Християнски сектанти - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Християнски сектанти
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 7149 пъти
Приятели искам да споделя една странна история и ако някой може да ми отговори ще се радвам.
Значи на 22г съм мъж, преди 3 дена се разхождах из уличките на пловдив и ме спряха два младежа представиха се. Единия се казваше Джордч а другия Ерик казаха ми че са от САЩ и искаха да ми зададат няколко въпроса говореха на български но от акцента и по физиономията им си личеше че са американци. Съгласих се. Единия ме пита дали вярвам във Исус и каква е целта във живота ми отговорих им кратко на въпросите. А другия ми подари една книга тя се казва "Книгата на Моурон" А после единия извади тефтерче и ми записа гсм номера. Вкъщи прочетох малко от книгата и се говори за библията и исус. И се питам тези хора да не са от някаква американска секта които промиват мозъците на хората за да ги използват във терористични актове? На другия ден единия ми звънна по телефона и ми каза че иска да се срещнем следващата седмица даде ми адрес на една църква и ме покани във сряда. Какво да правя да отида ли? Някой сблъсквал ли се е със такива хора? Каква е целта им? Закакво чак от САЩ ще идват тука та и научили български език писмено и говоримо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 2c1e2f5a97
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Не ходи там! И защо си си дал телефона?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 7534514c9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Бе ти луд ли си да се занимаваш, че чак и ГСМ-а си си дал... Усетили са те явно, че си лесна плячка.. Хич, ама ХИЧ не се занимавай с тези повече... В кой век живееш??

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2970b8f4a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Чак до атентати едва ли :D и за първи път ли се сблъскваш с мормони в Пловдив? и аз съм от плд ама съм по-малък и минимум 2-3 пъти са ме спирали... на мен би ми било все пак да дойда на подобна църква...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: ba18045dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Недей да ходиш... Това сектанти. После ще поискат да си дариш всичките имоти на "църквата" и ще ти промият мозъка, а накрая ще живееш с останалите баламурници по манастирите... Ето ти и един пример... Забравих на коя точно известна личност беше, но както и да е... Детето му се беше разболяло, но нали той бил в секта и те му казавали да спре лекарствата, че те само пречат и след месец детенцето починало... Така че ти казвам, по- добре не забърквай с тези секти :) И само са ти кажа, че си направил ОГРОМНА грешка с това, че си си дал номера...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 99d32d82ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Сега - те насила нищо не могат да те накарат да направиш, обаче това не им пречи постоянно да настояват за разни неща, като те виждат, че поддаваш... Накрая наистина ще се окажеш с "промит мозък", но не защото някой ти е виновен за това, а защото ти си се поддал...

Тези хора идват тук за да събират "членска маса", т. е. последователи, които чрез "дарения" да финансират бизнес-схемата им, наречена "църква". Правеха го и преди 20-22-3 години и наистина зарибиха голяма част от населението, понеже тогава тук съществуваше огромен духовен вакуум... По-осъзнатите от "зарибените" обаче се отделиха и си направиха тяхна си, българска църква по подобие на западняшките. Съответно им "благодариха за идеите и мисионерството" и едновременно с това ги отрязаха финансово :)

Та ако имаш непреодолимото желание да участваш в подобни структури, и това задоволява някакви твои вътрешни духовни потребности, мога да те насоча към наши си, родни формирования (между другото, въобще не са лоши - участниците в тях си живеят много задружно и социално със се семействата си... А това, че си правят гаргара с Библията - може лесно да се преживее, в случай че човек не е особено вярващ... ) Поне ще знаеш, че с "даренията" си финансираш български и не по-лоши пастори и църкви, а не чужди. (И не ги слушай, че всички сме "братя" - никой от тях не пуска кокала доброволно и по християнски... ).

Ray

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 33f31832fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти не си ли чувал, че се дава фалшив телефон в такива случаи? Учи се от жените пич, те дават фалшиви номера на пичовете, които не им допадат.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: e1b039a7c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Целта им е да ти промият мозъка и да ти вземат имуществото. Но по-страшното е, че ти взимат и душата. Бягай от такива. Каква църква може да има една СЕКТА? Ако искаш помощ от Исус се обърни към православните ни църкви.

Следващият път изобщо не ги заговаряй, не им дигай телефона, защото лошо ти се пише.

в.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: d745e6535b
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Това са последователите на Мормон, което е секта и няма нищо общо с истинските Христови ценности. Мормоните са полигамни и учат неща в противовес с истинското Християнство. Един мъж живее и се съвокуплява с безброй жени и правят затворени общества в които кой на кого какъв е, не се знае, основано на безразборни полови връзки. Това не е Христово.
Христос е ПЪТЯ, ИСТИНАТА и ЖИВОТА!
Христос означава милост, обич към всички люде, означава духовен начин на живот(Духа е от Бога), а Бог(Христос) ни заповяда да живеем по Дух не по плът, защото плътта е обречена на погибел и "тя" е греховна(в смисъл обречена, създадена за временен живот).
Христос ни учи да си събираме ценности и богатства в духовния живот, за да живеем вечно, защото след плътта(която умира) Бог възкресява всеки човек приел Неговия Дух(и ще му даде тяло каквото Отец си пожелае) за да живее човек вечно и да бъде ЧАСТ ОТ БОГА.
Сега в този си вид ние хората, като плът не сме част от Бога, но ако носим Духа на любовта в нас(което е описано като "вътрешния човек", и обичаме всички Божии създания, ставаме съвършенни като самия Отец.
Това е смисъла на живота, останалото е суета.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 0af8b3ede5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Дааа, това са мормоните в Пловдив.
Майка ми така в бяха спрели и тя им даде фалшив номер. :)
Ако ти звънят не им вдигай и ги игнорирай.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 94d4b2c9ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   В центъра на Варна, близо до шадраваните, миналата година, едно момче ме спря. Облечен с бяла риза и черни панталони, с руса коса. Не си спомням името му, но не беше българин. Говореше с американски акцент. Мисля си, че се казваше Дейвид, но не съм сигурен. Звучи ми познато отнякъде. Спираше и други хора освен мен, а наоколо имаше и още хора облечени в бяло.

Попита ме дали съм вярващ, кой е бил Иисус Христос, какво е правел. Всичко това на български, а после ме попита дали говоря английски, за което излъгах и казах "не". Показа ми една черна книга с кръст и говореше за някакво събрание на което ме покани. Просто ми изглеждаше съмнителен и гледах да отбия разговора. Не всеки ден те спират с подобни въпроси. Аз самия съм вярващ.

Скоро видях същото момче отново в центъра на Варна. Сектанти ли са наистина това?

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 50a1a17f8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Олеле, Божке! Как ще ходиш, бе, човек?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 41db02d87c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   И тук в София обикалят тия с белите ризки и панталоните и правят нещо като бърз тест/интервю. Аз им отговорих, но им казах, че съм православен христинянин и не ме интересува и им казах чао и това е. Изобщо не се занимавай с тия секти.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: aae136f2ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Опасност от теб да направят мормоните терорист не съществува.
Защото:
1. Им трябваш за бройката, за да се тупат в гърдите колко много са конвертирали.
2. Им трябваш за десятъка, който е задължителен за отдалите се на вярата мормони. Дори да им трябваха терористи, със събраните пари от десятък биха могли просто да си наемат такива. По-полезен си им жив и здраво работещ! :)
3. Трябват им и децата ти, за да ги превърнат в "мисионери доброволци", когато навършат 19 години. Това са 18-24 месеца от живота им за едно голямо, кръгло нищо.

Схемата им да те зарибят е проста и доколкото мога да разбера е същата като схемите на евангелските църкви, нароили се в България през последните 20 години (ходил съм на евангелски "лекции" и "служби", така че знам какво представляват).
- Очаквай редовно да те тормозят по телефона и да те канят на най-различни събирания и неделни служби.
- Ако отидеш на няколко такива събирания, изведнъж ще се озовеш с доста дружелюбни и общителни "приятели". Целта им е проста - да събудят стадното чувство у теб: да даваш дарения, щото "приятелите" ти там дават и ти е неудобно да си единствения, който не дава, да зарибяваш познати от други обкръжения, защото и "приятелите" ти в църквата го правят и т. н.

Между другото и мен ме е заговарял мормонски мисионер. Как бързо му изчезна желанието въобще да се занимава с мен, когато му казах в очите, че съм атеист! Направо забрави че съществувам - обърна ми гръб и заговори компанията ми. :)
Следващият път ще им кажа на такива отрепки, че съм сатанист и ще ги питам откъде мога да си изтегля свещеното слово на сектата им, че да го разпечатам и изгоря. :)

Що се отнася за джиесема... голяма грешка си направил, мой човек! Да даваш фалшив номер също не е работа, защото така ще се обадят на напълно непознати и ще ги тормозят тях. Най-лесният начин да се измъкнеш е да им поискаш техния номер с "обещанието" че ще им се обадиш.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7922e42a8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Бих искала да попитам какво трябва да се отвърне на тези така наречени сектанти, когато ви зададът въпрос, какъвто и да било, за да не нахалсват? Ако например ме спрат и разпитат какво трябва да кажа? Трябва да кажа, че вярвам или че не вярвам в Исус?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 31eb34b50f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Не е нужно да им отговаряш, измънкваш там нещо и се махаш.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: c576e23e6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Кажи, че си православна християнка и техните учения не те интересуват.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: dd3cfcaefc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Не се занимавай изобщо с никви секти! Те са измамници, ще ти вземат всичко и ще ти съсипят живота! Ще пропилееш цялата си младост заради тях!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 810d193417
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Аз ходя на църква но при тия не ходи. Ходи само при евангелисти, адвентисти, баптисти и петдесятни. Това всичките са християни. Има секти здраво, но не всички сме сектанти. Господ Исус Христос казва : по плодовете им ще ги познате. В евангелските църкви ни учат да не крадем да не завиждаме да прощаваме да почитаме роднините да пазим брака чист без изневери да помагаш на бедните да обичаш и тия дето те дразнят да не си материалист. Всичкото това лошо ли е? Сектите са лесно разпознаваени ако се кланят на друг освен на Господ Исус са сектанти. Истинската църква казва да се държиш с хората така както искаш те да се отнасят с теб.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0782e1dada
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Веднага ги отрежи и не се срещай с тях. Не си ли чувал колко хора зачерниха и унищожиха тези секти. Това са много добре обучени промивачи на мозци. За нула време ще ти замотат главата и ще си под тяхен контрол.
Самият Исус Христос каза - "Пазете се от фалшиви пророци!"
Всички секти използват Библията, но много от нещата в нея ги тълкуват по различен изроден начин, с цел да ви объркат и да ви наранят и като крайната им цел е да ви унищожат - и вас и хората покрай вас.
Запомнете че сектите са създадени от Дявола, точно с тази цел.
Същото е и с гледачките - ходите ли при тях, накрая нищо хубаво няма да видите. Това се отнася и за УИДЖА БОРДС.
Хора пазете себе си и децата си! С такива неща не се заимавайте и винги бъдете на щрек!
Имах един приятел, който се хвана с една секта. Постепенно се затвори в себе си и се отдалечи от роднините и приятлите си. Постепенно изпдна в депресия и накрая се самоуби.
Не правете и вие такава грешка.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: a5c915e599
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   А това ще да са мормоните, Не, не са терористи, спокойно, но наистина могат да са доста досадни като почнат да те зарибяват с техните глупости. От години ги има, не съм чула да са навредили на някого.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 14114f1301
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   На мен някаква секта ми направи флашмоб представление след като момиче ме покани в интернет. След това ми предлагаше някакви странни книги, но не пожела да се запознаем отново. Трябваше да се чудя.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 950140b618
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Тук доста хора не са наясно с нещата. Тези, които са те спрели, са мормони, а книгата се казва „Книгата на Мормон“. По принцип всички течения на християнството могат да се разглеждат като един вид „секти“, но от „секта“ до „секта“ има голяма разлика. „Сектата“ на католиците например има над един милиард последователи. Течението на Християнството, което мормоните следват, е основано в Щатите и се основава на Библията, но с тяхната си добавка, в края на престоя си на Земята Христос уж отишъл в Северна Америка и оставил някакви артефакти там, които Мормон в последствие намерил. Общо взето малко странно и смешно изглежда. Малко бие на американската мания за величие.

Мормоните не са някаква секта от ненормалници, които ще ти вземат парите. Мит Ромни (Mitt Romney) например е мормон. Той беше кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия на изборите през 2012 г. и изгуби тогава срещу Обама с 51% на 47%. Между другото, баща му също е бил кандидат за президент и губи от Никсън през 68-а.
Статистически мормоните са по-религиозни от останалите американци, имат повече деца и разводите са доста по-редки. Може да ги разглеждаш като един вид хора на старото време, хора с едновремешни ценности, където семейството е на първо място. По принцип също са и доста образовани спрямо останалите американци и са хора, на които човек може да се довери - нещо, което не мога да кажа за повечето други американци. Тяхната църква е официално регистрирана в България, не е като онези съмнителни секти от 90-те, няма да ти вземат имуществото и да те разорят или други подобни.
Не се паникьосвай за глупости, че ти се обаждали по телефона и те канели на проповеди и други такива. Това са мисионери и това им е работата. Ако искаш, може и да отидеш, нищо няма да ти направят. Аз обаче не бих преминал към тяхното течение на Християнството. Има няколко важни причини:
1) Моногамието при тях отдавна го няма. Забранено е още през 19-и век. Това е малко разочароващо, но няма как иначе. В противен случай нямаше да могат да бъдат узаконени дори в САЩ.
2) Не пият алкохол. Макар и да не пия кой знае колко, все пак като българин не искам и да живея съвсем без алкохол. Ти сигурно също.
3) Доста са консервативни, особено в сексуално отношение. Доколкото знам оралният секс при тях е забранен. Мормоните са и сравнително затворена общност, женят се главно помежду си. Станеш ли един от тях, най-вероятно бъдещата ти жена също ще е мормонка. Това означава, че няма да видиш св*рки до края на живота си, а сексът сигурно ще е само в мисионерската поза.
4) Техните добавки към Библията ми се виждат малко смешни.
5) Младежите (главно момчетата) ги пращат на мисии в различни държави за година-две. Ромни например е бил мисионер във Франция. Тяхната църква поема основните разходи, но си е мизерия и загубено време, освен ако не си вярващ.

Общо взето не ги окачествявай като някакви психопати и сектанти. Нищо няма да ти направят, но не мисля, че това е за теб. Прекалено много забрани и ограничения за един съвременен млад човек. Прочети повече за тях и ще видиш, че повечето от коментарите тук не са адекватни. В интернет има доста сравнително обективна информация особено на английски.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0782e1dada
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   №20 сектите се прикриват зад имто на Исус, но истинските им цели са нечисти.
В православната християнска църква също ни учат на това да не крадем, да незавиждаме, да прощаваме, да пазим брака чист и да не изнверяваме, да помагаме на дргите, да не сме материалисти и още много други, които сектите няма да те научат. Прочети десетте божи заповеди и ще ти стане ясно.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 5f69dbf668
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   25, религиозният морал е винаги условен.
1. В Стария завет пише да не убиваш, в Новия пише да обичаш врага си, обаче християните ходят на война и убиват, а се е случвало и християни да воюват срещу християни. В Новия завет, при послание на апостол Павел до римляни, пише, че трябва да се подчиняваш на всяка власт, тъй като няма такава, която да не е от Бог. Много удобно - така, ако някоя власт, в лицето на някое правителство, реши да изпрати поданиците си на война, те трябва да убиват... как това според теб се връзва с "Не убивай". Религиозният морал е условен.

2. Дори при опитите, където различно тълкуване е невъзможно, като това да обичаш врага си - тоест няма как да нараниш някого, когото обичаш - пак заедно с целия контекст, нещата могат да се извъртят и в крайна сметка, затова, когато някоя държава воюва, свещенослужещите( било то католици или православни) покръстват войската и бойната техника. Лицемерие в най-чист вид.
3. Религиозните обичат да казват, че войни няма как да няма и съответно, затова и не можем да ги избегнем... колко удобно, отново. В библията се говори за борбата на Бог с дявола, за паднали ангели и прочие. Как щом на небето воюват, на Земята ще има мир? ! Вашият Бог трябва да си оправи бакиите, защото следствието е резултат от причината, а не обратно.
Религиозните казват, че Бог обича хората, но ги наказва, заради греховете им - с някое друго земетресение, цунами - пък и колко са там 10 000 хиляди, нищо не е. Те в Мексико са католици, то затова... ако бяха православни нямаше да се случи.
4. Православните капацитети казват, че католиците са грешната страна, но самите те не могат да вдянат, че ако се бяха родили в католическа страна, нямаше да са православни. Разбира се чувството за значимост у човека ще му казва: "Дори да се бях родил католик, аз щях да намеря пътя на истината сам" - истина, която сега смята за такава и която му е като следствие от средата, в която живее. Не, човече, раждайки се в Германия, ти щеше да си един прекрасен католик, смятайки католицизма за правилната страна. И както, когато Исус ги попитал дали могат да пият от чашата му, а те казаха, че могат, така и сега и ти би смятал, че ако не се беше родил православен, сам щеше да стигнеш до православието...
5. Двойнственият морал в библията - сега религиозните говорят за непорочност, за секс след брака, но цар Соломон е имал 1000 жени...
6. Всичко е лъжа, опиум за масите. Знаеш ли, че първите християни до император Константин, до IV век, са отказвали да участват в бойни действия и да убиват. След един умен ход на Константин, който покръства цялата войска и от езичници ги прави християни - а те са били наемни войници и как ще ги кръстиш им им е било все тая, стига да им плащат - тези, които били истински вярващи и не искащи да убиват, излизали от армията и вече не били наричани християни. Досега е останала тази двойнственост - не убивай, но при определени обстоятелства можеш... абсолютен факт, че религиозният морал се подчинява винаги на обществения.
6. Всичко е лъжа. Единственото вярно са психологическите модели, които са няколко и общовалидни, всичко друго е нелепо, лъжа, обект на интерпретация, граничещо с глупост, небивалица и каквото искаш още.
7. Ако един милионер организира семинар, на който да присъстват 1000 души, които да учи на това как да станат богати, но има каже, че само малък процент имат умствения потенциал и капацитета, за да станат богати, знаеш ли, че всеки един от присъстващите ще си помисли, че точно той е един от тия 3 %. Много е лесно, ако съм свещенослужещ, да ти внуша, че спазвайки порядките на нашата църква и борейки се против другите такива, ще бъдеш един от избраните.
8. Преди християнството е имало други религии, с други богове, и всички вярващи в тях са смятали, че те са правилните религии, така, както сега религиозните смята тяхната си за единствена истина. Религия винаги ще има под една или друга форма, това е неизбежно поради човешкото его, което кара човека да се припознава в положителните характеристики. Ако отида при 5 човека и им кажа, че мога да позная за всеки един какъв е характерът му, поставя ги в редица, на по 5 метра един от друг, и им напиша едно и също нещо:
- Трудно се доверява, но е изключителен приятел в нужда
- Мрази лицемерието и винаги казва истината в очите
- Може да обича силно, но не всеки е правилният човек за него
- С остър ум и умерено чувство за хумор
- Природно интелигентен
... всеки един ще ахне, казвайки:
"Да, това съм аз", защото хората винаги се припознават с хубавите качества и никога с отрицателните.
Сега има реалити предавания, зрителите си имат изградено мнение за това какъв трябва да бъде достойният играч - че не трябва да е лицемер, нито пък лъжец; че трябва да отстоява мнението си в спор; че трябва да се държи добре с другите и да не ги обижда, като в същото време, самият "драг зрител", коментирайки злостно за някой от играчите в играта, се явява противоположност на това, което иска да види у самите играчи - един вид осъжда това у другите, което е самият той. Хората никога не виждат себе си, та какво по различно при религиозните.
9. Ако детето на някоя майка се разболее от рак и умре, но преди да почине тя е потърсила помощ от Бог, чрез молитви, когато почине, религиозните ще кажат, че това е изпитание. Ако пък оцелее, ще кажат, че това е благодат и тази майка ще повярва, тя няма да види обаче, че зад нейното дете, 10 други деца не са се преборили с рака.
10.
Ако има суша и някой фермер се помоли: "Боже, моля те, нека завали, иначе няма да има реколта и ще умрем от глад"... нали Бог вижда и знае всичко, защо трябва да му се молиш? Какво ли си казва един такъв Бог: "А, добре, че ми каза. Не знаех, че има суша, просто чакам да ми се помолиш, пък ще си помисля дали да завали! ". - "Бог ви обича" - казват, "но и наказва".
11. Религията е така построена, че винаги да има оправдание за всичко, при положителното си приписва заслугите, а при отрицателното обвинява, като виновник греховете на хората.
12. Дори в "Битие" при създаването на Земята има технически несъответствия, но чак в такива подробности няма да влизаме. Отделно време и пространство и дори какво би правил един религиозен в рая вечно: "Пешо, абе да ти разкажа аз като бях млад в казармата, слушай, слушай... ", Пешо: "За кой път ще ми я разказваш, помниш кат' акулите, дей*а". Няма да има какво да правите просто - "Ще хвалим Бог ден и нощ и ще го славим", ем ок, пробвай всеки ден по 20 минути да падаш на колене и да се молиш, виж как е, пък после помисли за цяла вечност.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0782e1dada
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Но. 26, не намесвай религията с "морала" на политиката. Религията и вярата са нещо много лично за всеки човек. Проблемът с религията е че някои хора я използват като оръжие с което да постигнат свои цели. Изопачават я и я тълкуват по удобен за тях начин, като сектите са типичен пример.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 5f69dbf668
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   27, искаш или не, религията винаги се използва от правителствата и управляващите. Проблемът с религията, освен глупостите в нея, е, че е обект на интерпретация. Точно, когато нещо може да се тълкува по много начини, тогава се получават раздорите - виж само, имаш: лутерани, католици, православни, евангелисти, баптисти, протестанти и още... , защото всеки тълкува различно. Ако пратя една химическа формула в пет различни страни, химиците ще я разчетат еднакво - няма да има противоречия и раздори между тях. Това е точен език.

А това, че винаги религиозният морал се подчинява на обществения е факт. Мислиш ли, че ако през априлското въстание хората изпълняваха заповедта "Не убивай", въобще е щяло да се стигне до него? ! Но въпреки заповедта, народът е искал свобода.

И тук работата на проповедника е да тълкува и да извърта в посока на това, което масата иска, за да го съгласува с писанките в религията:
"Да обичаш ближния е да тачиш своите си и хората от твоята вяра" - тоест, че да убиеш друговереца не е проблем. Свободната интерпретация на религията би свършила работа, но как стои с "Обичай врага си" - не съм чел в историята някой въстаник да обича врага си.

- И пак, ако приемем, че трябва да се тълкува буквално и ако французите са изпълнявали дословно религиозния морал: "Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото няма власт, която да не е от Бога", то Френската революция нямаше да я има, а извоюваният 8 часов работен ден, щеше да е мираж.
Религиозният морал винаги се подчинява на общественият. Личността няма голям избор по време на война - на фронта, ако не тръгнеш в атака, ще те застрелят твоите, ако тръгнеш в атака или ще убиеш, или ще те убият. Така нарушаваш винаги или "Обичай ближния", като убиеш този, който не тръгва в атака, или "Не убивай" и "Обичай врага си"...
Както и да го погледнеш, излиза, че в най-добрия случай животът ще върви без религии, пък лично нека всеки си вярва в нимфи, дядо Коледа и прочие.

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: a008053379
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   28 Интересно ми е да споделиш, каква е твоята философия за живота? !
Как е създаден човек? !
В какво вярваш?
Разбирам, че си атеист.
Включвам се 5 години по-късно, но сега попаднах на статията.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker