Как да стана добър човек? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да стана добър човек?
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 10445 пъти
През годините доста работих върху себе си, като наблягах на умственият багаж и грижа за външният вид. Опитвах се да бъда изрядна домакиня, добра в най-различни области, но така и не се научих да бъда добър човек. А искам!
Искам да съм добър човек, но не знам как. Често наранявам хората и то най-близките си и се усещам твърде късно. Не умея да казвам "моля", "извинявай", "обичам те". Но виж да се скарам и да изреждам недостатъци и грешки- в това съм номер 1. Дори се чудя защо имам толкова приятели и как съм ги задържала, с какво?
Верен приятел съм, много предан, пазя тайни, винаги ще помогна в нужда. Но се държа гадно с тях, високомерно понякога, казвам тежки думи. Не умея да давам морална подкрепа и разбиране. Понякога ставам твърде жестока-виждам че наранявам някой и продължавам да го тъпча, защото и той мен ме е наранил по някакъв начин и не се спирам докато не го срина. Знам че добрите хора не правят така. Трудно прощавам, трудно забравям. Често отмъщавам. Общо взето отвратителни качества върху, които и да се работи не знам какъв ще е ефектът и как въобще да се справя с тях?
Имам много буен нрав и ми се случва като избухна да замерям с предмети, да посягам, да крещя и така докато не ми мине гнева. После се чувствам прекрасно, за разликът от потърпевшият.
А в други моменти съм толкова съжалителна, че страдам повече за някой от самият него. Често съм правила дарения, давам пари на просяци и не го правя, за да получа нещо в замяна, или да се хваля, а защото наистина го чувствам. Искам да бъда полезна за някой, да го зарадвам. Да го накарам да се почувства значим.
Но през повечето време не съм такава. Доста хора са ми казвали, че съм голяма гаднярка. Дори една от най-добрите ми приятелки ми го казва и аз я питам защо така мисли, защо тогава ми е приятелка. Тя казва, че ако искам мога да бъда и много добра, но тя си ме обича такава, което ме трогва.
Много хора ме мразят и имам много врагове. Първо се гордеех с това. Наистина изпитвах удоволствие, че хората ме мразят-не е ли лудост това? Не ми допадаше да съм в добри отношения с някой, но си умирах да се заяждам, да се карам с някой. Омразата на хората винаги ме е стимулирала и ми е действала положително.
После срещнах един човек, който живее животът си по противоположен на моят начин. Той искаше всеки един човек да го накара да го "обича" /е силно казано, но да му симпатизира.
Той твърдеше, че него това го прави щастлив- да носи щастие за околните, да промени животите им ако може към по-добро, да създава добро впечатление за себе си.
Осъзнах, че когато остарея и се обърна назад-ще видя само омраза и врагове. Тази мисъл не ми допадна.
Ако умра сега доста хора ще зарадвам и много малко ще скърбят. Някак си това ме радваше преди, че смъртта ми няма да тежи на почти никой, дори на мен самата.
Наистина мисля, че най-важно преди всичко е да сме Хора. Аз до сега живях като робот малко, като машина. Но искам да бъда добра, но искрено добра -не престорено добра. Искам един ден да кажат за мен-тя беше добър човек. Искам да докосвам душите на хората с добрина.
Имате ли някакви съвети за мен. Мисля, че не е късно да започна промяната отнякъде.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: e274fe34f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като човек който винаги е бил добър мога да ти кажа само едно. Всеки път когато нараниш някого се поставяй на неговото място. Представи си как някой те замерва с предмети крещи ти или пък ти посяга. Просто започни да се отнасяш с другите така както искаш те да се отнасят с теб. От друга страна един зрял човек винаги може да реши проблемите си без да се налага да избухва. Недей да се променяш към по-добро само заради хората и какво са щели да кажат за теб. Направи го заради самата теб.

Кастиел

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e98192cf5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Добрината трябва да ти идва от вътре, ти сама не се ли научиш на добро то никой не може да те научи. Хората около теб единствено могат да ти показват добрина, но друг е въпроса ти като какво ще я възприемеш.

Reb

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 5d2c0b6e76
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Така, научи се да се събуждаш с усмивка! Разбира се, че щом някой те наранява, първата ти реакция ще бъде да му го върнеш, при това двойно! Препоръчвам ти, ако си си наумила да връщаш на някой, да го правиш с добро отношение или просто с мълчание, мълчанието е най-силния вик! А за високомерието, ти си причината да бъдеш такава, но винаги можеш да се промениш. Първото нещо, което трябва да знаеш е че всички на този свят сме равни. Също така трябва да цениш малките неща. От там нататък сама ще преусмилиш всичко и ще усетиш, как трябва да се отнасяш с другите. Опитай този начин и ти сама ще разбереш, че като се отнасяш добре с другите, ще ти отвърнат със същото. А и още нещо за успокоение, не си толкова лоша колкото си мислиш, аз дори се опитвах да бъда по-лоша, ако мога да се изразя така, понеже наистина прекалявам с добротата си и накрая винаги си патех, но пък ми доставяше удоволствие да нося радост на другите.
Радвай се на живота и успех ти желая от сърце!
15г.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 5777aa78c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

4.   Хубави неща са ти казали хората по-горе.
Не си по-лош човек от който и да е.

Аз например не се считам за лош човек, но и мен хората ме мразят.

:))

Съвета ми от личен опит е първо да се приемеш. Не осъждай себе си, приеми се. Не е възможна промяна ако първо не се научим да обичаме, уважаваме и приемаме себе си такива каквито сме. След това вече ако искаме можем да започнем съзнателно да се променяме в посоката в която желаем.

Как? - всеки избира и решава за себе си.
Думите, които си споменала, са 4-те вълшебни тайландски думички:
прощавай
съжалявам
благодаря
обичам те

Казват се мислено към човек или ситуация, за промяна на ситуацията. Това съм го изпробвала, действа.

Трябва да се учим всички на себеконтрол и себевладеене, ами харесай си нещо, което те привлича и ти допада - йога, медитация, ходене сред природата, упражнения, някакъв вид физическа активност, спорт.
Въобще гледай да правиш нещо което ти харесва и ти е приятно, което не е насила и по задължение, както сама казваш като робот.

И най-важното: следи си мисленето и не мисли негативно, мисли позитивно без значение как се чувстваш. Като мислиш позитивно така и ще се чувстваш, успех от мен. :)

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1e08acc463
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Подкрепям мнението на 1. Ти не си лош човек, просто си импулсивна и несдържана. Опитай се да повече да сдържаш емоциите и чувствата си, за да не нараняваш близки и приятели. А и освен това ги товариш излишно с проблемите си и емоционалните си изблици. Мен лично много не нервират неврозни и нервни хорица, които се опитват да нарушат спокойствието ми. Поработи още върху себе си, има какво да промениш.

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e47f68fee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Напълно подкрепям N1 - Кастиел: "Недей да се променяш към по-добро само заради хората и какво са щели да кажат за теб. Направи го заради самата теб. "

И само ще добавя:
Не съди хората.
Търси доброто в тях, а не недостатъците им.
Когато се фокусираш върху доброто, ставаш по - спокоен и щастлив човек, виждаш повече добро навсякъде.
Лошите неща ги игнорирай. Когато задълбаваш в тях, те се увеличават и те завладяват.

Четирите думи (фрази), които е дал номер 4, наистина носят в себе си голяма сила и могат да се използват във всяка ситуация. Просто си ги повтаряй :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e47f68fee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Най - доброто, което можеш да направиш за себе си е да простиш. На себе си и на абсолютно всеки. Може да е мислено, но наистина от сърце да го направиш. Така се освобождаваш от голям товар, а и е известно вече, че прошката дори лекува. Най - малкото, ще се усетиш някак олекнала и освободена. Направи го, струва си!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 95b326c6e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Прочети корана, дори да не си религъозна, там има много за твоя проблем. Пробвай

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: abb6caf716
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Изглеждаш ми умна според написаното от теб, за това ти пращам този линк - http://nav.blog.bg/izkustvo/2009/01/10/empatiia.275411
Надявам се да го разбереш. Емпатията е това, което ти липсва.
Малък откъс - "Означава да разбереш, че удрящият шамар го прави от страх или слабост, или защото него са го удряли. А да разбереш значи да простиш, значи да осъзнаеш, че утре ти може да си на мястото на удрящия. На умеещия това му е леко и не се хаби да се ядосва, да си връща и да се пени."

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e5cead4a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Просто си много негативен и злобен човек и затова те радва само омразата и агресията. Ако беше позитивен човек, щеше да търсиш позитивното, а не скандалите. Какво да ти кажа, познавам хора като теб и са много отблъскващи за околните и много натоварващи. Лично аз ги избягвам, мислят си че са много печени, но са жалки в злобата в която се давят. Трудно ще станеш добър човек, това си е до манталитет и възпитание. Поне се опитай да не нараняваш другите - те не са виновни че се опиваш от негативизма си.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 97febd66e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Аз съм в същото положение, след като започнах да чета написаната по-отгоре статия, сякаш видях себе си, сякаш тези думи излизаха от моята душа. Прочетох коментарите и наистина си дадох сметка, че трябва да променя себе си. Ако авторът прочете коментара ми, може ли да ми напише дали се води по съветите на другите, и дали вижда някаква промяна в себе си? Благодаря предварително!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 511711134f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Качества на добрия човек – Източника
Мил, полезен, грижовен, разбиращ, търпелив и обичащ са някои от думите, които идват на ум, когато ни помолят да изброим качествата на добрия човек. Човек обикновено разбира дали един човек е добър по това, което върши, като да прави добри дела. Добро място да търсите вникване в качествата на добрия човек е Божието Слово, Библията.

Качества на добър човек - Показване доброта към всички хора
Библията ни дава указания да даваме на хората в нужда - това е едно от качествата на добрия човек.

„Не забравяйте да правите благодеяния и да споделяте с другите благата си; защото такива жертви са угодни на Бога. ” (Евреи 13:16)

„Кажи им да струват добро, да богатеят с добри дела, да бъдат щедри, съчувствителни. ” (1 Тимотей 6:18)

Лесно е да се покаже милост към хората, които харесваме както и към тези в нужда. Обаче човекът, който притежава качествата на добър човек, трябва да показва милост и доброта към своите неприятели.

„И ако заемате само на тия, от които се надявате да вземете, каква благодарност ви се пада? Защото и грешни на грешни заемат, за да вземат назад равното. Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите. Бъдете [прочее], милосърдни, както и Отец ваш е милосърден. ” (Лука 6:34-36)

Качества на добър човек - Покорство на Закона
Едно от най-важните качества на добрия човек е покорство на властите.

„Напомняй им да се покоряват на началствата и властите, да ги слушат и да бъдат готови за всяко добро дело. ” (Тит 3:1)

„Всеки човек да се покорява на властите, които са над него; защото няма власт, която да не е от Бога, и колкото власти има, те са отредени от Бога. ” (Римляни 13:1)

Качества на добрия човек - Дали е достатъчно за Рая?
Някой може да има всички тези качества на добър човек, но все още да не е достигнал до небето! Библията казва, че добрите дела не спасяват хората от греха. Спасението е възможно само чрез Божията милост и благодат.

Ние всички съгрешихме (Римляни 3:23) и никакви добри дела не могат да ни спасят от греха (Ефесяни 2:8-9). Библията казва, че ние всички сме грешни и не сме достойни за Божия стандарт за съвършенство. Вместо това, ние заслужаваме смърт, като наказание за нашия грях (Римляни 6:23).

Бог направи път за нас, за да ни се прости нашия грях и това е чрез Неговия безгрешен Син, Исус Христос. Той изпрати Своя Син Исус на земята да умре за нашите грехове и да осигури начин, по който можем да прекараме вечността с Него в небето (2 Коринтяни 5:21). Той ви предлага Своя безплатен дар на вечен живот, ще приемете ли Неговия подарък?

Ако искате да приемете Исус Христос сега се помолете с молитва, подобна на тази: “Господи, разбирам, че съм грешник и не мога по свой начин да достигна до небето, стараейки се да бъда добър човек. Покайвам се за греха си и се моля за Твоята прошка. Вярвам, че Твоя син Исус умря на кръста за моите грехове и възкръсна от мъртвите. Доверявам Ти се, че ще ме спасиш. Приемам Твоя безплатен дар сега. Помоги ми да Ти се покорявам и да започна да израствам в в пътя си. В Исусовото име, Амин. "

Библията ни казва, че ако сте приели Исус Христовия дар на вечно спасение, тогава ще прекарате вечността с Бог в рая. „Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. ” (Римляни 10:9)

Добре дошли в семейството на Бога! Съветваме ви сега да намерите местна църква, където ще можете да научите повече за Библията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: ad11c24313
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Към номер 10: Коментара ти ме разсмя искрено. Повечето хора се опитали да вникнат в проблема, а ти прочел- недопрочел веднага праскаш някакъви саркастични определения, които ако не са на майтап описват точно тебе в тоя момент. :D Но смеха е добро нещо така че трябва да оцения високо твоя коментар. (А може би си гений, прочел си че омразата я мотивира. :D)

Проблема е доста сложен и всеки го има, ако мисли за тия неща въобще. Най-важното е ти самата да си щастлива, защото щастливия човек някак си заразява другите с хубаво.
Тъй като има неща които натъжават и няма много какво да се направи трябва да се игнорират дисциплинирано. Всеки човек знае кое е добро, така че като видиш че можеш да направиш добро го прави, обаче като не можеш не се натъжавай. :) А пишеш увлекателно и това, което си написала много ми харесва. Факта че се замисляш по този начин говори много положително за тебе.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: c64456ebe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Знаеш ли, опитай с молитва рано сутрин. Учудващо е, но помага!

 
  ...
преди: 8 години, 25 дни
hash: 61df736d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Аз също незнам как да съм добра, макар да искам отчаяно да бъда такава, мисля, че не успявам. Много трудно и мъчително започвам да общувам с хората. И сякаш опитите ми се обръщат на обратно. Старая се да съм мила и добра. Как да постъпя за да променя животът си.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 41ac52e53c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Ако наистина искаш да станеш добър човек, приеми го като цел и посока. Прави добрини винаги и постоянно, уважавай хората, отнасяй се към тях с доброта, разбиране и обич, не ги нагрубявай, научи се да прощаваш, помагай им с каквото можеш, бъди любезна с тях, създавай приятелства. Опитай се да бъдеш приветлива, дружелюбна, слънчева и лъчезарна с всички, не давай воля на нервите си, не давай воля на гнева си и истериите си. Научи се да преглъщаш обиди! Избягвай спорове и конфликти! Цени мнението и труда на другите и ги уважавай. Казвай си: "Аз съм добър човек и няма да направя това и това. Ще направя добро, ще се отнеса с добро! ". Уважавай и прави добро дори и на враговете си!
А сега нещо много важно!
Не очаквай и не искай нищо в замяна!!! Прави добро, заради самото добро! Прави добро, защото си просто си добър човек!
Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a09f5c4464
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Хмм.. ами виж мила за мен ти си енергиен вампир нали не мога да го твърдя но щом това те радва и ти действа положително като нараниш ти да се почувстваш по - добре това е енергиен вампиризъм може и аз да греша но си дай равносметка като малка каква си била дали си била такава злобна в последствие ли си станала такава дали като малка си имала силни коплекси депресия дори дали си се чувствала самотна ако е било така а сега се чувстваш нормална най вече в моментите когато обидиш някои и го нараниш значи си вампир и да знам че звучи тъпо смотано и неловко но ти сама като човек трябва да знаеш от къде идва всичкото това нещо лично нали аз ти го казвам защото на моето работно място преди 2 години работех с две такива дами които винаги ми е било странно това нещо че те вечно крещяха без повод викаха и когато засегнеха някои силно сякаш се успокояваха сега това дали така ми се е струвало не знам но с много колеги сме си говорили на тази тема и те също смятат че това за тях не е нормално но не ти го казвам за да давам оценка аз каква си това може да е просто период при теб или просто да страдаш за голямата обич с точния човек тъй че съвет от мен старай се дори и да ти е много трудно колкото и трудно да ти е старай се да бъдеш добра и дори когато ти се иска обида да изречеш кажи нещо добро за това сме хора да си прощаваме и да се обичаме което е най - важното :).

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 851b40b53d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Значи аз съм същата. Въпрос на време е и малкото хора около мен да ми обърнат гръб. Не мога да се държа двулично и като някой ме настъпи бълвам змии и гущери и на всичко отгоре ми пълни душата. За да се промениш трябва да разбереш че по този начин отблъскваш важните за теб хора и ако смяташ че няма да ти е хубаво без тяхното присъствие в живота ти ще ти се наложи да се промениш

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8bf0e3132e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Макар, че си наранила и си отхвърлила толкова хора, винаги има втори шанс. Опитай да се извиниш на всеки, който си наранила и после докажи, че си се променила. От това което си написала разбрах, че в началото си се държала много и е вярно че ако продължаваш така, няма да имаш приятели. А приятелите, ако искаш да те обичат, значи и ти трябва да ги обичаш и да доказваш, че си се променила коренно. Няма да си сама, ако се промениш. Помисли какво ще стане, ако се държиш добре и възпитано и какво ще стане, ако се държиш зле и невъзпитано. Най-доброто нещо, което можеш да направиш е да се извиниш на всеки, който си го наранила по някакъв начин и да докажеш, че можеш да бъдеш и добра. Ако се държиш добре ще бъдеш много щастлива в бъдеще и няма да се чувстваш самотна.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8bf0e3132e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   И си представи също ако някой се държи така с теб и направи всичко възможно за да се промениш. Успех!

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 706be7de93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Здравейте, все едно четох за себе си... И аз в момента съм към пътя на промяната, това за молитвите е много правилно, мисля че наистина успокояват... Аз направих по-голяма грешка - държах се злобно и лошо с приятеля си, с който бяхме заедно 5 години и на него просто му писна от мен. А аз преди не бях такава - от 2 години някъде се държа така.... Обиди, злоба... Но все пак той ми дава шанс да се променя и кой знае един ден може да бъдем пак заедно... Но има доста хора, на който да се доказвам... Пожелавам Ви успех на вас и на себе си. :) Доброто ще победи

 
  ... горе^
преди: 7 години, 28 дни
hash: 9c709e6d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Пътя си си го начертала сама, просто работи върху това.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 09af5ef328
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Виж, не ти четох историята, просто началото ти е толкова натоварващо и отблъскващо. От къде на къде ще се държиш с хората така, че ги упрекваш??? Трябва много да работиш върху себе си. Негативизма ти е прекалено.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker