Царство България или Народна република България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80323)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18055)
 Секс и интимност (9645)
 Тинейджърски (18303)
 Семейство (3786)
 Здраве (6611)
 Спорт и красота (3511)
 На работното място (1505)
 Образование (4442)
 В чужбина (980)
 Наркотици и алкохол (818)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1278)
 Други (10622)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Царство България или Народна република България
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 3766 пъти
С позволението на модераторите бих искал да пусна една историческа тема а именно кога е било по-добре за държавата и за отделният човек - по времето на Княжество/Царство България или по времето на Народна Република България? Кога България се е развивала по-успешно и кога е бележила падение? Кой е нашият най-голям съюзник и приятел - Германия или Русия/Ссср? Кой е най-големият ни противник на Балканите - Сърбия/Югославия или Османската империя/Турция? Кои лидери са се справили по-добре с управлението на отечеството ни - Фердинанд и Борис Сакскуборготски или Георги Димитров и Тодор Живков. Провокиран съм да пусна темата заради днешното състояние на държавата защото това определено не е чистата и свята България която предците ни са искали и са се борили и искам да видя коя България най-много се доближава до нея? За себе си ще кажа, че съм на 19 години, по принцип съм привърженик на републиканската форма на управление според заветите на Апостола на свободата Васил Левски и във външнополитически аспект предпочитанията ми клонят към Русия заради делото на Освобождението.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 62

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Авторе, какво ще кажеш за Република България, за една парламентарна демокрация със свободно пазарно стопанство?
Иначе, ако действително имаш интерес по темата, аз силно ти препоръчвам БЕЗПЛАТНАТА книга „Комунизмът и българите“, където НАУЧНО с ФАКТИ, данни и документи се прави НАУЧЕН анализ и сравнение точно на тези ДВА париода в българската история - първо на Царството, после на Народната република.
“нигата анализира документи на оперативни работници от Държавна сигурност, като ги сравнява с други исторически документи от различни източници. Проследява се съдбата на едно българско семейство в три исторически периода – преди социализма, по времето на социализма и след социализма, но монографията не представлява спомени, а анализ на едно сурово време от историята на България.

Автор: доц. д-р Любима Йорданова“

Книгата можеш да свалиш тук - http://demontirane. org/2010/12/17/kom-bg/

Трудно се чете, защото е НАУЧНА, но ако остискаш, ще имаш много аргументи при исторически спорове и няма да бъдеш голословен и да се излагаш друг път във форумите. Историята е НАУКА и се опира на НАУЧНА РАБОТА И ФАКТИ. Всичко останало е голословене и свободни съчинения за маса. Успех

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 0a365a526f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Оф пак ли ти бе платена псевдо-журналистка такава - спести си пропагандата под моята тема - каквото и да напишеш просто няма да го прочета. Достатъчно спами под другите теми да ни убеждаваш колко велик е Бойко. Спести си пропагандата защото от сега ти казвам, че каквото и да напишеш мен няма да ме убедиш че сме добре.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Има два хора авторе и всеки би ти отговорил различно според себе си.
Два вида хора: Едни са зависими то това да бъдат направлявани и се чувстват не намясто без строг ред и управител тук хората са по-тъпи, но по-работливи. Вторите пък точно обратното искат да имат свое мнение, колко и как да бъдат управлявани те са по-умни, но доста по-мързеливи. Кои са по добри сам прецени. Защото за мен тези хора са еднакви. Искат нещо, но не знаят какво.
"Кога е било по-добре за държавата и за отделният човек - по времето на Княжество/Царство България или по времето на Народна Република България?"
В Княжеството са били добре вторите, защото всеки е работил за себе си със своите си способности и акъл е припечелвал. Станало е голямо разделение богати- бедни. Защото всъщност зависимите от управник, не са намерили добър начин да изкарват пари и едвам са преживявали. В НРБ са били добре първите, работа е имало за всички, но в цех от 100 души само 10 са работили, другите покрай тях са вземали заплата.
"Кога България се е развивала по-успешно и кога е бележила падение?" Както вече обясних, всеки от неговата камбанария преценява. Бедните и зависими от личен управник са били недоволни по време на царя. Точно те са станали партизани. И съответно тези които сами могат да се справят с ума си са били доволни и хитри като карат бедните да им работят за ниска надница. В НРБ обратоно хитрите и умни недоволни, тъпите доволни че иммат работа за добра надница.
"Кой е нашият най-голям съюзник и приятел - Германия или Русия/Ссср?" Съюзник нямаме, всеки ни е приятел само когато има полза от нас. Германия ни е искала за съюзник във войните, защото учудващо много доброволци българи скачат за каузата на българия. Подкупвала е българите с това, че ще им даде след победата всички територии населени с българи и България пак ще е на три морета едва ли не. Русия ни е искала като нейна колония, като една от всички в СССР. Осъзнай се, никой не е влюбен в населението ни, а само в ползата от него или от благата на земята ни.
"предпочитанията ми клонят към Русия заради делото на Освобождението" А сега се замисли защо въобще Русия да иска да ни освобождава? Не сме ли ние частично освободени заради "Източния въпрос" и имперските амбиции на Великите сили. Разбирам, че си настроен така, защото единствената информация, която имаш е, че Русия ни е освободила и от там се прекланяш, но ако си малко умен, ще се попиташ защо и ще потърсиш в европейската история отговора. Русия просто като велика сила е искала да реши "Източния въпрос".
Тя толкова е искала точно нас да ни освободи, колкото сега ти искаш да станеш от стола в София и да идеш пеша до гетото в Каспичан, да освободиш 15 годишното ромче от шамарещия го баща ром.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 78f8f65f5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Здравей ще ти кажа направо нито един от двата варианта не е полезен за България. Проблема е в самите българи, а не в държавата, ако става въпрос за нея няма да ми стигнат думите да опиша колко се гордея с красотата и. Аз малко ще се отклоня от темата но ще споделя мнението си. Каквото и да си мислиш авторе България никога няма да бъда независима държава, както е била под Османска власт а след това Русия взима управлението макар населението тогава да не осъзнава същност какво става. Да Русия пет пари не е давала за нас нито пък сега целта и е била да ни освободи от робството за да може отново да се озовем в такова само че малко по демократично. В момента Англия се опитва да ни пречупи и като гледам успява. Може да се обидите от това което ще кажа но ако сме си останали под Османска власт ще е било много по добре, да много още сме щели да страдаме но резултатът ще е в наша полза. Вижте какво стана след премахването на султанската власт, Турция се превърна в една силна независима републиканска държава и е на второ място в света по икономика. Хора моля ви не сравнявайте днешна Турция с тогавашната, защото разликата е огромна. Както ние си имаме своите велики личности така и те. Мустафа Кемал Ататюрк е първият турски президент който въвежда европейската култура в Турция и слага край на Султанското владичество за което му свалям шапка и му правя огромна чест. Просто в точния момент, точните хора на точното място са постигнали успех. А истината за нашето падение и до днес е че българите сме много алчен народ, завистлив и тн. И ако това продължава не виждам напредък. Живеем в 21 нека не насяваме омраза между турци и българи заради прадедите ни които някога са извършвали лоши неща, да това не може да се забрави ще си остане петно в паметта ни но не съдете хората за грешките в миналото на прадедите им. Извинявам се ако има писмени грешки, действувах импулсивно

Ж16

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Много хубаво мнение, номер 3. Подкрепям те на 90%.
Колкото до 4
„Може да се обидите от това което ще кажа но ако сме си останали под Османска власт ще е било много по добре, да много още сме щели да страдаме но резултатът ще е в наша полза. Вижте какво стана след премахването на султанската власт, Турция се превърна в една силна независима републиканска държава и е на второ място в света по икономика. “
Не си права по две причини
1. Кюрдите са единственият народ (и то мюсюлмани), които не са успяли да се освободят. Хората са пропищяли под турско робство - бедни са, гладни са и се самовзривяват по площадите - става дума за хора-мюсюлмани. Ти какво мислиш, че под турско робство днес българите щяхме да сме по-добре от кюрдите ли? То, ако беше хубаво сме щяли да си стоим и да лупаме кючека.
Моят край е бил до 1912 г. под турско робство. В 20 век турците са събрали 100-те интелектуалци и са ги заколили публично на площада. Ген. Серафимов и българската войска са ни освободили и не можете да си представите как са ги посрещнали местните хора - българи-мюсюлмани - на ръце са ги носили и не са им дали после да се оттеглят. Цялата му рота е останала в Родопите. Отидете в село Серафимово - повечето там са се изпоженили. Прабаба ми е живяла под Турско и ми е разказвала - ужас, страх и кървища. Особено е било страшно за жените. Не ми вярвате - ами отидете в Анатолия. Там хората още са под турско робство.
Втората по големина иконоика в света е Китай. Преди това са все още САЩ, трети са Япония, четвърти са Германия - Турция никога няма как да стане втора икономика в света, преди това трябва да изпреварят Германия, САЩ и Япония!

„Мустафа Кемал Ататюрк е първият турски президент който въвежда европейската култура в Турция и слага край на Султанското владичество за което му свалям шапка и му правя огромна чест. “
И аз много уважавам този човек, както и всички европейци го уважават, но днес управляват ислямистите и правят крачки назад в посока ислямизация. Ако така продължават нещата, след 10-тина годинки в Турция няма да можеш и да припариш без фередже. В момента управляващите там пикаят на усилията на Ататюрк за разделяна на държавата от духовната власт, на светското от религиозното.
„А истината за нашето падение и до днес е че българите сме много алчен народ, завистлив и тн. И ако това продължава не виждам напредък. “
Ами ходи да живееш в Анатолия кюрдите да ти кажат как се търпи турски хомот. Алчността, завистта са човешки качества, не български. На мен лично много ми завижда чистачат на тоалетната във фирмата, в която работя - турчин е човекът, не може да чете и пише и го е яд на мен. Въпреки това не мога да кажа, че турците били завистливи и алчни - те са просто прости и жестоки националисти.

Извод - номер 4 гледа прекалено много турски сапунки. Преди да ги излъчат, трябва да има надпис „Забранено за хора с остатаци от сиво вещество“ и „Опасно за мозъка“.
...
Иначе няма какво да кажа - 3 го е казал. Аз лично по-добре бих се чувствала в Царството, но тогава е имало авторитарен режим и май нямаше да издържа и щях да подхвана през шумака, а после да ме е яд, когато видя до къде ще ни доведе комунизма. По време на Царството обаче е имало частна инициатива и голям икономически подем между войните. Моята братовчедка писа дипломна за вестниците и евтините книги в това време и беше много интересно да разбера, че само за десетина годинки в България печатниците са станали от 1-2 на стотици и от 4% грамотни при Освобождението сме станали над 96% грамотни като нация за 2 десетилетия. Голямо постижение е било да построиш ти държава, администрация, държавност, образование и здравеопазване от нищото - да не говорим, че турците 1 шина не са построили и са се движили с каруци по римските мостове - и до ден днешен като се качим на влак се движим по трасетата планирани и изградени по Царско време. Ние за 70 г. една магистрала не можахме да построим, а тези хора за няколко години и при условията на непрекъснати войни са построили инфраструктура на европейско ниво! Шапка им свалям за това. В държавата е царяло немска дисциплина, за крадене и злоупотреба с държавно имущество е имало драконовски наказания и никой не си е позволявал да лъже държавата, да краде, да не си плаща данъците и да злоупотребява с държавна пара - с две думи имало е ред, дисциплина, напредък и свободно пазарно стопанство, но е нямало демокрация и право на свободно слово за отделния човек. Няколко години по-късно всички горни неща ги е нямало и така погледнато - да, по-добре е било през Царско като изключим времето на Кимон Геогриев.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 76eb91c9fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз съм твърдо за Монархията. Може би съм повлиян от историята ни, когато сме имали Велики Царе, България е била на три морета и е мачкала Византийската империя. Но не е само това - самите българи като храдност сме така остроени, че трудно работим в екип, всеки гледа да се скатае, да прецака другите, да крадне, да натопи и подмазвайки се на шефа да се издигне и т. н. Не се отнася за всички, но процентът е голям и примерите са бол. Дали комунизмът го доведе това, дали това е блаканският манталитет...? Не знам и няма значение. Факт е, че много малко колективни органи в България работят нормално и в интерес на тези, които са ги избрали и назначили. Направете справка с последните 23 години - има ли парламент, партия, министерство или каква да е колективна институция, където да е нямало скандали, разправии, взаимни обвинения, грозни борби и дори злоба и отмъстителност. И това са хора избрани по народна воля да решават проблемите на нацията, а те си мерят разни работи и си пускат компромати кой бил гей, кой с кой спал, кой какво крал и т. н. И вместо да работят по същество само се обясняват по медиите, но взимат заплати. Ами погледнете какво правят министрите ( които и да са ) - първо уж оприемат с благодарност властта от предишните и после се почва едно оправдаване и плюене цял мандат. Вместо да вършат работа и да поправят грешките на предишните те по цял ден коснат по телевизиите да обясняват колко били сгафили предишните и така 4 години. После се смянт и пак така. Ами парламента? Тъкмо нпаравят едни закони и идват нови и почват да ремонтират всички закони. Нямам партийна окраска и не си падам по никоя партия. Не гласувам дори. Ако обаче има Цар дали ще има с кой да се оправдава и да сменя законите през година? Ние без това сме свикнали все да търсим силен лидер, който да решава всички проблеми. Затова хората гласуваха за Командира, после беше Царя, после Бойко... Винаги са търсели силната личност и лидер. Защо тогава това да не е потомствен монарх, който от млад да се учи на държавни дела и да поеме властта готов.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Номер 3 уважавам Русия защото ни е освободила и на теб ти е бедна фантазията от какъв ужас ни е освободила Русия. Защото днешните учебници по история са рафинирани с цел политическа пропаганда и защото част от българските управници са на заплата в Анкара. Повярвай ми имам от старите учебници по история и наистина би ти надстръхнала косата от това какво са правели турците с българите. Да Русия е имала интерес да ни освободи не го е направила заради братските си чувства, но Османската империя е имала интерес да ни владее както и другите Велики сили така, че сам/сама прецени чии интереси са съвпадали с нашите. И всичко останало което сме постигнали - Балканската война например нямаше да се случи ако преди това Третата българска държава не беше създадена от Русия. От друга страна Русия (Ссср) ни докара комунизма на власт и до ден днешен не можем да се отървем от комунистите и може би никога няма да се отървем. В случая като говорех за Германия визирах и двете световни воини и съм напълно наясно с това което казваш даже мога да добавя и малко подробности - през Всв земите които са ни дадени от Германия са предадени за временно администриране на България, а през Псв Германия и съюзниците от централните сили ни извъртяват мръсен номер с Добруджа - когато Румъния влиза във войната предлага да върне Южна Добруджа на България за да не воюваме срещу тях, но Централните сили предлагат на цар Фердинанд (без обаче да се подпише договор черно на бяло) цяла Северна Добруджа, но след Румънският разгром ни връщат само Южна Добруджа, а северна е обявена за съвместно владение на съюзниците.

Номер 4 не знам от български етнически произход ли си или не но те съветвам да прочетеш книгата Заплахата настъпва (не мога да се сетя за името на автора в момента) и да гледаш документалните филми Новото робство и Кървава чешма и ще видиш, че турската екпазнзионистична политика към България не е спирала.

Пуснах темата защото действително съм объркан - винаги обичам да чета историята и да анализирам информацията и момента искам да определя възгледите си. Преди време бях анархист, но осъзнах, че колкото и привлекателни да са идеите на анархизма те са неосъществими. От друга страна знам и твърде много за кирливите ризи и на Кобургите и на комунистите и наистина трудно ми е да преценя кое е по-малкото зло.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 76eb91c9fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 5, добре го е казал. Не се е крадяло и е имало дисциплина, защото Царят е имал достъчно и не го е блазнело да краде. Днес във властта влизат разни голтаци и гледат ударно да се нагушат и да си уредят родата до девето коляно. Така сме възпитани. Нима аз ако случайно стана депутат или министър, колкото и да съм честен и принципен, няма ли да бъда подложен на натиск от знайни и незнайни лели, каки и лелинчовци да помогна за това или онова, да нзнача Минчо, че изглеждал свестно момче, а стрина Пена била много оправна и ставала за управител на еди коя си фирма. И как да откажеш? Тези които са го правили после мизерстват след като паднат от политиката, защото всичките им роднини и близки се отричат от тях и дори ги намразват. Да не споменвам за една много принципна министърка дето миеше входове, щото и на борсата нямаше работа за нея.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   До някъде съм съгласен с коментара на номер 6 и все пак ще изразя нсеъгласие с него.

=============

Защо тогава това да не е потомствен монарх, който от млад да се учи на държавни дела и да поеме властта готов.

==========

Добре а ако монарха води вредна и погрешна полититка за България или откровенно предателска кой ще го спре? Ето например 1997 хората свалиха Жан Виденов, сега 2013 свалиха Бойко, но туко така ли биха детронирали един монарх. Всъщност един елементарен прочит на Алековите фейлетони и романа Бай Ганю показва, че поне началните години от управлението на Фердинанд по нищо не са се различавали от прехода на който бяхме свидетели в последните 20 години.

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Номер 6, нормално е за такава млада демокрация като нашата да се люшка от една личност към друга, но реалистично погледнато у нас Монархията вече няма почва. Прав си, че Фердинановото управление е било на пръв поглед лошо за народа, но я ни сравни с другите страни в района и в Европа като цяло - ами като тях сме били, поне сме били на едно ниво. Да не забравяме, че тогава Фердинанд е заварил е била една порутена, изостанала страна с робско възпитано население - такава страна сме и днес. Българите се пробуждат бавно, но 50 г. ком. дресировка са заложени във всеки у нас. България е изостанала, да не кажа аграрна държавица с Балканско местоположение - виж около нас какви са ни съседите? Ние в сравнение с тях сме номер 1 направо и днес и през Фердинанд.
Просто Симеон се осра като примиер. Ако поне беше пренебрегнал личните си интереси и вместо да краде държавно имущество беше използвал влиянието си в Европа, за да доведе инвеститори, ние днес щяхме да сме монархия. Това е най-лесното - правиш референдум и си монархия. Истината е, че Симеон като примиер имаше повече власт от баща си като цар и се осра буквално. Кой да ме управлява потомствено - синчетата му ли или Китин Муньос? Пълни некадърници и както каза автора - как се сваля монарх - не, ужас!
И пак идваме на въпроса, кой аристократичен род ще дойде да се занимава с българите? Забрави!
Нито царистите, нито комунистите са някаква алтернатива на демократичната форма на управление. За жалост или не Чърчил е прав - демокрацияте е лоша, но всичко останало е завършвало с трагедии.

Авторе, в историята на всяка страна - дори на Албания - има моменти на величие, но Златният век няма нищо общо с монархияте след Освобождението и монархията в днешно време. Където има монархии, те и без това са парламентарни и просто ще спечелим едно семейство, което ва обикаля по приеми на държавни разноски.

Кои са разликите между социализма и капитализма?
- Капитализмът е експлатирането на човека от човеците.
- Социализмът е точно обратното... (народна мъдрост)

Прочети 3 пъти горното и се сещай - човешки комунизъм няма! И Димитров, и Живков са били пионки в една игра, която и до днес не можем да си обясним - там се намесват много дебели интереси, в които България е била най-дребната разменна монетка. Ти си на 19 г., но някои хора си спомняме режимите на тока и водата в края на ком-а, когато вече и на последната баба на село беше ясно, че той имплодира и се саморазлага. Утопия е да мислим за нов комунизъм при положение, че сме заложили толкова много в интеграцията ни в ЕС И НАТО. И хайде, ако Димитров поне е бил образован, знаел е езици и не ни е излагал в чужбина, то Живков е бил...печетар по професия - нямал е елементарно образование, не е злаел езици и ни е правил за посмешище в цял свят. Направо е гротескно да поставиш дори Димитров до Живков, камо ли дваминката до личности като Фердинанд или Борис.
Отиди в Националната библиотека и почвай да ровиш в статистиките, ако не ми вярваш - виж колко км. магистрали са построили за 50 г. ком., виж колко км. нови жп линии са построили, най-вече виж, колко от златното съкровище са изнесли за Москва и колко заеми са ни оставили да плащаме. Пълна перверзия е било онова време и ако трябва да се избира - всеки царизъм е по-добра алтернатива - поне Кобургите и златно съкровище са събирали, и инфраструктура са строили, и европейска архитектура, и образованието са насърчавали - в България е било рай за интелигенцията, за изкуствата, за науката, за военното изкусво....да - от днешна гледна точка е било ужасно, но за онова си време сме се развивали по европейски, за да пропаднем за 50 г. и да почнем от самото начало преди 23.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Най-много съм съгласен с коментар номер 10. Боли ме, че е България няма да може никога повече да си възвърне земите загубени след Междусъюзническата и Първата световна война, но в крайна сметка има велики сили които диктуват международният дневен ред и не се съобразяват с малки държави като нас.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   От 1/10 - благодаря.
Иначе, няма какво да плачем по отминало величие. В днешно време територията не е важна - виж страни като Холандия - имат 1/2 от нашата територия, да не говорим, че местоположението им е шибано и след някоя годинка ще ги залее морето, но хората живеят добре - винаги са търсили начини за прогрес. Ако имаше хвайда от земи в днешно врем, тези хитреци нямаше да си изоставят колониите. Виж френските колонии - французите не ги искат вече, само голо хрантутене, но нашите са се лепнали и няма начин - ще ги хрантутят.
Повечето територия сама по себе си няма значение - важно е да имаш ресурси, а и в загубените земи какви ресурси е имало?
Важно е да имаш качествено население - ами кажи ти например в днешна Македония какво население ще намериш - албанци, които се размножават като за световно, някакви повредени безработници и деградирала младеж - не, мерси. За какво са ни тези територии? Ние и на настоящите не можем да изградим инфраструктура, а калпава замя си имаме достатачно. Във Врачанско населението очаква работа, инфраструктура - МОДЕРНИЗАЦИЯ. Ние тях не можем да оправим, македонците ще оправяме или части от днешна Румъния и Гърция, населени с роми или някакви неграмотници. И за какво ти е такава територия?
Да си голям по територия не значи, че си голяма държава. Важна е икономиката ти и как ще се държиш на интернационалния дипломатически паркет. И в двете неща имаме много да учим, но виж - по територия сме по-големми от Холандия и поне от половината от държавите в ЕС, но по влияние сме на опашката. Унизително е да сме по-бедни от мързеливите гърци и тук ни е единственият проблем. - икономика, икономика, икономика. Ние се изпокарахме при строежа на 200 км. магистрали... не ядем магистрали, ами какво можем да дадем на македонците и на бившите гърци, ако станат част от нас? Ще ни изядат ушите - това е отговорът - и двете племена чакат само да им се дава. Нека дадем първо на племената, които и без това си имаме на територията, после да мислим за нови племена на хранилка. Първи са врачани, втори по приоритет са ромите, които искат да имат хляб и работа и т. н. по ред. Албанци аз лично не искам да храня. Тъкмо бройката на ромите ще се регулира като емигрират за помощи на Запад, а и честно казано понамаля раждаемостта при тях - слава Богу, че днешна Македония е отделна страна - иначе щяхме да изгорим като сърбите. Сега поне с албанците ни разделят 100 км. телена ограда и 100 автомата, в противен случай щяха да са ни в родилните отделения и тези. Не - това са 2-3 бона разход само за раждането на 1 албанче, те имат по 10 деца! Пред тях и ромите бледнеят.
Който е читав - да заповяда. Паспорти вече се печатат на конвеир за млади българи от тези части. Не ни липсва територия - липсват ни умни, образовани, работливи българи. Не ни е крива формата на управление, а управляващите, а те се определят от всички нас - гласуващите. Нито царят ще ни оправи, нито бай Тошо, а ние трябва да намерим сред нас умни и работливи, чеснти хора, но няма да ги намерим сред старите поколения, тренирани от комунистите - ще минат години, преди да дойдем на власт, а до тогава е добре да работим над себе си, да работим и да си плащаме данъците, да строим жилища и да се развиваме. Държавата ще падне в ръцете на днешните 19 годишни след 25-30 г. До тогава ще управляват членовете на ДС - това е положението. Царят си изпука патроните.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   А ти смени тона смеси малко истина и малко лъжа и пак след малко сигурно ще започнеш да оплюваш сънародниците си. Тццц явно някой не разбират от дума

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   От №3
Авторе прочети малко Руска история, не само Турците са изнасилвали и Руснаците са изнасилвали, не са дошли да освобождават нас, а да нападат империята от която част сме били и ние. В момента в който нападат османската империя в началото ги посрещат хора, които им се радват, обикновенните руски 200 000 воиници им било позволено да изнасилват османските поданннички, които в първите 350км са били българки. Ама вие вашето го четете от Българските книги, което 70 % е лъжа вземете четете малко от Руските книги за историята коне с капаци. Руснаците не са умирали в бой за нас, а за своята си кауза "Източния въпрос".

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Само като ми каза вие вашето го четете ми стана ясно, че не си етнически българин номер 3/14. И малко няма логика в това руснаците да се оплюват сами във собствените си книги

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   От №14 до №15 Не позна, чист българин/ка съм. Под "вашето" имах предвид: вашето знание, вашето разбиране за света, вашето убеждение. Та вашето го четете от книги написани по време на комунизма, когато е било забранено да се казва/пише нещо лошо за руснак.
Да имат право войниците, да изнасилват османски поданнички, при нападение, не е самооплюване, ако го погледнеш от тази страна. Но ти го гледаш само от своя ъгъл, обикновенните войници не са ни приемали за българи, а за османски поданници. Реално, чисто политически, е било така, от 1396г. до 1978г. ние сме били османски поданници.
Точно както сега обикновенния европеец, не може, не иска да разбере, не му пука, каква е разликата между българин и циганин. За него всички /българи, цигани.... / са български граждани и за него е нормално да те пита "Като си българин, защо не говориш турски? "

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   „ Реално, чисто политически, е било така, от 1396г. до 1978г. ние сме били османски поданници. “ (ха-ха-ха) - чети малко история, моме! Ако ти се иска да те изнасили турчин - бягах в Турция, стига се пени тук. Темата е ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ VS НРБ, не говорим за Османско иго и за ТурЧалгария.
Самият факт, че у нас са останали много турци и след Освобождението говори, че не са искали да живеят разумните хора в Османската имерия - една разложена отвъре феотдална система, изостанала държавица... В 19 век хората са имали парни машини и са извършвали индустриална революция, а нашите турци са мързелували в харемите си и са избирали коя българка да изнасилят по-скоро. За твое съжаление не си била родена тогава май. Навсякъде е имало страдания и убийства през Средновековието, но за разлика от Османската империя, в другите държави е започнала модернизацията, докато турците са били трвъде мързеливи и прости за такова нещо. Историята не прощава на такива империи и е било само въпрос на време да се разпадне. Слава Богу, че сме се спасили навреме, защото и до ден днешен можеше да гладуваме под турски ботуш като кюрдите например. Арменци, араби не могат да понасят турците заради зверствата им. Да, имало е зверства навсякъде през Средновековието, но след Ренесанса в нормалните държави съзнанието и битието се променят. Едно нещо е изяло ушите на нашите поробители - неграмотността, фанатизма и МЪРЗЕЛА. И до ден днешен нищо не се е променило - турците не са желани в Европа и на Запад са известни с тези три качества затова не им дават визи вече. След дъжд...качулка

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Така е темата е Царство България срещу Нрб. От това което съм прочел стигам до извода, че Кобургите са по-малкото зло от комунистите макар и с 3% бих казал. Все пак не бива да се забравя, че комунистите искаха да предадем Пиринска Македония на Югославия и започнаха процеса на македонизация сред населението от въпросният край. Мисля, че сам по себе си този аргумент наклонява везната в полза на цар Фердинанд и Борис 3-ти. Ще се радвам ако има други хора които изложат интересни или малко известни факти от тези два периода на България.

Автора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   От №16 до №17 Какво по различно пише в историята от думите ми, които си цитирал? Не сме ли били поданници на османската империя? Неравноправни, но поданници.
Темата е за ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ или НРБ, но автора в коментара си под №7, се обръща към мен №3, а №14 е в отговор на №7, съответно №16 е в отговор на №15. Чаткаш ли?
Няма нищо протурско в коментарите ми, за да ми обясняваш, надълго и нашироко, колко са лоши и изостанали те!
Учиш ме каква е темата, а ти самият не пишеш по нея!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Авторе, отклонямвам се малко от темата. Имах обаче възможността да поживея в града, в които някога Батемберг е прекарал последните си години. Интересното е, че на него всички немски титли и владения са му били отнети, когато е обединил България без подкрепата на Великите сили. След това е трябвало и да даде короната, но да не мислиш, че е ревал? Немерил е в Австрия при свои далечни роднини убежище, оженил се е за оперна певица и ? е направил 5 деца - всичките с български имена. Макар, че официално му е било забранено да влиза в Родината, той често е бил и в София инкогнито, където са снимани децата му от български фотографи, много е помагал на български студенти и често се е разхождал в парка, докато жена му е репетирала поредната опера. Сърцето му винаги остава в България и децата му са кръстени православно и отгледани като българи. Накрая живее в мир като обикновен човек без титли и отговорности с жената, която сам си е избрал. Често се разхождах в същия този парк, мислейки за него.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Номер 19 коментар номер 17 не е писан от мен. Ако не си забелязала се подписвам под всеки мой коментар

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Авторе знам коментара ми под №19 е до №17 не до теб. Писал съм в началото на коментара.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d420ecf67e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Авторе на 19 години си, а още не ти е светнала крушката. Няма абсолютно никакво значение дали ще е монархия, демокрация, комунизьм или шария закон :)

Корумпиран, антибьлгарин, мафиот или някой от тия подобни групи хора сложиш ли ги да ти управляват дьржавата - 100% сме прецакани.

Всички знаете как се става управник в Бьлгария след падането на комунизма (може би и малко преди това - когато всичко е било запланувано за сваляне на комунизма ). Тия които бяха в затвора станаха на чело на дьржавата - кой известен, кой потаен. Сложиха им титлата бизнесмени и айде - станах хора за пример. В тази група и тези, които са за затвора.

Няма значение кой Бьлгарин ще е управляващ, само 4 неща да притежава: Морал, Етика, Дисциплина и Отговорности. Тодор Живков знаете не е бил най-умния в Бьлгария :), но имаше доста в него от тези 4 ценности. Затова сме били добре по негово време. Прстьпник - затвор или екзекуция. Имигрант който действа против Бьлгария ( циганин/индиец, турчин) в затвора или любимия ми метод - от кьдето си дошьл - там си отивай :). Цивилизовано, законно и без излишно насилие - така се прави.

Само такьв човек може да вьрне старата слава на Бьлгария - всички други си гледат интересите и затриват милиони Бьлгари без да им мигне окото и с цената на всичко - льжи, обещания, изнудване, убийства.


Ако си мислиш, че тези хора които управляват Бьлгария от десетилетия, сега ги няма - много се льжеш. Без значение с правителство или без - те командват, вижда се по положението в страната.
И никога няма да позволят достоен, честен, бьлгаролюбец да завземе власта.

Не, не е конспирация Авторе. Потьрси информация в колко страни това е станало и как - абсолютно по сьщия начин както при нас. Радвам се, че при нас всичко е мирно и тихо (понеже днешните Бьлгари са страхливци-в това число и аз), че има доста страни които си мислеха (Мога да се противопоставя на тези хора, аз и сьнародниците ми) всички тези хора са били езекутирани - факта, че имената им са на паметни-каменни плочи и определени като герои, изобщо не помага на страната им - пак си е сьщото.

Личния ми извод от цялата тази простотия е - без значение колко години достойни хора са управлявали една дьржава, нужен е само ЕДИН безчестен да поеме власта и от там вече няма врьщане.

ПС: За тези които нямат тьрпение да си напишат малоумния коментар - Има документални филми за десетки страни в които това се е случило. Провери-образовай се - и после си напиши простотията - `Не това не е вярно`.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Извинявай 23 казваш ми неща които вече знам - за сегашната България съм я отписал и за това дискутираме Царство България или народна Република България кое е било по-добре.

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: fd0972da4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Чиста и Свята Народна Република България.
Между 60 - те и 80- те е било велико.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 91e6ef8210
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Не не е било велико номер 25 - живял си тогава и ти е било втълпявано още от малък, но съветският сателит България не е била това което е искал апостола на свободата Васил Левски. Така, че ако обичаш не чети празни приказки.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Авторе - кое е било по-добре зависи от личността. Ако си бил прост, необразован и мързелив - определено в НРБ е било по-добре. Тогава например таксиджията е взимал повече от хирурга. В цеха на баща ми е имало към 200 човека, които се водили на работа, но е имало работа за 100, а са работили реално 10. Вуйна ми е работила в НСИ тогава. Имали са работа 2 дни в месеца - точно толкова, не преувеличавам!!! Останалото време е било пекане на покрива на сградата.
Днешното състояние на страната ни е резултат от тези 45 г. мързелуване. Страната ни е живяла на кредит както гърците това са го правили, само че на нас са ни давали руснаците към 2 мил. долара на година, а гърчолята са намазали много повече от немци и други глупаци. Определено за вуйна ми е било царско време тогава, но я питай децата ?, дали им е добре. Днесните 30-40 годишни хора в активна възраст нямат и 1 почивен ден в седмицата, сменят по десетина работи и не могат да си направят семейство от несигурност, защото още плащаме заради грешките, направени по това време. Днешна Българие е посткомунистическото уродливо отроче на НРБ. Ще ни трябват поне още 40 г., за да станем що-годе нормална страна. На гърците ще им трябват още 5, за да фалират окончателно контролирано и така погледнато дори са 5 23 години назад от нас и едва след 3-5 г. почват от там, където сме били преди 23 г. Така погледнато дори сме си много добре.
Царството не е било цвете, но ако не беше наследено от комунистическата диктатура, днес поне щяхме да сме една нормална европейска страна. За съжаление ще плащаме за грешките на бабите и дядовците си, така както гърците ще плащат за тези на бащите и майките си.
Който не работи, не трябва да яде - много умна българска поговорка, която ни удари в последните 23 г. СЛАВА БОГУ, защото поне имаме някакви основи за разлика от гърчолята да кажем...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0b28571138
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Със сигурност е било по добре от сега. И на мен не ми е втълпено толкова, колкото на един съвременен слепец, че е било по лошо.

До 26

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   №27 Нима сега таксиджията не взима повече от хирурга в общинска болница??? В момента заплата на хирург 850лв!!! Такси може да изкара 1600лв месечно ако е усърден.
Някой така ти е разбъркал мислите, че те е убедил, че само 5% от народа наистина са работили. Кой тогава е посроил панелката от която пишеш в момента, кой е сложил тротоара прад нея, кой е произвеждал храна ако само 5% са работили, а другите са били на плаж? Не казвай нещо, че важи за целия народ с единствено мнение на роднините ти приеми, че само те са били мързеливи и сега изплащаме техния дълг. Защото надали 5% от населението за около 25 години е произвело и построило всички панелки в бг, същевременно е работило в заводи и цехове произвеждало храни и др стоки. Излиза, че през соца само твоето семейство е било мързеливо, а №27.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   29 - ще те разочаровам, но в панелка съм влизала само на гости. Пиша от сграда, която на 5 години и такива са всички бюра наоколо. Моето семейство не е имало правото да бъде мързеливо, защото е било в работнически лагери и е работило под строй. Виж статистиките за БВП на глава от населението и за производителността на труда. Само в последните 8 г. са се построили повече кв. м. площи от 50 години комунизъм и не сме строили панелки, разбира се.
Хората не са били мързеливи, но са се водили на работа, а работа е нямало. И днес да назначиш 1000 човека в някой цех, и днес ще имаш 900, които да се скътават, защото иначе ще се настъпват в цехчето. Ако е бил много продуктивен този строй, днес да сме цъфнали и вързали и нямаше да ни се налага да строим магистрали, да плащаме кредити и да се молим за помощи в ЕС, защото щяхме ние да сме богатите, с магистралите и щяхме да даваме помощи. Стигнали сме до този унизителен хал именно заради 45 г. строене на комунизъм. Преди 23 г. се е почнало от минус 45 г., защото и фабрики, и машини, и инфраструктура са били или несъществуващи, или пълен леш и дори в бишото ГДР е излезнало по-евтино да се събори всичко и да се строи наново - такъв леш са оставили комунистите, а ние сме били далеч и от ГДР. Въпрос на време е и панелките да се превърнат в гета, а след това и да се съборят... Историята и времето не прощават на никого. Искате или не, но оценката на днешното време ще се прави чак след 20 г. Забранено е на историците да коментират съвременни събития, чакат се задължително 20 г. и това е причината още да няма много литература с оценки на комунистическия период - чакаше се 20 г. Тепърва учените ще правят оценка, затова и темата на автора е много правилна - става дума за ИСТОРИЧЕСКИ периоди, които имаме правото да обсъждаме вече, защото са минали 20-те задължителни годинки

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: eb0f8ac18b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   hash: 09761aad6b, а за Кипър какви помии ще изсипеш???
А когато ЕС рухне-нещо, чието начало вече е поставено-кой ще ти е виновен? Предполагам-пак комунистите!

Между другото, след толкова посткомунистическо строене, колко училища са построени и би ли ми ги посочила? А болници?

И в друга тема съм ти казвала-не беди комунизма за това, че родителите ти са неудачници. Неудачникът е такъв, в какъвто и строй да живее!

Аз тръгнах на училище през 1983г. в гр. Кърджали. Училището ни беше оборудвано от "А" до "Я"-свръхмодерен физкултурен салон, плувен басейн и какво ли не още. Скоро имах път натам и минах през училище-ей така, защото ми е мило. И установих, че не само не са бутнали нищичко от тогава, но са се постарали усърдно да разрушат вече създаденото. Та, за каква инфраструктура иде реч? Магистрали строили-ами, разбира се, че ще строят, защото от там най-лесно се краде. След 5-10 години ще излезнат наяве и днешните мизерии.

А по темата-НРБ, разбира се!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   31 - и моето училище беш оборудвано от А до Я - само дето нямахме парно и тебешир. Децата ми днес ходят на плуване, на ски, на тайклондо, на компютри, разни езици, курсове и не мога да им засека спатиите, а аз не мога да плувам, защото нямаше и един работещ басейн в града ни, да карам ски се научих преди 2 г., останалите неща като възрастен човек. На 8 г. за пръв път видях банан и опитах истински шоколад. Хубаво, че хванах 90те, че тогава имаше от разни американски организации дарения и Дядо Мраз ни носеше по 1. банан, 1 шоколад и някаква малка играчка. Никога няма да забравя емоциите. И томболи ни организираха хората, но не си мислете, че бързахме да хапваме нещата. Не, нито едно дете от класа ни не яде прочутия Тоблерон и банана, ами гледахме да носим нещата към вкъщи, където да ги покажем на родителите си, а те да ни кажат, че не обичали шоколад и банан, за да ядем в крайна децата лакомствата. Не, че не обичат, ама знаят, че няма иначе.
Как мислите, ако преди 89-та година е било хубаво, щяха ли ТУБ-овете да са пълни с турбеколозни и щяха ли да ни теглят през месец за понижено тегло?
Храна имаше, но беше ниско калорична и слаба. През зимата нямаше никакви плодове и зеленчуци, освен ръчно консервираните. Липсваше и месо и изобщо - всичко, ако не си копаеш тайно някаква градинка, не затваряш буркани, не гледаш животни и нямаш роднини на село. Ако си вдовец/вдовца - забрави. Разводи е нямало, защото не само си бил отлъчен от обществото като разведен човек, но и как ще оцелееш, къде ще живееш и какво ще ядеш? Моята най-добра приятелка беше полусирак и буквално гладуваха. Да ти... НРБ-то! И после за кълпак като ни теглеха я дърпаха групо гадните сестри и по бельо пред целия клас я показваха, че е била кльощава. Къде беше държавата, комунистическата диктатура на работника за нея, а?
Да не говорим за извращенията в казармата, по разните домове, институции, затворите, и изобщо - от държавата към обикновения гражданин. Хубаво, че сме били малки, за да не вдяваме много. На диктатурата не ? е пукало за нас, децата, тогава - иначе щяха да предупредят родителите ни след „Чернобил“ да не ни хранят с марули и да ни държат у дома, докато вали радиоактивният дъжд - ние си играехме навън. Толкова сме били ценни за държавата тогава.
Децата ми днес живят в един съвсем друг свят - цветен, свободен. Ние живяхме в сивотата на междублоковите пространства и играхме върху бетон със скъсаните обувки на братята си на краката, бихме се за единствената футболна топка в квартала и обирахме градините на съседните къщи, за да се доберем до някое плодче, защото по магазните нищо нямаше. Колело? Колело имаше всяко трето-четвърто дете. И не, че родителите пари нямаха - пари имаше, но нямаше какво да се купи с тях, защото това е следствието от печатането на хартийки без стоково покритие. И днес можем да си напечатаме хартийките, и какво? То си беше нормално да влезнеш в магазина и освен гнусните и намусени лица на 3-4 продавачки и огромните кантари да не намериш нищо. Винаги съм се чудила, защо трябват 4 продавачки за 1 кантар и да продават само хляб, оцет, и чат-пат нещо друго, ако докарали. Ей това беше кома - вечно дебнене за стоки от първа необходимост и борба за оцеляване.
Така погледнато не е било по-различно от Царизма, но през Царско време е имало войни, минали сме през 2 световни, а през кома войни не са били необходими, за да си мизерстваме. Лошото е, че ако нямаше комунизъм ЛОГО -нямаше да има и Преход и днес щяхме да си бъдем една нормална европейска страна. Но както и да е - поне имаме шанс да станем такава, което е 100 пъти повече от това, което са имали родителите ни преди 20 г.
Днес теглят децата ни заради затлъстяване дори. Това от нямане ли е? В моя клас редовно излизаха едни 40% с поднормено тегло - прочетете си детския картон. Днес във всеки клас има затлъстели. От нямане ли е това? Гледам снимки от онова време - кокалите се броят под кожата, а днес на всеки ъгъл фитнес и Био-Супермаркет. Хайде, моля ви се!
Баба ми е живяла през Царизма, през НРБ, Преход и сега. Тя не е конфликтна личност и не иска да дразни хората, не говори много, но съм я питала - кога аджеба сте живяли най-добре. „Честно казано сега“, ми казва тя. През Царизма е било мизерия покрай войните, по врееме на комунизма в началото са сменяли парите на всеки 5-10 г., после е имало лек подем, за да тръгне окончателно системата към своята разруха от средата-края на 70те. Ако е имало икономически добър период през кома - това са били втората половина на 50те, 60те години и началото на 70те, но пак нищо в сравнение с Икономическото Чудо на Запад.
И действително баба- днес може да си позволи да яде каквото ? се яде, а като млада цял живот се е мъчила.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Ало платената журналистка на няколко пъти ти казах, че не вярвам на пропагандата ти както виждаш и другите хора също не вярват. Казваш, че ако си бил необразован и прост мястото ти е в Нрб - ами извинявай как би коментирала днешното поколение родено в края на 80-те и през 90-те които мислят само как да се напият и с кой в каква поза да го направят. Истината е, че няма по-неграмотно поколение от това казвам ти го като бивш ученик и настоящ студент защото това са неща които съм видял с очите си. Комунизма има много престъпления спрямо България и българският народ, но определено тогава не са се толерирали мързеливците и необразованите хора. И недей залъгва хората с пропагандата си, че ще станем нормална държава - кой ще ни направи нормална държава - агент Буда, агент Сава или агент Гоце? Извинявай но ти не си видяла демографската статистика - не виждаш ли, че нацията се топи и хората масово емигрират и към 2050 ще сме малцинство в държавата, а към 2100 ще има не повече от 300 000 етнически българи.

28 видяхме колко по-добре е било защото хората гледаха на всяка цена да избягат на Запад, но не помня американците да са бягали в Нрб. Знаеш ли защо защото не е имало свобода! Да не говорим, че очевидно не си запознат с престъпната и сервилна политика на Бкп спрямо България и българският народ и слугинажа и към Ссср. Сега поне има свобода на словото можеш да си купиш някоя друга книга и да започнеш да се образоваш.

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   До №30, 32
За всичко което ти се е случило, не е виновен соца, виновни са безотговорните ти родители.
Аз съм на 40г, майка ми през соца купуваше бебешките пюрета, за брат ми, с кашони за целия месец, защото имаше пари да ги купи. Купуваше детски чорпогащи от ЦУМ направо по 20бр на веднъж. Купуваше пасти и вафли с кутии за вкъщи, кой колкото иска да яде. Купуваше "лютеница хоро" /на етикета имаше отпечатано хоро/, шипков мармелад и ягодов конфитюр с касетки за да има в шкафа, само тях обичахме да си мажем. Винаги имаше луканка, сирене, кашкавал, масло, мляко в хладилника. Дядо, всяка седмица ми носеше, по 7 малки шоколада по един за всеки ден от седмицата, да си ги разпределям.
Сам помня, банани винаги имаше в показния магазин, така че твойте родители са били безотговорни, не вини целия соц за негрижовността им. Това, че те не са сметнали за уместно да ти купят банани, преди да навършиш 8г, не е виновен соца. Това, че не са те пращали на ски, плуване и др спортове, също не е виновен соца. Лично аз ходих на плуване 83-89г, безплатно, за всички деца спортуването беше безпланто с осигурени тренери. Ходих също зимата на ски и лятото на "екскурзионно летуване" и на море. Общо годишно нашите си позволяваха /имаха пари/ да ходя по курорти 3 пъти по 14 дни. Това, че бях добър по математика ми осигуряваше още 14 дни в "горско училище" безплатно всяко лято. Цялото лято почти не съм бил у дома, ако ме разбираш, най-много седмица и идва време за друг курорт екскурзия или нещо друго. У дома имахме два москвича и липса на автомобил не съм усетил. Имахме и цв телевизор най-доброто за онова време в бг.
И още нещо, замисли се, може ли човек да яде мед от глад? Ако са ти давали мед, като бебе, то не е било от глад, а от бабешки деветини. Бебешки храни имаше колкото искаш и още толкова, това защо вашите не са ти купували каши и др, а са ти давали мед, е тяхна отговорност. През 1978г, когато е роден брат ми имаше хумана, помня кутиите, взети за брат ми. Това, че съм нямал памперси, като бебе, и таблет като тийн не е виновен соца.
Така, че всичко случило ти се №32, е отговорност на твойте родители, не на соца.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Между другото като заговори за Чернобил аз ще изтъкна един факт който не знаеш или премълчаваш. През 1999 когато американците бомбандираха Сърбия използваха бомби с обеднен уран, а предполагам знаеш, че обедненият уран също като обогатеният води до рак и левкимия и дори и държави като Ирак съдеха Сащ за употребата на обеднен уран. А какво направи правителството на Иван Костов или някое от следващите правителства. Нищо. Повдигнаха ли въпроса пред Оон, заведоха ли дело срещу Сащ за това, че замърсяват България макар и индиректно? ! Не не го направиха. Това доказва, че са по-сервилни и от комунистите така наречените демократи. И извинявай нелепо е непрекъснато да се оправдаваме с предишният режим. А за Бойко нали се сещаш, че е бивш мафиот и си е имал вземане даване с босовете от групировката Сик. И всичко е една пропаганда и пиар. И не съм комунист, но ще ти разкажа няколко неща от семейната биография - през времето на социализма родът ми по майчина линия построи няколко апартамента - един за майка ми, два за вуйчо ми и един за баба ми и дядо ми. Баща ми също имаше два апартамента построени по това време. Баща ми е бил учител по икономика вече 10 години не може да си намери работа по специалността защото в нашият край масово се закриват училища поради липса на ученици. Добре, че поне са разведени с майка ми та не е в тежест на семейният бюджет. И въобще мога да изброявам доста. И ако си мислиш, че сега няма извращения по училищата или затворите много жестоко се лъжеш. Нали преди няколко години по Нова телевизия даваха за извращенията в централният софийски затвор. И ако не се лъжа клипа е още във vbox.

Автора

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   до 34
“За всичко което ти се е случило, не е виновен соца, виновни са безотговорните ти родители. “
Родителите ми не са били безотговорни, просто не са били комунисти и са нямали връзки. С връзки и в София може да се е намирало нещо, но в Провинцията - няма такива сладки. Родена съм в средата на 80-те. ХУМАНА Е НЯМАЛО. Хуманата е била вносен продукт, ние не сме произвеждали и съответно е нямало. Баща ми е намирал чат-пат с много молби и познати, но не е било достатачно да се изхрани едно дете само с това. Повечето жени са имали някаква кърма, но майка ми е била болна и не е могла да ме кърми и 1 ден. Иначе се е давало козе мляко на пеленачетата в Провинцията, да не мислиш, че „Хуманата“ е стигала до там? Изобщо - живот като в 19 век.
Чети малко медицинска литература - мед не се дава на деца под 1. 5-2 г., защото може да предизвика менингит. Медът се е давал, за да се набавят нужните на децата калории тогава, защото силна храна е нямало иначе. Проблемът е, че хем е бил радиоактивен заради Чернобил, хем е природен продукт и не е термично обработен - 1 от 100 деца хранени с мед умира от менингит. Лечение на такъв менингит и днес няма! Това е 1 умряло дете повече. Ние сме били една от страните с най-висока детска смъртност тогава. Причините са много, но най-вече липсата на качествена храна, хигиена в болниците и МЕДИКАМЕНТИ, както и уреди - кувиози лепени с тиксо на 20 години ...какво остава за другите уреди - видео зон, скенери, компютри, радио магнитни резонанси - всичко, с което на Запад се е разполагало от десетилетия. В нашата болница спасиха преди 6 месеца дете от 500 гр. - моя приятелка е родена през 80-те към 1.5 кг. и са нямали свободен кувиоз и са казали на майка ?, че може да умре.

За бананите - БАНАНИ ПРЕДИ 89-ТА НЯМАШЕ редовно, нито портокали, нито каквито и да е цитросови плодове поради простата причина, че не растат в комунистическите страни, освен Куба, а Куба не е оспявала да задоволи търсенето на целия Източен Блок. Те хората и не са знаели, че е имало такива плодове, затова и не са им липсвали.
Има много вицове по въпроса. Питай най-големите носталгици, дори и те ще ти кажат, че цитросови плодове е нямало тогава по-често от 1-2 пъти в годината и то ограничени количества на калпак.
И „Хумана“, и цитросови плодове така погледнато е имало, но се сещаш, защо се е пазила и шарената кутийка на Хуманата - защото са били кът. Всичко вносно - от кафе като се започне през техника е нямало, защото от къде валута???
Само за комунисти и хора с връзки!

Днес моето дете е презадоволено. Каква ти „Хумана“ - източно германски боклук! Аз си го хранех с кърма, защото имам достъп до качествена медицинска помощ и храна, а после има „Фризолак“ и от пиле мляко за бебета, малки деца и изобщо - за всеки. Не ти трябват връзки и ходатайстване за банани и портокали. За 60 ст. има колкото си искаш, хората ракия правят от тях.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Авторе, отклоняваш се от темата - преди 89-та Бойко е бил докторант някъде, американците не са припарвали до нашите земи. Иначе, как можеш да сравняваш някакви бомби над Сърбия с „Чернобил“?
Я, хвани прочети малко литература и виж картите на радиоактивните дъждове, за да си обясниш някои неща - защо мислиш, че умират българите масово от ракови заболявания?
И това не е само при нас така!!! В цяла Европа се наблюдава тази тенденция. В Германия се очаква в следващите години това да стане най-често срещаната причина за смърт - повече от инфаркти, от пневмонии, от грип и всичко останало, взети заедно!

Всичко, което се случи след 89-та е само уродливото отроче на режима преди това - раздадоха се едни червени куфарчета на комунисти, на разни спортисти и дойде хаосът. И все пак - всеки хаос е за предпочитане от диктатурата. Едно предимство имаше дори в най-гладните години през 90-те - свободата да си изразиш свободно мнението и да - да се чупиш, когато ножът опре съвсем до кокала без да те застрелят на границата.

Моят чичо е погребан в оловен ковчег. Човекът е бил бохем в София и явно е казал нещо неправилно. Убит без съд и присъда, без обяснение. Имуществото му е изчезнало и разпределено между неизвестни хора.
Вторият ми чичо е загинал в необезопасена мина през 83-та на 25 години. Оставил е две сирачета. Помощ от държавата - 0. 00 лв.
Майка ми е останала без баща на 10 г. Последният е починал от рак, защото са го пратили без никаква информация и предпазни средстава да копае уран в уранова мина. Камионите с урана са минавали направо през града ни. Днес 30% от населението имат проблеми със щетовидната жлеза, раково болните са много повече от в останалите части на страната.
Помощ от държавата за децата на умрелите миньори в урановите мини - 0. 00 лв.
Годината е 67-ма. Майка ми е на 10 гидинки, тъкмо е заровила баща си и е щастлива, че добър шеф на стол е назначил майка ? и им дава останалата храна в края на работния ден.
Дядо ми - умрял в Белене. Официално - „турбеколоза“
Причина - не е искал да си дава земята в ТКЗС-то.
...
Селото ми е нямало ток до 1986 г. Телефон пуснаха 1991 г. Улиците още не са асфалтирани.
...
Съберете към 1000 лв. и пообиколете като туристи с една раничка малко Западна Европа, дори Гърция - там е нямало комунизъм, как мислите - тези хора по-зле ли живеят от вас?

Не, царизмът е бил ужасен период, но ако не е бил комунизмът след него днес щяхме да сме една нормална Европейска държава. Докато авторитаризмът преди ВСВ е бил нещо нормално в цяла Евопа /в Испания дори до края на 70-те/ и ние сме били просто още една държава там, то комунизмът ни е хвърлил в Средновековието, а Преходът в хаоса.

Бъркате в аргументацията си като сравнявате комунизма с пост комунизма (Прехода) - второто изобщо не е демокрация и пазарна икономика, а умело дирижирано от комунистите развитие на една умело дирижирана държавна машина на „нашите хора“.
И да - преди 89-ма поне са давали на народа хляб „Добруджа“ и чорапи на корем, защото СССР са ни субсидирали. Какво стана, след като нямаше кой да дава суровини и пари на готово? Режимът се самоканибализира - нито американците, нито сърбите, нито марсианците са ни виновни, а предците ни, че са взели грешното решение и са избрали да градат комунизъм, вместо да развиват пазарно стопанство и демократичната форма на управление.
Много думи, малко смисъл - вземете раничката и обикаляйте НЕкомунистическите страни и сравнявайте.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Не са някакви си бомби а са над 1500 бомби с обеднен уран и да мога да ги сравнявам и в периода 1999-2001 изключително много се говореше за това. И не ми говори за карти защото аз си спомням 1999 година как листата на лозето ни на село се сгърчиха и то беше след бомбандировките в Сърбия.

Ето малко факти от моя страна

България е била засегната от обеднен уран през войната в Югославия, твърди Люрен Морет, бивша сътрудничка на лабораториите за ядрени изследвания в Калифорния Лорънс Бъркли и Лорънс Ливърмор. В интервю за телевизия "Ал Джазира" по повод обвиненията, че САЩ хвърлят в Ирак бомби с обеднен уран, тя заявява, че Пентагонът е водел тайни ядрени войни както през 1991 г. в Персийския залив, така и в Югославия.

"САЩ отричаха, че са използвали бомби с обеднен уран срещу Югославия през 1999 г., заявява Морет. Но учени в Югославия, Гърция и България измериха повишено гама-лъчение. Една невзривила се ракета падна в България и учени установиха, че бойната й глава е с обеднен уран. Едва тогава лорд (Джордж) Робъртсън, шефът на НАТО, призна публично, че е използван обеднен уран".

Чети и това.

http://referaty. atlas. sk/cudzie-jazyky/rustina/18027/

Хайде приятно четене и се успокой малко и престани да оплюваш сънародниците си. И още нещо - както казах темата е Царство България срещу Народна, а не за това да правиш пропаганда колко ти е добре на теб.

От това което си написала стигам до извода, че си попаднала на погрешното време и на погрешното място и за това така мразиш комунизма. Майка ми например обиколи по това време половин Европа и Русия. И въобще ама въобще не сме били връзкари както ти си представяш - баба ми е била чиновничка в предприятие, дядо ми е бил зъболекар. И аз не се отклонявам написах това за урановите бомби защото ти написа за Чернобил и реакцията на нашите политици и аз ти дадох едно сравнение. Да Бойко не е управлявал тогава, но Бойко управлява сега или по точно управляваше.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Бъркате в аргументацията си като сравнявате комунизма с пост комунизма (Прехода) - второто изобщо не е демокрация и пазарна икономика, а умело дирижирано от комунистите развитие на една умело дирижирана държавна машина на „нашите хора“

===============

Напротив ние не се бъркаме ние много добре си го знаем това просто ти ни разправяше, че сега сме парламентарна демокрация със свободно пазарно стопанство.

Автора

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   До №36, 37
Момиче ако си родена през 1985 и си чула от роднините си за първите си 4 годинки и обвиняваш комунизма затова, че през 1993-4 си яла банани за първи път. Фактите ти са неверни. Аз също съм от провинцията, затова майка ми е купувала от ЦУМ наедро. Прочети какво е ПОКАЗЕН магазин, във всеки малък град имаше такъв през кома и там продаваха целогодишно банани, само че на по висока цена, по нова година пускаха бананите двойно по евтино в същите тези магазини, затова хората се редяха на опашка. Връзки за банани нямаше, защото не е имало нужда от връзки за банани.
И с географията си доста зле, Не само в Куба има банани, банани се произвеждат по цялото продължение на тропиците и субтопиците, огромна територия, в която са държавите от континети Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия, могат да растат в около 107 държави като Индия напирмер. Рядко някога в бг са достигали банани от Куба.
Разглеждаш целия соц от инфото на твоето семейство, радваш се, че баба ти е успявала да проси /краде от обществото/ храна. Сега ако те питам за просяци и крадци ще кажеш нещо лошо за тях, но според ограничения ти мироглед, баба ти е била права да проси /краде/.
Дядо ти, хем е умрял в мината, хем в Белене как става това? Около Белене няма уранови рудници!?
И няма как СССР да ти субсидира с хляб и чорапи, защото нямат жито за себе си камо ли за нас, ние сме изнасяли жито за тях, чорапи също. Чорапите са се произвеждали от преждата на "Ямболен" гр Ямбол, в Нефтозавода Бургас се синтезират основните суровини за неговото производство, после преждата из плетачните фабрики за чорапи, блузки, чорпогащи. Цехът за Ямболен в нефтозавода работеше допреди 7 години. Сега можеш да кажеш, че нефтозавода са ни го построили руснаците през1960г и падам от стола.

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   До автора
След 2000-2003 г. имаме вече официално призната пазарна икономика. Процесите са плавни. Пазарно стопанство не се прави от днес за утре и ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЯТА изобщо на някого е хрумнало да национализира цялото имущество на народа и да прави комунизъм. Теоретично комунизмът действително е трябвало да бъде по-продуктивната система, защото се реализират огромни икономии от мащаба и чисто математически моделите се получават - трябваше да се постигне голямо благоденствие на населението и страшно продуктивно производство. Забравили са обаче да включат в моделите човешката психика - кой ще е продуктивен, когато не работи за себе си? Защо да модернизирам фабрика, която е ничия в съзнанието ми и защо да се старая, когато заплатите за всички са еднакви?
Грехът е не самото решение да се гради комунизъм, защото честно казано ако я нямаше историческата истина, че се епровалил, аз също бих била за този модел като икономист, грехът е, че като са забелязали някъде в средата-края на 60-те, че колата потъва, те са избрали собствените си интереси (власт, пари, политика), вместо да реформират системата като китайците да кажа. Да, в Китай нямаме истински комунизъм и изобщо нямаме демокрация, но там хората не гладуват вече, което е било масово преди 80те. В рамките на нашия живот и там диктатурата ще падне. Битието определя съзнанието - дай на човека хляб и образование и той ще иска свобода.

Това е и основната грешка на комунистите - образовали са населението и са му дали хляб, но никога не са успяли да му дадат пасти или свобода. Режимът се е самоизял заради системните грешки.
Има и до ден днешен мит, че комунистите били източили страната в разни швейцарски сметки. Горчивата истина е, че те е нямало какво да точат. Такива сметки са търсени, разбира се, но не са намерени - комунистите за мен някакви съвсем заблудени жадни за власт мъже, които вместо да признаят грешките си и да реформират, вместо да оставят други да управляват и да оправят грешките им, са предпочели да забият цялата страна в стената - да става, каквото ще става. Безотговорни са с две думи.
Три проблема са им изяли ушите
1. Липсата на ясни собственически отношения, а с това и всякакво предприемачество
2. Корупцията
3. Липсата на върховенство на закона.

Самата демокрация като форма на управление не е необходима, за да се постигне висок стандарт, но с постигането на по-висок стандарт населението само иска свободата си - прекалено много стават групичките, борбите във властта. Народовластието остава най-добрата форма на управление, както и да го въртим. Ние в момента нямаме истинска, изградена демокрация, защото нямаме още гражданско общество. Протестите в последните дни бяха огледалото на уродливостта на недораслото ни гражданско общество. Ще минат към 20-30 г., преди като съзнание и като битие да станем нормална, европейска страна.
Напредък има голям. Особено хората под 30-35 г. са много близки и като съзнание, и като битие, ценности, манталитет на другите европейци, но това са много млади хора още и трябва да минат към 15 г., за да заемат масово високите постове. Истинските неповредени хора са обаче родените след 1989 г., на които ще трябват още 20-30 г., за да дойдат на власт. С две думи - процесът е бавен, постепенен и сигурен. Не става от раз и е време да каже някой истината на населенито, вместо да му се обещават звездите и небето. Не бяха 800 дни, не бяха двойни и тройни заплати - когато комунист ти говори, по-добре си запушвай ушите, но за съжаление има много глупаци-носталгици, които вярват и на царисти, и на комунисти - последователно и едновременно!!! Това само показва, че съм права - гражданско общество, а с това и демокрация ние нямаме.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   40 - не съм родена през 85-та и колкото и да ви е странно, спомням си доста работи. В Куба не знам, дали точно банани са брали, но 100% от другите цитросови плодове. И картофите отдавна не растат само в Америка, но и у нас ги отглеждаме. Не съм внасяла тогава плодове - гледах един филм, в които се казвше, че от Куба са внасяли за СИВ плодве, а след като е паднала стената, Куба е загубила тези пазари.
Честно казано мен не ме интересува, от къде ще идват плодовете. Днес си влизаш и си купуваш. Един познат на татко си прави и ракия от тях - представяте ли си да седнеш в някоя машина на времето и да го кажеш това на някой, който живее в 85-та, че в 2000 година българите ще си правят ракия от портокали? И не само това - та ние можем да пътуваме свободно навсякъде, дори за САЩ ни дават визи без проблем, можем да работим навсякъде - всякакви хора да идват да работят с нас. Имаме метро, дори цяла магистрала (!!! почти - ) и всяко семейство има по 1-2 коли. Като се сетя - вуйчо ми има двама сина и общо имат 3 коли. Родителите ми имат 2 коли, моето семейство има 2 коли, семейството на сестра ми има 2 коли. Аз семейство с 1 кола или без кола не познавам!!! Кажете го това на хората, живеещи през онова време, че ще има и магазини по-заредени и по-хубави от ЦУМ, където не ти трябват долари и връзки, за да си пазаруваш - с твоите си левчета си пазаруваш.
За връзките номер 40 не е прав, защото с връзки точно се намираха чат-пат неща от ЦУМ за обикновенното население. Нали се сещате, че всички сте били равни, но някои по-равни. За кого изобщо са работили ЦУМ-овете? За пенсионерите ли? За децата или за обикновените хора? За да имат местните комунисти, къде да пазаруват качествени западни стоки. Баба ми не е просякиня, между другото - имам две живи баби - и двете взимат над 200-250 лв. пенсия и не могат да я изхарчат. Днес баба ми отива в магазина и си купува, каквото и се яде, но тя е свикнала на мизерията - за нея една кутия шоколадови бомбони е глезория и лукс. Как се получава така? Ами баба ми шоколадови бомбони не е яла на младини вие за банани говорите!
Имам двама дядовци, защото родителите ми са женени и съм съответно призната - единият е умрял от рак, защото е работил в урановата мина (тя днес е затворена), а другият от „турбеколоза“ в Белене.
СССР не са ни субсидирали с хляб и чорапи - метафорично го казах това. За да можем да произвеждаме каквото и да е било, те са ни пускали газ, петрол, всякакви ресурси без пари 2 милярда долара бонус. Това е било напълно безвъзмездна помощ - забравете за консервите от домати и другите глупости, които сме им давали - тяхната стойност е била нищожна. СССР тези неща винаги са могли да си набавят от където искат за няколко милиона долара, защото от 70-те години са продавали ресурси на Запада и са имали девизи за домат и цитрос. Зависимите сме били ние. И днес дори това липсва на икономиката ни и просим от ЕС.
Проблемът е, че СССР почват Перестройка и губим значението си за тях -кранчето спира и нашият режим пада. Никой не е дошъл да го събори, камо ли населението, което е спало зимен сън и е пращало дори танкове да потушават бунтовете при нормалните народи.

С две думи - дори да е имало бананче, то е било за отделни личности у нас и е било дарено от братския руски народ. С плод и зеленчук, чорапи, краставици и домати и няколко тона жито не можеш да издръжаш съвременна държава. Днес произвеждаме дори повече жито от тогава (от около 1-2 г. ), но сами виждате - не цъвфваме и не връзваме заради житцето, неговата добавена стойност е ниска. Произвеждай iPad, не жито - това е мотото на 21 век. И най-добре остави китайците да ти сглобят iPad-a, а хвани и се образовай, за да измислиш сам такава джадажа и да кажеш да ти я сглобят китайците за 100 долара на месец работна заплата и купа ориз.
В края 20 век ние сме произвеждали чорапи по методите на 19 век, началото на 20 век, докато хората са правили автомобили, черна и бяла техника.
Какво си накупи българинът като събра някой и друг лев - първо бяла техника, после черна. То през кома да имаш автоматична пералня си беше статос символ, да имаш кола си беше лукс, да имаш фризер - невъзможно! Майка си мечтаеше за пералня „Перла“, но така и не събраха нашите пари за такава, а и не съм сигурна, че е имало. Майка мина на Bosch обаче и се роди. Вие познавате ли днес българко семейство без автоматична пералня? Да не говорим, че си накупиха хората и миялни машини, сушилни, какви ли не екстри. Вие можете ли да изброите електрическите уреди, които имате в домакинството без да забравите нещо? Какви бяха уредите преди 89-та - Хладилник „Мраз“, печка някаква /може и на дърва/, телевизор „Велико Търново“ (с връзки и чакане) и миксер от ГДР. Пералня обикновена и бойлер. Това е. Качи се в машината на времето и кажи на някой от онова време думи като „климатик“, „фризер“ и „принтер“ - ще си падне. Той няма да знае тези думи, а тези неща са били и тогава нормални за всеки дом на Запад - нормално е било да имаш и ток, банани и вода НЕПРЕКЪСНАТО. Като е паднала стената в Берлин, източно германците са получили 500 западни марки подарък - познайте какво са си купили? Бананчета (ха ха) и черна и бяла техника, а по-умните направо са си събрали багажа и веднага са отишли да живеят в западната част.

Хвани, авторе една ранична, млад човек си и си направи един експеримент - отиваш в Германия и на авто стоп пътуваш до Берлин - там влизаш в източната част и в западната - 300 милярда след 1989 г. още се виждат разликите. Германия и днес двете Кореи са най-добрия експеримент - един народ, две системи. Да не мислиш, че има и 1 човек от Запада, който е застрелян в опит да премине стената в посока на Изток? Защо мислиш, че е така.
Днес в Северна Корея хората умират от глад, докато същата тази нация на юг е една от най-богатите и развитите в СВЕТА!

Какви нафтозаводи ви гонят - няма ли безплатна суровина от СССР, такива заводи не си заслужават. Ние нямаме никакви ресурси, къде сме тръгнали да правим нафта, а и да имаме тежка индустрия - Кремиковци и тем подобни.
И 100 завода да имаш, ако не си продуктивен, ако не си по-добър или по-евтин - най-добре и двете - от конкурентите в СВЕТА, ти си обречен да потънеш. Живеем в глобален свят. Днес чорапите идват от Китай, банския от Бразилия, цитроса от Гърция, Испания.... теб никой не те чака и никой няма как да ти спусне субсидии и ресурси срещу консерви с домат и паста „Поморин“.

Може през комунизма да е било рай за отделни групи хора, но е било ад за предприемчивите, свободолюбивите, НЕкомунистите, дисидентите, образованите, които са имали 3 възможности - да си натискат парцалките, да умрат на граничната бразда, да умрат в Белене.
Затова и не е чудно, че отделни групи от хора изпитват носталгия по онова време и разказват глупости - те нито са предприемчиви, нито образовани, нито имат стремеж към свобода или искат да опознаят света пътувайки - за такива хора комунизмът е бил рай - хляб и манифестация за всички. Живей народе!!!

Не казвам, че Царизмът е бил по-доброто решение, но поне е имало свободна икономика и режимът 100% щеше да падне като при другите държави най-късно през 70те. Имаме много сериозни проблеми и хубаво, че млади хора като автора не могат да вникнат в дълбочината на нещата. За съжаление те ще плащат сметките за бананите, чорапите и нафтата на комунистическите сити за някои години - трагичното е, че дори изпитват носталгия по време, в което не са били родени, вместо да тръгнат като млади и свободни хора из света с една раничка и да си направят своите изводи, да направят своите си сравнения и просто - да им се отворят очите.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3cbff7aab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   №42 Всъщност през 1983г в булгарплод имаше покафенели банани, които бракуваха и бащата на моя приятел, ходи да ги "хвъля" с камиона, а всъщност си направи ракия от тях, та ние тийнеджърите белихме два камиона банани и после тайно пихме ракия от банани. Така, че пак измислици и лъжи.
Както сега не всички пият ракия от банани така и тогава не всички в държавата пиха ракия от цитруси и банани.
Миналото лято с приятели правихме ракия от малини, ти пи ли от нашата ракия?

За колите, През 1990 г е имало 500 мил автомобила в света и около 6 милярда световно население, как всички да имат кола???? Да не говорим, че преди това колите са били още по малко. В момента лично познавам доста български семейства без коли в градовете, да не говорим за възрастните по селата, а колко ромски семейства нямат кола, а само каруца? Сами родителите ми и двамата имат книжки, но в момента нямат кола, нито им е нужна, нито пенсиите им позволяват да поддържат кола.
Сърдя се на соца, че съм нямал таблет и смартфон на 8 годишна възраст!!! Точно така звучиш, но дали е честно да се сърдиш на соца??? Соца в бг ли е виновен за бавното развитие на световтата автомобилна индустрия?

За пералня „Перла“, „Перла 05“ е българско производство, започнало през 80-те ти искаш през 80-те майка ти да има такава??? Искаш тя да е била първата ползваща най-нов модел пералня? С какво майка ти е заслужила това удоволствие да е една от първите българки ползващи нововъведенията? Ако е била вишистка, заедно с баща ти, както казваш, значи са получавали висока за страната заплата? Просто не е можела да си направи сметката кое е по важно за нея да си купи, перални имаше записваш се и след 10дни получаваш, но срещу 400лв.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0a365a526f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   Не са глупаци тия които се възхищават, че по времето на Царство България политиците са постигнали повече от колкото сегашните политици ще постигнат в следващите 1000 години. Глупаци са ония които вярват, че в момента нещата текат по мед и масло или, че ще потекат (или пък въпросните хора са на тлъста заплатка и не им пука за това, че останалата част от населението не живее добре ). Извинявай но аз не съм Рамбо та да затъкна ножа на пояса, да наметна раницата и да обикалям по широкият свят, а и никой не ми дава пари за да си правя ей така екскурзии из Германияили или Сащ. И точно това ти е проблема - че си икономистка докато аз съм историк и гледам на фактите, а не на сухи цифи и статистики които няма да ти платят тока или храната. И отдавна не вярвам на официалните медии защото знам, че пробутват полу-истини и откровенни лъжи. Предпочитам да си купя някоя книга и да я прочета Между другото ще вметна, че комунизма се срути заради поредица от събития най-вече заради нелогичната политика на Брежнев, съветско-афганистанската война, земетресението в Армения и аварията в Чернобил. Самата теория на комунизма няма да я коментирам защото не е в специалноста ми. И извинявай коя си ти та да съдиш кой е бил предпреимчив, кой мързелив и кой не. Майка ми и по времето на комунизма и след демокрацията се скъсва от работа. И ти между другото едва ли не се опитваш да ни втълпиш, че всички трябва да станем бизнесмени, икономисти и т. н. Е да ама няма общество в което всички да са богати и би трябва много добре да го знаеш. Трябва да има лекари, учители, адвокати, данъчни, полицаи и т. н. Обаче тези които управляват трябва да осигурят сносен живот на тези хора които сътворяват благата защото иначе ще се изправим пред нови революции и тоталитаризми и знаеш ли защо - защото на бедния не му пука за милионите на богатия. Защото проблемите не се решават с мълчене, сухи статистики, пропаганда и работа за жълти стотинки.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0a365a526f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Извинявай номер 41 обаче ти да не живееш в някаква паралелна реалност или някаквъ измислен свят. Първо бишите комунисти са се бетонирали във властта ЗА ВИНАГИ чрез създадените от тях казионн партии и медии. А на тези хора които казваш родени след 1989 са едно от най-неграмотните и морално деградирали поколения които е имала България. Ако не ми вярваш стани от стола в офиса си и се разходи из някоя гимнзия. Това което ни обясняваш е някаква приказка или филм. И не се безпокой - аз за мадритският мошенник не съм гласувал и няма да гласувам и съм пределно наясно, че сам трябва да се оправям в живота. Не разчитам на Бойко или Костов или други демократи да ни управят и определено няма да храня агент Буда/Сава/Гоце и т. н. Нито имам намерение да създавам деца които да игрят ролята на овце за стригане.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   до Автора
Авторе, и все пак - поработи 3 месеца на Морето и изкарай някой лев - трябват ти не повече от 1000 лв. за едно пътешествие из цяла Европа - книгите са важни, но очите се отварят като човек сам види и пипне - млад човек си - има за 200 лв. при БДЖ-то карти, с които можеш да пътуваш 2 седмици с всички влакове в ЕС Сърбия, Турция, Украйна, Русия. Мръдни малко, моля ти се, защото вярно, че книгите са прозорец към света, но вратата е на Калотина.

„Обаче тези които управляват трябва да осигурят сносен живот на тези хора които сътворяват благата защото иначе ще се изправим пред нови революции и тоталитаризми и знаеш ли защо - защото на бедния не му пука за милионите на богатия. “

Основната задача на държавата и правителството е да ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ богатството, не да го създава! Комунистите имаха претенцията да създават богатство. Държавата единствено може да увеличи данъците за капитала и богатите. Друг е въпроса, че в момента няма условия да го сторят, защото тези хора ще избягат веднага и ще има масово източване на капитали и затваряне на фирми. Можеш да увеличиш данъците като в Средна Европа да кажем само, ако предложиш по-добри други условия на бизнеса - високо квалифицирана работна ръка, ресурси, инфраструктура, стабилност, ниска престъпност, НИКАКВА КОРУПЦИЯ и т. н. и т. н.
Държава като нашата още не може да осигури тези неща и единственият начин да привлече капитали е с ниски данъци и ниски работни заплати. Няма капитал - няма производство - няма данъци - няма работни заплати, социални помощи и накрая - няма държава. Всичко е свързано!

Ти сам се отклоняваш от темата - ако беше действитлено историк ти нямаше да си позволяваш да коментираш събития, от които не са минали 20 г. Много добре щеше да знаеш, че в историческата наука това е абсолютно забранено!!!
Не те видях и като историк една книга да препоръчаш, не работиш с факти, а стана тук цяла раздумка и женски пазар. Не можеш хем да имаш претенцията да си историк-научен работник, хем да отричаш статистики и научни данни. Какъв историк си ти тогава?


За останалото съм съгласна с теб, но ще минат години, за да се случат нещата. Никой не ни е виновен. Нито марсианците, нито руснаците. Истината е, че трябва да се оправяме сами и докато това не го разберем като нация, ще страдаме.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0a365a526f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   От кое точно не е минало 20 години - от рухването на комунизма ли - та комунизма рухна през 1989 поправиме ако греша. Относно книги ли - веднага ти препоръчвам книгата Смърта на големите босове от Димитър Златков. Там си е написано кой е Бойко Борисов много добре. Между другото не си в позиция да ме съдиш относно това какъв историк съм. И след като държавата не може да осигури жизнен стандарт на населението тогава държавата не трябва да се сърди, че населението емигрира, има нисък демографски прираст и стават социални смутове и т. н. Защото българина не вярва на празни обещиня, сухи цифри и т. н. И сбърка отново - още на 16 години за пръв пъ работех и си изкарвах джобните. А така като гледам гледам Гърция и Испания също не цъфнали и завързали но това е друга тема предполагам? ! Между другото забравих да спомена, че коментар номер 45 пак е от мен. И не аз ти я превърна темата в женска раздувка (или по-точно в пропаганда колко добре сме сега). Защото аз имах намерение да създам историческа дискусия защото както виждаш никъде в заглавието или описанието на темата не съм написал днешната България.

Автора

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   До 43

Нещо се лъжеш - на Запад още през 50-те години всяко семейство е имало поне по един VW „Костенурка“ - да, не е било голям лукс, но от тогава започнали хората да пъруват из Европа и защо мислите се е родило нещо такова като „Шенген“? Хората с каруци ли са пътували от Северна Европа към Италия и Испания на почивка?
Нямало е проблеми в световната автомобилна промишленост, а само в СИВ - във всяка промишленост.
„За пералня „Перла“, „Перла 05“ е българско производство, започнало през 80-те ти искаш през 80-те майка ти да има такава??? “
Никога сме нямали „Перла“, но майка до началото на 90те още си бленуваше такава пералня - прали сме на ръка имаше една стара обикновенна пералня. Не знам каква е причината - мисля, че пари нямаха нашите, макар че и двамата са работили винаги.
В средата на 90те събраха пари за пералня втора ръка. Няма да ви ги разказвам тези неща - на нашата улица имаше 2-3 перли, останалите - кой както свари. То вода нямаше през кома... вие парални. Носили сме вода от гората, за да се перам и къпим - и да, с каручката, откъде кола?
„С какво майка ти е заслужила това удоволствие да е една от първите българки ползващи нововъведенията? Ако е била вишистка, заедно с баща ти, както казваш, значи са получавали висока за страната заплата? “
Майка ми е учителка и чак от преди 2 години започна да взима що-годе нормална за страната заплата. На нея цял живот ? е било убидно, че се е скъсвала от работа, а едно палтенце не е могла да си купи и да ни облече като другите деца (да, и преди 89-та), докато всеки шофьор на плод и зеленчук е взимал двойно и тройно. През 97-ма дори не ? плащаха 6 месеца, но това не е по темата. Баща ми е изкарвал винаги добри пари, защото от малък е научен на труд - работил е винаги по две работи и е издържал семейството, но всички мъже от неговото семейство - почва се от неговия дядо и се свършва при брат му са погребани в оловни ковчези и той от малък си е знаел, че трябва да разчита на себе си. Например в университет да учи не му е било позволено, но човекът не глупав, щом се е справил и днес изкарва много добри пари с честен труд. Семейството ми винаги си е плащало и данъците и никога не е работило на черно за разллика от 80% от хората, които познавам, но не ги виня - въпрос на принципи. Горе-долу 55 г. са били нужни на семейството ми, за да си стъпим на краката и днешните млади сме първите, които живеем на среден, дори висок стандарт от края на ВСВ насам. Държавата нищо не ни е дала - точно обратното, затова и не разбирам на претенциите на някои хора да им давала държавата. Аз съм благодарна, че ме образова до 19 г. възраст, макар че и парно нямахме в училище, но точно държавата ми е плащала учители, тебешири и изобщо - ми е осигурила възможност за развитие.

За какво пък са им на пенсионерите коли не разбирам иначе? Моите родители са били в активна възраст, млади хора с деца и стари хора да карат по болници и са нямали кола, вие пенсионерите искате да имат кола. Ами да си купят - нали са работили и са внасяли пенсионни - да си ги искат от семейство Живкови тези пари.

Сърдя се на соца, защото ограби младините на нашите, а на нас ни подари едно мизерно и гладно детство, защото унищожи пряко половината ми семейство, а останалите са били обречени на мизерно съществуване цели 55 г. Някога семейството ми е било от най-богатите в Северо Западна България, а това е бил един от най-богатите райони в страната - правила се е коприна, пенливо вино, имало е търговия и богат социален живот, стотици хиляди овце. Днес земята там е замърсена и съсипана и говорим за СевероЗАПАДНАЛА България, хората живеят в унизителна бедност и не знаят, какво да правят нито със земята си, нито с новите предизвикателства на времето. Затворени са всички заводи и предприятия, защото Русия не пуска без пари газ и суровини да правим торове и да развиваме тежка индустрия, но земята си остава унищожена, а хората без перспектива и квалификация.
Едно хубаво нещо са направили комунистите лично за моето семейство - да ги изселят в някога най-бедния район в България, да ги натикат да работят в мините и да си покажат истинското лице. У дома никой не е живял никога в заспало самозаблуждение, че комунизмът има човешко лице. 55 г. се е преживявало и скътавало, но дали от гените, дали от упоритост - ето, изплували сме и честно казано дори бабите ми си признават, че никога не са живяли толкова добре. Аз лично съм много доволна от живота си и такива са повечето хора около мен.
За мен лично би било много добре, ако Царизмът се беше запазил, защото щеше да ми спести 25 г. беднотия и къртовски труд, но ми е пределно ясно, че Царизмът също не е успял да осигури на хората хляб - водили са се безсмислени войни и населението е страдало. Но моите проблеми са глупави - питайте мъжете от последните 3-4 поколения, които скелетират от 30-40 г. в оловни ковчези с червени коршуми в главите.
Накрая доброто побеждава май. Много странно, но днес като си отида на село отново така излиза, че сме най-богатият род. Дори най-бедните ми далечни роднини са сред богатите в селото. Наречете го ген, аз ще го нарека предприемчивост и работливост - отвсякъде да си прецакан, но пак да успееш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 09761aad6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   „От кое точно не е минало 20 години - от рухването на комунизма ли - та комунизма рухна през 1989 поправиме ако греша. Относно книги ли - веднага ти препоръчвам книгата Смърта на големите босове от Димитър Златков. “
Не знам, но според мен Б. Б. не е бил роден през Царизма, а през кома е бил пожарникар или нещо такова. Такава ли литература ви четат в лекциите в университета? Прехода не можем да обсъждаме чисто наручно и исторически, защото не са минали 20 г. Като икономист мога да пиша за злободневните теми, но ти като историк не можеш - твоята задача е фундаментална и ОТВЪД приказките на женския пазар по принцип. Моята приказка е точно злободневна, за тук и сега и мога да си позволя да не съм кой знае, колко фундаментална. Моята задача е проста - да гледам статистики и да чета пресата, да вземам управленчески решения и такива глупости, но от историците очакваме ФУНДАМЕНТАЛНАТА ИСТИНА, а ти ми препоръчваш някаква книга за това, кой бил Б. Б. според някой ХУ. Какво ме интересува кой е Б. Б.? Ако е престъпник да го вкарват в затвора и готово. Има си съд и присъда, но това е тема за прокурори и прависти, не за историци и икономисти.
„ А така като гледам гледам Гърция и Испания също не цъфнали и завързали но това е друга тема предполагам? “
Като историк би следвало да знаеш, че и в Испания, и в Гърция е имало военни диктатури до средата-края на 70те, а след това са били силно субсицирани от останалите държави в Европа, за да не се присъедини Гърция към СИВ, а Испания, за да не направи пак някакъв фашистки режимец. Испанците са много развита държава, третата-четврътата икономика в ЕС, имат висока производителност и образовано население - просто са жертва на балон на недвижимите имоти. Гърция е по-скоро жертва на комунистическата политика на правителството - взимай кредити, назначавай държвни служители, увеличавай пенсията двадесет пъти и си щракай. В Гърция днес е подобно положението като при нас преди 89та - просто станаха безинтересни и никой не е готов да ги субсидира повече, за да си щракат, но ти като историк пак би следвало да се концентрираш върху събитията преди най-рано 20 г. и да знаеш, че няма комунистически режим в света, който да е нахранил населението си дългосрочно.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ede808c5f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Е да, но съдът е корумпиран и Бойко Борисов не е в затвора където му е мястото и това е безспорен факт. И между другото
това за Бойко Борисов беше коментирано дори от Европейските политици. И това не е позицията ми като историк, а позицията ми като гражданин. И никъде не съм казал, че Бойко Борисов е живял по времето на Царство България или е управлявал по времето на комунизма. Така, че не ми слагай думи в устата. Обаче знаеш ли каква лекция ми четат в университета - че още от времето на Римската република бедни и богати са били в борба по между си защото богатите са мислели единствено и само за собственото си богатство и власт. Та аз изтъкнах някои факти от ежедневието ни и ти не си в позиция да ми забраниш защото както казах горе имам право на глас и като гражданин. Никъде не съм писал за женският пазар, темата която пуснах беше с историческа насоченост и се дискутираше Царство България или народна Република България. Ти дойде и я превърна в пропаганда и вече съм сигурен, че на хора като теб им се плаща - подбират някого с богат речник който да манипулира общественото мнение в тази или онази посока. Защото ако беше новобогаташка-икономистка както се представяш нямаше постоянно да пишеш под една тема която не е по специалността ти и където хора с различни възгледи са срещу теб и да изтъкваш полу-истини и откровени лъжи. И между другото ти самата призна някои от фактите които аз изтъкнах. А за други си замълча защото нямаше какво да кажеш като например за поколението родено след 1989 което щяло да оправи нещата. Защото това е едно от най-неграмотните и деморализирани поколения раждали се някога в България. И не на последно място вече в няколко теми подред в този сайт се подвизаваш. Аз повече няма да пиша защото стигнах до извода в коя България е била по-добра за живеене, а от тук нататък каквото и да напишеш няма да ме убедиш, че трябва с кървав пот да работя и да храня агент Буда/Сава/Гоце и тем подобни и да се надявам нещата да се оправят. Сигурен съм, че и 90 на 100 от хората няма да убедиш. Ще дам една последна статия за да видят хората каква е истината и после те оставям да си пишеш колкото си искаш и който има желание да спори с теб нека заповяда

"Икономист": Протестите в България са срещу бедността
22 Март 2013
сп. Икономист

Шестима души се самозапалиха в България за по-малко от месец, трима от тях починаха. Обществото е особено шокирано от смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов, 36-годишен фотограф любител и катерач, който бе наречен българският Ян Палах - символ на протестите, разтърсили България през последните седмици.

Самозапалването не е ново явление в България - според благотворителната организация “Лекари без граници” в България с население от 7, 3 милиона в годините 1982 - 2003 г. е имало средно по 7, 4 самозапалвания годишно, повечето с политически мотиви.

Но сегашната вълна от протести и готовността на отделни хора да се принесат в жертва за политически цели е по-силно изразена от когато и да било след рухването на комунизма.

Протестите свалиха правителството на Бойко Борисов, който подаде оставка миналия месец. В началото на март президентът Росен Плевнелиев назначи служебен кабинет начело с Марин Райков, бивш посланик във Франция, който е и външен министър.

В деня, когато президентът обяви състава на служебното правителство, стотици протестиращи хвърлиха ролки тоалетна хартия срещу парламента и пометоха около него с метли, носейки табели “Да изметем боклука”.

Новото правителство, в което преобладават компетентни технократи, не може да направи много преди парламентарните избори на 12 май. Вицепремиерът и министър на труда Деяна Костадинова казва, че правителството ще се опита с ограничените си ресурси и в малкото време, с което разполага, да помогне на най-уязвимите групи от населението.

През февруари безработицата надхвърли 12 на сто и е най-високата от 2005 година. Повече от 22 на сто от населението живее под официалната граница на бедността. Средната заплата е 400 евро (517 долара).

Българите са изтощени от развихрилата се корупция, лошото управление на обществения и на частния сектор, от безполезната администрация, високата безработица и беднотията. “Дълбоката причина на политическата криза е бедността”, твърди Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.

Въпросът е кой ще спечели изборите през май и дали победителите ще бъдат в състояние да възстановят спокойствието, да спазват политиката на фискална дисциплина и най-сетне да изчистят Авгиевите обори на корпоративна България.

http://e-vestnik. bg/17188/ikonomist-protestite-v-balgariya-sa-sreshtu-bednostta/

Статията публикувах с известни съкращения и все пак да не бъда обвинен в избирателна информация давам линк към нея

Автора

 
  ...

1-50 от 62
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker