Въпрос за ипотека - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос за ипотека
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 4739 пъти
здравейте,
ако взема апартамент на ипотека и след време стане нещо и не мога да го изплащам - банката ще го конфискува и продаде?

въпроса ми е - парите които съм изплатил вече - ще ми бъдат ли възстановени?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3981a9505e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, ако банката ти отпусне такъв кредит и ти не можеш в последствие да го плащаш, банката няма право да конфискува каквото и да е било. Банката е частна институция. Само държавата може да конфискува след излезнало в сила съдебно решение.
Ще ти обясня простичко процедурите.

Ти взимаш апартамент с ипотека на цена 100 000 лв.
Ти финансираш цялата сума с ипотечен заем.
В случай на смърт застраховката изплаща заема и наследниците ти наследяват апартамента.
Ако си жив, но не можеш да плащаш има следните възможности

1. Престректурираш кредита - уговаряш по-изгодни за теб условия, така че да можеш да плащаш.
2. Взимаш нов кредит, с който да покриеш стария при положение, че друга банка ти отпусне такъв
3. Продаваш доброволно апартамента и изплащаш парите на банката, а останалото си е за теб. Ако не можеш да реализираш апартамента на добра цена си се набутал и пиеш една студена вода, но обикновено при доброволната продажба се реализира поне пазарната цена и е по-добрият варянт от принудителната продажба от съдя изпълнител, където се реализира една минимална цена.
4. Не можеш да плащаш и не предприемаш нищо. Банката след няколкократно напомняне включва съдя изпълнител. Съдя изпълнителят идва на адрес и те призовава да си платиш цялата сума наведнъж, ако не можеш започва процедурата по принудителната продажба на търг на три-четири фази. Почва се с начална цена от 90% от покупната - 90 000 лв. Ако няма желаещи - начална цена 75 000 лв, ако няма желаещи падат на 50 000 лв и накрая съдя изпълнителят предлага на самата банка да си купи апартамента на 10 000 лв (10% от цената). Така банката става собственик на апартамента (не е конфискация, а покупка) и остава собственик на ипотеката - т.е. ти продължаваш да дължиш парите. Това е най-лошият варянт, разбира се и често се прилага за фирмени, големи имоти (хотели, халета, заводи, офиси).
Частните апартаменти се реализират в момента на около 50% от цената, за която са били закупени преди кризата.
Дългът, който остава за кредитополучателят е

(Ипотечен кредит Разходи) - изплатена вече сума - цена, за която е продаден апартамента

Може да си на плюс, но може и да си на минус. Всичко зависи от цената, за която са продали апартамента.

Теоретично при теб.
Ако реализираната цена на апартамента надхвърля ипотеката - например е 150 000 лв. - ти взимаш 50 000 платеното от теб до сега, банката си взима толкова, за да си покрие 100 хил. лв.
Ако цената е колкото ипотеката - банката си взима останалите пари и ти връщат това, което си платил вече.
Ако апартаментът бъде продаден на цена по-малка от това, което ти остава да изплатиш - ти не само няма да имаш апартамент, но и ще имаш дългове!

Последният пример е най-интересен, особено за хорта, които навремето взеха много скъпо апартаменти.
Например апартаментът ти е 100 000 лв.
Ти си платил до сега 20 000 лв.
Продаваш го/продават ти го за 50 000 лв., които отиват при банката.
100 000 лв. - 70 000 лв. - 30 000 лв. ти е остатачният дълг, който по сегашните закони ти го търсят до живот.
Старото правителство искаше да въведе частния фалит, но не знам дали го приеха. По този законопроект само 10 г. можеха да те преследват за дълговете ти.

С две думи - не само е възможно да ти вземат апартамента без да получиш парите си, но и да останеш с дългове.

Разбира се, примерът е много опростен - не съм сложила лихви да кажем, таксички, наказателни лихви и т. н....

Съвет - не купувай апартамент, за когото нямаш поне 50% от сумата вече.
Добър способ е в началото да вземеш по-малък апартамент, който можеш да си позволиш, а когато го изплатиш да го продадеш и да вземеш по-голям. Винаги гледай ипотеката да ти е по-малко от 50% от стойността, така дори нещо да се случи и дори да ти вземат апартамента, няма да си руиниран до живот.
Не купувай жилище, което теоретично не се изплаща от наем в рамките на 8 г.
Посъветвай се с икономист или човек с елементарни познания по финанси както и с юрист и човек, разбиращ от строителство. Вземи цената на апартамента и средния наем на кв. м. в района, изчислете един хипотетичен наем за жилището и ако не се изплати теоретично от наем за 8, най-много 9-10 г., то инвестицията не си заслужава.
В момента в България повечето жилища продължават да са надценени и се изплащат за над 15 г.
В Бум-фазата индексът на изплащането достигна 30 години, страшно надценени с две думи. Хора, които се набутаха тогава днес са много зле. Дори да продадат жилището, те ще имат дългове, въпреки че са плащали до сега някаква сума.
Инвестицията в имот е доста рискова. Това не е като да си вземеш телевизор и да го върнеш след 2 седмици, защото не ти харесва или не можеш да си го позволиш, но който има спестени пари в кеш към 50% от цената, защо не?
Останалите по-добре да не рискуват, да поспестяват още малко, преди да се набутат с ипотека. В момента и лихвите са много неизгодни. Заслужава си само за хора с кеш, които имат нужда от малък заем са намерили МНОГО изгодно жилище.
За себе си не бих си купила в момента жилище без да имам 80% от цената.
Съвет - ако човек има едни 30 хил. в кеш да си вземе панелен апартамент в университетски град - там винаги ще има наематели (студенти) независимо от икономическата ситуация (студента си е студент), а наемите зависят от квартала, не толкова от вида строителство. Има и много добри програми, в които ремонтираш панелка и взимаш 50% от парите от разни програми. Даваш панелката под наем и заспиваш. След време я продаваш или държавата ще те обезщети, за да бутне панелката. Има панелки и за 15 хил. лв., дори за 10 000 хил. се намира панелка в някои градове. Най-малкото си живееш на комуникативно място без да плащаш наем и не си зависим от банки и хазяи.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 958e53c1ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мен също ме инетресува темата НО
№1 Спрях до "Не купувай жилище, което теоретично не се изплаща от наем в рамките на 8 г" Кое жилище отговаря на това изречение? В 8 год има 96 месеца при най нисък наем за двустайно от 200лв, то жилището трябва да струва около 20 000лв, къде такова жилище? На такава цена и боксониери няма.
Моето мнение по темата на автора е ДА авторе банката ще го продаде жилището защото има ипотека, и НЕ авторе в повечето случай ти не само не си получаваш парите ами и продължаваш да дължиш по-малка сума разбира се но дължиш.
Когато започнеш да изплащаш кредит, вноските ти изплащат голяма част лихва и малка част главница в съотношение приблизително 65 към 35 в зависимост от годините на кредита. Съответно в началото 65% от парите който си изплащал са за лихва на банката. В момента когато нямаш възможност да плащаш си изплатил много малка част от главницата на кредита и дължиш почти толкова колкото си взел.
Разбирай че ако си взел ипотечен кредит за 10 години 20 000лв, на равни месечни вноски, след 6 години и половина главницата ще ти е 10 000лв, а вноската съответно 37% за лихва и 63% за главница.
Последната ти вноска е 2% лихва и 98% главница.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 789f33fe70
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Знаете ли дали приеха закона за 10-годишната давност?
Какво се случва, когато имаш дългове около 10 хиляди лв към различни институции/Соф. вода, Топлофикация, моб. оператори и други, общо 5-6 /, осъдили са те чрез ЧСИ, имаш запор на сметки, но си безработен, имаш малолетно дете? Могат ли да ти вземат апартамента/60 кв. /, ако е на данъчна оценка около 23-25 хиляди лв? Може ли да вземат 15-годишната ми овехтяла кола и какво става, ако откажа да им я дам? Тя дори няма гражданска и технически преглед...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3981a9505e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, законът не беше приет, защото правителството падна, а настоящето има други интереси (да краде), не да защити интересите на Малкия човек, но и да бяха приели законът ти си заварен случай и запомни това - винаги важи законът, който Е СЕГА. Дори да има в бъдеще такъв закон, ти си по стария.
Съвет - намери си работа в чужбина - там не могат да ти вземат парите. Апартамента може да ти продадат, но ще вземеш останалите пари. Съвет - дай временно някъде детето и отиди за 1 Г. на работа в чужбина, ще изкараш тези пари. Друга възможност е да продадеш ДОБРОВОЛНО жилището и така ще можеш да си платиш дълговете и да остане нещо за теб, за нов старт. Ако не го сториш доброволно, ще го продадат на търг, но тогава не знаеш, какви парички ще вземеш. С тези пари можеш да почнеш някъде с детето на чисто. Какво имаш ти сега от този апартамент? Явно доста време си без работа, по-добре да почнеш на чисто дори да е в някое село. 5 хил. лв. е една къща на село, работа има в кооперациите, гледане на стари хора. Защо не? Има много варянти, но да не си плащаш сметките и да чакаш, че ще ти се размине не е решението. Освен това като останеш без жилище ти се полага ведомствено. Винаги има решение, но хора като теб чакат до последното моменче и накрая реват по ТВ и се палят. Не става така. Успех все пак.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 958e53c1ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   №3 Реално по закон социалните трябва и детето да ти приберат ако си без доходи. И КАТ могат да те глобят за неплащане на гражданска и технически преглед независимо, че не шофираш дори колата да е пред блока. Ако се захванат с теб така могат да те натопят, че ще се чудиш от къде ти е дошло.
Апартамента в момента не могат да ти вземат докато детето е непълнолетно, автомобила могат да го продадът на старо желязо. Но могат да се обадат на социалните и на КАТ за още глобички и наказания.
Дори да приемат закона който споменаваш ти си стар случай и вървиш по стария закон. Защото делата ти са свършили, дадена си на ЧСИ. Новите закони важат за новите съдебни дела, а два пъти за едно и също нещо няма как да се води дело.
Ако си продадеш апартамента, след 5 години ти се полага ведомствено жилище, но за него ще чакаш още поне 10 години и тогава няма да си със непълнолетно дете. Там гледат дали си продал жилище, дали си имаш собствености, дали имаш надежди за наследство. Така лесно, както казва №4, ведомствено жилище не се получава, законите за ведомствено са направени за цигани, които нямат нищо и няма и да наследят нищо и имат 4 малки деца, те чакат на опашка ти ще си накрая на тази опашка.
Интересни са хора като теб искат да ползват, а не искат да плащат?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker