реални алтернативи имаме?

Дали ще ни доят руснаците зависи от договорните отношения с тях. Не могат да ни доят, само защото сме без шапка - не е добре за бизнеса, пък и без това нито сме единствената крава на картата, камо ли най-голямата. Затова исках повече информация. Повече ДЪРЖАВНА информация. Защото политиците си мелят, че щели да ни доят, че нямало да ни доят, но как можеш да знаеш със сигурност, ако не си запознат лично с всички факти?

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: d68a17e223
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Твърдо против! Комунягите се опитват сега да ни убедят в построяването и, защото имат стари дългове да изплащат на братята си руснаци. Явно са им скръцнали със зъби ония и сега ние трябва да плащаме за това.

Дано не се построи тази централа, че и малкото парички, които имаме да отидат в джобовете на руските олигарси и това ще е заробване за 100 години напред.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a311472e69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Твърдо против АЕЦ БЕЛЕНЕ.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a2d808d349
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Номер 16 - и как високите цени, по които европейците ще ни продават тока си в бъдеще доказват, че ти си мислеща? Май въпросът е за кого мислиш - за себе си или за бъдещите поколения? Турция пък ще строи атомна централа близо до границата с България, но ние не можем да строим, защото стават твърде много според някои и има опасност от авария. Идеята е, че с или без Белене ще стискаме палци турците да не направят гаф (случаен или нарочен). Ти просто прехвърляш отговорността на другите - вместо ние да сме виновни, нека турците, румънците или някой друг да е виновен за евентуален бъдещ ядрен гаф. Колкото до парите, които отишли при руските олигарси - помниш ли вица за делото, което никога не било печелено от бащата и сина му го спечелил? Те са се нагушили вече и няма да върнат взетото, но предпочитам и народът да получи нещо повече от обикновен среден пръст и популярния на Балканите коментар относно майка ни и сексуалния й живот. :(

Номер 21 - не комунягите първо отмениха Белене, която беше планирана за 50% държавна собственост на България и после предложиха да се направи, но да бъде изцяло американска. Но това не го казват по телевизията, нали? Стига с тези комуняги - в момента имаме по-важни причини да избегнем пикаенето във вентилатора, което наричаме за по-кратко "комунягите/СтанишеФ е виновен"! Или СтанишеФ ще построи след някоя и друга година АЕЦ и ще я даде на американците? Може би той ще помогне за намаляване на безработицата в района на Белене? Той собственоръчно ще прави дупки в магистралите, които са построени с некачествени материали? Събудете се най-накрая и разберете, че с мотото "нека СтанишеФ да страда" не помагате на себе си. Не е ли по-добре ние да сме добре без значение какво ще правят комунягите? Мислете за бъдещето, но не само за себе си. И след смъртта ви животът продължава - дори маите са съгласни с това!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 45c02cbd79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   По сегашното законодателство всеки нов ядрен блок представлява нова ядрена централа. Като се гласува с "да", това не значи, че гласуваш за АЕЦ-Белене. Стига сте свързвали този референдум само с Белене. Обаче като гласуваш с "не" става невъзможно да се строи нов блок на Козлодуй. Б. Б. е против Белене, обаче ще строи нов блок на Козлодуй - какво е това, според вас?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: d68a17e223
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Номер 24 - ние не можем да си живеем живота нормално ако около нас има комуняги. Разбери, че всички се отчитат в руското посолство и всичко, което правят е по руска заповед и в наша вреда.

Тези хора са обучавани с години как да манипулират хората и постигат определени цели, така че трябва да сме много внимателни към всички техни приказки и действия, за да не ни изиграят за пореден път.

Не искам Станишев или който и да е друг от тях да страда, искам ги вън от политиката, защото тези хора са продажници и мислят за чужд интерес.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   ДО НОМЕР 24 от 16
Номер 26 ти е отговорил

Мога само да напомня, че международните цени на ток се определят от пазара, от търсенето и предлагането. Не е като при газта, която Бог е дал само на Руснаците, за да ни изнудват - ток произвежда всяка държава и в момента борсовите цени дори падат! Да напомня - член сме в ЕС, а нашите партньори там нямат интерес да ни мамят и грабят. При руснаците не е така. За тях сме поредната дойна кравичка, която да изнудват.
Просто ще бойкотирам референдума, както ще го направят повечето хора, което го прави невалиден. Кой иска да има и нови блокове в Козлодуй?
Изобщо не ни трябва атомна централа, Вие това не го ли разбрахте?
Младите НЕ ИСКАМЕ атомна енергия в страната си. Вашето време мина, защо си въобразявате, че ще можете да продължавате да определяте нашето бъдеще? Не сме вече деца, можем да гласуваме и смятаме да не се оставяме червените бабички и дядковци да продължават да ни пакостят. На първо място са нашите интереси и тези на децата ни.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 0ac47564a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Очевидно има личности/държави с интереси, които не искат България и ток да произвежда дори. Някой щял да внася ток, абе аланкоолу, по тази логика, дай да спираме производството на всичко в България, само ще си внасяме...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1300e4a0c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Номер 27 - алтернативните източници на енергия са се доказали като ненадеждни. ТЕЦовете и ВЕЦовете са не по-малко вредни от един АЕЦ. Какво предлагаш? Да се върнем в ерата преди откриването на електричеството? Кой ще се върне в миналото и ще застреля да речем Бенджамин Франклин? Или може би искате да шиете дрехи и да вършите всичко на ръка? А най-добре да взимаме всичко от Китай или която и да било чужда държава, за да имате време да гледате Биг Брадър и сапунки по телевизията!
Номер 26 - избягвам да говоря така за хората, но ти определено имаш един проблем повече от останалите. Американците също не са в ЕС и също ни използват - но нямаш проблем да се наведем към тях, така ли? Защото Б. Б. и герберите това искат - да се лепнем за Америка като гербова марка. Вместо да бойкотирате преизбирането на поредния клоун, вие си въобразявате, че правите нещо на този референдум. Нямам думи!
Да, ще гласувате както си искате и няма кой да ви попречи. Аз само се вбесявам, че има толкова неадекватни българи, за които светът е Русия и Останалите държави, а те са длъжни да избегнат на всяка цена Русия. След години естествения подбор ще свърши своето, но дотогава много от нас ще страдат заради вашата визия за бъдещето, която е основана на вглъбяване в миналото. Приятно гласуване на референдума! Ако ми плащаха да агитирам, щях да си губя времето още, но безплатно не мисля да чета повече бисерите на някои хора. Правете каквото искате и не се чудете защо интелигентните българи бягат в чужбина! А аз ще изчакам и ще ви пусна тук една тема "Нали ви казах! ", когато видите колко съм бил прав.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: d68a17e223
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Номер 29 - прост въпрос - къде хората живеят по-добре? В Русия или в САЩ? И без да съм адвокат на американците, защото и тях не харесвам никак, но ако имам само две опции и това са Русия и САЩ нормално е да избера по-малкото зло и стандартът на живот е достатъчна причина за мен да не избера Русия.

Другото нещо - били сме под комунистичестко "робство" доста години и големият ни "брат" и пръв потисник е била Русия, а не САЩ. Така че не искам отново да им сърбаме попарата.

Географското положение е също фактор. Ако трябва някой да ни владее по-добре да е някой, който не е толкова близо до нас.

Общо взето аз съм европеец, обичам Европа, но няма как да се оттървем от "империалистите". И ако трябва да избера Русия или САЩ избирам САЩ.

Сигурна съм, че номер 29 е русофил и не мисли за българския интерес. Аз не съм нито русофил, нито американофил, но обичам България и не искам да робувам за щастието на Путин и компания.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: c7cbbeea40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Напълно ненужен и ощетяващ ни референдум! Вместо да се помогне на толкова много нуждаещи се от лечение деца, тези пари ще се налеят на вятъра, а това са 15 милиона лева! Ако сутринта сте гледали интервюто с Делян Добрев, сте разбрали истината за АЕЦ-Белене. Преди десет дни е излязло наяве писмо(до сега в секретност), от което става ясно защо германците се отказаха да участват в общ проект с България и, че цената на проекта е набъбнал на 11 милиарда ЕВРО! Това комунистите са го знаели, но ни лъжат, че АЕЦ-Белене ще струва най много-5-6 милиарда, как да вярваш на такива политици, та те са като търговци на бит-пазар? С лъжа постъпиха и при аварията в Чернобил. Радиоактивният облак заля цяла Европа, а нас ни успокояваха, че в България всичко е в нормата и даже не отмениха манифестацията на децата за 24 май. Тогава падна и радиоактивен дъжд, който обра всичкия радиоактивен прах от въздуха и го стовари върху нашите деца. За мен тези мръсни комунисти са престъпници и лъжци, не им вярвам на нито една дума, нали ги виждате какви са лицемери и сега. Едно ти говорят, друго правят, така ще постъпят и утре, не-дай Боже, ако дойдат отново на власт. При аварията в Чернобил, народа ядеше салати и други зеленчуци, брани от заразената наша земя, а за комунистите-дебелосерковци, им внасяха храна от далечни страни, това не са ли подлеци? Сега искат да ни яхнат отново, не им пука, че народа мре от ракови заболявания, именно от тяхната "загриженост". Вероятно вече са гушнали много милиони от тази далавера(наречена АЕЦ-Белене) и сега се чудят как да скалъпят нещата, иначе руската мафия не прощава! По добре бедни, отколкото болни! По добре живи, отколкото мъртви! Лошото е, че онези първобитни анадолци, които не мислят и лесно ще бъдат заблудени, на самата ни граница ще построят атомна централа. И от там опасността няма да е по малка. Аз няма да гласувам за убийството на бъдещето на нашите деца! Тогава те ще си решат каква енергия да ползват, за сега ток имаме.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 0f8cfcc065
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   №31, а да си чувал за интересите на разни управляващи, както и прякото им участие във ВЕц-ове, ветрогенераторни паркове и т. н. Далаверата е друга просто и не е по-малка, ама за тях. А за чудодейното кашонче, появило с в подходящия момент трябва да си доста наивен или тъп, за да повярваш на поредната сценка на политическия небасклан.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 0f8cfcc065
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   №30, само за информация - страната с най-много атомни електроцентрали в света е именно САЩ - първа в света по производство на ядрена електроенергия. Темата е за това, нали? А за попарата - мисля, че много успешно я сърбаме и тя не е с руски привкус, определено. А голямото сърбане предстои и няма да е по-цивилизовано, със сигурност.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Евала на номер 31. Горда съм, че има такива хора над 30 г. в страната.

„За мен тези мръсни комунисти са престъпници и лъжци, не им вярвам на нито една дума, нали ги виждате какви са лицемери и сега. Едно ти говорят, друго правят, така ще постъпят и утре, не-дай Боже, ако дойдат отново на власт. “

Нямам какво да добавя

Н. 32 - какво ме интересуват инвестициите на другите хора? Когато Плевнелиев е спал в колата си в Германия, аз съм била в началното училище. Хората са правили бизнес и са напреднали. ВЕЦ-овете са ги приватизирали от много отдавна. Днес също има доста на пазара - купи си и ти. Не се печели толкова от тях, затова ги продават. И все пак това е чиста енергия. Нямам против всеки, които има пари да си инвестира там - управляващ или не. На този с ВЕЦ му е през онази работа, дали ще има атомна енергия. На него по закон и без това му е гарантирано, че ще му се изкупи тока на много добра цена.

Н 33.
Не ме интересува нито САЩ, нито Русия. Ние сме страна-членка на ЕС и трябва да се съобразяваме с партньорите си. Не може една Германия да си закрива централите, Австрия да няма такива, ние да си правим гъргара и да се набухваме с такава мръсотия

„За мен тези мръсни комунисти са престъпници и лъжци, не им вярвам на нито една дума, нали ги виждате какви са лицемери и сега. Едно ти говорят, друго правят, така ще постъпят и утре, не-дай Боже, ако дойдат отново на власт. “

Нямам какво да добавя

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 76ddb6ef01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   ТВЪРДО ПРОТИВ!
Нека започнем с това, че Белене е на-земетръсния район в България ( следователно е опасно), не знам как им дойде на ума да строят там АЕЦ!
Второ, цената е прекалено висока - около 21 милиарда... те хубаво ще ги инвестират, но после ще ни ги изкарат през г*за тези пари. Никакъв смисъл няма, по-добре да направят нов реактор в АЕЦ ''Кузлудуй''.
Трето, ако искаме АЕЦ '' Белене'', това значи да бъдем зависими от Русия (заради урана! ), което не ми звучи много добре. :)
Освен това, този НОВ реактор изобщо не е нов, защото е от 1993 год. т. е. е от поколение 2 . А както знаете след 6 години излизат новите реактори от поколение 4 , следователно този реактор изобщо не е нов!!!
По цял свят хората се опитват да спрат изграждането на атомни електроцентрали, в конституциите на Австрия и Испания е категорично забранено!
От старите хора знаем : На комунисти вяра да нямаш! Готови са майка си и баща си да продадат за парички..

Силно се надявам, че има разумни хора в България, които могат да направят елементарна смятка и да видят, че няма нищо изгодно за България, ако се построи АЕЦ '' Белене''.

Аз самата не мога да гласувам, защото далеч нямям 18 години. (: Но ако имах тази възможност, щях да гласувам против.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 8e5e52bc94
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   аз ако можех да гасувам щях пък да съм ЗА, :Д никой от вашите дълги коментари не успя да ме убеди че това е лоша идея

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 8e5e52bc94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   аз ако можех да гласувам щях да съм против защото баща ми ми каза че като започнат да го сторят това ще отрежат заплатите и пенсите на възрастните пък и си имаме достатъчно ток :*

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 432299ef03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Някои българи са толкова късогледи! Нека вметна, че ЕС в следващите 20-30 години ще ни ЗАДЪЛЖАВА да инвестираме в зелена енергия (до 2020г. делът на зелената енергия трябва да е 16%). За какво ни е тогава АЕЦ? Имаме си една, която произвежда ток дори в излишък, няма купувачи.. (господин премиерът поне така се изказа). Всички по-напреднали западни държави работят за премахването на електроцентралите. Пак питам, защо ни е втора АЕЦ? Простият отговор е, че някой има интерес от това, т. е. ще паднат парички. И кой ви излъга, че токът ще е по-евтин? Пълни глупости... И всеки, който разбира малко от икономика ще ви го каже.. :-)

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3ca8ff5cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Стига спекулации с цената на този проект - той за 1 седмица три пъти си вдигна цената! №39, ЕС я го има, я го няма в следващите 5 години. Обръщал/а ли си внимание на сметката си за ток, за да видиш каква част от нея е зелената енергия? Нищо против част от добива да е по този начин, но добива от АЕЦ трябва да го има, защото е най-евтин. И много по-малко вероятно е една АЕЦ да гръмне, отколкото да разчитам аз на климата, че да ми прави слънцето и вятъра ел. енергия достатъчно количество и с необходимата мощност. И още нещо - блоковете на Козлодуй, не са вечни и животът им изтича. Необходимо е изграждането на нови поради тази причина.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 893a8a7b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Точно така, номер 40! С две ръце подкрепям коментара ти. ЕС е в началото на края си. А и климатичните условия се менят ежегодишно и драстично! Така че не оже да се разчита на зелената енергия, най-малкото защото е недостатъчна. За атомните централи във Франция, не виждам да се коментира, а колкото до Козлодуй-Г-н премиерът си няма хал-хабер както от икономика, така и от енергетика.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d3c0ea1456
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   ВЕИ- лобитата, начело с Цв. Бориславова имат 1000% печалба в момента, която иска да запазят съответно. Не че много ги е грижа как ще се добива ел. енергията. Ако интересите им бяха в АЕЦ, АЕЦ щеше да се строи, нали? Нещата изобщо не изглеждат такива, каквито са - земетръсна зона, склад на отпадъци, грижа за човека, руска мафия и т. н. Тези лобита да не би да не са мафия?

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d0c21b1322
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Номер 40, ЕС може да не съществува, но това не променя факта, че бъдещето е в зелената енергия. Защо винаги трябва някой да ни побутва, за да правим нещо смислено? Токът ще е скъп и с Белене, и без него. Пак казвам, не се залъгвайте. Това не е аргумент за мен лично.

Номер 39

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 8e5e52bc94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   еми.... аз пък гласувах ЗА защото тея хора от Белене така остават без работа. Те тогава какво ще правят а? Вие само за вас си мислите

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 58be4a87d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   н. 44, в една АЕЦ работят най-много 100 човека, в развитието на зелената енергия 100 пъти повече.
В Германия затварят АЕЦ-ите. Там работят 3000 човека. Зелената Енергия създава работа за 220 000 човека в Германия - прави си сметката.
Иначе, аз НЕ ГЛАСУВАХ на референдума, за да го направя нелегитимен и така и стана. Смешен референдум на смешни червени бабички. Нека им отдържат разходите от пенсиите, друг път да си налягат партакешите, вместо да се опитват да се бъркат в бъдещето ни. На тях и без това не им дреме - ще гушнат букета след някоя годинка, ще ни оставят още една бакия за оправяне.
Изобщо, да се сещате за нещо хубаво оставено от дъртите?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker