Писна ми всеки да дава акъл! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Писна ми всеки да дава акъл!
преди: 11 години, 16 дни, прочетена 3063 пъти
Здравейте!

Нямам конкретна история, а по-скоро искам да споделя с Вас, че ми омръзна всеки да се бърка в нещата на останалите. Забелязали ли сте, че ние българите много обичаме да се произнасяме по всякакви проблеми? Всеки е компетентен, дава ти съвети, сякаш специално сме го чакали той да дойде и да ни просветли с мъдрост.
Например за работа - "Влез в jobs. bg, и си пускай автобиографии, намери си работа, и нещата ще ти се оправят". Или, "като имаш проблем със сметките за парно, отиди и си подай молба да ти го спрат! ".

Чудесно, само че не е толкова лесно. И за повечето неща се намират хора, които нито живеят твоя живот, нито могат да ти помогнат с конкретно решение, но се чувстват значими, че са ти дали много важен житейски съвет, за да си решиш проблемите.

Какъв приятел да имаш, каква работа да работиш, кога да пиеш кафе, и от най-дребното до най-същественото си мислят, че едва ли не стоиш и чакаш да ти даде някой съвет, защото ти не можеш да се сетиш. А, ако на същите тези "пенкилери", или хора, които разбират от всичко, си позволиш да им кажеш нещо, изведнъж ставаш неблагодарен и нахален. И ми писна. Изведнъж се оказваш твърде тъп и ограничен, и нищо не ти идва на ум, но ето, появява се човек, който ти казва нещо, и вече обиден, ако ти не го послушаш, защото той ти е дал съвет.

И напоследък все това ми се случва, някой не ме виждал от много време, или изобщо не ме познава, но почва да ми коментира личните неща.
И аз мълча, защото ще стане кавга, иначе трябва да му кажа всичко, което ми е на езика.

Как се справята с тези ситуации, когато някой ви осветлява със съвети, и едва ли не ви "спасява", защото сте глупави и не можете да се сетите да влезете някъде да си потърсите работа, или да си хванете гадже, което е читаво?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 16 дни
hash: 615b7871bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Ще ти дам само един пример (за да не кажеш, че ти давам съвет...) - преди доста години работех нещо, което ме изнервяше супер-много. Не стига това, ами като се приберях пребит вкъщи да се наспя, кварталните помияри се събираха на глутници и по цяла нощ лаеха като изоглавени - изобщо не можеше да се спи!
След това си намерих много по-спокойна и удовлетворяваща ме работа. След известно време си дадох сметка, че помиярите като че ли вече не джафкат толкова много. Една вечер специално се заслушах, но не - нямаше нищо такова! Нито бяха намалели, и пак си джафкаха по цяла нощ като преди година-две, само че на мен вече не ми правеха никакво впечатление! Заспивах си като пич и въобще нищо не ме притесняваше.

Та значи всичко е въпрос на вътрешна настройка и нагласа. Вероятно си изнервен или обиден заради нещо на хората, затова и съветите им толкова те афектират. Вероятно всеки ти казва мнението си с най-добри намерения, и ако не да ти помогне директно, то поне да те запознае с неговата гледна точка. Наблюдавай се - не тълкуваш ли малко пресилено нещата? Не им ли придаваш значимост, която те нямат? Не преиграваш ли в някакво отношение? Обикновено дяволът не е толкова черен...

 
  ...
преди: 11 години, 16 дни
hash: ffdfa8c937
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Как се справяме ли? ами просто не споделяме проблемите си на някой, който не ни е виждал от много време, или изобщо не ни познава! Не споделяме проблемите си на хора от които не желаем съвет!
Как и защо този някой ще ти даде съвет да правиш нещо, ако той не знае, че ти имаш такъв проблем?
Ако ние не знаем, че ти имаш проблеми със сметките за парно или въобще че имаш парно, защо да ти даваме съвета "отиди и си подай молба да ти го спрат! ".
Не търси проблема в хората!
Проблемът е в теб, не в хората, ти си този, който се оплакваш и те искренно искат да ти помогнат! Никой не обича да му се оплакват и съответно, ако има решение на проблема на отсрещния, бързо го казва. Всеки иска спокойно да се срещне с познати, просто без да слуша проблемите им, той самия си има достатъчно свой проблеми за решаване. В интерес на истината на никой не му се занимава с твойте проблеми и не му се слуша втори път, при втора среща, същия проблем, затова се и сърди, че не си го послушал/а и пак продължаваш с оплакването.
Ето аз самата сега ти пиша за проблема ти, защото ти си споделила със мен коментиращата свойте тегоби. Ако след седмица споделиш почти същата тема наново, може и да ти се скарам да бъда "сърдита", независимо, че въобще не те познавам. Обаче ти съвет на мен не можеш да дадеш, защото не съм ти споделила мойте проблеми. Раазбираш ли?
Ако не искаш съвети не споделяй проблемите си и няма да получиш такива!

 
  ...
преди: 11 години, 16 дни
hash: 212ee874ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   А дали хората, които дават съвети, просто не ги дават, защото е по-лесно, отколкото да решават собствените си проблеми?
казано е, че " и сто тояги на чужд гръб са малко". Срещаш някого, питаш го как е, а после, когато ти сподели, решаваш, че знаеш по-добре от него какво трябва да се направи.
Признайте, че има хора, които имат добри намерения, но въпреки това дават съвети, които са излишни. Естествено, че когато споделиш един и същ проблем 10 пъти всеки ще се замисли какво не е наред, за да се повдигат същите теми.
Аз говоря, когато някой те подценява, и мисли, че разбира ситуацията, защото е извън нея и вижда по-ясно. И не говоря да ходиш и наляво - надясно да обясняваш положението си.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 16 дни
hash: ffdfa8c937
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   №3 Е това е грешката на българите, че приемаме думите "Как си" буквално. На почти всички езици има правило от уважение да попиташ, когато срещнещ познат "how are you", но чужденците винаги като поздрав отговарят "добре, благодаря" дори да се връщат от най неприятното място, не споделят свойте проблеми на хора от които не желаят съвет. Не става да се срещнеш с човек на по кафе и на въпроса му "как си" да кажеш "ами без работа, разведох се, детето болно, къщата ипотекирана, банката ще ме съдят и... "

 
  ...
преди: 11 години, 16 дни
hash: 212ee874ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   №3, Ние, за разлика от останалите държави, сме със собствен бит и култура. Тук винаги махленските отношения са поставяни на първо място. Това ни е хубавото, това ни е и лошото. Гледането в паничката на другите си е наша черта. Когато искаш да споделиш нещо, винаги има на кого да го кажеш.
Погледни в нормалните държави как хората държат на служебните отношения, като на служебни, на личните като за себе си. Тук, когато някой те попита "Как си", в действителност наистина очаква да му разкажеш нещо, и той да сподели в отговор оплакванията си. За България това е нормално.
И идва момента, когато наистина той решава, че има право да сподели мислите си, само защото си му споделил. Тук, според мен, е тънката линия, когато човек трябва да усети дали споделяш, за да ти олекне, или споделяш, защото търсиш съвет. Въпрос е на проницателност.
Когато виждаш, че нещо тежи някому, не е нужно да го засипваш с коментари и мнения, ако той не е поискал точно това. Да му изкажеш съчувствие е повече от достатъчно, без непременно да го насилваш допълнително с изказвания как да си оправя живота.

 
  ...


...
преди: 11 години, 16 дни
hash: ffdfa8c937
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №5 Ако е така, дай пример за поздрав на приятел, вместо да питаш "Как си" за да няма недоразбрали и недоволни. На всеки език се пита "Как си", "how are you", "Как дела", "Wie geht es Ihnen" и никой от тях няма предвид буквално да си излееш мъките.
Искаш да кажеш, че само българипът попитал "Как си? " има предвид точно словата "сподели си проблемите"?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 15 дни
hash: 4f3d6a258b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не исках да ти се дава акъл, а пишеш тук? ! ... wtf

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: ae14966bbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Обикновенно им казвам: "Ти не си човекът, който ще ми казва АЗ какво да правя. това си е моят живот. "

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 4538ccf975
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До автора/авторката:
Има много начини да се отървем от досадните съветници. Не искам да ти ги натрапвам, но понеже ти попита как се справяме, аз си позволих да ти изредя възможностите. Избери си свободно:

1. индивидуален, но труден за изпълнение - отиваш в някоя джунгла или в пуст район и се зареждаш с нужните сили, за да не хукнеш към града. Там си свободен/свободна освен ако козите и другите животни не започнат да ти дават съвети. Тогава вече проблемът е в твоя телевизор.
2. индивидуален, но по-лесен за изпълнение - спираш си Интернета, телевизията и телефона/ДжиЕсЕма, не излизаш навън или пък излизаш, но не заговаряш никого и се държиш като пълен темерут. Така ще получиш само някоя и друга псувня тип "ти за какъв/каква се мислиш? ", но не и съвети.
3. индивидуален, най-лесен от изброените - купуваш си памук, тапи за уши и зареждаш телефона си с много музика. След това се стараеш ушите ти винаги да са запушени с памук или да слушаш силна музика със слушалките си, за да не чуваш досадните съвети на хората.
4. валиден за всички хора (защо само ние да се отървем от тази напаст, а останалите да страдат? ) - всички спират да говорят с останалите. В службата само "Здравей, каква работа имам да върша днес? " след влизането ти в офиса и "Чао! ", когато си отиваш. В магазините само разговори с продавачката в стил "Дай ми това, това и това... Колко дължа? ", а опашката я игнорираш напълно. Изобщо нито дума за личния ти живот извън дома ти - все едно нямаш такъв. И най-важното - да спрем сподели. нет и изобщо целия Интернет, защото мрежата ни предразполага към даване на съвети! Какъв ужас! Също така забравяме за телефони, телевизия и заведения (там най-лесно се намират съветници). Не ходим на масови събирания - концерти, паради и т. н., защото можем да налетим на някой съветвач. Ти си решаваш дали да споменаваш за проблемите си пред домашните си (майка, баща, брат, сестра, любим/любима, съквартирант или с когото живееш) - ако и те са ти досадни, тогава ги дръж на сухо и мълчи в тяхно присъствие. Изобщо говоренето е надценено, нали? :)

Ако използваш един от тези начини и все пак те гонят някакви хора, които искат да ти дават съвети, а дори не знаят какви са проблемите ти - това са серийни съветници! Веднага си извади ограничителна заповед срещу тях и блокирай номера им чрез ДжиЕсЕм оператора си (ако случайно нахалниците ти открият номера и започнат да звънят постоянно). Дръж винаги до себе си бухалка или точилка, за да набиеш серийния съветник, ако дойде у вас (може някакси да е открил адреса ти). За щастие телепатията не е никак развита сред хората и няма защо да се притесняваш поне от този начин за даване на съветчета. Успех с живота без досадни съвети!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 15 дни
hash: fcf60a6ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Дават ти съвети, защото вероятно им се оплакваш. Иначе откъде ще знаят, че имаш парични затруднения, скапан личен живот и т. н.
Обикновено съвети се дават в отговор на "Дай 50 лв на заем". Хората нямат пари - дават съвети.

А между другото много ми хареса откъс от едно интервю с Ваня Цветкова. Ето цитата:
"Не се отнасям мелодраматично към нещата, които се случват в живота ми. И някой като вземе да ми се тюхка ми иде да му фрасна два шамара".

 
  ...

...
преди: 11 години, 15 дни
hash: f91ecd480f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не знам защо ти лично попадаш в такива ситуации. Вероятно даваш някакъв повод за това с поведението си, изглеждаш несигурен или постоянно правиш грешка след грешка. На мен хората не ми дават често нито съвети нито акъл, самостоятелна съм, но винаги приемам съвет от приятел или от семейството си, ако не съм съгласна, го обмислям. Преди всичко, не търся съвети по подобни сайтове, а чета, за да се развличам. Много хора обаче разчитат точно на подобни сайтове и анонимност, не си ангажиран с нищо, най-малкото да послушаш този отсреща, нали? По въпроса за българите си прав донякъде, аз се опитвам да игнорирам такива хора и да ги отбягвам, но не споделям често проблемите си, така че и даването на акъл от другите няма къде да отиде. Както казах вече, не давам поводи, за да ми се излива постоянно чужда акъл на главата в негативен смисъл. Може би трябва да се обърнеш към себе си и някак да се погледнеш отстрани, за да разбереш какво кара околните и какво ги провокира в теб, че да ти дават постоянно нежелани съвети :)?

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: f91ecd480f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мълча си, не се обяснявам на този и онзи. Истинските въпроси и притеснения казвам на съпруга си и няколко приятели. Останалите да си гледа работата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker