Майка ми и изтеклата храна - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Майка ми и изтеклата храна
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 2102 пъти
Здравейте!

Имам проблем с майка ми и с развалената храна, която тя пази. Искам да чуя чуждо мнение за това аз ли съм прав или майка ми.

Майка ми (като всяка друга готвачка) купува различни продукти. Купува подправки, купува чайове, кафета, сокове, салами, супи и други неща.

Проблемът е, че купува ТВЪРДЕ МНОГО неща, които НИКОГА не приготвя и с течение на времето се развалят. Нямам предвид няколко месеца, а няколко години... понякога повече от просто няколко. Например купува 1000 супи заради намалението на цената, но накрая не ги прави. Или 10 пакетчета чай, който накрая не харесва и няма кой да го пие. Или безброй подправки, които никога не използва. Всички тези неща се развалят накрая, а майка ми отказва да ги изхвърля. Имаме по нещо с изтекъл срок от всяка година като започнем от 2013 и стигнем до 2002. Същото се отнася и за лекарствата с изтекъл срок, но тях не съм проверявал.

Останах сам за няколко часа и реших да прегледам цялата кухня - всеки шкаф и всяко чекмедже. Сортирах продуктите с изтекъл срок по година. Най-старото нещо беше от 2002 г. Намерих неща от 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2013. Открих и други неща, които ще се развалят в следващите няколко месеца, но тях не ги броих. Най-много бяха нещата от 2012 година - 24.

НАМЕРИХ ОБЩО 78 ИЗТЕКЛИ ПРОДУКТА, КОИТО СЕ ПАЗЯТ!!! (нещата със сигурност щяха да надхвърлят 100 ако бях прегледал и хладилника, който е пълен със салами, изтекли преди седмици)

Чайове, кафета, сокове, супи, подправки, бобове, спагети, вафли, шоколади, бисквити и още безброй неща.

Ако просто купуваше по-умерени количества, сега щяхме да бъдем милионери.

Майка ми се ядоса когато видя колекцията, внимателно сортирана по дата и година. Оправда се, че изхвърлянето на (развалена) храна е грях и че всички тези неща, които внимателно прегледах "не са развалени", макар, че най-старото е шарена сол от 2002 година. Съгласен съм, че изхвърлянето на храна е грях, но тези неща са изтекли преди много време. Най-малкото някой може да прекара значително време в тоалетната...

Има и цяла кошница лекарства, които отдавна са изтекли, но това е съвсем друга тема.

Според мен майка ми не трябва да купува толкова много неща, а после да не ги използва и те да се развалят - било то защото са намалени или защото и трябва едно единствено пакетче - ще купи безброй. Това граничи с лакомия, а лакомията също е грях.

Баща ми също е на нейна страна дори и след като му показах доказателствата!

Вие какво мислите? Трябва ли да се изхвърлят старите, изтекли неща... или трябва да се оставят само да се развалят още повече? Кой е прав - аз или майка ми? Какво мога да направя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 10 месеца
hash: 79cd6b6e46
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ох, не можеш да ги промениш. Всеки си е прав за него си, за жалост. И моята майка е твърдоглава, не харчи много, но пък е стисната. Преди харчеше много, пък с'я... иначе можеш да намериш поне 10 шишенца от парфюми без течност вътре :))) що ги пази не знам... разбирам да пази едно шишенце на дадена марка, която да може да си купи отново, когато реши - ама на... има около 4 празни шишенца на въпросната марка. Не можеш да ги разбереш... камо ли да им наложиш мнението си... , свиркай си.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 148ec08c37
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изхвърли изтеклата храна и лекарства, може да се натровите или да получите алергична реакция! Понякога евтиното излиза скъпо, това не означава, че не трябва да купувате продукти в промоция, а да се гледа тяхната годност и да се купува такова количество, колкото горе-долу се употребява до годността им!

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 68d769b5be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не искам да се засегнеш от това което ще ти кажа. Хем си прав, хем не си напълно прав, но още не си даваш сметка, че не е проблемът дали нещо трябва да се събира или изхвърля. Майка ти очевидно има наклонности, които някои определят като психично заболяване. Това, не означава, че е луда, а че има мания на дадена тема и в този аспект се държи неадекватно. Срещат се много такива случаи на хора, събиращи всевъзможни джунджурии и боклуци, които уж някога ще им потрябват. Ако са само храни и лекарства добре, има хора на които апартаментите им са пълни до тавана с железа и парцали от улицата и човек не може да влезе вътре. Лично съм виждал двама подобни и симптомите са ми напълно ясни. Не си ли чел "Мъртви души" от Гогол? В този роман има един герой на име Плюшкин, който е станал нарицателно за хора с подобни наклонности. Но аз си мисля, че майката ти не е толкова зле. Една част от жените са полусмахнати и това дълго време не се забелязва, но на определена възраст маниите им избиват. Това се дължи и на тежкия живот, стреса, липсата на перспективи и удовлетвореност и прочие. Най-често при жените е развита манията за пазаруване. Моята майка например купува като шантава дрехи втора употреба, понеже са евтини и може да ги взима в големи количества. После ги захвърля в гардероба и купува нови. Който и шкаф да отвориш у нас, на главата ти падат дрехи, защото всичко е претъпкано и няма място за нищо. И гаражът също е пълен с чували нейни дрехи.
На баща ти това му е ясно, но той явно брани авторитета на майка ти пред теб и затова я защитава.
От друга страна, ти прекалено педантично приемаш сроковете на годност. Имай на предвид, че те са силно преувеличени, а за лекарствата дори напълно измислени, за да държат хората непрестанно в зависимост от производители, дистрибутори и аптеки. Преди няколко години в един гараж в Германия бяха открили консерви с хляб от Втората световна война и познай, още са били ядливи. Има разбира се и бързо развалящи се продукти като мляко и месо, но когато става въпрос за подправки, вакуумирани култури или дехидратирани прахове, можеш да ги ядеш и след 100 години.
При мен също се случва да използвам подправки или да пия аспирин купени преди 10 години. Само че аз не ги събирам целенасочено, просто съм ги забутал някъде навремето и съм ги намерил по-късно.
Съветвам те, да приемеш че майка ти е особнячка на тази тема и да не се караш с нея. Нямаш никакъв шанс да я промениш, каквито и аргументи да извадиш. Подсъзнателните процеси в човека не се влияят от логиката. Просто го приеми, и си живейте в мира.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: edf62d13c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Майка ти е луда, а ти по-добре започни да хвърляш продуктите, но малко по малко, на дребни порции от време на време и така тя няма да забележи ;) Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: bb294a481b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Моят баща страда от това, което номер 3 е описал. Нарича се "Синдром на Диоген". Повярвай, ако е само за изтекла храна и лекарства- това не е нищо. Пък и не гледай толкова етикетите. Все пак- чубрицата или чая са запечатани, не са отваряни. Това означава, че все още си са стерилни отвътре. Разваляне на храната и съответно натравяне с нея се получава предимно от бактерии. Бактерии в запечатана стерилна храна... няма. За лекарствата и някои храни въпросът стои по друг начин, но какво да ти кажа- приеми го като неин кусур, всички имаме по няколко :)).

 
  ...


...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 8a52badcf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Забелязала съм когато отида в магазина, че хората много се нахвърлят на намалените неща. Това, че е намалено с 2 стотинки няма значение. Намалено ли е ще грабим. Семейството ми живее благодарение на внимателно обмислени харчове. Никога не се запасявам. Не че не искам дори ми е задължително. Живея на отдалечено място. Ако ми се свърши хляба трябва да отида с кола до най-близкия магазин. Пеш не става защото е през гората и полето. А магазина е на 3 км. Но дори така не купувам по много защото не мога наведнъж да отделя толкова пари. Значи майка ти може. Ако не и достигаха парите нямаше да купува промишлени количества. Защо са и. Колко може да побере колко може да изяде едно семейство. Маи ще трябва да и се намери ново хоби.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: f85c33dc2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ех, мъка... Естествено, че си прав. Но като живееш с такъв човек... Това е психичен проблем.
Грешно е да се хвърля храна, грешно е и да се трупат излишни и ненужни вещи по шкафове и гардероби. Всичко ненужно, което държим, затлачва и разваля енергията в дома.

Моите родители например освен че трупаха и държаха такива излишни вещи, но и за храната като направят една огромна тенджера или тава, после хапнат съвсем малко и остава да се протака по 3-4 дена в хладилника, а те не искат втори път да хапнат от същото... и колкото и да им казвам да не слагат по толкова много ядене, което не може да се изяде, те не възприемаха... и не мога нищо да изхвърля, не мога да хвърлям техните неща, един празен буркан ако изхвърля, се правеше въпрос как нямам право да хвърлям нещо, което не е мое. Мъка... а иначе и двамата бяха прекрасни хора, вече не са между живите.

В моя дом не държа нищо излишно вън от необходимото, така и за храната. Не знам за майка ти какво да те посъветвам, наистина не можеш насила да го промениш, не става и да се примиряваш, знам колко дразни това нещо, освен че пречи на енергията. Говори с нея, но с добро, без да се карате и да става напрежение... оправията е когато живееш самостоятелно в свой дом и там ти решаваш какво и колко ще се купува, кое ще се държи и кое ще изхвърлиш и така.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: c5d4277a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторе всеки си е господар в собствения дом. Когато имаш собствени средства и свой дом хвърляй каквото си искаш, бъди господар на собствения си дом.
Не че е правилно майка ти да пази храна от 2000 година, но решението си е нейно.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: ffddd18b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   изхвърляй, няма какво да подреждаш и като пазарувате др. път, гледай сроковете да са по-дълги

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker