Завещание и наследство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Завещание и наследство
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 6561 пъти
Казусът е следният:
Преди да сключим брак със съпругата ми, тя имаше дъщеря от предишен брак. От нашия брак имаме още една дъщеря. Дъщерята, която е от предишния й брак живееше заедно с нас. Преди известно време съпругата ми почина и със завещание (саморъчно написано и заверено при нотариус) остави всичко придобито по време на брака ни на мен и мойта дъщеря, като по този начин лиши първата си дъщеря от наследство. Скоро, обаче, първата й дъщеря заведе иск за подялба на имущество. Излиза че според закона първата й дъщеря има някаква запазена част, която завещанието не може да й отнеме. Каква е тази запазена част като дял? Възможно ли е, въпреки последната воля на майка й, първата й дъщеря да спечели това дело? Можем ли да направим нещо за да се запазят нещата такива, каквито са?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: d64cbcb346
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Обърнете се към адвокат. Има такива запазени части и то не само в българското законодателство. В повечето страни е към 10% и никой съд или дори завещанието не може да ти го вземе това.
Освен това дъщерята може да се опита да докаже в съда, че майка ? е била невменяема или по друг начин да оспори завещанието. Дайте някой лв. за адвокат, за да си спестите по-нататашните проблеми.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: a6432c4998
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Действащият в момента закон за наследството (ЗН) e приет в далечната 1949 г. Няма данни да се подготвя нов. За разлика от много други стари закони, той е променян малко - общо 8 пъти за всичките близо 60 години, откакто е в сила.

Една от тези поправки обаче има важно значение за отговора на конкретния въпрос. През 1992 г. в чл. 14, ал. 1 в ЗН бе записано, че всеки може да се разпорежда чрез завещание с цялото си имущество. Това правило създава впечатлението, че всеки може безпроблемно да се разпореди приживе с това, което оставя като наследство. Но не е така. Още втората алинея на чл. 14 указва, че "завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част на наследниците".

Тук се налагат още няколко общи бележки, преди да стигнем до конкретния отговор. Горното означава, че всеки човек може приживе и чрез завещание да се разпореди на кого и колко оставя от парите, имотите, колите, земите си и всички останали вещи. Но е силно ограничен от закона. Защото не може по никакъв начин да завещава имуществото или по-скоро частта от него, която същият този закон счита за запазена част за определена група от хора - деца, внуци, родители, съпруг.

Така чл. 28 изрично определя, че "когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, то той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството". Вън от тази запазена част е разполагаемата част, с която всеки наследодател може да се разпореди и приживе - било то чрез дарение, или пък чрез завещание.

Хипотезите тук са много различни и зависят от това наследодателят колко деца има, дали има съпруг, родители и т. н.

Запазената част на низходящите - дете (включително и осиновено) или пък внуци, правнуци и т. н., е 1/2 от цялото наследство, когато наследодателят не е оставил съпруг и има едно дете. Другата половина е разполагаемата част на наследодателя. В същата хипотеза, но ако децата са две или повече, запазената за тях част е 2/3 от цялото наследство. Тук разполагаемата част на наследодателя е 1/3. Ако пък има съпруг и две деца, тогава тази разполагаема част е 1/4 от цялото наследство. Останалите 3/4 се разпределят по равно като запазена част за съпруга и всяко от децата.

В конкретния случай, ако вие нямате съпруг и имате две деца, то тази част от наследството, с която разполагате е точно 1/3. Нея може да разпределите както искате и да я дадете, на което и да е от децата. Другите 2/3 от цялото наследство обаче са запазена част за децата. И нито едно от тях не може да бъде лишено от съответния му дял.

Разбира се, това може да бъде направено със съответното завещание или чрез дарение. Но след смъртта на завещателя всяко от децата, което е било лишено от запазената си част, има право на иск по чл. 30, ал. 1 от ЗН. Според тази разпоредба всеки "наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния й размер поради завещания или дарения, може да иска намаляването им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част".

За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, се образува една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му. След това към нея се прибавят и даренията - като недвижимите имоти се водят по стойността при откриването на наследството, а движимите - според времето на подаряване.

Така че единственият вариант някой със запазена по закон част да не я наследи е той да бъде обявен за недостоен. А такъв е само този, който:

- умишлено е убил или се е опитал да убие наследодателя, неговия съпруг или негово дете, както и съучастникът в тези престъпления, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемост или ако е амнистирано;

- е набедил наследодателя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание, освен ако набедяването се преследва с тъжба и такава не е била подадена;

- е склонил или възпрепятствал наследодателя чрез насилие или измама да направи, да измени или отмени завещанието или който е унищожил, скрил или поправил негово завещание или съзнателно си е служил с неистинско завещание.

Във всички останали случаи наследодател не може да лиши от запазената им част от наследството нито съпруг, нито деца, нито внуци, нито родители.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: ee935d2077
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Завещанието си е завещание, но потърси актуална редакция на Закона за наследството и прочети внимателно чл. 29 от него. Така ще разбереш, че децата на починалата, както и ти като неин съпруг, имате запазена част от наследството на починалата. Твоята запазена част е равна на запазената част на всяко от двете деца на починалата, а разполагаемата част е 1/4, т. е. останалите 3/4 се поделят между наследниците със запазена част, а именно: претендиращата дъщеря разполага с 1/4 от наследството на майка си. Ако приемем, както си упоменал, че придобитото в семейството е СИО, т. е. е придобито по време на брака, то 1/2 от него по право е твоя 1/4 от дела на починалата като запазена част 1/2 от разполагаемата част в следствие завещание, слаб съм с дробите и няма да калкулирам, на родната ти дъщеря се падат 1/4 от дела на майка й 1/2 от разполагаемата част в следствие завещание, а на претендиращата дъщеря на починалата си остава тази 1/4 запазена част от майка й.
Не знам какви са отношенията в семейството ви, но отвън погледнато е неморално ти и родната ти дъщеря да лишите това момиче, доведената ти дъщеря, от наследство, а и законът не ви позволява да го направите.
М, 35

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 81ce085a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Колегата в номер 2 теоретизира подробно относно възможностите при наследяване, но е допуснал съществена грешка - след като вие сте преживелия съпруг и починалата има 2 деца, то разполагаемата, част е 1/4, а останалите 3/4 се разпределят по равно между посочените трима наследници като запазени части. Т. е. разпределението е такова каквото съм посочил в коментар 3. Имайте предвид, че в предходният коментар при изброяването съм писал "плюс", който знак явно не излиза коректно в коментара.
М, 35

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: a6432c4998
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   От №2 към №3, 4 Много зависи какво е положението на автора, ако починалата има живи родители запазанета част за тях, къде отива в твойто изчисление. Затова оставих автора да си сметне сам процента.
Въпросите му бяха:
Каква е тази запазена част като дял? Запазената част се изчислява според броя наследници, тоест ако починалият има лично имущество на стойност 1000лв и има две деца, съпруг и двама живи родители, то 1000лв се делят на 6 и всеки от петимата наследници наследява запазена част от 1/6, а личните 1/6 на починалия са за завещанието.
Възможно ли е, въпреки последната воля на майка й, първата й дъщеря да спечели това дело? Да с пълно право е доведената ви дъщеря да си иска запазеното право.
Можем ли да направим нещо за да се запазят нещата такива, каквито са? Не не можете, закона е такъв съгласете се и платете, колкото повече наследници сте толкова по малко ще е частта на доведената дъщеря, но ако тя имала деца преди да почине майка й те също имат право на запазена част, като нейни внуци. Ако тя има деца молете се тя, да не се осети, че децата й имат същите права като нея, дори и те да са осиновени внуци.
Така че №3 можем само да предполагаме колко са наследниците на починалата, и от там какъв дял от наследството покрива това завещание.

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: b9c397ed2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От автора:
Има дете, но то е родено след смъртта на съпругата ми. Тогава това дете и то ли е наследник?

Тогава какъв е смисъла да се прави завещание, щом то няма тежест?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: ee935d2077
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Колега в заблуда сте - родителите нямат запазена част при наличие на низходящи, а такива има 2, като те имат запазена част равна на преживелия съпруг, не обърквайте допълнително автора. По вашата логика бабите и дядовците редовно получават наследствени дялове, полагащи се на внуците им, сам разбирате, че това не отговаря на истината. Оттук нататък няма какво да дискутираме повече, в коментар 3 съм представил дяловете 100% коректно.
М, 35

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: ee935d2077
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Авторе, не слушай колегата, не знам дали въобще е колега, но се изказва изключително некомпетентно, надявам се да не е, не искам да го обидя, но просто те заблуждава - запазената част е на дъщерята на починалата и тя е 1/4 от наследствената маса и толкоз, ако ще тази дъщеря да има 20 деца, то те са наследници на майка си, а не на баба си, поне докато майка им е жива, а тя доколкото разбирам е, и не само това, ами ви и съди за полагащата й се запазена част. Завещанието има тежест, защо да няма? Та съпругата ти се е разпоредила с 1/4 запазената си част в твоя полза и в полза на вашата обща дъщеря, ами можеше и да не го прави, можеше да дари тази 1/4 на дом за сираци или пък на първия срещнат клошар, по-добре ли щяхте да се чувствате? Тогава и вие двамата с родната ти дъщеря щяхте да получите само запазената част от наследствената маса на починалата, а иаменно по 1/4, а ето сега си поделяте и тази 1/4 разполагаема част.
М, 35

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: d64cbcb346
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Подкрепям номер 35. Аз не съм правист, а икономист, но съм посещавала и лекции по право за обща култура и много се учудих от това, което беше писал някой преди него, че се деляло и според децата на децата - що за глупост?
Например двамата сина на 1 майка имат съответно 1 и 2 деца - ами по тази логика семейството синът с 2 деца получава 3 части, а този с 1 дете 2 части... що за глупост?

Първо се прави разграничаване на имущество, придобито преди брака и като наследство и дарение и такова, което е придобито по време на брака. Ако например двамата съпрузи са си купили апартамент по време на брака и единият умре (като в случая), първо 1/2 отива за живия съпруг, останалата половина се дели между него и децата на починалата, независимо те от своя страна колко отрочета са народили - пряк наследник си остава детето на починалата, а неговите деца са съответно негови наследници. /нека ме поправи М35, ако греша/.
Придобитото преди брака, като дарение, наследство имущество си се дели наравно според пряките наследници (съпруг и деца, родители, а внуците се явяват пряки наследници на своите родители, не на своите баби и дядовци)
...
Темата ме интересува, защото съпругът ми има деца от първи брак. При развода бившата му съпруга е прибрала половината от семейното имущество. Имали са къща, която са продали и тя си е взела апартамент, а той с неговите пари и после с наши общи си купи къща, преди да сключим формално брак. Прецакани са нашите деца, защото неговите от първи брак ще си вземат къщата на майка си, която няма други деца, ще вземат своите си части от „неговата“ къща и двойно ще си вземат имотчета, но такъв е животът. Нашите общи деца пък сме гледали да ги възпитаме да не чакат наследства, а сами да създават блага, да си купуват имоти и да си се издържат. Стига с тези наследства-закрепостяваници и караници в семейството. Нека всеки си вземе каквото му се полага, да пие една студена вода при определени обстоятелства. Важно е да не се разделят братя и сестри, да няма караници, защото ковчегът, нали знаете, няма джобове да си отнесем имането. Важното е просто никой да не се чувства отхвърлен и дискреминиран, което в случая се е случило с дъщерята на починалата. Жалко.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: a6432c4998
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе извинявам се №8 Е прав, родителите на починалия и внуците му са по 2 линия наследници, имат права, само ако починалия няма живи съпруг и деца. Аз №2 и 5 сгреших все пак съм със средно образование завършено с 4-ворка.

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 81ce085a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   9, напълно права си, нямам забележки към изложението ти:) Напълно споделям и епилога ти - никой нищо не е отнесъл със себе си на оня свят, не бъдете алчни, бъдете честни към себе си и другите и бъдете щастливи:)
М, 35

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 70771e5b49
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   има ЗН, не е необходимо никой да пие една студена вода. Всеки трябва да си взeмe това, което му се полага по закон.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 14ac490c8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Да, изключително неприятен закон, облагодетесващ нехранимайковци и лоши дъщери.
Сега остава, да поставим и ненормални наследствени такси от по 40%, като в някой други страни.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 331cd1756c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   А как стои закона за сам човек, който няма близки роднини като деца, внуци, родители, съпруг/а?
Тогава човек има пълната свобода да реши при кого/за какво да отиде имуществото му след смъртта му?
Или има опасност някакви лели, чичовци, братовчеди да предявят някакви претенции към имуществото?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker