Защо не съм на протеста - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо не съм на протеста
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 1695 пъти
Супер. 100000 на улицата. Браво. Революция. Прекрасно. Сваляме тези, избираме следващите. Вдигаме пенсиите два пъти, минималната – три пъти; сваляме тока и водата четири пъти; одържавяваме енергийната система и големите предприятия. Пропуснах ли нещо от исканията до тук? Аз имам обаче други въпроси, пък ако щете се сърдете.
Вчера на няколко места ме обвиниха, че съм против протестите. Това съвсем не е така – протестите са нужни, защото хората наистина живеят по-зле. ОБАЧЕ винаги се сещаме да натиснем политиците когато ножът опре до гърлото. Често тогава получаваме прибързани мерки със съмнителен изход. Така в последните дни изкристализира тезата, е че темата на протестите е сгрешена. Нека изложа аргументите си.
Искаме публичност, отчетност и прозрачност. В стъклени сгради с микрофони във всяка стая да ги сложим, никакъв ефект няма да има, ако не се внимава. Учудващо много документи ще намерите в мрежата. Почти никой не ги гледа. Искаме електронно управление със сложни електронни услуги даващи достъп до всеки аспект от работата ни с държавната машина. В същото време мнозинството от населението изглежда не може да разбере една проста фактура за ток, да подаде данъците си навреме през интернет и дори да оправи настройките си за сигурност във Facebook. Проблемът май не е само в държавата.
Цената на тока в никакъв случай не е висока. Дори е доста ниска. Сметките са високи, а това е различно. Част от причините са ниската енергийна ефективност, загубите по мрежата и лошото отчитане. ЕРП-тата са виновни пряко за последното и ще си понесат отговорността (до голяма степен благодарение на протестите). Доколкото ми е известно, вината за продължаващите загуби от 25% по мрежата е предимно на регулатора. В 8-те стъпки за подобряване на енергийната мрежа се настоява ЕРП-тата трябва да споделят риска от загуби. Така ще имат инициатива да инвестират в подобряване на инфраструктурата, вместо както сега всичко да се поема изцяло от крайния потребител.
Енергийната ефективност е по-сложна тема. Голяма пречка пред санирането в България е, че всяка сграда има по много собственици, доходите са ниски, а подпомагането по различни програми почти не се използва. За да има бърз напредък, трябва почти изцяло да се покрива от държавата. Дори сега санирането се изплаща от сметките за няколко години, но много хора нямат ресурс да започнат. С покачването на цените на тока и парното инвестицията ще става все по-логична за повечето семейства. В Германия при ток от над 50 цента на киловат е абсолютно нормално да искаш да си свалиш сметката с поне 30% чрез изолиране.
Според мен проблемът с темата на протеста е, че всички искаме сваляне на цената на тока. И успяхме – от март по всяка вероятност ще падне с 8%. Това не само не решава нищо, но и задълбочава проблема. Енергийната система на една държава е нещо изключително сложно и едва шепа хора могат да разберат всичките ? движещи части. Макар да не съм сред тях, виждам, че сегашната политика на регулацията води до изкуствено занижаване носещо единствено дългосрочни загуби. Тук не става дума за намаляване на нечия печалба, макар НЕК на практика да определя повечето такси. Така нищо в системата не се променя – просто проблемът се отлага чрез еднократна популистка социална мярка.
Вместо това, протестите трябва да бъдат за намалелите доходи, безработицата и лошите условия за бизнес. Започнах с това, че не токът е скъп – доходите са ниски. Това е ясно на всички. Има много реформи, които биха подобрили бизнес средата и инвестициите, но са трудни (политически и финансово) и никой не ги започва. Вина за това несъмнено има кабинета, но тази връзка е по-трудна за осмисляне. Значително по-лесно е да си представим как Борисов нарежда да се свали тока и от утре да е факт. С работните места и доходите далеч не е така.
Като си говорим за реформи, трябва да споменем тази в енергийната система. Либерализацията е нещо, което трябва да направим и за липсата на което ще си отнесем скоро глоби. Нещо важно за нея обаче е, че със свободен пазар на тока цените му ще са пазарни. Това означава, че не ДКЕВР ще определя колко струва киловат – също както цените на мобилните услуги не се определят централно. Два краткосрочни ефекта от това, по мое мнение, са сред основните политически пречки пред тази реформа. За частните финансови интереси дори не мога да предполагам.
В първите години след либерализацията цените на тока ще скочат. Сами виждате как ДКЕВР ги държи надолу спрямо пазарните – най-често по политически поръчки. Несъмнено ще има и спекула от ЕРП-тата и докато регулаторът се усети ще се стигне до ново напрежение сред потребителите. Положителното обаче е, че ще има конкуренция както сред посредниците, така и сред централите. В дългосрочен план това ще донесе по-ниски цени и по-малко шокови промени. Ще имаме повече избор на доставчици и тарифи, а според предпочитанията на пазара ще се инвестира в определени източници на енергия.
Конкуренцията сред производителите обаче е именно вторият проблем. ТЕЦ-овете са изключително скъпи, но дават работа на много хора в бедни региони. В една конкурентна среда вероятно те няма да оцелеят без стабилни субсидии. Именно продължаване на агонията на тези ТЕЦ-ове (заедно с частни интереси, разбира се) е причината НЕК да продължава да изкупува от тях и да са основният източник на ток в България.
Хора, вие които говорите за национализация - вие имате ли представа какво ще ни коства това? Имате ли идея, че стойността на ЕРП-тата с неустойките е колкото 1/4 от годишния БВП на България, вие знаете ли колко са 10 милиарда лева и откъде смятате да ги набавите? Вие сещате ли се за печелившо държавно предприятие? Аз помня няколко от миналото - Кремиковци, БТК, а от настоящето и БДЖ и ВМЗ Сопот. Това ли ви е идеала за управление?
Незнам дали точно тук е мястото да пиша такива огромни статии и дали някой ще си направи труда да ги прочете, но просто всеобщото мнение и настроение ме кара да напиша някой от тези неща, а някой от тях и да препиша.
ХОРА, МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, НЕ БЪДЕТЕ СТАДО ОВЦЕ!

Намаляването на цената на тока с няколко стотинки не решава никой от тези проблеми. Няма да увеличи и доходите на българите. Протестите са нужни, но от това, което виждам, ще доведат до повече от същото. Поправете ме, ако греша.

Истински се срамувам, че на днешния ден във всяка една телевизия и медия водещи новини са някакви хора, които са били полицай или полицайте са ги били, адски се срамувам, че групичка хора си позволиха да засенчат този ден за да бъдат обслужени техните политически интереси. Но най-истински ме е срам от хората, от тези, които протестират - те не спряха да свиркат дори в минутата мълчани в чест на най-великия българин Васил Левски.
Това беше потресаващо. Не мога да кажа, че човек, който не милее за Левски може да милее за родината и да решава бъдещето ми. Не мога.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: e1a360dc65
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Бръщолевки..

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 27d926f04b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Всичко е точно така, но колко хора го разбират? ...

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 18a2742711
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Браво на автора на тази тема! Браво на интелигентния начин на изказ!
Само искам да добавя към написаното, че съм отвратена от медиите, които буквално "изтискваха" темата, опитвайки се от 1000 души на площада на направят новина! Не мисля, че това е революция! Шепа недоволни (има от какво), група алкохолизирани лумпени (а дали не бяха специално подставени лица), на всяко кръстовище репортери от всички телевизии, включвани на всеки 5 мин да нагнетяват обстановката... Кой удари човека с окървавената глава? Предполагам, че който хвърляше безразборно камъни. Обаче всички ударени бяха "от полицията". Недоволните има от какво да са недоволни, но те позволиха да бъдат използвани но начин, прекалено наивен и очеизваден. Без организация и без искания, техните искания бяха подменени. А нашият "правител" се измъкна буквално по бели гащи и най-вече - в своя полза, умивайки ръце.
По едно радио вчера чух такава статистика - 240 депутата са максималният възможен брой като процент от населението, отнесени към нашата държава и за 40 години ще се изреди цялото население, ако депутатите не се повтарят! Страшно ми хареса! Аз пък сметнах, че ако получават по 1000 лв на месец, тези хрантутници похарчват за 4 месеца 1 милион. Само че те не получават по 1000 лв, а само те си знаят по колко.
Как ми се иска да има сила, която да ги измете от там всичките!
Държавата ни живя в така наречения режим на "строга финансова дисциплина" 4 години, с което изчерпа напълно и докрай всички ресурси и запаси, останали от преди. Дянков употреби всички възможни и невъзможни запаси, които още някъде бяха останали и истината е, че никак не би било възможно тази "строга финансова дисциплина" да продължи още толкова, да речем. Добре, че до 2006 имаше известен брой наколко по-добри години, та нещо остана от тях, което да изцедим от себе си, защото настъпилото свиване е фатално и окончателно, и ако не се даде глътка въздух, цялата икономика ще колабира. което вече е факт!
Считам че финансовата дисциплина е едно самозалъгване на Дянков, който, продължавайки да счита себе си за прав, не опита сам поне 4 дни да живее по същия аршин, какво остава за 4 години! Тази мярка е дълбоко грешна, изконсумира хората до краен предел и в момента берем плодовете й!
Не ми се иска да коментирам Борисов, но имайки за огромен плюс изключителния си ентусиазъм и желание, с които започна мандата си, редно беше да се огради с експерти по министествата, а не с роднините на приятелите си! И двете му огромни грешки - финансовия министър и опашката от здравни министри - му изядоха главата!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: f2c5ba0139
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторе, прав си донякъде. Но ти не оценяваш факта, че отдавна хората протестират за повишаване на заплатите. Вярно е, че протестите съдържат и други искания освен това, но резултатът е същия. Помниш ли учителската стачка например? Има и други примери, но няма нужда да изреждам повече, защото всеки грамотен българин може да ги намери и сам. Управляващите винаги се мръщят и не дават нищо на бедните хора (освен ако не протестират полицаите). В Интернет и някои телевизии пък арогантни и презадоволени хора ни обясняват, че БВП е виновен да не се вдигат заплатите на хората. Следващият път вината се поема от Световната финансова криза отпреди няколко години. Депутатите обаче нямат проблем да си увеличават заплатата - нито кризата ги спира, нито БВП, нито ЕС - никой! Хората видяха, че няма да получат увеличение на доходите си нито от Симеон, нито от Сергей, нито от Бойко. А сметките за ток растат и растат... И какво им остава? Да поискат тези сметки да не растат така бързо, а да бъдат съобразени с доходите им, които не са мръднали от години. Ще цитирам един статистически сайт, където са направили следния извод: "ако човек е чистач в университета Утрехт в Нидерландия ще получава по-голяма заплата, отколкото ако е софтуерен разработчик в България. "
Хората някакси се справяха до този момент, но данъчната дисциплина на Дянков и честите увеличения на цената на електроенергията ги притисна до стената. Затова те решиха, че щом не искат да им вдигнат заплатите, то поне да не увеличават харчовете им. Затова ще ти кажа, че си прав, но не отчиташ факта, че правителството никога не би повишило заплатата на човек, който не е депутат. А ако го направи, ще е с жалките 5-10% и то само минималната, но хората ще продължат да се давят. Това е борба за живот и протестиращите имат цялото право на света да я водят.
Номер 4, ако 30000 души ти изглеждат като 1000, то ти си подходящ за преглед от офталмолог. Видях протестиращите, а сега слушам теб и виждам онази арогантност, която е характерна за богати хора и репортери от българска телевизия. Аз знам какво видях и заявявам тук и сега, че твоето мнение за протестите е грешно (надявам се да няма и друга причина да подвеждаш читателите на сайта).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker