Разхищение ли е да си купиш скъпи очила? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разхищение ли е да си купиш скъпи очила?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 4125 пъти
Здравейте!

Първо да кажа, че историята ми не е някаква важна и спешна, която очаква отговор на момента. Така че, ако сте в този сайт, за да помагате на хора, изпаднали в беда, пропуснете тази история!

Аз съм на 18г. Купих си хубави очила. Бях тръгнал с нагласата да си взема някакви от 50лв най-много, но навсякъде по магазините са или някакви ментета по 20лв или по 300-400лв. Та накрая си взех от 100лв. Много ми харесват, но някак си не мога да им се зарадвам, непрекъснато си мисля, че не ценя това, което имам и, че в момента има толкова много българи, които се чудят как да си купят единия хляб.
Не съм свикнал да си купувам скъпи неща, просто в момента ми бяха изпаднали повечко пари. Имам разни болести на очите и от слънцето още повече започват да ме болят, затова реших, че за очите си си заслужава да са ми по-качествени очилата.

Не знам защо написах това. Може би, за да си притъпя съвестта.
Ще радвам, ако някой даде мнение по темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: eabc0de1dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, приятелю, очите са си твои, зрението и здравето - също. Разбира се, че няма защо да те гризе съвестта, че си си взел нещо малко по-прилично, като за целта си дал сума, която считаш за сравнително висока. Заслужава ли си покупката стойността на тази сума - според теб самият явно да, иначе нямаше да купиш очилата.

Бедни и гладуващи хора има навсякъде. Помагай им, доколкото ти е във възможностите, но не се чувствай потиснат от това, че се стремиш да извлечеш малко удоволствие и комфорт от собствения си живот!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: bc7a8620ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Щом очилата ще ти предпазят очите и трябва да ги носиш, носи ги за здраве и със здраве. Пък и със самата покупка си помогнал на продавача.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 329398de8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Според мен не е разхищение, даже напротив!
Щом си имала възможност да отделиш тези парички-радвай се!
Пък и все пак става въпрос за очите ти. Ментетата освен, че нищо не предпазват-даже и вредят!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 19019d81f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На мен лично очилата като аксесоар ми се струват изгъзица, но щом толкова много си искал.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: aa5bcaabca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Няма за какво да имаш гузна съвест. Очите са много важни и заслужават най - доброто. Ако си постоянно с очила предполагам, че стъклата ти са със защита от слънцето и от компютър. Очилата се купуват веднъж и се носят докато ги счупиш. Всяко нещо, което се купува веднъж трябва да е качествено. Особено когато става въпрос за здравето ти. Ако си с контактни лещи тогава може да се говори за разхищение. Аз съм с контактни лещи и мога да ти кажа, че излиза доста по - скъпо, но пък е много комфортно. Имам и очила, разбира се, но ги нося само вкъщи. Наскоро им смених стъклата, защото едното се беше надраскало, но трябваше да сменя и двете стъкла, защото исках да са със защита от компютър, а свестен контраст можеше да има само ако се сменят и двете стъкла. Спокойно и да са ти честити очилата. Със здраве да си ги носиш.
*Д*

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: fa78b54c99
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Неееее, разбира се, очилата ти изобщо не са скъпи, норма цена за нещо, което ще ти върши работа повече от 1 месец. :) моите бяха с 50 лв. по -скъпи от твоите и още съм с тях, купи ми ги баща ми за завършването, доволна съм от тях, много са здрави и удобни. Все пак бих предпочела да не виждам света през стъкла, но какво да се прави- съдба.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: c4d8635874
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   не виждам защо трябва да се чувстваш виновен, че си си купил скъпа вещ - парите са твои и си ги похарчил както си решил. не дължиш обяснение на никого и не трябва да се оправдаваш.
не казвам, че не трябва да помагаш на другите, но това не трябва да се превръща във фикс идея

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 2a97475d69
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Щом са за здравето, а не за гъзария, си е напълно оправдано! И аз си взех хубави, скъпи очила (имам астигматизъм и далекогледство) с качествени стъкла - изключително бистри и с многослойни антирефлексни, поляризиращи и защитни покрития. Имам чувството, че с тях виждам по-добре (като картина, качество, контраст и т.н., не като диоптри) откоккото без.
Но купувам такива веднъж на 10 години! Като го разбиеш по месеци, идва по 1-2-3 лева на месец...
Предишните ми бяха по-гъзарски - с потъмняващи стъкла. Оказа се обаче, че това е излишна, неприятна и дори вредна екстра - излизаш навън в ясен слънчев ден, те ти потъмняват и не стига че започваш да не виждаш добре, ами и зениците ти стоят разширени и се облъчват яко с UV.
Затова новите я нямат.

Не се кахъри! Правилно си постъпил.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 66897c31fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Щом имаш проблеми с очите и ти се налага, не е разхищение. Даже 100 лв. са евтини очила в този случай (предполагам са с хубави качествени стъкла и т. н. ). Въобще не го мисли и не се чувствай виновен, ами се радвай на очилата.
Аз миналата година си купих очила за 200 лв. и пак си мисля, че не са особено скъпи за това качество. Само стъклата бяха 170 - едните най-добрите фотосоларни, за компютър, иначе диоптъра е само късогледство. Рамката беше 30-35 лв., така че от там спестих пари.
Все пак очилата са разход, който се прави веднъж на 4-5 години поне, така че си струва да се дадат малко повече пари в границите на нормалното. Все пак не става вапрос за гъзария, снобизъм, разни маркови излишни неща и т. н., за които съм изцяло против, а става въпрос за здраве и то за очите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 52d99bf2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   И аз като като теб изпитвам голяма вина, когато си купя нещо по-скъпичко. Нали разумът крещи, че парите са мои, аз съм си ги изкарала с честност и труд и заслужавам обаче това чувство за вина, което крещи като видя някой да бърка в контейнерите за боклук или като чуя, че на някоя колежка 6-те лв са и последните пари направо ме убива. Няма спасение изглежда

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 6d6de30cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   на 16 съм и логично паричките за всичко са от мама и тате. не сме се оплакали от безпаричие. нашите са ми казали, че докато имат пари ще ми купуват скъпи дрехи, обувки... а ако нямат да извадят 2 лева от джоба и да искам-няма. примерно ми дават 60-70 лева за дънки. в един момент си казвам "купи си скъпи дънки, нали са ти ги дали тези пари само за дънки", но след това се сещам за хората, които едвам свързват двата края и за родителите ми, които с много труд са изкарали тези пари, чувствам се гадно. накрая със 70 лева отивам на разпродажба и си купувам 5 неща за по 15 лева примерно и се чувствам по-добре. пак съм похарчила 70 лева, но не само за дънки.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 395eba7a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Когато мислиш да помагаш на другите - помисли и за себе си. Ако си слаб, глупав или болен - няма да може да помогнеш качествено.
В случай на нещастие - първо спасявай себе си, ако умреш на никого няма да е от полза и няма да спасиш нуждаещите се.
Когато става дума за здравето ти или за неща свързани с него, дори да са очила, удобни обувки - избирай качеството!
Ти си млад човек, очилата ще бъдат част от лицето ти, няколко години!!!
Не може да се показваш с нещо смешно... Нелепо е!
Мисля дори, че малко пари си дал.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: dd8c551ddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Става дума за слънчеви очила, доколкото разбирам, нали?
Не си постъпил егоистично. Парите са си твои, ти решаваш как да ги харчиш. За нещо, свързано със здравето ти пък най-малко трябва да се виниш, че си дал повече пари. Само, че тук идва момента, в който ще те попитам дали си сигурен, че очилата са наистина качествени. Сто лева не са много пари за слънцезащитни очила. Аз съм късогледа, имам и други заболявания на очите и преди 2 години някъде си правих слънчеви очила по поръчка, в същата оптика, в която ми направиха и диоптричните. Очилата се изработваха в София, а стъклата се дават за поръчка във Франция. Слънчевите ми очила бяха и с диоптър и цената им беше към 380лв. Към кутията имаше освен кърпичка и спрей за почистване и две книжки със сертификат за стъклата с печати и един куп сайтове, където можеш да влезеш и да провериш всичко, което те интересува. За някои може да не са много пари това, но за мен са, да не говорим, че разликата между тези очила и онези от 20лв. още от първо слагане е от небето до земята. Така, че щом е нещо, което ще ти е в полза за здравето, парите не трябва да се щадят, особено, ако става дума и за нещо качествено.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d5f28bbea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Явно не си свикнал да харчиш лесно 'грешни пари', и в тоя момент си казваш "можех да ги дам за друго". Абе истината е, че хората постоянно надуват цените за щяло и нещяло.. марковите неща са скъпи... Човек би си купил маркови очила или каквато и да е друга щуротийка, САМО, ако има възможност да си го позволи. Под тази възможност, разбирам човек, който си има всичко необходимо и достатъчно средства, с които може да си купи едни маркови очила от 300-500лв, без да остане с 1лв в джоба.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: fa78b54c99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   100 лв, ама и мен ми предлага '' скъпи'' ''найк'' от пластмаса за 100 лв. D:D:D: че по-добре да си купя за 30 лв, отколкото да дам 100 лв. за пластмаса. D:D:D:

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9c0df2d203
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз си купих преди година и половина два чифта скъпи очила, от 100 и нещо и 150 лв, но ги имам и сега, и никога не съм съжалила, че съм вложила в очите си. Те са ни за цял живот, а и рядко се купуват, така че в никакъв случай не съжалявай. Едните са ми фотосоларни и се чувствам отлично с тях, много по-добре от преди, а нося очила от повече от 30 години.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 36eee75d4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Е, друга тема е, че някои очила минаващи за 400 лв ги продават за 15 по кафенетата, но това е друга тема. :)))

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 8e31d3bfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ако на наричаш това скъпи очила...
Една моя приятелка има няколко чифта очила на Rey Ban (не съм убедена дали се изписва така). Поръча си ги от интернет от Франция и струват по около 800лв. , защото са от оригиналните.

Аз от друга старана имам очила на-скъпите от които са ми 10лв. Сори, нямаме кои знае какви възможности, че и да си харча парите за скъпи очила.

Същата тази моя приятелка веднъж щеше да полудее, когато друга наша приятелка беше взела тези скъпите очила на рей бан и беше отишла с тях на някаква дискотека. Както знаете, в диското няма нужда от очила и тази моя приятелка щеше да получи инфаркт, защото се притесни, че някой може да ги открадне....

Иначе се радвам когато видя някой със скъпи и модерни аксесоари като цяло!
Щом може да си го позволи какво лошо има? :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 4f9462ad13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Всекиму според възможностите. Не е разхищение, ако не си взел заем да кажем, който не можеш да си позволиш. Ако можеш да си позволиш очилата - защо не?
Аз съм късогледа от 15 г. Имам голям диоптер и винаги съм носила най-евтините и шибани очила, но пазя и с години издържат. На 19 г. се изнесох от вкъщи, почнах работа и някъде на 20 г. вече можех да си позволявам от най-евтините лещи. В началото се чувствах виновна, че давам пари за такива работи, после осъзнах, че това е необходимост за мен.
Купих си рамки за 80 лв., защото ми харесаха, но имах намерение да дам 200 за рамки. Сега съм дала да ми слагат мултифокални стъкла за 700 лв. и да ти кажа честно - ама изобщо не ме е яд за парите, които ще дам. Питай за този вид стъкло - ще се родиш - не се вдига диоперът с тях!!!
Нося и мултифокалн лещи - 300 лв. давам за 3 месеца. И изобщо - за очите си всичко давам. Точка.
Мога да си го позволя.
Минала съм през очилата за 10 лв., на които им падаха стъклата. Минала съм през страшни мизерии и със свои труд и усилия си постигнах всичко. Защо да не мога да си позволя едни очила?
Жал ми е за по-бедните от мен, но това е положението - всекиму според чергата. Никога обаче не бих взела кредити заради такива работи да кажем. Имала съм пари - дала съм. Мани лещите, но очилата са си дългосрочна инвестиция и изобщо НЕ МЕ Е ЯД.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f581865b77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   ами правилно си направил по добре да дадеш толкова пари за нещо качествено отколкот 20 лв или 30 за някакви ментета които вместо да те предпазват ти вредят аз като работих в италия си взех очила на известната марка Реу-бан за 130 евро и още съм със тях и съм много доволен чист оригинал са няма менте и предпазват вярно че в бг като чуят очила за 200 300 лв и ти викат че си луд еди кво си еди що си ти необръщаи внимание тва всичко е завист проблема е че такива очила трябва много да ги пазиш :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker