Какво е любовта за вас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво е любовта за вас?
преди: 14 години, 8 месеца, прочетена 2596 пъти
Не пиша конкретна история, защото ще бъде много дълго. Значи аз съм момиче и ми е интересно какво е любовта за вас? Дали тя се изчерпва с времето? Дали е нормално да обичаш един човек толкова, че за 2 години непрекъснато да се разделяте и събирате, през времето, в което не сте заедно приятелят ви да излиза с други, после да се извинява да каже, че не може без вас и вие да му прощавате на минутата. В общи линии-ми е любопитно какво е вие представата за любовта и до къде се простира границата :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 14 години, 8 месеца
hash: 4183456ab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Любовта няма гранци няма възраст когато си влюбен правиш дори не възможното за да си с любимия човек прощаваш и/му всичко дори да знаеш че това което прощаваш е непростимо

 
  ...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 1ad6ae4358
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Съществува ли формула на любовта?
Какво е любовта? Има ли любов от пръв поглед? Защо на едни им върви и те, срещнали се веднъж, после нито веднъж не са съжалили за това, а чувството на други изчезва някъде след първата физическа близост? И изобщо има ли я любовта? Поети, писатели, философи вече няколко века не могат да стигнат до единно мнение. Което е и разбираемо: "Колкото хора, толкова и любови". Докато учените за сметка на това имат свое напълно определено и научно обосновано мнение. Затова може да се каже, че са извели универсална за всички "формула на любовта".

Американската психоложка Хелен Фишер изследвала дейността на човешкия мозък в момент на "нежна страст". При това, не в момента непосредствено преди половия контакт, а именно в процеса на влюбеност, увлечение, любов, наричайте го, както искате. Тоест, има се предвид нещо разтеглено във времето. Ще попитате какво общо има това с мозъка. Ето че има! Оказва се, че състоянието на влюбеност, отговаря на напълно определени химически реакции и излъчвания, които се поддават на съвременните методи на сканиране. Именно тези процеси активизират мозъка ни в момента, когато ние изведнъж обръщаме внимание на това какви необикновени очи има момчето, което седи отсреща или на това, колко заразително се смее ето онази девойка. И може колкото си искате да говорите за "стрелата на Амур" или за любовта от пръв поглед, чиято съдба решава някой там на небето, но решаваща роля тук играе нашият мозък, нашият организъм. Това е научно доказан факт и от него не можеш да се скриеш никъде. И последствията могат да бъдат най-непредсказуеми: вие можете след час да забравите за предмета на вашата "мозъчна активност", а може и още половин живот да го сънувате.

Американските психолози, заели се плътно с този въпрос, са стигнали до извода, че състоянието на любовта се дели на три стадии: въжделение, страстно увлечение и привързаност. При това, всеки от тези стадии може, колкото и печално да е това, да се окаже и последен.

Първият стадий е въжделението. Е, това състояние е пряко свързано със сексуалното възбуждане, с потребността на организма от секс. И той продължава от няколко часа до няколко дни - докато не се смени хормоналният фон, докато организмът не "засити" своята сексуална жажда. На този стадий, май само романтичните и неопитни тийнейджъри или девойки, възпитани със сапунените сериали, където принцът идва на бял кон изведнъж и за цял живот, са способни да оценяват своето състояние като "любов до гроб".

По-опитните особи, като правило рядко грешат по този повод. Нещо повече, много млади хора, не достигнали още съзнателния избор на един постоянен партньор, зациклят на първия етап, без да се стремят към останалите. А защо им е? Остротата на усещанията са налице на 100 процента, разнообразието от впечатления - също, а "силните страдания", ако ги обземат, то е само до момента на първото (второ, трето), съвсем конкретно физическо разтоварване.

Ако на този етап още не сте "скъсали" и сте напълно доволни един от друг, то настъпва вторият стадий на любовта - страстното увлечение. Това вече е по-сериозно! И продължава този стадий доста по-дълго (учените смятат - от 2 до 12 месеца). Да се говори за "трезв ум и здрав разум" в състоянието на влюбеност, е абсолютно невъзможно. Ето как Хелен Фишер го описва:
"Страстното увлечение представлява само по себе си стадият, на който другата личност не напуска главата ви нито денем, нито нощем и вие не можете да се освободите от нея с усилие на волята. Вашият мозък е съсредоточен върху положителните качества на любимия човек и игнорира всички отрицателни". Това познато ли ви е? Именно в това състояние повечето влюбени до двадесет и пет години вземат жизнено важното решение "да живеят заедно дълго и щастливо и да умрат в един и същи ден". И, както вие сами разбирате, много от тях грешат, тъй като желанието да бъдат заедно в много голяма степен се диктува от все същите злощастни "химически изменения в организма": човек в най-прекия смисъл на думата се намира в еуфория.

Най-мощният химически допинг допамин, предизвиква чувстото на щастие, фенилетиламин усилива възбудата, серотонинът задържа вашите емоции в състояние на постоянен подем, норадреналинът създава усещането за всемогъщество. Е, как ви се харесва святото чувство на неземна любов, хладнокръвно разложено от досадните учени на съставащите го химически съединения?

Можете да възразявате колкото си искате против подобна трактовка, но фактът си остава факт: с такава доза, никакви разумни доводи не ви действат. Между другото, Наполеон (явно не може да не се признае, че е бил умен), предлагал да се въведе закон, според който да се забранява на всички да встъпят в брак, ако се познават по-малко от половин година. А съвременните учени, подкрепящи "химическата формула на любовта", смятат, че тази граница е явно занижена.

Интересно е, че в женския организъм тестостеронът, наркотикът, затъмняващ съзнанието на човека, се съдържа 20 пъти по-малко, отколкото в мъжкия. Дали това е добре или зле - ето ви информация за размисъл.

Но рано или късно настъпва третият стадий на привързаност. Това е своеобразен изпит дали сте сгрешили, намирайки се в еуфория, или не. Именно този стадий американските психолози и предлагат за се смята за истинската любов, дадена ни действително за цял живот. Двамата щастливци сега не се занимават да правят любов от сутринта до вечерта и вече се появява време да поговорят и просто внимателно да погледнат един на друг. На преден план излизат съвсем други качества на партньора. И тук, уви, разочарованието може да настъпи много бързо. Нерядко именно в този момент мъжът бива осенен от мъдрата мисъл: "И какво толкова намерих в нея?", а жената започва да разбира, какво е имала пердвид майка й, когато й е казвала: "Не прави това".

Остава ни обаче само да обвиняваме опиянения от химическите реакции организъм, но от това едва ли ще ни стане по-леко. И все пак, справедливо е да признаем, че се срещат двойки, на които наистина им е провървяло: на тях продължава да им е добре заедно, те имат какво да си кажат един на друг, на много неща гледат по един и същ начин, а дори когато спорят, в споровете им се ражда истината, а не разочарование и сексът се явява логично продължение на близостта на две личности. Такава двойка може с пълно право да каже, че техният съюз е бил не само просто реакция на биохимическото избухване в организма им.

Ето такава е "химическата формула на любовта". С нея можете да не се съгласите, можете да спорите по нея - кой както му се харесва. Това тук са само "голи" научни факти, без претенции за авторски коментар.

 
  ...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 5f2e5e9f38
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Със сигурност това, което споменаваш тука, не е любов за мене. Фразата "не могат един без друг" не се отнася до любовта, според мен.Любовта не ограничава, любовта освобождава. Не мога също да приема за любов когато казват: "всичко прощаваме"... Щом има нещо за прощаване, каква любов, кви 5 лева... Любовта е внимателна към този, когото обичаме, и не му причинява зло. И той ако ни обича, също не ни го причинява... Хора, стига с това прощаване... Що за любов е тази, която причинява мъка?

А какво е любовта, за мене този който ме обича, ми дава това, от което имам нужда. И аз ако го обичам, му давам това, от което той има нужда. Също, който ти помага в критична ситуация, или пък ти му помагаш, това е любов.
Всичко друго е физическо привличане и креватни взаимоотношения

 
  ... горе^
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 5f2e5e9f38
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Към № 3: само пропусна да кажеш кое предизвиква тези химични реакции в мозъка. Не знам защо свързваш любовта с физическа близост. Секса го правят и животните, но не казваме за тях, че са "влюбени" и че "обичат". Информацията ти е изключително остаряла и несъстоятелна. По-съвременните научни изследвания показват, че не "химичните реакции в мозъка" предизвикват чувство на любов... Любовта предизвиква съответните химични реакции в мозъка
Иначе, все едно да кажеш, че дърветата като се клатят, създават вятър

 
  ...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 1ad6ae4358
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Към №5-за кокошката и яйцето ли ще спорим -отговора??

 
  ...


...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 5f2e5e9f38
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към № 6: не, изобщо няма да спорим.Тук само изразяваме своето мнение и убеждение по въпроса. Чух твоето, и си казах моето, а за "кокошката и яйцето", това не беше лично към тебе, а към онези учени, които си позволяват в днешно време да твърдят, че любовта е резултат на химични реакции в мозъка, че даже и се основават на "изследвания"... това е пълен абсурд...
Бих се радвала да чуя и мнението на други хора: как мислите?

 
  ... горе^
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 792cc2255f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Любовта е навсякъде около нас, но изчезва тогава, когато

 
  ...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 883d558221
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз съм на същото мнение с номер 4 много сте права за всичко написано за луобовта.

 
  ...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: b574a16dec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 4, не съм съгласна с теб. Казваш, че когато човек обича-той не наранява. Замисли се колко пъти си наранявала майка ти (баща ти, сестра ти или който и да е)

 
  ... горе^
преди: 14 години, 8 месеца
hash: e15eeb0542
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, няма човешки смисъл в това да сме любезни и внимателни към чуждите хора, и да си го изкарваме на най-близките. Само защото си мислим че са ни в кърпа вързани, и не могат да се откажат от нас...или ние от тях...Да, имали сме проблеми в семейството... да, карали сме се... но, проблемите не бяха от такъв характер... В моя коментар визирах отношенията мъж-жена... нали за това говорим...
А ако става въпрос за любовта изобщо, да, и ние сме се наранявали, но се научихме, и се учим да не го правим

 
  ...

...
преди: 14 години, 8 месеца
hash: 5656639db2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Любов има, но истинска любов се намира много трудно, за да поддържаш огъня в сърцето на партниора си трябва да се правиш на твърд и недостъпен така интересът никога не изчезва тръпката и любовта също, но проблема винаги се намира в човека, който трябва да играе тази роля, защото неговия огън може да угасне... трябва ти тактика в това се крие чистата и вечна любов ( поне според мен :/ )

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker